کد خبر: ۲۴۴۸۲۱
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۶

اروپا : ذخایر اورانیوم ایران 50 برابر سقف برجام است / ایران 440 کیلو اورانیوم 60 درصدی دارد که تعیین تکلیف نشده

سه کشور اروپایی ادعا کردند ایران تنها کشور غیرهسته‌ای است که چنین سطحی از مواد با غنای بالا را تولید کرده و هیچ توجیه غیرنظامی قابل‌قبولی برای آن ارائه نکرده است.

سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان (تروئیکای اروپایی) با صدور بیانیه‌ای مشترک در نشست شورای حکام، از کشورهای عضو خواستند که به تعهدات مندرج در قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران در نیویورک پس از پایان دوره قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند باشند.

به گزارش ایرنا، تروئیکای اروپایی در این بیانیه که روز پنجشنبه (۲۹ آبان ۱۴۰۴) نسخه‌ای از آن در وب سایت دولت انگلیس منتشر شد، با استناد به گزارش مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مدعی شد ایران در 6 سال گذشته به‌شکل جدی به تعهدات برجامی خود عمل نکرده و اکنون ذخایر اورانیوم غنی‌شده‌اش تقریباً ۵۰ برابر سقف برجام»است.

به گفته آنها، ایران بیش از ۴۴۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای حداکثر ۶۰ درصد و بیش از «۱۰ مقدار مهم» اورانیوم با غنای بالا در اختیار دارد و بخشی از این مواد برای بیش از پنج ماه تعیین‌تکلیف نشده باقی مانده که خطر انحراف را افزایش می‌دهد.

تروئیکا با همین استدلال، فعال‌سازی سازوکار اسنپ‌بک و احیای شش قطعنامه شورای امنیت را تصمیمی قانونی و پیامی روشن از سوی شورا برای الزام ایران به رعایت تعهدات عدم اشاعه خوانده و گفت تهران اکنون موظف است همه فعالیت‌های غنی‌سازی، بازفرآوری و آب سنگین را متوقف کند.

در بخش پادمانی، سه کشور اروپایی مدعی شدند ایران تعهدات خود ذیل توافق‌نامه پادمان ان‌پی‌تی را اجرا نمی‌کند و راستی‌آزمایی مواد هسته‌ای غنی‌شده در این کشور مدت‌هاست به تعویق افتاده است.

سه کشور اروپایی ادعا کردند ایران تنها کشور غیرهسته‌ای است که چنین سطحی از مواد با غنای بالا را تولید کرده و هیچ توجیه غیرنظامی قابل‌قبولی برای آن ارائه نکرده است.

آنها ادعا کردند تهران هنوز گزارش ویژه درباره تأسیسات آسیب‌دیده و مواد هسته‌ای مرتبط را ارائه نکرده و اجازه بازرسی از سایت‌های کلیدی با ریسک بالای اشاعه را نداده است.

تروئیکا با برجسته‌کردن عبارت‌های مدیرکل درباره از دست رفتن تداوم دانش نسبت به موجودی مواد هسته‌ای ایران و ناتوانی آژانس در راستی‌آزمایی ذخایر اورانیوم با غنای بالا از اواسط ژوئن ۲۰۲۵، این وضعیت را مسئله‌ای جدی و مربوط به پایبندی ایران به توافق‌نامه پادمان توصیف کرده و خواستار ارائه فوری گزارش ویژه، ازسرگیری کامل بازرسی‌ها، اجرای کد اصلاح‌شده ۳.۱ و رسیدگی به پرونده مسائل ادعایی حل‌نشده شدند.

تروئیکای اروپایی با ادعای این‌که شورای حکام نمی‌تواند از کنار این جمع‌بندی‌ها بگذرد، ایران را متهم کرد که هیچ اقدام جدی برای بازسازی اعتماد و شفافیت به‌ویژه درباره وضعیت و محل ذخایر اورانیوم غنی‌شده انجام نداده است.

به‌ادعای آنها، ضروری است آژانس در سریع‌ترین زمان ممکن موجودی مواد هسته‌ای را راستی‌آزمایی کند تا آنچه نگرانی‌ درباره احتمال انحراف مواد اعلام‌شده از مصارف صلح‌آمیز نامیدند، برطرف شود.

 تروئیکا در عین حال، مدعی پایبندی به «راه‌حل دیپلماتیک بلندمدت» شده و ضمن دعوت از ایران برای «ورود معنادار به دیپلماسی»، از همه کشورها خواست به تعهدات خود ذیل شش قطعنامه احیاشده شورای امنیت پایبند بمانند.

ایران طی هفت سال گذشته همه مسیرهای دیپلماتیک را با حسن نیت آزموده است، اما خواسته‌های بی‌پایان و غیرمنطقی اروپا و آمریکا این تلاش‌ها را به بن‌بست کشاند. ایران بارها تأکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابل‌اعتماد که تحریم‌ها را به‌صورت تضمین‌شده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد.

پربیننده ترین پست همین یک ساعت اخیر
شهردار جدید اهواز انتصاب خودش را به پرسنل شهرداری تبریک گفت (فیلم)
خبر بعد نظرات کاربران خبر قبل
رحمان عموزاد قهرمان کشتی آزاد کشورهای اسلامی شد/ مومنی برنز گرفترحمان عموزاد قهرمان کشتی آزاد کشورهای اسلامی شد/ مومنی برنز گرفت
تماشاخانه
کشاورزان آثار باستانی شهر «اردشیر خوره» را زیر رو رو کردند / انفجار در نزدیکی کاخ ثبت جهانی اردشیر بابکان (فیلم) <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?>
کشاورزان آثار باستانی شهر «اردشیر خوره» را زیر رو رو کردند / انفجار در نزدیکی کاخ ثبت جهانی اردشیر بابکان (فیلم)
logo-vid
تئاتر شهر زیر بولدوزر؛ چه‌کسی جواب تخریب حافظه یک ملت را می‌دهد؟ (فیلم)
logo-vid فیلم های دیگر
۱۵ سال پیش در چنین روزی
این لحظه با حافظ
آخرین اخبار