هر از چندگاه شایعه ای در فضای مجازی منتشر می شود مبنی بر اینکه «ملون» میوه ای تراریخته و سرطانزا است و به خانواده ها هشدار داده می شود که از این میوه استفاده نکنند. اینکه شایعه کنندگان چه منظوری را از این شایعه دنبال می کنند و آیا این محصول واقعا از بذر تراریخته به عمل می آید یا خیر هنوز محل بحث و جدال است. درست یک سال پیش بود که رییس انجمن رئیس انجمن ارگانیک ایران در این باره گفت: «ملون نوعی از طالبی است که اصطلاحات ژنتیکی روی آن انجام شده اما تراریخته نیست. انواع مختلفی از طالبی و خربزه وجود دارد که در کشور ما چند نوع آن کشت میشود».
سیدرضا نورانی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، افزود: «نباید این را فراموش کرد که تمام بذرهایی که در اختیار کشاورزان قرار میگیرد مراحل آزمایش را طی کرده و هیچ بذر تراریختهای برای کشت به کشور وارد نمیشود».
ملون یا خربزه؟کارشناسان بر این عقیده هستند که ملون melon در انگلیسی نامی است که به گروهی از میوه ها شامل هندوانه، خربزه، طالبی، گرمک، دستنبو و … اطلاق می شود. میوه ای که در بازار به نام ملون فروخته می شود در واقع خربزه Galia یا سردا است که روی این میوه اصلاحات ژنتیکی انجام شده اما تراریخته نمی باشد. این گیاه اصالتا گیاهی کانادایی بوده و از ۳ سال اخیر در بازار ایران وجود دارد، حال آن که هیچ بذر تراریخته ای برای کشت به کشور وارد نمیشود.
تراریخته چیست؟گیاه تراریخته به گیاهی گفته میشود که ساختار ژنتیکی آن از طریق مهندسی ژنتیک تغییر یافته باشد. این تغییر معمولاً جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماری های گیاهی و برای بهبود عملکرد گیاه و بهره وری کشاورزی صورت میگیرد.اظهار نظرات ضد و نقیضی در رابطه با محصولات تراریخته و مخاطرات این محصولات وجود دارد، اما در واقع "تراریخته” یک دستاورد بشری است که نقاط ضعف و قوت بسیاری دارد.