میانگین نرخ شاخص قیمت مواد غذایی FAO در سال 2021 به 125.7 واحد رسید که 28.1 درصد بیشتر از سال قبل بود. عبدالرضا عباسیان اقتصاددان ارشد فائو پس از انتشار دادههای شاخص مواد غذایی گفت: در شرایط معمول رشد قیمت محصولات زمینه رشد تولید را فراهم میکند؛ اما هزینه بالای نهادههای تولید، استمرار شیوع کرونا در دنیا، تغییرات آب و هوایی و... باعث میشود که احتمال بازگشت بازار مواد غذایی به شرایطی با ثبات در سال 2022 اندک باشد.
شاخص غلات فائو در ماه دسامبر به 140.5 واحد رسید که این رقم نسبت به ماه میانگین این شاخص در ماه نوامبر افت 0.6 درصدی داشت. قیمت صادرات گندم در نیمکره جنوبی به دلیل بهبود عرضه با شروع فصل برداشت و کاهش تقاضا کاهش یافت. با این وجود نرخ ذرت به دلیل تقاضا قوی و نگرانی در خصوص خشکسالی مداوم در برزیل همچنان توانست قیمتهای قبلی را حفظ کند. نرخ جو و برنج نیز ظرف ماه دسامبر اندکی کاهش یافت. میانگین نرخ شاخص غلات در سال 2021 به 131.2 واحد رسید که این رقم نسبت به میانگین نرخ آن در سال 2020 رشدی 27 درصدی داشت.
ظرف سال 2021 میانگین نرخ ذرت رشد 44 درصدی و گندم افزایش 31 درصدی نسبت به سال 2020 داشت. اما ظرف این بازه زمانی میانگین نرخ معامله برنج با افت 4 درصدی نسبت به سال 2020 روبرو شد. رقابت میان تولیدکنندگان برنج در بازارهای جهانی ظرف سال 2021 باعث شد تا این محصول رویهای خلاف جهت سایر مواد غذایی در پیش گیرد و از نرخ آن در بازارهای جهانی کاسته شود.
در شرایطی که کاهش بارندگی در نیمکره جنوبی تولید غلات در این مناطق را هدف قرار داده و زمینه رشد قیمتی این محصولات را فراهم کرده بود، کاهش تقاضای صادراتی برای گندم باعث تضعیف قیمتی این محصول در ماه دسامبر 2021 نسبت به ماه قبل شد. با این وجود ظرف سال 2021 بهای غلات صعودی قابل ملاحظه داشت و میانگین شاخص سالانه قیمت غلات فائو در این سال به بیشترین نرخ پس از سال 2012 رسید.
میانگین شاخص قیمت روغن نباتی فائو در سال 2021 به 164.8 واحد رسید که 65.4 واحد برابر 65.8 واحد درصد نسبت به سال 2020 افزایش داشت و به بالاترین رقم سالانه این شاخص در طول تاریخ رسید.
شاخص قیمت روغن نباتی فائو در ماه دسامبر به طور متوسط 178.5 واحد بود که 6.1 واحد (یا 3.3 درصد) نسبت به رکوردهای اخیر کاهش یافت. این کاهش به دلیل تضعیف قیمت روغن نخل و آفتابگردان رقم خورد، اما در این زمان ارزش روغن سویا و کلزا تقریبا بدون تغییر ماهانه باقی ماند. قیمتهای بینالمللی روغن پالم نیز در ماه دسامبر کاهش یافت، که این کاهش نرخ ناشی از کاهش تقاضای جهانی برای واردات در بحبوحه نگرانیها به دلیل شیوع مجدد کرونا بود.
میانگین شاخص قیمت لبنیات فائو در سال 2021 به 119 واحد رسید که این رقم 17.2 واحد برابر 16.9 درصد نسبت به این شاخص در سال 2020 افزایش داشت. این رشد نرخ ناشی از تقاضای وارداتی پایدار در طول سال، به ویژه از سوی کشورهای آسیا، و عرضه محدود صادراتی رقم خورد.
شاخص قیمت لبنیات فائو در دسامبر به طور متوسط به 128.2 واحد رسید که این رقم 2.3 واحد برابر 1.8 درصد نسبت به نوامبر افزایش داشت. در عین حال این شاخص 19.0 واحد برابر 17.4 درصد بالاتر از ارزش آن در دسامبر 2020 بود. ظرف ماه دسامبر، قیمتهای کره و شیرخشکها در بازارهای جهانی به دلیل تقاضای بالای وارداتی به همراه بعرضه محدود صادراتی، که ناشی از تولید کمتر شیر در اروپای غربی و اقیانوسیه بود به رشد خود ادامه داد.
میانگین نرخ شاخص قیمت گوشت فائو در سال 2021 به 107.6 واحد رسید که این رقم نسبت به این شاخص در سال 2020 افزایش 12.1 واحدی برابر 12.7 واحد درصد نسبت به سال 2020 داشت. در دستههای مختلف، گوشت گوسفند شدیدترین افزایش قیمت را به ثبت رساند و پس از آن گوشت گاو و طیور در رتبه بعدی صعود نرخ در سال 2021 بودند اما نرخ گوشت خوک در این سال اندکی کاهش یافت.
شاخص قیمت گوشت فائو در ماه دسامبر به طور متوسط به 111.3 واحد رسید که نسبت به این شاخص در ماه نوامبر تغییر ناچیزی داشت؛ با این وجود این شاخص در ماه دسامبر نسبت به این شاخص در سال 2020 برابر 16.5 واحد معادل 17.4 واحد درصد بالاتر از مقدار سال قبل خود بود.
همچنین در ماه دسامبر، قیمت مرغ کاهش یافت، این افت نرخ ناشی از افزایش عرضه جهانی صادراتی بود. در عین حال ظرف این ماه قیمت گوسفند با افزایش عرضه از اقیانوسیه کاهش یافت. در همین حال، قیمت گوشت خوک برای ششمین ماه متوالی کاهش جزئی داشت.
میانگین شاخص قیمت شکر فائو ظرف سال 2021 برابر 109.3 واحد بود که 29.8 واحد معادل 37.5 درصد نسبت به سال 2020 افزایش داشت و بالاترین میزان از سال 2016 بود. البته این روند رو به رشد در ماه دسامبر ادامه نیافت. شاخص قیمت شکر فائو در ماه دسامبر به 116.4 واحد رسید که 3.8 واحد برابر 3.1 واحد درصد نسبت به میزان آن در ماه نوامبر کاهش داشت و به پایینترین سطح در 5 ماه گذشته رسید. نگرانی نسبت به اوجگیری شیوع کرونا باعث شد تا تقاضای جهانی برای شکر کاهشی شود؛ تضعیف ارزش پول برزیل درمقابل دلار آمریکا و عقبگرد قیمتی اتانول نیز از این افت نرخ حمایت کرد.