بارشهای موسمی در جنوب کشور آغاز شد
رئیس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به شروع بارشهای موسمی در برخی استانهای جنوبی، گفت: در کمتر از ۱۰ روز گذشته از ۱۹۰ ایستگاه هواشناسی و بارانسنجی در جنوب کشور بارش باران گزارش شده است.
به گزارش گروه اقتصادی از مهر، سحر تاجبخش مسلمان با بیان اینکه بارشهای موسمی از حوالی ۱۳ تیرماه آغاز شد و همچنان در برخی استانهای جنوبی ادامه دارد، اظهار کرد: تمرکز فعالیت بارشها از نظر شدت در سیستان و بلوچستان و از نظر وسعت تأثیر مربوط به استان فارس بوده است.
وی افزود: در این مدت حداقل از ۸۰ ایستگاه هواشناسی یا بارانسنجی در استان فارس، ۷۰ ایستگاه در سیستان و بلوچستان و بیش از ۴۰ ایستگاه در استان کرمان بارش گزارش شده است. میزان بارشها در برخی ایستگاههای سیستان و بلوچستان قابل توجه بوده است بهطوریکه حداقل پنج ایستگاه بین ۵۰ تا ۸۵ میلیمتر بارش ثبت کردهاند و حدود ۲۰ ایستگاه بارشهای بیشتر از ۲۰ میلیمتر گزارش کردهاند. تاجبخش مسلمان گفت: در برخی مناطق استان فارس و کرمان نیز بارشها قابل توجه بوده است به نحوی که از روستای «مرارید» در شهرستان داراب در جنوب شرق فارس ۳۸ میلیمتر، روستای «گلمکان علیا» در شهرستان مرودشت ۳۳ میلیمتر، شهرک گلستان در شیراز و «ساردوئیه» در کرمان ۲۴ میلیمتر گزارش شده است.
خشکسالی تهران در ۶ دهه گذشته بی سابقه است
وزیر نیرو گفت: شاهد پیشرفت بسیار خوب پروژه آبرسانی طالقان به تهران، کرج و بخشی نیز به استان قزوین هستیم، اما در کنار این امر باید توجه ویژهای را به مقوله مصرف و به طور کلی مصرف بهینه منابع آبی کشور داشته باشیم.
به گزارش گروه اقتصادی از تسنیم، عباس علیآبادی، دیروز با بیان اینکه کشور خشکسالیهای متوالی را پشت سر گذشته و هماکنون نیز در سالهای خشک و شرایط سختی قرار داریم، گفت: شاید در این زمینه تجربه کمتری در حافظه تاریخی کشور ثبت شده باشد به طوری که در 6 دهه گذشته خشکسالی به شدت امسال وجود نداشته باشد. او با بیان اینکه پروژه انتقال آب طالقان به تهران، کرج و قزوین بخشی از مشکلات را مرتفع خواهد کرد، ادامه داد: همچنین پروژههای دیگری را در دست اجرا داریم اما در کنار آن باید توجه ویژهای به مقوله مصرف و به طور کلی مصرف بهینه منابع آبی کشور داشته باشیم تا از این طریق تابآوری بیش از پیش افزایش یابد. وزیر نیرو به تشریح مراحل پیشرفت این پروژه پرداخت و اظهار کرد: این پروژه از آغاز اجرا تا ابتدای دولت چهاردهم حدود 40 درصد پیشرفت را به ثبت رسانده بود، اما امروز پیشرفت این پروژه به بیش از 60 درصد رسیده است. امروز باید مرحله حساسی از این پروژه را پیش ببریم که احتمالا اتصال آن به ابتدای کرج است و باید از این موقعیت استفاده شود تا از طریق تصفیهخانه بیلقان، انتقال آب را به تهران ممکن کنیم، البته بخشی از آب نیز به کرج اختصاص داده شده است.
خاموشیهای تهران؛ دوساعته، شناور و بدون تبعیض است
شرکت توزیع برق تهران بزرگ اعلام کرد: اعمال خاموشی بهدلیل محدودیتهای ناشی از ناترازی انرژی در تمام مناطق ۲۲گانه شهر تهران یکسان و بدون هرگونه تبعیض انجام میشود و بر همین اساس برنامهریزی انجامشده اعمال محدودیتهای دوساعته و بهصورت شناور است.
به گزارش گروه اقتصادی از تسنیم به دنبال گزارش هایی درباره تبعیض در خاموشی ها، توضیحات شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ بدین شرح اعلام شد: «خاموشی در تمام مناطق 22گانه شهر تهران بهصورت شناور و عادلانه انجام میشود و هیچ تبعیضی در نحوه خدمترسانی و اعمال خاموشی در مناطق مختلف شهر تهران وجود ندارد و تمامی خدمات بهصورت کاملاً یکسان از سوی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در حال انجام است.
لازم به ذکر است؛ اعمال خاموشی بهدلیل محدودیتهای ناشی از ناترازی انرژی در تمام مناطق 22گانه شهر تهران یکسان و بدون هرگونه تبعیض انجام میشود و بر همین اساس برنامهریزی انجامشده اعمال محدودیتهای دوساعته و بهصورت شناور است و این بدین معناست که از اعمال محدودیت برای هر مشترک صرفاً در یک بازه زمانی ثابت ترجیحاً خودداری میشود. مورد تأکید است برخی مراکز حساس نظیر بیمارستانها از این شرایط مستثنی هستند. مشترکان تهرانی میتوانند برای آگاهی از برنامه خاموشی اشتراک خود به درگاههای اطلاعرسانی معرفیشده در پورتال اینترنتی این شرکت بهنشانی tbtb.ir مراجعه فرمایند. ضمن قدردانی از همکاری مناسب مشترکان از شهروندان تهرانی درخواست میشود اخبار مرتبط با محدودیتهای برق را صرفاً از طریق خبرگزاریهای معتبر کشور دنبال نمایند.»
نرخ بلیت اتوبوس تا مرز مهران مشخص شد
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسافربری گفت: نرخ بلیت اتوبوس در مسیر مرز مهران یک میلیون و ۴۳۰ هزار تومان است. احمد رضا عامری مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسافربری اظهار کرد: پیش فروش بلیت اتوبوسهای از ۲۵ تیر به صورت حضوری و اینترنتی آغاز میشود. وی ادامه داد: نرخ بلیت اتوبوس در مسیر مرز مهران به یک میلیون و ۴۳۰ هزار تومان رسید. عامری بیان کرد: به دلیل کمبود اتوبوس مسافری در کشور در ایام اربعین امکان سرویس دهی به سایر مقاصد وجود ندارد و این موضوع هم در سالهای گذشته هم وجود داشت.
پایان موفق تعمیرات اساسی پالایشگاه هفتم پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه هفتم پارس جنوبی گفت: تعمیرات اساسی این پالایشگاه با هدف تضمین تولیدی پایدار، ایمن و با کیفیت بالا با موفقیت به پایان رسید.
مهرداد عبدی با بیان اینکه تعمیرات اساسی این پالایشگاه از یکم خرداد با مشارکت ۵۶۴ نفر از کارکنان متخصص و پرتلاش داخلی آغاز شد، اظهار کرد: در این دوره تعمیراتی، بیش از ۱۸۰ مورد شامل مبدلها، تانکها و مخازن بازرسی و تعمیرات دورهای بیش از ۸۰ مورد تجهیزات برقی و ۲۰ مورد ابزار دقیق با دقت بالا انجام گرفت. وی با تأکید بر بهرهمندی از توان و دانش بومی، دانش شرکتهای دانشبنیان و تولید قطعات داخلی تصریح کرد: این تعمیرات اساسی بدون هیچ حادثه ناتوانکننده و گرمازدگی به پایان رسید و موفق شدیم به رکورد ۲۶۰ هزار نفرساعت کار ایمن دست یابیم. مدیر پالایشگاه هفتم پارس جنوبی یادآور شد: این موفقیت نمادی از تعهد به تولید ایمن، پایدار و بهرهوری بالا در صنعت گاز کشور است.
قیمت رسمی فروش نفت
ایران در ژوئیه اعلام شد
قیمت نفت سبک ایران بر اساس اعلام شرکت ملی نفت ایران در ژوئیه ۲۰۲۵ (تیر و مرداد ۱۴۰۴) برای مشتریان آسیایی، نزدیک به ۱.۵ دلار بالاتر از قیمت پایه (قیمت نفت خام عمان/ دوبی) عرضه میشود. به گزارش گروه اقتصادی به نقل از وزارت نفت، قیمت فروش انواع نفت خام ایران برای ماه ژوئیه سال ۲۰۲۵ از سوی شرکت ملی نفت ایران اعلام شد. بر اساس این گزارش، بهای هر بشکه نفت خام سبک ایران در بازارهای شمال غرب اروپا و آفریقای جنوبی، در هفتمین ماه میلادی با افزایشی قابلتوجه نسبت به ماه گذشته، ۲ دلار و ۲۰ سنت بالاتر از قیمت نفت برنت دریای شمال تعیین شده است. همچنین «نفت خام سنگین» و «نفت فروزان» در این بازارها طی این ماه بهترتیب ۴۰ و ۵۰ سنت بالاتر از شاخص برنت عرضه میشوند. این در حالی است که در ماههای گذشته قیمت انواع نفت خام ایران در این بازارها اندکی پایینتر از قیمت نفت برنت قیمتگذاری شده بود. در بازار مدیترانه نیز نفت سبک ایران حدود ۲ دلار بالاتر از شاخص برنت عرضه میشود. نفت فروزان، همقیمت با نفت برنت و نفت سنگین ایران، ۱۵ سنت پایینتر از این شاخص قیمتگذاری شده است.
در بازار آسیا که قیمت پایه آن بر اساس میانگین قیمت نفت خام عمان/ دوبی تعیین میشود، نفت سبک ایران با اندکی کاهش نسبت به ماه گذشته میلادی، یک دلار و ۵۵ سنت بالاتر از قیمت پایه به فروش میرسد. نفت فروزان نیز در این منطقه پنج سنت بیشتر از قیمت پایه قیمتگذاری شده است، در حالی که نفت سنگین ایران ۲۰ سنت پایینتر از نرخ پایه به بازار عرضه میشود. گفتنی است مدیریت امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران بهصورت ماهانه قیمت فروش انواع نفت خام کشور را منتشر میکند.
گروه اقتصادی: یکی از کمبودهای جدی که با آغاز جنگ 12 روزه در کشورمان احساس شد، فقدان پناهگاه ها و سازه های مستحکمی بود که شهروندان در زمان مواجهه با بحران هایی از نوع جنگ بتوانند در آن پناه بگیرند. تنها دو روز از آغاز جنگ 12 روزه گذشته بود که مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در جلسه ۳۳۱ شورای شهر پایتخت گفت: «تهران و سایر شهرهای کشور فاقد پناهگاههای ایمن و کارآمد هستند» چمران در ادامه تصریح کرد: «امروز نیازمند راهحلهای مهندسی شده و بر اساس استانداردهای روز جهانی در این خصوص هستیم؛ در بسیاری از کشورها، پناهگاهها جزو الزامات ساختوساز هستند...» بسیاری از تحلیلگران با اشاره به شیوه مقابله با حملات موشکی عراق در جنگ تحمیلی 8ساله، به این نکته تاکید می کردند یکی از دلایل اصلی کاهش چشمگیر تلفات انسانی و کاهش صدمات روحی و روانی به مردم در آن سالها احداث پناهگاه هایی برای حفاظت از مردم بود. یکی از ویژگی های مهم این نوع سازه های دفاعی این بود که مردم را در بحبوحه بحران و جنگ، کنار هم قرار می داد و از نقطه نظر روانی و ارتباطی هم روحیه آنها را به شدت تقویت می کرد. در واقع مردم در کنار هم تبعات بحران جنگ را پشت سر می گذاشتند. اما علی رغم این تجربه روشن در جنگ 8ساله، در سالهای پس از جنگ موضوع احداث پناهگاه و سازه های حمایتی راهی به مبحث مقررات ملی ساختمان پیدا نکردند. بسیاری از تحلیلگران معتقدند، مانند موضوع ساخت پارکینگ که در مبحث مقررات ملی ساختمان درج شده و هیچ مجتمع، ساختمان و واحدی بدون احداث پارکینگ پایان کار نمی گیرد، می توان شرایطی را ایجاد کرد که ساخت هر سازه ای در ایران با تدارک یک چنین ضرورتی پایان کار بگیرد. تجارت برای این منظور گفتگویی را با عضو هیات مدیره و دبیر انجمن علمی راه و ساختمان ایران ترتیب داده تا با نگاهی به سایر کشورها، نیازهای کشورمان در این بخش را واکاوی کند.
عباس اکبرپور در آغاز گفتگو با اشاره به مشاهدات عینی خود از ساخت پناهگاه در کشورهای توسعه یافته می گوید:« من 15سال در واشنگتن آمریکا زندگی کرده و درس خوانده ام. در آمریکا متروها با عمق قابل توجه و نحوه دسترسی مناسب به آسانسور، پله برقی و پله عادی به صورتی ساخته می شوند که در زمان بحران ها به عنوان پناهگاه هم استفاده شوند. این سازه ها را به صورتی احداث می کنند که مردم هنگام بروز جنگ های مختلف حتی جنگهای اتمی بتوانند در آنها پناه بگیرند. در ایران اما در زمان پایان ساخت متروی تهران و حومه هیچ تدارکی در این زمینه دیده نشد. این در حالی است که مترو دقیقا یک دهه پس از پایان جنگ ایران و عراق ساخته شده بود و قاعدتا باید یک چنین ضرورتی در آن لحاظ می شد. اما حتی برای بلایای طبیعی هم فکری نشد.»
دبیر انجمن علمی راه و ساختمان ایران در شرح چرایی این بی توجهی ها می گوید:« متاسفانه در زمان تصمیم گیری ها از متخصصان حوزه های مختلف استفاده نمی شود و سازه ها به صورت تک بعدی طراحی و ساخته می شوند. از نظرات کارشناسان محیط زیست ،متخصصان پدافند غیر عامل و مسئولان مدیریت بحران و...هیچ استفاده ای صورت نمی گیرد. حتی چهره هایی که در حوزه های مدیریت بحران و موارد مانند آن به کار گماشته می شوند فاقد دانش و تخصص کافی برای راهبری در این حوزه های سرنوشت ساز هستند. به همین دلیل است که انبوهی از سازه های کوچک و بزرگ در ایران ساخته می شوند بدون اینکه توجهی به ضرورت احداث پناهگاه و جان پناه در آن شود. »
او در ادامه در تشریح مکانیسم ساخت و سازهای دفاعی یادآور می شود:«به نظرم در ابتدای امر برای سازه ها و ساختمان هایی که قرار است از این پس ساخته شوند، حتما زیر پارکینگ خانه ها باید یک یا دو طبقه زیرین احداث شوند تا در بحران ها از آن به عنوان پناهگاه استفاده شود. در ادامه انباری ها نیز به گونه ای طراحی و ساخته شوند که مانند اتاق های ایمن عمل کنند. یعنی دیوارها مسلح به بتون و متریال ویژه ساخته شوند. در این اتاق ها ضمن قرار دادن آب و غذا و ...باید امکانات ارتباطی آنالوگ و دیجیتال طراحی شده باشد تا در بحران ها بتوانند ارتباط مردم را ساماندهی کنند.» عضو هیات مدیره و دبیر انجمن علمی راه و ساختمان ایران می گوید:« در آمریکا چون بسیاری از ایالت های جنوب شرقی مثل فلوریدا، کارولینای شمالی،لوئیزیانا، می سی سی پی، آتالانتا ، کارولینای جنوبی و... به صورت دایم درگیر گردبادهای شدید و طوفان های موسمی و... در طول سال هستند، زیر تمام واحدهای مسکونی و مغازه ها، اتاقک های ایمنی احداث شده است. به محض اینکه هشدار توفان و حوادث طبیعی و غیر طبیعی از رسانه های عمومی داده می شود، مردم به این اتاقک های مجهز پناه می برند، امکانات لازم و آب و غذا و ارتباطات برای یک الی دو هفته در این اتاقک ها تعبیه شده است. مردم در زمان بحران به این اتاقک ها می روند و وقتی بعد از 2الی 3روز یا یک هفته بیرون می آیند، می بینند خانه ها و خودروهایشان را باد و گردباد برده اما خوشبختانه آسیب چندانی به شهروندان وارد نشده است.»
او با تاکید بر اینکه در ایران اما به این ضرورت ها توجهی نشده ، می گوید:« جای خالی مبحث ملی مقررات برای پناهگاه ها احساس می شود. در ایران 22 مبحث مقررات ملی ساختمان وجود دارد، فکر می کنم، سریعا باید مبحث 23 با اولویت احداث پناهگاه ها و اتاق های امن تدارک دیده شود. می بایست از اساتید فن استفاده شود تا مردم در مواقع جنگ و بلایای طبیعی مانند زلزله از آن استفاده کنند. زلزله که رخ می دهد پس لرزه هم دارد. در ایران اما به اندازه ای پارک و محیط های عمومی وجود ندارد که مردم به آن مراجعه کنند. مردم نمی دانند در زمان بحران چه دستور العمل هایی را باید دنبال کنند. »
به اعتقاد این تحلیلگر« بزرگترین عامل آسیب به مردم و کشتار عمومی، ریزش ساختمان نیست، بلکه شکست شیشه ها، انفجار لوله های گاز و نبود پناهگاه های مناسب برای انتقال مردم است. بیش از 3دهه است که لوله های گاز در شکل ابزارهای کشتار جمعی در کشورمان توزیع شده است. این همه سرمایه گذاری در کشور صورت گرفته است در حالیکه هیچ سامانه های دفاعی برای مردم تدارک دیده نشده است.»
اکبرپور در پاسخ به پرسش تجارت که به جای لوله کشی گاز چه راهبرد جایگزینی می شد به کار گرفت؟ می گوید:«این حجم انبوه گاز باید به نیروگاه های عظیم منتقل و از طریق آن برق ارزان تولید می شد، به جای اجاق ها، کولرها و بخاری های گازی باید از ابزارهای سرمایشی و گرمایشی و پخت و پز برقی استفاده می شد. این رویکردی است که کشورهای توسعه یافته برای افزایش ایمنی ساختمان ها از آن بهره می برند. ضمن اینکه اساسا استنشاق گاز برای سلامتی شهروندان بسیار خسارت بار است. در زمان بحران ها مانند جنگ و زلزله و...این منابع گازی مانند شبکه بمبگذاری داخلی شبیه شده است. »
او ادامه می دهد:«به نظرم لازم است مقررات ملی ساختمان در ایران اصلاح شده و بندهای مربوطه برای احداث پناهگاه ها گنجانده شوند. زعامت مقررات ملی ساختمان با وزارت راه و شهرسازی است و مدیریت کل مقررات ملی در این نهاد است. این مقررات 22گانه در بازه زمانی مختلف به روز می شوند. معتقدم ماده 23 مقررات ملی ساختمان باید در حوزه مسائل مرتبط با پناهگاه تدوین و تصویب شود. «
این تحلیلگر حوزه مسکن می گوید:«بخشی از وظایف این حوزه در ساخت و ساز ها و ذیل مبحث مقررات ملی ساختمان باید لحاظ شود و بخشی هم باید توسط شهرداری ها و نهادهای حاکمیتی مانند بنیاد مسکن و...ساخته شود. مثلا وزارت ورزش باید ورزشگاه های کشور را به این پناهگاه ها مجهز کنند. شهرداری ها هم متروها ها، پارک ها، فرهنگ سراها و...را مبتنی بر این رویکرد تازه تجهیز کند.»
اکبرپور در پایان تاکید می کند:« با توجه به این واقعیت که دشمن ایران یکی از سفاک ترین، جنایتکارترین و خونریزترین رژیم ها در تاریخ است، لازم است بدترین سناریوها هم مورد توجه و بررسی مسئولان قرار گیرد. در واقع پناهگاه های عمومی احداث شده باید از عمق و تاب آوری بالایی برخوردار باشند تا در برابر حملات اتمی هم بتوانند از مردم حفاظت کنند.»
مدیرعامل شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) گفت: پیش بینی شده تسهیلات بانکی به متقاضیان احداث نیروگاههای خورشیدی پنج کیلوواتی ارائه شود. دهم تیرماه امسال عباس علیآبادی وزیر نیرو گفت: هفته آینده، سه بسته جدید برای احداث نیروگاههای خورشیدی خانگی رونمایی میشود. وی با اشاره به شتاب در توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، افزود: در یکهزار نقطه از کشور احداث نیروگاههای تجدیدپذیر و حرارتی و واحدهای پراکنده در دست اجراست. در همین زمینه، مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر با اشاره به طرح گسترده نصب پنلهای خورشیدی پنج کیلوواتی خانگی از خرید برق این مولدها با نرخ جذاب از مشترکان خبر داد. وی همچنین از راه اندازی طرحی خبر داد که با گسترش نصب نیروگاههای خورشیدی پنج کیلوواتی در بخش خانگی، مشترکان را قادر میکند علاوه بر تامین بخشی از نیاز برق مصرفی خود در ایام محدودیت شبکه، هزینه احداث نیروگاه را نیز از محل فروش برق به شبکه جبران کنند. مدیرعامل توانیر اضافهکرد: این طرح که در شرف نهایی شدن قرار دارد، شامل نصب پنلهای خورشیدی به ظرفیت پنج کیلووات است که به حدود ۲۰ تا ۲۵ متر مربع فضا نیاز دارد و برق تولیدی این مولدها به نرخ خرید برق سبز و حدود سه هزار تومان به ازای هر کیلوواتساعت خریداری میشود که نسبت به قیمت برق مصرفی مشترکان خانگی که الگو را رعایت میکنند (۲۰۰ تومان)، از جذابیت لازم برای سرمایه گذاری برخوردار است. رجبی مشهدی، استفاده از برق تولیدی نیروگاه خورشیدی برای مصرف خانگی را مستلزم نصب لوازم دیگری، چون باتری و اینورتر دانست که گرچه هزینه نصب نیروگاه را تا ۲ برابر افزایش میدهد، اما مشترکان را قادر میکند در ساعات قطع برق، بخشی از برق مورد نیاز خود را تامین کنند.
در شرایطی که برخی اخبار حاکی از است که معدود موجرانی هستند که ودیعه مسکن مهاجران افغانی را نگه داشته و آنرا عودت نمی دهند ، نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: با خروج جمعیت قابل توجهی از اتباع افغان، امروز با یک چالشی مواجه هستیم. اینکه این خروج زودتر از سررسید پایان قراردادهای اجاره مسکن بوده و از این رو بعضی از مالکان در باز پرداخت پول رهن اتباع افغان با مشکل مواجه شدهاند. بنابراین، راهاندازی صندوق حراست از مدارک و سرمایه اتباع خارجی در بازار اجاره ضروری است.
داود بیگینژاد، نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا با اشاره به اثر گذاری خروج مهاجران افغان در بازار مسکن تهران، اظهار داشت: اتباع افغان در برخی از مناطق و اغلب زیر محور آزادی در املاک کلنگی سکونت داشته و دارند و در حال حاضر پس از خروج جمعیت قابل توجهی از افغانها از کشور و تهران، عرضه واحدهای اجاره این مناطق در بازار مسکن افزایش پیدا کرده است و افزایش عرضه هم در قیمتگذاری موثر خواهد بود.
وی ادامه داد: شاهد آن هستیم که قیمت اجاره مسکن در این مناطق امسال افزایش پیدا نکرد و مالکان واحدها را با همان قیمتهای سال گذشته در بازار عرضه کردهاند و فایلهایی در بازار موجود شده که بدون در نظر گرفتن افزایش قیمت اجاره بهای امسال، با همان قیمت پارسال عرضه میشوند.
نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به ضرورت ایجاد صندوق حراست از مدارک و صیانت از سرمایه رهن اتباع خارجی گفت: با خروج جمعیت قابل توجهی از اتباع افغان امروز با یک چالشی مواجه هستیم اینکه این خروج زودتر از سررسید پایان قراردادهای اجاره مسکن بوده و از این رو بعضی از مالکان در باز پرداخت پول رهن اتباع افغان با مشکل مواجه شدهاند. بنابراین راهاندازی صندوق حراست از مدارک و سرمایه اتباع خارجی در بازار اجاره ضروری است. بیگینژاد با بیان اینکه باید مدارک و اسناد اتباع خارجی در رابطه با قراردادهای اجاره در صندوقی حراست شود تا در این شرایط حقی از آنها ضایع نشود، تاکید کرد: در این شرایط تکلیف پول رهن قرارداد اتباع افغان که بعضاً ۶ ماه و بیشتر از موعد سررسید قرارداد آنها باقی مانده چیست؟ افغانها سالها کنار ما زندگی کردند و نباید حقی از آنها ضایع شود و میتوان با راهاندازی صندوقی، از مدارک مرتبط با قراردادهای اجاره آنها حفاظت و صیانت کرد تا حتی در صورت خروج آنها از کشور مالک بتواند پول و هزینه رهن را به آنها بازگرداند. متولی این صندوق هم میتواند وزارت امور خارجه باشد. وی در پاسخ به این سوال که قانون در این شرایط چه میگوید و مالک آیا موظف از که زودتر از موعد قرارداد و پیش از خروج اتباع از کشور هزینه رهن را بازگرداند، اظهار داشت: قانون در این باره سکوت دارد اما به هر حال اقدام اخلاقی این است که پول رهن پس داده شود. نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک تاکید کرد: در حال حاضر بخش قابل توجهی از افغانها درگیر این موضوع شدهاند و میتواند تبعات داشته باشد، در بازدیدی که گردنه تنباکو (منطقه ١۵ و جاده خاوران) داشتم مشاهده کردم که تعداد زیادی از اتباع افغان ساکن در این منطقه، از کشور خارج شده و خانهها خالی مانده و پول رهن این مهاجران باید پس داده شود.