اسدالله فرشاد در گفتوگو با میزان در خصوص شرایط بازار زنجیره فولاد پس از تاسیس بورس بیان کرد: ١١ سال از تاسیس بورس کالا میگذرد و بازارهای کالایی به خصوص در حوزه آهن و فولاد شرایط بسیار متفاوتی را با دوران قبل از وجود بورس تجربه میکنند.
وی در ادامه افزود: از اصلیترین اتفاقی که میتوان به آن اشاره کرد، بحث قیمت محصولات است، به طوریکه در گذشته نبض قیمتها در اختیار واسطهها بود، اما با راه اندازی بورس، قیمت کالاها واقعی شد و سود اصلی به جیب تولیدکننده و مصرف کننده رفت.
به گفته این کارشناس بازار فولاد، نارساییهای بازار سنتی، عدم شفافیت در کشف قیمت و عرضه و تقاضا و نبود تضمین لازم برای معاملهگران در خصوص تحویل کالاها و پرداخت هزینه آن، از مهمترین دلایل راهاندازی بورس کالا در کشور بوده است.
فرشاد تصریح کرد: در این سالها حضور در بورس به عنوان متعادل کننده بازار به لحاظ عرضه و تقاضا و کشف مناسب قیمت نقش تعیین کننده و سرنوشتسازی در تنظیم بازار داشته است. از نظر ما بورس کالا یک راهحل شفاف و روشن برای کشف قیمت هاست و اهمیت وجود چنین بازاری به عنوان ساز و کاری که تاثیرات مثبت خود را در همه مقاطع از جمله شرایط متعادل و بحرانی گذاشته، تردید ناپذیر است.
وی با بیان اینکه یکی از مزایای بورس، شفافیت و قابل رصد بودن معامله در این بازار است، اظهار کرد: این شفافیت باعث شده است تا امکان نظارت نهادهای نظارتی و تنظیمگر وجود داشته باشد.
این کارشناس بازار فولاد در خصوص حمایت بورس کالا از تولید داخلی تصریح کرد: حمایت از تولید در فضای غیرشفاف امکانپذیر نیست و از طریق بورس میتوان توازن میان عرضه و تقاضا و حمایت از تولید را مهیا کرد و این امر هم برای صنایع بالادستی و هم پاییندستی قابل اجرا است. بورس علاوه بر نقشی که در تنظیم بازار دارد، میتواند با در اختیار داشتن ابزارهای نوین، در راستای تامین مالی شرکتها نیز گام بردارد تا به حمایت از تولید و کالای ایرانی نزدیکتر شود.
فرشاد در انتها خاطر نشان کرد: البته استفاده از این ابزارها نیازمند آشنایی بیشتر صنایع است و باید در این راستا فرهنگسازی لازم انجام شود تا تعداد فعالان اقتصادی این بازار بیشتر شود. از سوی دیگر، محصول با کیفیت در بورس کالا عرضه میشود و متقاضیان میتوانند با مراجعه به این بازار، انواع محصولات با کیفیت را با قیمت کشفشده، خریداری کنند.