آیت الله رییسی با اشاره به نامگذاری سال 98 مطرح کرد؛

گروه سیاسی: رئیس قوه قضاییه با بیان این که رونق تولید در کشور یک راهبرد است، افزود: صد‌ها کارخانه و کارگاه از رونق افتاده بودند یا در آستانه تعطیلی قرار داشتند، اما با تلاش همکاران ما در دادسرا‌ها و دادگستری‌ها به ویژه در ۶ ماه اخیر مشکلات شان برطرف شد و بار دیگر به چرخه تولید بازگشتند که این روند باعث افزایش اشتغال و جلوگیری از بیکاری کارگران شد.

به گزارش ایلنا، سیدابراهیم رئیسی در آخرین جلسه شورای عالی قوه قضاییه در سال ۹۸ با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان رونق تولید گفت: همه دستگاه‌ها از جمله قوه قضاییه خود را موظف به تلاش برای تحقق این شعار می‌دانستند.

رئیس قوه قضاییه با بیان این که همکاران قوه قضاییه در سراسر کشور و سازمان‌های وابسته، اقدامات بسیار خوب و قابل تقدیری در حمایت از کارآفرینان و سرمایه گذاران و رونق تولید و رفع موانع آن انجام دادند، یکی از موانع تولید را فساد عنوان کرد و گفت: دستگاه قضایی در طول سال گذشته حرکت ارزشمندی در جهت مبارزه با فساد انجام داده است.

رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش از تلاش‌های صورت گرفته برای رسیدگی به پرونده‌های قضایی معوقه و کاهش اطاله دادرسی تقدیر کرد و اظهار داشت: همکاران ما در بخش‌های مختلف قضایی به ویژه در ماه‌های اخیر با تلاش مضاعف و در حرکتی جهادی به پرونده‌ها رسیدگی کردند و آمار و ارقام گویای آن است که صد‌ها هزار پرونده معوقه مختومه شد. رئیس قوه قضاییه ابراز امیدواری کرد در سایه این تلاش‌ها و اقدامات، مردم در مراجعه به دستگاه قضایی بیش از پیش شاهد باشند که دستگاه عدلیه با سرعت به کار‌های آن‌ها رسیدگی می‌کند، به موقع تصمیم می‌گیرد و آن‌ها به موقع به حق خود می‌رسند. این مهم‌ترین خواسته مردم از نظام قضایی است که با تلاش همکاران ما تحقق خواهد یافت.

در این نشست دکتر زارع پور رئیس مرکز فناوری و آمار قوه قضاییه با اشاره به تمهیدات برخط در نظرگرفته شده برای کاهش مراجعات مردمی به محاکم قضایی، از ایجاد امکان نوبت دهی برخط برای کاهش معطلی مراجعان به دفاتر خدمات الکترونیک و همچنین تکمیل سامانه خودکاربری وکلا خبر داد که بر اساس آن وکلا می‌توانند علاوه بر ثبت دادخواست، لوایح و دفاعیات خود را نیز از منزل یا دفتر کار و بدون مراجعه به دفاتر مذکور، ثبت و ارسال کنند.

  • لزوم تسریع در گسترش امکانات دادرسی غیرحضوری

رئیسی در واکنش به گزارش مذکور، با استقبال از تمهیدات صورت گرفته برای کاهش مراجعات مردمی به مراجع قضایی، خواستار تسریع در گسترش زمینه‌ها و امکانات دادرسی غیرحضوری به پرونده‌های مردم شد. رئیس قوه قضاییه همچنین با اشاره به در پیش بودن تعطیلات نوروزی اعلام کرد که دادستان‌ها و دادسراها، طبق روال همیشگی در ایام تعطیل نیز فعال و آماده رسیدگی به موارد خاص پیش آمده خواهند بود.

وی با اشاره به فعالیت جهادی کارکنان و قضات در ایام پایان سال اظهار داشت: حفظ سلامت کارکنان و قضات برای دستگاه قضایی بسیار مهم است و به همین دلیل مجوّز تجدید وقت دادگاه‌ها به همکاران قضایی داده شد تا مراجعات مردمی به محاکم به حداقل رسیده و وقت عمده همکاران به رسیدگی به پرونده‌های معوقه اختصاص یابد.

رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با تقدیر از دست اندرکاران عرصه مقابله با کرونا به ویژه در بخش بهداشت و درمان، اظهار داشت: تدبیر حکیمانه مقام معظم رهبری برای تشکیل قرارگاهی به منظور کمک به مجاهدان این عرصه، به منسجم‌تر شدن فعالیت‌های میدانی کمک خواهد کرد.

رئیس قوه قضاییه با تأکید بر این که امروز تقویت بخش دفاع بیولوژیک کشور آمادگی برای پدافند غیرعامل در این حوزه ضرورتی اجتناب ناپذیر است، افزود: یقین داریم حضور نیرو‌های مسلح در کنار دولت و مردم مانند همه عرصه‌ها منشاء برکات زیادی خواهد بود، جلوه‌های ماندگاری را به نمایش خواهد گذاشت و گشایش جدی در امور ایجاد خواهد کرد. در ادامه این جلسه، رئیس سازمان پزشکی قانونی به استقبال مردم از طرح خودارزیابی بیماری کرونا اشاره کرده و با ارائه آماری در این زمینه، طرح مذکور را برای مدیریت هرچه بهتر اقدامات پیشگیرانه جهت کاهش میزان ابتلا به کرونا موثر دانست.

رئیسی نیز در واکنش به گزارش رئیس سازمان پزشکی قانونی، ضمن تشکر از رسانه‌ها و خصوصاً رسانه ملّی در جهت آگاه سازی افکارعمومی نسبت به شیوه‌های پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا، گفت: این که می‌بایست مردم را به همکاری برای مقابله با این ویروس تشویق کنیم امری ضروری است، اما هم جامعه پزشکی و هم رسانه‌ها باید به این نکته توجه داشته باشند که این هشدار‌ها نباید به مرحله‌ای برسد که در جامعه ایجاد وحشت کند.

رئیس سازمان زندان‌ها نیز در گزارش خود از وضعیت زندان‌ها اعلام کرد: پیرو بخشنامه رئیس قوه قضاییه و تلاش شبانه روزی مجموعه قضایی کشور تاکنون امکان مرخصی ۸۳ هزار زندانی فراهم شده و این افراد به مرخصی رفته اند.

  • کار جهادی در اجرای بخشنامه ها

رئیس قوه قضاییه هم با اشاره به اقدام صورت گرفته در اعطای مرخصی به ۸۳ هزار زندانی، خطاب به رئیس سازمان زندان‌ها گفت: در اجرای بخشنامه صادره در این خصوص واقعاً کاری جهادی صورت گرفت؛ چرا که دریافت سند و وثیقه و اجرای فرایند‌های قضایی برای این تعداد در مدتی کوتاه، نیازمند یک همت بزرگ و تلاش شبانه روزی است و من به نوبه خود از همکاران عزیز تشکر می‌کنم.

رئیسی با اشاره به زیبایی‌ها و زشتی‌هایی که پس از شیوع کرونا در جامعه بروز و ظهور پیدا کردند، یکی از جلوه‌های ارزشمندی که در این عرصه خلق شد، خدمات ارزنده بخش بهداشت و درمان به مردم عنوان کرد که همچون صحنه‌های دوران دفاع مقدس ماندگار خواهد شد.

رئیس قوه قضاییه ادامه داد: همدلی مردم در ضدعفونی کردن داوطلبانه اماکن عمومی، تلاش یک معلم برای تعلیم و تربیت در فضای مجازی با هزینه شخصی، گذشت از دریافت اجاره بهای مستاجران توسط صاحبان املاک و تلاش همکاران قضایی در این ایام که مجاز به تجدید وقت دادگاه‌ها بودند، اما با این حال شبانه روز برای رسیدگی به پرونده‌های معوقه و مشمولین مرخصی از زندان، توان و نیرو گذاشتند، از دیگر جلوه‌های زیبایی این روز‌ها بود.

رئیسی در عین حال از احتکار اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم توسط عده‌ای سودجو و منفعت طلب و شایعه سازی‌ها برای ایجاد اضطراب و دلهره در جامعه، به عنوان نمونه‌هایی از زشتی‌ها و پلشتی‌ها یاد کرد و گفت که این اقدامات قبیح نیز همچون زیبایی‌ها در تاریخ و ذهن مردم ثبت و ماندگار خواهد شد.

رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: در شرایطی که نیازمند همدلی و همکاری همه آحاد ملت هستیم، برخی برای منافع خود کالا‌های مورد نیاز مردم را احتکار کردند و برخی نیز قلم به دست گرفتند و در فضای مجازی با طرح شایعه و اخبار دروغین سعی کردند فضا را ملتهب کنند که باید با هر دوی آن‌ها برخورد شود. رئیسی با تقدیر از تلاش نیرو‌های مردمی و نیرو‌های انتظامی، سپاه و بسیج برای کشف انبار‌های اقلام احتکار شده، از سازمان تعزیرات خواست روند توزیع این کالا‌ها بین مردم را سرعت بخشد و بر لزوم تسریع در برگزاری دادگاه محتکران نیز تأکید و خاطر نشان کرد: مردم باید از نتیجه دادگاه‌ها مطلع شوند و بدانند که دستگاه قضایی نسبت به محتکران گذشت نمی‌کند و با آن‌ها برخورد عبرت آموز خواهیم داشت.

روحانی روند مبارزه با بیماری کرونا را امیدوار کننده دانست؛

گروه سیاسی: رئیس جمهور با قدردانی از تلاش های بی وقفه تمامی کادر درمانی کشور برای مبارزه با بیماری کرونا، آمارها و ارقام روند مبارزه با بیماری کرونا در کشور را امیدوارکننده دانست و تاکید کرد: طبق آمار ارائه شده، ما از مرحله پیک بیماری کرونا عبور کرده ایم و به مردم توصیه می کنم همچنان در خانه بمانند و در صورت ضرورت برای خروج از منزل،همه پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند. به گزارش ایسنا، حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا ، با بیان اینکه برای پیروزی بر این ویروس خطرناک، بسیج عمومی و تلاش جمعی و همگانی ارزشمندی شروع شد و ادامه می یابد، گفت: وزارتخانه های بهداشت و کشور از فردا در خروجی های جاده هایی که اعلام می کنند، مردم را از لحاظ تب سنجی کنترل خواهند کرد. وی با اعلام اینکه قرارگاه ستاد کل نیروهای مسلح بخشی از تخت‌های بیمارستانی و نقاهت‌گاه‌هایی که ترتیب دادند، شروع و فعال شده گفت: این کمک بزرگی به کشور و مردم است. رییس جمهور با تشکر از نیروی انتظامی گفت: پلیس همه‌جا و در همه مقاطع و با همه تخصص‌ها حضور دارد و حتی گاهی هم ممکن است آن لوازمی که باید برای حراست از خودشان ، همراهشان باشد، نداشته باشند اما همچنان حضور فعال دارند. وی با اعلام اینکه وزارتخانه های بهداشت و کشور هماهنگ کردند در خروجی‌های جاده ها مردم از لحاظ تب و با وسایل تب سنج و تب‌گیری که در اختیار دارند، کنترل ‌شوند گفت: اگر موردی را تشخیص دادند که این طرف باید از جامعه جدا شود و به نوعی قرنطینه شود و به خانه برگردد و حتی بعضی موارد باید به مراکز درمانی مراجعه کند، نمی‌گذارند ادامه مسیر بدهد و این ماشین رو برمی‌گردانند. روحانی از مردم خواست با اوامر اجرایی همکاری کنند و گفت: واقعا ادامه سفر به ضرر خودشان و آنهایی است که در مسیر راه و در مقصد هستند. وی با اشاره به تصمیمات بسیار مهم از لحاظ تبلیغاتی، کنترل فضای مجازی، هماهنگی بین رسانه‌ها، دستگاه‌ها و بخش‌های تبلیغاتی رسانه‌های گروهی و مسوولیت‌هایی که باید داشته باشند، گفت: مسوولیت فضای مجازی به عهده مرکز ملی فضای مجازی قرار گرفت و با حضور ارگان‌های مختلفی که مشخص شده به طور منظم جلسات را تشکیل می‌دهند. رییس جمهور گفت: به افرادی که در فضای مجازی فعال هستند مواردی که باید تذکر داده شود، تذکر داده می‌شود و مواردی که با آنها برخورد شود، برخورد می‌شود و در این زمینه پلیس فتا هم بسیار فعال است. وی از روزنامه‌ها و فعالان فضای مجازی درخواست کمک کرد و گفت: در یک شرایطی هستیم که با کمک همگانی سریع‌تر می‌توانیم از این شرایط عبور کنیم تا با آموزش و نصیحت مردم در شرایطی که باید آگاهی مردم بیشتر و همکاری آنها با بخش درمان جامعه ما بیشتر شود. روحانی با تشکر از معلمین، دانشگاهیان، صدا و سیما، فضای مجازی که در این ایام نگذاشتند فرزندان ما به طور کلی از سیستم آموزش و درس جدا شوند گفت: از این امکانات و رسانه‌ها استفاده و بهره برداری شد اما در عین حال دانش‌آموزان و دانشجویان به طور طبیعی از تحصیلات عقب افتادند که حتما باید یک زمانی برای جبران بگذاریم. پیشنهاداتی تصویب شد که آموزش و پرورش ابلاغ و اعلام می‌کند که چگونه این بخشی که در یک ماه اسفند فضای آموزشی از دست رفته، جبران شود

«تجارت» الزامات حمایت دولت از مشاغل آسیب دیده را برسی کرد؛

اقتصاد کلان: ویروسی که از شهر «ووهان» چین انتشار پیدا کرد و توانست در مدت قریب 2 ماه نزدیک یکصد و شصت کشور جهان را در نوردد حالا به کابوس اقتصاد جهانی تبدیل شده است. سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه«OECD » در گزارشی می‌گوید: کرونا، اقتصاد جهان را با خطرناک‌ترین ریسک از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ تاکنون، مواجه کرده است. بر اساس این گزارش، در حالی که در مدل اولیه این نهاد پیش‌بینی شده اقتصاد جهان رشد ۲.۴ درصدی را در سال جاری تجربه کند که پایین‌ترین نرخ از بحران مالی سال ۲۰۰۸ تاکنون است، اما در سناریوی خطرناک تر با فرض فراگیر شدن ویروس کرونا در سراسر آسیا، اروپا و آمریکای شمالی، رشد اقتصادی جهان تا سطح بی‌سابقه ۱.۵ درصد کاهش خواهد یافت. البته پیش بینی های وخیم تر از پیش بینی«OECD » نیز وجود دارد. بلومبرگ نیز در گزارش جداگانه ای مدعی شده است که تأثیر اقتصادی شیوع کرونا در جهان می‌تواند رشد اقتصاد جهان در ۲۰۲۰ را به صفر برساند. به گزارش تسنیم نقطه آغاز تحقیقات بلومبرگ اتفاقاتی است که در چین می‌افتد. فروش خودرو در چین 80 درصد کاهش یافته است. رفت‌وآمد مسافران 85 درصد نسبت به شرایط عادی پایین آمده و فعالیت‌های تجاری به پایین‌ترین حد خود رسیده است، به‌عبارت دیگر اقتصاد متوقف شده است. در بخش دیگری از این گزارش آمده است: « شوک‌های واردشده به بازار مالی چین در کل بازارهای مالی دنیا حس می‌شود. با سقوط بازار سهام در سراسر دنیا، ثروت و اطمینان کسب‌وکارها کاهش می‌یابد».

  • اقتصادهای بزرگ و چالش کرونا

البته برخی گمانه زنی ها نیز حاکی است که ممکن است اوضاع به این حد از وخامت نرسد و مکانیزم های توسعه یافته حکمرانی در کشورهای پیشرفته بتواند تا حدودی زیان های مالی و اقتصادی ناشی از کرونا را مدیریت و مهار کند. به گزارش سایت تحلیلی « شورای راهبردی روابط خارجی»، یک استاد دانشگاه در این راستا می گوید: نباید چندان نگران ورود جهان به یک بحران جدید بود؛ چرا که مهارت نظام‌های حکمرانی در عمده کشورهای مهمِ درگیر در بحران کرونا به حدی است که اقتصاد جهانی را وارد بحرانی مشابه سال‌های دهه 1990 و سال‌های 2008-2009 یعنی سقوط دومینو بخش‌های مهم اقتصادی نکند. دکتر سعید عطار می افزاید: اقدامات کاخ سفید و کنگره در تدوین بسته‌های سیاستی حمایتیِ مجزا برای کارگران و شرکت‌ها در آمریکا ازیک‌طرف و اقدامات دولت‌ها و مجالس 10 کشور دارای نظام حکمرانی مناسب در کنار اقدامات پیشگیرانه بانک مرکزی اروپا که در 18 مارس، دور جدیدی از اقدامات آن آغاز خواهد شد و نهادهای اروپایی از طرف دیگر، همگی مؤید آمادگی به نسبت خوب این کشورها برای مدیریت بحران کرونا است.

  • کرونا و اقتصاد ایران

تا پیش از شیوع ویروس کرونا و اثرگذاری آن بر اقتصاد ایران، به خاطر تحریم های ایالات متحده همه جا و در همه مراکز اقتصادی و سیاسی داخلی، صحبت از تاب آوری اقتصاد کشورمان در برابر تحریم های مورد نظر بود و این آمادگی وجود داشت که به خاطر اقدامات مداخله جویانه آمریکا در امور تجارت خارجی و تبادلات بانکی ایران با سایر کشورها تمهیداتی اندیشیده شود و از خطرناک تر شدن اوضاع جلوگیری شود. اما تاثیر شدید شیوع کرونا و غافلگیری اقتصاد جهان نگرانی هایی را نیز برای اقتصاد ایران ایجاد کرد. البته این نگرانی بی سبب نبود و به زودی مشخص شد که کسب و کارهای بسیاری تا به حال از شیوه ویروس کرونا آسیب دیده اند و بانک مرکزی نیز روز یکشنبه گذشته طی بخشنامه ای اسامی این مشاغل را اعلام کرد. توضیح اینکه بخشنامه بانک مرکزی درباره مصادیق بخش‌ها و رسته‌های کسب و کار‌هایی که به طور مستقیم از بیماری کرونا دچار بیشترین آسیب شده‌اند، پس از مصوبه شورای پول و اعتبار در خصوص مساعدت به صاحبان کسب و کار‌هایی که به دلیل شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا در کسب و کار خود با مشکلاتی مواجه شده اند، ابلاغ شده است.

  • روایت بانک مرکزی از مشاغل آسیب‌دیده

- بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، مراکز تولید و توزیع غذا‌های آماده اعم از رستوران‌ها، بوفه‌ها، طباخی، تالار‌های پذیرایی، قهوه خانه‌ها، اغذیه فروشی‌ها (و موارد مشابه به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت) به عنوان یکی از گروه‌های شغلی آسیب دیده از کرونا به شمار می‌روند.

- مراکز مربوط به گردشگری شامل هتل‌ها، هتل آپارتمان‌ها، مجتمع‌های جهانگردی و گردشگری، مهمانپذیر‌ها مهمانسراها، مسافرخانه ها، زائرسراها، مراکز بوم گردی، مراکز اقامتی و پذیرایی و تفریحی و خدماتی بین راهی و موارد مشابه به تشخیص وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز جزو این گروه‌ها هستند. - از دیگر گروه‌های شغلی آسیب دیده می‌توان به حمل و نقل عمومی مسافر درون شهری و برون شهری اعم از هوایی، جاده ای، ریلی و دریایی، دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری، مراکز تولید و توزیع پوشاک و مراکز تولید و توزیع کیف و کفش اشاره کرد.

- همچنین مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه، مراکز و مجتمع‌های ورزشی و تفریحی، مراکز و مجتمع‌های فرهنگی و آموزشی و مراکز تولید، توزیع و فروش صنایع دستی نیز به عنوان رسته‌های شغلی محسوب شده اند که بیشترین آسیب را از کرونا دیده اند.

  • ازنگاه بخش خصوصی

عضو ارشد اتاق بازرگانی ایران در این مورد می گوید: با آشکار شدن نخستین موارد بیماری، نخستین موج آن دامنگیر حوزه ی گردشگری داخلی و خارجی کشور شد. به گزارش آرمان ملی، پدرام سلطانی می افزاید: لغو سفرها به ویژه در ایام نزدیک به نوروز و تعطیلات سال نو موجب گردید که بخش گردشگری کشور و خدمات وابسته به آن، از جمله حمل و نقل مسافر، هتلها و رستورانها، اماکن تفریحی و گردشگری، تولیدات محلی و سوغاتی، بهترین زمان کسب وکار خود را از دست بدهند و به شدت آسیب ببینند. علاوه بر اینها طیفی از کسب و کارها مانند تئاتر، سینما، تفریحات جمعی، سالنهای ورزشی، آرایشگاهها، مراکز خرید و فروشگاههای بزرگ و مانند اینها هم از این شرایط متأثر شدند. سلطانی ادامه می دهد: در بعد بین المللی، از هم اکنون برخی از کشورهای همسایه تردد مسافران بین ایران و کشور خود را متوقف نموده اند. وی همچنین اظهار می کند: بدون شک در صورت گسترش و جدی تر شدن همه گیری کرونا در ایران مرزهای همسایگان بیشتری به روی تردد مسافر به ایران و بالعکس بسته خواهد شد. گذشته از آثار این اقدامات بر حوزه ی گردشگری و تجارت مرزی کشور، مخاطره ی بزرگتر می تواند تصمیم این کشورها برای جلوگیری از ورود محصولات تازه و مواد غذایی ایران (فراورده های حیوانی، میوه و تره بار) به کشورشان باشد که به صورت مضاعف به تولید و صادرات کشور آسیب وارد خواهد نمود.

سلطانی خاطرنشان می کند: همزمانی این مخاطره با ورود دوباره ی ایران به لیست سیاه FATF و شدت یافتن تنگنای مبادلات مالی و ارزی با دنیا به نگرانی فعالان اقتصادی از شرایط اقتصاد افزوده است. اقتصاد رنجور و تحت فشار کشور تاب تحمل فشارهای متعدد را ندارد و این موضوع باید از سوی دولت و دیگر ارکان حاکمیت بسیار جدی قلمداد شود.

انتظار فعالان اقتصادی از دولت

عضو اتاق بازرگانی ایران تاکید می کند: از این رو و با در نظر گرفتن نکات بالا، انتظار جدی و اکید از دولت می رود که چارچوبهای به مراتب جدیتر و سختگیرانه تری را در پیشگیری از انتشار گسترده ی بیماری در کشور اتخاذ نماید و نگذارد تا کشورهای دیگر برای قرنطینه کردن شهروندان و اقتصاد ایران تصمیم پیش دستانه بگیرند.

سلطانی یادآور می شود: ما نه مانند چین اقتصادی قوی داریم، نه مقدورات بودجه ای دولت اجازه اتخاذ سیاستهای انبساطی برای کمتر کردن آسیبهای اقتصادی بیماری را می دهد، نه توان ساخت بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی در ۱۰ روز را داریم، نه از امکانات آزمایشگاهی و درمانی مانند آن کشور برخورداریم و، متأسفانه، نه سرمایه اجتماعی قابل مقایسه با چین را داریم. پس تنها راه ما جلوگیری از گسترده شدن بیماری با تصمیماتی قاطع و سریع است. وقت را از دست ندهیم!

  • وعده های ضد کرونایی دولت

شیوع کرونا اقتصاد آشفته و نحیف کشور را با بحرانی شدیدتر از پیش مواجه ساخت اما دولتمردان بر مهار و کنترل مخاطرات ناشی از این پدیده شوم تاکید می کنند و در هر مناسبتی به فعالان اقتصادی و مردم دلداری می دهند و از آن ها می خواهند آرامش و ظمانینه خود را حفظ کنند. دولتمردان همچنین به طور مرتب از سیاست های حمایتی و مشوق های اقتصادی برای مردم و صاحبان کسب و کارها صحبت به میان می آورند و قول جبران زیان های ناشی از شیوع ویروس کرونا را می دهند اما آیا آن ها از ورطه این آزمون بزرگ سربلند بیرون خواهند آمد؟ آخرین نمونه از این نوع وعده ها و دلگرمی ها، اظهارات رییس جمهور در نشست مشترک ستاد اقتصادی دولت و نمایندگان بخش خصوصی بود که وی طی آن لیست بلند بالایی از سیاست ها و تمهیدات دولت و ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا را برشمرد، از جمله: « مهلت و فرصت سه ماهه در پرداخت بیمه و مالیات/ معافیت از مالیات برای بخشی خصوصی تامین کننده لوازم و تجهیزات بهداشتی و درمانی مورد نیاز / امهال سه ماهه اقساط اسفند ، فروردین و اردیبهشت مردم به بانک ها/ برداشتن محدودیت استفاده از خدمات بانکی برای صاحبان چک های برگشتی در این دوره 2 الی سه ماهه در 10 رسته شغلی/ تاخیر پرداخت حق بیمه سهم کارفرما در ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت و پرداخت تدریجی آن در سال 99/ تعویق پرداخت بدهکاری سه ماهه مردم در زمینه آب، برق، گاز و عوارض شهرداری/ 4 بسته حمایتی از 200 تا 600 هزار تومان برای 3 میلیون خانوارهای با درآمد خیلی کم/ پرداخت وام یک تا 2 میلیون تومانی بدون درخواست تضمین و با کارمزد 4 درصد برای 4 میلیون خانوار کم درآمد و پرداخت 8 درصدکارمزد اضافی آن از سوی دولت به بانک ها».

  • میزان اعتبارات پاسخگو نیست

از سوی دیگریک اقتصاددان با انتقاد از اعتباراتی که سازمان برنامه و بودجه برای مقابله با کرونا اختصاص داده، تاکید کرد: این میزان اعتبارات برای این موضوع کافی و پاسخگو نیستند. باید در این شرایط حساس بخشی از اعتبارات طرح‌های بزرگ را به این موضوع اختصاص بدهیم.

به گزارش ایسنا محمود جامساز افزود: با این شرایط، رشد اقتصادی کاهش بیشتری پیدا خواهد کرد و پیش‌بینی شده به منفی ۱۰ درصد برسد که گسترش فقر، افزایش فاصله طبقاتی، جرم و جنایت و ناهنجاری‌های اجتماعی و کاهش رفاه را به همراه خواهد آورد.

وی در ادامه با بیان اینکه تا مدتی برای پرداخت هزینه برق، آب، گاز و عوارض عقب افتاده مردم به خصوص کسب‌و کارها فشار وارد نشود، خاطرنشان کرد: تا مدتی این هزینه‌ها را مردم دریافت نکنید یا حتی ببخشید.

این کارشناس اقتصادی در پایان سخنانش با تاکید بر اینکه باید تسهیلاتی به تولیدکنندگان بخش واقعی اقتصاد داده شود، تصریح کرد: در مورد بهره‌های بانکی، اگر بهره ۱۶ درصد است معادل ۱۲ درصد آن را دولت به عنوان یارانه پرداخت کند. بخشی از بهره تسهیلات توسط دولت به عنوات یارانه تسهیلات پرداخته شود

  • بسته پیشنهادی ۳۳ اقتصاددان

بحران کرونا فراگیر است و درمان و چاره آن هم باید فراگیر باشد. در این راستا 33 اقتصاددان کشور که نام های آشنای بسیاری نیز در میان آن ها به چشم می خورد برای نجات کسب و کارها از بحران جاری ارائه داده اند. به گزارش « ایران» پیشنهادهای ارائه شده جمع‌بندی ای از نظرات محققان اقتصاد و ترجمه راهکارهای کشورهای دنیا برای مقابله با آثار زیان بار اقتصادی این ویروس است. تعدادی از این راهکارها به صورت اشاره وار، به این قرار هستند:«اعطای کمک‌های اقتصادی و تمدید سررسید وام یا تجدید وام برای کاهش تأثیرات منفی کروناویروس بر اقتصاد و بخصوص بخش‌های صنعتی، حمل‌ونقل، توریسم، ساخت و ساز، خطوط هوایی و هتل‌ها/ طراحی و اعمال سیاست‌های حمایتی درپاسخ به نگرانی‌های آتی کسب‌وکارها/ تسریع در ارائه پشتیبانی لجستیک، اداری و همچنین ارائه مجوزهای گمرکی/ همکاری شرکت‌های بیمه با کسب‌وکارهای زیان دیده از کروناویروس/ کاهش نرخ وام برای کمک به مشاغلی که تحت تأثیر شیوع کروناویروس آسیب دیده‌اند/ کاهش هزینه‌های اداری برای شرکت‌ها و بنگاه‌های تولیدی که از کروناویروس آسیب دیده‌اند/ تقویت خدمات به شرکت‌ها و ارائه راه‌حل به بنگاه‌های تولیدی جهت بهبود ساخت‌وسازها، جذب نیروی کار و... تا عملیات عادی خود را از سر بگیرند/ شناسایی و توسعه ابزارهای نوین تأمین مالی برای دولت و کسب‌وکارها/ شناسایی و توسعه ابزارهای ضمانتی توسط صندوق‌های حمایتی و بخصوص صندوق ضمانت صادرات برای تسهیل حضور بنگاه‌های کوچک و متوسط و همچنین بنگاه‌های صادراتی در تأمین مالی از بازار سرمایه/ استفاده از اوراق بدهی جهت تأمین منابع مالی مورد نیاز زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی/ طراحی مؤسسات یا نهاد مالی که بتواند تسهیل‌کننده تأمین منابع مالی بنگاه‌های تولیدی باشد، این مؤسسات تحت عنوان Bill Brokerها شناخته می‌شوند و به طور معمول حساب دریافتنی، اسناد تجاری و اوراق بهادار تولیدکنندگان یا تجار را تنزیل می‌نمایند/ تمدیدمدت قرارداد شرکت‌های طرف قرارداد با دولت که تحت تأثیر شیوع کروناویروس نتوانسته‌اند به تعهدات خود عمل نمایند/ ارائه قیمت ترجیحی برخی از نهاده‌ها همچون انرژی به بنگاه‌های تولیدی/ کاهش موقت سطح ذخایر بانک‌ها نزد بانک مرکزی جهت تأمین منابع مورد نیاز/ افزایش بهره‌گیری از مدل‌های عملیاتی مشارکت بخش خصوصی و همچنین انواع مدل‌های تحویل پروژه با مشارکت بخش خصوصی مانند BBO، BOT، BLT، ROT، LBO، MOT و.../ توسعه خدمات تجارت الکترونیکی جهت تقویت تجارت خارجی/ تأمین نقدینگی لازم برای سرمایه در گردش واحدهای تولیدی آسیب دیده».

  • کلام پایانی

حالا دیگر به خوبی تبعات منفی شیوع ویروس مرگبار کرونا در حوزه اقتصاد خودش را نشان داده است و بسیاری از کسب و کارهای داخلی زمینگیر و راکد شده است. دولت و مسئولان و کارشناسان مسائل اقتصادی نیز راهکارهای بسیاری ارائه داده و می دهند اما همه این ها دائر بر همکاری های داخلی است و برای تکمیل این چرخه بایستی به همکاری های بین المللی نیز چشم دوخت چرا که تجربه های جهانی در چنین شرایطی بسیار ارزشمند و ذیقیمت خواهد بود. از سوی دیگر همانطور که بیماری کرونا همه گیر و به تعبیر سازمان جهانی بهداشت «پاندمی» شده است و همین امر هم زمینه یک همکاری و همگرایی بین المللی را برای مقابله با این ویروس ویرانگر فراهم آورده است، همین موضوع می تواند به فرصتی برای کشورمان تبدیل شود تا به چرخه همکاری بین المللی وارد شود و ضمن رفع آثار زیانبار کرونا بر کسب و کار داخلی، به مسیر و چرخه همکاری ها و تبادلات تجاری و اقتصادی جهانی بازگردد. به هر حال چشم صاحبان مشاغل و فعالان اقتصادی و همینطور اقشار مختلف مردم به دست مسئولان و دولت است و آن ها بایستی از راهکارهای مناسب و مقتضی برای سربلند بیرون آمدن از این آزمون بزرگ استفاده کنند.

از سوی دبیر کانون انبوه سازان صورت گرفت؛

گروه راه و مسکن: دبیر کانون انبوه سازان با بیان اینکه در نیمه دوم امسال با رشد قیمت آهن آلات و مصالح ساختمانی مواجه بودیم گفت: رشد هزینه های تولید تاثیر خود را بر قیمت مسکن در سال آینده نشان می‌دهد و حداقل افزایش قیمت معادل نرخ تورم خواهد بود.

به گزارش تجارت، فرشید پورحاجت در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: سال ۱۳۹۸ اتفاقات عجیب و غریبی در بخش مسکن افتاد. در یک برهه رکود بود و برهه ای دیگر رکود همراه با افزایش قیمت و در مقطعی هم رونق همراه با افزایش قیمت را شاهد بودیم. به هر صورت تورم در هر مقطعی وجود داشت؛ چرا که هزینه تولید مسکن افزایش پیدا کرد.

وی افزود: با وجود آنکه طرح اقدام ملی را جوابگوی نیاز نهفته بازار مسکن نمی دانم، صرف نظر از این که دولت توان انجام این کار را دارد یا ندارد، حداقل این حسن را برای دولت داشت که با ثبت نام بیش از یک میلیون نفر متوجه تقاضای پنهان بازار مسکن شدند.

این کارشناس بازار مسکن خاطرنشان کرد: طبق برآورد مرکز پژوهش های مجلس، کشور با حدود چهار میلیون کسری مسکن در بخش تقاضای واقعی مواجه است که طرح های دولتی جوابگوی این نیاز نخواهد بود و صرفاً باید شرایط و امکانات برای بخش خصوصی فراهم باشد اما هیچ اراده ای از سوی دولت و مجلس برای ایجاد مشوقها، تسهیلات و انگیزه سرمایه گذاری برای بخش خصوصی دیده نمی شود.

  • مسکن ملی با قیمت مناسب به دست متقاضیان نمی رسد

پورحاجت با بیان اینکه سال ۱۳۸۹ برآورد هزینه مسکن مهر به حدود ۳۰۰ هزار تومان در هر متر مربع می رسید تاکید کرد: در حال حاضر هزینه‌ای که فقط دستگاه‌های خدمات‌رسان مثل شهرداری، نظام مهندسی و نهادهای مالیاتی از سازندگان دریافت می کنند هزینه تولید مسکن را متری ۷۰۰ هزار تومان افزایش می دهد. به این مبالغ هزینه زمین، مصالح ساختمانی و دستمزد را اضافه کنید. بنابراین دولت نمی‌تواند مسکن ملی را با قیمت مناسبی به دست متقاضیان برساند. پورحاجت تصریح کرد: در نیمه دوم سال ۱۳۹۸ قیمت آهن آلات و مصالح ساختمانی رشد قابل توجهی داشت. تنها در یک ماه گذشته فولاد با رشد قیمت مواجه بود و به حدود ۶۵۰۰ تومان در هر کیلوگرم رسید. این هزینه ها در قیمت تمام شده واحدهای مسکونی در سال آینده خود را نشان می دهد.

وی سیاست های بانکی را در بخش مسکن ناکارآمد دانست و گفت: در تمام دنیا برای بخش های تولیدی، تسهیلات و مشوق های ویژه قائل می شوند اما سیستم بانکی در ایران کمترین توجه را به حوزه مسکن دارد و هزینه پول در این بخش را به شدت بالا برده است.

دبیر کانون انبوه سازان درباره پیش بینی از قیمت مسکن در سال ۱۳۹۹ گفت: اگر هیچ نوع تلاطمی در بازارهای موازی از جمله ارز و طلا نداشته باشیم حداقل افزایش قیمت مسکن معادل نرخ تورم خواهد بود که با توجه به تورم بیش از ۲۰۰ درصد در دو سال گذشته شاهد دور شدن متقاضیان واقعی از بازار مسکن خواهیم بود و عملاً با توجه به نرخ بالای سود بانکی، هیچ یک از تسهیلات فعلی جوابگوی نیاز این گروه نیست. به گفته پور حاجت، کاهش نرخ سود و افزایش مدت بازپرداخت وام های بانکی برای هر دو بخش عرضه و تقاضا یکی از اقدامات فوری برای برون رفت از رکود بخش مسکن است که دولت باید در سال ۱۳۹۹ به آن توجه کند.

سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس در گفت و گو با «تجارت» انتقاد کرد؛

گروه گزارش - کورش شرفشاهی: بهره های سنگین یکی از جدی ترین و البته خطرناکترین معضل برای تولید است به نوعی که تاکنون بنگاههای تولیدی بسیاری در نتیجه همین بهره های سنگین به مرز ورشکستگی رسیده اند. بدتر از بهره های سنگین، بهره مرکب است به نوعی که باعث می شود یک کارفرما در مدت کوتاهی نه تنها تمامی اموال خود را از دست بدهد بلکه در موارد بسیاری شاهد بوده ایم که کارفرمای بخت برگشته کارش به زندان کشیده است. به همین دلیل مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفت برای این معضل چاره اندیشی کند و طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران شبکه بانکی کشور که از سوی نمایندگان تهیه شده بود، به تصویب رسید که بر اساس این قانون برخی اشخاص با داشتن شرایطی ویژه مشمول اجرای قانون حذف سود مرکب می‌شوند.

  • چه کسانی مشمول هستند

این مصوبه شامل تسهیلات گیرندگانی است که تمام یا بخشی از بدهی سررسید شده خود را تا پایان سال ۱۳۹۷ پرداخت نکرده و بخواهند بدهی غیرجاری خود را تا شهریور ۹۹ نقداً تسویه نمایند.قراردادهای تجدید یا امهال نشده، مشمول این قانون نبوده و همان قراد اصلی آنها ملاک محاسبه آنان است.صرفا تسهیلاتی که برای تولید اعطا شده مشمول این قانون است(نه کلیه تسهیلات تولیدکنندگان). قراردادهای فروش و واگذاری دارایی های بانک(اجاره به شرط تملیک) و تسهیلات ارزی از شمول این قانون مستثنی هستند. مشکل اصلی همین است که قانون برای مدت کوتاهی تصویب شده و پس از آن بانکها مجوز دارند هر جور دلشان می خواهد با تولیدکننده برخورد کنند.

  • بررسی چالش در مجمع

البته قوانین حمایتی از تولید هرگز بدون دردسر به تصویب نمی رسد و در این مورد نیز کار به مجمع تشخیص مصلحت نظام کشید و مجمع قانون تسهیل تسویه بدهی بدهکاران شبکه بانکی کشور را با دستورالعمل بانک مرکزی و انجام اصلاحاتی به تصویب رساند. در نظر نهایی مجمع آمد: به منظور حمایت از رونق تولید و تسهیل تسویه بدهی ریالی غیر جاری تولید کنندگان به بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، چنانچه تسهیلات‌گیرندگانی که تمام یا بخشی از بدهی سررسید شده خود را تا پایان سال ۱۳۹۷ پرداخت نکرده‌اند، بخواهند بدهی غیرجاری خود را نقداً تسویه نمایند. مجمع در خصوص نحوه محاسبه بدهی اعلام کرد:مبلغی که تسهیلات گیرنده باید برای استفاده از مزایای این قانون به صورت نقدی به بانک یا مؤسسه اعتباری بپردازد، عبارت است از مانده اصل و سود قبل و بعد از سررسید (تا تاریخ تسویه نقدی) که با استفاده از فرمول ابلاغی بانک مرکزی، براساس نرخ سود ساده و غیر مركب مندرج در «قرارداد ملاک محاسبه»، با حذف کلیه جرائم متعلقه و سودهای ناشی از آن، و با در نظر گرفتن پرداخت‌های مشتری و زمان پرداخت‌های وی محاسبه می شود. سقف مجاز برای برخورداری از مزایای این قانون برای هر شخص حقیقی و حقوقی غیردولتی در کل شبکه بانکی، به ترتیب، پنج میلیارد (۵٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰) ریال و بیست میلیارد (20٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰) ریال (اصل مندرج در «قرارداد ملاک محاسبه») تعیین می‌شود.تبصره: کلیه تسهیلاتی که برای تولید اعطا شده، مشمول این قانون است. بانک مرکزی موظف است دستورالعمل تشخیص تسهیلات تولیدی از غیر تولیدی را ظرف مدت دو هفته از تاریخ تأیيد این مصوبه در مجمع تشخیص مصلحت نظام، به بانکها و مؤسسات اعتباری ابلاغ کند.

  • بی توجهی بانک و مجلس

در این رابطه رییس کمیته پول، بانک و بازار سرمایه مجلس شورای اسلامی، در تشریح پیشنهاد خود برای الحاق یک بند به تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۹۸ درباره حذف سود مرکب از اعطای تسهیلات گفت: طی سال‌های گذشته به دلیل بی توجهی بانک مرکزی و مجلس، اتفاق بسیار بدی در برخی از بانک‌های کشور افتاده که باعث قفل شدن بخشی از منابع بانک‌ها و ورشکسته و تعطیل شدن بسیاری از واحدهای تولیدی کشور شده است.محمدحسین حسین زاده بحرینی با بیان اینکه طبق مقررات جاری بانک مرکزی که به تأیید شورای نگهبان هم رسیده، در صورتی که بدهکار در سررسید نتواند بدهی خود را به بانک بپردازد، باید برای مدتی که تأخیر کرده است، وجه التزام پرداخت کند، افزود: وجه التزام عبارت است از ۶ درصد بعلاوه نرخ سود مندرج در قرارداد، اما شورای محترم نگهبان در مجوزی که به بانک مرکزی برای دریافت وجه التزام توسط بانک ها داده، تصریح کرده است که دریافت وجه التزام فقط بر روی باقیمانده اصل تسهیلات اعطائی مجاز است.وی ادامه داد: متأسفانه برخی از بانک ها به این موضوع مهم توجه نکرده اند و از «سود» تسهیلات و «جرائم» متعلق به آن، دوباره و چندباره، وجه التزام گرفته اند و روش کار هم به این صورت بوده که پس از پایان مدت «قرارداد اولیه»، بانک باقیمانده اصل تسهیلات، باقیمانده سود تسهیلات و باقیمانده جرائم متعلقه را جمع زده و یک تسهیلات جدید به همان مبلغ به مشتری پرداخت کرده است.نماینده مشهد با بیان اینکه در این فرآیند، که کاملاً هم در نظام بانکی ما رایج است، دقیقاً همان اتفاقی می افتد که شورای نگهبان صریحاً آن را نهی کرده گفت: این کار به معنی این است که بانک از سود، سود بگیرد که مصداق روشن و قطعی «ربح مرکب» و مورد نهی همه فقها و مراجع معظم تقلید است و نتیجه این رفتار بانک ها، انباشته شدن بدهی تسهیلات گیرندگان و افزایش مطالبات معوق بانک‌هاست که متأسفانه روز به روز هم دارد بیشتر و بیشتر می شود.

  • مصداق بارز ربای مسلم

در این رابطه سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی عملکرد نظام بانکی کشورمان را بسیار غلط توصیف کرد و گفت: بهره بانکی 10 درصد تا 28 درصد که در مورادی تا 38 درصد نیز مشاهده شده، مصداق بارز ربای مسلم است. حسن نوروزی در گفت و گو با خبرنگار روزنامه تجارت بهره بانکی را غیر اسلامی دانست و گفت: باید به تسهیلات آزاد باز گردیم. بدین معنا که وقتی کارخانه تسهیلات می گیرد، بانک باید مراقبت کند که تسهیلات گیرنده آن را در جای خودش مصرف کند و بعد هم همان مبلغ را بعد از گذشت چند سال پس بگیرند. اینکه بانک را تبدیل به دکان نزول خواری کرده ایم که تولید کننده به دلیل نیازی که دارد، به سراغ آن برود و با بهره های سنگین تسهیلات بگیرد، معنا ندارد.

وی افزود: اینکه از مردم پول بگیریم و به آنها سود بالای 18 و 20 درصد بدهیم و سپس همین پول را به کارخانه یا تاجر یا فرد نیازمندی بدهیم و از او بهره بالای 28 تا 38 درصد بگیریم، به هیچ عنوان توجیه ندارد و کار غلطی است.

نماینده رباط کریم با اعلام اینکه امروزه کارخانه های بسیاری را سراغ داریم که تسهیلات به کارخانه دار داده اند و آنقدر از این کارخانه دار یا تولید کننده بهره گرفته اند که کارفرمای بخت برگشته همه چیز خودش را از دست داده است گفت: کجای این کار با تفکرات اسلامی همخوانی دارد؟ نص صریح قران تاکید دارد که گرفتن ربا حرام است. من نمی دانم که چرا مسوولان بانک مرکزی به این مساله توجه نمی کنند؟ وی با اشاره به اینکه کارخانه ای تسهیلات 25 میلیارد ریالی گرفته و باید 920 میلیارد ریال در قالب بهره مرکب پس بدهد گفت: این بهره مرکب چه معنایی دارد؟ این همه کارخانه مصادره شده و این همه بیکاری، بیچارگی و بدبختی به وجود آمده، چه معنایی دارد؟ چرا باید کارآفرین به زندان بیفتد چون از بانک تسهیلات گرفته است؟

  • تعلل در اجرای قوانین اقتصادی اسلامی

نوروزی با ابراز تاسف از اینکه قوانین اقتصادی اسلامی اجرا نمی شود گفت: آنچه در اسلام داریم، مضاربه است و بر اساس این قانون اسلامی، طرفین هر کدام به نسبتی سرمایه گذاری می کنند و بر اساس آن سرمایه، در سود و زیان شریک می شوند. وی با تاکید بر اینکه بانک باید به مضاربه ورود کند گفت: این چه معنایی دارد که بانک تسهیلات بدهد و اعلام کند که هیچ کاری به زیان آن ندارد و تنها 24 یا 28 درصد سود می گیرد و اگر هم تولید کننده به هر دلیلی نتوانست تولید کند و با مشکل رو به رو شد، بانک خودش را کنار بکشد و در نهایت کارخانه را بابت طلب سنگینی که ناشی از بهره مرکب است، مصادره کند؟

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: بهترین روش آن است که بانک با تولید کننده به توافق برسد، تسهیلات بدهد و یک نماینده از بانک در کارخانه یا بنگاه اقتصادی مستقر بشود. این نماینده بر همه چیز نظارت و مسیر تولید را تعقیب می کند و حتی از ظرفیت بانک برای رفع برخی مشکلات استقاده می کند.

وی با اعلام اینکه شاید دست تولید کننده به برخی از مسوولان نرسد اما بانک این ارتباط را داشته باشد گفت: امروزه مشکلات بسیاری از تولیدکنندگان این است که دسترسی به مسوولان ندارند و در بسیاری از موارد برای گرفتن یک امضا ماهها راهروهای ادارات را طی می کنند. در حالی که بانک با ارتباط خوبی که دارد، می تواند چالشی که برای تولیدکنده پیش آمده را برطرف کند.

نوروزی با تاکید بر اینکه قرار نیست چوب لای چرخ تولید بگذاریم گفت: متاسفانه امروزه سیاست کلان بدین صورت است که آنقدر برای تولیدکننده و کارفرما مشکل ایجاد می کنیم که ابتدا بنگاه اقتصادی وارد بحران می شود، بعد به مرز ورشکستگی می رسد و در نهایت بانکی که بهره مرکب کلانی گرفته، تولیدکننده را ورشکست می کند و اموالش را به یغما می برد.

وی با اعلام اینکه در کمیسیون قضایی برنامه ای برای مبارزه با رباخواری در بانکها داریم گفت: همواره در این خصوص بحث و بررسی می کنیم، اما مهمتر این است که هر روز کمیسیون اقصادی باید در زمینه مبارزه با رباخواری بانکها برنامه اصولی و البته دایمی داشته باشد.

  • بهترین تصمیم برای وضعیت کشور

نماینده رباط کریم با تاکید بر اینکه اگر مجلس دهم روی دو موضوع کار می کردند، بهترین تصمیمات را برای وضعیت کشور گرفته بودند گفت: اولین مورد ساماندهی بانکداری کشور است تا برای همیشه تکلیف رباخواری بانکها روشن شود و دوم اینکه ازقوه قضاییه حمایت شود که اکنون حامی تولید و تولیدکننده شده است.

وی با تاکید بر اینکه باید یک بار برای همیشه تکلیف سود بانکی به نفع سپرده گذاران و بهره بانکی علیه تولید کنندگان را روشن کنیم گفت: بدترین عملکرد بانکها، سود مرکب است. امروزه بانک بهانه ای به دست آورده که سود مرکب می گیرد. یعنی اگرتولید کننده بخت برگشته ای به هر دلیل نتوانست تولید را به سرمنزل مقصود برساند، زیان ناشی از تولید داشت و کارش بجایی رسید که اقساط تسهیلات را نتوانست بپردازد، قرار نیست بانک علاوه بر بهره سنگین تسهیلاتی که از قبل تعیین کرده و می گیرد، بهره از اقساطی که پرداخت نشده نیز دریافت کند.

نوروزی با تاکید بر اینکه هیچ مرجعی را پیدا نمی کنید که بهره بانکی را تایید کند گفت: هیچ فرد آزاده ای را پیدا نمی کند که بهره مرکب را تایید کند. بنابر این بهره به هیچ عنوان توجیه اقتصادی ندارد و منطبق با منافع ملی و دیدگاه شرعی نیست.

سرمقاله

دکتر اصغر نعمتی

مدیرمسئول

ویروس کوئید ۱۹ با سرعت روزافزونی کشور را درنوردیده و امروز تبدیل به یک معضل بزرگ اقتصادی -اجتماعی شده است. این بیماری اگرچه در غالب کشورها نیز در حال گسترش و همه‌گیری است، اما عامل مهمی که موجب زحمت دوچندان برای نظام سلامت کشور در مقایسه با سایر ملل شده شرایط تحریمی... تحمیلی و صدمات ناشی از آن می‌باشد که سلامت شهروندان را هدف قرار داده و تأمین دارو و تجهیزات درمانی برای مبتلایان را مشکل یا ناممکن نموده است. بی‌تردید مدیریت بحران در شرایط سخت کنونی کمی متفاوت از شیوهای متداول و مرسوم اداره بحران بوده و نیازمند کوششی مبتنی بر ایثار و جهاد است.

مدیریت در چنین شرایطی حکم نوعی مقاومت دارد، مقاومتی که مردم ما نمونه عملی آن را در عرصه دفاع مقدس تجربه کرده و درنهایت پیروز میدان بودند. شرایط حاضر را دربسیاری از زمینه‌ها می‌توان با مختصات دوران دفاع مقدس مقایسه کرد. در آن مقطع شاهد بودیم که رزمندگان جان‌برکف با اراده آهنین و با کم‌ترین تجهیزات برای حفظ عظمت و عزت وطن و صیانت از ناموس و مردم، حماسه‌آفرینی می‌کردند و با نثار جان و خون مطهر خویش پرچم پیروزی را بر قله‌های رفیع شجاعت و ایثار به اهتزاز درمی‌آوردند و امروز نیز در جبهه‌ای دیگر شاهد حماسی دیگر اما از همان جنس و ویژگی هستیم.

امروز پزشکان، پرستاران و همه ارکان نظام سلامت از صدر تا ذیل که با کمترین امکانات در تلاشی مثال‌زدنی و قابل‌ستایش در حال خدمت‌رسانی به بیماران گرفتار کرونا هستند در حکم همان رزمندگان دوران دفاع مقدس می‌باشند. پرستاران و پزشکان افسران خط مقدم مبارزه با کرونا هستند.

رزمندگانی سفیدپوش که باروحیه وصف‌نشدنی امید به زندگی را در فضای آکنده از یاس بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی به بیماران هدیه می‌دهند. آنانی که در اوج خستگی و زحمات جانکاه شبانه‌روزی در فضایی که بی‌شباهت به میدان مین نیست، همواره لبخند بر لب داشتند تا مبادا بیماران احساس یاس کنند. پرستارانی که برای امیدآفرینی و روحیه بخشی بیمار به ‌عنوان اصلی‌ترین عامل مقاومت در برابر ویروس چموش کرونا عاشقانه رقصیدند، پرستاری که برای حفظ روحیه همکاران خود حتی از مراسم ازدواج خود به‌عنوان زیباترین و مهیج‌ترین اتفاق زندگی چشم پوشید و مورد تقدیر رهبری قرار گرفت و بسیارصحنه‌های زیبا و آکنده از مهر و معنویت که تنها از بستر فرهنگ و آیین این مرز و بوم برمی‌خیزد.

آفرین بر شما که بار دیگر در مکتب مهرورزی و انسانیت بهترین بودید. کرونا با همه تلخی‌های آن خواهد گذشت، اما ایثار و گذشت شما رزمندگان عرصه سلامت همواره در حافظه مردم و تاریخ خواهد ماند و برگ‌های زرین زیادی از مهربانی و نوع‌دوستی از کتاب تاریخ این ملت را به خود اختصاص خواهد داد. بی‌تردید اینان فرشتگانی هستند که برای التیام بیماران دردمند آغوش گشودند، صحنه‌های زیبای را خلق کرده و برخی نیز در اوج خدمت و ایثار آسمانی شدند. ملت قدرشناس ایران به‌طور قطع هیچ‌گاه این حماسه‌آفرینی‌ها را فراموش نخواهد کرد. قهرمانان ملی که همچون رزمندگان خط مقدم رفتند تا عافیت و سلامت را به مردم هدیه دهند، آفرین بر شما.

آفرین و درود و رحمت خدا بر روح مردان وزنانی که درراه سلامت مردم سرزمین خود جان خویش را در طبق اخلاص نهاده و بذل نمودند. آفرین و درود بر دکتر محمد محمدی، دکتر محمدعلی ربیعی، دکتر رضا کوچکی نیا، دکتر سیامک دیوشلی، دکتر مصطفی صمدی، نرجس خانعلی زاده، غلامرضا وثوقی کیا، رامین عزیزی‌فر، علی شیخ مرادی و... که در میدان جهاد سلامتی، مهربانی کاشتند و غریبانه به‌سوی ملکوت پر گشودند.

درود و سلام می‌فرستیم به تمام خانواده این عزیزان و از خداوند توان تحمل این رنج و مصیبت جانکاه را مسئلت داریم. امیدواریم هرچه زودتر این بلا و نقمت تلخ و سخت هر چه زودتر از این سرزمین ریشه‌کن شده و دوباره آرامش و آسایش ارزانی مردان شریف و رنجدیده کشور شود. انشاالله...

یادداشت

مسعود یوسفی

روزنامه نگار

روزگاران رفته در این مرز پرگهر همراه است با کامیابی ها و پیروزی ها و افتخارات بسیار. در عین حال کم نبوده اند روزهای رنج و عذاب و دشواری که آن ظفرمندی ها و شادکامی ها را در کام مردمان این دیار بسی تلخ کرده است. آنچه این روزها بر مردم سرزمینم آوار شده است از همان دست روزهای پر از درد و رنج و عذاب است که قابل شرح و...تفصیل نیست. زنده یاد قیصر امین پور در روزگاری که هنوز بسیار بهتر از امروز بود گفته بود: « شعاع درد مرا ضرب در عذاب کنید/ مگر مساحت رنج مرا حساب کنید». معلوم نبود اگر او هنوز زنده بود چه سنجه و فرمولی را برای محاسبه این همه عذاب که امروز از زمین آسمان بر ما می بارد پیشنهاد می کرد. از توضیح چیستی این رنج ها و عذاب ها می گذرم؛ اول به این دلیل که مردم و خواننده ها خود بهتر از نگارنده از آن ها با خبر هستند و دوم به این علت که در آستانه نوروزی دیگر هستیم و این ایام مجال پرداختن به امور اندوه بار و شکوه آمیز نیست. به جای آن تنها به ذکر این نکته بسنده می کنم که مردم ما تحمل سیل، زلزله، بیماری، گرانی، بیکاری و مصائب و مشکلاتی از این دست را دارند اما رنج و عذابی که از ناحیه بی صداقتی ها و تبعیض ها و هزاران وعده های بی سرانجام به آن ها می رسد برای شان بسیار سنگین و آزاردهده است و به نوعی احساس می کنند به شعور آن ها توهین می شود. این مردم شاید هیچ نگویند، لب به شکوه نگشایند و صبر پیش گیرند اما همین که با ظاهر شدن چهره بعضی مسئولان بر صفحه تلویزیون چین بر ابرو می اندازند، خود گویای همه چیز است. بگذریم؛ این روزها هم می گذرد و پرستوها، این پیک های بهار و خرمی و کامیابی باز هم با آسمان شهرهای مان بازمی گردند. امید که نوروز 99 سرآغاز و طلیعه روزهای خوش، فرخنده و خجسته برای همگان باشد و مردم برای همیشه از رنج و عذاب هرچه بیماری و اتفاق ناگوار و ناکارآمدی و بی تدبیری راحت شوند و به روزگاران آسودگی و فراوانی و فراخی دست پیدا کنند. ا
یدون باد

از سوی رییس مجلس انجام شد؛

گروه سیاسی: رییس مجلس شورای اسلامی ضمن قدردانی از اکثریت مردم که در خانه مانده و با لغو سفرهایشان، هشدارهای مراکز بهداشتی را رعایت کرده‌اند، گفت: سایر افراد نیز برای حفظ سلامتی خود و جامعه با عموم مردم همراه شوند.

علی لاریجانی در گفت وگو با ایرنا اهتمام مسئولان مجامع عمومی از قبیل مراکز ورزشی، فرهنگی و مذهبی به سلامت مردم و اجرای دستورالعمل های ستاد ملی مقابله با کرونا را شایسته تقدیر دانست.

رییس مجلس شورای اسلامی کنترل بیماری کرونا را مستلزم عزم همگانی آحاد جامعه، همکاری و هماهنگی دستگاه‌ها در سطوح ملی و استانی، اطلاع‌رسانی دقیق رسانه‌ها با اعلان هشدارهای بهنگام و سعی حداکثری دولت برای ارائه خدمات اداری به مردم از طریق سامانه‌های الکترونیک عنوان کرد و افزود: از اکثریت مردم شریف ایران که در خانه مانده و با لغو سفرهایشان، هشدارهای مراکز بهداشتی را رعایت کرده‌اند قدرددانی می‌کنم و امیدوارم که سایر افراد نیز برای حفظ سلامتی خود و جامعه با عموم مردم همراه شوند. لاریجانی اضافه کرد: همچنین از دولت می‌خواهم که سعی حداکثری خود را در ارائه خدمات اداری از طریق سامانه‌های الکترونیک به مردم به کار گیرد. وی با بیان این که تدابیری نیز برای جبران افت کسب و کارها در سطح ملی اندیشیده شده است، گفت: پس از جمع بندی و با جلب نظر نمایندگان بخش خصوصی، نتایج این اقدامات به اطلاع عموم خواهد رسید. رییس قوه مقننه همچنین از رسانه ملی خواست با تولید برنامه‌های جذاب و پرکشش در خانه ماندن مردم را آسان کرده و حضور طولانی مدت اعضای خانواده در خانه ها را از ملال و یکنواختی بزداید. لاریجانی ابراز امیدواری کرد که این بیماری هر چه زودتر از کشور رخت بربندد و از خداوند، شفای عاجل مبتلایان این بیماری، رحمت و مغفرت درگذشتگان از آن و صبر و شکیبایی خانواده هایشان را خواستار شد.

رییس روابط عمومی وزارت بهداشت؛

گروه اجتماعی: رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: تاکنون ۱۴ هزار و ۹۹۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده، ۸۵۳ نفر بر اثر ابتلا به این ویروس فوت کرده و ۴ هزار و ۹۹۶ نفر نیز بهبود یافته‌اند.

کیانوش جهانپور روز دوشنبه درباره آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا در کشور و فوت ناشی از ابتلا به این ویروس بیان کرد: هزار و ۵۳ نفر در ۲۴ ساعت گذشته به جمع مبتلایان به کووید ۱۹ اضافه شده و در مجموع ۱۴ هزار و ۹۹۱ نفر مبتلای قطعی به این بیماری در کشور داریم. وی ادامه داد: همچنین ۴ هزار و ۹۹۶ نفر از این تعداد تاکنون با حال عمومی خوب از بیمارستان‌ها مرخص شده‌اند.

جهانپور گفت: متاسفانه از بین بیماران جدید شناسایی شده، ۱۲۹ نفر جان خود را از دست دادند و مجموع درگذشتگان بیماری کووید ۱۹ در کشور تا امروز (دوشنبه) به ۸۵۳ نفر رسیده است.

رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت درباره جزئیات موارد جدید شناسایی شده کووید ۱۹ در کشور به تفکیک استان‌ها اظهار کرد: آذربایجان شرقی ۳۵ نفر، آذربایجان غربی ۳۱ نفر، اردبیل ۳۰ نفر، اصفهان ۱۱۸ نفر، البرز ۴۹ نفر، ایلام ۲ نفر، بوشهر ۴ نفر، تهران ۲۰۰ نفر، چهارمحال و بختیاری ۳ نفر، خراسان جنوبی ۷ نفر، خراسان شمالی ۴۵ نفر، خوزستان ۵۳ نفر، زنجان ۱۵ نفر، سمنان ۳۴ نفر، سیستان و بلوچستان ۱۱ نفر، فارس ۴۳ نفر، قزوین ۴۰ نفر، قم ۱۹ نفر، کردستان ۳۱ نفر، کرمان ۱۳ نفر، کرمانشاه ۲۱ نفر، کهگیلویه و بویراحمد ۵ نفر، گلستان ۴۲ نفر، گیلان ۱۸ نفر، مازندران ۹۶ نفر، مرکزی ۱۴ نفر، هرمزگان ۱۶ نفر، همدان ۷ نفر و یزد ۵۱ نفر در شبانه روز گذشته مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در کشور داشتند.

جهانپور ادامه داد: استان‌های مازندران و اصفهان همچنان زنگ خطر جدی در زمینه شیوع کرونا است و مردم به هیچ عنوان به این استان‌ها سفر نکنند.

وی اظهار کرد: امیدواریم با مداخلاتی که در استان‌های قم و گیلان در زمینه بسیج مقابله با کرونا انجام شده، روند ابتلا کاهش پیدا کند. البته مردم باید خود مراقبتی و دیگر مراقبتی رو منع سفرهای شهری و بین شهری را انجام بدهند و رعایت آن را از دیگران هم انتظار داشته باشند.

وی بیان کرد: تعداد آزمایشگاه‌های تشیخص ویروس کرونا نیز در کشور به ۵۶ آزمایشگاه رسیده است.

همتی مطرح کرد:

گروه اقتصاد کلان: رییس کل بانک مرکزی گفت: خالی‌فروشان و سفته‌بازان که از مدت‌ها پیش با امید زیاد برای بالا رفتن نرخ ارز در بازار، معاملاتی داشته‌اند، تلاش می‌کنند با عملیات روانی و اعلام نرخ‌های بالا در کانال‌های خود در فضای مجازی، معاملات فردایی خود را سودآور کنند.

«عبدالناصر همتی» روز دوشنبه با انتشار یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: در روزهای پایانی امسال با توجه به اثرات شیوع ویروس کرونا، عملا تقاضای واقعی و موثری برای ارز (اسکناس) در صرافی ها وجود ندارد و نرخ ارز برای واردکنندگان با عرضه قابل توجه صادرکنندگان غیرنفتی و بانکی، در سامانه نیما روند نزولی به خود گرفته است.

رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: اما خالی فروشان و سفته بازان که از مدت ها پیش با امید زیاد برای بالا رفتن نرخ ارز در بازار، معاملاتی داشته اند، تلاش می کنند با عملیات روانی و اعلام نرخ های بالا در کانال های خود در فضای مجازی، معاملات فردایی خود را سودآور کنند.

وی افزود: یک گروه دیگر نیز تلاش می کنند با عملیات روانی و از فرصت آربیتراژ، به خاطر اختلاف قیمت واقعی و فردایی، بهره مند شوند.

رییس کل بانک مرکزی گفت: صرافی های بانکی که تاکنون در کنار و همراه بانک مرکزی بوده و وظیفه بازار سازی را به عهده دارند، امروز به درستی تصمیم گرفتند بدون تغییر قابل توجه قیمت نرخ خرید ارز، برای از بین بردن آربیتراژ، نرخ خود را افزایش داده و به تدریج آن را به نرخ تعادلی برگردانند.

همتی اضافه کرد: بانک مرکزی در دو سال گذشته با مدیریت اصولی وعلمی و توجه جدی به عوامل شکل دهنده عرضه و تقاضای ارز، علی رغم طوفان حوادث طبیعی، سیل، نظامی، روانی و تبلیغاتی در شرایط اعمال فشار حداکثری دولت آمریکا توانسته است ثبات بازار ارز را حفظ کند و از این پس نیز سیاست خود را با قدرت هر چه بیشتر ادامه خواهد داد