حسن هانیزاده
کارشناس مسائل منطقه
ایران در دو حوزه باید فعالیت کند. یکی در حوزه نظامی که باید همواره انگشت به ماشه باشد و به خطرات احتمالی توجه کند. تحرکات رژیم صهیونیستی طی هفتههای گذشته و پس از شکست این رژیم در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه علیه ایران، طبیعتاً افزایش یافته است. به ویژه اینکه سامانههای پدافندی خود باشد و بار دیگر دست به ماجراجویی بزند. بنابراین، نیروهای مسلح باید همواره هوشیار و آماده باشند و تحت تأثیر فضاهای گفتمانی و گفتوگوهای ایران و دیگر کشورها قرار نگیرند.
در موضوع دیگر و در حوزه دیپلماسی، طبیعتاً ساز و کارهای مذاکرات وجود دارد و قرار است که امروز مذاکره بین ایران و کشورهای اروپایی در استانبول ترکیه آغاز شود. این مذاکرات ممکن است به تأخیر در ارسال پرونده هستهای ایران به شورای امنیت منجر شود یا حداقل این اتفاق رخ ندهد. همچنین، مذاکرات میتواند به یک نتیجه قابل قبولی برسد. اما گمانهزنیها نشان میدهد که اتحادیه اروپا دنبالهروی سیاستهای آمریکا است و سعی میکند شرایطی را به ایران تحمیل کند. به هر صورت مذاکرات باید شکل بگیرد، چه با طرف آمریکایی و چه با اتحادیه اروپا، تا بهانهای به دست آمریکا و اسرائیل ندهند که بار دیگر دست به ماجراجویی بزنند. بنابراین، هم مذاکرات مفید است و هم هوشیاری نیروهای مسلح باید ادامه یابد تا مانع ماجراجویی جدید اسرائیل شود.
آمریکا و اتحادیه اروپا نقش پلیس خوب و پلیس بد را بازی میکنند. جایی که مذاکره بین آمریکا و ایران شکست بخورد، اروپاییها نقشی را ایفا خواهند کرد و سعی میکنند از طریق مذاکره وقتکشی کنند تا شاید آمریکا و رژیم صهیونیستی بتوانند خود را برای حملات جدید آماده کنند. وضعیت به گونهای است که اکنون اتحادیه اروپا سعی میکند ایران را سرگرم مذاکره کند تا بار دیگر اسرائیل و آمریکا را برای فشار نظامی بیشتر آماده کند. اما ایران آماده است که در جریان مذاکره با شرایط خود، به این مذاکرات تن دهد و تحت هیچ شرایطی از خواستههای خود، که ادامه غنیسازی و حفظ چرخه هستهای است، عقبنشینی نخواهد کرد. تا زمانی که آژانس به سیاستکاری روی بیاورد و به جای توجه به مسائل فنی، مسائل سیاسی را مد نظر قرار دهد، امکان همکاری با آژانس وجود ندارد. متأسفانه آقای رافائل گروسی ثابت کرده که تمام اطلاعات موجود را به رژیم صهیونیستی و سیاستهای آمریکا منتقل میکند و فرد مورد اعتمادی نیست.