به گزارش
تجارت آنلاین به نقل از شانا، با آغاز فعالیت دولت یازدهم و انتخاب حمید چیت چیان به عنوان وزیر نیرو توجه به موضوع آب، تلاش برای کاهش هدررفت آن، افزایش راندمان تولید برق در نیروگاهها و تکمیل پروژه های نیمه تمام بخش انرژی به عنوان بخشی از اولویتهای کاری این وزارتخانه مورد توجه قرار گرفت.
وزارت نیرو یکی از راهبردی ترین وزارتخانه ها در دولت است که وظیفه تامین و تولید دو محصول اساسی کشور یعنی آب و برق را برعهده دارد زیرا این دو محصول را می توان به عنوان زیربنایی ترین نیازهای زندگی برشمرد.
** بخش آب و فاضلاب کشور
هم اکنون ٩٩,١ درصد از جمعیت شهری کشور تحت پوشش شبکه آب بهداشتی قرار دارند و از یکهزار و ١٥٢ شهر کشور، یکهزار و ١١٣ شهر تحت پوشش خدمات آبرسانی قرار دارند کهآبرسانی به ٣١ شهر آن در طول یک سال گذشته جامه عمل به خود پوشیده است.
کل مشترکان تحت پوشش آب شهری ١٤,٥ میلیون فقره است که ٥٦٠ هزار فقره انشعاب در طول یکسال گذشته نصب شده است.
همچنین ١٤٢ هزار کیلومتر شبکه توزیع آب در کشور وجود دارد که ٢ هزار و ٧٨٠ کیلومتر توسعه آن در طول یک سال گذشته اجرا شده است.
براساس این گزارش، آبرسانی به شهرها نیز با ٢٧ هزار و١٠٠ کیلومتر خطوط انتقال آب صورت می گیرد که ٨٥٠ کیلومتر آن در یک سال گذشته عملیاتی شده است.
در سطح شهرهای کشور ١٢٤ تصفیه خانه آب در مدار قرار دارد که پنج تصفیه خانه در یک سال گذشته وارد مدار شده است.
همچنین جمعیت تحت پوشش روستایی کشور ٧٩ درصد است که ١/١ درصد آن در یکسال گذشته به این جمع پیوسته اند و در حال حاضر شاخص بهره وری جمعیت خانوار تحت پوشش آب روستایی ٧٧ درصد است که این میزان باید تا پایان برنامه پنجم توسعه به ٩٢ درصد برسد.
در حال حاضر ١٦٣ هزار کیلومتر شبکه توزیع آب روستایی داریم که ٢ هزار و ٩٠٠ کیلومتر آن در یکسال گذشته عملی شده است. خطوط انتقال آب روستایی هم اکنون ٩٣ هزار و ٥٠٠ کیلومتر است که ٢ هزار و ٥٠٠ کیلومتر آن مربوط به یک سال اخیر است.
** اقدامات وزارت نیرو در بخش آب
وزارت نیرو پس از استقرار دولت یازدهم، بسته یک میلیارد دلاری جهت تکمیل شبکه های آبیاری و زهکشی تهیه کرده به طوری که طی سالهای متمادی به دلایل متعدد، ساخت سدها بیش از ساخت شبکه های آبیاری و زهکشی پایین دست آنها مورد توجه قرار گرفته است.
ساخت شبکه های آبیاری و زهکشی که تأثیری بسزا در ارتقای بازده انتقال آب و به تبع آن، ارتقای بازده آبیاری دارد، یکی از چالشهای اصلی بخش آب بوده است.
با توجه به عقب ماندگی ساخت شبکه های پایاب سدها و نیاز به منابع مالی قابل توجه برای اجرای این طرحها و نیز نظر به این که برای حرکت سریع به سوی پایان این طرحها، منابع عمومی پاسخگو نیست، استفاده از فاینانس خارجی برای ساخت این شبکه ها مطرح شد و در دستور کار قرار گرفت.
در دولت پیشین، ضمن دریافت مجوز شورای اقتصاد، تضمین نامه دولت برای استفاده از ١٠ میلیارد دلار فاینانس خارجی جهت احداث شبکه های آبیاری و زهکشی کشور به میزان بیش از یک میلیون هکتار شبکه اصلی و فرعی در سال ٩١ صادر و ابلاغ شد اما به دلایل مختلف از جمله تکمیل ظرفیت بیمه گر (طرح از سوی بانک مرکزی به بیمه گر خارجی معرفی نشد)، عملیاتی نشد.
باتوجه به اهمیت امر، موضوع در دولت تدبیر و امید نیز پیگیری شد که درنهایت به دلیل حجم بالای بسته، براساس توافق به عمل آمده با بانک مرکزی مقرر شد در نخستین گام یک بسته یک میلیارد دلاری تعریف و نسبت به دریافت تضمین معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهوری برای آن جهت بازپرداخت اصل و سود تسهیلات ماده (٦٢) قانون محاسبات عمومی (فاینانس خارجی) اقدام شود.
در همین مسیر، تهیه بسته مذکور در دستور کار قرار گرفت که این بسته مشتمل بر ٢٤ طرح شبکه آبیاری و زهکشی به مساحت حدود ١٨٨ هزار هکتار است و وزارت نیرو تلاش دارد با عملیاتی شدن این بسته، رشد مناسبی در اجرای شبکه ها ایجاد کند.
همچنین احداث و بهره برداری از شبکه های آبیاری و زهکشی بااستفاده از منابع مالی موجود در قانون بودجه، یکی از اقدامهایی بوده که در این زمینه صورت گرفته و در این راستا در سال نخست استقرار دولت یازدهم، ٣١ هزار و ٤٨٨ هکتار شبکه اصلی در حوضه های آبریز غیرمرزی و ٥٠٥٩ هکتار شبکه فرعی به بهره برداری رسیده و ادامه عملیات اجرایی ٢٥٣ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی در دست اجرا نیز پیگیری شده است.
همچنین بازنگری طرحهای شبکه های آبیاری و زهکشی به منظور حصول اطمینان از وجود منابع آب کافی در دستورکار قرار گرفته است.
براساس این گزارش، طرح ٥٥٠ هزار هکتاری خوزستان و طرح ٤٦ هزار هکتاری سیستان و بلوچستان نیز با توجه به سفر رییس جمهوری به این دو استان و مطالبه های مردم در این استانها در دستورکار قرار گرفته و با تامین اعتبار موردنیاز وارد فاز عملیاتی شده است.
** بهره برداری از ٢٦ پروژه آبرسانی روستایی خراسان رضوی
با بهره برداری از ٢٦ پروژه آبرسانی روستایی استان خراسان رضوی در هفته دولت امسال، بیش از ٥٠ هزار نفر جمعیت روستایی از خدمات شرکت آب و فاضلاب روستایی این استان بهره مند خواهند شد.
این تعداد پروژه در ١٤ شهرستان و ٥٢ روستای استان به بهره برداری خواهد رسید که برای انجام آنها در مجموع ٥٧ کیلومتر خط انتقال و ٥١ کیلومتر شبکه توزیع اجرا و ١٦ باب مخزن ذخیره با حجم سه هزار و ٢٠٠ مترمکعب نیز احداث شده است.
حفر ١٥ حلقه چاه جدید با آبدهی ١٧٩ لیتر بر ثانیه، احداث ١١٩ حوضچه و ساخت ٩ ایستگاه پمپاژ از دیگر مشخصات پروژه های آماده بهره برداری توسط شرکت آبفای خراسان رضوی در هفته دولت است.
برای اجرای این پروژه ها در مجموع، اعتباری افزون بر ٧٠ میلیارد ریال هزینه شده است.
** بهره مندی ٥٥١٩١ روستای ایران از نعمت برق
تا پایان اردیبهشت ماه سال ٩٣ بیش از ٥٥ هزار و١٩١ روستای کشور با چهار میلیون و ٢٧٧ هزار و ٨٩٣ خانوار از نعمت شبکه برق برخوردار شده اند و هم اکنون طول خطوط شبکه فشار متوسط روستایی به ١٨٧ هزار و ٥٨٠ کیلومتر و فشار ضعیف روستایی به ٩٩ هزار و ١٨٠ کیلومتر و ظرفیت ترانسفورماتورهای روستایی به ٧٣٦١ مگاولت آمپر رسیده است.
در سال ١٣٩٢ افزون بر ٢٨٥ روستای جدید زیر ٢٠ خانوار کشور در مجموع با ٤٠٢٦ خانوار جمعیت از برق برخوردار شده اند که برای این کار ١٨٢ میلیارد ریال هزینه شده است.
از این تعداد، ١٣ روستا با ١٥٣ خانوار با صرف هزینه ٢٣ میلیارد ریالی از طریق انرژیهای نو از نعمت برق برخوردار شده اند.
٣٠ روستای دیگر نیز در دست اقدام برای برق رسانی هستند و هم اکنون بیش از ٩٩ درصد جمعیت روستایی کشور (همه روستاهای بالای ٢٠ خانوار) تحت پوشش شبکه برق قرار دارند.
** اقدامات وزارت نیرو در بخش برق
وزارت نیرو دولت یازدهم احداث ٥٣ پروژه نیروگاه برق را به ظرفیت ٤٩٣٩ مگاوات به صندوق توسعه ملی معرفی کرده که قرار است در طول استقرار این دولت پروژه های احداث نیروگاه سیکل ترکیبی و پروژه های احداث واحدهای تولید پراکنده و تجدیدپذیر که قابلیت سرمایه گذاری داخلی و خارجی دارند، شناسایی شده و به بخش خصوصی و سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران جهت جلب سرمایه گذار معرفی شوند.
اقدامهای لازم برای استفاده از تسهیلات خارجی از جمله بانک توسعه اسلامی برای تامین مالی طرحهای برق منطقه ای تهران و نیروگاه سیکل ترکیبی آبادان صورت گرفته و شرکتهای برق منطقه ای آذربایجان و اصفهان نیز در مرحله عقد قرارداد قرار دارند.
همچنین ٥٣ پروژه احداث نیروگاه برق در مجموع به ظرفیت ٤٩٣٩ مگاوات (١٠ پروژه سیکل ترکیبی و بخش بخار سیکل ترکیبی به ظرفیت ٤٠٣٢ مگاوات و ٤٣ نیروگاه تجدیدپذیر و تولید پراکنده با ظرفیت ٩٠٧ مگاوات) دارای اولویت بالا به صندوق توسعه ملی معرفی شده اند.
نیروگاههای رودشور، ارومیه، پرند، گلستان، سبلان، کاشان، چابهار، پاسارگاد قشم، هریس و زنجان دو ازجمله پروژه هایی هستند که برای دریافت دو میلیارد و ٣٩٣ میلیون یورو تسهیلات به صندوق توسعه ملی معرفی شده اند.
انتهای پیام/