تأثیر مثبت مشاوره کارآفرینی به فارغ التحصیلان دانشگاهی

یک فعال حوزه کار ارائه مشاوره های کارآفرینی به جویندگان کار و فارغ التحصیلان دانشگاهی را در آینده شغلی آنها موثر خواند و اعطای وام های کارآفرینی، اعمال معافیتهای مالیاتی و تسریع در صدور مجوزهای کسب و کار را از جمله راهکارهای حمایت از کارآفرینان عنوان کرد.علی حیدری در گفت وگو با ایسنا افزود: در حال حاضر رویکرد بسیاری از کشورها کارآفرین محوری است و خوشبختانه در چند سال گذشته کشور ما نیز در این مسیر قرار گرفته و حمایت از کارآفرینان به ویژه در حوزه های دانش بنیان گسترش یافته است.وی یکی از موانع پیش روی کارآفرینان را صدور مجوز کسب و کار دانست و گفت: وقتی فرایند صدور مجوزها طولانی می شود صرفنظر از بی انگیزگی کارآفرینان، کشور از فواید و نتایج مثبتی که اجرای طرح ها و ایده های خلاق و نوآورانه به دنبال دارد، محروم می شود. فعال حوزه کار با تاکید بر ترویج و تقویت فرهنگ کارآفرینی در کشور گفت: اگر آموزش و ترویج فرهنگ کار و کارآفرینی از مدارس شروع شود و دانش آموزان با افکار و ایده های خلاقانه و نوآورانه پرورش یابند، جریان کارآفرینی در کشور به شکل مطلوبتری پیش می رود.

 

نقش فروش سهام عدالت در حل بحران بورس

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: توقف فروش سهام عدالت تاثیر فوری برروی بازار گذاشت چراکه رقم کلی سهام عدالت بسیار بزرگ است و وقتی مردم شروع به فروش میکنند دو خطر بسیار بزرگ وجود دارد؛ اول اینکه قیمتها به شدت پایین میآید و دوم اینکه در این قیمتهای پایین، عدهای مدیریت شرکتها را با نرخهای ناچیز به دست میآورند.همایون دارابی در گفتوگو با ایلنا افزود: این خطر با مرحله دوم آزادسازی سهام عدالت بیشتر شد و همان موقع گفتیم که نباید به این سرعت مراحل آزادسازی انجام شود و پیشنهاد ما این بود که در مدت سه سال این آزادسازی انجام شود یعنی هر سال ۳۰ درصد از سهام را آزاد کنند.وی با اشاره به پیشنهاد تشکیل صندوق سهام عدالت گفت: آزادسازی سهام عدالت رقم قابل ملاحظهای را در اختیار خانوار قرار میدهد. از سوی دیگر دولت میتواند یارانه نقدی را حذف و آن را راهی صندوق سهام عدالت ۲ کند و این صندوق بازارگردانی سهام عدالت را انجام میدهد و از سویی دیگر بخشی از آن به پروژههای نیمهتمام عمرانی میتواند اختصاص پیدا کند. کارشناس بازار سرمایه افزود: باید یارانه نقدی ماهیانه وارد صندوق عدالت ۲ شود.

نحوه دریافت سود سهام عدالت

مدیریت نظارت بر ناشران بازار سرمایه نحوه دریافت سود سهام عدالت را اعلام کرد. به گزارش ایلنا، در اطلاعیه مدیریت نظارت بر ناشران بازار سرمایه آمده است: افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده اند، سود سهامشان به حساب های معرفی شده توسط سرمایه گذاران و برای کسانی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند، به حساب شرکتهای سرمایه گذاری استانها واریز می شود و تا زمان تعیین تکلیف این وجوه، شرکتهای استانی حق دخل و تصرف در آن را نخواهند داشت.

تعطیلات ۱۵ روزه بازار طلا و جواهر

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: درپی گسترش ویروس کرونا، افزایش شمار مبتلایان و تلفات ناشی از این ویروس، ستاد ملی مبارزه با کرونا تصمیم بر تعطیلی دو هفتهای اصناف غیرضروری را اتخاذ کرد؛ لذا طبق ابلاغ فرمانداری و اتاق اصناف تهران، کلیه واحدهای صنف طلا و جواهر تهران از اول آذر به مدت ۱۵ روز تعطیل خواهند بود. به گزارش ایسنا، ابراهیم محمدولی تاکید کرد: براین اساس کلیه واحدهای صنفی این اتحادیه اعم از واحدهای فروشنده طلا، جواهر، نقره و سکه که در خیابانها و مجتمعهای تجاری و حتی بازار تهران فعالیت دارند، ملزم به تعطیلی هستند.

 

بیت کوین بار دیگر رکورد زد

ارزش بیت کوین به بالاترین رقم طی حدود ۳ سال گذشته رسید چون سرمایهگذاران با امید به افزایش ارزش این ارز مجازی تا ۲۰ هزار دلار، به شدت با آن روی آوردند. ارزش بیت کوین به ۱۸۷۶۶.۷۹ دلار رسیده که بالاترین رقم از دسامبر ۲۰۱۷ است. این ارز مجازی ۱۷ درصد در این هفته افزایش قیمت داشته که بیشترین افزایش از ژوئن ۲۰۱۹ را نشان میدهد. ارزش بیتکوین ۱۶۰ درصد از ابتدای سال جاری میلادی بالا رفته است. به گزارش تسنیم، الکس مشینسکی، مدیر اجرایی پلتفرم ارز مجازی «سلسیوس نتورک»، میگوید:« بیت کوین امروز به موقعیتی رسیده که سرمایه گذاران سازمانی، بانکی و ادارات از آن بهعنوان محافظی در برابر کاهش ارزش پول استفاده میکنند». وی اضافه کرد افزایش ارزش بیت کوین را در ۲۰۱۷ سرمایهگذاران خردهفروشی رقم زدند که اولین کاربران آن بودند. در حال حاضر که بازیگران بزرگی مانند شرکتهای «لاین» و «پی پل» از این ارز مجازی استفاده میکنند، انتظار میرود ثبات بیشتری نسبت به ۲۰۱۷ وجود داشته باشد.

کرونا، فرصتی برای ترمیم اقتصاد

عضو هیات رییسه کانونهای کارآفرینی کشور گفت: کرونا فرصتی برای کارآفرینان است و میتوانند اقتصاد را ترمیم و نیاز کشور را برطرف کنند.به گزارش شنبه ایرنا احمد هرمز افزود: با توجه به اینکه کارآفرینان همواره در همه مسائل پیشرو هستند، زمانی که عارضهای پیش میآید با نوآوری به سمت حل آن پیش میروند و آن را به فرصت تبدیل میکنند و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست.وی تاکید کرد: ما باید از کارآفرینان پیشرو و دانش بنیانها بخواهیم با نوآوری وارد میدان شوند و به کمک کشور بیایند.عضو هیات رییسه کانونهای کارآفرینی گفت: تحولات بازار کار موجب شده برخی از کسب و کارهای سنتی از بین برود و این کارآفرینان پیشرو هستند که با حرکت جدید میتوانند از این فرصت استفاده کنند و این میتواند شامل نوآوری در کالایی باشد یا میتواند عارضه وارده را ترمیم کند.وی با بیان اینکه در بحث کارآفرینی خلا زیاد داریم، گفت: کارآفرینی و اهمیت آن در کشور مغفول مانده است و در حالیکه باید دولتمردان و اقشار مختلف با کارآفرینی و ضرورت آن در جامعه آشنا شوند و کارآفرینان نیز قاعدتا باید نسبت به افراد عادی جامعه یک قدم جلوتر باشند.

تجارت از اعداد و ارقام رؤیایی سند دخل وخرج کشور گزارش میدهد

گروه اقتصادی کورش شرفشاهی: هنگامی که سخن از اقتصاد می شود، باید همه چیز با عدد و رقم روی کاغذ بیاید و به اندازه ای واقعی و منطقی باشد که امکان تحقق آن وجود داشته باشد. یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد در اداره کشور، بودجه است که همه ساله در قالب لایحه از سوی دولت به مجلس تقدیم می شود. لایحه بودجه در قالب دو بخش درآمد و هزینه نوشته می شود و همچون ترازویی دقیق باید هر آنچه در کفه هزینه نوشته می شود، در کفه درآمد معادل آن را تعیین کرد. اما در تمامی سالهای گذشته به اندازه ای این ترازو نامتعادل بوده که همه ساله با کسری بودجه رو به رو شدیم و کار بجایی رسیده که دولت متمم بودجه به مجلس ارایه کرده یا در قالب بازی با دلار و دیگر ابزارهای مالی، از جیب مردم جبران مافات شده است. امسال نیز لایحه بودجه اما و اگرهای بسیاری دارد که توجیهات غیر منطقی بر عجیب بودن آن افزوده است.

دلار١١٥٠٠ تومانی و نفت ٤٠ دلاری

اولین اظهارات عجیب از زبان رییس سازمان برنامه و بودجه درباره نرخ ارز و نفت در بودجه ۱۴۰۰ شنیده شده به نوعی که محمدباقر نوبخت گفت: نرخ ارز را در لایحه بودجه سال آینده حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفتیم و برآوردهای اولیه برای نفت نیز برای هر بشکه ۴۰ دلار است.وی افزود: فروش نفت، دریافت مالیات و فروش اوراق مالی منبع درآمدی دولت برای سال آینده خواهد بود و سال آینده اوراق کمتری نسبت به امسال واگذار شده و طبق قانون برنامه ششم توسعه عمل میشود.نوبخت اضافه کرد: ظرفیت مالیاتی کشور نیز به گونهای است که به ما اجازه میدهد بجای اتکا به نفت، از محل مالیات درآمد کسب کنیم. درباره نفت هم بر اساس میزان صادرات امسال تا صادرات در شرایط مطلوب برنامهریزی کردهایم و هرچه درآمد مازاد بهدست بیاوریم صرف طرحهای بزرگ، دولت الکترونیک، شرکتهای دانش بنیان، طرحهای نیمهتمام و تقویت طرح تحول سلامت شده و صرف هزینههای جاری نمیشود.

تضاد بازار با لایحه دولت

تعجب از این بودجه نویسی در شرایطی رخ می دهد که صرافی های چهارراه استانبول دلار را بیش از ۲۶ هزار تومان می فروشند و بدتر اینکه صرافی های دولتی تنها ۳۰۰ تومان با بازار آزاد تفاوت قیمت دارند و بدتر اینکه در شرایط روند سقوط دلار در بازار آزاد، صرافی های دولتی ۲ هزار تومان دلار را گرانتر خریدند که همین امر باع گرانی دوباره دلار شد. نکته دیگر اعلام نرخ نفت ۴۰ دلاری در بودجه است. اگرچه با اعتراف نوبخت مبنی بر کاهش شدید فروش نفت که کمتر از ۶ درصد پیش بینی شد، اعلام ۴۰ دلار برای هر بشکه نفت ایران، یکی دیگر از انحرافات بودجه است. هنگامی که نفت جهانی قیمتی کمتر از ۴۵ دلار دارد و همواره تفاوت چشمگیری بین نفت ایران و جهان وجود داشته، چگونه دولت به خود اجازه می دهد نفت را بشکه ای ۴۰ دلار پیش بینی کند؟

تبعات روانی اعداد واقعی

در حالی که معلوم نیست چرا قیمت ها در بودجه بدین اندازه پایین دیده شده، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: بودجه باید به صورت واقعی بسته شود و قیمتهایی که برای نرخ ارز و هر بشکه نفت گفته میشود واقعی نمیآید.جعفر قادری در گفت و گو با ایلنا گفت: بودجه باید واقعی شود؛ تصور این که ما اگر بودجه را کم ببندیم تحرک و پویایی دولت برای وصول درآمدهای مالیاتی کم میشود قابل قبول نیست. عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: هزینههای اضافی تعریف نمیشود زیرا هر چه ما سقف بودجه را بالاتر ببریم هزینههای اضافی بیشتر میشود. در صورتی که بودجه محقق نشود، عملاً دولت ناچار میشود که کسریهایش را از طریق استقراض از مردم و بانک مرکزی تامین کند یا اینکه اموال و دارایی هایش را واگذار کند که هر سه این روش غلط است.وی خاطر نشان کرد: ممکن است تبعات بعضی روشها نسبت به روشهای دیگر کمتر باشد ولی اینکه محل فروش داراییها، استقراض از مردم و بانک مرکزی را محل تامین هزینههای جاری قرار دهیم هیچ کدام توجیه ندارد.نماینده شیراز با اشاره به اینکه شاید روش هزینهها و تبعاتش کمتر باشد ولی همه اینها دارای تبعات منفی است که برای جامعه قابل قبول نیست، بیان کرد: عقل تدبیر و منطق ایجاب میکند که ما بودجه را تا جایی که امکان دارد واقعی ببندیم که اگر در طول سال قیمت نفت اضافه شد و امکان فروش بیشتری را به ما داد بتوانیم با ارائه متمم عملاً بودجه بیشتری را در اختیار دولت بگذاریم و بالتبع امکان کار بیشتری را هم فراهم کنیم البته اگر این اتفاق نیفتاد، ضرری هم نکردهایم.وی درباره اینکه آیا اعدادی که برای بودجه سال ۱۴۰۰ عنوان شده است واقعی هستند و میتوان بودجه را با این اعداد و ارقامها بست، گفت: فکر نمیکنم نرخ ارز واقعی باشد اما اگر نگاه کنید نرخ ارز در بودجه نمیآید بلکه درآمدهای ارزی دولت تبدیل به ریال میشود. عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: اگر دولت به جای دلار ۱۱ هزار تومان بودجه را با دلار ۲۰ هزار تومان میبست این کار آثار و تبعات روانی خودش را داشت. از طرف دیگر عدهای میگویند باید قیمت هر بشکه نفت را پایین تر در نظر بگیریم اما مشکلی که پیش میآید این است که ممکن است با قیمتهای بسیار پایین امکان بستن بودجه وجود نداشته باشد و تعادل و توازن بین درآمدها با هزینهها برقرار نشود.

بودجه ابزار رضایتمندی نیست

اگر تمامی دست اندرکاران بپذیرند بودجه ابزار تنظیم دخل و خرج دولت است و برای رضایتمندی ظاهری جامعه نیست، بهتر می توان این سند را تنظیم کرد. در شرایطی که دلار ۱۱۵۰۰ تومانی در شرایط کنونی به شوخی شبیه است، چه دلیل وجود دارد که دولت بودجه را بر مبنای این عدد تنظیم کند؟ امروزه مردم صبح که از خواب بیدار می شوند اولین سوالی که بدنبال جواب آن هستند، قیمت دلار است که با گوش دادن به اخبار یا جستجو در اینترنت بسادگی می توانند به عدد روزانه برسند. بنابر این اعلام دلار ۲۶ هزار تومانی به ۱۱ هزار تومان آن هم در سند دولتی، توهین به شعور مردم است، مگر آنکه دولت برای رساندن دلار به ۱۱۵۰۰ تومان قبل از آنکه با پاستور خداحافظی کند، برنامه داشته باشد. نفت ۴۰ دلاری نیز مدیریت تیم اقتصادی دولت را زیر سوال می برد. در حالی که امروزه فروش نفت صورت نمی گیرد و اگر هم فروش داشته باشیم، بسیار کمتر از قیمت بازار جهانی است، اعلام قیمت ۴۰ دلار هیچ توجیهی ندارد، زیرا بودجه ای که نفت ۴۰ دلاری بسته شود، بی شک با کسری بودجه رو به رو خواهد شد.

منطق، شرط بودجه نویسی

از آنجا که هر خرجی برای یک سال آینده مشروط به مراجعه به سند بودجه است، می بایست منطقی ترین سند دولت باشد. اما اینکه بودجه را با اعداد غیر واقعی بنویسیم تا بازار داخلی را تحت تاثیر قرار دهیم یا در عرصه جهانی خودنمایی کنیم، کار درستی نیست. مردمی که با گرانی دست و پنجه نرم می کنند و شرمندگی را بین اعضای خانواده در سفرههایشان تقسیم می کنند، وقتی می بینند دولت دولت قیمت دلار را ۱۱۵۰۰ تومان اعلام می کند اما در صرافی های دولتی ۲۶ هزار تومان می فروشد اولین سوالش این است که ۱۵ هزار تومان بقیه کجا می رود؟ مردمی که برای تهیه ساده ترین کالاهای اساسی همچون روغن باید در صف بایستند، از خودشان سوال می کنند پول فروش نفت بشکه ای ۴۰ دلار کجا می رود؟ اگر بتوانیم به مردم این را تفهیم کنیم که هدف از بکار بردن این اعداد، تاثیر روانی بر بازار داخلی است، باید به این سوال پاسخ بدهیم که قیمت های کاذب دلار و نفت در بودجه سال گذشته تا چه اندازه توانست بازار را کنترل کند؟ رویاپروری در بودجه بزرگترین اشتباه اقتصادی است که باعث بی اعتمادی جامعه به دولت و مدیریت اقتصادی کشور می شود.

معاون گمرک از بی توجهی صاحبان کالا انتقاد کرد

سرمقاله

معاون فنی گمرک با اعلام ترخیص بیش از ۱.۴ میلیون تن کالا، با هشدار مجدد به صاحبان کالا تاکید کرد: در صورت عدم ترخیص کالا در مهلت تعیین شده، متروکه خواهد شد. مهرداد جمال ارونقی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت ترخیص کالاها طبق مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت گفت که در مدت گذشته بیش از ۱.۴ میلیون تن کالا از گمرک ترخیص شده است.

وی با اشاره به لزوم اقدام فوری صاحبان کالاهای مشمول مصوبه گفت: در خصوص کالاهای اساسی و تولیدی هیچ عذری برای صاحبان کالا جهت ترخیص کالای خود از گمرک وجود ندارد. بر این اساس موضوع به قید فوریت بررسی و اگر صاحب کالایی در این رابطه تعلل کند طبق مفاد (۲۴) قانون امور گمرکی مقررات متروکه درباره آن اعمال خواهد شد. ارونقی ادامه داد: در مورد کالاهایی که به مرحله پروانه رسیده و بیش از یک ماه در گمرکات مانده اند نیز در صورت عدم مراجعه صاحب کالا برای بیرون بردن کالای مربوطه مقررات متروکه برای آنها نیز اعمال می شود. مقام مسئول گمرک با بیان اینکه گمرکات اجرایی موظفند به سرعت تعداد اظهارنامه های در جریان خود را برای کالاهای اساسی و تولیدی کاهش داده و به صفر برسانند یادآور شد: بر این اساس گمرکات با پیگیری موضوع از مراجع تحویل گیرنده کالا، ضمن اعمال مقررات متروکه برای کالاهایی که بیش از موعد مقرر در اماکن مربوطه مانده و صاحبان کالا نسبت به اظهار آن اقدام نمی کنند اخطار لازم را داده و مقررات متروکه را اعمال می کنند.

به گزارش ایسنا، با ابلاغ مصوبات اخیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و ستاد تنظیم بازار، برای رفع موانع ترخیص کالا که در اهم آن حل و فصل مشکلات ارزی قرار داشت، مقرر شد که بانک مرکزی تأمین ارز ترجیحی کالاهای اساسی فاقد اسناد مالکیت، با اولویت اعلامی وزارت صمت انجام دهد، همچنین بانک مرکزی نسبت به صدور اعلامیه تأمین ارز برای کالاهای اساسی اعتباری با تعهد سه ماهه از زمان ترخیص کالا از گمرک (جهت تأمین ارز ترجیحی) اقدام کند.

پورابراهیمی تغییرات ظاهری را بی تأثیر دانست

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت به دنبال ایجاد فضای روانی در کشور با کمرنگ کردن صفرها در پولهای ملی است.

محمدرضا پورابراهیمی در گفتگو با تسنیم، با اشاره به آخرین وضعیت بررسی لایحه حذف ۴ صفر از پول ملی در این کمیسیون، گفت: این لایحه از سوی دولت به مجلس دهم ارائه و تصویب شد و از سوی شورای نگهبان ایراداتی به آن وارد شده است که در کمیسیون در حال بررسی و رفع آنها هستیم.

وی با بیان اینکه لایحه ای که دولت به مجلس ارائه کرده بود دارای ۲ سرفصل بود، ادامه داد:دولت اعتقاد دارد که حذف چهار صفر از پول ملی به صورت شکلی و ساختاری دارای اثرات مثبتی است، در همه کشورها که آثار تورم شدید می شود این کار صورت می گیرد.

نماینده کرمان تصریح کرد: یکی از راهکارهایی که میتوان از طریق آن حسابهای ملی را نگهداری کرد و از کاهش ارزش پول ملی جلوگیری کرد حذف صفر است که بر این اساس دولت لایحهای را به مجلس ارائه کرده بود.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه حذف صفر از پول ملی به سادهسازی حسابها و نحوه محاسبات حسابهای ملی کمک میکند، عنوان کرد: دلیل اصلی که باعث می شود تورم به صورت مستمر در کشور وجود داشته باشد و ارزش پول ملی کاهش پیدا کند و منجر به حذف صفر شود بیتوجهی به سیاستهای پولی و مالی است.

پور ابراهیمی با بیان اینکه دولت باید به دنبال خاموش کردن موتور تولید صفر که تورم است، باشد، اظهار داشت: یکی از دلایلی که منجر به تولید صفر در اقتصاد کشور میشود به طور نمونه شوک ارزی است که به دلیل ناکارآمدی ها در حوزه ارزی است که باید این موضوعات را کنترل کرد.

وی درباره کمرنگ شدن صفرها در اسکناس هایی که جدیداً از سوی بانک مرکزی منتشر شده است نیز، گفت: دولت به دنبال ایجاد فضای روانی در کشور با کمرنگ کردن صفرها در پولهای ملی است تا فضایی را ایجاد کند تا در آینده بتواند به راحتی این موضوع را اجرایی کند.

از کمک های نقدی تا بخشودگی مالیاتی

معاون اقتصادی رییس جمهوری با ااشاره به ۱۴ تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا برای خانوارهای بدون درآمد ثابت و کسبوکارها گفت: دو مورد از این ۱۴ تصمیم ناظر به خانوادههایی است که درآمدشان تحت تاثیر قرار خواهد گرفت، همچنین ۹ مورد برای عموم کسبو کارها و سه مورد برای کسبو کارهایی است که بهطور شدید آسیب میبینند. به گزارش ایرنا، محمد نهاوندیان در حاشیه جلسه ستاد اقتصادی دولت افزود: خانوادههایی که بر اساس منطق این تصمیم با تعطیلی در شهرهای با وضعیت قرمز برای گروههای دو، سه و چهار و در شهرهای نارنجی برای کسبوکارهای گروه سه و چهار روبرو می شوند، خانوارهایی محسوب میشوند که درآمد ثابت ندارند و بیشتر صدمه میبینند.

نهاوندیان با تاکید بر اینکه این خانوارها شناسایی شده و۳۰ میلیون نفر را شامل میشوند افزود: یک اقدام پرداخت یک میلیون تومان تسهیلات که کارمزد آن را دولت تقبل کرد و اقساط آن، بدون نیاز به پرداخت از سوی خانوارها از محل یارانه و یارانه معیشتی برداشت خواهد شد وی اقدام دوم، از آذر تا پایان سال ماهانه به هر یک از اعضای خانوارها ۱۰۰ هزار تومان به سرپرست خانوارها پرداخت میشود تا جبران بخشی از کاهش درآمدهایشان باشد. معاون اقتصادی رییسجمهوری در ارتباط با کسبو کارها افزود: برای همه کسبو کارها مقرر شد عملیات اجرایی وصول مالیات مستقیم تا بهمنماه متوقف شود و برای صدور یا تجدید پروانههای کسبو کار واحدهای اقتصادی اشخاص حقیقی، نیازی به اخذ گواهی پرداخت مالیاتی نخواهند داشت.وی گفت: اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده که هر سه ماه یک بار باید تسلیم شود،
مقرر شد به مدت یک ماه برای سه ماهه سوم و چهارم امسال تمدید شود.

 

 

سرمقاله

فرهاد بشیری

نماینده پاکدشت در مجلس

اگر بپذیریم که دشمنی گسترده ای علیه ایران وجود دارد و امروزه روش مبارزه از جنگ نظامی به اقتصادی تغییر داشته، باید به این نکته ایمان بیاوریم که ضروری است تمام نهادها و دستگاه های دولتی در عرصه داخلی و منطقه ای، به خصوص در شرایط فعلی، دارای برنامه باشند. هنگامی که تمامی دستگاه ها را موظف به داشتن برنامه می دانیم، نمی توانیم و نباید یک دستگاه یا نهاد را مجزا بدانیم، اتفاقی که متاسفانه در خصوص برخی نهادها رخ می دهد که وزارت امور خارجه یکی از آن دستگاههاست که عده ای اعتقاد دارند کارکرد یکجانبه ای دارد و تنها در عرصه سیاسی باید نقش آفرین باشد. این در حالی است که از چند سال قبل بر موضوع دیپلماسی اقتصادی در کنار همه حوزه های امنیتی، سیاسی، فرهنگی و غیره در وزارت امور خارجه تأکید شد تا ضمن برنامه ریزی دقیق، تعامل ویژه ای در حوزه اقتصادی با سایر کشورها داشته باشیم.

اینکه وزارت امور خارجه در کجا می تواند، تاثیرگذار باشد، باید خودش بررسی کند، اما ضرورت توسعه و گسترش روابط اقتصادی کشورمان با سایر کشورها به خصوص همسایگان بیش از پیش احساس می شود. جمهوری اسلامی از شرایط مناسبی در حوزه اقتصادی برخوردار است لذا دستگاه دیپلماسی باید با توجه به تأکیدات رهبری و نیازهای جامعه، معاونت اقتصادی خود را فعال می کرد اما تا کنون نتوانسته از این معاونت به خوبی استفاده کند.

امروزه گوشه نشینی برای هیچ کشوری سود ندارد زیرا دنیا محل تعامل است، بنابر این جمهوری اسلامی در چارچوب های خود با همه کشورها به جز آنها که خط قرمز ماست، ارتباط برقرار می کند که در این راستا روابط اقتصادی بسیار مهم است.

هنگامی که در تعامل با دنیا بخصوص کشورهای همسایه کمکاری می کنیم، یعنی ظرفیت تعامل به ویژه همسایگان کشورمان به دلیل دارا بودن نقاط مشترک فرهنگی را نادیده می گیریم. از آنجا که کشورمان به لحاظ اقتصادی دچار تحریم و فشار است، می توان از طریق ارزهای منطقه ای با این کشورها تجارت کرد لذا ظرفیت هایی وجود دارد که معاونت اقتصادی وزارت خارجه باید به آن توجه کند.