از زمانی که تلفن همراه برای نخستین بار در نوزدهم مرداد سال 1373 پا به این کشور گذاشت تا امروز که 21 سال از ورود نخستین نسل تلفن همراه به داخل کشور می گذرد، مردم همواره به دنبال استفاده از پیشرفته ترین خدمات تلفن همراه بوده اند و همین موضوع دولت ها را به سوی پاسخگویی به این مطالبه مردمی سوق داده است.
امروز که جهانیان بسرعت مرزهای نوین فناوری را درمی نوردند و هر روز پدیده ای تازه رخ می نماید، ایرانیان نیز بهره مندی از این فناوری ها را می طلبند و دولت یازدهم که با شعار تدبیر و امید روی کار آمده، این خواسته عمومی را در نظر داشته است.
«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران، بیست و هفتم اردیبهشت ماه سال 1393 از وضع پهنای باند اینترنت کشور ابراز نارضایتی کرد و گفت: قرار ما با وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات این است که هرچه زودتر به نسل سوم و چهارم برسیم و پهنای باند نه فقط برای خانه ها و تجارتخانه ها بلکه حتی برای تلفن های همراهی که دست مردم است، افزایش پیدا کند.
** تاریخچه تلفن همراه در جهان
فکر خارج کردن تلفن از حالت ثابت و بکارگیری آن در مکان های مختلف از دهه1960 در کشورهای معروف به اسکاندیناوی پا گرفت.
به نوشته تارنمای «همشهری آنلاین»، سوئد، دانمارک و فنلاند از پیشگامان تلفن های اتومبیل در جهان بودند که این فناوری را اواخر دهه1960 به بازار جهانی عرضه کردند.
اوایل سال 1985گروهی متشکل از 17کشور اروپایی به نام جی. ام.اس (GMS) به وجود آمد تا به صورت هماهنگ طرح تلفن سیار دیجیتال را اجرا کنند. آنها سرانجام سیستمی را ابداع کردند که در نوع و زمان خود بی عیب و نقص بود.
در آغاز قرار بود این سیستم در اختیار کشورهای دیگر قرار نگیرد اما هزینه های سنگین این طرح آنان را واداشت برای جلب مشتری تلاش کنند تا از این طریق هزینه ها سرشکن شود.
به دلیل نیاز سایر کشورها به فناوری های تازه و کارآمد، از تلفن همراه در دنیا استقبال شد و در مدت کوتاهی این فناوری در سراسر جهان به بهره برداری رسید.
«مارتین کوپر» یک مهندس الکترونیک در شرکت «موتورولا»، نخستین گوشی قابل حمل را ساخت و در سوم آوریل 1973 میلادی با گوشی یک کیلوگرمی خود صحبت کرد.
** تاریخچه تلفن همراه در ایران
ایران در سال 1354 یک دهه پس از پیدایش تلفن سیار در جهان، در صدد استفاده از این سیستم بر آمد. آن زمان بررسی شرکت مخابرات ایران و کارشناسان خارجی نشان داد کشور ما سالیانه کشش جذب چهار هزار تا پنج هزار مشترک را دارد. در مرحله نخست اجرای طرح، واگذاری یک هزار شماره پیش بینی شد اما این تلاش ناکام ماند.
وزارت پست و تلگراف در سال1367 اقدام به طراحی تلفن سیار کرد. در سال 1372 پس از بازنگری در این طرح، تجهیزات مورد نیاز خریداری شد و نوزدهم مرداد ماه 1373 مرحله نخست این طرح با ظرفیت 10هزار شماره آغاز به کار کرد.
اکنون با گذشت 21 سال از آغاز به کار نخستین تلفن همراه کشور در تهران انس مردم با این وسیله ارتباطی به اندازه ای رسیده که تصور جدا شدن از آن برای بسیاری، غیر قابل تحمل است.
«محمود واعظی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، نوزدهم بهمن ماه در این باره در شبکه اجتماعی «کلوب» نوشت: امروز ارتباطات و فناوری اطلاعات به گونه ای با زندگی مردم عجین شده که تصور زندگی بدون این وسایل غیرقابل تحمل است.
** تلاش ها برای ورود آخرین فناوری های تلفن همراه
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان متولی ارائه خدمات فناوری در این عرصه، برنامه افزایش پهنای باند را برای دسترسی بیشتر مردم به خدمات، افزایش رفاه و تسهیل در انجام امور در دستور کار قرار داد.
آنگونه که واعظی در شماره 154 نشریه «زمان تحول» ویژه نامه «کتاب سال فاوا» در این باره نوشت: تا پایان پارسال 200 شهر کشور زیر پوشش نسل سوم تلفن همراه و 70 شهر نیز تحت زیر پوشش نسل چهارم قرار گرفت.
وی افزود: 27 میلیون و 500 هزار گوشی هوشمند در کشور وجود دارد که نزدیک به 9 میلیون استفاده کننده از آنها از اینترنت گوشی خود استفاده می کنند.
به نوشته واعظی، در آغاز دولت یازدهم شمار مشترکان اینترنت سه میلیون و 300 هزار نفر بود که این عدد اکنون به نزدیک به 9 میلیون نفر افزایش یافته است.
وزیر ارتباطات اعلام کرد: پارسال هشت هزار روستا به اینترنت دسترسی یافتند که امسال این شمار به 25 هزار روستا افزایش می یابد.
اکنون با گذشت نزدیک به 30 ماه از زمان آغاز به کار دولت تدبیر و امید، ساکنان 460 شهر به نسل سوم تلفن همراه دسترسی دارند و نسل چهارم نیز در 160 شهر در اختیار مردم است تا دسترسی آزاد به اطلاعات افزایش یابد.
منبع:ایرنا