لزوم بررسی مشکلات اجتماعی پساکرونا

رئیس جمهور با قدردانی از مردم در رعایت ضوابط بهداشتی، ضرورت به روزرسانی این ضوابط را متناسب با وضعیت جدید مورد تاکید قرار داد و از وزارت بهداشت خواست محدودیت‌های کرونایی و شرایط اجتماعات در وضع فعلی را به شکل دقیق برای مردم تبیین کنند. آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در جلسه روز شنبه ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: اعمال محدودیت‌های کرونایی و شرایط اجتماعات در وضعیت فعلی، به شکل دقیق و شفاف برای مردم تبیین شود تا تزلزلی در اجرای پروتکل‌های بهداشتی بوجود نیاید و از شیوع سویه‌های جدید کرونا پیشگیری شود. رئیسی در ادامه از زحمات شرکت‌های تولیدکننده واکسن در داخل کشور قدردانی و از تلاش‌های آنها به عنوان افتخار ملی یاد کرد و خواستار تداوم حمایت از این شرکت‌ها و حل مشکلات‌شان برای فعالیت در عرصه‌های جدید تولید شد. رئیس جمهور همچنین بر لزوم تشکیل کمیته اجتماعی ستاد ملی مقابله با کرونا به منظور بررسی مسایل و مشکلات اجتماعی، اقتصادی و روانی دوران پساکرونا و اتخاذ تمهیدات لازم برای حل و فصل این مشکلات تاکید کرد.

 

مسائل معیشتی کارمندان در تخلف موثر است

رئیس دیوان عالی کشور گفت: پیگیری مسائل معیشتی کارمندان و امکانات رفاهی از جمله عوامل مؤثر در پیشگیری از تخلفات است. رئیس دیوان عالی کشور در جلسه هیأت تجدیدنظر در رابطه با نقش و هدف هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری عنوان کرد: هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری در راستای ارتقای سلامت اداری دستگاه و تضمین انضباط سازمانی تشکیل شده است. حجت الاسلام و المسلمین سید احمد مرتضوی مقدم افزود: این هیات به دلیل رسالتی که هدف از آن صیانت از منابع انسانی دستگاه قضایی می باشد، ذیل معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه قرار گرفته است. رئیس هیأت تجدیدنظر ادامه داد: عملکرد هیأت ها نوعی نظارت بر رفتار کارمندان می باشد و هدف آن ها صرفاً اعمال مجازات و برخورد با کارمند متخلف نیست بلکه اثرگذاری پیشگیرانه و بازدارندگی نسبت به بروز تخلف از اهداف مهم این هیأت ها می باشد. در این راستا مجازات های تعیین شده در هیأت ها باید متناسب با تخلف ارتکابی باشد و در عین حال در فرد متخلف تنبه و در سایر کارکنان بازدارنگی ایجاد نماید.

با حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح انجام شد

گروه سیاسی: توان رزم «پایگاه پهپادی ۳۱۳» به عنوان یکی از پایگاه‌های زیرزمینی پهپادی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای اجرای مأموریت، با حضور رییس ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده کل ارتش مورد ارزیابی قرار گرفت. پایگاه پهپادی راهبردی ۳۱۳ ارتش جمهوری اسلامی ایران با انواع پهپادهای رزمی، شناسایی و انهدامی ایرانی، مسلح به سامانه‌های موشکی و بمب‌های بومی و سامانه‌های جنگ الکترونیک، مورد بازدید سردار سرلشکر محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح قرار گرفت.
پایگاه پهپادی راهبردی ۳۱۳ یکی از پایگاه‌های زیرزمینی پهپادی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که متناسب با سطح امنیتی مورد نیاز در مناطق مختلف مرزی توسط ارتش طراحی و گسترش یافته‌اند. در این پایگاه، پرنده‌های بدون سرنشین راهبردی ارتش شامل بیش از یکصدفروند پهپادهای کمان۲۲، کمان۱۲، ابابیل۵، مهاجر۶، فطرس و کرار ، مجهز به انواع مهمات، بمب‌ها، موشک‌های رهگیر و هوا به سطح و راکت‌های بومی استقرار یافته‌اند. از جمله دستاوردهای جدید ارتش در پایگاه ۳۱۳، موشک «حیدر۱» برای افزایش برد کمان ۲۲ و اجرای عملیات دورایستا و پهپاد کروز «حیدر۲» برای افزایش برد و توان عملیاتی پهپادی است که امکان حمل پهپاد کروز بر روی پهپادهای راهبردی نیز فراهم شده است.

سرلشکر باقری: هیچ وقت تهدید را کوچک نمی‌گیریم
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با تاکید بر اهمیت‌ پهپادها در رزم‌های نوین، گفت: ارتش با استفاده از روش‌ها و تجهیزات جدید وارد صحنه و عرصه متحول امروز و آینده شده و امروز در عرصه پهپادی این توانمندی را در ارتش دیدیم. سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران پس از بازدید از پایگاه پهپادی راهبردی 313 در جمع فرماندهان ارتش و فعالان عرصه طراحی و تولید پهپادهای ارتش، گفت: این روز برای من یک روز فوق‌العاده ارزشمند و استثنایی است که چنین قدرت قابل توجهی در حوزه پهپادی را در ارتش جمهوری اسلامی ایران و در یکی از پایگاه‌های زیرزمینی و امن عملیاتی پهپاد، آن هم در سطح راهبردی مشاهده کردم. وی افزود: در نبردهای امروز در عملیات‌های گوناگون دفاعی، تهاجمی، زمینی، دریایی، هوایی و پدافند هوایی و در ابعاد دفاعی، تهاجمی، انهدامی، شناسایی، مراقبتی، جنگ الکترونیک، حمل محموله و ده‌ها ماموریت دیگر، پهپادها روز به روز جایگاه بالاتری در میان تجهیزات و روش‌های نبرد پیدا می‌کنند. سردار سرلشکر باقری اضافه کرد: آنچه در نبردهای سال‌های اخیر در قفقاز، اوکراین و جاهای دیگر می‌بینیم و قبل‌تر از آن در مقابله با تروریست‌ها در سوریه و عراق تجربه شد و سایر نبردهای دهه اخیر، بیانگر این است که جایگاه پهپاد جایگاهی استثنایی و به شدت در حال رشد است. ارتش با درک دقیق نیاز نبردهای آینده با استفاده از روش‌ها و تجهیزات جدید وارد صحنه و عرصه متحول امروز و آینده شده است و خوشبختانه امروز در عرصه پهپادی این توانمندی را در ارتش دیدیم. وی ادامه داد: در کنار این‌ها، صنعت دفاعی هم پا به پا مشغول کار است و کمک‌ می‌کند. نه فقط پهپاد بلکه همه تجهیزات مورد نیاز برای ساخت یک پهپاد و تسلیحات در کشور ما و در نیروها در حال ساخت است. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تاکید کرد: حقیقتا ما در هر موردی باید صحنه نبرد محتمل را با بازی جنگ هوشمندانه، دقیق و بی‌طرفانه نه تبلیغاتی و جانب‌دارانه بررسی کنیم و اگر به این نتیجه رسیدیم که نیاز به تحولاتی داریم، شجاعانه وارد شویم. تلاش کنیم و این تحول را برای بازدارندگی در مقابل دشمن ایجاد کنیم. این‌ها با روش، تجهیزات و امکانات گذشته امکان‌پذیر نیست و باید با امکانات و روش‌های جدید این اتفاق رخ دهد. بنابراین پهپادهایی که امروز دیدیم می‌تواند چنین نقشی را به خوبی ایفا کند. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: در نیروهای زمینی، پدافند هوایی، هوایی و دریایی، همه فرماندهان ما یکی از دغدغه‌های‌شان این است که تجهیزات گذشته را چگونه و با چه تغییر و تحولی برای نبردهای محتمل آینده آماده کنند. این روحیه بسیار ارزشمند است. امروز پهپادها را دیدیم و خداراشاکر هستیم که کار بسیار بزرگی در این زمینه انجام شده است. سردار سرلشکر پاسدار باقری با تاکید بر اینکه ما هیچ وقت تهدید را کوچک نمی‌گیریم، دشمن را خواب فرض نمی‌کنیم، چشمانمان باز است و دائما هوشیار و مراقب هستیم، خاطرنشان کرد: خدا را بابت داشتن چنین فرماندهان لایق، توانمند، پا در رکاب ولی امر مسلمین و ان‌شاءالله سرباز حضرت ولی عصر (عج) شاکرم و امیدوارم روز به روز ابعاد دیگر قدرت ارتش را ببینیم.

امیر موسوی: ارتقای توان پهپادی ما توقف‌ناپذیر است
همچنین فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران در این بازدید گفت: انواع پهپاد‌ها الان در نیرو‌های مسلح از جمله در ارتش مشغول انجام مأموریت هستند و به هیچ وجه ارتقای توان رزمی از جمله ارتقای توان پهپادی توقف‌پذیر نیست. امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی، در حاشیه بازدید از پایگاه پهپادی راهبردی ۳۱۳ گفت: همه این امکاناتی که فراهم شده در راستای تدابیر فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی) و سیاست‌های ابلاغی ستاد کل نیرو‌های مسلح ایجاد شده است که بتوانیم در مقابل تهدید‌های احتمالی، وظیفه و ماموریت اصلی خود را که دفاع از استقلال، نظام جمهوری اسلامی و حدود و ثغور کشورمان و برقراری امنیت ملت بزرگ ایران است به خوبی انجام دهیم.
وی افزود: نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران در راستای ارتقای توان رزمی خود به هر اندازه‌ای که نیاز باشد تلاش می‌کنند و برای تحقق این هدف، در همه حوزه‌ها به‌ویژه در بخش قابلیت‌های پهپادی با اتکا بر توانمندی‌های بومی و جوانان پیشرفت‌های بسیاری داشته‌اند تا امروز که بخشی از آن‌ها را که مجهز به انواع تسلیحات و تجهیزات بومی ایرانی است در اینجا ملاحظه کردید. بزرگترین دستاورد ما این است که به هیچ کجا وابسته نیستیم و همه آن چیزی را که برای دفاع از کشور و انجام ماموریت نیاز داریم را خودمان فراهم می‌کنیم و به هیچ وجه ارتقای توان رزمی از جمله ارتقای توان پهپادی توقف‌پذیر نیست. فرمانده کل ارتش تصریح کرد: خدا را شاکریم که می‌توانیم از ملت مقاوم و قوی خودمان به خوبی دفاع کنیم و امیدواریم بتوانیم با روی سفید از این مسئولیت بیرون بیاییم.
انواع پهپاد‌ها الان در نیرو‌های مسلح از جمله در ارتش مشغول انجام مأموریت هستند؛ از پهپاد‌های کوچک تا بزرگترین آن‌ها که «کمان ۲۲» است که این‌ها هرکدام ماموریت متنوعی دارند. برای ماموریت‌های محلی، تاکتیکی و راهبردی، ما به انواع پهپاد‌های شناسایی، رزمی، انهدامی، اسکرامبل و... نیاز داریم که ماموریت‌ها را بتوانند انجام دهند. امیر سرلشکر موسوی خاطرنشان کرد: نیاز به تقویت پهپاد دورپرواز با مداومت پروازی بالا و توان حمل بالای مهمات برای زدن اهداف راهبردی، باعث شد که ارتقای قابلیت پهپاد‌های موجود و تجهیز به انواع موشک‌ها و بمب‌ها با برد‌های مختلف را در دستور کار خود قرار دهیم و با کمک جوانان با انگیزه، متعهد و متخصص مسیر خوداتکایی را با طراحی و تولید انبوه پهپاد‌ها ادامه خواهیم داد.

معاون پارلمانی رئیس جمهور تاکید کرد:

گروه سیاسی: معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها اقدامی اساسی بود که رئیس جمهور به خاطر ضرورت انجام آن مخاطرات را به جان خرید و اعتبار و آبروی خود را در طبق اخلاص نهاد تا این تحول به نفع مردم به ویژه طبقات کم درآمد صورت بگیرد، بنابراین باید همه کمک کنند تا با کمترین تبعات منفی عملیاتی شود، برخی از خواص در آغاز طرح مخالفت‌هایی کردند که بعد از بیانات روشنگرانه حضرت آقا بنا را بر همراهی و حمایت قرار دادند. سید محمد حسینی معاون امور مجلس رئیس جمهور در جلسه پرسش و پاسخ با جمعی از فعالان سیاسی، فرهنگی و دانشگاهی، تعدادی از نخبگان جوان و نیز اعضای شورای هماهنگی تشکل ها و نیروهای ولایی و انقلابی استان کرمان حضور یافت و به سوالات آنها پاسخ داد.
معاون پارلمانی رئیس جمهور، حادثه ریزش ساختمان در آبادان را بسیار تاسف بار خواند و اظهار‌داشت: این ضایعه را به مردم مقاوم و سربلند آبادان تسلیت می گویم. دولت بعد از این حادثه بلافاصله امکانات را برای نجات افرادِ زیر آوار آغاز کرد وزیرکشور، معاون اقتصادی رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور هم سر صحنه حاضر شدند تا اقدامات لازم به سرعت صورت بگیرد. دولت همه امکانات را برای کاهش آلام مردم آسیب‌دیده به کار گرفته است، امیدوارم با تقویت ضوابط و نظارت بر اجرای درست قانون و جلوگیری از رانت برخی افراد از وقوع چنین حوادثی جلوگیری شود؛ بی تردید به پرونده خاطیان این حادثه بدون هیچ اغماضی رسیدگی خواهد شد. وی با اشاره به طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها گفت: این طرح اقدامی اساسی بود که رئیس جمهور به خاطر ضرورت انجام آن مخاطرات را به جان خرید و اعتبار و آبروی خود را در طبق اخلاص نهاد تا این تحول به نفع مردم به ویژه طبقات کم درآمد صورت بگیرد، بنابراین باید همه کمک کنند تا با کمترین تبعات منفی عملیاتی شود، برخی از خواص در آغاز طرح مخالفت‌هایی کردند که بعد از بیانات روشنگرانه حضرت آقا بنا را بر همراهی و حمایت قرار دادند. حسینی اضافه کرد: هیچ رئیس جمهوری در دوره اول ریاست جمهوری خود آن هم در سال اول، حاضر به انجام چنین اصلاح بزرگی نبود، اما آیت الله رئیسی به درستی درد را تشخیص داد و به سرعت درمان را شروع کرد. وی ادامه داد: دولت در اقتصاد برنامه مشخص دارد، البته ممکن است برخی سودجویان و جریانات سیاسی نخواهند دولت در این کار بزرگ موفق شود لذا مشکل تراشی می کنند ولی دولت بدون پرداختن به حاشیه ها کار را با جدیت به پیش می برد. حسینی با بیان اینکه این طرح، رانت و منافع عده ای را قطع میکند و به همین دلیل عصبانی هستند، اما طرح در نهایت به نفع محرومین و کشور تمام می شود، خاطرنشان کرد: اگر به روش گذشته ادامه می‌دادیم باید هر درآمدی که داشتیم صرف امور جاری می کردیم و همه اقدامات عمرانی و زیر ساختی را تعطیل می کردیم. معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در این نشست با اشاره به مذاکرات برجام گفت: بایدن اراده جدی برای جبران نقض عهد ترامپ را ندارد و می خواهد شرایط خود را یک طرفه تحمیل کند بدون اینکه منافع اقتصادی ایران به طور کامل تامین شود و تنها در صورت تصمیم گیری واقع گرایانه از سوی آمریکا مذاکرات به نتیجه نهایی خواهد رسید، اما دولت معیشت مردم و اقتصاد کشور را به این مذاکرات گره نزده بلکه با تمام توان می‌کوشد از ظرفیت های داخل و فرصتهای منطقه‌ای و جهانی برای بهبود شرایط استفاده کند.

«تجارت» روند افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر را بررسی کرد

گروه اقتصاد کلان: در حال حاضر رصد بازار ارز نشان می‌دهد که قیمت دلار تحت تاثیر بالا رفتن انتظارت تورمی و در ابهام قرار گرفتن مذاکرات برجامی، افزایش یافته است. به گزارش «تجارت»، مذاکرات برجام به عنوان یک متغیر مهم همواره بر بازار دارایی‌ها اثرگذار بوده است که از جمله آن بازار ارز است. در حال حاضر مطابق آخرین بررسی‌ها قیمت ارز در بازار به 30 هزار و 700 تومان رسیده و در آستانه 31 هزار تومان قرار دارد. در این خصوص برخی از کارشناسان، معتقدند در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات احتمالا باید در کوتاه مدت منتظر افزایش قیمت ارز باشیم.

روند بازار بعد از حذف دلار 4200
شماری از فعالان معتقدند که با برچیده شدن بساط ارز 4200 تومان دست بازارساز برای مداخله در بازار باز شده است ولی بالا رفتن انتظارات تورمی موجب شده که این افزایش عرضه منجر به افت قیمت دلار در بازار آزاد نشود. از نگاه فعالان، با افزایش نگرانی نسبت به آینده احتمال لغو تحریم ها،‌ برخی از بازیگران احتیاطی وارد بازار ارز شدند و در قامت خریدار قرار گرفتند. در روزهای گذشته نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز احتمال دستیابی به توافق هسته ای را ضعیف قلمداد کرد و گفت: «ما با ایران توافقی نکرده‌ایم و چشم‌انداز دستیابی به توافق هم در بهترین حالت، ضعیف است». این اظهارنظر می تواند در روز جاری، بازیگران احتیاطی بیشتر را روانه بازار کند،‌افرادی که حاضر هستند بالای کانال کنونی اقدام به تهیه اسکناس آمریکایی کنند. در کنار این تحریم های جدید آمریکا علیه ایران نیز ممکن است توسط نوسان گیران ارزی برجسته شود. البته با وجود افزایش تقاضا در بازار ارز، قیمت دلار جا به جایی معناداری را تجربه نکرده است. بیشتر فعالان باور دارند که عرضه اسکناس آمریکایی به اندازه ای بالاست که موجب شده افزایش تقاضا نیز به رشد معنادار دلار منجر نشود. در این شرایط دلار پشت سد قیمت فعلی خوابیده است ولی خوابی که می تواند با عقب نشینی بازارساز تا حدی آشفته شود. شماری از فعالان معتقدند که با برچیده شدن بساط ارز۴ هزار و ۲۰۰ تومان دست بازارساز برای مداخله در بازار باز شده است ولی بالا رفتن انتظارات تورمی موجب شده که این افزایش عرضه منجر به افت قیمت دلار در بازار آزاد نشود.

انتظارات تورمی چگونه شکل می‌گیرد؟
از سوی دیگر شکل‌گیری انتظارات تورمی به معنی پیش‌بینی بنگاه‌های اقتصادی و مردم از تورم آینده است و خود محصول یک سری شرایط اقتصادی و سیاسی است. ارز و پیش‌بینی نرخ ارز در آینده، تحولات نقدینگی و رشد آن، تحولات بازارسرمایه و شاخص بورس، بودجه و سیاست مالی دولت، عوامل سیاسی و عملکرد بانک مرکزی در نحوه مدیریت ذخایر ارزی، ثبات نرخ ارز، سیاستگذاری در زمینه مدیریت رشد پایه پول و در نتیجه رشد نقدینگی از جمله عوامل مهم و تاثیرگذار بر انتظارات تورمی در جامعه است. شکل گیری انتظارات تورمی به معنی پیش‌بینی بنگاه‌های اقتصادی و مردم از تورم آینده است و خود محصول یک سری شرایط اقتصادی و سیاسی است. معمولا نظریه‌های جدید اقتصادی در بحث عوامل شکل‌گیری انتظارات تورمی به جای انتظارات گذشته‌نگر و تطبیقی بر بخش‌های عقلایی انتظارات تاکید دارند، به این معنا که عوامل اقتصادی به جای نگاه به گذشته، به تحولات آینده نگاه و آن را در پیش‌بینی رفتار خویش لحاظ می‌کنند. در خصوص عوامل اقتصادی شکل‌گیری انتظارات تورمی می‌توان به بی‌ثباتی محیط اقتصادی کلان اشاره داشت که باعث افزایش نااطمینانی فعالیت‌های اقتصادی آتی شده و تقاضا برای سرمایه‌گذاری بلندمدت را کاهش داده و در عوض تقاضا برای فعالیت‌های سفته‌بازانه را افزایش می‌دهد. همچنین عامل مهم دیگر در شکل‌گیری انتظارات تورمی، تحولات نقدینگی و رشد آن است. پیش‌بینی رشد پایه پول و نقدینگی چه به طور مستقیم وچه به صورت غیرمستقیم می‌تواند یک سیگنال مهم برای شکل‌گیری انتظارات تورمی باشد. عامل مهم دیگر در شکل‌گیری انتظارات تورمی، تحولات بازار سرمایه و شاخص بورس است که می‌تواند شرایط آتی را تا حدودی ترسیم کند. بحث بودجه و سیاست مالی دولت از جمله عوامل مهم دیگر موثر بر شکل‌گیری انتظارات تورمی است. رقم‌های کلان بودجه نظیر رشد بودجه عمومی، درصد رشد مخارج دولت، میزان رشد حقوق و دستمزد کارکنان دولت، میزان کسری بودجه، منابع تامین کسری بودجه، قیمت نفت در بودجه، میزان فروش پیش‌بینی شده نفت و غیره می‌تواند در شکل‌گیری انتظارات تورمی اثرگذار باشد. موضوع بعدی در کنار عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی است. تحولات در سیاست خارجی و سیاست داخلی عامل مهم شکل‌گیری انتظارات تورمی است. از آنجا که اقتصاد ایران چه در حوزه تامین نهاده‌های تولید و چه در حوزه منابع مورد نیاز برای واردات و مواد اولیه تولیدات صادراتی، یک اقتصاد باز است، بنابراین پیش‌بینی فضای تحریم و یا غیر تحریمی عامل بسیار مهم درشکل‌گیری انتظارات تورمی است. در حوزه سیاست داخلی تعامل بین قوا و همکاری یا عدم‌ همکاری در حل مشکلات در شکل‌گیری انتظارات تورمی نقش مهمی خواهد داشت. وی ادامه داد:‌ عامل مهم بعدی در شکل‌گیری انتظارات تورمی رسانه‌ها و مطبوعات از جمله صدا و سیما است. امروزه قدرت این رسانه‌ها و اثری که در بازار می‌گذارند و سیمایی که از آینده ترسیم می‌کنند و کمکی که می‌توانند به سیاستگذاری و اجرای آنها داشته باشند، بر کسی پوشیده نیست. قیمت برخی دارایی‌ها (ارز، طلا و...) به‌ دلیل نقدشوندگی بیشتر و پایین‌بودن هزینه و زمان مبادله و نگهداری، محتمل است که زودتر رشد یابد. این زودتر بودن رشد قیمت این دارایی‌ها به‌دلیل انتظارات تورمی، به این باور نادقیق دامن می‌زند که: «عامل رشد قیمت‌های آینده کالا و خدمات که در پی آنها می‌آید، رشد قیمت ارز بوده است» نه این که هر دو اتفاق معلول رشد پولند. همچنین دارایی‌ها به خاطر درگیری در بازی‌های سفته‌بازانه، مستعد رفتارهای گله‌ای در کوتاه‌مدت هستند. به این معنی که با کمی بالارفتن قیمت، سوداگران با هدف‌گرفتن بازدهی بیشتر، متقاضی خرید بیشتر در بازارهای دلار یا طلا می‌شوند که صرف همین باعث افزایش بیشتر قیمت آن دارایی می‌شوند. البته جای نگرانی نیست و با ترکیدن حباب، بازارها دوباره رفتار درازمدت را با رهگیری و هماهنگی با «رشد مازاد پول» پی‌ خواهند گرفت. اما رشد زودتر قیمت دلار همیشه این تصور اشتباه را رایج می‌کند که «عامل» افزایش قیمت کالا و خدمات، خودِ رشد قیمت دلار است.

سرمقاله

مجیدرضا حریری
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین

در این تردیدی وجود ندارد که تداوم اجرای سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی به شکل سابق دیگر ممکن نبود و تقریبا هیچکس با اعمال اصلاحات تازه در این فرایند مخالفتی نداشت اما اینکه این ارز چگونه حذف شود، سوال مهمی بود که در این حوزه مطرح می‌شد. دولت باید ابهام‌های موجود در این زمینه را با توضیحاتی شفاف برطرف کند، با توجه به  موقعیتی که اقتصاد ایران دارد و مشکلاتی که تورم برای این اقتصاد به وجود آورده، هرگونه تصمیم جدید باید با این پیش فرض اجرایی شود که نرخ تورم افزایش جدی پیدا نکرده و فشاری تازه بر مردم وارد نشود. توجه به وضعیت معیشت مردم و انجام حمایت‌های لازم در این حوزه را یکی از اصلی‌ترین اولویت‌ها در مسیر اصلاحات اقتصادی است هر چند اصلاحات ارزی تنها در چهار کالا اجرایی شد اما در عمل در دیگر بازارها نیز تاثیر قیمتی خود را نشان داد که تداوم این شرایط می‌تواند منجر به افزایش دوباره تورم شود. از این رو ارائه توضیحاتی دقیق درباره نحوه اجرای این اصلاحات، تبعات احتمالی آن و چگونگی حمایت دولت از مردم اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر برنامه‌ریزی دقیقی صورت نگیرد، حمایت نقدی نیز خود می‌تواند به افزایش نقدینگی و تورم دامن بزند. از این رو باید دید در ماه‌های آینده طرح دولت برای اجرای سیاست‌هایی چون کالابرگ الکترونیک به چه نتیجه‌ای می‌رسد و سیاست‌های اجرایی چگونه تعریف خواهد شد. اقتصاد ایران با مشکلات ساختاری مواجه بوده که قطعا حرکت به سمت اصلاح آنها، امری مثبت خواهد بود اما تشریح نحوه اجرای این اصلاحات، حمایت عملی از مردم و کاهش نگرانی‌های جامعه نیز باید به شکل همزمان پیگیری شود.

یادداشت

محمد علی خادم
کارشناس اقتصادی

اجرای طرح اصلاح نظام یارانه‌ای مانع از هدر رفتن منابع دولت می‌شود، این طرح سبب منتفع شدن دهک‌های کم درآمد جامعه می‌شود و به نوعی مجازات ثروتمندان را به همراه دارد. پایین نگه داشتن قیمت برای کالاهای مصرفی مشوق و کمک کننده به افرادی است که بیشتر مصرف می‌کنند یعنی هر چه قدر قیمت کالاها کم باشد  از نظر تومانی به آنها کمک بیشتری می‌شود. در این زمینه می توان ۱۰ درصد افراد فقیر جامعه را با ۱۰ درصد از ثروتمندان مقایسه کرد. زمانی که گروه اول در ماه کمتر از یک کیلوگرم مرغ مصرف می‌کنند و طبقه پر درآمد در ماه بالای ۵.۵ کیلوگرم مصرف مرغ دارند سوالی که ایجاد می‌شود این است که با پایین نگه داشتن قیمت کالاها به چه کسی کمک می‌شود؟ این در حالیست که با هدفمند کردن این یارانه و واقعی کردن قیمت‌ها اتفاقا یارانه نقدی به کسی داده می شود که در دهک پایین درآمدی قرار دارد؛ در واقع با این اقدام به قشر کم درآمد که مصرف کمتری دارند کمک می شود. بدین ترتیب ۴۰ درصد افراد کم درآمد جامعه با اجرای این طرح یعنی افزایش قیمت کالاها و ارائه یارانه نقدی منتفع و طبقه پردرآمد به نوعی متضرر می‌شوند. بنابراین ممکن است کسی که در استان تهران زندگی می کند از این موضوع به دلیل اینکه جزو دهک های پر درآمد جامعه است ناراحت و ناراضی باشد و کسانی که در روستاها زندگی می‌کنند و مصرف کمتری دارند راضی و منتفع؛ همچنین از نظر عدالت هم قطعا اقدام بهتری است، زیرا به هدف اصابت می‌کند.
هدر رفت منابع دولت با اجرای این طرح کمتر می‌شود، علاوه بر موارد ذکر شده بحث مصرف منابع از بودجه هم مطرح است زمانی که کمکی انجام می‌شود اما به هدف مورد نظر اصابت نمی‌کند مانند آبیاری غرقابی است که نمی‌دانید آب به درختان مورد نظر می‌رسد یا خیر و منابع هم در این میان به هدر می‌روند. اما اینکه اجرای این طرح در شرایط فعلی کشور اقدامی درست است یا خیر؟ باید گفت به طور مثال زمانی که شخصی خونریزی دارد، ما به جای حل مشکل آن چاقو هم در بدن فرد بیمار وارد می‌کردیم. اقدام صورت گرفته به این معنا نیست که جلوی کلیه خونریزی بدن فرد بیمار گرفته می‌شود، بلکه فقط یکی از چاقوهایی که هر سال به بدن این فرد بیمار وارد می‌شد دیگر وارد نمی‌شود. اجرای طرح اصلاح نظام یارانه اقدامی کافی نبوده اما لازم است، اجرای طرح مذکور به این معنا نیست که همه مشکلات وکم کاری های دولت حل و برطرف می‌شود اما از نظر کارشناسان اقتصادی اقدامی درست در جهت جلوگیری از اتلاف منابع دولت است.

«تجارت» قطعی برق برای یک میلیارد نفر در دنیا را بررسی کرد

گروه انرژی: تابستان امسال شبکه‌های نیروی سراسر جهان برق کافی برای تامین تقاضای رو به رشد تولید نخواهند کرد و بیش از یک میلیارد نفر در معرض ریسک قطعی برق قرار می‌گیرند. به گزارش «تجارت»، شبکه‌های نیرو به دلیل کمبود سوخت فسیلی، خشکسالی و موج کشنده گرما، اختلالات عرضه کالاها و افزایش قیمتها به دلیل جنگ در اوکراین و گذار ناموفق به سوی انرژی سبز، در مضیقه قرار گرفته‌اند. همه این عوامل دست به دست هم داده‌اند و خطر موجی از خاموشی‌ها را در اکثر نقاط نیمکره شمالی ایجاد کرده‌اند. اروپا برای حدود ۴۰ درصد از واردات گاز طبیعی خود به روسیه وابسته است که عمده این گاز از طریق خط لوله منتقل می شود. مجموع عرضه روسیه به اروپا سال گذشته به حدود ۱۵۵ میلیارد متر مکعب رسید و ۵۲ میلیارد متر مکعب آن از طریق اوکراین یا مسیرهای نزدیک آن منتقل شد. مسیرهای جایگزین شامل خط لوله یامال-یوروپ که از بلاروس و لهستان عبور کرده و به آلمان می رسد و خط لوله نورد استریم ۱ که از دریای بالتیک به آلمان امتداد دارد، هستند. اکثر کشورهای اروپایی وابستگی خود به گاز روسیه را در سالهای اخیر کاهش داده اند. کریدور ترانزیت اوکراین در سال ۲۰۲۱ عمدتا برای انتقال گاز به اسلواکی و سپس به اتریش و ایتالیا مورد استفاده قرار گرفت. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا واردات نفت و فرآورده های نفتی روسیه را ممنوع اعلام کرده و انگلیس هم اعلام کرده است که واردات نفت روسیه را تا پایان سال ۲۰۲۲ متوقف می کند. اتحادیه اروپا اعلام کرده که می خواهد واردات گاز روسیه را امسال به میزان دو سوم کاهش دهد و وابستگی به واردات از روسیه را پیش از سال ۲۰۳۰ قطع کند. بحران نیرو که بخش وسیعی از جهان و اقتصادهای بزرگ را درگیر می کند، ممکن است کمتر از یک ماه دیگر با آغاز تابستان در ۲۱ ژوئن، اتفاق بیافتد. مناطقی که درگیر این بحران می شوند، آسیا، اروپا و آمریکا خواهند بود که برق کافی برای تامین تقاضای سرمایشی مصرف کنندگانی که به دنبال فرار از گرمای سوزان هستند، ندارند. موج گرمای آسیا باعث خاموشی‌های چند ساعته روزانه شده و بیش از یک میلیارد نفر را در کشورهای پاکستان، میانمار، سریلانکا و هند با قطعی برق روبرو کرده است و بهبود وضعیت دیده نمی شود. شش تاسیسات نیرو در تگزاس، ماه جاری با از راه رسیدن گرمای تابستانی با مشکل روبرو شدند. حداقل ده‌ها ایالت آمریکا از کالیفرنیا تا گریت لیک، تابستان امسال در معرض قطعی برق قرار دارند. تامین نیرو در چین و ژاپن محدود خواهد بود. آفریقای جنوبی هم مهیای سالی از خاموشی‌های کم سابقه می‌شود. و اروپا در شرایط حساسی قرار دارد و اگر روسیه صادرات گاز به این منطقه را قطع کند، کشورهای متعدد با قطعی برق مواجه می شوند. شانتانو جایسوال، تحلیلگر بلومبرگ نیو انرژی فاینانس می‌گوید ترکیبی از جنگ و تحریمها که بازارهای کالا را مختل کرده، گرمای شدید و بهبود اقتصادی از پاندمی کووید که تقاضا برای نیرو را افزایش داده، وضعیت منحصری را ایجاد کرده و وی نمی‌تواند آخرین باری که ترکیبی از این عوامل اتفاق افتادند را بیاد بیاورد رگولاتورهای آمریکا اخیرا هشدار دادند نیمی از این کشور، از گریت لیک تا کرانه غربی، ممکن است خاموشی را تجربه کند. دلیل این خاموشی‌ها هم عدم تولید برق و ابرخشکسالی است.

آمریکا
تامین گاز طبیعی که سوخت شماره یک نیروگاه در آمریکاست، در سراسر این کشور محدود شده و قیمتها افزایش پیدا کرده است. شرکت پایایی برقی آمریکای شمالی، اعلام کرده است ظرفیت نیرو در اکثر نقاط این کشور و بخشهایی از کانادا محدود شده است. این یکی از منفی‌ترین ارزیابی‌های صورت گرفته از سوی این نهاد رگولاتوری تاکنون بوده است. از مصرف کنندگان خواسته خواهد شد با کاهش مصرف، به حفظ پایداری شبکه‌ها کمک کنند. در کالیفرنیا که پرجمعیت‌ترین ایالت است، تامین گاز به دلیل قطعی سال گذشته خط لوله که واردات را محدود کرد، کاهش بیشتری پیدا کرده است. بعلاوه تغییرات اقلیمی باعث تشدید خشکسالی شده و تامین نیروی برق آبی را به شدت محدود کرده است. اپراتور سیستم مستقل کالیفرنیا ماه جاری هشدار داد این ایالت در معرض ریسک خاموشی در چند تابستان آینده است. در شبکه ۱۵ ایالت که توسط اپراتور "سیستم مستقل مید کانتیننت" اداره می شود، مصرف کنندگان در ۱۱ ایالت در معرض خطر خاموشی هستند. این اپراتور که به ۴۲ میلیون نفر خدمات رسانی می کند، پیش بینی کرده است که تولید نیروی برای تامین دوره‌های اوج تقاضا در تابستان امسال به خصوص در ایالتهای منطقه میدوست، ناکافی است. این شبکه هرگز پیش از این هشداری از این دست پیش از آغاز تابستان و افزایش تقاضای تابستانی نداده بود.

«تجارت» خبر می‌دهد

گروه راه و مسکن: اگرچه هنوز سازمان برنامه و بودجه ضمانت‌نامه پرداخت مابه‌التفاوت سود تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی را ارایه نداده، بر اساس صحبت‌های مسئولان بنیاد مسکن در بعضی مناطق کشور این تسهیلات در حال پرداخت است. به گزارش «تجارت»، با گذشت حدود ۶ ماه از مصوبه شورای عالی مسکن در خصوص پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی به دلیل اینکه هنوز ضمانت نامه این وام توسط سازمان برنامه و بودجه ابلاغ نشده، بانکها از پرداخت آن امتناع می‌کنند البته ظاهراً بانک سپه در حال پرداخت این تسهیلات است. ۲۵ آبان ماه سال ۱۴۰۰ در جلسه شورای عالی مسکن با حضور رئیس جمهور تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی با نرخ سود ۵ درصد به تصویب رسید. اگرچه بعضاً اخباری مبنی بر پرداخت عن‌قریب تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی شنیده می‌شود اما آخرین پیگیری‌ها حاکی از آن است که سازمان برنامه و بودجه هنوز ضمانتنامه مابه التفاوت نرخ سود این تسهیلات را صادر نکرده است. تعلل سازمان برنامه و بودجه منجر به بلاتکلیفی روستاییان و انتقاد اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن شده است. حدود ۱۰ روز قبل مجید جودی - معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن اعلام کرد که بانک مرکزی وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی را به بانکهای عامل ابلاغ کرده اما آغاز پرداخت، منوط به صدور ضمانتنامه مابه التفاوت نرخ سود از سوی سازمان برنامه و بودجه است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر بانک سپه پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی را آغاز کرده اما به هر حال با محدودیت سهمیه مواجه است. بر این اساس انتظار می‌رود پرداخت تسهیلات توسط دیگر بانک‌ها نیز محقق شود. حدود شش ماه از تصویب وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی با نرخ سود ۵ درصد در شورای عالی مسکن با حضور رییس جمهور می‌گذرد. اما از آن زمان تا کنون هنوز سازمان برنامه و بودجه ضمانت‌نامه پرداخت مابه التفاوت سود تسهیلات تا ۱۸ درصد را ارایه نکرده است. در واقع این سازمان باید تضمین دهد که ۱۳ درصد از سود این وام توسط دولت پرداخت خواهد شد. شنیده می‌شود رقم مابه‌التفاوت نرخ سود حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان است که عدد سنگینی محسوب می‌شود و ظاهرا مسئولان سازمان برنامه معتقدند این رقم می‌تواند منجر به ایجاد تورم شود. با این حال بعضی بانکها از جمله بانک سپه پرداخت این تسهیلات را آغاز کرده‌اند. مسئولان بنیاد مسکن در برخی مناطق کشور مثل ایلام نیز اعلام کرده‌اند روند پرداخت وام ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی تسریع شده است. بنا به گفته حبیب الله محبی ـ مدیرکل بنیاد مسکن استان ایلام، طرح تسهیلات مسکن روستایی در روستاها افزایش یافته و متقاضیان در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت می‌توانند برای دریافت این تسهیلات اقدام کنند. وی افزود: طرح تسهیلات مسکن روستایی با سود و کارمزد ۵ درصد و سقف ۲۰۰ میلیون تومان به هر نفر برای احداث مسکن روستایی در سطح روستاهای استان به تصویب رسیده است. محبی بیان کرد: بازپرداخت این تسهیلات ۲۰ ساله است و زوج‌های جدید، افراد فاقد مسکن و بازگشتی‌های از شهر به روستا در اولویت اول قرار داده شده است. مدیرکل بنیاد مسکن استان ایلام با اشاره به ثبت نام افرادی که پیش از این برای تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی اقدام کرده‌اند، گفت: افرادی که تا تاریخ بیستم دی ماه سال ۱۴۰۰ برای تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی معرفی شده‌اند، این افراد نیز در اولویت تکمیل این اعتبار قرار گرفتند و مازاد ۱۰۰ میلیون تومان نیز به این افراد برای تکمیل واحدهای مسکونی آنها نیز پرداخت خواهد شد. همچنین معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن با بیان این‌که برای ۱۷۵ هزار واحد نهضت ملی مسکن تحت مسئولیت بنیاد، تامین زمین شده است گفت: ساخت حدود ۶۴ هزار واحد شروع شده و ۴۲ هزار واحد در مرحله فونداسیون و اسکلت است؛ تیرماه نیز در شهر قم ۲۰۰ واحد را افتتاح می‌کنیم. حمیدرضا سهرابی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: آن دسته از واحدهای طرح نهضت ملی مسکن که مسئولیت آن به عهده بنیاد مسکن گذاشته شده فعال است. وزارت راه و شهرسازی برای حدود ۱۷۵ هزار واحد، زمین به ما معرفی کرده که با توجه به بررسی شرایط زمین‌ها مثل کاربری و توپوگرافی اقدام به ساخت می‌کنیم. وی افزود: از ۱۷۵ هزار واحدی که زمین معرفی شده تا کنون برای ۸۸ هزار واحد پروژه تعریف کردیم که قابلیت ساخت دارد. مابقی در مراحل تغییر کاربری، برنامه‌ریزی استان، کمیسیون ماده ۵ یا شورای عالی مسکن است. معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن تصریح کرد: هم‌اکنون حدود ۶۴ هزار متقاضی واجد شرایط به ما معرفی شده که عملیات اجرایی ساخت خانه‌های آنها شروع شده است. این پروژه‌ها در مراحل مختلف آماده‌سازی زمین، اخذ پروانه یا ساخت قرار دارد. بیش از ۴۲ هزار واحد در مرحله فونداسیون و اسکلت است. به گفته سهرابی، تیرماه امسال تعداد ۲۰۰ واحد نهضت ملی مسکن در شهر قم توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی افتتاح می‌شود. وی با اشاره به سهم سالیانه ۴۰۰ هزار واحدی بنیاد مسکن در پروژه نهضت ملی مسکن گفت: از این تعداد ۲۰۰ هزار واحد شهری و ۲۰۰ هزار واحد روستایی است. بعد از تصویب و ابلاغ قانون جهش تولید و تامین مسکن مقداری زمان برد تا تفاهم‌نامه‌ها بین وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن به امضا برسد. اما همین که تا کنون برای ۱۷۵ هزار واحد تامین زمین شده نسبتا مطلوب است. معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن تاکید کرد: ما این آمادگی را داریم که هرچقدر زمین به ما معرفی کنند، پروژه شروع کنیم. درخصوص تامین منابع نیز بحمدالله مشکلی وجود ندارد و در اکثر نقاط کشور تسهیلات در حال پرداخت است. سهرابی خاطرنشان کرد: مسئولیت بنیاد مسکن در طرح نهضت ملی در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر است اما در برخی کلانشهرها مثل قم نیز فعالیت داریم. سقف این تسهیلات در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، ‌سایر کلانشهرها ۴۰۰ میلیون، مراکز استان‌ها ۳۵۰ میلیون و دیگر شهرها ۳۰۰ میلیون تومان است که با نرخ سود ۱۸ درصد پرداخت می‌شود. وی درباره این موضوع که دولت اعلام کرده بیشترین کمک در طرح نهضت ملی را به دهک‌های یک تا سه اختصاص می‌دهد گفت: در این خصوص وزارت راه و شهرسازی تصمیم‌گیری می‌کند که باید شیوه‌نامه را به ما ابلاغ کند. فعلا سود تسهیلات ۱۸ درصد است که ما بر اساس مشارکت مدنی، قرارداد را می‌بندیم. انشاءالله تا زمانی که واحدها به مرحله فروش اقساطی برسند شیوه‌نامه هم ابلاغ می‌شود. قرار است نرخ سود وام واحدهای نهضت ملی مسکن برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی ۵ درصد شود. معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن درباره آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی گفت: وام از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده ولی سازمان برنامه و بودجه هنوز ضمانت‌نامه مابه‌التفاوت نرخ سود ۵ درصد تا رقم ۱۸ درصد را صادر نکرده است. امیدواریم به زودی این مشکل برطرف شود. وام ۱۰۰ میلیون تومانی هم قفل شده بود که خوشبختانه هم‌اکنون جاری است و پرداخت می‌شود.

با وجود کاهش تولید خودروهای سواری توسط خودروسازان داخلی؛

گروه صنعت و تجارت: ایران با تولید حدود ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال ۲۰۲۱ به عنوان نوزدهمین خودروساز جهان در این سال شناخته شد. آمارهای منتشر شده از سوی سازمان بین‌المللی وسایل نقلیه موتوری نشان می‌دهد تولید خودرو جهان در سال ۲۰۲۱ با رشد ۳ درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده و به ۸۰ میلیون و ۱۴۵ هزار دستگاه رسیده است. تولید خودرو جهان در سال ۲۰۲۰ و در اثر شیوع کرونا بیش از ۱۳ درصد افت کرده بود. براساس این گزارش تولید خودرو ایران در سال ۲۰۲۱ نیز با رشد ۲ درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده و به ۸۹۴ هزار و ۲۹۸ دستگاه رسیده است.
در رده‌بندی بزرگترین خودروسازهای جهان در این سال جایگاه نوزدهم به ایران رسیده است. به عبارتی فقط ۱۸ کشور جهان تولید خودرو بیشتری نسبت به ایران در این سال داشته‌اند. انگلیس با تولید ۹۳۲ هزار دستگاه، یک پله بالاتر از ایران و در جایگاه هجدهم قرار گرفته است. تولید خودرو ایران در سال ۲۰۲۱ بالاتر از کشورهایی مثل ایتالیا با تولید ۷۹۵ هزار دستگاه، آفریقای جنوبی با تولید ۴۹۹ هزار دستگاه، لهستان با تولید ۴۳۹ هزار دستگاه، پرتغال با تولید ۲۸۹ هزار دستگاه، تایوان با تولید ۲۶۵ هزار دستگاه، بلژیک با تولید ۲۶۱ هزار دستگاه، اتریش با تولید ۱۳۶ هزار دستگاه، فنلاند با تولید ۹۳ هزار دستگاه و مصر با تولید ۲۳ هزار دستگاه بوده است.

بزرگترین خودروسازان جهان
چین با اختلاف بسیار زیاد نسبت به آمریکا بزرگترین خودروساز جهان در سال ۲۰۲۱ بوده است. تولید خودرو چین در این سال ۲۶ میلیون و ۸۲ هزار دستگاه گزارش شده است. تولید خودرو چین در سال ۲۰۲۱ حدود ۳ درصد رشد داشته است.چین تقریبا ۳ برابر آمریکا خودرو تولید می‌کند. آمریکا با تولید ۹ میلیون و ۱۶۷ هزار دستگاه در رده دوم و ژاپن با تولید ۷ میلیون و ۸۴۶ هزار دستگاه در جایگاه سوم جهان قرار گرفته‌اند. کشورهای هند با تولید ۴ میلیون و ۳۹۹ هزار دستگاه، کره جنوبی با تولید ۳ میلیون و ۴۶۲ هزار دستگاه، آلمان با تولید ۳ میلیون و ۳۰۸ هزار دستگاه، مکزیک با تولید ۳ میلیون و ۱۴۵ هزار دستگاه، برزیل با تولید ۲ میلیون و ۲۴۸ هزار دستگاه، اسپانیا با تولید ۲ میلیون و ۹۸ هزار دستگاه و تایلند با تولید ۱ میلیون و ۶۸۵ هزار دستگاه نیز به ترتیب رتبه‌های چهارم تا دهم را در رده‌بندی بزرگترین خودروسازان جهان به خود اختصاص داده‌اند. میزان تولید خودرو برخی کشورهای دیگر در سال ۲۰۲۱ عبارت بوده است از: روسیه ۱ میلیون و ۵۶۶ هزار دستگاه، فرانسه ۱ میلیون و ۳۵۶ هزار دستگاه، ترکیه ۱ میلیون و ۲۷۶ هزار دستگاه و کانادا ۱ میلیون و ۱۱۵ هزار دستگاه.

کارنامه تولید خودرو در ایران
از طرف دیگر با وجود وعده مسئولان و خودروسازان برای افزایش تولید سواری به‌ویژه در نیمه دوم سال ۱۴۰۰، تولید این نوع خودروها به ۹۰۰ هزار دستگاه هم نرسیده و نسبت به سال پیش از آن چهار درصد افت داشته است؛ این در حالیست طبق آمار میزان تولید کامیون، کامیونت و کشنده بالغ بر ۱۰۱ درصد بیشتر شده است. طبق آمارهای وزارت صمت، طی یکساله ۱۴۰۰، خودروسازان داخلی ۸۶۴ هزار و ۴۰۰ دستگاه خودرو سواری تولید کرده‌اند که در مقایسه با ۹۰۳ هزار و ۹۰۰ دستگاه خودرو سواری تولیدی سال ۱۳۹۹، افت چهار درصدی داشته‌ است؛ این در حالیست که وعده مسئولان و قول دو خودروساز بزرگ و اصلی کشور حکایت از این داشت که تولید خودرو تا پایان سال افزایشی باشد؛ حتی مدیران قبلی این دو خودروساز با این تعهد مجوز افزایش قیمت محصولات را گرفته بودند که تولید را افزایش دهند. بیشترین رشد تولید در بین خودروها در این مقایسه آمار متعلق به کامیون، کامیونت و کشنده‌ها است که بیش از ۱۰۱ درصد افزایش داشته است. تولید این خودروهای باری سنگین از ۶۵۶۸ دستگاه تولیدی در مجموع ۱۲ ماه سال ۱۳۹۹ به ۱۳ هزار و ۲۱۳ دستگاه در سال گذشته رسید و بدین ترتیب رشد ۱۰۱.۲ درصدی را ثبت کرده است. پس از آن، بیشترین رشد تولید را اتوبوس، مینی‌بوس و ون‌ها داشته‌اند؛ تولید اتوبوس، مینی‌بوس و ون در ۱۲ ماهه ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۴.۲ درصد افزایش یافته و به ۲۷۶۱ دستگاه رسیده است؛ در مدت مشابه سال ۱۳۹۹ آمار تولید این خودروها ۱۹۱۵دستگاه ثبت شده است. تولید کمباین و تراکتور نیز در سالی که گذشت به نسبت سال ۱۳۹۹ به ترتیب ۳.۱ درصد (کمباین) و ۲.۸ درصد (تراکتور) افزایش داشته است. در حالیکه در مجموع سال ۱۳۹۹ قریب به ۶۴۹ دستگاه کمباین تولید شده بود این میزان در سال گذشته به ۶۶۹ دستگاه رسید. تولید تراکتور نیز از ۲۱ هزار و ۳۵۲ دستگاه در سال ۱۳۹۹، ۹۱۷ هزار دستگاه بیشتر شده و به ۲۲ هزار و ۳۵۲ در سال ۱۴۰۰ دستگاه رسیده است. علاوه بر تولید سواری که در این مقایسه آماری میان دو سال ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ کاشی ثبت شده است، تولید وانت نیز در این مدت افت کرده است. در حالیکه در ۱۲ ماهه ۱۳۹۹ حدودا ۸۰ هزار و ۵۹۸ دستگاه وانت به تولید رسیده بود این میزان در ۱۲ ماهه سال گذشته به ۷۹ هزار و ۳۸۲ دستگاه رسید و ۱.۵ درصد افت تولید را ثبت کرد.

فروش سواری بیش از آمار تولید
بررسی صورت‌های مالی اعلام شده توسط ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو (به‌عنوان زیر مجموعه سایپا) به سازمان بورس نشان می‌دهد که در مجموع سال ۱۴۰۰ میزان تولید خودرو در کشور به ۹۰۰ هزار دستگاه نیز نرسیده است. این در حالیست که طی سال ۱۳۹۹ میزان تولید با عدد ۹۰۰ هزار و ۷۱۴ دستگاه (بدون احتساب تولید در پارس‌خودرو) بسته شد. این نشان می‌دهد که طی سال‌های اخیر به‌جای آنکه خودروسازان بیشتر به شعارهای افزایش، جهش، رونق و حمایت از تولید نزدیک شوند، ناموفق‌تر پیش آمده‌اند. در مجموع طی یک سال گذشته ۸۶۵ هزار و ۴۸۲ دستگاه خودرو و ۸۷۸ هزار و ۲۷۶ دستگاه خودرو فاکتور شده است. این در حالیست که نیاز بازار بیش از یک میلیون دستگاه برآورد می‌شود. این عدم تناسب عرضه با نیاز بازار زمینه‌ساز مشکلاتی شده است که سال‌هاست در بازار خودرو وجود دارد و سال به سال بر التهاب بازار خودرو بیشتر افزوده و شکاف قیمت کارخانه تا بازار آزاد محصولات را بیشتر کرده است. تولید خودرو در سال ۱۴۰۰ در مجموع به ۹۰۰ هزار دستگاه هم نرسیده و نسبت به سال ۱۳۹۹ افت بالغ بر چهار درصدی داشته است؛ این در حالیست در طی سال ۱۳۹۹ تولید خودرو با رشد چهار درصدی نسبت به سال پیش از آن (۱۳۹۸) از ۹۰۰.۵ هزار دستگاه فراتر رفته بود. از سوی دیگر نیاز بازار بیش از یک میلیون تومان برآورد شده است.تولید خودرو در سال۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹، در حالی افت ۴.۰۷ درصدی داشته است که در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ با رشد ۴.۳۳ همراه شده بود.

گروه صنعت و تجارت:‌شرکت بازرگانی دولتی اعلام کرد: بیش از ۴ میلیون تن انواع کالاهای اساسی را از منابع داخلی و خارجی تأمین کرده است. شرکت بازرگانی دولتی اعلام کرد: از ابتدای فروردین‌ماه تا پایان اردیبهشت‌ماه سال جاری، بیش از ۴ میلیون تن محصولات راهبردی کشاورزی از طریق خریدهای داخلی و واردات خارجی، تأمین و برای قرار گرفتن در چرخه‌ی مصرف داخل کشور به مبادی مصرف و مراکز ذخیره‌سازی این کالاها ارسال شده است. این گزارش می‌افزاید، این محصولات شامل گندم، برنج، روغن خام و دانه‌های روغنی است که بر اساس نیاز کشور و پس از انجام برنامه‌ریزی‌های لازم، برای خرید تضمینی آن از کشاورزان کشور و واردات آن‌ها از کشورهای صادرکننده اقدام شده است.
بر اساس این گزارش، خرید تضمینی گندم در کشور از چهارم فروردین‌ماه امسال در کشور آغاز شده و تا پایان اردیبهشت‌ماه، بیش از دو میلیون تن از این کالای استراتژیک از گندمکاران کشور خریداری شده تا در کنار تأمین آن از طریق واردات، ذخایر این محصول راهبردی در شرایط اطمینان‌بخش قرار گیرد. این گزارش حاکی است، همزمان با خرید تضمینی گندم، نسبت به خرید دانه‌ی روغنی کلزا نیز در کشور اقدام شده و طی دو ماه اخیر، ۷۵ هزار تن از این کالای استراتژیک از کلزاکاران کشور خریداری و برای استحصال روغن به کارخانجات روغن‌کشی ارسال شده است. بر اساس این گزارش، در دو ماه گذشته، میزان تأمین روغن خام از طریق منابع خارجی به ۱۷۳ هزار تن رسیده است، ضمن اینکه در همین مدت، واردات ۶۹ هزار تن انواع برنج خارجی به کشور نیز محقق شده است.
با برنامه‌ریزی‌های انجام شده، میزان ذخایر استراتژیک محصولات راهبردی کشاورزی کشور نسبت به سال گذشته افزایش یافته و موجودی این کالاها در مراکز و تأسیسات نگهداری آن‌ها در موقعیت مطمئن قرار دارد.

توضیحات دادستان تهران

دادستان تهران گفت: ضارب حادثه تیراندازی در خیابان طالقانی دستگیر شد و تحقیقات در خصوص این حادثه در حال انجام است. به گزارش ایسنا به نقل از قوه قضاییه، علی صالحی در خصوص جزئیات حادثه تیراندازی در خیابان طالقانی، عنوان کرد: صبح دیروز پس از اطلاع از حادثه تیراندازی در خیابان طالقانی تهران بلافاصله به همراه معاون و بازپرس ویژه قتل در صحنه حاضر شدیم. وی افزود: در این حادثه فردی با سلاح گرم به ماموران انتظامی مستقر در مقابل ساختمان بنیاد شهید اقدام به تیراندازی کرده بود که بر اثر این حادثه ۴ نفر از ماموران نیروی انتظامی مجروح شدند. دادستان تهران با بیان اینکه در حال حاضر ضارب دستگیر شده است، عنوان کرد: این فرد مجرم روز گذشته نیز ۴ تن از شهروندان شهرستان شهریار را با سلاح گرم به قتل رسانده و متواری بود. صالحی افزود: دستورات لازم برای بررسی این پرونده صادر شده است و تحقیقات درخصوص این حادثه ادامه دارد. ساعتی قبل درپی اعلام خبری مبنی بر تیراندازی ظهر امروز (شنبه) به سمت ماموران پلیس در مقابل کلانتری فلسطین در خیابان طالقانی تهران، مرکز اطلاع‌رسانی پلیس پایتخت اعلام کرد: در پی تجمع تعدادی از افراد مقابل بنیاد شهید
و امور ایثارگران در خیابان طالقانی، فردی با سلاح کمری اقدام به تیراندازی به سمت ماموران و شهروندان کرد.

رئیس جمهور تاجیکستان

گروه سیاسی: امامعلی رحمان،‌ رئیس جمهور تاجیکستان امروز یکشنبه در راس یک هیئت بلندپایه سیاسی-اقتصادی به دعوت رسمی رئیس جمهور ایران،‌ به تهران سفر می کند.
به گزارش تجارت، استقبال رسمی،‌ گفت‌وگوی دوجانبه روسای جمهور و رایزنی هیئت های عالی دو کشور،‌ امضاء چند سند همکاری در حوزه های اقتصادی،‌ علمی، سیاسی و فرهنگی و مصاحبه مطبوعاتی روسای جمهور از برنامه های این سفر دو روزه است.
گفتنی است آیت الله رئیسی شهریور 1400 به دعوت همتای تاجیک خود و نیز به منظور شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو شانگهای به دوشنبه سفر کرد که در جریان آن 8 سند همکاری بین ایران و تاجیکستان به امضا مقامات
۲ کشور رسید. همچنین در آن سفر سرانجام پس از 15سال درخواست ایران برای عضویت اصلی در سازمان شانگهای پذیرفته شد.

گروه سیاسی:‌نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد در حال بررسی گزارش‌هایی درباره توقیف ۲ نفتکش متعلق به یونان در خلیج فارس به دست سپاه پاسداران است. ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در خاورمیانه روز جمعه مدعی شد که در حال بررسی گزارش‌هایی است مبنی بر این‌که ایران ۲ نفتکش یونانی را پس از تهدید تهران به انجام «اقدامات تنبیهی» علیه آتن به دلیل توقیف یکی از نفتکش‌هایش توقیف کرده است. تیموتی هاوکینز از ناوگان پنجم به آسوشیتدپرس گفت که نیروی دریایی به تحقیقات خود ادامه می‌دهد. او توضیح بیشتری نداد. آسوشیتدپرس گزارش داد به نظر می‌رسد این اقدام انتقام‌جویی از کمک آتن در توقیف یک نفتکش با پرچم ایران در این هفته در دریای مدیترانه باشد. این خبرگزاری نوشت توقیف نفتکش‌های یونانی اولین حادثه بزرگ در دریا در چند ماه اخیر است، زیرا تنش‌ها بین ایران و غرب بر سر توافق هسته‌ای همچنان بالاست.
ایران با صدور بیانیه‌ای با اعلام این توقیف، نفتکش‌ها را به تخلفات نامشخص متهم کرده است. روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز جمعه از توقیف ۲ فروند نفتکش یونانی به دلیل ارتکاب تخلف توسط نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس خبر داد.
وزارت امور خارجه یونان اعلام کرد: «به سفیر ایران در آتن به دلیل «تسخیر خشونت‌آمیز ۲ کشتی با پرچم یونان» در خلیج فارس اعتراض شدیدی کردیم.» در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «این اقدامات عملاً دزدی دریایی است.» این وزارتخانه خواستار آزادی فوری کشتی‌ها و خدمه آن‌ها شد و گفت که این اقدامات «پیامد‌های منفی خاصی» در روابط دوجانبه و روابط ایران با اتحادیه اروپا، که یونان نیز عضوی از آن است، خواهد داشت. خبرگزاری الجزیره نیز نوشت وزارت امور خارجه یونان اعلام کرد: «به دلیل توقیف ۲ نفتکش با پرچم یونان در آب‌های خلیج فارس به ایران اعتراض کردیم.» این در حالی است که خبرگزاری رویترز روز گذشته در گزارشی به نقل از ۳ منبع آگاه نوشت که آمریکا یک محموله نفتی ایران را که در یک نفتکش تحت پرچم روسیه در نزدیکی یونان توقیف شده بود، در جزیره اویا یونان مصادره کرد و با یک نفتکش دیگر به آمریکا ارسال شد.

گروه کشاورزی:‌معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی گفت: حذف تعرفه‌های صادراتی مرغ و تخم مرغ انجام شده است تا تولید مازاد بر نیاز روزانه و ذخیره کشور به بازارهای صادراتی هدایت شود. حسین دماوندی‌نژاد در خصوص تشریح اقدامات حمایتی از تولید کنندگان صنعت طیور، اظهار داشت: همچنین تامین نهاده مدت‌دار با عقد قراردادهایی برای تولید گوشت مرغ مرتبط با جوجه یکروزه و برای گله‌های پشتیبان در اختیار پرورش دهندگان قرار داده می‌شود تا در زمان مقتضی تولید را هدایت و در آینده با دولت تسویه کنند. وی در تشریح اقدامات وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: در بخش صنعت طیور تولید تخم‌مرغ و گوشت مرغ وجود دارد و برنامه‌ریزی برای یک کمیته تخصصی و فنی متشکل از اتحادیه مرکزی مرغداران تخم‌گذار میهن و تعدادی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی در جهت تعیین هفتگی قیمت تخم‌مرغ تشکیل شده است.
این مقام مسوول ادامه داد: این کمیته به منظور خرید مازاد تخم‌مرغ و نگهداری در سردخانه‌های مورد نظر شکل گرفته است. دماوندی‌نژاد تصریح کرد: از چهارشنبه هفته گذشته کمیته تخصصی و فنی برای برنامه‌ریزی تخم‌مرغ مازاد شکل گرفته و براساس نرخ مصوب با هماهنگی نماینده تشکل مربوطه انجام می‌شود و در این راستا تخم‌مرغ مازاد از بازار خریداری می‌شود. معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: در تولید جوجه یک روزه نیز هر هفته تعدادی جوجه‌های یک روزه گوشتی تولید می‌شود و باید در فضای پرورش قرار گیرد و بر این اساس شرکت پشتیبانی امور دام کشور، تولید قراردادی با مرغداران را در دستور کار خود قرار داده است.