کد خبر: ۵۵۱۹۰
تاریخ انتشار: ۰۹ دی ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۴
تکلیف قیمت بنزین روشن شد؟
هرچند در برنامه ششم این اختیار به دولت داده شده که تا سال ۱۴۰۰ قمیت حامل‌های انرژی به ۹۵ درصد فوب خلیج فارس برسد اما با این حال مجلس نشینان در جلسه روز سه‌شنبه مخالفت جدی خود را با بنزین ۱۵۰۰ تومانی اعلام کردند.
کشمکش دولت و مجلس بر سر بنزین 1500 تومانی
افزایش ۵۰ درصدی قیمت بنزین که قرار بود مجلس امروز بر آن مهر تایید یا رد بزند، همچنان در حد حدس و گمان باقی ماند. هرچند در برنامه ششم این اختیار به دولت داده شده که تا سال ۱۴۰۰ قمیت حامل‌های انرژی به ۹۵ درصد فوب خلیج فارس برسد اما با این حال مجلس نشینان در جلسه روز سه‌شنبه مخالفت جدی خود را با بنزین ۱۵۰۰ تومانی اعلام کردند.
به گزارش تجارت آنلاین تبصره ۱۸ لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ که خبر از افزایش قیمت بنزین می داد بعد از آن که توسط تحلیل کارشناسان چکش کاری شد، رنگ و بوی بنزین ۱۵۰۰ تومانی به خود گرفت و اعتراض شدید مردم و نمایندگان مجلس را در پی داشت. اعتراضی که در جلسه روز سه شنبه کمیسیون انرژی و کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس به طور رسمی اعلام شد.
در این خصوص سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس اعلام کرد که "در جریان رسیدگی به بخش‌های مربوط به حوزه انرژی از لایحه بودجه ۹۷، اعضای کمیسیون انرژی مجلس با تبصره مربوط به افزایش قیمت حامل‌های انرژی مخالفت کرده و رای به حذف آن دادند".
همچنین اخبار دریافتی از جلسه روز سه شنبه کمیسیون برنامه و بودجه حاکی از آن بود که اعضای این کمیسیون نیز ضمن مخالفت جدی با افزایش ۵۰ درصدی قیمت بنزین، از معاون امور بودجه سازمان برنامه و بودجه دعوت کرده‌اند با حضور در این کمیسیون به دلایل دولت برای ارائه لایحه افزایش قیمت و بررسی تبعات تورمی و اجتماعی آن بپردازد.
قرار بود تکلیف قیمت بنزین در جلسه امروز کمیسیون تلفیق و رای صحن علنی مجلس روشن شود، اما به گفته علی اصغر یوسف نژاد - سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی - امروز کمیسیون تلفیق مصوبه ای در این زمینه نداشت.
به گفته وی، در تبصره ۱۸ لایحه بودجه پیشنهادی سال ۹۷ اشاره شده که با افزایش قیمت حامل‌های انرژی به ۱۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان درآمد برسیم و بعلاوه ۱۵ هزار میلیارد تومانی که از صندوق اخذ می‌شود و با ۵۰ درصدی که از دولت و بانک‌ها اضافه می شود این رقم ۷۴ هزار میلیارد تومان نیز خواهد شد که برای اشتغال و تولید اختصاص می یابد. عده‌ای می گفتند براساس لایحه بودجه بنزین ۱۵۰۰ تومان و گازوئیل ۴۰۰ تومان مبنا قرار گیرد البته این اعداد در لایحه نیست و ما این نوید را به جامعه می دهیم که تلاش این است که اعداد و ارقام حامل‌های انرژی مطابق شرایط  اقتصادی جامعه باشد و رشد با شیب تند در قیمت حامل‌های انرژی نداشته باشیم. این مسئله در صحبت‌های آقای نوبخت، زنگنه و نمایندگان نیز مطرح شد و در جای خود در این‌باره تصمیم گیری خواهیم کرد.
یوسف نژاد تاکید کرده که در برنامه ششم این اختیار به دولت داده شده که تا سال ۱۴۰۰ قیمت حامل‌های انرژی به ۹۵ درصد فوب خلیج فارس برسد. اما به هر حال امروز کمیسیون تلفیق مصوبه ای در این زمینه نداشت.
بر اساس این گزارش،  قیمت فوب خلیج فارس بنزین معمولی در ۲۱ نوامبر ( ۳۰ آبان) برای هر لیتر بیش از ۴۳ سنت است که بر اساس ارز آزاد (۴۲۰۰ تومان) حدود ۱۸۰۰ تومان می‌شود. همچنین بر اساس ارز مبادله‌ای (۳۵۰۰ تومان) بیش از ۱۵۰۰ تومان در هر لیتر ارزش دارد. این در حالی است که بنزین معمولی در داخل کشور لیتری هزار تومان و بنزین سوپر ۱۲۰۰ تومان به فروش می‌رسد. در واقع قیمت بنزین در ایران همواره کمتر از قیمت فوب خلیج فارس بوده و با وجود گذشت نزدیک به سه سال، قیمت بنزین در ایران همچنان روی هزار تومان ثابت باقی مانده است

*دلایل دولت برای افزایش قیمت سوخت
درحالی که کارشناسان با بررسی اهداف درنظر گرفته شده در بودجه ۹۷ گرانی قریب‌الوقوع قیمت بنزین را پیش‌بینی کرده بودند، سیگنال‌های جدید از سوی دولت این احتمال را تقویت کرده و قیمت بنزین را ۱۵۰۰ و گازوئیل را ۴۰۰ تومان اعلام کرده است.
پایگاه اطلاع‌رسانی هفته قبل در مطلبی با عنوان "معضل بیکاری و تنگنای مالی دولت" دلایل تصمیم دولت در بودجه ۹۷ برای افزایش  قیمت بنزین و گازوئیل را بررسی کرد و تصریح کرد: بر اساس بودجه ۹۷ قیمت بنزین لیتری ۱۵۰۰ و گازوئیل ۴۰۰ تومان می شود.
در این گزارش آمده است که بیکاری یکی از چالش های اساسی کشور است و این مساله در صورت کم توجهی به مهمترین معضل اجتماعی و اقتصادی کشور در آینده ای نه چندان دور تبدیل  می شود. دولت یازدهم با وجود مشکلات زیاد بنگاه های اقتصادی و شرایط رکودی که در آن قرار داشت توانست سالانه و به صورت متوسط ۷۰۰ هزار شغل ایجاد کند؛ با این وجود  با توجه به اینکه با انباشت بیکاری از سال های قبل مواجه بودیم نرخ بیکاری تک رقمی نشد. بر این اساس دولت دوازدهم تلاش دارد تا با اتخاذ راهکارهای اساسی بیکاری را کاهش دهد و برای این مساله با توجه به کمبود منابع مالی دولت نیازمند منابع است. اگرچه دولت تاکید دارد که به دنبال اشتغالزایی از طریق پول پاشی نیست و برنامه های مختلفی برای اشتغالزایی در نظر دارد. یکی از برنامه های دولت برای تامین منابع برای اشتغالزایی در بودجه سال ۹۷ افزایش قیمت بنزین و گازوئیل است. اما دلیل اصلی اتخاذ این تصمیم چیست؟
براساس این گزارش، در لایحه بودجه ۹۷ راهکار تامین منابع برای اشتغالزایی افزایش قیمت بنزین و گازوئیل عنوان شده است و مهمترین دلیل آن رسیدن قیمت بنزین و گازوئیل به قیمت فوب خلیج فارس است. در حال حاضر شکاف زیادی بین قیمت سوخت در کشورمان با کشورهای اطراف وجود دارد. به عنوان نمونه در حالی که قیمت گازوئیل در کشورمان ۳۰۰ تومان است این قیمت در بسیاری از کشورهای اطراف ۶۰۰۰ تومان است واین مساله زمینه را برای افزایش قاچاق و مشکلات این چنینی فراهم کرده است.  در واقع به دولت این اجازه داده شده تا از محل افزایش قیمت سوخت درآمدزایی کند. بر اساس بودجه ۹۷ قیمت بنزین لیتری ۱۵۰۰ و گازوئیل ۴۰۰ تومان می شود و البته دولت در اجرای آن مختار است و هنوز زمان آن مشخص نیست.   این لایحه در صورت موافقت مجلس ۱۷ هزار میلیارد تومان درآمد برای دولت دارد و برنامه ریزی شده تا این منابع صرف اشتغال شود.
هرچند تصمیم‌نهایی بهارستان‌نشین‌ها درباره قیمت حامل‌های انرژی قرار بود در جلسه امروز کمیسیون اعلام شود و بعد در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شود، اما می‌توان گفت با واکنش چند روز گذشته نمایندگان مردم در مجلس، پرونده افزایش قابل توجه برخی حامل‌ها، ازجمله آن‌چه درباره بنزین ۱۵۰۰ تومانی به گوش می‌رسید بسته شده است.
در این خصوص سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفته است که "در جریان رسیدگی به بخش‌های مربوط به حوزه انرژی از لایحه بودجه ۹۷، اعضای کمیسیون انرژی مجلس با تبصره مربوط به افزایش قیمت حامل‌های انرژی مخالفت کرده و رای به حذف آن دادند. "
همچنین اخبار دریافتی از جلسه کمیسیون برنامه و بودجه حاکی از آن است که اعضای این کمیسیون نیز ضمن مخالفت جدی با افزایش ۵۰ درصدی قیمت بنزین، از معاون امور بودجه سازمان برنامه و بودجه دعوت کرده‌اند با حضور در این کمیسیون به دلایل دولت برای ارائه لایحه افزایش قیمت را تشریح کرده و به بررسی تبعات تورمی و اجتماعی آن بپردازد.
گزارش‌های تکمیلی حاکی از این است که در جلسه امروز کمیسیون انرژی، بندهایی از لایحه بودجه ۹۷ که مربوط به بخش انرژی می‌شد مورد بررسی قرار گرفت و نمایندگانی از وزارتخانه‌های نفت، نیرو، دیوان محاسبات، مرکز پژوهش‌ها و سازمان برنامه و بودجه نیز در این جلسه حضور داشتند که بر این اساس، تبصره ۱۸ لایحه بودجه که ناظر به افزایش قیمت حامل‌های انرژی بود مورد بررسی قرار گرفت و پس از اینکه هر یک از نمایندگان و همچنین نمایندگان دستگاه‌ها ادله خود را بیان کردند، کمیسیون انرژی به حذف تبصره مذکور رای داده و در واقع با این موضوع مخالفت کرد.




نام:
ایمیل:
* نظر: