به گزارش اقتصادنیوز، قدرت پاسپورت هر کشور متاثر از عوامل متعددی چون دیپلماسی، تولید ناخالص داخلی و شرایط ژئوپلیتیک است و وضعیت مناسب هر سه عامل یاد شده می تواند جایگاه پاسپورت یک کشور و امکان سفر به مقاصد متعدد را برای شهروندان آن ارتقا دهد.
داده های بانک جهانی نشان می دهد کشورهایی که تولید ناخالص داخلی بالاتری دارند، از مقاصد بدون ویزای بیشتری هم برخوردار هستند. همچنین میزان شکنندگی داخلی که زیرمجموعه حوزه ژئوپلیتیک قرار می گیرد از دیگر مولفه های موثر بر رتبه بندی پاسپورت کشورها محسوب می شود. از شاخصهای شکنندگی یک کشور میتوان به میزان خشونت، حملات تروریستی، درگیریهای قومی، جنایات سازمانیافته، مشروعیت دولت و میزان جمعیت آواره داخلی اشاره کرد.
براساس شاخص قدرت گذرنامه، کم قدرتترین گذرنامه های جهان بیشتر در کشورهای جنگ زده و کشورهایی با روابط دیپلماتیک بسته دیده میشوند وکشورهای ثروتمند و امن در بهترین جایگاهها در این فهرست هستند.
براساس بررسی منطقهای، ۲۳ پاسپورت از ۳۰ پاسپورت برتر جهان متعلق به قاره اروپا و بریتانیاست و سه پاسپورت به کشورهای آسیایی اختصاص دارد و دو پاسپورت هم متعلق به آمریکای شمالی و اقیانوسیه است.
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «آچار فرانسهترین پاسپورتهای جهان/ جنگ اوکراین روسیه را عقب انداخت/ ایران در جایگاه چندم ایستاد؟+ اینفوگرافیک» بخوانید.