کد مطلب: ۳۷۲۳۱
تاریخ: ۰۶ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۰
وقتي شفافسازي از بورس جا ميماند
نگاهي به قرارداد "فاراک" و رد پايهاي پنهان
اين روزها قراردادهاي گوناگوني موسوم به قرارداد ايتاليايي در شرکت ماشين سازي اراک دست به دست ميشود و ضعف شفاف سازي اطلاعات در سامانه کدال باعث شده است سرمايه گذاران با سردرگميهاي پي در پي مواجه باشند. وضعيت کنوني افشاي اطلاعات از سوي برخي ناشران سبب شده است به جاي رصد افشاي اطلاعات نهاني در سازمان بورس اين مستندات در شبکههاي مجازي دست به دست شوند. به نقل از فارس، در جديدترين اقدامها مهدي کلاکي، مديرعامل شرکت ماشين سازي اراک در تاريخ 28 آبانماهامسال تحت عنوان "توضيحات شرکت در خصوص تفاهمنامه با شرکت ايتاليايي (Tecnimont) جهت احداث پتروشيمي" منتشر کرده که طي آن به سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده «در راستاي رعايت ماده 13 دستورالعمل اجراي افشاي اطلاعات» شرکت ماشين سازي اراک «يک قرارداد همکاري با شرکت تکينت Techint)) ايتاليا جهت ارتقاء توان فني و مهندسي و حضور در پروژههاي بزرگ نفتي منعقد نموده است» به عبارت بهتر ماشين سازي اراک با شرکت تکنيمونت قراردادي براي انتقال تکنولوژي منعقد کرده تا به عنوان پيمانکار خارجي اين شرکت را پروژههاي وزارت نفت شراکت دهد.
اين ناشر که انعقاد قرارداد را به دليل «توانمندي بالاي شرکت ياد شده» توصيف کرده است، امکان تاثير آن بر EPS سال مالي منتهي به پايان شهريور ماه 1396 "فاراک" را امکان ناپذير دانسته و در عين حال تاکيد داشته که در صورت وقوع بلافاصله به اطلاع آن سازمان خواهد رسيد.
درست يک ماه قبل از اين شفاف سازي، مدير عامل ماشين سازي اراک در اطلاعيه اي به سازمان بورس از امضاي تفاهمنامهاي براي تامين مالي ارزي به مبلغ «يکصد ميليون يورو» خبر ميدهد.
کلاکي در اين شفاف سازي که 26 مهر ماهامسال در کدال منتشر شده، عنوان کرده است «حسب مفاد تفاهم نامه مذکور، تامين کالا و تجهيزات و خدمات مورد نياز پروژههاي شرکت ماشين سازي اراک همراه با تامين مالي ارزي آنها بر عهده طرف مقابل(شرکت ايتاليايي) ميباشد.»
هياهو بر سر انعقاد قرارداد با يک شرکت ايتاليايي در حالي تحليلهاي مختلفي را در بازار سهام به راهانداخته که طي روزهاي اخير تفاهمنامهاي سه برگي ميان ماشين سازي اراک و شرکت S.P.A Tecnimont به شبکههاي اجتماعي درز کرده است.
اين تفاهم نامه (MEMORANDUM OF AGREEMENT) که در تاريخ 21 سپتامبر سال ميلادي جاري مقارن با 31 شهريور ماه 95 ميان سه طرف حقوقي بسته شده، درست يک ماه قبل از افشاي آن در سامانه کدال صورت گرفته بي آنکه نام و نشاني از کم و کيف آن و يا دستکم طرفهاي قرار داد اين تفاهم نامه عنوان شود. قراردادي بر مبناي مدل EPCF به اين معني که علاوه بر انتقال تکنولوژي در فرايند تامين مالي نيز گروه تکنيمونت که يک هلدينگ مستقر در ايتاليا است با ماشين سازي اراک همکاري خواهد کرد. شراکتي يک ميليارد و 400 ميليون يورويي که قرار است دستاورد آن ساخت و بهره برداري از مجتمع پتروشيميGTPP با هدف تبديل ميعانات نفتي به يکديگر در شهر بيجار استان کردستان ايران باشد.
نکته قابل تامل اينکه اين قرارداد با آنچه که ماشين سازي اراک در دو گزارش شفاف سازي خود به سازمان بورس ارايه داده از زمين تا آسمان تفاوت دارد. «قرارداد همکاري با شرکت تکينت Techint)) ايتاليا جهت ارتقاء توان فني و مهندسي و حضور در پروژههاي بزرگ نفتي» با آنچه که تحت عنوان« تفاهم نامه مشترک براي تامين کالا و تجهيزات و خدمات مورد نياز پروژههاي شرکت ماشين سازي اراک همراه با تامين مالي ارزي» با شرکت ايتالياييS.P.A Tecnimont توصيف و هم اکنون مفاد آن به شبکههاي مجازي درز کرده با تفاوتهاي فاحشي مواجه است و حتي رقم قرارداد نيز در اين تفاهم نامه با آنچه که به بازار اعلام شده انحراف شديدي به مبلغ يک ميليارد و 300 ميليون يورو دارد. از همه جالب تر اينکه وقتي بهامضا کنندگان اين تفاهم نامه نگريسته شود در مييابيم که سناريوهاي ديگري نيز در پشت پرده اين تفاهم سه جانبه وجود دارد. بر اساس اين گزارش علاوه بر شرکت ماشين سازي اراک کهامير حسين رضايي کلج، رئيس هيات مديره اين شرکت و ژوزپه ژواداگنو ( Giuseppe Guadagno) به نمايندگي از شرکت ايتاليايي S.P.A Tecnimont آنرا امضاء کرده نام فرد سوميديده ميشود که به نمايندگي از شرکت CIS Estero اين تفاهم نامه ميلياردي عجيب و پيچيده را در 31 شهريور ماهامسال امضا کرده کرده است. در بخشي از مفاد اين تفاهم نامهامده است کهاماده سازي پروپزال براي فاينانس پروژههايي که شامل آماده سازي و نقطه نظرهاي اقتصادي مورد تقاضا از طريق يک خط اعتباري براي صادرات توسط SACE يا سيار منابع مالي بدست ميآيد با حمايت CIS Estero است. همچنين عنوان شده که حمايت شرکت با حمايت CIS Estero براي فاينانس پروژه است. حمايت شرکت يا اقدام از جانب آن شرکت براي امضاي قراردادهايي که لايسنس آنها تصويب شده، ميباشد.
اما CIS Estero چيست و کجا قراردارد؟
فرد سوم امضا کننده تفاهمنامه براساس مستندات روزنامه رسميهم اکنون وي در هيئت مديره شرکتهاي ليزينگ و بازرگاني متعلق به بانک خصوصي حضور دارد.
بانکي که پيش از اين سوداي بدست گرفتن مديريت بانک سرمايه از مجموعه شرکتهاي صندوق ذخيره فرهنگيان را از طريق جمع آوري سهام خرد آن در ذهن ميپروراند ، معلوم نيست هم اکنون بر اساس کدام مصلحت و يا چارچوب مديريتي تصميم به تامين منابع مالي تفاهم نامهاي ميلياردي براي ماشين سازي اراک کرده است . شرکتي که از جمله شرکتهاي وابسته به صندوق ذخيره فرهنگيان بوده و اين روزها خبرهاي رسوايي فساد مالي بيرون زده در آن رسانه اي شده است. بررسيها نشان ميدهد شرکت CIS Estero در حالي از فعاليت خود در سال 1978 تا کنون خبر داده که دامنه اينترنتي اين شرکت با چنين قدمتي تنها 4 ماه قبل فعال شده است. شرکتي که ادعا ميکند در زمنيه فايناس فعال بوده و دفتر مرکزي آن در منطقه تجاري آزاد راس الخيمه در کشور امارات متحده عربي است و دفاتري در بلگراد صربستان و رم ايتاليا دارد،اما در آن خبري از نام مديران ايراني در بين مديران اين شرکت به ظاهر فعال در زمينه فاينانس نيست.
شائبه اي که در اين زمينه به ذهن خطور ميکند اينکه در اين تفاهم نامه شرکت ايتاليايي S.P.A Tecnimont در ازاي انتقال تکنولوژي و يا تامين تجهيزات براي ماشين سازي اراک؛ خط اعتباري از CIS Estero دريافت خواهد کرد که شايد اصلاً وجود خارجي ندارد و پشتوانه آن منابع يک بانک داخلي يا چيزي شبيه به آن است.