به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، شرایط مناسب جوی، تنوع آب و هوایی و زیستبومهای مرتعی موقعیت مناسبی برای پرورش انواع دام در استان فراهم کرده است. از دیرباز دامپروری یکی از محورهای اصلی اقتصاد خانوادههای روستایی در گلستان بود وجود یک میلیون و ۹۵۰ هزار رأس دام سبک و ۳۴۶ هزار رأس دام سنگین ظرفیت خوبی برای توسعه بخش دامپروری گلستان محسوب میشود. گلستان سهم سه و نیم درصدی در تولید گوشت قرمز و شیر کشور دارد و بیش از ۷۰ هزار بهرهبردار در بخش دامپروری استان فعالیت دارند.
در حالیکه انتظار میرود با وجود تعداد قابل توجهی بهرهبردار در بخش دامپروری و وجود دامهای سبک و سنگین فراوان در استان شاهد کاهش قیمت گوشت قرمز در این استان شمالی باشیم اما دامداران گلستانی از کاهش قیمت دام زنده و افزایش قیمت گوشت قرمز در قصابیها گلایه مند هستند و معتقدند وجود واسطهها موجب شده تا دام زنده به قیمت بسیار پایین و به مقدار محدود به فروش برسد و دامدار از این بابت متحمل خسارت شود.
اگر چه عواملی همچون واردات بی رویه گوشت و افزایش هزینه حمل و نقل از جمله دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز در مراکز خرده فروشی از جمله قصابیها محسوب میشود اما جولان واسطهها در بازار دام و عدم نظارت قوی در این رابطه موجب اختلاف چشمگیر قیمت دام زنده با گوشت قرمزی که در قصابیها فروخته میشود شده است.
*بیتأثیری کاهش قیمت دام زنده در مراکز عرضه گوشت قرمز
در همین رابطه یک دامدار گلستانی در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: هر چند قیمت دام کاهش یافته ولی قیمت گوشت و فراوردههای آن در بازار روند افزایشی داشته است در واقع قیمت دام زنده بیش از ۳۲ درصد کاهش داشته و دامدار به سودی که برای او در نظر گرفته شده نمیرسد.
علی تجری با بیان اینکه کاهش قیمت دام زنده در قیمت گوشت قرمزی که به دست مصرف کننده میرسد تأثیری نگذاشته است، افزود: سال گذشته دام زنده را کیلویی ۴۴ هزار تومان میفروختم اما الان با قیمت ۳۰ هزار تومان خریدار ندارد با این وجود این کاهش قیمت دام زنده، در قصابیها شاهد تغییر قیمت محسوسی نیستیم چرا که گوشت گوسفند کیلویی ۱۰۵ هزار تومان و گوشت گوساله کیلویی ۹۰ هزار تومان فروخته میشود.
وی اضافه کرد: قیمت گوشت برای مصرفکننده باید کمتر از این مقدار باشد در واقع گوسفند پرواری با قیمت ۸۲ تا ۸۵ هزار تومان و گوسالهپرواری ۷۲ تا ۷۵ هزار تومان باید به دست مصرفکننده برسد تفاوت قیمتها هر کیلوگرم بین ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان است
به گفته این دامدار گلستانی عواملی همچون قیمت دام زنده، هزینه کشتارگاه، قیمت آلایشات، هزینه حمل و نقل و سود قصابان در قیمتگذاری گوشت قرمز دخیل است اما مهمترین دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز و اختلاف زیاد بین قیمت دام زنده و گوشت قرمز در مراکز خرده فروشی وجود واسطههاست.
*نبود بازار هدف متمرکز، علت جولان واسطهها در بازار دام
تجری بیان کرد: دلال از تولیدکننده دام را ارزان میخرد ولی در قصابیها گوشت را با قیمت بیشتر میفروشند و سود اصلی نصیب واسطهها میشود.
وی خاطرنشان کرد: دامها روی دست دامدار مانده و به دلیل کاهش تقاضا کسی دام زنده نمیخرد چرا که گوشت با قیمت واقعی به دست مصرفکننده نمیرسد.
دامدار گلستانی مهمترین علت جولان واسطهها در بازار دام را نبود بازار هدف متمرکز عنوان کرد و گفت: اگر مسوولان مرتبط در حوزه جهاد کشاورزی و امور دام در کشتارگاهها دام را به طور مستقیم از دامدار بخرند و آن را بین قصابان تقسیم کنند شاهد چنین مشکلاتی نخواهیم بود، البته این کار نیاز به سرمایهگذاری بالایی دارد اما برای آنکه گوشت به قیمت واقعی به دست مصرفکننده برسد و دامدار متحمل خسارت نشود به چنین سرمایهگذاریهایی نیاز داریم چرا که گلستان یکی از استانهایی است که شغل تعداد زیادی از مردم آن را دامداری تشکیل میدهد.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان به محض آنکه قیمتها بالا یا پایین برود سریعأ برای تعدیل قیمت ها جلساتی برگزار میشود.
مختار مهاجر گفت: میانگین ۴۸ درصد وزن دام زنده استان گوشت خالص است از دامهای مسن چیزی حدود ۴۳ تا ۴۵ درصد راندمان لاشه داریم و دام جوانپرواری بین ۴۸ تا ۵۲ درصد راندمان عملکرد لاشه دارد.
وی افزود: قیمتها باید متغیر باشد تا مردم بتوانند از آن استفاده کنند.
بر اساس این گزارش سالهاست جای پای دلالها در بخشهای مختلف باز شده و گویی این درد بیدرمان که به جان بخش کشاورزی و شاخههای ذیربط آن افتاده را درمانی نیست. مسوولان مرتبط باید با تقویت کار کارشناسی و تقویت نظارتها اجازه ندهند شبکههای غیررسمی و ورود افراد دلال یا واسطهها بر سطح قیمتهای مصرفکننده تأثیرگذار باشد و قیمتها را به سمتی ببرند که مصرفکننده این قیمتها را در خرید خود احساس کند.
انتهای پیام/۸۳۰۱۷