کد خبر: ۱۶۸۹۵۷
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۰:۵۵

ابهامات پسا مذاکرات وین

عباس آرگون
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران

مدتی است بحث مذاکرات وین و تاثیرات مثبت آن بر اقتصاد و بازار مطرح می شود. در حالی که نتیجه مذاکرات وین به عنوان یکی از نگرانی‌های فعلی بازار اعلام می شود. به نظر می رسد با ایجاد موافقت در مذاکرات وین با کاهش شدیدی در قیمت دلار روبه‌رو نشویم، مگر آنکه به دنبال سرکوب قیمت دلار باشیم که به هیچ عنوان به صلاح اقتصاد کشور نخواهد بود. اکنون انتظارها نسبت به افزایش و کاهش قیمت‌ها بیش از حد واقع است و شاید با ایجاد دسترسی کشور به منابع ارزی شاهد افت مقطعی قیمت دلار باشیم و در سهام شرکت‌های صادرات‌محور افتی در قیمت و معاملات آنها اتفاق بیفتد، اما از طرف دیگر به دلیل برداشته شدن محدودیت‌ها بسیاری از هزینه‌هایی که شرکت‌ها بابت تحریم‌های اعمال شده پرداخت می‌کردند منتفی می‌شود که همین موضوع را می‌توان به عنوان منفعت و نقطه مثبت مذکرات وین عنوان کرد.
واقعیت این است که با وجود تحریم‌ها امکان نقل و انتقال پول وجود ندارد و به دلیل این محدودیت‌ها نمی‌توان کالاها را در بازارهای رقابتی به فروش رساند، بلکه کالاها باید فقط به افرادی خاص فروخته شوند و در کنار این محدودیت‌ها به راحتی امکان تامین مواد اولیه و خرید آنها وجود ندارد.
در این بین تحریم‌ها حدود ٢٠ درصد از بهای تمام شده کالاها را افزایش داده و در کنار آن نیز سود صادرات با کاهش همراه شده؛ بنابراین درست است که با از بین رفتن تحریم‌ها برای مدتی موقت شاهد کاهش قیمت دلار باشیم اما با برداشته شدن محدودیت ها، عملیات اجرایی شرکت ها با فراغ بال بیشتری انجام می‌شود و همچنین شرکت‌ها با کاهش بهای تمام شده همراه خواهند شد.
قیمت دلار در آن زمان نهایت به ٢٠ هزار تومان خواهد رسید که در چند وقت اخیر نرخ دلار به این محدوده ها رسیده بود و بازار این موضوع را پیشخور کرده است. خرید اعتباری، کاهش رفع محدودیت های نقل و انتقال پول، افزایش قدرت چانه زنی برای خرید و فروش از جمله مسایلی هستند که به عنوان مزیت برداشته شدن تحریم ها تلقی می شوند.این اتفاق در کنار واریز یک درصد نقدینگی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه می تواند روزهای خوشی را برای بازار سرمایه رقم بزند و شاهد بازگشت آرامش به معاملات این بازار باشیم. در صورتی که با این اتفاق‌ها اعتماد دوباره سهامداران به بازار سهام بازگردد، می توان از طریق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته معاملاتی معقول را در این بازار مشاهده کرد. معاملات بورس وابسته به رویکرد دولت آینده است و بازار سرمایه به عنوان فرصتی برای کشور است و باید استفاده حداکثری از این فرصت ها برای تامین مالی، رشد اقتصادی و افزایش صادرات کرد، بازار سرمایه با این میزان سهامدار می تواند از آینده درخشانی برخوردار باشد.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار