مذاکرات اروپاییها برای کاهش مصرف گاز
وزیران انرژی کشورهای اتحادیه اروپا درباره گزینههایی برای محدود کردن جمعی تقاضا برای گاز بحث و گفت و گو میکنند. به گزارش ایسنا، این بلوک با کاهش عرضه گاز روسیه دست و پنجه نرم کرده و آماده احتمال قطع کامل عرضه روسیه میشود. کادری سیمسون، کمیسر انرژی اتحادیه اروپا، پس از ورود به محل مذاکرات وزیران انرژی در لوکزامبورگ گفت: قصد دارم گامهای عینی به وزیران ارائه کنم و بر این باورم که باید در سطح کشورهای عضو و از سوی کمیسیون، آمادگی بهتری داشته باشیم. بر اساس گزارش رویترز، کمیسیون اروپا یک برنامه برای هماهنگ سازی آمادگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا را در برابر شوکهای بیشتر عرضه گاز در ژوییه، ارائه خواهد کرد. در این بین، قیمت گاز طبیعی اروپا با کاهش عرضه از سوی روسیه و کند شدن روند ذخیره سازی، افزایش پیدا کرده است. قیمت پایه بازار اروپایی هفته را با رشد حداکثر ۶.۹ درصد آغاز کرد. با کاهش عرضه گاز روسیه از طریق خط لوله نورد استریم ۱، خریداران تامین گاز از منابع دیگر را دشوار مییابند. سطح ذخایر گاز در اروپا روز یکشنبه یک درصد کاهش پیدا کرد و روند بهبود سطح ذخایر به میانگین پنج ساله را متوقف کرد. اگر فعالیت خط لوله نورد استریم ماه آینده برای تعمیرات به طور کامل متوقف شود، این وضعیت بدتر خواهد شد.
قیمت نفت سقوط کرد
قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی تحت تاثیر نگرانیهای اقتصادی و انتظار سرمایهگذاران برای اقدامات احتمالی گروه هفت درباره صادرات نفت روسیه و احیای توافق هستهای ایران، بیش از یک دلار سقوط کرد. به گزارش ایسنا، بهای معاملات نفت برنت یک دلار و ۴۲ سنت معادل ۱.۳ درصد کاهش پیدا کرد و به ۱۱۱ دلار و ۷۰ سنت در هر بشکه رسید. نفت برنت روز جمعه ۲.۸ درصد بهبود پیدا کرده بود. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با یک دلار و ۵۴ سنت معادل ۱.۴ درصد کاهش، به ۱۰۶ دلار و هشت سنت در هر بشکه رسید. شاخص نفت آمریکا روز جمعه با ۳.۲ درصد افزایش بسته شده بود. با این حال، هر دو شاخص تحت تاثیر افزایش نرخهای بهره در اقتصادهای بزرگ و قوی شدن ارزش دلار که به نگرانیهای تورمی دامن زده است، هفته گذشته برای دومین هفته متوالی کاهش پیدا کردند. اما در شرایطی که عرضه فرآوردههای نفتی محدود مانده است، قیمتهای نفت همچنان در بالای سطح ۱۰۰ دلار پشتیبانی شدهاند. سران گروه هفت قرار است در اجلاس هفته جاری در آلمان، به بررسی گزینههای موجود در خصوص صادرات نفت روسیه و قطع وابستگی به واردات نفت و گاز روسیه و همچنین تحریمهایی که رشد تورم را تشدید نکنند، بپردازند. این اقدامات شامل تعیین سقف قیمت برای نفت و فرآوردههای نفتی به منظور محدود کردن درآمدهای مسکو و کاهش آسیبهای احتمالی اقتصادهای دیگر است.
توقف تولید نفت اکوادور تا ۴۸ ساعت آینده
وزارت انرژی اکوادور هشدار داد اگر جادهها باز نشوند و خرابکاری در چاههای نفت ادامه پیدا کند، تولید نفت این کشور ظرف ۴۸ ساعت آینده به طور کامل متوقف خواهد شد. به گزارش ایسنا، اعتراضات ضد دولتی که از ۱۳ ژوئن آغاز شد، با اقدامات خرابکاری، تصرف چاهها و مسدود کردن جادهها، صنعت نفت این عضو سابق اوپک را در معرض تهدید تعطیلی قرار داده است. مجموعا، فعالیت ۱۱۷۶ چاه نفتی متوقف شده است. معترضان زیر چتر یک سازمان بومی، خواستار یارانههای بالاتر سوخت، ممنوعیت پروژههای نفتی و معدنی جدید و کندی اقدامات برای خصوصی کردن داراییهای دولتی در بحبوحه انتقادهای گسترده از طرح گیلرمو لاسو، رئیس جمهور محافظه کار این کشور برای اصلاحات اقتصادی با حمایت صندوق بینالمللی پول، هستند. بر اساس گزارش بلومبرگ، اکوادور پیش از این برای قراردادهای نفتی وضعیت فورس ماژور اعلام کرده بود تا از جریمه شدن به دلیل عدم عمل به تعهدات و ارسال به موقع محمولههای نفتی اجتناب کند. این دومین وضعیت فورس ماژور از ۱۲ دسامبر است. تولید نفت اکوادور در طول اعتراضات، به ۱۰۱ هزار و ۷۰۰ بشکه در روز رسید که پایینترین میزان از ژانویه سال ۲۰۱۰ بود. مختل شدن تولید نفت، به درآمدهای دولت اکوادور لطمه زده است. طبق بیانیه وزارت نفت اکوادور، تولید نفت در سطح نگران کنندهای است. آمار امروز بیش از ۵۰ درصد کاهش را نشان میدهد. در ۱۴ روز اعتراضات، دولت اکوادور حدود ۱۲۰ میلیون دلار درآمد را از دست داده است. پیش از اعتراضات، تولید نفت حدود ۵۲۰ هزار بشکه در روز بود. دولت اکوادور روز یکشنبه برای آرام کردن اعتراضات، اعلام کرد قیمت بنزین و دیزل را به میزان ۱۰ سنت در هر گالن کاهش خواهد داد.
افزایش ۱۱ درصدی مصرف برق در لرستان
سرپرست شرکت توزیع برق لرستان از افزایش ۱۱ درصدی مصرف برق در استان خبر داد. مهران امیری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: خوشبختانه با توجه به افزایش گرما در استان تاکنون هیچگونه خاموشی نداشتیم. وی ادامه داد: مدیریت مصرف در بخش صنعت، کشاورزی و اداری در استان انجام شده است. سرپرست شرکت توزیع برق لرستان اضافه کرد: کاهش ساعات ادارات سبب کاهش مصرف بین شش تا ۱۰ مگاوات شده است البته این میزان بستگی به همکاری دستگاههای اجرایی استان دارد که زمان تعیین شده را رعایت کنند. امیری افزود: در سه ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته میزان مصرف برق در لرستان ۱۱ درصد افزایش داشته است.
گروه انرژی: در دولت سیزدهم در حوزه گسترش تعاملات بینالمللی در صنعت نفت گامهایی را برداشته، و بهنظر میرسد با وجود تحریمها امتیازات خوبی را بدست آوردهایم. به گزارش «تجارت»، پترولجستیک از افزایش صادرات نفت ایران به ۹۶۱هزار بشکه در روز طی روزهای اول تا ۱۹ ژوئن خبر داد و این در حالی است که صادرات الپیجی ایران نیز طی امسال ۴ درصد از پیشبینیها بیشتر بوده است. یک شرکت تحلیل تجارت دریایی نفت به نام پترولجستیک از افزایش قابلتوجه صادرات نفت ایران در ماه جاری میلادی خبر داد. بررسیهای این شرکت نشان میدهد ایران طی روزهای اول تا ۱۹ ژوئن به طور متوسط ۹۶۱هزار بشکه در روز نفت روانه بازار جهانی کرده است. این در حالی است که براساس آمار این شرکت، طی ماه میلادی گذشته صادرات نفت ایران ۴۶۱هزار بشکه در روز برآورد شده بود. بر اساس این گزارش، با وجود تحریمهای آمریکا تولید و صادرات نفت ایران روندی صعودی داشته و چین بزرگترین خریدار نفت از این کشور بوده است. رویترز چندی پیش اعلام کرد چین هفته پیش ۲میلیون بشکه نفت از ایران وارد کرده که احتمالا در ذخایر دولتی نفت چین تخلیه خواهد شد. این محموله توسط نفتکش شرکت ملی نفت ایران به چین ارسال شد و احتمالا در آمار رسمی واردات نفت چین که در ماه جولای منتشر خواهد شد درج میشود. دولت چین پیش از آن نیز از ابتدای سال جاری میلادی سه محموله نفت دیگر از ایران برای تخلیه در مخازن ذخیره خود وارد کرده بود.
افزایش فروش الپیجی از ابتدای سال
از سوی دیگر پایگاه تخصصی اس پی گلوبال طی گزارشی کل صادرات الپیجی ایران را که در ماه جاری بارگیری شده است ۳۸۶هزار تن اعلام کرد. صادرات الپیجی ایران در ماه می به بالاترین رقم از زمان اعمال تحریمها در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ رسیده بود. این گزارش تصریح کرد اگرچه صادرات الپیجی ایران در ماه ژوئن نسبت به رکورد ۸۵۹هزارتنی ماه قبل تقریبا نصف شده است اما تحریمهای اخیر آمریکا تاثیری در این کاهش نداشته است. وزارت خزانهداری آمریکا در روز ۱۶ ژوئن چند شرکت چینی، هنگکنگی و اماراتی را که مدعی بود در زمینه صادرات الپیجی ایران به آسیا فعالاند تحریم کرد. درآمد ایران از صادرات نفت خام، گاز، میعانات، گاز طبیعی، فرآوردههای نفتی و پتروشیمی در ماههای آوریل و می ۶۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است. این بهرغم آن است که آمریکا راههای دسترسی ایران به سیستم مالی جهانی را بسته است. بر اساس این گزارش، متوسط صادرات الپیجی ایران در ۵ماهه نخست سال جاری میلادی ۵۲۵هزار تن در ماه بوده است و اگر آمار مربوط به ماه ژوئن را نیز لحاظ کنیم متوسط صادرات الپیجی ایران در نیمه نخست سال جاری میلادی ۵۲۰هزار تن در ماه خواهد شد که بیشتر از پیشبینیهاست. تحلیلگران پیشبینی کردهاند متوسط صادرات ماهانه الپیجی ایران در سال جاری میلادی ۵۰۰هزار تن باشد که در نیمه نخست سال جاری، صادرات ایران ۴ درصد از پیشبینیها بیشتر بوده است. برخی تحلیلگران میگویند بخشی از صادرات الپیجی ایران به طور غیرمستقیم از طریق کشورهایی مثل امارات و عمان به چین صادر میشود که در آمار صادرات ایران لحاظ نمیشود. سه منبع چینی به اس پی گلوبال گفتند تحریمهای جدید آمریکا تاثیر زیادی در تجارت بین ایران و چین نخواهند داشت، چرا که واردکنندگان چینی بر پایه یوان با ایران معامله میکنند. به گفته این افراد ۹۹ درصد صادرات الپیجی ایران به چین میرود و کشتیهای بسیار بزرگ چینی این محمولهها را به چین حمل میکنند. یک منبع چینی با بیاهمیت دانستن تحریمهای جدید آمریکا علیه صادرات الپیجی ایران گفت: این اولین باری نیست که آمریکا شرکتهای چینی را به علت رابطه با ایران تحریم میکند. اقدام اخیر آنها در تحریم ایران شاید برای منحرف کردن افکار عمومی آمریکا از تورم در اقتصاد این کشور انجام شده است.
اما با توجه به اهمیت ویژهای که بهبود روابط با همسایگان به ویژه کشور ترکمنستان برای دولت سیزدهم داشته و پیگیری شورای عالی امنیت ملی، قرارداد سوآپ گازی سه جانبه بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان (با رقم سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز) در تاریخ ۷ آذرماه ۱۴۰۰ منعقد شده که این قرارداد از ابتدای سال جدید میلادی (۱۱ دی ماه ۱۴۰۰) اجرایی شده است. همچنین به تازگی در سفر وزیر نفت به جمهوری آذربایجان، تفاهمنامه افزایش دو برابری سوآپ گاز از ترکمنستان به آذربایجان امضا شد و رشد حدود دو درصدی صادرات گاز طبیعی کشور در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته علیرغم محدودیتها اتفاق افتاد.
عضو هیأت مدیره جامعه تورگردانان ایران در نقد اجرای طرح نرخ دلاری بلیت هواپیما برای اتباع غیرایرانی، گفت: این رویه شرکتهای هواپیمایی فقط پول ملی را تضعیف میکند و ایران نیز از فهرست مقاصد سفر خط زده میشود. مصطفی سروی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به دو نرخی شدن خدمات در کشور، به تجربهای که در دیگر کشورها داشته است اشاره کرد و با بیان اینکه در هیچ کشوری براساس ملیت، قیمت تعیین نمیشود و این رفتار، تبعیضآمیز و در مغایرت با قوانین، شرع و عرف شناخته میشود، اظهار کرد: من حدود ۵۷ کشور را شهر به شهر گشتهام، از قویترین شهرهای توریستی تا ضعیفترین آنها را دیدهام و هرگز ندیدم براساس ملیت از مسافر خارجی پول بیشتری بگیرند و یا قیمت متفاوت بدهند. دلار گرفتهاند اما قیمت را تغییر یا افزایش ندادهاند.
یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، گفت: هدف اصلی طرح ساماندهی و کنترل اجاره بهای املاک مسکونی این است که برای افزایش نرخ اجاره سقف معینی تعیین و جلوی زیاده خواهی برخی از مالکان گرفته شود. رحمت الله فیروزی پوربادی در گفت وگو با ایسنا، درباره اهداف طرح ساماندهی و کنترل اجاره بهای املاک مسکونی، بیان کرد: طرح کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی پس از تصویب کلیات در صحن مجلس به کمیسیون عمران ارجاع شد تا جزئیات آن با یک نگاه بلند به قانون گذاری در حوزه اجاره داری مورد بحث و بررسی قرار گیرد و اکنون در دستورکار کمیسیون عمران مجلس قرار دارد و چون بر روی برخی از مواد این طرح اختلاف نظر وجود دارد بحث و بررسی بر روی آن ادامه دار است.
واکنش رئیس اتاق تعاون به بدقولی وزارت راه
رییس اتاق تعاون ایران با انتقاد از عدم همکاری مسئولان وزارت راه و شهرسازی در ارائه فرمت قرارداد مسکن کارگران از قاسمی خواست به این مسأله ورود کند تا کار ساخت مسکن کارگران که شش ماه است به تاخیر افتاده، هرچه سریعتر آغاز شود. به گزارش ایسنا، بهمن عبداللهی در نشستی درباره ساخت مسکن کارگران در شهرکهای صنعتی و آخرین اخبار از تفاهم نامه اتاق تعاون با وزارت راه و شهرسازی گفت:شش ماه قبل در حضور رئیس جمهور تفاهمنامهای با وزارت راه و شهرسازی برای احداث ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در جوار شهرکهای صنعتی منعقد کردیم که البته در قالب طرح ملی مسکن ادغام شد. یک ماه قبل هم تفاهم نامه ای در راستای بازسازی بافتهای فرسوده منعقد شد که ۱۴۰ هزار واحد مسکونی را شامل می شود. وی افزود: ما با انرژی بسیار و انگیزه بالا پس از تفاهم نامه اولیه، تلاش کردیم جزو اولین گروه هایی باشیم که کار احداث مسکن را شروع می کند و در این مدت مذاکرات و مکاتبات بسیاری با وزارت راه و شهرسازی داشتیم.
برخورد با گرانفروشی بلیت پروازهای عتبات
رییس سازمان هواپیمایی کشوری گفت: گرچه پروازهای خارجی مشمول قیمتگذاری نیستند اما با افزایش بیرویه قیمت و گرانفروشی بلیت پروازهای عتبات برخورد خواهیم کرد. به گزارش ایسنا، طی روزهای گذشته برخی رسانهها و مردم در فضای مجازی نسبت به افزایش بیرویه و گرانفروشی بلیت پروازهای عتبات عالیات منتشر شد و انتقادهای بسیاری در این زمینه مطرح شد. چرا که برخی از ایرلاینها بلیت هواپیما تهران-نجف-تهران را از حدود شش میلیون تومان تا بیش از ۱۰ میلیون تومان در سایتهای مختلف به فروش رساندند. محمد محمدی بخش –رییس سازمان هواپیمایی کشوری- در گفتوگو با ایسنا درباره این موضوع اظهار کرد: گرانفروشی بلیت هواپیما را حتی در مسیرهای خارجی تایید نمی کنیم. اما در رصدهایی که انجام دادیم بعضی از نرخهایی که اعلام شده، یافت نشد و اینطور که برخی رسانهها گفتند، نبود. وی افزود: البته شاید این نرخها مربوط به تورهایی است که شامل قیمت بلیت هواپیما و هزینه هتل یا امکانات دیگر باشد. رییس سازمان هواپیمایی کشوری ادامه داد: مسلما با افزایش قیمت بیش از حد قیمت بلیت هواپیما و گرانفروشی آن برخورد میکنیم.
گروه راه و مسکن: درپی رشد خریدهای سرمایهگذاری و بر اساس گزارشهای غیررسمی از وضعیت بازار مسکن شهر تهران قیمتهای مدنظر فروشندگان در خردادماه سه درصد نسبت به ماه قبل افزایش پیدا کرد؛ با این حال یک کارشناس معتقد است که بازار در ماههای آینده با افت تقاضا و به تبع آن کاهش سرعت رشد قیمت مواجه میشود. به گزارش ایسنا، خردادماه امسال بازار مسکن شهر تهران به لحاظ قیمتهای پیشنهادی با تغییر نسبت به اردیبهشت ماه مواجه شد. به گزارش «تجارت»، دادههای غیررسمی حاکی از آن است که متوسط قیمتهای پیشنهادی هر متر مربع مسکن در پایتخت طی یک ماه اخیر ۳ درصد افزایش یافته است. تمایل برای خرید نیز که از بازدید آگهیها استنباط میشود با ۵ درصد رشد مواجه شد. تحرک نسبی بازار مسکن شهر تهران در سومین ماه از سال جاری در شرایطی رقم خورد که اردیبهشت ماه هم نرخهای پیشنهادی در مقایسه با فروردین ۵.۲ درصد و قیمتهای قطعی ۶.۱ درصد بالا رفته بود. این تغییرات پس از آن ایجاد شد که قیمت کالاهای اساسی افزایش یافت. مطابق اطلاعات به دست آمده از سامانه کیلید در خردادماه ۱۴۰۱ متوسط قیمتهای پیشنهادی مسکن در تهران به ۵۴.۲ میلیون تومان در هر متر مربع رسیده، در حالی که این رقم در اردیبهشت امسال ۵۲.۶ میلیون تومان بود که از افزایش ۳ درصدی حکایت دارد. در تهران ۱۰.۵ هزار معامله مسکن در اردیبهشت منعقد شد که رشد ۱۶۶ درصدی را در مقایسه با سال قبل ثبت کرد. افزایش معاملات، زمینه را برای تغییر نسبی قیمت فراهم کرد. اواخر سال ۱۳۹۹ میانگین قیمتهای پیشنهادی سامانه مذکور تا متری ۵۷ میلیون تومان بالا رفته بود که پس از آن به تدریج روند نزولی به خود گرفت و تا حدود ۵۰ میلیون تومان نیز در اواخر ۱۴۰۰ رسید. با این حال آمار، رشد نسبی قیمتها در دو ماهه ابتدای سال جاری را نشان میدهد. افزایش قیمت مسکن در خرداد امسال در مقایسه با خرداد سال گذشته برای خانوارهای ایرانی نزدیک به ۳۲ درصد و در یک ماه گذشته ۲.۳ درصد بود که البته آمار از افت ۸ درصدی شتاب تورم ماهیانه این بخش حکایت دارد. بازار مسکن در کل کشور، سومین ماه از سال جاری را با رشد ۲.۳ درصدی قیمت نسبت به ماه گذشته پشت سر گذاشت. طبق اعلام مرکز آمار از شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور، تورم سالیانه مسکن (دوازده ماهه منتهی به خرداد ۱۴۰۱) کل کشور به ۲۷.۵ درصد رسید. رشد ماهیانه قیمت مسکن نیز ۲.۳ درصد بود. ماه گذشته این شاخص ۲.۵ درصد اعلام شد که از افت ۸ درصدی شتاب تورم ماهیانه بخش مسکن حکایت دارد. از طرف دیگر تورم نقطه به نقطه که شاخص تغییر قیمت خرداد امسال نسبت به خرداد سال گذشته را نشان میدهد ۳۱.۹ درصد به ثبت رسید. این شاخص برای سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب ۲۴.۲ درصد و ۲۸.۱ درصد بود. رشد ۲۷ درصدی سالیانه قیمت مسکن طی خرداد ۱۴۰۱ در شرایطی رخ داد که در همین زمان تورم عمومی سالیانه ۳۹.۴ درصد و تورم نقطه به نقطه ۵۲.۵ درصد شد. تورم عمومی ماهیانه نیز ۱۲.۲ درصد به ثبت رسید. تورم سالیانه مسکن کل کشور در خرداد سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب ۲۲.۶ درصد و ۲۸.۸ درصد بود. در خردادماه سال ۱۴۰۱ این عدد به ۲۷.۵ درصد رسید. اگرچه قیمت برخی کالاها در خرداد امسال با رشد مواجه شد اعداد و ارقام از افت ۴.۵ درصدی تورم سالیانه مسکن حکایت دارد. با این حال آمار توضیح میدهد که طی سه سال گذشته قیمت مسکن حدود ۷۹ درصد افزایش یافته است. از طرف دیگر نرخ رشد اجاره بها در ماههای خرداد سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ به ترتیب ۲۴.۱ درصد، ۲۷.۸ درصد و ۳۱.۷ درصد بوده است. در واقع تورم اجاره بها در خرداد امسال در مقایسه با سال گذشته ۱۴ درصد رشد داشت. تورم ماهیانه اجاره بها نیز در خرداد ۱۴۰۱ به میزان ۲.۳ درصد بود. ماه گذشته این رقم ۲.۵ درصد اعلام شد که آمار از افت ۸ درصدی تورم اجاره در یک ماه اخیر حکایت دارد. در شرایطی که تورم عمومی متاثر از تغییر قیمت کالاهای اساسی از ۵۲ درصد عبور کرد، میزان رشد سالیانه قیمت مسکن در شهر تهران ۲۶ درصد بود که دقیقا نصف میزان افزایش تورم محسوب میشود. به گزارش ایسنا، بازار مسکن پس از یک دوره رکود یک ساله در اردیبهشت امسال مقداری به تحرک رسید. رشد ۱۶۶ درصدی معاملات شهر تهران نشاندهنده تلاش برای حفظ سرمایه از طریق خرید ملک بود. با توجه به شرایط اقتصادی موجود و تغییر قیمت کالاهای اساسی، مسکن به عنوان یک دارایی امن، بخشی از سرمایههای سرگردان را به سمت خود جذب کرد. اردیبهشت امسال ۱۰ هزار و ۴۹۰ معامله مسکن در شهر تهران منعقد شد که در مقایسه با فروردین سال جاری ۲۰۶ درصد و نسبت به اردیبهشت سال گذشته ۱۶۶ درصد افزایش یافت. متوسط قیمت هم ۳۶ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان در هر متر مربع شد که افزایش ۲۶ درصدی را نسبت به سال گذشته به ثبت رساند. در مقایسه با فروردین امسال هم ۶.۱ درصد رشد کرد. این افزایش غافلگیرکننده در شرایطی رخ داد که طی یک سال اخیر بازار به لحاظ حجم معاملات و قیمت در آرامش نسبی قرار گرفته بود.
افزایش ۱۰ درصدی قیمت مسکن در سه ماه اخیر
تحولات بازار مسکن شهر تهران طی یک ماه اخیر از عواملی همچون تلاش برای حفظ سرمایه از طریق خرید داراییهای ثابت، انتظارات تورمی و رشد قیمت نهادههای ساختمانی نشأت گرفت. بر اساس آمار رسمی بانک مرکزی از بهمن سال گذشته تا کنون قیمت مسکن در تهران ۱۰ درصد افزایش یافته و به ۳۶ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان در هر متر مربع رسیده است. تنها از فروردین تا اردیبهشت قیمت مسکن در تهران ۶.۱ درصد افزایش پیدا کرد. در کل کشور نیز طبق اطلاعات مرکز آمار، قیمتها با دو تغییر در ماههای اردیبهشت و خرداد مواجه شد. تورم ماهیانه مسکن کل کشور در اردیبهشت ۲.۵ درصد و در خردادماه ۲.۳ درصد اعلام شد. درخصوص نرخ مصالح ساختمانی هم آمار زمستان ۱۴۰۰ گویای رشد سالیانه ۵۵ درصدی قیمتها بود. تورم نهادههای ساختمانی در کنار رکود معاملات مسکن به شکل افت ساخت و ساز بروز پیدا کرد. در سال ۱۴۰۰ تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده شهر تهران نسبت به سال قبل از آن ۱۸.۵ درصد کاهش یافت. علیرضا ذوالفقاری ـ کارشناس بازار مسکن در تشریح وضعیت فعلی این بازار به ایسنا گفت: هماکنون در اقتصاد کشور با شرایط تورمی مواجهیم و مسکن هم از این شرایط متاثر شده است. قشر متوسط به عنوان متقاضی موثر خرید خانه، توان خود را از دست داده و تقاضای مصرفی به شدت کاهش یافته است. در حال حاضر معاملات، بیشتر از نوع سرمایهگذاری است. وی با بیان اینکه بازار اجاره نیز متاثر از قیمت مسکن با رشد مواجه شده است افزود: اجاره بیش از ۶۰ درصد درآمد خانوارها را به خود اختصاص میدهد و در شرایط فعلی، سر و سامان دادن به بازار اجاره باید اولویت اقدامات دولت باشد.