بازدید رئیس جمهور
از فرآیند توزیع کالاها
رئیس جمهور از فرآیند توزیع کالاهای اساسی در تهران بازدید و از نزدیک با مردم حاضر در محل‌های توزیع گفتگو کرد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی صبح روز جمعه با حضور در یکی از مراکز اصلی توزیع مرغ و گوشت جنوب تهران و یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای مرکز شهر ضمن گفتگو با مردم از نزدیک در جریان وضعیت توزیع کالاهای اساسی و مشکلات این امر قرار گرفت.
در این بازدید وزیر جهاد کشاورزی دکتر رئیسی را همراهی می کرد.

درگیری نیروی دریایی ارتش با دزدان دریایی
ناوگروه نیروی دریایی ارتش یک کشتی تجاری کشورمان را از حمله دزدان دریایی نجات داد. ناوگروه ۸۰ نیروی دریایی ارتش بامداد روز گذشته با دریافت پیامی مبنی بر حمله دزدان دریایی ناشناس به کشتی تجاری ایرانی در خلیج عدن با دزدان دریایی درگیر شد. با ورود تیم اسکورت نیروی دریایی ارتش به منطقه و تبادل آتش بین دوطرف دزدان دریایی متواری و کشتی تجاری ایرانی با سلامت کامل در حال عزیمت به سوی مقصد است. با توجه به گسترش دزدی دریایی از سال ۸۷ تاکنون ناوگروه های نیروی دریایی ارتش دائماً در منطقه خلیج عدن، دریای سرخ، اقیانوس هند در حال گشت زنی و اسکورت ناوگان تجاری ایران و کشورهای دیگر بوده اند. هم اکنون ناوگروه ۸۰ نیروی دریایی ارتش در قالب ناوشکن البرز و ناو پشتیبانی بوشهر در منطقه خلیج عدن و اقیانوس هند در حال انجام ماموریت است.

صفحه جدیدی در روابط ایران و تاجیکستان گشوده شده است
سراج الدین مهرالدین، وزیر امور خارجه جمهوری تاجیکستان در آستانه برگزاری پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک کنسولی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان، در ملاقات با علیرضا بیکدلی معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه اظهار داشت: روابط بین دو کشور بسیار خوب است، اما در حد انتظارات از دو ملت برادر، هم زبان و هم تاریخ نیست. مهرالدین تاکید کرد صفحه جدیدی در روابط دو کشور گشوده شده است.معاون وزیر امور خارجه کشورمان نیز همکاری‌های کنسولی و توسعه روابط مردم - مردم را پیشران گسترش ارتباطات بین کشور در بخش‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دانست و اظهار امیدواری کرد در دوران پساکرونا و شرایط دشوار منطقه با تسهیل هر چه بیشتر تعاملات مردمی و لغو روادید بین دو کشور به سطح دلخواه و شایسته روابط بین دو ملت خویشاوند دست یافته و از فرصتها بهره برداری شود.

اتهام‌زنی فرمانده سنتکام علیه ایران
فرمانده نیروهای تروریستی سنتکام (فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا در غرب آسیا) در گفت‌وگویی ایران را «بی‌ثبات‌کننده‌ترین» نیرو در خاورمیانه خواند. اریک کوریلا، فرمانده نیروهای تروریستی سنتکام در گفت‌وگویی با الجزیره مدعی شد: از نظر من ایران بی‌ثبات‌کننده‌ترین نیرو در خاورمیانه است. موضع آمریکا این است که به ایران اجازه هسته‌ای شدن را ندهد؛ با این حال نگرانی ما درباره ایران از توانایی‌های هسته‌ای‌اش فراتر می‌رود. وی در ادامه ادعا کرد که برنامه موشک‌های بالستیک ایران و حمایتش از گروه‌های نیابتی از دیگر نگرانی‌های ایالات متحده محسوب می‌شوند. وی در ادامه گفت: تهدید ایران نیازمند تلاش قاطع از سوی ما و شرکای امنیتی‌مان در منطقه است. سنتکام به این تلاش متعهد است. ادعاهای این مقام آمریکایی درباره نقش ایران در منطقه در حالی مطرح می‌شود که ایران سهم بسزایی در مبارزه با تروریسم منطقه از جمله در مبارزه با داعش داشته است.

دو وزیر کابینه به مجلس می‌روند
وزرای راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت به منظور پاسخگویی به سوالات چند تن از نمایندگان طی این هفته در صحن محلس شورای اسلامی حضور خواهند یافت. همچنین طی جلسه این هفته مجلس ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح دوفوریتی شفافیت قوای سه گانه و دستگاه‌های اجرایی و سایر نهادها نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت.

دستگاه قضا پیگیر ذخایر انبارهایی که ارز ترجیحی گرفته‌اند
دادستانی کل کشور در اطلاعیه ای از واحدهای تولیدی که با ارز ترجیحی مواد اولیه وارد یا از سامانه بازارگاه خریداری کرده‌اند و در حال حاضر موجودی دارند خواست تا نسبت به موجودی ذخایر انبارها اقدام به خوداظهاری کنند. مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد: در راستای دستورات رئیس قوه قضاییه مبنی بر «مقابله با گرانفروشی و احتکار» و کمک دستگاه قضایی به دولت در انجام اصلاحات اقتصادی، دادستانی کل کشور هفته گذشته در اطلاعیه‌ای از واحدهای تولیدی که با ارز ترجیحی مواد اولیه وارد یا از سامانه بازارگاه خریداری کرده‌اند و در حال حاضر موجودی دارند و همچنین محصولات نهایی آن‌ها برابر تصمیمات دولت و تنظیم بازار، مشمول افزایش قیمت شده است خواست تا برای پیشگیری از شائبه و تشکیل پرونده احتکار، نسبت به خود اظهاری میزان موجودی ذخایر در انبارهای خود اقدام کنند. در این اطلاعیه آمده است واحدهای تولیدی، گزارش خود را به ادارات کل جهاد کشاورزی مراکز استان‌ها ارائه کنند و در موعد مقرر نسبت به واریز مابه‌التفاوت ارز به حساب هدفمندی یارانه‌ها اقدام و نتیجه را با تسلیم رونوشت به دادستان‌های مراکز استان‌ها و ادارات کل تعزیرات حکومتی اعلام کنند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار امیر قطر تاکید کردند:

گروه سیاسی: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر روز پنج‌شنبه در دیدار شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر و هیئت همراه با تأکید بر افزایش همکاری‌های سیاسی و اقتصادی دو کشور، راه‌حل مسائل منطقه را گفت‌وگو بدون دخالت عوامل خارجی دانستند و با اشاره به استمرار جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین، گفتند: توقع از جهان عرب ورود صریح به میدان عمل سیاسی در مقابل این جنایت‌های آشکار است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار، استحکام و پایداری روابط ایران و قطر را به نفع هر دو کشور دانستند و افزودند: سطح کنونی ارتباطات اقتصادی دو کشور بسیار پایین است و باید چند برابر شود، همچنین در مسائل سیاسی نیز زمینه برای تبادل‌نظرهای بیشتر وجود دارد که امیدواریم این سفر مبدأ جدیدی برای گسترش همکاری‌ها باشد.
رهبر انقلاب اسلامی با تأیید سخنان امیر قطر در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی، ظلم چند ده‌ساله صهیونیستهای خبیث به مردم فلسطین را واقعیتی تلخ و ضربه‌ای به دنیای اسلام و جهان عرب خواندند و گفتند: در مقابل این جنایتها، توقع جمهوری اسلامی ایران از دنیای عرب ورود صریح به میدان عمل سیاسی است. ایشان با اشاره به سخنان امیر قطر درباره حوادث سال گذشته محله شیخ جرّاح، خاطرنشان کردند: در آن قضیه، حمایت برخی کشورهای عربی از مردم فلسطین حتی به اندازه بعضی اروپایی‌ها هم نبود و هیچ‌گونه موضع‌گیری نکردند که اکنون نیز همین‌گونه عمل می‌کنند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأکید کردند: این رویکرد کشورهای عربی اگر از ترس رژیم صهیونیستی یا از روی طمع به آن است، باید بدانند امروز رژیم اشغالگر نه در شرایطی است که می‌توان به او طمع داشت و نه از او ترسید.
ایشان راه‌حل مسائل منطقه را به‌دست کشورهای منطقه و از طریق گفت‌وگو دانستند و افزودند: مسائل سوریه و یمن نیز با گفت‌وگو قابل حل است البته گفت‌وگو نباید از موضع ضعف باشد، در حالی‌که طرفهای مقابل یعنی عمدتاً آمریکا و دیگران به قدرت نظامی و مالی متکی هستند.
رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه برای اداره منطقه احتیاجی به دخالت دیگران نیست، گفتند: صهیونیست‌ها هر جا پا می‌گذارند فساد ایجاد می‌کنند و هیچ قدرت و امتیازی نیز نمی‌توانند به کشورها بدهند، بنابراین ما کشورهای منطقه هر چه می‌توانیم باید روابط خود را از طریق همفکری و همکاری تقویت کنیم. ایشان با اشاره به قرارهای تعیین‌شده بین ایران و قطر، تأکید کردند: این قرارها در زمان‌بندی معین و مشخص، عملیاتی شود. در این جلسه آیت‌الله رییسی ، رییس‌جمهور کشورمان نیز حضور داشت. در ادامه امیر قطر با ابراز خرسندی از دومین سفر خود به ایران، به جایگاه برجسته رهبر انقلاب اسلامی در جهان اسلام اشاره کرد و گفت: جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین ناگوار است و همه باید در برابر حوادث فلسطین ایستادگی کنیم. امیر قطر با اظهار تأسف از شهادت یک خبرنگار زن در جنین به دست نظامیان صهیونیست افزود: صهیونیست‌ها با خونسردی تمام این جنایت را انجام دادند. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی همچنین راه‌حل مسائل کشورهای منطقه از جمله سوریه، عراق و یمن را گفت‌وگو دانست و درباره روابط اقتصادی ایران و قطر نیز خاطرنشان کرد: کمیته اقتصادی بین دو کشور فعال شده و امیدواریم تا سال آینده همکاری‌های اقتصادی ارتقاء قابل توجهی پیدا کند.

رئیسی: عزم و اراده دو کشور در توسعه روابط اقتصادی و تجاری
رئیس جمهور کشورمان نیز با تاکید بر ظرفیت های ایران و قطر برای توسعه همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی، تصریح کرد: ظرفیت دو کشور نه تنها می‌تواند در خدمت توسعه روابط فی ما بین باشد بلکه می‌تواند بستری برای مقابله با چالش های موجود در منطقه باشد.
آیت الله رئیسی نیز با اشاره به سفر موفق خود در اسفند ماه سال گذشته به دوحه، روابط دو کشور را برادرانه توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران دوستی خود را در روزهای سخت به دوستان و برادران خود از جمله کشور دوست و برادر قطر، اثبات کرده است.
دکتر رئیسی با تاکید بر ظرفیت های ایران و قطر برای توسعه همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی، تصریح کرد: ظرفیت دو کشور نه تنها می‌تواند در خدمت توسعه روابط فی ما بین باشد بلکه می‌تواند بستری برای مقابله با چالش های موجود در منطقه باشد.
آیت الله رئیسی با تاکید بر لزوم توسعه روابط اقتصادی و تجاری بین ایران و قطر اظهار داشت: بخشی از توافقات ما در سفر به قطر اجرایی شده و در این دیدار برای تحقق حداکثری آن گفتگو و تصمیم گیری می کنیم. توسعه همکاری‌های دو کشور بویژه در حوزه های گردشگری، ترانزیت، همکاری های بندری و دریایی، انرژی و نیز افزایش همکاری ها تجاری و سرمایه گذاری در ماه های اخیر نشان دهنده عزم و اراده تهران و دوحه برای توسعه ارتباطات بین دو کشور است.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه ظرفیت ها و مزیت های بی نظیر جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی ایران زمینه ساز توسعه همگرایی منطقه ای و امنیت و رفاه برای ملت های منطقه است، اظهار داشت: ما خواهان پایان محاصره یمن، ثبات و حکومت قدرتمند در عراق، خروج اشغالگران از سوریه و تشکیل دولت فراگیر در افغانستان هستیم. دکتر رئیسی افزود: فلسطین همچنان مسأله اول جهان اسلام است و هرچه سریعتر باید تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین متوقف شود.

امیر قطر: قدرت ایران به نفع امنیت و ثبات منطقه است
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی نیز با ابراز خورسندی از سفر به تهران، اظهار داشت: سفر قبلی شما به دوحه بسیار مهم و اثرگذار بود و تاریخ روابط ۲ کشور را باید به قبل و بعد از آن سفر تقسیم کرد و ما بطور جدی خواهان اجرایی شدن همه توافقات آن سفر و گسترش روابط ۲ کشور بویژه در زمینه های تجاری و اقتصادی هستیم. امیر قطر با بیان اینکه ایران و قطر در بسیاری از مسائل منطقه ای مواضع همسو و یکسان دارند، اظهار داشت: آماده ایم در زمینه مسائل سوریه، عراق، فلسطین، یمن و افغانستان به توسعه همکاری ها ادامه دهیم. شیخ تمیم بن حمد با اشاره به نقش مهم ایران درباره موضوعات مختلف منطقه ای، افزود: حفظ امنیت و کرامت ملت های منطقه و حق تعیین سرنوشت خودشان ضروری است و دخالتهای خارجی عامل برهم زدن اوضاع زندگی در برخی کشورهای منطقه شده است.
امیر قطر با تاکید بر اینکه قدرت ایران به نفع امنیت و ثبات منطقه است، به لزوم لغو تحریم ها علیه ایران اشاره کرد و گفت: ایران بیش از ۴۰سال است که در مقابل انواع هجمه ها و فشارها ایستادگی کرده و اکنون به اعتراف خودغربی ها، این ایران است که در این مبارزه پیروز شده است.
دکتر رئیسی و امیر قطر همچنین در این دیدار با مرور جداگانه تمامی توافقات صورت گرفته در سفر اسفندماه گذشته رئیس جمهور به قطر، میزان پیشرفت هر یک را مورد بررسی قرار داده و بر لزوم پیگیری تا حصول نتیجه تمامی این توافقات تاکید کردند.

«تجارت» از پیامدهای مثبت اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها گزارش می‌دهد؛

گروه اقتصاد کلان: بعد از اصلاح پرداخت یارانه‌ها امیدواری‌های زیادی به وجود آمده است که عدالت در توزیع منابع از طریق پرداخت صحیح یارانه‌ها و واقعی‌سازی قیمت‌ها اتفاق بیفتد. به گزارش «تجارت»، هر چند که هنوز نان و دارو از لیست ارز ترجیحی خارج نشده‌اند اما احتمالا چشم‌انداز فعلی نشان می‌دهد که باید در انتظار کنار گذاشتن دارو از دایره ارز ترجیحی باشیم. در این خصوص بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت دولت سیزدهم اظهار کرده بود در سال جاری در موضوع دارو، ارز ترجیحی برداشته خواهد شد و شرکت‌ها دیگر معطل دریافت مواد اولیه با ارز ترجیحی نیستند؛ زیرا پروسه‌ای زمان‌بر بود. اما سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت گفت: تاکنون حذف ارز ترجیحی برای تأمین دارو و تجهیزات پزشکی به وزارت بهداشت در بودجه سال ۱۴۰۱ اعلام نشده و همچنان سیاست ارز ترجیحی ادامه دارد. بهرام دارایی نیز رئیس سازمان غذا و دارو کشور نیز اظهار می‌کند: در سال ۱۴۰۱ با انتقال منابع ارز ترجیحی به بیمه‌ها، ارز دارو مستقیماً به دست بیماران می‌رسد و این سازوکار باعث از بین رفتن کمبودهای دارویی خواهد شد. به گفته وی، امسال مجلس سه میلیارد دلار به صورت ارز یا معادل آن برای حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تصویب کرده است که دولت با سازوکار مناسب، این یارانه را به دست مصرف‌کننده می‌رساند. بسیاری از کارشناسان اقتصادی ارز ترجیحی را زمینه‌ساز رشد ایجاد رانت در کشور می‌دانند. بسیاری از تولیدکنندگان پس از تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات برخی کالاهای اولیه، تولید را رها کرده و به سمت واردات رفته‌اند. همین مساله تولید کشور را به خطر انداخت. تخصیص دلار رانتی این بار هزینه‌های گزافی به صنعت دارو تحمیل کرده است. ارزیابی داروسازان و واردکنندگان دارو حاکی از این است که تخصیص دلار ۴۲۰۰تومانی نه تنها به ثبات قیمت منجر نشده، بلکه دو بخش واردات و تولید داروهای داخلی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. به اعتقاد آنها، اجرای این سیاست خروج مجدد داروهایی را که با ارز دولتی وارد کشور شده‌اند، به دنبال داشته است. نمایندگان بخش خصوصی خواستار حذف ارز رانتی هستند و پیشنهاد دادند دولت برای حمایت از مصرف‌کنندگان دارو و تجهیزات پزشکی منابع خود را از کانال بیمه‌ها به دست مصرف‌کننده برساند.
از نگاه فعالان و کارشناسان این صنعت، اختصاص دلار ۴۲۰۰ تومانی به واردات دارو و ملزومات مرتبط با آن،مانند سایر بخش‌ها نتوانسته است اهداف مورد نظر سیاست‌گذار را تامین کند. بر این اساس، اجرای این سیاست، دو بخش واردات و تولیدات داروهای داخلی را تحت تاثیر قرار داده و همچنین زمینه را برای خروج دارو‌هایی که با ارز دولتی به کشور وارد می‌شوند(به دلیل شکاف نرخ ارز ترجیحی و ارز آزاد)، فراهم کرده است.

آثار مثبت آزادسازی دارو
رشد و توسعه صنعت دارو در کشور در گرو آزادسازی تدریجی قیمت‌ها در کنار حمایت نسبی و غیر ‌مداخله‌گرانه از صنایع دارویی داخلی و همچنین افزایش توان رقابت‌پذیری شرکت‌های داخلی است. اجرای چنین فرآیندی باعث کاهش قاچاق دارو به کشور و مانع از قاچاق داروهای یارانه‌ای به خارج از کشور شده و از خروج منابع محدود جلوگیری می‌کند. در مقایسه با سایر صنایع صنعت دارو، صنعتی پیشرو است، زیرا هم صنعتی با قدمت بالاست و هم محصولات«های ‌تک» در ایران تولید می‌شوند. از آنجا که ایران عضو سازمان تجارت جهانی نیست، بنابراین بسیاری از محدودیت‌هایی که برای شرکت‌های عضو وجود دارد در مورد ایران رعایت نمی‌شود؛ اینکه گاهی شنیده می‌شود ایران در تولید دارویی خاص دومین تولیدکننده برتر دنیا است به دلیل آن است که این دارو با محدودیت‌هایی در سازمان تجارت جهانی و معاهده‌های جهانی روبه‌رو است و چون ایران عضو این سازمان و معاهده‌ها نیست آن را تولید می‌کند. بنابراین همین عامل برای کشورمان مزیت رقابتی ایجاد می‌کند و می‌تواند مزیت‌های رقابتی برای صادرات هم ایجاد کند. در حال حاضر ۶۴ پروژه ملی ایرانی در زمینه تکمیل زنجیره ارزش تعریف‌ شده است که طبق پیش‌بینی‌ها می‌تواند تا پنج سال آینده حدود یک‌‌هزار و ۱۰۰میلیون دلار ارزش‌افزوده به اقتصاد کشور تزریق و برای یک‌هزار و ۵۰۰ نفر اشتغال‌زایی ایجاد کند. صنعت دارو از معدود صنایعی است که در شرایط تحریم توانسته سکوی پرتابی داشته باشد و جزو هفت کشور جهان در این حوزه باشد و از این منظر قدرتی نوظهور در دنیا به‌حساب می‌آید و در کشور ما به همت متخصصان و شرکت‌های دانش‌بنیان رشد قابل‌توجهی داشته باشد. در این حوزه ۵۰۰ شرکت دارای مجوز وجود دارد که ۳۴۴ شرکت دانش‌بنیان هستند. حدود ۴۰ شرکت از شرکت‌های فعال در بورس اوراق بهادار را شرکت‌های داروسازی و شرکت‌های سرمایه‌گذار در صنعت دارو تشکیل می‌دهد که از این تعداد حدود ۳۴ شرکت داروساز هستند و ۶ شرکت در حوزه سرمایه‌گذاری تخصصی در صنعت دارو فعالیت می‌کنند.
سهم ایران از بازار دارویی جهان
سهم ایران از بازار دارویی جهان در سال ۱۳۹۸ مبلغی معادل یک‌میلیارد و ۱۰۰‌میلیون دلار برای واردات دارو، ۳۳میلیون دلار برای شیر خشک و ۲۷میلیون دلار برای ملزومات دارویی بوده است که مجموع آنها مبلغی در حدود ۲میلیارد و ۴۴۱میلیون دلار می‌شود. همچنین در ایران نسبت کل مخارج بخش سلامت به تولید ناخالص داخلی کشور (GDP) در سال ۲۰۱۹ حدود ۷/ ۸درصد بوده و ۱۴ درصد این مخارج به دارو اختصاص داشته است که برابر با متوسط جهانی است. بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها داروهای وارداتی ساخته‌شده به‌صورت محصول نهایی ازجمله محصولاتی هستند که متناسب با رشد چند برابری نرخ ارز درنتیجه آزادسازی، با رشد قیمت روبه‌رو می‌شوند، اما این نوع داروها بین ۲۰ تا ۳۰درصد از سهم بازار را به خود اختصاص می‌دهند، و ۷۰ تا ۸۰درصد دیگر بازار بین ۳۰ تا ۱۰۰درصد رشد قیمت را تجربه می‌کند و تغییر مسیر تخصیص ارز از ترجیحی به نیمایی بودجه درمجموع می‌تواند به رشد ۱۰۰درصدی قیمت دارو منتهی شود که کنترل بخش مهمی ‌از این فشار بر عهده بیمه‌ها خواهد بود. در این ‌بین وقتی قیمت دارو در کشور تا این حد پایین است، قاچاق معکوس نیز تقویت می‌شود. حوزه‌های مختلف داروسازی بدون سرمایه‌گذاری و حمایت عملی دولت از بخش تحقیقات و شرکت‌های دانش‌بنیان امکان‌پذیر است. شاید ادعایی گزاف نباشد اگر بگوییم صنعت دارو نسبت به سایر صنایع در کشور کوچک‌تر مانده است و دلیل آن بی‌گمان تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به این صنعت است. یکی از موضوعات مورد تاکید فعالان صنعت آزادسازی قیمت ارز از نرخ ارز ترجیحی به ارز نیمایی است. بنا بر آماری که سازمان غذا و دارو اعلام می‌کند، طی دو سال گذشته واردات دارو کاهش چشمگیری داشته است، به‌طوری‌که «واردات دارو» در سال ۱۳۹۷ حدود ۳۰درصد بازار ریالی دارو بوده است که در سال ۱۳۹۸ به ۲۲ درصد و تا پایان سال ۱۳۹۹ به کمتر از ۱۵درصد رسیده است. یعنی سال ۱۳۹۷ سالانه ۷/ ۳ دلار برای واردات دارو ارز وجود داشته است، این میزان در سال ۱۳۹۸ به ۳میلیارد دلار و تا پایان سال ۱۳۹۹ به کمتر از ۵/ ۲میلیارد دلار رسید. خرید دارو به‌تنهایی از تحریم معاف است، اما واردات دارو فرآیندی است که شامل هزینه‌های انتقال وجه، حمل‌ونقل، بیمه و انتقال مدارک با پست سریع می‌شود که متاسفانه همه این موارد تحریم هستند.

بورل: جواب ایران به پیغام مورا بسیار مثبت بود

گروه سیاسی: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که حصول توافق در مذاکرات وین بر سر احیای برجام دردسترس است. به گزارش ای اف پی، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه پیش از نشست گروه ۷ درباره مذاکرات وین گفت: مذاکرات به تاخیر افتاده بود و حال از سرگرفته می‌شوند. چشم‌انداز برای حصول توافق نهایی وجود دارد. بورل در گفتگوی کوتاهی با خبرنگاران پیش از ورود به جلسه سران گروه ۷، گفت سفر «انریکه مورا» به تهران مثبت بود و مذاکرات با ایران به‌زودی از سر گرفته می‌شود.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، وی در این‌باره توضیح داد: «مذاکرات هسته‌ای با ایران تعلیق شده بود، اما سفر هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا به ایران اجازه از سرگیری مذاکرات را داد».
این مقام ارشد اروپایی با ابراز امیدواری نسبت به در دسترس بودن حصول توافق بین ایران و طرف‌های غربی در وین، اظهار داشت: «چشم‌انداز رسیدن به یک توافق نهایی وجود دارد».
مذاکرات وین که در راستای احیای توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌های ایران از آن موقع آغاز شد، در پی برخی تحولات اخیر بین‌المللی از جمله حمله روسیه به اوکراین و کشمکش‌های تهران - واشنگتن بر سر برخی مسائل باقی‌مانده در مذاکرات، تا اطلاع ثانوی متوقف شده است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، اخیرا در گفت‌وگویی درباره مذاکرات وین گفت: هدف ما در این مذاکرات رسیدن به توافقی قوی و بادوام است و از طرف آمریکایی خواسته‌ایم واقع بین باشد، تاکید کرده‌ایم لغو تحریم‌ها در تمامی بخش‌ها و ارائه ضمانت‌های اقتصادی یکی از مهم‌ترین نکات در دستور کار مذاکراتی ماست. او همچنین مطرح کرد: من فکر می‌کنم طرف آمریکایی به خوبی به خطوط قرمز ایران واقف است و ما به مذاکرات ادامه می‌دهیم و به محض این که به نقطه توافق برسیم، نماینده ما در مذاکرات در وین آخرین مراحل توافق را انجام خواهد داد.

پیتر استانو: تمامی تلاشمان را برای حفظ برجام به کار خواهیم گرفت
از سوی دیگر سخنگوی اتحادیه اروپا اعلام کرد که جامعه بین‌المللی می‌خواهد تلاش‌هایی برای نجات برجام انجام بگیرد؛ چراکه این توافق برای نظام عدم اشاعه هسته‌ای مهم است. پیتر استانو، سخنگوی سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا در کنفرانس خبری روزنامه کمیسیون اروپا به خبرنگاران گفت: این وظیفه و تمایل هماهنگ‌کننده توافق هسته‌ای است تا همه کارهای ممکن را برای نجات توافق انجام دهد. وی تاکید کرد که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا "هرآنچه که امکان دارد را به پایان رساندن موفقیت‌آمیز مذاکرات جاری انجام خواهد داد". استانو همچنین خاطرنشان کرد که کشورهای اتحادیه اروپا، کشورهای عضو توافق و تمام جامعه بین‌المللی می‌خواهند که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ‌کننده مذاکرات تمام تلاش‌هایش برای نجات توافق را انجام دهد؛ چراکه این توافق " بخش مهمی از معماری عدم اشاعه هسته‌ای" محسوب می‌شود. استانو همچنین با اشاره به سفره انریکه مورا، معاون جورپ بورل به ایران عنوان کرد که وی دیگر مسائل روابط دوجانبه ایران و اتحادیه اروپا نیز گفت‌وگو می‌کند. این در حالی است که یک مقام فرانسوی ضمن ابراز بدبینی نسبت به حل‌وفصل "فوری" مشکلات میان ایران و آمریکا بر سر احیای برجام عنوان کرد که احیای این توافق همچنان "فایده‌بخش" است. یک منبع فرانسوی روز پنج‌شنبه به خبرگزاری رویترز گفت که احیای توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی همچنان فایده‌بخش است، اگرچه نسبت به اینکه مشکلات برجسته دوجانبه میان ایران و آمریکا فوری برطرف شود، بدبین می‌باشد. وی در ادامه مدعی شد که دستیگری دو شهروند فرانسوی توسط ایران تحریک‌آمیز است و اگر تهران بخواهد برای احیای برجام با زمان بازی کند، مرتکب اشتباه شده است. گفتنی است مذاکرات وین که در راستای احیای توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌های ایران از آن موقع آغاز شد، در پی برخی تحولات اخیر بین‌المللی از جمله حمله روسیه به اوکراین و کشمکش‌های تهران - واشنگتن بر سر برخی مسائل باقی‌مانده در مذاکرات، تا اطلاع ثانوی متوقف شده است. همچنین سفیر روسیه در ایران طی گفت‌وگویی عنوان کرد که احیای توافق هسته‌ای با ایران همچنان امکان‌پذیر می‌باشد. به گزارش تاس، لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران در گفت‌وگویی با "روسیه 24" درخصوص احیای توافق هسته‌ای بیان کرد: همیشه شانس در این زمینه وجود دارد اما ایرانیان به حق تاکید دارند که به خطوط قرمزشان احترام گذاشته شود.

منوچهر توسطی عضو اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد:

گروه اقتصاد کلان: عضو اتاق بازرگانی ایران معتقد است حذف ارز ترجیحی اقدام واقعی‌سازی نرخ ارز اقدام درستی بود که از سوی دولت انجام شود و دولت باید در ادامه برنامه مشخصی برای واقعی‌سازی قیمت‌ها و حمایت از اقشار ضعیف داشته باشد.
منوچهر توسطی در گفت و گو با «تجارت» درباره اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها که به تازگی از سوی دولت اجرایی شده عنوان کرد: به هر حال موضوع معیشت و سفره مردم بسیار مهم است که آنچه خواسته بخش خصوصی هم در سال‌های گذشته بود به سفره مردم ارتباط پیدا می‌کند.
او افزود: حذف ارز ترجیحی 4200 تومانی در شرایط فعلی یک کار درست بود. این کار بسیار درست است و تفاوت و فاصله زیاد ارز ترجیحی با ارز آزاد خیلی بالا بود و این باعث رانت و فساد و سوء استفاده شده بود. در یک مقطع زمانی می‌بایست این نرخ ارز واقعی می‌شد تا قدرت رقابت هم به طبع آن به صورت یکسان ایجاد شود و خواسته و نیاز مردم توسط بخش خصوصی برطرف شود.
توسطی تصریح کرد: به نظر می‌آید نیاز به یک زمینه قبلی و فراهم کردن مقدماتی برای حذف ارز ترجیحی وجود دارد که دولت تلاش کرده این مقدمات را فراهم کند. امیدوار هستیم که دولت برنامه مشخصی برای کنترل تبعات و آثار حذف ارز ترجیحی داشته باشد. هر چند که حذف ارز ترجیحی و واقعی کردن نرخ ارز اقدام درستی است. عضو اتاق بازرگانی ادامه داد: بهترین راه این است که دولت مردم را آگاه به برنامه‌های خود کند، چرا که مردم به دولت کمک می‌کنند و برنامه‌های دولت هم در راستای منافع مردم است. در مورد بنزین اگر هر سال 10 درصد گران می‌شد و تبعاتش برای مردم قابل تحمل بود. الان هم دولت باید در حذف ارز ترجیحی اولویت‌بندی کند و باید خودش را آماده جبران حذف آن کند. همه ارز ترجیحی نباید یکباره حذف شود. الان هم برای نان و دارو حذف نمی‌شود اما ما بقی کالاها اینگونه نیست. باید زمینه تامی کالاهای اساسی را فراهم کند و مردم را آماده کند. این تنها راهی است که وجود دارد.

سرمقاله

مهدی سروی
کارشناس اقتصادی

سیاست ارز ترجیحی تجربه ناموفقی بود که باعث می شد یارانه های اختصاص داده شده به کالاهای اساسی به سمت کشورهای اطراف سوق پیدا کند. مطابق بند ششم و هفتم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، وظیفه دولت و حاکمیت در بحث امنیت غذایی تولید و تأمین غذای اساسی در کشور است. یکی از
زنجیره های مهم برای تأمین غذا  بحث زنجیره نان، آرد و گندم است که از اهمیت بالایی برخوردار است اما این زنجیره به دلیل افزایش نرخ ارز و تورم در بخش تولید و واردات دچار مشکلاتی شده بود. سیاست دولت در زمینه گندم حمایت از تولید داخلی بود و به همین دلیل هم قیمت گندم را از 5 هزار تومان به 11500 تومان افزایش داد. سیاست قیمت تکلیفی دولت در بخش مصرف باعث شد که اختلاف قیمت خرید گندم با قیمت گندمی که برای مصارف نان مردم فروخته می شود به بیش از 10 برابر برسد و این اختلاف 10 برابری انگیزه هایی را برای فعالان این زنجیره و خارج از زنجیره برای افزایش کسب سود ایجاد کرده بود. قیمت هر کیلو آرد در مرزها بالای یک دلار معادل 25 هزار تومان است درحالیکه قیمت هر کیلو آرد در داخل کشورمان حدود 16 هزار تومان تعیین شده و این اختلاف قیمت با قیمت آرد یارانه ای 800 تومانی، سود بسیار زیاد معادل یک میلیون تومان سود برای هر کیسه آرد دارد. نبود نظام جمع آوری اطلاعات از مشکلات بخش کشاورزی است به همین دلیل آمار تولید و مصرف ما در حوزه گندم خیلی دقیق نیست و لذا سال آینده هم با مشکلاتی مواجه خواهیم شد. سودآوری بالا یکی از دلایل گرایش قاچاقچی ها به قاچاق کالا به ویژه کالاهای یارانه ای است که متأسفانه از جیب مردم برداشته می شود و سیاست ارز ترجیحی هم تجربه گسترده و ناموفقی بود که یارانه را به سمت کشورهای اطراف سوق می داد. هدف اصلی سیاست ارز ترجیحی کمک به اقشار آسیب دیده بود اما در حال حاضر برای جلوگیری از تلاطم در جامعه و کمک به اقشار ضعیف بهتر بوده است که به جای پرداخت یارانه بدون حساب و کتاب، طوری برنامه ریزی کنیم که به اقشار ضعیف کمک شود. پرداخت یارانه به کالاهای اساسی از جمله گندم و قیمت پایین آن باعث شده بود که در داخل کشورمان به عنوان غذای دام و طیور فروخته شود و منافع استفاده از این یارانه به دهک هدف اصابت نکند.

یادداشت

محمد سعید نوری نائینی
کارشناس اقتصادی

ما نه تنها راه توسعه را نمی‌دانیم بلکه در مفهوم توسعه هم اختلاف داریم و از طرفی در تعریف و ترجمه توسعه و پاسخ‌های دینی و اندیشه‌ای هم در وادی توسعه گم گشته هستیم اما می‌توان گفت از زمان تاسیس سازمان برنامه و بودجه وارد موضوع توسعه شدیم که متاسفانه آن هم به تفاهم ما در توسعه کمکی نکرد. معتقدم هنوز علیرغم تلاش‌هایی که در این کشور در سالهای قبل و بعد از انقلاب شده نمی دانیم در توسعه دنبال چه هستیم و ابهامات زیادی وجود دارد. در حالی که دوره فرا صنعتی و اساسا دوره فرا سرزمینی شروع شده و در سایر کشورها به زندگی در سایر کرات فکر می‌کنند، اما ما نمی‌دانیم در توسعه دنبال چه چیزی هستیم. عده‌ای بر این باورند که توسعه به معنای عبور از انقلاب کشاورزی و رسیدن به انقلاب‌های صنعتی و فراصنعتی بوده اما واقعیت این است که هیچ یک از آنها به معنای واقعی توسعه نیست و نبوده است و ما نمی‌دانیم آنچه که باید از توسعه دنبال کنیم چیست و فقط می‌دانیم واقعیت ملموس توسعه چه چیزی است.
در دنیا بحث توسعه بر می‌گردد به بعد از جنگ جهانی دوم و در این تاریخچه توسعه به بعد از تخصیص سازمان برنامه و بودجه بر می گردد اما واقعیت این است که برداشت مشترکی از مفهوم توسعه نداریم و در واژه شناسی هم از توسعه ترجمه های متفاوتی از جمله عمران، گسترش،‌ توسعه شده است بنابراین حتی در سطح واژه شناسی هم ذهنیت مشترک نداریم.
در دنیا دو جامعه توسعه یافته و جامعه توسعه نیافته یا در حال توسعه رسمیت یافتند. البته کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه مفهوم خاصی و طبقه بندی خاصی ندارند اما به طور کلی با دو جامعه توسعه یافته و در حال توسعه مواجهه هستیم که جامعه توسعه یافته از زمان رنسانس از جامعه توسعه نیافته جدا شده‌اند و این نوزایی از قرن 14 آغاز شده و تا قرن 20 ادامه داشته است. ماحصل این دوران ایجاد سه مکتب انسان گرایی، دنیا گرایی و آزادی خواهی بوده که این مکتب فکری سه عنوان حرکت به سمت علم،‌ فضیلت و شایسته سالاری مطرح شده است اما سوال این است که آیا در ایران در این شرایط به صورت رسمی می‌توانیم این عنوان ها و مکاتب را بپذیریم که جواب این است که نه در گذشته و نه در حال و نه در آینده میان مدت کشور ما آماده پذیرش این مفاهمی را ندارد . ما نه راه توسعه را می‌دانیم و در مفهوم توسعه هم اختلاف داریم در تعریف و ترجمه توسعه و پاسخ‌های دینی و اندیشه‌ای هم در وادی توسعه گم گشته هستیم اما می‌توان گفت از زمان تاسیس سازمان برنامه و بودجه وارد موضوع توسعه شدیم که آن هم به تفاهم ما در توسعه کمکی نکرد و متولی توسعه‌ای که سازمان برنامه و بودجه بوده عملا در طول این سال‌ها تنها دو کار عمده انجام داده آن هم این که بوده که زمان فراوانی پول نفت داشتیم ثروت را تقسیم کرده و در زمان کم پولی نفت فقر را تقسیم کرده است.

بازار مسکن از رکود خارج می‌شود؟

گروه راه و مسکن: معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی از صدور یک میلیون و ۲۰۰ هزار فقره پروانه ساخت در نیمه دوم سال گذشته و شکست رکورد این شاخص خبر داد.به گزارش «تجارت» محمود محمودزاده در بیست و چهارمین اجلاس هیئت عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با تأکید بر افزایش حجم پروانه‌های صادره در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ گفت: این موضوع از رشد بی سابقه ساخت و ساز خبر می‌دهد. به گونه‌ای که در بازه زمانی نیمه دوم سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار فقره پروانه ساخت و ساز شهری و روستایی صادر شده است در حالی که در سالهای قبل از آن در بازه یک ساله تنها ۴۵۰ هزار فقره مجموع شهری و روستایی صادر می‌شد.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: در سالهای قبل از ۱۴۰۰، حجم متراژ زیربنای پروانه‌های ساختمانی صادر شده مجموعاً به ۵۵ میلیون مترمربع می‌رسید. در حالی که در سال گذشته برای بیش از ۱۵۵ میلیون مترمربع واحد مسکونی در سراسر کشور پروانه از سوی شهرداری‌ها صادر شد. محمودزاده با تأکید بر اینکه افزایش صدور پروانه‌های ساختمانی بازار کار خوبی را برای مهندسان ناظر و اعضای سازمان نظام مهندسی استان‌ها فراهم کرد، گفت: امیدواریم این شبکه عظیم مهندسان بتوانند در جهت ارتقا کیفیت ساخت و ساز در کشور مؤثر باشند. وی در مورد بیمه کیفیت ساخت و ساز گفت: در سال جاری این قانون اجرای آن آغاز شده و هدف ما از اجرای طرح بیمه کیفیت ساخت و ساز، تضمین کیفیت سازه‌های تولید شده در کشور است. معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی به انتخابات امروز شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور اشاره و تصریح کرد: از شورای مرکزی نظام مهندسی انتظار داریم با استفاده از قابلیت نیروی انسانی و مهندسان هم در نظارت بر کیفیت ساخت و سازها تلاش کنند و هم توان خود را صرف سالم و شفاف سازی سازمان‌های نظام مهندسی کند.
به گفته محمودزاده ایجاد فضای حرفه‌ای از مهمترین درخواست‌های اعضای سازمان نظام مهندسی استانهاست تا شأن و منزلت سازمان‌های استانی نظام مهندسی به بالاترین سطح ممکن برسد. وی به فاصله زیاد آموزش‌های دانشگاهی رشته‌های مهندسی با مقررات ملی ساختمان و همچنین اجرای عملی پروژه‌های ساخت و ساز اشاره و تأکید کرد: از سازمان‌های مهندسی انتظار داریم این خلاء دانشگاهی و عملی را با برگزاری دوره‌های آموزشی برای مهندسان جبران کرده و آنها را از پیشرفت‌های رخ داده در حوزه فناوری‌های نوین ساختمان آگاه سازند تا مهندسان این فناوری‌ها را در ساخت و سازهای داخلی به کار گیرند. پیش از این محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در نشست شورای هماهنگی برنامه‌های حوزه مسکن گفت: تفاهم نامه‌ای با بیمه امضا شد که براساس آن واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی از سه تا ۱۰ سال بیمه کیفیت می‌شوند.
در این نشست که با حضور وزیر راه و شهرسازی برگزار شد بر اتمام پالایش نهایی متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن تا پایان خرداد تاکید شد. همچنین مقرر شد جلسات شورای عالی مسکن با حضور رئیس جمهور ماهانه برگزار شود. تاکنون بیش از ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر متقاضی مسکن در سامانه طرح نهضت ملی مسکن ثبت‌نام کرده‌اند که بیش از ۳ میلیون و ۲۷۰ هزار متقاضی واجد شرایط اولیه شناخته شده‌اند و از این میان پالایش نهایی ۵۶۲ هزار متقاضی نهایی شده است. در طرح نهضت ملی مسکن قرار است حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد شهری و ۸۰۰ هزار واحد روستایی در مدت ۴ سال ساخته شود. وزارت راه و شهرسازی بر اساس فهرست بهای سه ماهه چهارم سال ۱۳۹۹ هزینه ساخت هر متر مربع از واحدهای نهضت ملی مسکن را ۴.۷ میلیون تومان برآورد و اعلام کرد که در صورت کاهش یا افزایش هزینه‌ها، قیمت در زمان تحویل واحد به متقاضیان کاهش یا افزایش می‌یابد اما روابط عمومی وزارت راه و شهرسازی توضیحاتی در خصوص قیمت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن، هزینه تامین زمین، خانوارهای مشمول یارانه این طرح و نحوه تامین مصالح ساختمانی ارایه کرد. در این توضیحات آمده است: «به استحضار می‌رساند که واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن بر اساس قیمت‌تمام‌شده ساخت به متقاضیان واگذار می‌شود، از این رو سیاست‌گذاران حوزه مسکن با علم به اینکه گروه‌های هدف برنامه‌های حمایتی مسکن در طبقات متوسط و پایین جامعه قرار دارند، در اجرای برنامه‌های حمایتی حداکثر توان اجرایی، اعتباری و امکانات دولتی را به منظور کاهش هزینه ساخت به کار گرفته‌اند تا هزینه قابل پرداخت توسط متقاضیان در حداقل ممکن باشد. در این راستا لازم به توضیح است قیمت زمین بیشترین سهم در هزینه ساخت واحد مسکونی را به خود اختصاص می‌دهد. به منظور کاهش فشار مالی به متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن، در این طرح اراضی دولتی تامین شده حسب قانون جهش تولید مسکن به صورت اجاره ۹۹ ساله به متقاضیان واگذار می‌شود که این رویکرد منجر به کاهش قابل ملاحظه‌ هزینه تامین مسکن برای خانوارهای هدف می‌شود.
در حوزه ساخت و احداث نیز حسب برنامه تدوین شده، متقاضیان واقع در دهک های مختلف درآمدی، با توجه به شرایط مالی از حمایتهای هوشمند برخوردار می‌گردند. به گونه‌ای که نرخ سود تسهیلات قابل پرداخت به دهک های ۱ تا ۳ درآمدی در کمترین میزان ممکن تعیین شده است که این موضوع فشار مالی وارده به متقاضیان را به کمترین میزان کاهش می‌دهد. همچنین حسب قانون جهش تولید مسکن متقاضیان برنامه‌های حمایتی تامین مسکن، از تخفیف در عوارض پروانه ساختمانی و هزینه‌های نظام مهندسی برخوردار هستند و مالیات متعلقه برای ساخت واحدهای این طرح در کمترین میزان ممکن (یک میلیون تومان) تعیین شده است.
در خصوص مصالح ساختمانی نیز که بخش قابل توجهی از هزینه‌های ساخت را به خود اختصاص می‌دهد لازم به توضیح است که میزان مصالح ساختمانی مورد نیاز اجرای طرح هم در بعد زمان و در بعد مکان برآورد و طی جلسات کارشناسی با وزارت صمت مورد بررسی قرار گرفته است و تفاهماتی با وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تأمین به موقع مصالح مورد نیاز اجرای طرح با قیمت مناسب نیز صورت پذیرفته است. از این رو با توجه به موارد فوق‌الذکر به نظر می‌رسد
که هزینه تامین و احداث واحدهای مسکونی به کمترین میزان ممکن کاهش یابد. در خصوص تامین خدمات زیربنائی و روبنائی نیز شایان ذکر است وفق تبصره ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن، وزارتخانه‌های مربوطه مکلف به
تامین زیرساخت های لازم در حوزه وظایف خود در اراضی معرفی شده برای اجرای طرح تامین مسکن می باشند. لذا از این حوزه نیز هزینه ای بر متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن تحمیل نمی گردد.

تجارت بررسی کرد:

گروه صنعت و تجارت: طلسم موضوع واردات خودرو شکسته شد. سرانجام دولت، مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصمیم واحدی درباره واردات خودرو رسیدند. واردات خودروهای خارجی به کشور پس از چهار سال ممنوعیت، آزاد شد. این خبر را سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت پس از تصویب کلیات واردات خودرو در هیات دولت پیرو پیگیری های این وزارتخانه مطرح کرد. در سال ۱۳۹۷ به خاطر مدیریت تراز ارزی کشور، واردات برخی کالاها و اقلام از جمله خودرو ممنوع شد. در واقع به سبب اعمال تحریم‌ها، فروش نفت کاهش یافت و برای مدیریت مصارف ارزی، واردات خودرو با ممنوعیت مواجه شد. این ممنوعیت تا اواخر اردیبهشت ۱۴۰۱ ادامه داشت و پس از آن با هماهنگی دولت این مصوبه تمدید نشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن اعلام این خبر که مصوبه واردات خودرو هفته آینده نهایی خواهد شد، تاکید کرد که «محدودیتی در واردات نخواهیم داشت و همزمان با واردات و همچنین افزایش عرضه خودروسازان داخلی، بخش عمده‌ای از تقاضا بازار پاسخ داده خواهد شد. هماهنگی‌های لازم انجام شده تا این واردات در اسرع وقت انجام شود، اما دولت، واردکننده نخواهد بود بلکه شرایط را تسهیل خواهیم کرد.» فاطمی امین همچنین ادامه داد: در حال حاضر چند رویداد همزمان با هم در حال رخ دادن است؛ مصوبه ممنوعیت واردات به اتمام رسیده و دیگر منعی برای واردات وجود ندارد و از سوی دیگر تراز ارزی کشور در وضعیت خوبی قرار گرفته است و فشاری بر منابع ارزی کشور به‌گونه‌ای که برای نرخ ارز مشکل‌ساز شود، وارد نیست.

بهره مندی عمومی از خودروهای وارداتی
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین خاطرنشان کرد: در مصوبه‌ آماده‌شده که در مرحله نهایی است، چند نکته مهم وجود دارد. اولین نکته این است که تمرکز ما بر واردات خودروهای اقتصادی است. در سال‌های پیش از ۱۳۹۷، عمدتا خودروهای لوکس، گران‌قیمت و تجملاتی وارد می‌شد که بخش خاصی از آن بهره می‌بردند اما تمرکز ما در این دوره بر این است که خودروهای اقتصادی برای استفاده عموم وارد شود و هم اینکه این نقیصه در کشور برطرف شود. فاطمی امین با بیان اینکه "خودروهای تولیدی کشور که در محدوده خودروهای اقتصادی هستند، عمدتا از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند و باید تولید آن‌ها متوقف شود؛ چراکه علاوه بر اینکه بر مبنای پلتفرم‌های قدیمی هستند و کیفیتی مناسبی ندارند، مردم نیز از این وضعیت ناراضی هستند"، افزود: بنابراین، این‌که تمرکز ما بر تولید و واردات خودروهای اقتصادی است و در اولویت قرار گرفته است، هم به این جهت مهم است که عامه مردم یعنی اقشار متوسط بهره‌مند شوند و هم به این خاطر که مشکل کیفیت در صنعت خودرو برطرف شود.

طراحی 5 روش برای واردات خودرو
این عضو کابینه دولت سیزدهم اظهار کرد: تنظیم تعداد خودروهای وارداتی متناسب با تنظیم بازار خواهد بود. پنج روش برای واردات طراحی شده است. دولت واردکننده خودرو نخواهد بود، بلکه این واردکنندگان هستند که مسئولیت را برعهده خواهند داشت. محدودیتی برای واردات وجود ندارد و متناسب با نیاز و تقاضا بازار، واردات انجام خواهد شد. وزیر صمت در ادامه گفت: اینکه مردم هر روز از افزایش قیمت خودرو و در حقیقت بالا و پایین شدن قیمت‌ها در بازار صحبت می‌کنند، به سبب شکاف عمیق و قابل توجه بین عرضه و تقاضاست. خبر خوب این است که همزمان با موضوع واردات خودرو که بررسی آن از سال گذشته آغاز شد و مورد پیگیری است، عرضه خودرو در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی خواهد داشت. فاطمی امین ادامه داد: واردات خودرو به‌ویژه خودروهای اقتصادی و ارزان قیمت از یک سو می‌تواند بخش عمده‌ای از تقاضا را پوشش دهد و از سوی دیگر، افزایش عرضه، تناسب میان عرضه و تقاضا ایجاد خواهد کرد. امید است این دو جریان بتواند بخش قابل توجهی از تقاضاها را پوشش دهد. وی اعلام کرد: مصوبه واردات خودرو، هفته آینده نهایی خواهد شد. هماهنگی‌ها با دستگاه‌های مختلف در حال انجام است تا واردات در اسرع واردات صورت گیرد و اینطور نباشد که ماه‌ها طول بکشد. حتی در حال حاضر که مصوبه نهایی تایید نشده و هفته آینده بصورت رسمی مصوب خواهد شد، مسیرها کنترل شده، موانع احتمالی بر سر واردات، ارزیابی شده است. شرایط تسهیل خواهد شد و تدابیر لازم اتخاذ می‌شود. به گفته وزیر صمت، واردات خودرو شرایطی خواهد داشت. وی گفت: شرایط سابق وجود دارند و شرایط جدیدی نیز اندیشیده شده است.

پر کردن خلأ ۵۰۰ هزار دستگاهی بازار خودرو
در همین حال رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اصلاح مصوبه واردات خودرو و تصویب واردات بدون سقف گفت: خلأ ۵۰۰هزارخودرویی در بازار احساس می‌شود که با واردات، فضا رقابتی می‌شود.

خطیب نماز جمعه تهران تاکید کرد:

گروه سیاسی: خطیب نماز جمعه این هفته تهران گفت: مسئله اقتصاد و گرانی‌ها مسئله روز است، خطیب جمعه اگر در این مسئله ورود نکند خطیب جمعه مردم نیست. آیت‌الله سید احمد خاتمی در نماز جمعه تهران گفت : از مباحث توحیدی که قرآن به آن تاکید کرده ایمان است. انسان هرجا باشد خداوند آن را می‌بیند و مشاهده می‌کند، این حقیقت زمانی و مکانی نیست. خطیب موقت این هفته نماز جمعه تهران خاطر نشان کرد: انصاف در هر عرصه‌ای‌ای فضیلت است، انصاف یعنی قضاوت واقع بیانه داشتن، قضاوت باندی، جناحی، کینه توزانه و چاپلوسانه منصفانه نیست، به قول امیرالمؤمنین قضاوت باید منصفانه باشد.
وی تاکید کرد: میزان به دست آوردن رضایت مردم لازم است، مردم صاحب حکومت هستند و ابایی ندارم بگویم مسئولان نوکر مردم هستند، گاه مشکلاتی که مردم بیان می‌کنند، درد و گریه دارد .خاتمی با بیان این که هیچ دولتی نارضایتی مردم را نمی‌خواهد، اظهار داشت: گاهی فقر سر از کفر در می‌آورد. وی تاکید کرد: اقتصاد کشور بیمار است و هرکه در اقتصاد کار کرده است این را اذعان داشته است و اصلا بیان دیدگاه جناحی تاثیری ندارد، اقتصاد ما حدود نیم قرن است که بیمار است ، یعنی از سال ۵۰ بیمار است و دولت های بعد انقلاب هم تلاش کردند اما موفقیت کمتر حاصل شده است.
امام جمعه موقت تهران گفت: د‌ولت سیزدهم کمر بسته است روی این بیمار جراحی را انجام دهد. توجه داشته باشید صادقانه وارد میدان شده است و سال هفتم و هشتم بگوید اما آبرو کف دست گذاشته است و می‌گوید حرف‌ها را می‌شنوم ، این جای تشکر دارد. وی ادامه داد: دولت در حال جراحی است ، جراحی به دست متخصصان چه آن‌هایی که به آقای رئیسی رأی دادند و چه کسانی که رأی ندادند می‌گویند این جراحی لازم است. دولت می‌خواهد کاهش جدی فاصله طبقاتی را انجام دهد، واگذاری امور مردم به مردم ، گرفتن گلوگاه فساد از سرچشمه انجام دهد و ۷ دهک ابتدایی قدرت خرید داشته باشند. خاتمی بیان کرد: جراحی درد دارد اما این دولت بداند سرمایه این انقلاب محرومین و مستضعفان هستند طوری برنامه ریزی شود این‌ها آسیب نبینند.
وی افزود: نان، دارو و بنزین نباید گران شود و واریز دوماهه یارانه نکته مهمی است و مردم باید باورشان شود دولت خدمت گذار رنج‌شان را می‌بیند. خطیب نماز جمعه تهران گفت: دولت را باید کمک کرد و مقام معظم رهبری هم در این راستا تاکید کرد. معنای این حرف انتقاد نداشتن نیست، بلعکس انتقاد کارشناسی کمک به دولت است. اگر راه چاره دارید پیشنهاد دهید اگر ندارید تخریب نکنید. انتقاد ناصحانه خدمت ارزشمندی است. خاتمی گفت: هتاکی و فحاشی زیبنده نیست چه در قلم و چه در کلام، گاهی بعضی‌ها طوری می‌نویسند که کینه‌ از آن می‌بارد. به گونه‌ای انتقاد شود که در میدان دشمن بازی نکنیم. صدا و سیما که در حقیقت زبان این ملت است در خدمت مسئولان قرار گیرد، مردم ما ملتی دقیق هستند. مسئولان یک حرف بزنند امروز هر مسئولی یک حرف می‌زند. امام جمعه موقت تهران گفت: بصیرت بسیار مهم است، امام گفت ببنید دشمن در کجا و چه سنگر قرار گرفته است شما همان‌جا را بزنید.
وی با اشاره به سفر رئیس جمهور سوریه به ایران گفت: سفر نصف ر‌وز بشار اسد به ایران و دیدار با آیت الله خامنه‌ای و ریاست جمهور از دیدارهای راهبردی بود، دشمنان شایعه کردند چون بشار به کشورهای مرتجع رفته روابطش با ایران سرد شده است اما این سفر که اسمش را راهبردی می‌گذارم خط بطلانی بر تمام شایعات بود.
وی افزود: دیدار امیر قطر با مقام معظم رهبری یک دیدار با معنا بود، چرا که اسرائیل همه جا دست به فساد می‌زند و این سفر همان چیزی بود که مقام معظم رهبری گفتند. کشورهای منطقه بدانند ایران قابل اتکاست نه آمریکای جلاد و اسرائیل. خاتمی با اشاره به سالروز شهادت حضرت حمزه سیدالشهدا و همچنین سالروز ارتحال حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) گفت: از آیت‌الله بهجت تأکید کرد که ایشان فرمودند تهرانی‌ها اگر هفته‌ای یک بار به زیارت حضرت عبدالعظیم نروند جفا کرده‌اند.
خطیب جمعه تهران همچنین روز ۲۳ اردیبهشت‌ماه که لغو قرارداد کاپیتالاسیون و مصونیت مستشاران آمریکایی در ایران بود و همچنین فرا رسیدن سالروز لغو امتیاز تنباکو را گرامی داشت. خاتمی بیان کرد:‌ هلال احمر نهاد مردمی و خدمت‌گزار است و هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی در کمک‌رسانی در صحنه حادثه پیشتاز بوده است. لازم است که از زحمات آن‌ها قدردانی کنیم. مسئله بعدی ضرورت صرفه‌جویی در آب است. ۳۰ درصد از میزان بارش‌ها نسبت به سال‌های قبل کاسته شده است. ۴۵ درصد از ذخایر آبی سدها کاسته شده است. اگر حداقل ۱۰ درصد صرفه‌جویی صورت گیرد دچار بحران نخواهیم شد.
امام جمعه موقت تهران گفت: نکته بعدی این است که همه نیروهای مسلح عزیز هستند به ویژه سپاه پاسداران و به ویژه سپاه انصارالمهدی که حفاظت هواپیماها را به عهده دارند. تا قبل از اینکه این سپاه حفاظت هواپیما را بر عهده بگیرد گاهی شاهد هواپیماربایی بودیم اما از زمان مسئولیت این بخش دیگر حتی یک هواپیماربایی نیز نداشتیم. وی در پایان بیان کرد که جا داشت در خصوص فرمایشات حضرت آقا در رابطه با کارگران و معلمان هم مباحثی مطرح شود اما بنده مقید به زمان هستم و زمان باقی نمانده است.

قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با اشاره به اقدام دولت سیزدهم در اصلاح یارانه‌ها، گفت: اختصاص ارز 4200 تومانی به واردات تصمیم اشتباه دولت قبل بود.
محمد صادق مفتح قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در رابطه با ضرورت اصلاح یارانه کالاهای اساسی گفت: دولت دوازدهم در سال 97 تصمیم اشتباهی برای اختصاص ارز 4200 تومانی برای واردات حدود 27 قلم کالا اتخاذ کرد.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی اظهار داشت: اما با توجه به ناکارآمدی این تصمیم اشتباه از سال 98 دولت دوازدهم به تدریج بیشتر کالاها را از فهرست دریافت ارز 4200 تومانی خارج کرد.
وی با بیان اینکه طی دو - سه سال اخیر اقلام کالایی مختلفی از جمله شکر، کره، گوشت قرمز، لاستیک خودرو، حبوبات و ... از لیست دریافت ارز 4200 تومانی خارج شدند، گفت: تصمیم دولت سیزدهم برای اصلاح یارانه در ادامه همان تصمیم دولت قبل در خروج کالا از فهرست دریافت ارز 4200 تومان است و به عبارتی جبران آن تصمیم اشتباه دولت دوازدهم در اختصاص ارز ارزان قیمت به واردات است.
مفتح با بیان اینکه اکنون فقط چند قلم کالا از جمله نان، دانه‌های روغنی، دارو هنوز مشمول دریافت ارز ترجیحی است، گفت: بنابراین دولت در مقطع فعلی تصمیم گرفته است تا تعدادی از این کالا را نیز از شمول دریافت ارز ترجیحی خارج کند و در مقابل با اقدامات پیش‌بینی شده از مردم حمایت کند.
وی با تاکید بر اینکه اقدام دولت در اصلاح یارانه‌ها کار بزرگ و سنگینی است، گفت، این اقدام دولت اقدامی لازم و ضروری بود.