کد خبر: ۱۸۲۰۰۸
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۰
دیگر نه کمبود واکسن، که مراجعه نکردن مردم برای تزریق واکسن معضل اصلی شده‌است

سلامت نیوز: با سرعت گرفتن واردات واکسن کرونا و افزایش مراکز واکسیناسیون و حتی شبانه‌روزی شدن برخی از این مراکز دیگر مشکلی برای تأمین و تزریق واکسن وجود ندارد؛ حالا اصلی‌ترین مشکل واکسن‌گریزی برخی از مردم است!

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جوان آنلاین، با سرعت گرفتن واردات واکسن کرونا و افزایش مراکز واکسیناسیون و حتی شبانه‌روزی شدن برخی از این مراکز دیگر مشکلی برای تأمین و تزریق واکسن وجود ندارد؛ حالا اصلی‌ترین مشکل واکسن‌گریزی برخی از مردم است! این واکسن‌گریزی در پی برخی واکسن‌هراسی‌ها شکل گرفته و برخی افراد هم به‌رغم تمام تأکید‌ها و توصیه‌ها مبنی بر اینکه بهترین واکسن کرونا واکسن در دسترس است منتظر واردات برند‌های خاصی از واکسن‌ها هستند و به همین خاطر برای واکسیناسیون به مراکز مراجعه نمی‌کنند.

اگر به مراکز واکسیناسیون سری بزنید می‌بینید دیگر از صف‌های طولانی و ساعت‌های طولانی انتظار برای واکسینه‌شدن خبری نیست. طبق اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، تا کنون ۴۰ میلیون و ۶۳ هزار و ۵۷۰ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۱۶ میلیون و ۵۳۲ هزار و ۵۵۴ نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۵۶ میلیون و ۵۹۶ هزار و ۱۲۴ دوز رسید و حالا دیگر با واکسینه شدن ۷۰ درصدی جمعیت کشور و رسیدن به ایمنی جمعی فاصله چندانی نداریم. این مهم با همراهی مردم می‌تواند رخ دهد، اما انگار چالش‌های جدیدی شکل گرفته‌است.


۱۴ درصدی که تمایل ندارند واکسن بزنند
نظرسنجی منتشر‌شده از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نشان داد که 14.2 درصد از افراد بالای ۱۸سال کشور، به هیچ‌وجه تمایلی به تزریق واکسن ندارند. همچنین بی‌میلی به دریافت واکسن در گروه سنی زیر۵۰سال (۱۷درصد) به طور قابل‌توجهی بیش از گروه سنی بالای۵۰سال (۷درصد) است. همچنین تاکنون ۶۸ درصد گروه سنی ۲۵تا ۲۹سال، ۶۶درصد افراد ۲۰تا ۲۴سال و ۵۷درصد افراد ۳۰تا ۳۴سال واکسن تزریق نکرده‌اند. البته در این میان بالاترین تزریق مربوط به گروه سنی ۶۰تا ۷۵سال است و از این جمعیت تنها ۲درصد واکسن نزده‌اند.


هیچ کشوری مانند ایران مشتاق واکسن نیست
دکتر کوروش هلاکویی نائینی اپیدمولوژیست و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگو با «جوان» درباره چالش واکسن‌هراسی می‌گوید: «واکسن‌هراسی چالشی در سطح جهانی است. در عین حال در هیچ کجای دنیا به اندازه ایران نسبت به تزریق واکسن مشتاق نیستند. ایران از زمره کشور‌هایی است که به دلیل انجام واکسیناسیون عمومی از سال‌های گذشته نسبت به واکسن نگاه مثبتی وجود دارد.» از نگاه این اپیدمیولوژیست افرادی که در فضای مجازی و حقیقی مردم را به واکسن نزدن ترغیب می‌کنند اغلب به سیستم‌های ضد حکومت و ضد نظام وابسته هستند و دستگاه‌های امنیتی می‌توانند این افراد و ساختار‌های وابسته آن‌ها را شناسایی کنند. اکثر این‌ها با دانش و برنامه‌ریزی کار خود را انجام می‌دهند و می‌خواهند چوب لای چرخ دولت بگذارند، اما برخی مردم گول این‌ها را می‌خورند.»
هلاکویی می‌افزاید: «در برخی ایالت‌های امریکا تا ۵۰ درصد از مردم زیر بار واکسن زدن نمی‌روند، این‌ها افرادی هستند که اعتقاد دارند نباید واکسن بزنند، اما ما در کشورمان کسی را نداریم که اعتقاد داشته باشد نباید واکسن بزند، بلکه اکثر افرادی که زیر بار واکسن‌زدن نمی‌روند، در این زمینه تردید‌هایی دارند.»
این اپیدمیولوژیست تأکید می‌کند: «امریکایی سراغ دارم که می‌گوید می‌خواهد بیاید ایران واکسن ایرانی بزند، زیرا به واکسن فایزر اعتماد ندارد و فکر می‌کند واکسن فایزر برایشان در آینده مشکل سلامتی ایجاد می‌کند. بنابراین اگر ما بتوانیم تأیید سازمان جهانی بهداشت را برای واکسن‌های ساخت خودمان بگیریم، بسیاری از اروپایی‌ها و امریکایی‌ها ترجیح می‌دهند واکسن ایرانی بزنند. این مسئله نیازمند برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری درست است و باید از این فرصت‌ها استفاده کرد.»


سیاست مشتت و ایجاد انتظار برای واردات واکسن‌های خاص
برخی سیاست‌های وزارت بهداشت هم در تردید میان افراد برای واکسیناسیون بی‌اثر نبوده‌است. نمونه‌اش ماجرای واردات واکسن فایزر که یک روز تأیید و روز دیگر تکذیب می‌شود، اما همین تأیید و تکذیب‌ها و تشتت در تصمیم‌گیری موجب می‌شود تا افراد به امید واکسنی که برخی کشور‌ها فقط برای افراد واکسینه شده با آن ویزا صادر می‌کنند، منتظر بمانند و برای واکسیناسیون با واکسن‌های موجود اقدام نکنند!
ماجرای واردات واکسن فایزر مرداد ماه امسال از اظهارات ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه وارد‌کنندگان دارو آغاز شد، وی در مصاحبه‌ای با از تلاش برای واردات واکسن فایزر خبر داد و گفت: «شرکت بایون تک آلمان که با فایزر مشترکا واکسنی بر اساس پروتئین ویروس طراحی کردند نیز در ایران نماینده داشت و امکان واردات از تولیدات در آلمان وجود دارد که در صورت فراهم شدن مقدمات تا آخر ۲۰۲۱ تا ۲۰ میلیون دوز به ایران وارد خواهد شد. نمایندگی بلژیک شرکت جانسون اند جانسون نیز در ایران نماینده دارند و از این محل نیز می‌توان انتظار داشت که ۲۰ میلیون دوز واکسن از طریق ساز و کار کواوکس به کشور برسد و می‌توان امیدوار بود که تا پیش از پایان سال جاری میلادی این واکسن‌ها در ایران تحویل شده‌باشند، هر چند یک یا دو ماه جابه جایی احتمالی با توجه به زمان ثبت سفارش ما و پرداخت هزینه واکسن نیز امکان رخ دادن دارد».


کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو، اما در توییتی این موضوع را خالی‌بندی دانست!
سوم مهر ماه سید حیدر محمدی، مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت هم از واردات فایزر به کشور خبر داد و گفت «شش واکسن، از جمله محصول مشترک دو شرکت امریکایی و آلمانی فایزر/ بایون‌تک در ایران مجوز مصرف گرفته و ۲ میلیون دوز از آن طی یکی دو ماه آینده از بلژیک وارد می‌شود».
خبر واردات فایزر با این توضیح بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت همراه بود «واکسن فایزر به تعداد بسیار محدود و برای تزریق مادران باردار وارد کشور می‌شود و این واکسن به دیگر افراد نمی‌رسد و از مردم می‌خواهیم که سریعاً واکسن‌های مورد تأیید وزارت بهداشت که معتبر هستند را تزریق کنند تا سیستم ایمنی بدن آن‌ها مقاوم شود.» چند روز پس از وعده واردات واکسن بلژیکی فایر، اما مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در بیانیه‌ای واردات فایزر را منتفی دانست و اعلام کرد: «با توجه به ارجاع موضوع واکسیناسیون زنان باردار توسط وزیر بهداشت به کمیته علمی کرونا، اعضای کمیته ملی واکسن کووید۱۹ در جلسه اخیر خود با اجماع و تکیه بر شواهد معتبر علمی به این نتیجه رسیدند که واکسیناسیون این افراد کماکان با واکسن سینوفارم که یکی از معتبرترین واکسن‌های حال حاضر دنیا و دارای تأییدیه سازمان جهانی بهداشت است، ادامه یابد».
در ادامه بیانیه وزارت بهداشت آمده‌است «آخرین شواهد علمی معتبر کمیته علمی کرونا واکسیناسیون زنان باردار در مراکز واکسیناسیون با واکسن سینوفارم انجام می‌شود برنامه‌ای برای واردات واکسن فایزر وجود ندارد»، اما این سیاست‌گذاری مشتت خود موجب شد تا برخی افراد ترجیح بدهند صبر کنند تا شاید نظر وزارت بهداشت برای واردات واکسن‌های معروف‌تری، چون فایزر عوض شود.


واکسینه‌شدن ۳۵ درصد افراد بالای ۱۸ سال
هم اکنون هم 1.5 درصد افراد پرخطر هنوز واکسینه نشده‌اند و از ۶۰ میلیون نفر افراد بالای ۱۸ سال 16.5 میلیون یعنی چیزی حدود ۲۵ درصد با دریافت دوز دوم به‌طور کامل واکسینه شده‌اند. از سوی دیگر در حالی که پیش از این گفته می‌شد برای ایجاد ایمنی در کشور باید ۷۰تا ۷۵درصد جمعیت واکسینه شوند، اما اکنون با وجود واریانت دلتا و قدرت انتقال آن و همچنین جهش‌های جدید باید بیش از ۸۰ درصد جامعه واکسینه شوند تا به ایمنی جمعی برسیم. در چنین شرایطی تأخیر و تردید در واکسینه شدن می‌تواند هم ایمنی و سلامت خود افراد را به خطر بیندازد و هم برای ایمنی جامعه چالش‌زا شود.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار