کد خبر: ۳۶۶۰۵
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۲
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خبرداد:
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گسترش عارضه خشکیدگی را زنگ خطری برای نخلستان‌های استان دانست و گفت: این عارضه واقعا در میان نخلستان‌ها گسترده شده است و سالانه بخش عمده‌ای از سطح سبز نخیلات را به علت گسترش این عارضه از دست می‌دهیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گسترش عارضه خشکیدگی را زنگ خطری برای نخلستان‌های استان دانست و گفت: این عارضه واقعا در میان نخلستان‌ها گسترده شده است و سالانه بخش عمده‌ای از سطح سبز نخیلات را به علت گسترش این عارضه از دست می‌دهیم.

به گزارش ایسنا، کیخسرو چنگلوایی در نشست ملی استان‌های خرماخیز کشور با بیان این‌که خوزستان در زمینه صادرات خرما در سطح کشور پیشتاز است گفت: حدود 69 هزار هکتار سطح زیر کشت در باغات بارور و نهال خوزستان وجود دارد و مجموع تولیدات باغی استان 304 هزار تن است که کمتر از 1.8 درصد تولیدات باغات کشور را تشکیل می‌دهد. با توجه به این‌که سطح زیر کشت باغات استان 2.3 درصد کل سطوح باغات کشور است، باید به این نکته توجه کرد که میزان تولیدات باغات ما کمتر از سهم سطح باغات از سطح باغات کشور است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با بیان این‌که حدود 43 هزار هکتار نخیلات در استان وجود دارد که تنها 35 هزار هکتار آن بارور هستند، گفت: سطح نخیلات استان 62 درصد سطح باغات را شامل می‌شود. همچنین سالانه حدود 185 تا 190 هزار تن خرما در استان تولید می‌شود و حدود 62 درصد تولیدات باغی استان به محصول خرما اختصاص دارد.

چنگلوایی با اشاره به نقش مهم محصول خرما در اقتصاد خوزستان بیان کرد: بیش از 36 هزار بهره‌بردار در بخش‌های کاشت، داشت و پرورش خرما در استان مستقیماً فعالیت می‌کنند. یعنی 64 درصد کلیه بهره‌برداران بخش باغات استان در زمینه خرما فعالیت دارند. همچنین سالانه 40 تا 50 درصد کل صادرات خرمای کشور از تولیدات استان انجام می‌شود که استان نقش مهمی در صادرات غیر نفتی و ارزآوری در استان ایفا می‌کند.

وی گفت: با توجه به شرایط اقلیمی مناسب و کیفیت آب و خاک در برخی مناطق استان، امکان توسعه بیشتر نخلستان‌ها در استان وجود دارد. در برنامه ششم و هفتم توسعه پیش‌بینی شده است که سطح باغات استان با 60 درصد افزایش از 69 هزار هکتار به حدود 150 هزار هکتار برسد و همچنین میزان تولیدات محصولات باغی نیز در انتهای برنامه هفتم توسعه 340 هزار تن تعیین شده است که در این راستا برنامه‌هایی در دست داریم.

وی با اشاره به مشکلات بخش پرورش و تولید خرما در استان، تصریح کرد: 30 درصد نخیلات استان کم‌بازده، فرسوده و دارای سن بسیار زیاد هستند. همچنین بخش بسیار عمده‌ای از نخیلات شهرستان‌های آبادان و خرمشهر بر اثر جنگ نابود شدند که به تبع آن بخش عمده‌ای از پتانسیل تولید خرمای خوزستان را از دست دادیم. همچنین نخلستان‌های باقی‌مانده و نجات یافته از جنگ در این دو شهرستان نیز دچار مشکلاتی هستند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در خصوص عدم انتقال فرهنگ نخلداری در سال‌های اخیر خاطرنشان کرد: متأسفانه به علت مهاجرت‌هایی که در سال‌های اخیر صورت گرفته است، دیگر انتقال فرهنگ نخلداری از سرپرست به فرزندان هر خانوار انجام نمی‌شود و در شهرستان‌های آبادان و خرمشهر به سختی شغل نخلداری دنبال می‌شود.

چنگلوایی در خصوص آثار پدیده ریزگردها به عنوان مهمان ناخوانده برای نخلستان‌ها در سال‌های اخیر در استان گفت: ریزگردها بر کیفیت و کمیت محصولات نخلستان‌ها تأثیرگذار بوده و موجب ایجاد بستری برای ظهور و بروز انواع و اقسام بیماری‌ها و به‌ویژه آفات شده و از این نظر خساراتی را به بخش خرمای استان وارد کرده است.

وی بیان کرد: خرید تضمینی خرما توسط دولت به آن صورت در استان انجام نمی‌شود. یعنی در خوزستان ما منتظر خرید تضمینی خرما نمی‌مانیم و خرید توافقی در خوزستان انجام می‌شود که قیمت خرید توافقی حداقل 30 تا 50 درصد بیشتر از قیمت خرید تضمینی اعلام شده از سوی دولت است.

چنگلوایی با اشاره به کمبود آب برای آبیاری نخیلات اظهار کرد: در فصل تابستان که پیک نیاز آبی نخیلات را باید شاهد باشیم با کمبود آب و گاهاً بدی کیفیت آب مواجه هستیم. نخیلات شهرستان شادگان مصداق کمبود آب و در خصوص بدی کیفیت آب نیز به وضوح می‌توان شهرستان‌های آبادان و خرمشهر را مثال زد که گاهاً میزان شوری آب در این دو شهرستان به 10 هزار میکروگرم بر موس نیز می‌رسد.

وی افزود: این میزان از شوری آب حتی در کوتاه مدت برای محصول خرما مساله‌ساز است. علی‌رغم این‌که از محصول خرما به عنوان گیاهی مقاوم یاد می‌شود اما آستانه تحمل میزان شوری آب این محصول 2.7 میکروگرم بر موس است و آبیاری نخیلات با میزان شوری بیشتر بر عملکرد و تولید نخلستان‌ها اثر منفی می‌گذارد.

چنگلوایی یکی دیگر از مشکلات نخلستان‌های استان را شوری آب کارون ناشی از آبگیری سد گتوند دانست، تصریح کرد: متأسفانه شوری آب کارون نه تنها محصولات زراعی بلکه محصول خرمای استان را نیز تحت تأثیر خود قرار داده و اکنون 56 درصد از سطح زیر کشت نخیلات ما متأثر از سد گتوند است و مشکلات بسیاری را برای نخلستان‌های ما ایجاد کرده است.

وی در خصوص گسترش عارضه خشکیدگی برگ نخیلات عنوان کرد: متأسفانه با وجود تمام تحقیقات و مطالعات انجام شده هنوز عامل بروز این عارضه مشخص نشده است. این عارضه واقعاً در سطح بسیار گسترده‌ای نخیلات را درگیر کرده و ظاهراً این عارضه در نخلستان‌های استان‌های دیگر نیز نفوذ یافته است؛ عارضه خشکیدگی برگ نخیلات هم نخل‌های بارور و هم نخل‌های غیر بارور را درگیر می‌کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گسترش این عارضه را زنگ خطری برای نخلستان‌های استان دانست و ادامه داد: ما تمام شیوه‌های احتمالی مقابله با این عارضه را امتحان کردیم اما نتیجه‌ای نداشته و سالانه بخش عمده‌ای از سطح سبز نخیلات را به علت گسترش عارضه از دست می‌دهیم. خواهشمندیم در این راستا مراکز تحقیقاتی اقدام کنند.

چنگلوایی در خصوص سنتی بودن کارگاه‌های بسته‌بندی خرما، گفت: با وجود این‌که 40 تا 50 درصد صادرات خرمای کشور به خوزستان اختصاص دارد اما کارگاه‌های بسته‌بندی استان هنوز سنتی هستند که در انتخاب بازار هدف و فروش محصول خرما قطعاً آثاری منفی دارد.

برچسب ها: سدگتوند ، نخل ، تهدید
نام:
ایمیل:
* نظر: