کد خبر: ۱۷۳۱۷۳
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۴۰۰ - ۰۳:۱۴
رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان صنعت سیمان گفت: عرضه سیمان بعد از قطع برق در ۱۱ تیر با ۶۴۵ میلیون تن و در ۲۵ تیر با ۳۲۶ میلیون تن و در آخرین عرضه هم ۱۵۰ میلیون تن در بورس کالا عرضه شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای رضا جمارانیان با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما درباره نابسامانی بازار سیمان افزود: قطعی برق کارخانجات سیمان در ۱۴ تیر ایجاد شد و از نظر فنی سیمان قابلیت انبار در کارخانه‌ها را ندارد.
وی ادامه داد: ظرفیت سیلو‌های سیمان حداکثر برای تولید یک هفته است.
آقای جمارانیان گفت: بعد از قطع برق حداکثر ظرفیت یک هفته را برای عرضه داشتیم که اولین عرضه را ۱۸ تیر در بورس کالا با ۶۴۵ میلیون تن انواع مختلف سیمان داشتیم.
وی افزود: کل تناژ هفتگی صنعت کشور حدود یک میلیون تن است یعنی ۶۵ درصد تناژ تولیدی یک هفته در بورس کالا عرضه شده است.
رئیس انجمن صنفی تولید کنندگان صنعت سیمان با اشاره به اینکه در ۲۵ تیر ماه ۳۲۶ میلیون تن عرضه شده است ادامه داد: در آخرین عرضه هم ۱۵۰ میلیون تن عرضه شده است که حتی اندکی بیش از ظرفیت ذخیره بوده است.
آقای جمارانیان گفت: قیمت را در دو قسمت قبل و بعد از قطع برق باید بررسی کنیم که قبل از قطع برق در زمستان ۹۹ قیمت مصوب هر پاکت ۵۰ کیلویی سیمان ۱۶ هزار تومان بود که در همان زمستان درب کارخانه سیمان به مبلغ ۱۶ هزار تومان بورس می‌رسید، ولی عوامل توزیع و واسطه‌ها خریداری می‌کردند و تا به مصرف کننده نهایی برسد بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان می‌رسید.
وی افزود: اگر این عدد را در تناژ تولیدی و فروش صنعت سیمان در زمستان ۹۹ کنیم به یک گردش ۶ هزار میلیارد تومانی خواهیم رسید.
آقای جمارانیان ادامه داد: در اردیبهشت ۱۴۰۰ بعد از چند سال افزایش قیمت‌های پاین‌تر از نرخ تورم نهایتاً ۴۰ درصد افزایش قیمت به سیمان داده شد که پاکت ۱۶ هزار تومانی به ۲۲ هزار تومان رسید.
رئیس انجمن صنفی تولید کنندگان صنعت سیمان عنوان کرد: در ۹ خرداد ۱۴۰۰ و در بورس کالا، بالاترین قیمتی که قبل از قطع برق سیمان فروخته شد ۲۴ الی ۲۵ هزار تومان بود که مصرف کننده می‌توانست به صورت مستقیم و حداقل ۱۰ تن از طریق بورس کالا خریداری کند، ولی برای مصرف کننده جز در سطح بازار این قیمت به ۳۲ الی ۳۴ هزار تومن رسید.

عرضه سیمان در بورس کالا ساز و کار لازم را ندارد
معاون غیر فلزی دفتر صنایع معدنی گفت: وزارت صمت مخالف عرضه سیمان در بورس کالا بود، چون ساز و کار لازم فراهم نشده بود.
آقای فرهاد رحمانی در ادامه این برنامه افزود: موضوع قیمت گذاری سنتی در سیمان در سال‌های پیش بوده و از چند سال گذشته هم از سبد حمایتی خارج می‌شود و به گونه‌ای بر اساس صورت‌های مالی واحد‌های سیمان و توسط سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده نظارت می‌شود تا قیمت بیش از اندازه افزایش پیدا نکند.
وی ادامه داد: بنابر اصرار واحد‌های سیمانی مبنی بر عرضه سیمان در بورس کالا و با توجه به مخالفت وزارت صمت این اتفاق افتاد.
آقای رحمانی با اشاره به اینکه دلیل مخالف صمت، نبود ساز و کار لازم در عرضه سیمان در بورس کالا بود گفت: هنوز هم معتقدیم این ساز و کار وجود ندارد و باید ساماندهی شود.
وی افزود: به دلیل ماهیت سیمان هنوز قیمت گذاری سنتی سیمان وجود دارد و یکباره نمی‌توان همه ظرفیت را در بورس کالا عرضه کرد.
وی با بیان اینکه قیمت گذاری دستوری نداریم ادامه داد: الآن واحد‌های سیمانی مجاز هستند که قیمت سیمان را تعیین کنند، اما سازمان نظارت بر اساس ساز و کار خود ورود می‌کند که اگر قیمت از یک درصدی بالاتر باشد به تعزیرات معرفی می‌کند و واحد‌های سیمان به دلیل اینکه نمی‌خواهند تعزیراتی شوند سعی می‌کنند به یک توافقی با سازمان حمایت برسند.
آقای رحمانی گفت: با بررسی واحد‌های سیمان در بورس کالا متوجه می‌شویم که تمام شرکت‌ها در دوره مشابه سال قبل صد درصد سودآوری داشتند.

تاکنون ۴۴ شرکت سیمانی در بورس کالا پذیرش شدند
معاون عملیات و نظارت بورس کالا گفت: در حال حاضر ۴۴ شرکت سیمانی در بورس کالا پذیرش شدند که این تعداد ۷۰ درصد ظرفیت تولید سیمان کشور را در اختیار دارند.
آقای سیدجواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بورس کالا درباره دوگانگی قیمت سیمان و لطمه‌ای که به بازار وارد می‌کند افزود: موضوع سیمان و ورود آن به بورس به پیگیری‌های ریاست سازمان بورس برمی گردد، چون از زمان ورود ایشان کالا‌هایی که مشمول قیمت گذاری دستوری بودند و سهام آن کالا‌ها در بورس و فرابورس عرضه می‌شد جزو اولویت‌ها قرار دارند تا کالاهایشان از شمول قیمت گذاری خارج شوند.
وی افزود: عرضه سیمان در بورس در سال‌های قبل هم پیگیری شده بود که نتیجه‌ای نداشت، چون مقاومتی از طرف ذینفعان و برخی از شرکت‌ها وجود داشت، ولی این بار تلاش شد که با هلدینگ‌ها به نتیجه برسید تا هلدینگ‌های بزرگ سیمانی وارد شوند؛ که ۱۶ تا ۱۷ شرکت برای مجموعه شستا بودند که ابتدا پذیرش شدند.
آقای جهرمی گفت: اگر قرار بود صبر کنیم تا ۳۰ درصد باقیمانده شرکت‌ها هم برای ورود به بورس کالا راضی کنیم هیچ وقت این بازار شکل نمی‌گرفت، چون منافع به اندازه‌ای هست که نخواهند وارد بورس شوند به همین دلیل گام به گام پیش رفتیم و توافق شد مابقی شرکت‌ها طی هفته‌های آینده پذیرش شوند، ولی وزارت صمت در این زمینه همراهی نکرده، چون بخشی از وزارت صمت مخالف و بخشی دیگر موافق عرضه سیمان در بورس هستند.
وی افزود: بازار سیمان شبیه بازار میل گرد است، چون در این بازار هم تاجر، مصرف کننده نهایی و پروژه وجود دارد و دولت و شهرداری‌ها خرید می‌کنند و اگر رانتی در قیمت‌ها وجود نداشته باشد قطعاً هیچ گونه نگرانی از خرید همگان وجود نخواهد داشت.
وی افزود: در حال حاضر بالای ۳ هزار نفر کد برای خرید سیمان دریافت کردند و هزار و ۴۰۰ نفر خرید کرده اند و با موافقت سازمان بورس هر فردی که کد بورسی دارد می‌تواند سیمان خریداری کند که از هفته‌های آینده اعلام خواهد شد تا مشتریان برای خرید سیمان مشکل نداشته باشند.
وی ادامه داد: ما سامانه جامع انبار‌ها داریم و بعد موضوع رصد‌ها را داریم که این‌ها باید در سامانه جامع تجارت و سامانه جامع انبار رصد شود تا فردی که خرید انجام داده کالا را به کجا برده است؟ باید دیتا وجود داشته باشد که فردی که سیمان خریداری کرده در نهایت زنجیره چه اتفاقی برای کالا افتاده است.
آقای جهرمی گفت: سهامداران سیمانی به خاطر این قیمت گذاری متضرر می‌شوند و مشکل ما با وزارت صمت این است که تصمیم گیرنده در وزارتخانه مشخص نیست و در معاونت معدنی طی یکسال گذشته چند معاون تغییر کرده و فردی تصمیم نمی‌گیرد.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار