امروزه دوربینهای رایج در بازار که همگی به نوعی دوربین دیجیتال محسوب میشوند به دو دسته دوربینهای DSLR (انعکاس لنز تکی دیجیتال) و دوربینهای COPMPACT ( کوچک) تقسیم بندی میشوند.
به طور کلی دوربین دیجیتال، دستگاهی الکترونیکی است که برای گرفتن عکس و ذخیره آن بجای فیلم عکاسی از حسگرهای حساس به نور استفاده میکند و تصویر گرفته شده توسط سنسور طی چند مرحله به حافظه دوربین برای استفاده فرستاده میشود. در دوربین دیجیتال، تصویربرداری روی فیلم صورت نمیگیرد بلکه توسط یک حسگر حساس انجام میشود.
دوربین کامپکت Compact Camera نوعی دوربین عکاسی کوچک است که لنز آن جدا نمیشود و از منظره یاب یا همان دریچه کوچکی که برای مشاهده تصویر و تنظیم کادر عکس استفاده میشود برخوردار نیست و بسیاری از کارهای عکاسی مانند تنظیم فاصله، نوردهی، فوکوس و... را بهطور خودکار انجام میدهد و احتیاجی به دخالت عکاس نیست. اساسا دوربینهای دیجیتال compact دوربینهایی هستند که کار کردن با آن ها سخت نیست و بیشتر افرادی که به دنبال استفاده روزمره از دوربین هستند و قصد عکاسی حرفه ای ندارند آن ها را ترجیح می دهند.
اما دوربین های DSLR دوربین های تکلنزی بازتابی یا تکلنزی، انعکاسی هستند که از یک سامانه آینه نیمه خودکار برای مشاهده تصویر توسط عکاس استفاده میکند. این دوربینها بزرگتر از دوربینهای compact هستند و لنز آن ها قابل تعویض است.
دوربینهای DSLR به دلیل ویژگی هایی که دارند مورد استفاده افرادی هستند که به صورت حرفهای عکاسی می کنند.
دوربین های عکاسی بسته به ویژگیها، امکانات، نوع برند، گرانتی و ... قیمتهای مختلفی دارند؛ به طور متوسط دوربین های دیجیتال در بازار که از مصرف بیشتری برخوردار هستند رنج قیمتی بین حدود 200 هزار تا حدود 10 میلیون تومان دارند و به طور معمول قیمت دوربینهای DSLR بیشتر از دوربین های compact است.
به عنوان نمونه دوربین کامپکت 16.1 مگاپیکسل Full HD حدود یک میلیون و 120 هزار تومان در بازار عرضه می شود.
دوربین کامپکت 12.8 مگاپیکسل Full HD با خروجی HDMI,USB و TV حدود پنج میلیون و 680 هزار تومان قیمت دارد.
دوربین کامپکت ساده 16 مگاپیکسل نیز 255 هزار تومان به فروش میرسد.
دوربین DSLR با کیفیت 24.7 مگاپیکسل Full HD با خروجی HDMI,USB و TV معادل سه میلیون و 168 هزار تومان عرضه می شود.
قیمت دوربین 18 مگاپیکسل Full HD نیز یک میلیون و 678 هزار تومان است.
دوربین 37 مگاپیکسل Full HD حدود هشت میلیون و 559 هزار تومان به فروش می رسد.
دوربین DSLR با کیفیت24.7 مگاپیکسل نیز سه میلیون و 270 هزار تومان فروخته می شود.
قیمت دوربین DSLR نیز با کیفیت 16 مگاپیکسل با صفحه نمایش 3 اینچ حدود 749 هزار تومان است.
دوربین سایبر شات 21 مگاپیکسل Full HD نوع صفحه نمایشLCD سه اینچ یک میلیون و 960 هزار تومان فروخته می شود.
دوربین DSLR با کیفیت 21 مگاپیکسل Full HD معادل شش میلیون و 460 هزار تومان قیمت دارد.
همچنین دوربین دیجیتالی سایبر شات 18.9 مگاپیکسل Full HD با خروجی USB و TV حدود 950 هزار تومان فروخته می شود.
دوربین کامپکت Full HD با صفحه نمایش 13 اینچ و با خروجی HDMI,USB و TV نیز یک میلیون و 100 هزار تومان به فروش می رسد.
دوربین کامپکت Full HD با کیفیت 12 مگاپیکسل با صفحه 3 اینچ یک میلیون و 122 هزار تومان عرضه می شود.
با توجه به اینکه معیار اصلی برای انتخاب یک دوربین دیجیتال کیفیت است باید این اطمینان حاصل شود که کار کردن با دوربینی که قصد خرید آن را داریم راحت باشد.
بعضی از دوربینهای دیجیتال طراحی شان را از دوربین های فیلمی و آنولوگ گرفتهاند، در حالی که بعضی دیگر با بدنههای دوتکه و منظره یاب متحرک دارای تفاوت زیادی با این دوربین ها هستند. البته تفاوت طراحی، یکی از مزایای دوربینهای دیجیتال است و بهترین راه برای انتخاب شکل دوربین رجوع به سلیقه و احساس راحتی با دوربین هنگام دست گرفتن آن است.
قبل از خرید دوربین باید مطمئن شد که انتخاب بر اساس نیاز است، نه احساس نیاز کاذب مربوط به تبلیغات بازار. یک دوربین گرانتر لزوما دارای کیفیت تصویر بهتر و دارای مطابقت بیشتر با نیاز مشتری نیست.
گرد و غبار میتواند به راحتی بر روی دوربین و درون بدنه آن نفوذ میکند. تا زمانی که این گرد و غبارها در خارج از دوربین است مانعی ایجاد نمیکنند (البته به غیر از روی لنز) اما زمانی که این غبار وارد محفظه دوربین میشود ممکن است به آینه صدمه بزند و جریانهای الکتریکی و سنسورهای دیجیتالی را دچار مشکل کند.
همچنین ضربه خوردن می تواند باعث وارد شدن آسیب جدی به دوربین شود. مطمئنا بهترین راه برای جلوگیری از این اتفاق مراقبت زیاد است. هر از چند گاهی باید از محکم بودن بند دوربین و اتصال کامل آن به بدنه مطمئن شد.
از دیگر نکات نگهداری دوربین این است که نباید دوربین را مقابل تابش اشعه خورشید رها کرد.
در معرض باران شدید نیز سریعا دوربین را باید از خیس شدن حفظ کرد و چنانچه واقعا تمایل به عکاسی در این شرایط جوی بود باید دوربین را در یک لایه پلاستیک پیچید و با چند کش یک محفظه ضد آب درست کرد البته باید این پلاستیک برای چرخاندن لنز جا داشته باشد.