• خبرنامه
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • درباره ما
  • |
  • آرشیو
  • |
  • جستجو
  • |
  • پیوندها
  • |
  • تماس با ما
November 26 2025 - چهارشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۴
  • تصادف، راز دزدان مسلح را فاش کرد | هجوم شبانه سارقان مسلح به خانه های پایتخت
  • سوخت‌های الکترونیکی؛ راه نجات هوانوردی و کشتیرانی یا رویایی گران‌قیمت؟
  • زمان بارش باران و سرد شدن هوا در تهران مشخص شد
  • ادعای ایمپلنت یک روزه واقعی است؟ | ۶۰ درصد مردم به دندانپزشکی مراجعه نمی‌کنند
  • توصیه یک نماینده مجلس در مورد مناطق آزاد/ مناطق آزاد از اهداف ترسیم شده فاصله گرفتند
  • پاناکوتای انار؛ دسر مخملی یلدایی برای سفره های مهمونی پاییزی
  • جدول نمایش فیلم‌های جشنواره جهانی فیلم فجر منتشر شد
  • آمریکا به تاج و نبی رییس و نایب رییس فدراسیون فوتبال برای مراسم قرعه کشی جام جهانی ویزا نداد
  • ادارات و مراکز آموزشی اردبیل و سرعین در ۵ آذر تعطیل شد
  • مدارس قزوین غیرحضوری و اداره‌ها دورکار شدند
  • صفحه نخست
  • ایران
  • اقتصاد
  • صنعت،معدن و تجارت
  • مسکن، انرژی، کسب و کار
  • بورس و بازار سرمایه
  • بانك و بيمه
  • خواندنی ها
  • عكس
  • فیلم
  • پیوندها
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • جستجو
  • آرشیو
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • نظر سنجی
  • خبرنامه
  • RSS
کد خبر: ۸۹۸۳۸
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۱
خانه » اقتصاد
‍‍‍ پ پ ‍‍‍
اصول اخلاقی در کدام نظام اقتصادی فرصت بروز بیشتری دارد؟

کدام نظام اقتصادی اخلاقی‌تر است؟

اقتصاد اخلاقی

تهران (پانا) - اقتصاد و اخلاق به‌عنوان دو حوزه مهم در علوم انسانی چه فصل مشترکی با هم دارند؟ تفاوت اشتراکات اخلاق و اقتصاد در سطح فردی و کلان چیست؟ در طول تاریخ مدافعان اقتصاد مبتنی بر بازار و نظام‌های اقتصادی متمرکز یکدیگر را متهم به غیراخلاقی بودن می‌کنند.

به گزارش دنیای اقتصاد، تجربه‌های تاریخی نشان داده است سیستم‌های اقتصادی که با سر دادن شعارهای اخلاقی مانند برابری و عدالت بر سر کار آمده‌اند، در نهایت تمام پایه‌های اخلاقی جامعه را از بین برده‌اند. به نظر می‌آید کلید حل سوءتفاهمات در بحث اخلاق سیستم‌های اقتصادی کنکاش در مفهوم «آزادی» است.

با پیشرفت روزافزون علوم‌انسانی در دهه‌های اخیر، حوزه‌های بین‌رشته‌ای از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده‌اند. فلسفه اصلی ترکیب علوم مختلف، ناکافی بودن زاویه دید یک علم خاص در تفسیر جهان بوده است. از این‌رو که هرکدام از علوم‌انسانی بخشی از حقیقت جهان پیرامون ما را نشان می‌دهد، رسیدن به تفاسیر جامع‌تر از اهداف محققان علوم مختلف است.

علم اقتصاد نیز از این گزاره مستثنی نیست و ملحقات زیادی از علوم دیگر به کمک تفسیرهای اقتصادی آمده است. به‌طور مشخص رابطه بین اقتصاد و اخلاق در سطح فردی و اجتماعی چیست؟ اشتراکات امر اخلاقی و امر اقتصادی چیست؟ در سطح کلان و در مورد نظام‌های مختلف اقتصادی که همواره در طول تاریخ دچار بحث و جدل بوده‌اند، جایگاه امر اخلاقی کجاست؟

رابطه اخلاق و اقتصاد

قبل از درک رابطه بین اقتصاد و اخلاق تعریفی هر چند مختصر برای شناخت اشتراکات این دو حوزه ضروری است. علم اقتصاد دانشی است که رفتار انسانی را در رابطه با اهدافی نهایی و ابزاری کمیاب که قابلیت استفاده‌های مختلفی دارد را مطالعه می‌کند. در صورت‌بندی ساده‌تر اقتصاد مطالعه کنش‌ و انتخاب‌های انسانی در بازار است.

اما اخلاق چیست؟ اخلاق را نیز به‌صورت حداقلی می‌توان شاخه‌ای از علوم‌انسانی دانست که در حال سر و کله زدن با «درست یا غلط» بودن اقدامات آدمی است. به عبارت دیگر، اخلاق و اقتصاد در طبیعت خود دارای موضوعی مشترک هستند که عبارت است از کنش‌های انسانی، تصمیم‌گیری او و در نهایت انتخاب نهایی مردم.

بسیاری از تصمیمات اخلاقی که انسان‌ها روزانه اتخاذ می‌کنند، در حقیقت تصمیماتی اقتصادی هستند. یا از سوی دیگر، کیفیت تصمیمات بشری که درست یا غلط هستند، شکل‌دهنده زندگی اقتصادی انسان‌هاست. این موضوع نشان می‌دهد که بحث اخلاق و اقتصاد بیشتر از آنچه که تصور می‌شود، درهم تنیده شده است و این دو شاخه از علوم‌انسانی به راحتی قابل تفکیک نیستند.

اما موضوعی که باید در نظر گرفت این است که در هم تنیده بودن این دو موضوع به معنای قابلیت جایگزینی آنها با یکدیگر نیست. آگاهی به رابطه موجود بین اقتصاد و اخلاق به معنای فرموله کردن اقتصاد در فرم‌های اخلاقی نیست. اقتصاد علاوه بر اشتراکاتی که با حوزه اخلاق دارد، مکانیزم‌های خاص خود مانند عرضه و تقاضا و مانند علوم دیگر قوانین مخصوص به خود را نیز دارا است.

تذکر این نکته ضروری است که این اختلافات به این معنی نیست که هیچ ارتباطی بین این دو حوزه وجود ندارد. برای روشن‌تر کردن حد اشتراک و عدم اشتراک این دو حوزه باید دانست اخلاق، اقتصاد و بازارها موضوعاتی هستند که بیشتر در حوزه شخصی در ارتباط هستند. ارتباط دادن اخلاق و اقتصاد در حوزه عمومی در طول تاریخ موجب سوءتفاهماتی بزرگ، در طول تاریخ شده است.

متر مشترک اقتصاد و اخلاق؛ آزادی

چه تفاوتی بین اشتراکات اخلاق و اقتصاد در حوزه شخصی و عمومی وجود دارد؟ این یک حقیقت است که هر دوی موضوعات اخلاق و اقتصاد در مورد تصمیمات درست یا غلط هستند. پژوهشگران حوزه اخلاق در زمینه درستی یا غلطی رفتارهای انسانی مطالعه می‌کنند و اقتصاددانان نیز درباره تصمیمات مردم در زمینه‌هایی مانند مبادله، تولید، فروش و خرید.

تا اینجا به نظر می‌رسد می‌توان با تعمیم گزاره‌های اخلاقی، تصمیمات اقتصادی جهان‌شمولی را تعیین کرد تا انسان را به رستگاری برساند. این سوءتفاهم در طول تاریخ سبب شکل‌گیری نظام‌های اقتصادی متمرکز در طول تاریخ شده است. سیستم‌هایی که در قرن بیستم در کشورهایی بزرگ مانند اتحاد جماهیر شوروی، چین و کوبا ظهور کرد و هرکدام از آنها به سرنوشت‌های مختلفی دچار شدند.

سیستم‌هایی که به‌زعم خود برای رساندن جامعه به هدفی بزرگ، اقتصادی را پایه‌گذاری کردند که مبتنی بر مداخله کامل دولت در اقتصاد بود و به‌زعم گردانندگان آن تصمیماتی مبتنی بر اقتصاد و اخلاق را برای اشخاص تجویز می‌کردند. مشکل اخلاقی نظام‌های اقتصادی متمرکز که از قضا در ابتدای امر با شعارهای اخلاقی عدالت و برابری کار خود را آغاز کردند در کجاست؟

موضوع اصلی این است که شخص به‌عنوان عامل تصمیم‌گیرنده چه در حوزه اقتصاد و چه در حوزه اخلاق خود باید «تصمیم» بگیرد که چه امری درست و چه امری غلط است. به عبارتی زمانی یک تصمیم اخلاقی می‌تواند برچسب درست یا غلط را به خود بگیرد که «آزادانه» اتخاذ شود.

همچنین این موضوع در انتخاب‌های اقتصادی نیز صادق است. نتیجه این بحث آن است که متر اندازه‌گیری تصمیمات اخلاقی و اقتصادی آزادی است و از این لحاظ است که نظام‌های اقتصادی متمرکز به‌دلیل عدم‌وجود آزادی امور اخلاقی را نقض می‌کنند. موضوعی که اخلاقیات را اخلاقی و یک بازار را به بازار آزاد تبدیل می‌کند، مفهوم آزادی است. در تصمیم‌گیری آزادانه است که انسان‌ها با اتخاذ تصمیم‌های اقتصادی-اخلاقی در راستای نیازها، ایده‌آل‌ها و اهداف خود حرکت می‌کنند و در نبود آزادی این تصمیم‌ها عملا محلی از اعراب ندارند.

بازار آزاد؛ وضعیتی طبیعی یا برساخته‌ای اجتماعی

در سوی دیگر تجربه بشری و در مقابل نظام‌های اقتصادی متمرکز، سیستم اقتصاد مبتنی بر بازار یا آنچه با نام بازار آزاد نیز شناخته می‌شود، قرار دارد. دو سوال مهم در اینجا باید پاسخ داده شود؟ اولین سوال اینکه آیا اقتصاد مبتنی بر بازار نیز نوعی سیستم اقتصادی مانند سیستم‌های متمرکز است و تنها مشخصه‌هایش با آن متفاوت است یا تفاوتی «ماهوی» بین این دو سیستم اقتصادی وجود دارد؟

سوال دوم نیز در مورد اخلاقی یا غیراخلاقی بودن این سیستم اقتصادی است. در جواب سوال اول باید گفت اقتصاد بازار آزاد توسط شخصی مانند آدام اسمیت «اختراع» نشده است، بلکه این نوع سیستم اقتصادی «کشف» مجدد اوست. تفاوت معنایی دو کلمه اختراع و کشف می‌تواند توضیح مناسبی برای تفاوت بین اقتصاد بازار با آنچه سیستم‌های اقتصادی متمرکز نامیده می‌شود، باشد.

در حقیقت سیستم بازار آزاد توسط انسان طراحی نشده است، بلکه سیستمی است از کنش‌های آزادانه انسانی. با این تعریف می‌توان ادعا کرد این سیستم از ابتدای تاریخ کار خود را آغاز کرده است و محصول یک برنامه‌ریزی انسانی و اختراعی جدید نیست. پس می‌توان مشاهده کرد که تفاوتی ماهوی بین تمام نظام‌های اقتصادی متمرکز و اقتصاد بازار وجود دارد.

کدام سیستم اقتصادی اخلاقی است؟

سوال دوم در مورد اخلاقی یا غیراخلاقی بودن سیستم‌های اقتصادی است. برای توضیح اخلاقی بودن یک سیستم اقتصادی باید به موضوع آزادی بازگشت.

اقتصاد بازار آزاد مبتنی بر کنش‌ و انتخاب انسان‌ها در بازار است. کنش‌هایی که با تصمیم تمام افراد موجود در بازار گرفته می‌شود و هر فرد مسوولیت تصمیم خود را بر عهده دارد، زیرا آزادانه اتخاذ شده است. مداخله دولت در امر اقتصادی در حقیقت باعث می‌شود تصمیم هر فرد متعلق به خودش نباشد زیرا آزادی انتخاب افراد محدود می‌شود.

زمانی یک تصمیم اقتصادی، تصمیمی اخلاقی و ارزشمند است که به‌صورت آزادانه گرفته شود. نبود مداخله حاکمیت در امر اقتصادی برای اتخاذ تصمیم آزادانه ضروری است. در حقیقت اخلاق نیاز دارد تا رفتار انسان‌ها جلوه‌گر تصمیم‌های آزادانه آنها باشد. در نهایت می‌توان نتیجه گرفت در نظام‌های اقتصادی متمرکز بحث اخلاقی با مشکلات بنیادین مواجه خواهد شد.

اقتصاد مبتنی بر بازار که بر خلاف نظام‌های اقتصادی متمرکز، داعیه اخلاقی بودن ندارد، زمینه‌ای بسیار وسیع‌تر برای بروز امر اخلاقی مهیا می‌کند. سیستم بازار آزاد مانند سیستم‌های اقتصادی متمرکز دارای دکترین اخلاقی خاصی نیست و این گزاره به این معنی نیست که این نظام غیراخلاقی یا از نظر اخلاقی خنثی است. در عوض بازار آزاد عامدانه با در نظر نگرفتن یک دکترین اخلاقی خاص، زمینه را برای بروز امر اخلاقی آماده کرده است.

درحالی‌که تجربه تاریخی نشان داده است که نظام‌های اقتصادی متمرکز که با شعارهایی مانند برقراری «عدالت» اعتماد مردم را جلب کردند، در نهایت با از بین بردن آزادی افراد و اعمال قدرت مطلقه سیاسی به نفع عده‌ای خاص، به پدیده‌ای غیراخلاقی تبدیل شدند. در نهایت ذکر این نکته مجددا ضروری است که پیچیدن یک نسخه واحد اخلاقی برای اقتصاد در سطح کلان نه‌تنها به نتایج فاجعه‌باری منجر می‌شود، بلکه با از بین بردن مفهوم آزادی، جامعه را از هرگونه امر اخلاقی تهی می‌کند.

برچسب ها: نظام اقتصادی اخلاقی ، اصول اخلاقی ، علوم انسانی ، اقتصاد مبتنی بر بازار ، نظام‌های اقتصادی متمرکز ، سر دادن شعارهای اخلاقی برابری و عدالت ، آزادی ، کنش‌های انسانی ، انتخاب نهایی مردم ، بازار آزاد ، مداخله دولت در امر اقت
گزارش خطا 0
Bookmark and Share
X Share
Stumble Upon Delicious Cloob
Digg
ارسال نظر
  • پربازدید ها
  • پربحث ترین عناوین

چگونه از کلاه‌برداری در فروش طلا جلوگیری کنیم؟

چرا انتخاب برند مهم‌تر از انتخاب دستگاه است؟ نگاهی به تجربه آرمینکو در تولید تجهیزات آزمایشگاهی

متقاضیان پیش‌خرید سکه بخوانند

قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۴| صعود خزنده قیمت‌ها؛ هشداری برای هفته‌های داغ‌تر بازار + قیمت انواع بازار‌ها

۸ راهکار طلایی برای جلوگیری از هک شدن کارت بانکی و حفاظت از اطلاعات مالی

سکه میلیونی سقوط کرد

مهدی اسمی‌زاده؛ مدیر جوانی که صنعت حمل‌ونقل را به سمت نوسازی و اشتغال‌زایی سوق داده است

داستان شکل‌گیری پلتفرم کمک‌کار و هدف آن در بهبود کیفیت خدمات در محل

نفت روی آب، وعده وزیر روی کاغذ؛ خطای بزرگ در گزارش مجلس

قیمت طلا امروز ۲۷ آبان ۱۴۰۴ ؛ طلای ۱۸ عیار و سکه سه شنبه چند؟ + جدول

تاکید تهران بر مقاومت در برابر زیاده‌خواهی واشنگتن

صریح با مردم

جزئیات تشکیل بورس بین‌الملل در ایران اعلام شد

چرخش بزرگ در سیاست ارزی دولت

صحنه‌گردانی ترامپ در روابط سوریه و رژیم صهیونیستی

بررسی تخصصی خرید انواع چیلر تراکمی: هواخنک، آب‌خنک و مینی‌چیلر  (۲ نظر)

صرافی توبیت: بررسی جامع ویژگی‌ها، اپلیکیشن و احراز هویت  (۲ نظر)

گام به گام تا خرید ملک بین‌المللی: سمالند، راهنمای مطمئن سرمایه‌گذاران ایرانی  (۱ نظر)

راهنمای خرید سررسید تبلیغاتی 1405 | انواع، قیمت و نکات مهم انتخاب  (۱ نظر)

عوامل و نکات کلیدی ساخت سوله های صنعتی  (۱ نظر)

آخرین اخبار

تصادف، راز دزدان مسلح را فاش کرد | هجوم شبانه سارقان مسلح به خانه های پایتخت

سوخت‌های الکترونیکی؛ راه نجات هوانوردی و کشتیرانی یا رویایی گران‌قیمت؟

زمان بارش باران و سرد شدن هوا در تهران مشخص شد

ادعای ایمپلنت یک روزه واقعی است؟ | ۶۰ درصد مردم به دندانپزشکی مراجعه نمی‌کنند

توصیه یک نماینده مجلس در مورد مناطق آزاد/ مناطق آزاد از اهداف ترسیم شده فاصله گرفتند

پاناکوتای انار؛ دسر مخملی یلدایی برای سفره های مهمونی پاییزی

جدول نمایش فیلم‌های جشنواره جهانی فیلم فجر منتشر شد

آمریکا به تاج و نبی رییس و نایب رییس فدراسیون فوتبال برای مراسم قرعه کشی جام جهانی ویزا نداد

ادارات و مراکز آموزشی اردبیل و سرعین در ۵ آذر تعطیل شد

مدارس قزوین غیرحضوری و اداره‌ها دورکار شدند

پیش ‌بینی قیمت طلا و سکه چهارشنبه ۵ آذر ۱۴۰۴ / اونس فرمان صعود می‌دهد؟ + جدول قیمت‌ها

سورپرایز دولت در اجرای مرحله پنجم کالابرگ الکترونیکی

نرخ سوم بنزین رسماً اعلام شد: لیتری ۵۰۰۰ تومان

دانه درشت‌ها و فرار مالیاتی را باید حتماً ریشه‌کن کرد

عوامل مؤثر بر قیمت کفپوش پلی یورتان

حسابداری ساده مغازه چگونه است؟ راهنمای کامل برای فروشگاه‌های کوچک

اهمیت نایلون شیرینگ در صنایع بسته بندی

سنگ لاشه؛ راهکاری شیک و اقتصادی برای زیباسازی فضاهای شما

مسی رسماً قرارداد جدید بست/ واکنش ستاره آرژانتینی: خوشحالیم که وارد فصل جدیدی می‌شویم!

فرهاد آئیش: دلم می‌خواد زودتر زندگی‌م تموم بشه

شاخص آلودگی هوا در تهران به ۱۹۹ رسید

پیکاپ GWM کنون ۲۰۲۶؛ رقیب جدید تویوتا هایلوکس و فورد رنجر از چین آمد

سقوطی که صدایی نداشت؛ شبی که گلادیاتورها نفس نکشیدند

بازدید رسانه‌ها از خطوط پیشرفته رادیاتور ایران

کسب رتبه دوم فروش پتروشیمی بندرامام در بازار بورس کالا و انرژی بین شرکت‌های هلدینگ خلیج فارس

مدارس ابتدایی استان تهران سه شنبه و چهارشنبه مجازی شد

انحلال «آینده» تابو شکنی در نظام بانکی ایران

فضای نامعلوم نه جنگ و نه صلح باعث کاهش سرمایه بسیاری از واحدهای تولیدی شد 

فاجعه در دل جنگل‌های هیرکانی

بررسی نقش اینترنت در تحول و رونق کسب و کارها

پیش‌بینی قیمت طلای آب‌شده تا پایان سال 1404

روشن شدن نور امید در کمپین مبارزه با فقرِ پریود

انجام نخستین معامله بنزین سوپر در بورس انرژی

هشدار نسبت به افزایش فشار معیشتی بر مردم

خطر تخلیه ناگهانی منابع آب زیرزمینی تهران

پزشکیان: با دستور نمی‌شود اقتصاد را اجرا و مدیریت کرد

بازار مسکن در آستانه ۱۴۰۵؛ آرامش قبل از طوفان؟

همایش تغذیه متعادل، نان سالم و زندگی فعال با دیابت

زمان واریز کالابرگ مرحله پنجم مشخص شد

صفحه اول روزنامه‌های شنبه یک آذر ۱۴۰۴

  • صفحه نخست
  • |
  • ایران
  • |
  • اقتصاد
  • |
  • صنعت،معدن و تجارت
  • |
  • مسکن، انرژی، کسب و کار
  • |
  • بورس و بازار سرمایه
  • |
  • بانك و بيمه
  • |
  • خواندنی ها
  • |
  • عكس
  • |
  • فیلم
  • تماس با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
  • |
  • درباره ما
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • خبرنامه
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • RSS
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به تجارت آنلاین است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
طراحی و تولید: ایران سامانه