
در آستانه عید سعید فطر مراجع عظام تقلید نظر خود در مورد میزان زکات فطره و کفاره روزه و شرایط پرداخت آن در سال جاری و همچنین درباره فطریه میهمان شب عید اعلام کردند.
بر اساس گزارشی که از سوی پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری منتشر شده، فطریه عبارت است از سه کیلو طعام غالب هر مسلمان اعم از جو، گندم و برنج و اقلامی که بهعنوان طعام محسوب میشوند. بر اساس محاسبات صورتگرفته میزان زکات فطره برای یک نفر با محاسبه سه کیلو گندم، ۷ هزار تومان است و پرداخت این مبلغ بهعنوان فطریه کفایت میکند. اما هموطنان میتوانند با توجه به برنجی که مصرف میکنند، سه کیلو از آن یا معادل قیمت آن را بهعنوان فطریه بپردازند. اما در هر صورت پرداخت حداقل ۷ هزار تومان برای هر نفر کفایت میکند.
موعد پرداخت زکات فطره از غروب روز آخر ماه مبارک رمضان تا ظهر روز عید است و برای کسانی که در نماز عید فطر شرکت میکنند، بهتر است قبل از نماز عید این مبلغ را پرداخت و یا از مجموع اموالشان جدا کنند. اما با توجه به استفتای صورتگرفته از معظمله، واریز زکات فطره قبل از حلول ماه شوال، برای پرداختهای اینترنتی که وجوهات به صورت امانت دریافت میگردد، مانعی ندارد.
همچنین افرادی که خودشان فقیری را میشناسند و از نیازمندی او اطمینان دارند، میتوانند مبلغ فطریه را به او بپردازند. البته این افراد باید فقط طعام یا پول معادل آن را به فقیر بپردازند و چیزی غیر از طعام و پول مثل لباس و وسایل منزل پذیرفته نیست. همچنین کسانی که از سادات نیستند نمیتوانند زکاتشان را به سادات فقیر بپردازند. بنابراین شخصی که سید نیست، ولو همسر او سید باشد، نمیتواند زکاتش را به سید فقیر بدهد؛ چرا که ملاک فرد پرداختکننده است. همچنین فرد دریافتکننده اگر آقایی سید و فقیر باشد، او نمیتواند زکات فطرهی افراد غیر سید را دریافت کند.
همچنین مبلغ کفاره یک روز قضای روزه با عذر شرعی، مبلغ ۲۰۰۰ تومان و کفاره یک روز قضای روزه عمدی، مبلغ ۱۲۰ هزار تومان است.
همچنین طبق نظر رهبر معظم انقلاب میهمان یک شبه نان خور محسوب نمیشود و در صورتی که فردی فقط شب عید فطر مهمان شخص دیگر شده باشد و نانخور میزبان محسوب نشود، فطریهاش بر عهده خودش است.