به گزارش
تجارت آنلاين به نقل از مهر، شرکت ملی نفت ایران برای زمستان سال جاری وعده افزایش 100 میلیون مترمکعبی تولید گاز با تکمیل مراحل طرح توسعه پنج فاز قدیمی 12، 15 تا 18 پارس جنوبی را ارائه کرده است.
بر این اساس هر چند در مراحل بهره برداری و آغاز تولید زودهنگام گاز از سکوهای دریایی و پالایشگاه های ساحلی فازهای 15 تا 18 پارس جنوبی تردیدهایی وجود دارد اما پیش بینی میشود به زودی ظرفیت تولید گاز از فاز 12 به عنوان بزرگترین فاز پارس جنوبی افزایشی حدود 25 تا 30 میلیون مترمکعبی پیدا کند.
با این وجود در کنار افزایش ظرفیت تولید گاز، برنامه ریزیهایی به منظور انتقال گازهای تولیدی از پارس جنوبی به استانهای شمال و مرکز کشور در دستور کار شرکت گاز قرار گرفته است.
به عبارت دیگر، با توجه به برنامه افزایش تولید گاز در صورتی که طرح های جدید انتقال و توزیع گاز در سطح شبکه سراسری خطوط لوله کشور تعریف و اجرایی نشود بخشی از گازهای تولیدی در منطقه عسلویه حبس و حتی امکان سوختن آنها در مشعل پالایشگاه ها وجود دارد.
ازاین رو در شرایط فعلی مهمترین پروژه در دست اجرا برای مقابله با حبس گاز در پارس جنوبی، اجرای دو پروژه گلیدی در مسیر خط لوله نهم سراسری انتقال گاز کشور است.
تاکنون حدود 400 کیلومتر از مراحل ساخت خط لوله 56 اینچی دهم سراسری ازپارس جنوبی تا منطقه پتاوه در جنوب استان اصفهان انجام شده است و هم اکنون آخرین مراحل احداث این شاه لوله گاز از منطقه کوهستانی دنا در حال انجام است.
قطعه پایانی خط لوله دهم سراسری حدود 170 کیلومتر وسعت دارد که احداث حدود 100 کیلومتر باقی مانده به منظور انتقال گازهای شیرین پارس جنوبی به استان اصفهان، یزد و سپس تهران در دستور کار قرار گرفته است.
در کنار مراحل احداث خط لوله دهم سراسری، مراحل راه اندازی تاسیسات تقویت فشار گاز پتاوه چهارم هم به صورت همزمان آغاز شده است که در صورت بهره برداری از این دو پروژه کلیدی ضمن افزایش 70 میلیون مترمکعبی ظرفیت انتقال گاز از جنوب به مرکز و شمال کشور زمینه جلوگیری از حبس گاز فراهم می شود.
حسن پایون مجری احداث این دو پروژه در شرکت ملی گازایران در گفتگو با مهر با بیان اینکه هم اکنون مراحل لوله کشی و ساخت تاسیسات تقویت فشار گاز پتاوه چهارم به پایان رسیده است، گفت: تا پایان آذر ماه این تاسیسات تقویت فشار گاز در مدار بهره برداری قرار میگیرد اما برای راه اندازی قطعه پایانی خط لوله دهم سراسری گاز به دلیل موقعیت کوهستانی منطقه مراحل تست لوله زمان بر خواهد بود.
مهمترین اهمیت احداث این دو پروژه برای صنعت نفت و گاز ایران آن است که در صورت عدم راهاندازی و حتی در صورت افزایش ظرفیت تولید گاز در پارس جنوبی به دلیل انباشت و حبس گاز در پالایشگاههای عسلویه عملا پایداری شبکه گاز کشور برای زمستان سال جاری کاهش مییابد.
کارشناسان صنعت گاز از این دو پروژه خط لوله و تاسیسات تقویت فشار گاز به عنوان جعبه سیاه صنعت گاز کشور نام می برند که در صورت عدم بهرهبرداری به موقع از آنها برای زمستان سال جاری تامین گاز مشترکان به ویژه مصرف کنندگان گاز خانگی با مشکلاتی روبرو خواهد شد.