کد خبر: ۳۴۴۷۰
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۶
گزارش "تجارت" از راهكار جديد براي مقابله با ركود صنعت سيمان
گروه صنعت، معدن و تجارت: صنعت سيمان اين روزها حال و روز خوشي ندارد. مشكلات اين صنعت هر روز بيشتر مي‌شود. چند ماهي است كه ركود در داخل و ايجاد برخي موانع در بازارهاي صادراتي صنعت سيمان را با دشواري‌هاي مواجه كرده است.
به گزارش تجارت آنلاين، كاهش ساخت و ساز و پروژه‌هاي عمراني در كنار كاهش تقاضا مهمترين دلايل ايجاد ركود در بازار سيمان كشور است. از ماه‌ها قبل اعلام شده بود كه بعد از ماه مبارك رمضان، قيمت‌هاي جديد براي سيمان اعلام مي‌شود، اتفاقي كه هنوز عملي نشده و آنطور كه فعالان صنعت سيمان مي‌گويند، بازار ثبات لازم براي قيمت‌گذاري جديد و ايجاد توازن را ندارد. بسياري از كارخانه‌هاي سيمان به دليل اشباع بازار محصولات خود را انبار مي‌كنند. از طرف ديگر بازارهاي صادراتي سيمان ايران نيز حال و روز خوشي ندارند. مدتي قبل بود كه چند برابر شدن تعرفه گمرك عراق براي واردات سيمان از ايران براي بزرگترين بازار سيمان كشور مشكل ساز شد. در اين ميان آنگونه كه عبدالرضا شيخان، دبير انجمن صنفي كارفرمايان صنعت سيمان كشور مي‌گويد: به دلیل اشباع بودن بازار، وزارت صنعت، معدن و تجارت دیگر مجوزی برای احداث کارخانه سیمان نمی‌دهد.
عبدالرضا شیخان در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه سیمان در حال حرکت به سمت توازن در تولید و تقاضاست، عنوان کرد: پیش‌بینی بر این بود که بعد از ماه رمضان شرایط لازم برای قیمت‌گذاری جدید سیمان مهیا شود ولی اکنون با اینکه در مسیر ثبات بازار در حرکت هستیم هنوز به شرایط مورد نظر برای قیمت‌گذاری سیمان نرسیدیم.
از طرف ديگر در حالی که پیش از این عرضه و دپوی بیش از تقاضا عامل به هم ریختگی بازار عنوان شده بود، در طرح‌های در دست احداث وزارت صنعت، معدن و تجارت، چندین پروژه سیمانی نیز به چشم می‌خورد، شیخان در توضیح این مسئله گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت دیگر مجوز جدید برای احداث کارخانه سیمان صادر نخواهد کرد ولی طرح‌های قدیمی در حال احداث به ۱۷ تا ۱۸ مورد می‌رسند که پیشرفت های ۳۰ تا ۴۰ درصدی دارند و پیش‌بینی می شود تا پایان امسال یک یا دو کارخانه به مدار تولید سیمان وارد شوند و سال آینده نیز یک طرح سیمانی وارد مدار شود ولی با توجه به شرایط، صاحبان طرح‌های سیمانی با کندی ادامه مسیر می‌دهند و رقبتی برای سرعت بخشیدن به آنها ندارند.
در همین حال در ابتداي هفته جاري و در شانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت ساختمان بود كه محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام كرد كه جلساتی را با حضور معاون اول رییس‌جمهوری، وزير صنعت و بانک‌ها برای چاره‌اندیشی در زمینه مشکل سیمان کشور برگزار شده و در دولت در تلاش است تا صنعت سیمان لطمه نبیند. نعمت‌زاده همچنین از صحبت‌هایی برای روسازی جاده‌های کشور با استفاده از بتن خبر داده بود كه براساس آن صحبت‌ها به نظر مي‌رسد توقف صادرات سیمان به دغدغه‌ای برای بخش خصوصی و دولتی تبدیل شده اما هنوز اقدامی برای رفع این مشکلات انجام نشده است.
از طرف ديگر آنطور كه شيخان گفته توافق تولیدکنندگان سیمان در سال گذشته با وزارت راه و شهرسازی بر این اساس بود که وزارت راه و شهرسازی یک میلیون تن از سیمان تولید داخل را خریداری کند به این شکل که در طرح های عمرانی خود اولویت خرید خود را با نزدیکترین کارخانه سیمان قرار دهد که البته خریداری انجام شده به آن عدد نرسید و امسال نیز توافقاتی صورت گرفت که براساس آن وزارت راه و شهرسازی رقم خرید خود را به ۲ میلیون تن برساند ولی هنوز این قرار داد به امضا نرسیده است.
شیخان همچنین با بیان اینکه تلاش‌هایی برای تحریک تقاضای سیمان در حال انجام است، افزود: جلساتی با معاون اول رییس‌جمهور، وزارت صنعت، وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه‌ریزی انجام و وعده‌های مساعدی داده شده که در نظر داریم جهت افزایش تقاضا طرح‌هایی را مانند موضوع کف‌پوش‌های سیمانی، ریل‌های راه‌آهن، سازه‌های سیمانی و امثال آن به اجرا در آوریم که مقدار مناسبی از مشکل حجم تقاضای سیمان را برطرف کند؛ به‌طوری که قرار است با قرار دادن تسهیلاتی برای استفاده از سیمان در سازه‌های شهری و اصلاح بافت فرسوده برای تحریک تقاضا اقدام شود. وی با اشاره به وضعیت تولید سیمان ایران تصریح کرد: در حوزه تولید مشکلی وجود ندارد و براساس آمار از ابتدای امسال ۲۰.۸ میلیون تن کلینکر و ۱۸.۷ سیمان تولید شد که ۱۶ میلیون تن مصرف وارد بازار داخلی شد و ۴.۲ میلیون تن آن سهم صادرات بود.
پيش از اين جعفر سرقینی، معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت برای حل مشکل صنعت سیمان کشور از بازار «هائیتی» به‌عنوان بازار جایگزین نام برد. در همين حال با توجه به سنگین بودن سیمان و هزینه‌های مربوط به حمل‌ونقل نمی‌توان این بازارها را جایگزینی مناسبی برای بازار عراق قرار داد، مگر اینکه وعده‌های دولت درباره پرداخت یارانه به‌منظور پوشش هزینه‌های حمل‌ونقل و بندری به صادرکنندگان سیمان و فولاد عملی شود. بايد در خاطر داشت كه عراق در تجارت سیمان بازار سنتی ایران بوده و به‌دلیل هم‌مرزی، بخش زیادی از سیمان ما به این کشور صادر می‌شد و همواره و همزمان با ایران از ترکیه و پاکستان هم سیمان وارد می‌کرده است. با اين حال در جلساتي که حدود یک ماه و نیم پیش با معاون وزیر عراق در بغداد برگزار شده، این نتیجه به دست آمده که به محض بهبود اوضاع مالی، تضعیف داعش و بهبود شرایط امنیتی این کشور، بازار عراق به دریافت سیمان از ایران راغب است و ایران در اولویت انتخاب آنها قرار دارد.

نام:
ایمیل:
* نظر: