به گزارش
تجارت آنلاین به نقل از ایسنا؛ مرضیه افخم در نشست خبری خود با خبرنگاران درخصوص تحریم 9 فرد و نهاد ایرانی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا با بیان این که تحریم اخیر آمریکا را تقبیح میکنیم گفت: چنی حرکتی نقض صریح اصل حسن نیت آمریکاست و اهداف آمریکا را زیر سوال میبرد.
وی افزود: این تحریم ماهیت کاملا سیاسی و تبلیغاتی دارد و با توجه به سیاست داخلی آمریکا اتخاذ شده است.
افخم تاکید کرد: این گونه تحریم ها هیچ تاثیری بر اراده دولت ایران در قبال اجرای وظایف حاکمیتیاش در برابر ملت ایران ندارد و ما به تلاش هایمان برای تامین نیازهایمان ادامه می دهیم.
وی همچنین خبر داد که مذاکرات ایران و 1+5 در تاریخ 15 ژانویه در سطح معاونان وزرای خارجه و به صورت دو جانبه و چند جانبه از سر گرفته میشود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ادعا شده است سعودالفیصل در جریان مذاکرات هستهای طی دیدار خصوصی که با اوباما داشته بحثی را مطرح کرده و گفته که میتوانیم ایران را به امتیازدهی بیشتر ترغیب کنیم، موضعگیری وزارت امور خارجه در قبال عربستان چیست؟ چندی پیش نیز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه نامهای از سوی وزارت امور خارجه ایران یا دفتر ریاست جمهوری برای عربستان ارسال شده است، آیا این امر صحت دارد یا نه و به طور کلی روابط تهران و ریاض را چطور میخواهید پیش ببرید؟ گفت: اعلام میکنم نامهای که از سوی برخی رسانهها منتشر شده بود در میان نبوده است و آخرین نامهای که بین دو کشور مبادله شده نامهای بود که آقای ظریف به همه همتایان خود در جهان فرستادند و خیلی طبیعی و روشن است که این نامه برای همه کشورها به غیر از رژیم صهیونیستی بوده است. همچنین در همین رابطه عربستان نیز در بین همان کشورها بود و پاسخی نیز مقامهای عربستان برای ما داشتند و مبادله پیام به صورت رسمی صورت گرفت و چیزی فراتر از این نامه در میان نبوده است که ما این را هم اعلام کردیم.
وی در رابطه با کاهش قیمت نفت نیز عنوان کرد: گمانهزنیها نه تنها در سطح ایران بلکه در سطح منطقه و جهان پیرامون بازار نفت و تأثیرات آن بر روندهای اقتصادی و مبادلات تجاری و اقتصادی در حوزههای سیاسی فراوان بوده است. آنچه که در حال حاضر وجود دارد این است که بازار نفت سالهای متوالی و در دورههای مختلف صاحب نوساناتی بوده است و این اولین بار نیست که در تاریخ اوپک و سایر کشورهای تولیدکننده نفت بحث کاهش قیمتها رخ میدهد ولی شاید این بار همزمانی با برخی رویدادها و تحولات منطقهای و بینالمللی و سیاسی گمانهزنیها در خصوص تأثیر تصمیمات سیاسی در این روند را بیشتر کرده است.
وی با اشاره به کاهش قیمت نفت، خاطرنشان کرد: این که آیا میشد بهتر از این تصمیمگیری شود یا نه صاحبنظران معتقد هستند که در هر صورت تصمیمگیران میتوانستند بهتر از این بر روند کاهش قیمتها تأثیر بگذارند. البته این هم اغراق است که بگوییم صرفاً یک کشور اراده داشته و اراده یک کشور باعث شده است چنین آثاری در بازار جهانی نفت رخ بدهد. بنابراین باید مجموعه این عوامل را با یکدیگر در نظر بگیریم.
افخم افزود: اینکه رایزنیهایی در این مورد صورت گرفته است یا نه باید بگویم ما هم در خبرها دیدیم ولی چیزی که به صورت رسمی و مستند که ملاک دقیقی برای ما باشد را فعلاً در اختیار نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه، تأکید کرد: برنامهای به صورت فوری که بخواهیم الان اعلام کنیم نداریم. ولی در عین حال تهران و ریاض دارای مناسبات سیاسی هستند و روابط دو کشور برقرار بوده و سفارتخانههای دو کشور فعال هستند. همچنین گفتوگوها و تماسها نیز برقرار هستند و در خصوص موضوعهای مختلف گفتوگو میشود و سفرا فعالیتهای خوبی را انجام میدهند ولی اینکه سفری در یک سطح بالاتر موردنظر باشد در حال رایزنی است و چنانچه زمان و شرایط مناسب آن فراهم شود این سفر صورت میگیرد.
وی همچنین در پاسخ به سوال پرسیده شده دربارهی دستگیری و بازداشت شیخ علی سلمان دبیر کل وفاق بحرین گفت: ما نسبت به این مساله شدیدا نگران هستیم و همچنین دربارهی وضعیت ایشان نگرانیم. جمعیت وفاق بحرین یک جمعیت قانونی است و فکر میکنیم رویکرد امنیتی دولت بحرین برای حل موضوعات داخلی خود غیر واقعی است و امیدواریم دولت بحرین به خواست مردم احترام بگذارد و از این رویکرد خود دست بردارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که اخیرا در تحلیلهای رسانه ای و اظهارات مقامات آمریکایی و اتحادیه اروپا از اشتباه بودن سیاست برداشتن بشار اسد و توجه به نقش آفرینی ایران صحبت میشود. آیا وزارت خارجه ارزیابی جدی و رسمی در رابطه با تغییر این سیاست دارد گفت: این که در رابطه با این تحلیلها و تفاسیری که در حوزهی کشورهای غربی منتشر میشود به صراحت اقدام و اظهار نظری صورت گرفته باشد هنوز چیزی مطرح نشده است. اما این نکته قابل ذکر است که در تماس با مقامات غربی توجه هر چه بیشتر آنها به روند مسائل منطقه و نگاه واقع بینانه به سوریه و جایگاه این کشور در منطقه و حق انتخاب برای مردم این کشور مورد تاکید است. علاوه بر این طولانی شدن بحرانی که برخی از کشورهای طراح آن فکر میکردند طی چند ماه از آن عبور میکنند آنها را به این نتیجه رساند که باید برای حل مسالمت آمیز این مساله به دنبال یک راه حل واقع بینانه باشند و امیدواریم این واقع بینی شکل گیرد و با احترام به خواست ملت سوریه گفت و گوهای سوری – سوری شکل عملی به خودش بگیرد. اگر در این مسیر حرکت شود و سیگنال های واقعیتری را ببینیم میتوان تحلیل روشنتری داشت.
افخم همچنین در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه انگلستان پایگاه نظامی در بحرین ایجاد کرده است با بیان این که تامین امنیت منطقه توسط کشورهای منطقه موضوعی اصولی است و تنها بر اساس همکاری و هماهنگی میان کشورهای منطقه شکل میگیرد و خارج از این رویه آثار منفی بر جای خواهد گذاشت، افزود: انگلستان بر اساس استاندارد دوگانه به دنبال امنیتی کردن شرایط منطقه است و برخی از گمانهزنیها که سعی دارد به قبل از استعمار در خلیج فارس بازگردد، اما باید گفت که منطقه باید از تحمیل پیمانهای نظامی و تکرار رویههای گذشته جلوگیری کند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه روسیه اخیرا اعلام کرده است تحریمهای آمریکا علیه این کشور بر موضعش بر مذاکرات هستهای و کند شدن روند تاثیر میگذارد با تاکید بر این که تحریم علیه هر کشوری ابزاری ناکارآمد ونامشروع است افزود: اظهارات مقامات سوریه را ما هم در اخبار دیدیم و معتقدیم مذاکرات هستهای باید فراتر از مسائل پیرامونی و در فضای مستقل انجام شود. در عین حال روسیه عضو فعال گروه 1+5 است و رویکردی بسیار مثبت داشتهاند و مطمئن هستیم این روند ادامه مییابد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اخبار مربوط به سفر خالد مشعل به ایران گفت: اینها گمانهزنی رسانهای است و ما برای چنین موضوعی زمان و برنامه مشخصی نداریم.
وی همچنین در رابطه با سفر یک مقام وزارت خارجه فرانسه به ایران در رابطه با مسائل منطقه از جمله لبنان گفت: مدیر کل خاورمیانه وزارت خارجه فرانسه به تهران سفر خواهند کرد و سفر ایشان در چارچوب سفری است که طی یک سال گذشته یک بار دیگر به ایران داشته است. در یک سال گذشته تبادل نظرها در چارچوب مسائل دو جانبه ،منطقهای وبرخی مسائل مورد علاقه در جریان بوده است.
افخم در رابطه با موضع ایران در قبال طرح روسیه درباره بحران سوریه اظهار کرد: از ابتدای بحران سوریه حدود 4 سال میگذرد و ایران همواره اعلام کرده است راه حل سیاسی تنها راه پایان دادن به این بحران است و روند وقایع جاری در منطقه نشان میدهد که دیگاه ایران درست بوده است. ما از هر طرحی در چارچوب تحرک سیاسی برای پایان دادن به این بحران استقبال میکنیم و معتقدیم هر راه حلی باید با تاکید بر نقش محوری مردم سوریه باشد.
وی ادامه داد: ما رایزنیهایی در سطح سیاسی با روسها داشتیم و معتقدیم باید مقدمات این طرح فراهم شود . اولین گامهای این نکته انجام شده و در مجموع اگر همه طرفها برای حل این بحران به طور مسالمت آمیز اقدام کنند معتقدیم میتوان به پایان این بحران امیدوار بود. ایران نظر مثبت خود را اعلام کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با وضعیت نوراحمد نیکبخت، دیپلمات ایرانی در یمن گفت: ایشان در شرایط جسمانی خوبی به سر میبرد و پیگیریها برای آزادی ایشان ادامه دارد.
وی همچنین در رابطه با احتمال بازگشایی سفارتهای ایران و انگلستان در آینده نزدیک گفت: کاردارهای غیر مقیم مشغول فعالیت هستند و گفت و گوها و ملاقاتها در جریان است. موضوع بازگشایی سفارتخانهها مسیر تدریجی و طبیعی خود را طی میکند و برای این کار باید ابتدا بخش موضوعات حل و فصل شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در رابطه با ارتقاء سطح روابط ایران و مراکش با توجه به انتصاب سفیر جدیدمان در مراکش گفت:در بهمن ماه سال گذشته و پیرو مذاکرات وزیر خارجه دو کشور از سرگیری روابطمان اعلام شد و اکنون سفیرمان منصوب شده است و مقامات مغرب در صدد بازگشایی سفارت و اعزام سفیر خود هستند البته برای ایران تسهیل بازگشایی سفارت آسانتر بوده است چرا که شرایط و لوازم اولیه از جمله ساختمان سفارت مهیاست. اما مغرب ساختمانی در ایران ندارد و طبیعی است کمی روند طولانی باشد. ما امیدواریم روابط دو کشور به ویژه روابط ایران با مجموعهی کشورهای اسلامی و عربی از سطح بالایی برخوردار باشد.
افخم در رابطه با سفر معاون عربی آفریقای وزارت خارجه به ابوظبی گفت: این سفر در چارچوب رفت و آمدهای معمول دیپلماتیک و سیاسی انجام میشود و با محوریت بررسی مسائل دو جانبه مسائل کنسولی منطقه و فعالیت گروههای ترورسیتی است.
سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با اعلام نظر وکیل امیر میرزایی حکمتی شهروند ایرانی – آمریکایی مبنی بر تبادل وی با زندانیان ایرانی در آمریکا اظهار کرد: چنین درخواستی به طور رسمی به دست ما نرسیده است و همانطور که در رسانهها اعلام شده مقامات آمریکایی هم تایید کردند که چنین موضوعی صحت ندارد.
وی ادامه داد: حدود 15 ایرانی در بحث تحریمها در زندانهای آمریکا هستند و 70 شهروند ما به جرمهای مختلف نیز در زندانهای این کشورند. این که تحت شرایط غیرانسانی و به بهانههای واهی و دلایل نامشروع اتباعی ایرانی در زندان هستند مورد توجه دولت است و تلاش جدی داریم که این افراد را به کشور بازگردانند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: گفت و گوهایی در رابطه با آزادی اتباع ایرانی در حاشیه مذاکرات هستهای بین هیاتهای مذاکره کننده ایران و آمریکا در جریان بوده است که یک موضوع در دستور کار دو کشور است.
وی در رابطه با بحث امیر میرزایی حکمتی خاطرنشان کرد: طبعا خبرهایی درا ین رابطه وجود دارد و درخواستهایی به طور پراکنده و حاشیهای برای آزادی وی صورت گرفته است امیدواریم یک راه حلی برای عبور از این مساله و نیز آزادی اتباع ایرانی که به ویژه به دلایل واهی از جمله بحث تحریمها در زندان هستند پیدا شود.
افخم خاطر نشان کرد: قراردادی بین ایران و آمریکا برای استرداد و یا تبادل زندانیان وجود ندارد .
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در رابطه با آزادی دو گروه از زندانیان ایرانی از زندانهای ترکمنستان خاطرنشان کرد: موضوع اتباع ایرانی و تسهیلاتی که باید به آنها ارائه شود و خدمات ایرانیان خارج از کشور برای دولت و وزارت خارجه مهم است. متاسفانه ما در برخی از این موارد با فقدان قانون در کشورهای مختلف مواجه هستیم و سعی داریم با برخی کشورها موافقتنامه تبادل زندانیان امضاء کنیم. در رابطه با بحث ترکمنستان گفتوگوهای زیادی انجام شد و این گفت وگوها در سطوح مختلف و حتی در سطوح عالی انجام شده است. سفیر ایران در ترکمنستان این مساله را پیگیری کردند البته دلیل تاخیر در آزادی تعدادی از زندانیان ایرانی طی دو سال گذشته به این مساله برمیگردد که متاسفانه اتباع ما از قوانین کشور مقصد اطلاعی ندارند و همین برای آنها مشکلآفرین میشود.
وی در رابطه با شرایط بد زندانها در برخی از کشورها از جمله ترکمنستان گفت: یکی از اقدامات جاری نمایندگیهای ما در خارج از کشور رسیدگی به اتباع ایرانی در زندانها است و نمایندگیهای ما تلاش میکنند شرایط مناسبی را برای آنها فراهم کند در عین حال این مسائل نیز تابع مقررات کشورهای میزبان است.
افخم در ادامه در رابطه با تهدید داعش در منطقه به ویژه در عراق و شهادت سردار تقوی ضمن تسلیت شهادت وی اظهار کرد: خطرات امنیتی در عراق و گسترش تروریست محدود به یک منطقه نخواهد ماند و نیاز است در مقابله با تروریسم به یک استاندارد همه جانبه دست یابیم.
وی گفت: بر اساس روابط دو جانبه میان ایران و عراق چنانچه درخواستی از سوی بغداد برای مشورت و کمک از ایران صورت گیرد ما به آن میپردازیم و خوشبختانه دولت عراق با هدایت مرجعیت و همه گروهها و طوایف توانسته در مقابله با تروریسم اقداماتی را صورت دهد و شهرهایی را در مناطق سنی نشین و شیعه نشین و کرد نشین از دست داعش رها کند و این تحول خوبی است.
وی تاکید کرد: در مقابله با تروریسم همه کشورها باید کمک کنند چرا که یک مساله منطقهای و بینالمللی است.
وی تاکید کرد: ما با دولت و ارتش عراق همکاری میکنیم و بر اساس مقررات بینالمللی و درخواستهایی که دارند به آنها کمک میشود اما در رابطه با چگونگی توزیع این کمکها در مناطق مختلف تصمیم به عهده دولت عراق است.
افخم در رابطه با برخی اخبار مبنی بر انتقال دفتر حماس به تهران گفت: چنین برنامهای در دستور کار ما نیست .
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که در اخبار و تحلیلها آمده است که کنگره آمریکا سعی دارد در دوره جدید و با روی کارآمدن جمهوری خواهان تحریمهای جدید علیه ایران وضع کند، گفت: ما هم این اخبار را شنیدیم و این که کنگره چه اقدامی بخواهد انجام دهد به آنها باز میگردد. در عین حال هر توافقی میان ایران و 1+5 صورت گیرد مسئول اجرای آن دولت ها هستند و موظفند ساز و کار قانونی اجرای توافق را فراهم کنند و ما انتظار داریم نهاد مسئول دولت آمریکا به این مسائل بپردازد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا کشوری در منطقه قصد میانجیگری میان ایران و عربستان را دارد با رد این موضوع گفت: ایران و عربستان روابط سیاسیشان برقرار است و کانالهای گفتوگوی دو طرف برای تبادل نظر باز است اما اگر کشورهایی مایلند روند جاری را تقویت کنند این خواست آنهاست و همواره کشورهایی در منطقه این تمایل را داشتند اما در حال حاضر چیزی به عنوان میانجیگری به طور رسمی میان ایران و عربستان نداریم.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص به رسمیت شناخته شدن فلسطین از سوی پارلمانهای کشورهای مختلف گفت: متاسفانه حتی مطالبات حداقلی فلسطین در شورای امنیت مورد پذیرش قرار نگرفته است و این نشان دهنده آن است که تنها راه پیش روی ملت فلسطین برای احقاق حقوقشان مقاومت است.
وی در رابطه با آزاد سازی موصل از طرف نیروهای بینالمللی گفت: ائتلاف ضد داعش چندان در این رابطه خوب عمل نکرده است و روند نشان میدهد ارتش و گروههای مردمی در این زمینه فعال هستند و ائتلاف ضد داعش حتی یک اقدام موثر و عملی به ویژه در زمینه قطع حمایت مالی و نظامی از این گروه تروریستی صورت نداده است.
وی بار دیگر در رابطه با طرح روسیه در خصوص حل و فصل مساله سوریه گفت: ما به عنوان یک اقدام سیاسی از هر پیشنهادی و ابتکاری که کمک کند مساله سوریه با تاکید بر نقش مردم حل و فصل شود استقبال میکنیم و روسیه اقدامات اولیهای را در این زمینه شروع کرده است اما نقش اصلی در این روند باید به عهدهی مردم این کشور باشد. ایران در مراحل اولیه این طرح از آن استقبال میکند و باید دید در ادامه چگونه پیش میرود.
انتهای پیام/