به گزارش پایگاه خبری تجارت آنلاین به نقل از روابط عمومی مجمع تشکلهای دانشبنیان ایران، در عصر حاضر، پایدارترین رشد اقتصادی در جهان مربوط به اقتصادهای دانایی محور است و در این بین موتور محرک این اقتصادها شرکتهای کوچک دانشبنیان هستند. نوروزی با بیان این مطلب به اثرات تحریمها بر اقتصاد دانشبنیان اشاره کرد و افزود: با توجه به تحريمها مشکلات متعددی فراروی شرکتهای دانشبنیان وجود دارد كه عدم امكان واردکردن مواد اوليه موردنیاز براي توليد و نيز مشكلات به وجود آمده پيرامون صادرات و نيز تبادل ارز از جمله مهمترین اين مسايل هستند.
او با یادآوری اینکه تحریمها گاهی ميتواند برای شرکتهای دانشبنیان یک فرصت نيز تلقی شود، افزود: در مواقع ممنوعیت واردات یک کالا، شرکتهای دانشبنیان میتوانند اقدام به انتقال فناوری و تولید آن در کشور کنند. البته براي تحقق اين امر حمايت همهجانبه دولت و خصوصا معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري موردنیاز است.
نوروزی با اشاره به تصور موجود که شرکتهای ایرانی میتوانند با خروج برخی از شرکتهای خارجی از کشور، جایگزین آنها شوند، افزود: شايد در بخشي از زمينهها اين امر ممكن باشد اما واقعيت اين است كه در اقتصاد امروز هيچ كشوري نيست كه خودش بهتنهایی بتواند صفرتا صد تمام صنايع را توليد كرده و فناوري پيشرفته آنها را داشته باشد. ما بايد در زمينههايي كه اولويت اقتصاديمان تعيين ميكند به دنبال تقويت دانشبنيانها باشيم وگرنه ورود به تمام حوزهها و سرمايهگذاري روي تمام حوزهها نهتنها اثربخش نيست بلكه باعث اتلاف سرمايه نيز ميشود.
به گفته نائب رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان ایران، در حال حاضر در دنيا نيز ميبينيم كه يك كشور در زمينه توليدات الكترونيكي بسيار قدرتمند است، كشور دیگر در حوزه توليد هواپيما؛ اینگونه نيست كه يك كشور خاص در تمام زمينهها تولیدکننده باشد بلكه نهايتا سه يا چهار اولويت تعیینشده و تمركز كشور روي آنها خواهد بود؛ مابقي احتياجات نيز از بازارهاي جهاني خريداري ميشود.
او افزود: در حوزه فناوری اطلاعات اين فرصت و اين توان بالقوه وجود دارد اما دولت است كه بايد تصميم نهايي را گرفته و ببيند كه سرمايهها و حمايتهاي خود را به چه سمتي هدايت كند.
او با بیان اینکه ریسک بالای همکاری با سرمایهگذار خارجی و موانع متعدد دریافت مجوز برای افراد جوان از مشکلات پیش روی کسبوکارهای مجازی به شمار میرود، گفت: همچنین میتوان به عدم وجود متولی مشخص برای دانشبنيانها و متوليان متعدد مدعي حمايت از آنها؛ عدم رعایت قانون مالکیت فکری یا همان قانون کپیرایت، پيچيدگيهاي بیشازاندازه براي دانشبنيان شناخته شدن شركتها و بوروكراسي پيچيده موجود، عدم معافیتهای مالیاتی، مشکلات سربازی برای نیروهای متخصص و نخبه، نبود سازوکارهای مناسب در قوانین اشاره کرد.
او با بیان اینکه سیاستهای حمایتی مانند معافیت مالیاتی و ارائه تسهیلات و وامهای کمبهره، بهاندازه کافی موثر نیستند، گفت: توجه داشته باشيد كه معافيت مالياتي و وام تنها ميتوانند بهصورت مقطعي کمککننده باشند اما آنچه كه باعث ميشود اقتصاد دانشبنيان در كشور شكل بگيرد احياي فضاي قانون و مقررات در كشور ما و حذف تمام مقررات زائد موجود و بوروكراسي درهمتنیدهای است كه دست و پاي بخش خصوصي دانشبنیان و نخبگان ما را بسته است. تعدد مجوزها باعث ايجاد نوعي کسبوکار براي تهيه اين مجوزها شده و در همين حال بسياري از افراد توانمند پشت درهاي گرفتن مجوز گرفتار ميشوند.