رونق ساخت و ساز با سرمایه گذاری جدید

مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن گفت: در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ با مشارکت مردم و بخش خصوصی شناسایی و اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن به ارزش بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در دست اقدام است. ارسلان مالکی اظهار داشت: در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ با مشارکت مردم و بخش خصوصی شناسایی و اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن به ارزش بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در دست اقدام است. وی افزود: از این میزان ۳۳ پروژه مشتمل بر ۵ هزار و ۲۲۵ واحد مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی به ارزش بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان در حال ساخت است. معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه ۱۱ پروژه با ظرفیت یک‌هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی هم در مرحله انتخاب سرمایه‌گذار قرار دارد، ادامه داد: ارزش ریالی این پروژه‌ها در حدود ۸ هزار میلیارد تومان است. مالکی اعلام کرد: ۳۵ پروژه سرمایه‌گذاری در ۱۸ استان به ارزش حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای انجام مطالعات و اخذ نظریه کارشناس رسمی در دست اقدام است. بر اساس این گزارش، اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری به‌عنوان یکی از اولویت‌های سازمان ملی زمین و مسکن در برنامه اجرایی سال ۱۴۰۳ مطرح شده است.

 

دغدغه مهندسان برای تعرفه خدمات مهندسی

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان گفت: تعیین حق‌‌‌الزحمه مهندسان سازمان نظام مهندسی همواره با چالش مواجه می شود و تقریبا همه ساله این دغدغه در بین جامعه مهندسان وجود دارد که به این موضوع بر می‌‌‌گردد که یک مقررات ملی ساختمان داریم. رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان با نقد فرمول قدیمی ملاک عمل دولت برای افزایش سالانه دستمزد و حق‌‌‌الزحمه مهندسان ناظر، می گوید برای تعیین رقم حق‌‌‌الزحمه مهندسان ناظر در سال ۱۴۰۳، اگر مبنای محاسبه رشد هزینه های ساخت و ساز باشد، این رقم ۱۰۰‌ درصد باید افزایش پیدا کند، اما تعرفه ای که سالانه برای این منظور ملاک عمل قرار می گیرد، ارقام خیلی کمتر را لحاظ می کند که برای مهندسان، چالش برانگیز است. حمزه شکیب همچنین اظهار کرد: تعیین حق‌‌‌الزحمه مهندسان سازمان نظام مهندسی همواره با چالش مواجه می شود و تقریبا همه ساله این دغدغه در بین جامعه مهندسان وجود دارد که به این موضوع بر می‌‌‌گردد که یک مقررات ملی ساختمان داریم. مبحث دوم روشی را برای تعیین تعرفه مطرح کرده است که این بنیان به ۱۸ سال قبل باز می‌گردد که از آن زمان تاکنون بازنگری درآن انجام نشده است. آن تعرفه هیچ تطبیقی با هزینه ساخت واقعی ندارد و به همین دلیل از سال ۱۴۰۱ پیشنهاد داده ایم این موضوع به‌‌‌روزرسانی شود.

خبر مهم برای متقاضیان مسکن ملی
اداره راه و شهرسازی استان تهران با ارسال پیامکی به متقاضیان نهضت ملی مسکن فرصت داد تا ۳۱ اردیبهشت ماه امسال آورده خود را به ۱۸۰ میلیون تومان افزایش دهند. اداره راه و شهرسازی استان تهران اخیرا با ارسال پیامکی به شرح زیر به متقاضیان نهضت ملی مسکن هشدار داده تا ۳۱ اردیبهشت آورده خود را به ۱۸۰ میلیون تومان افزایش دهند. متقاضی محترم طرح نهضت ملی مسکن، با عنایت به شروع عملیات اجرایی پروژه های نهضت ملی مسکن و تسریع در پیشرفت فیزیکی پروژه ،مقتضی است حداکثر تا تاریخ ۳۱/۰۲/۱۴۰۳ نسبت به واریز یا تکمیل آورده تا سقف ۱۸۰ میلیون تومان اقدام نمایید. بدیهی است تسریع در پرداخت آورده، موجب کسب امتیاز بیشتر و رتبه بالاتر برای جنابعالی می‌گردد. این اداره کل اواخر سال گذشته نیز با ارسال پیامکی به متقاضیان فرصت داده بود تا ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ آورده خود را به ۱۴۰ میلیون تومان افزایش دهند: «متقاضی محترم طرح نهضت ملی مسکن،با عنایت به شروع عملیات اجرایی پروژه های نهضت ملی مسکن مقتضی است حداکثر تا تاریخ ۲۰/۱۲/۱۴۰۲ نسبت به واریز یا تکمیل آورده اولیه خود تا سقف ۱۴۰ میلیون تومان اقدام نمایید. بدیهی است عدم تکمیل آورده در مهلت مقرر به منزله انصراف شما تلقی خواهد گردید. طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی متقاضیان نهضت ملی مسکن آورده خود را باید در بازه‌های ۴ ماهه و هر بار ۴۰ میلیون تومان واریز کنند. حال مشخص نیست چرا برای برخی متقاضیان استان تهران مهلت ۴ ماهه کاهش یافته و این متقاضیان باید هر ۲ ماه آورده خود را ۴۰ میلیون تومان افزایش دهند؟

اعزام ۲۵۰۰ عمره گزار ایرانی به فرودگاه مدینه
مدیرکل روابط عمومی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران "هما" گفت: از ابتدای شروع عملیات اعزام عمره‌گزاران تا پایان روز هفتم اردیبهشت ماه سال جاری ۲ هزار و ۵۰۰ زائر حج عمره به سرزمین وحی سفر کردند. به گزارش هواپیمایی هما، حسام قربانعلی در این باره اظهار داشت: تاکنون زائران استان‌های تهران، مشهد، زاهدان، اهواز، تبریز و یزد با ۱۰ پرواز "هما" به مدینه عزیمت کردند. وی افزود: عملیات اعزام زائران علاوه بر استان تهران از ایستگاه‌های پروازی بندرعباس، ساری، اصفهان و شیراز تا پایان روز سیزدهم اردیبهشت ۱۴۰۳ ادامه دارد. در هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ دو پرواز برای انتقال عمره گزاران استان‌های تهران و کرمان برنامه‌ریزی شده که پرواز اول در بامداد امروز از فرودگاه حضرت امام(ره) انجام شد.

به استناد آمار مرکز آمار

گروه راه و مسکن: بالاخره پس از ۸ ماه انتظار مرکز آمار ایران شاخص و متوسط قیمت آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در شهریور ماه ۱۴۰۲ را منتشر کرد، آن‌گونه که مرکز آمار اعلام کرده قیمت مسکن در پایتخت به متوسط ۷۷.۴ میلیون تومان برای هر مترمربع رسیده است که ۱.۷درصد نسبت به ماه‌های گذشته کاهش داشته، به استناد گزارش مرکز آمار شاخص قیمت مسکن برای هر مترمربع در شهریور ماه ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۵.۲درصد افزایش یافته است.

نبض اجاره بها به استناد آمار
به گزارش «تجارت»، سری اول مستاجرهایی که در سال ۱۴۰۳ به موعد تمدید قرارداد اجاره نامه رسیدند یا به عنوان مستاجر اولی وارد این بازار شدند، اجاره بهای یک سال آتی را با ۴۱.۸‌ درصد بیشتر از سال گذشته، پرداخت خواهند کرد؛ این اولین تابلو از رشد هزینه اجاره نشینی در سال جاری، دو پیام هشداری مشخص را یکی برای نمایندگان مجلس و دیگری برای دولت منعکس می کند. گزارش ها از آمار رسمی نبض اجاره بها در کل کشور در فروردین امسال حاکی است، مطابق تغییرات شاخص اجاره مسکن، بهای اجاره خانه در کشور در فروردین، 1.7‌ درصد به صورت ماهانه (در مقایسه با اسفند سال گذشته)، افزایش پیدا کرد. این نرخ تورم ماهانه اجاره، در مقایسه با روند یکی دو سال گذشته همین نرخ، در سطح بسیار پایین قرار گرفته به این معنا که میانگین تورم ماهانه اجاره مسکن طی دو سال 1401 و 1402، نرخ سه درصد بوده است؛ پس در این صورت آیا بازار اجاره به سمت بهبود، حرکت کرده است؟ بررسی های ما برای پاسخ این پرسش، جواب منفی ارائه می کند، چون که در همه فروردین ها در سال های اخیر، همواره تورم ماهانه اجاره مسکن، یک سقوط نرخ را تجربه کرده است. در فروردین دو سال اخیر نیز رشد ماهانه شاخص اجاره مسکن در کشور، دو درصد بوده است که تقریبا نصف همین نرخ در ماه های دیگر سال بود. این افت نرخ تورم ماهانه اجاره در ماه اول هر سال در مقایسه با میانگین تورم ماهانه اجاره 11 ماه بعد از آن، ناشی از تعطیلی بازار معاملات مسکن به خصوص معاملات اجاره است.

ضرورت مقایسه تورم نقطه ای بازار مسکن
در ماه اول سال، تقریبا هیچ مستاجری جابه‌جا نمی شود مگر تحت تاثیر موارد خاص که حجم آن پایین است. به این ترتیب، تابلوی تورم ماهانه اجاره مسکن در فروردین 1403، معیار مشخصی برای تحلیل وضعیت بازار اجاره نشینی و حال و روز مستاجرها نیست. از این رو، در این بررسی، لازم است تورم نقطه ای اجاره مسکن یا همان میزان رشد اجاره بها در ماه اول سال جاری نسبت به ماه اول 1402، دیده و تحلیل شود. تورم نقطه ای اجاره مسکن در ماه گذشته نرخ 41.8‌ درصد را ثبت کرد. همان طور که پیش تر در گزارشی تحت عنوان «تحلیل تورم اجاره مسکن تهران و کشور در سال 1402» (در 15 فروردین امسال)، نوشت، در حال حاضر «تورم بالای 40 درصدی در بازار اجاره نشین ها»، در مقایسه با روند تاریخی آن (زیر 13 درصد)، از «سه برابر شدن نرخ رشد سالانه هزینه اجاره مسکن نسبت به نیمه اول دهه 90 و سال های قبل از آن» حکایت دارد. در فروردین امسال نه تنها تورم نقطه ای اجاره به بالای 40‌ درصد رسید که تورم سالانه اجاره، یعنی میانگین رشد اجاره بهای مسکن در 12 ماه منتهی به پایان فروردین 1403 نیز رقم 40‌ درصد را ثبت کرد. اینکه سرعت رشد نقطه ای و سالانه اجاره بهای مسکن به شکل تاریخی در دو سه سال گذشته و حتی در شروع امسال، افزایش یافته است، ناشی از سطح جهش یافته تورم عمومی و تورم مسکن است که در همین صفحه، قبلا درباره آن گزارش های تحلیلی منتشر شده بود. در این مقطع اما علاوه بر اینکه، ضرورت دارد سیاستگذار نسبت به ریشه های تب بالای تورم اجاره مسکن توجه کند تا بتواند مهمترین هزینه زندگی ماهانه خانوارها را از حالت سنگین و نامتعارف به سطح نرمال برگرداند، دو پیام هشداری نرخ جدید تورم اجاره هم باید دیده شود.

چراغ چک موتور تورم اجاره
پرواز تورم اجاره مسکن (تغییرات نقطه ای) از سطح تاریخی خود، چراغ چک این بازار را روشن کرده است. این سطح 41.8 درصدی رشد اجاره بها در قراردادهای فروردین 1403 از دو منظر مورد بررسی است. این نرخ نشان می دهد، فرمول مدنظر نمایندگان مجلس برای تعیین رشد مجاز اجاره بها در سال که تصویب کرده اند و برای تایید نهادی روانه شورای نگهبان است، با وضع موجود این بازار همخوانی ندارد. فرمول نمایندگان می گوید، موجرها هر سال مکلف شوند اجاره بهای سال جدید را براساس 50 تا 100‌درصد تورم عمومی افزایش دهند و بیش از آن، ممنوع باشد.