گروه سیاسی: رئیس جمهور اظهار داشت: دولت برای شنیدن حرف معترض و مخالف گوش شنوا دارد، اما اعتراض با آشوب و اغتشاش تفاوت دارد. اغتشاش هم مانع گفتگو و هم مانع هر نوع توسعه یافتگی است و مردم انتظار دارند با آن برخورد قاطع شود. به گزارش ایسنا، سید ابراهیم رئیسی در جلسه دیروز چهارشنبه هیئت دولت با گرامیداشت هفته بسیج و یاد و خاطره شهدای بسیجی، روحیه بسیجی را برخورداری از اخلاص، تدبیر، عقلانیت، انگیزه، روحیه خدمت و مقاومت و اتکا به خداوند در برابر شدائد، مشکلات و موانع دانست و بر حفظ و ارتقای روحیه انقلابی و بسیجی در همکاران دولت تاکید کرد. رئیسی گفت: بسیج حرکت سازمانیافته، منظم و با اندیشه و انگیزه انقلابی و عمل صالح برای پیشبرد اهداف انقلاب و گرهگشایی از زندگی مردم است و دولت باید در تمام عرصههای خدمت بسیجی عمل کند. رئیس جمهور تصریح کرد: امروز که دشمن به صورت هدفمند به جنگ ترکیبی با داشتههای انقلاب اسلامی آمده و نشاط، امید و اعتماد جامعه و سرمایه اجتماعی ما را هدف گرفته، راه مقابله با شیطنتها، فتنهها و توطئههای او پرهیز از هر گونه تاخیر در انجام امور مربوط به رفاه و آسایش مردم و کار و تلاش مضاعف برای حل مشکلات است.
«لزوم حرکت مسئلهمحور دستگاههای اجرایی» و «تامین نیازهای مردم به ویژه توجه به معیشت آنها» از دیگر تاکیدات رئیسی به همکاران دولت بود.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش ناامنی را خط قرمز دولت دانست و گفت: امنیت و آرامش زیربنای رشد و پیشرفت کشور و فعالیتهای علمی، اقتصادی و کسب و کارهای مردم است که دستگاههای مسئول باید به آن توجه ویژه داشته باشند.
رئیسی افزود: دولت برای شنیدن حرف معترض و مخالف گوش شنوا دارد، اما اعتراض با آشوب و اغتشاش تفاوت دارد. اغتشاش هم مانع گفتگو و هم مانع هر نوع توسعه یافتگی است و مردم انتظار دارند با آن برخورد قاطع شود.
رئیس جمهور با اشاره به دستهای پنهان برای اخلال در بازار ارز، از دستگاه های مرتبط خواست تدابیر اتخاذ شده در این زمینه را با سرعت و دقت اجرایی کنند.
گروه اقتصاد کلان:از لحظه شروع تهاجمنظامی روسیه به اوکراین، اقتصاد جهانی دستخوش تحولات زیادی شده که بحران غذا و نوسانات قیمت نفت و گاز،نمودهای عینی این جنگ محسوب میشود.به گزارش«تجارت»،اکنون به نظر میرسد ورود روسها به بازارهای غیررسمی نفت و گاز تا حدود زیادی درآمدهای ایران را کاهش داده چرا که ارزان فروشی مسکو در بازارهای جهانی عملا تاثیر منفی روی فروش ایران گذاشته است.در همین رابطه،عضو کمیسیون برنامه و بودجه اظهار داشت: تمام تلاش دولت و مجلس این بود که در سال جاری با کسری بودجه مواجه نشویم دولت هم در بخش میزان صادرات نفت و قیمت نفت پیشبینیهایی داشت، اما به دلیل مسائلی برای فروش نفت در دنیا پیش آمد و با اعمال تحریمها علیه روسیه، روسها ناچار شدند نفت و گاز را به صورت غیر رسمی وارد بازار کنند و قیمت نفت را کاهش داد. همین عامل باعث شد قیمتهای مورد نظر در بازار انرژی محقق نشود و قیمتها بالا نرود.
علیرضا شهبازی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره عملکرد دولت سیزدهم در اجرای کالابرگ اظهار داشت: اجرای کالا برگ در بودجه 1401 آمده و قانون است زمانی که دولت لایحه را به مجلس تحویل داد در راستای سیاست حذف ارز 4200 تومانی، مجلس به شرطی با حذف ارز ترجیحی موافقت کرد که دولت بتواند کالابرگ را به اجرا برساند و برای پیادهسازی آن اقدام و عمل کند.
وی ادامه داد: در بُعد نظارتی مجلس و به دنبال تذکرات جلسات پی درپی برای اجرای کالا برگ با نمایندگان دولت برگزار کردیم و مجلس بارها به دولت تذکر داده که با توجه به اینکه برای اجرای کالابرگ از برنامه زمان بندی عقب مانده هر چه زودتر نسبت به اجرای آن عمل کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه کالابرگ به طور قطع باید در 1401 به اجرا شود و اجرای آن به سال آینده موکول نخواهد شد، گفت: دولت در چند ماه گذشته به دلایلی نتوانسته کالا برگ را به اجرا برسانند اما در این چند ماه باقیمانده از سال باید نسبت به اجرای آن هر چه سریعتر اقدام کند و مجلس در این شرایط برای اینکه فشار معیشتی بر روی مردم کاهش پیدا کند، در اجرای کالابرگ با دولت همکاری خواهد کرد.
شهبازی با اشاره به عدم تحقق شرط مجلس برای حذف ارز 4200 تومانی افزود: حذف ارز ترجیحی در راستای جلوی سوءاستفاده افراد از دسترسی به ارز گرفته شود چراکه عدهای ارز ارزان را دریافت میکردند اما کالا و خدماتی را وارد بازار نمیکردند یا اینکه کالا را با همان قیمت بالا وارد بازار میکردند از این رو حذف ارز ترجیحی اقدام ارزشمندی بود اما نظارتی که باید برای کنترل قیمتها انجام میشد به اجرا نرسید.
وی تاکید کرد: شرط مجلس برای موافقت با حذف ارز ترجیحی این بود که افزایش قیمت به غیر از کالاهای اساسی که متاثر از حذف ارز 4200 هستند و یارانهدار خواهند شد به سایر کالاها سرایت نکند که متاسفانه این اتفاق نیفتاد و شاهد آن بودیم که قیمت بسیاری از سایر اقلام هم افزایش یافت که باعث افزایش فشار معیشتی بر روی مردم شد. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره اظهارات رییس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر کسری 200 هزار میلیارد تومانی بودجه به دلیل عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی، اظهار داشت: تمام تلاش دولت و مجلس این بود که در سال جاری با کسری بودجه مواجه نشویم دولت هم در بخش میزان صادرات نفت و قیمت نفت پیشبینیهایی داشت، اما به دلیل مسائلی برای فروش نفت در دنیا پیش آمد و با اعمال تحریمها علیه روسیه، روسها ناچار شدند نفت و گاز را به صورت غیر رسمی وارد بازار کنند و قیمت نفت را کاهش داد و همین عامل باعث شد قیمتهای مورد نظر در بازار انرژی محقق نشود و قیمتها بالا نرود. شهبازی ادامه داد: همچنین پیشبینیهایی برای میزان فروش اموال و داراییهای دولت صورت گرفته بود که متاسفانه این مورد در ماههای گذشته تحقق پیدا نکرد که البته دولت در تلاش جبران این عقبماندگی است تا کسری بودجه را جبران کند. وی با بیان اینکه به هیچ عنوان قصد افزایش قیمت حاملهای انرژی را نداشتیم و نداریم، گفت: در بودجه 1401 هیچ پیشبینی برای تصمیم گیری نسبت به افزایش حاملهای انرژی نداشتیم و نمیتوان عدم اجرای آن را عامل کسری بودجه دانست چراکه اساسا افزایش قیمتها در دستور کار نبود.عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: در جلسات مجلس هیچ بحثی درباره افزایش قیمت حاملهای انرژی نداریم، البته پیشنهاداتی بوده اما این پیشنهادات رد شدهاند و نظر اکثریت مجلس این بوده که افزایشی در قیمتهای حامل انرژی نداشته باشیم.
به گزارش خبرگزاری اینترفکس ماه گذشته در حاشیه همایش اقتصادی خزر که در مسکو برگزار شد، وزیر نفت ایران و معاون نخستوزیر روسیه به ماجرای سوآپ فراوردههای نفتی ازجمله بنزین از دریای خزر و تهاتر اقلام غیرنفتی با نفت اشاره کردهاند.
جواد اوجی، وزیر نفت ایران، گفته بود که دو کشور قادر هستند تا ۱۰ میلیون تن سوآپ فراوردههای نفتی و غیرنفتی داشته باشند و تأسیسات زیربنایی آن نیز وجود دارد.
حالا عبدالله باباخانی، کارشناس انرژی، در واکنش به ماجرای آغاز سوآپ نفت روسیه از سوی ایران، نموداری از فروش روسیه به بازارهای سابق ایران یعنی هند و چین منتشر کرده و نوشته: «ایران تا 2019 روزانه حدود 500 هزار بشکه نفت به هند میداده و بعد از تحریم، حدود صد هزار بشکه بهصورت غیررسمی. روسیه قبل از جنگ حدود 150 هزار بشکه نفت به هند میفروخت و بعد از تحریم اروپا آن را به 1.1 میلیون بشکه رسانده. حالا هم به ایران فشار میآورد که نفت را برایش سوآپ کند و بشکهای دو دلار بگیرد!».
بهجز این نشریه اویلپرایس نیز در گزارش اخیر خود به این موضوع اشاره کرده و نوشته است: «گرچه افزایش درخورتوجه حجم نفت خام نفتکشهایی که هنوز مقصد نهایی را نشان ندادهاند، کار نظارت بر صادرات روسیه را پیچیدهتر کرده؛ اما بیشتر این کشتیها به هند ختم میشوند و تعداد کمتری هم به سمت شرق و چین حرکت میکنند. افزودن این کشتیها به محاسبات، نشاندهنده افزایش مداوم جریان ترکیبی نفت خام روسیه به ترکیه، چین و هند در هفتههای اخیر است».
طبق گزارش این نشریه، صادرات نفت روسیه به چین، هند و ترکیه در ماه ژوئن به اوج خود که 2.2 میلیون بشکه در روز بود، رسید.
جالب اینجاست که تلاش برای افزایش ارتباط اقتصادی با روسیه، که به باور کارشناسان انرژی هرگز برد-برد نبوده، در شرایطی دنبال میشود که در سالهای گذشته دهها پروژه ایرانی-روسی یا با پیمانشکنی روسیه بینتیجه مانده یا منافع ایران بهطور شفاف لحاظ نشده است.
نیروگاه بوشهر، میادین نفتی آذر، آبادان و پایدار غرب، منصوری و چنگوله، نیروگاه سیریک، خطآهن گرمسار-اینچهبرون، واکسن کرونا و... بارزترین نمونههای آن هستند. بااینحال حتی اگر قصد چشمبستن روی تمام این تجارب را هم داشته باشیم، همین چند ماه پیش بود که خبر آمد با وجود ادعای اعضای کابینه سیزدهم مبنی بر اینکه روسیه برای سرمایهگذاری در انرژی و ترانزیت به ایران میآید، نهتنها روسها برای سرمایهگذاری به ایران نیامدهاند بلکه حجم تجارت بین دو کشور نیز بسیار اندک است. ماجرا از این قرار بود که احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، در زمان سفر رئیسی به روسیه از توافقات دوجانبه در بخشهای نفت و انرژی، راهآهن و ترانزیت دو کشور و تکمیل راهگذر شمال به جنوب از طریق ترانزیت ریلی خلیج فارس به اروپا، اینچهبرون و رشت-آستارا خبر داده بود. وزیر اقتصاد گفته بود بناست روسیه برای راهآهن رشت-آستارا پنجمیلیارد دلار خط اعتباری اختصاص دهد و هزار لوکوموتیو از این کشور خریداری شود؛ اما کمی بعد کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، به ایلنا گفت: «هیچ توافقی با روسیه برای تأمین مالی این پروژه وجود ندارد. روی این موضوع کار میکنیم که این پروژه به شکل مشترک انجام شود؛ ولی اینکه قرار باشد روسیه تأمین مالی را انجام دهد، خبر درستی نیست».
عطا بهرامی
استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل اقتصادی
در شرایط کنونی بازار بورس وضعیت بهتری دارد، بازار ارز همچنان نابسامان است، بازار طلا نوعی همپوشانی با بازار ارز دارد و در نهایت، بازار مسکن نیز تا حد کمی عقبگرد را در شرایط رکود تجربه میکند. از چشم اندازی کلی اینطور به نظر میرسد که به دلیل چرخش قابل توجه کشور در دولت سیزدهم به سمت شرق، دولتهای غربی مایلند تا سیاست خارجی ایران همچنان در مدار غرب باقی بماند در حالی که آنها حاضر به دادن امتیازی به ایران نیستند. الگوی غالب در گروکشیهای بین المللی این است که مثلا اگر قرار است کشوری را از یک جهتگیری خاص دور کنند، به آن امتیازاتی نیز بدهند. اما این در مورد ایران صدق نمیکند. ایران در عرصه مبادلات تجاری خود به دنبال خرید کالاهای مورد نیازش با قیمت پایین و به صرفه است و در عین حال توقع دارد که بازارهایی را نیز در اختیار داشته باشد تا بتواند کالاهایش را بفروشد. این انتظار حداقلیِ تهران، مورد تایید غرب نیست. از منظری دیگر همچنین شاهدیم که روسها از سرمایه گذاری ۴۰ میلیارد دلاری در پارس جنوبی حرف میزنند و چینیها نیز در قالب برنامه مشارکت راهبردی ۲۵ سال با ایران، از سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری (و حتی بیشترِ) خود در ایران در حوزههای مختلف خبر میدهند. در عین حال چینیها در هر پروژهای که در ایران وارد شده اند، عمدتا کار را با سرعتی بیشتری در قیاس با همتایان غربی خود به پیش برده اند. مجموع این مسائل موجب میشوند تا ایران به سمت محور شرق جذب شود. موضوعی که مطلوب غرب نیست و البته این نارضایتی تا حد زیادی جلوههای عینی خود را در قالب تحولات جاری کشورمان نیز به نمایش میگذارد. به طور کلی بر این باورم که در حوزه اقتصادی، مشکلات کشورمان تا حد زیادی ریشه داخلی دارند و به آنها به اندازه کافی توجه نمیشود. مثلا بانک مرکزی به سمت تک نرخی کردن قیمت ارز نمیرود و مدام از افزایش بهای آن تعجب میکند. مگر میشود بازار ارز تک نرخی نباشد و ما نوسانات ارزی را تجربه نکنیم؟ از این منظر من معتقدم که نوع رویکرد دولتهای غربی در رابطه با ایران، چه از حیث سیاسی و چه اقتصادی، نوعی "گروکشی" را تداعی میکند که همانطور که گفتم، ریشه در سیاستها و جهتگیریهای کلان کشورمان دارد؛ در نتیجه اکنون شاهدیم که سیلی از فشارهای اقتصادی و سیاسی علیه ایران روانه شده است. بهبود اقتصاد با سرعت پایین است و همین مساله موجب میشود تا مردم به صورت عینی نتوانند این موضوع را تجربه کنند. به نظر من منطقه اوراسیا برای ما و اقتصاد کشورمان بسیار مهم است. این بدان معناست که ما باید تعرفه صفر را در قبال این منطقه چه در چهارچوب صادرات و چه واردات اعمال کنیم. این مساله در نوع خود میزان قابل توجهی از بوروکراسیهای زائد و پر پیچ و خم داخلی ما را از بین میبرد. با این حال ما به سرعت بالاتری از رشد اقتصادی نیاز داریم. از این جهت، چشمانداز آتی اقتصاد ایران را با سرعت کم، رو به رشد میدانم. در این چهارچوب، باید با افزایش سرعتِ آن، کاری کرد که بر وضعیت اقتصادی مردم کشورمان نیز تاثیرگذاری مثبتی داشته باشد و وقوع تغییرات به نحوی ملموس از سوی آنها هم حس شود. از طرفی همچنان انتظار تلاطمهای ارزی بالاست و تا زمانی که که نظام ارزی در کشور ما چند نرخی است، وضعیت همین است. اکنون بانک مرکزی هر کاری میکند الا تک نرخی کردنِ ارز و این واقعا عجیب است. چند نرخی بودن قیمت ارز موجب ایجاد رانتها و فسادهای مختلف در نظام ارزی کشورمان میشود. در این چهارچوب، ذینفعانِ قدرتمند عملا قواعد بازی را به زیان کشور برهم زده اند. تا زمانی که بازار ارز چند نرخی است، این یعنی میدان دادن به تلاطم و نوسانهای گسترده ارزی.
ایرج رهبر
رییس انجمن انبوهسازن استان تهران
در یک سال و سه ماه گذشته با نوعی از دست دادن زمان در طرح نهضت ملی مسکن مواجه شدیم؛ به پیشنهادات سازندگان نیز برای تامین منابع مالی این پروژه توجه نشد و ما نتوانستیم با مسئولان دور یک میز بنشینیم و صحبت کنیم. در هر وزارتخانهای طبیعتا وقتی وزیری سر کار میآید از بدو ورود باید برنامهی اجرایی طبق قوانین مصوب و تکلیفی که دولت بر عهدهی او گذاشته ارایه دهد. انتظار این است که از نظر کارشناسان نیز استفاده کند. اما متاسفانه در بیش از یک سال گذشته نه برنامهی چندانی برای اجرای طرح جهش تولید و تامین مسکن در این وزارتخانه وجود داشت و نه از نظرات کارشناسی استفاده شد. وزارت راه و شهرسازی مدتها طول کشید تا برنامه بدهد. وزیر راه و شهرسازی خیلی به استفاده از نیروهای خارجی در بخش مسکن اعتقاد داشت و میگفت باید از فعالان صنعت ساختمان در چین و ترکیه کمک بگیریم. در حالی که توان اجرایی در داخل کشور وجود دارد و فقط دولت باید از آنها حمایت و شرایط را تسهیل کند. انبوهسازان در این شرایط اعلام کردند که حاضرند سرمایه و توان فنی خود را به اجرای پروژه نهضت ملی مسکن اختصاص دهند اما به پیشنهادات توجه نشد. اینکه در بدنه وزارتخانه مشاورههای اشتباه به مسئولان داده میشد یا مسالهی دیگری بود، ما اطلاع نداریم. طی حدود دو سال گذشته که طرح مسکن ملی شروع شده و بعد با نهضت ملی مسکن تلفیق شد به دلیل تعلل در اجرا، نهادههای ساختمانی دچار رشد قیمت شد. امیدواریم هرکس مسئولیت وزارت راه و شهرسازی را بر عهده میگیرد به رفع موانع تولید مسکن اهتمام بورزد .
زمستان امسال خاموشی درکار نیست
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی برق حرارتی گفت: تامین برق مشترکان در الویت قرار دارد، بنابراین باهرسوختی که در اختیار وزارت نیرو قرار بگیرد، هیچ نیروگاهی به دلیل نوع سوخت خود خاموش نخواهد شد. عبدالرسول پیشاهنگ در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه نیروگاهی به دلیل عدم دریافت گاز خاموش نخواهد شد چراکه تامین برق در الویت ما قرار دارد، اظهار کرد: تاکنون تعاملات خوبی با وزارت نفت برای تامین سوخت صورت گرفته است و این مذاکرات نیز ادامه خواهد داشت. به گفته وی هیچ خاموشی برای زمستان تعریف نشده است و تمام تمهیدات برای تامین برق در نظر گرفته شده است. مدیرعامل شرکت مادر تخصصی نیروگاههای برق حرارتی روز گذشته در نشستی خبری در پاسخ به سوال ایسنا در خصوص میزان مصرف سوخت نیروگاهها نیز گفت: از ۱۳۲ نیروگاه موجود در کشور، سوخت دوم ۱۴ نیروگاه مازوت است و مابقی نیروگاهها از سوخت دوم گازوئیل استفاده میکنند و باید گفت که کمتر از ۱۰ درصد نیروگاههای کشور قابلیت استفاده از مازوت را دارند. براساس آمار روزانه ۷۷ میلیون متر مکعب گاز در نیروگاهها مصرف شده، هفت میلیون لیتر گازوئیل و ۲۰ میلیون لیتر مازوت مورد استفاده قرار گرفته است. پیشاهنگ با بیان اینکه نسبت به سال گذشته مقدار گازی که تحویل نیروگاه میشود بیشتر است، اظهار کرد: در سال ۹۰ درصد گاز و حدود ۱۰ درصد سوخت مایع به نیروگاهها به طور میانگین تحویل داده میشود.
کویت مذاکره درباره افزایش تولید نفت اوپکپلاس را رد کرد
وزیر نفت کویت وجود هر گونه مذاکره درباره افزایش تولید نفت اعضای اوپکپلاس و بررسی آن در نشست دسامبر این ائتلاف را تکذیب کرد. به گزارش ایلنا از خبرگزاری دولتی کونا، بدر المولا روز سهشنبه (یکم آذرماه) گزارشها مبنی بر گفتوگو برای افزایش تولید نفت در نشست بعدی ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) را تکذیب کرد. وی افزود: کویت خواهان حفظ ثبات و تعادل در بازارهای نفت است. عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز گزارش روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال مبنی بر گفتوگو درباره طرح افزایش تولید روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای اعضای اوپکپلاس در نشست ماه دسامبر این ائتلاف را تکذیب کردهاند. ۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپکپلاس) در سیوسومین نشست خود با کاهش روزانه ۲ میلیون بشکهای تولید از ماه نوامبر (آبانماه - آذرماه) تا دسامبر سال ۲۰۲۳ به اجماع رسیدند. اوپکپلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرد. نشست ۱۸۵ عادی اوپک وزیران نفت و انرژی اوپک روز سوم دسامبر (۱۲ آذرماه) و سیوچهارمین نشست وزارتی اوپکپلاس چهارم دسامبر (۱۳ آذرماه) در وین برگزار میشود.
گروه نفت و انرژی- نسرین عبادی: تبادل برق میان ایران و ترکیه آغاز شده است. این خبر را مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران داده است. او در آخرین صحبت های خود اعلام کرد که در حال حاضر ۳.۵ روز برق را از این کشور دریافت و ۳.۵ روز صادر می کنیم. براساس صحبت های سخنگوی صنعت برق کشور اکنون سنکرون انجام شده، ۶۰۰ مگاوات را به طور ازمایشی وارد تبادل کردیم و با اخرین فناوری روز دنیا به صورت یک پست بک تو بک کار را پیش می بریم. اواسط مهرماه سال جاری بود که علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو اعلام کرد: امکان تبادل برق با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات بین کشورمان و کشور ترکیه فراهم شده و اکنون این تبادل صورت می گیرد. در همین حال روز گذشته آرش کردی، مدیرعامل شرکت توانیر در گفتگویی با خبرگزاری ایلنا عنوان کرد که افزایش صادرات برق به عراق بستگی به نیازهای این کشور دارد اما در هر حال ما زیرساخت های لازم برای افزایش صادرات را داریم.
براساس چشماندازهای بلندمدت تا پایان دولت سیزدهم، صنعت برق افزایش 35 هزار مگاوات تولید را در حوزه نیروگاههای حرارتی، تجدیدپذیر و نیروگاههای اختصاصی برق صنایع دیده است و اجرایی شدن این برنامه را با جدیت دنبال میکند، در عین حال افزایش 6 هزار مگاوات ظرفیت برای عبور از اوج بار مصرف تابستان امسال برنامهریزی و اجرایی شد، با اجرایی شدن این برنامهها ظرفیت تولید نیروگاههای حرارتی از 72 هزار مگاوات فراتر رفت. بر اساس تفاهمنامه منعقد شده با وزارت صمت به منظور مشارکت در تولید انرژی، بخشی از این افزایش ظرفیت به میزان 183 مگاوات نیز به نخستین نیروگاه برق صنایع یعنی نیروگاه شهید باکری سمنان اختصاص داشت. نیروگاهی که باید 12 تا 14 ماه زمان احداث و بهرهبرداری آن به طول میانجامید، اما با عزم جهادی و تکیه بر توانمندی داخلی ظرف مدت 8 ماه وارد مدار شد.
این در حالی است که نیاز مصرف برق نیز در اوج تقاضای تابستان سال جاری با 3.7 درصد رشد نسبت به سال گذشته رکورد جدیدی را به ثبت رساند و به 69 هزار و 457 مگاوات رسید، ارقام تولید برق نسبت به مدت مشابه سال قبل از رشدی معادل هشت و نیم درصد برخوردار بوده است. اما پاسخگویی و تأمین این رشد تقاضا، مرهون اقدامات متعددی است که افزایش ظرفیت نیروگاهی و آمادگی حداکثری نیروگاههای کشور برای تولید در اوج بار مصرف تابستان بخشهایی از آن است، برای دستیابی به این مهم 93 هزار و 641 مگاوات تعمیرات در نیروگاههای حرارتی صورت گرفت و ضریب آمادگی این نیروگاهها تا قبل از شروع اوج مصرف به 98 درصد رسید. این امر سبب شد نرخ خروج اضطراری نیروگاهها در اوج بار شبکه به کمتر از 2 درصد برسد.
در حال حاضر بخش عمده افزایش ظرفیت نیروگاهی تا پایان تابستان در مدار قرار گرفت و به شبکه سراسری متصل شد، در واقع توانستیم با توجه به توسعهای که صورت گرفت و سایر اقدامات اعم از استفاده از ظرفیت نیروگاههای برقابی و تجدیدپذیر، افزایش تبادل برق و همچنین برنامههای مدیریت مصرف در تمامی بخشها اعم از خانگی، صنایع، کشاورزی، ادارات دولتی و بخش عمومی، دوره اوج بار مصرف برق کشور را با اعمال حداقل محدودیت سپری کنیم.
آغاز تبادل برق با ترکیه
در همین حال سخنگوی صنعت برق از شروع تبادل برق با ترکیه خبر داد و گفت: در حال حاضر ۳.۵ روز برق را از این کشور دریافت و ۳.۵ روز صادر می کنیم. مصطفی رجبی مشهدی درخصوص اخرین وضعیت صادرات برق به ترکیه، اظهار کرد: اکنون سنکرون انجام شده، ۶۰۰ مگاوات را به طور ازمایشی وارد تبادل کردیم و با اخرین فناوری روز دنیا به صورت یک پست بک تو بک کار را پیش می بریم. وی با بیان اینکه با این تکنولوژی از اختلالات فرکانسی جلوکیری می شود، گفت: ۶۰۰ مگاوات در این مرحله اقدام شده و امیدواریم بتوانیم تبادلات را گستردهتر کنیم. سخنگوی صنعت برق درخصوص هدفگذاری صنعت برق برای صادرات برق به اروپا، به ایسنا گفت: یکی ازمسیرها اروپاست و از طریق ترکیه میتوانیم به آن راه پیدا کنیم. رجبی مشهدی همچنین درخصوص تامین سوخت زمستان نیروگاهها، با تاکید بر اینکه اکنون تامین گاز نیروگاهها در الویت وزارت نفت است، گفت: برنامهریزی این است که هیچگونه خاموشی به نیروگاه ها از بابت عدم سوخت تحمیل نشود. وی با بیان اینکه در روز های سرد سال ممکن است درصد گاز به سوخت مایع به ۵۰ درصد برسد، گفت: اکنون بیش از ۷۰ درصد سوخت نیروگاهها از طریق گاز تامین میشود. سخنگوی صنعت برق اظهار کرد: اگر یک مقایسه در طول چند روز گذشته نسبت به سال قبل داشته باشیم، گاز تحویلی به نیروگاه ها دوبرابر افزایش یافته و اکنون از سوخت جایگزین کمتری استفاده میکنیم و با تلاش هایی که در وزارت نفت میشود، مشکلی برای تامین برق نخواهیم داشت.
گروه صنعت و تجارت- آذین نعمتی: ناآرامیهای اخیر کشور تاثیر مخربی بر روی محیط اقتصاد کلان گذاشته چنانکه کارشناسان افزایش نرخ ارز را محصول عدم اطمینان در فضای اقتصاد ایران می دانند. به گزارش«تجارت»،از طرف دیگر بخش تولید و خدمات کشور هم آسیب زیادی به واسطه ناآرامیهای اخیر متحمل شده که همین موضوع به شکل ویژه اثر خود را بر روی صنایع بورسی به سرعت نشان داده است. براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در مهرماه ۱۴۰۱، شاخص تولید شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزایش ۶.۵ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۴.۳ درصدی مواجه شده است، البته طبق این گزارش، اتفاقات یک ماه اخیر عامل مهمی در کاهش شتاب رشد تولید و فروش شرکتهای بورسی بوده است. بازوی پژوهشی مجلس به تازگی گزارشی از وضعیت تولید، فروش و قیمت صنایع بورسی منتشر کرده است. در این گزارش از اطلاعات ماهیانه ۳۰۲ شرکت بورسی استفاده میشود و علاوه بر اندازهگیری تغییرات میزان تولید، فروش و قیمت در بخش صنعت، در محاسبات ملی نیز نقش مهمی ایفا میکند و برآوردی از تغییرات ماهیانه ارزش افزوده ایجاد شده را در صنایع مختلف و به دنبال آن در کل اقتصاد منعکس میکنند.
براساس این گزارش، طی مهرماه ۱۴۰۱، شاخص تولید شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزایش ۶.۵ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۴.۳ درصدی مواجه شده است. همچنین رشته فعالیت دارو نیز پس از سه ماه پیاپی که بیشترین رشد قیمت ماهیانه را ناشی از حذف تدریجی ارز ترجیحی دارو ثبت کرده بود، در مهرماه نرخ رشد ماهیانه قیمت منفی ۱۷.۱ درصدی داشته است. در مهرماه ۱۴۰۱ نرخ رشد ماهیانه قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی پس از رشد منفی در ۲ ماه اخیر، رشد مثبت ۰.۲ درصدی را ثبت کرده لکن روند نزولی رشد نقطه به نقطه تداوم یافته و با ۴.۶ درصد کاهش نسبت به ماه قبل، به ۳۵.۶ درصد رسیده است.
شایان ذکر است میانگین سالیانه شاخص قیمت هم در مهرماه ۱۴۰۱ روند نزولی یک سال اخیر خود را ادامه داد و با ۳.۲ واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل، معادل ۵۰.۹ درصد بوده است. یکی از رشته فعالیتهای دیگری که در ماههای ابتدایی سال مشمول حذف ارز ترجیحی شد، رشته فعالیت غذایی و آشامیدنی بهجز قند و شکر بود. بررسی روند قیمتها در این رشته فعالیت هم بعد از گذشت چند ماه از اعمال این سیاست جالب توجه است. با حذف ارز ترجیحی مواد اولیه رشته فعالیت غذایی و آشامیدنی بهجز قند و شکر، رشد ماهیانه شاخص قیمت این رشته فعالیت در اردیبهشت ماه و خردادماه به حدود ۴۵ و ۵۰ درصد رسید، لکن در ماههای بعد و پس از تخلیه اثر این شوک به شدت کاهش یافت و در مردادماه، شهریورماه و مهرماه رشد ماهیانه این رشته فعالیت منفی (در مهرماه منفی ۰.۹ درصد) بوده است. به طور مشابه رشد نقطه به نقطه قیمت در این رشته فعالیت هم از تیرماه مسیر نزولی را طی کرده و در مهرماه به ۱۳۳ درصد رسیده است.
حوداث اخیر رشد صنایع را کند کرد
براساس دادههای به دست آمده از بنگاههای بخش صنعت، شاخص مدیران خرید صنعت (تعدیل فصلی نشده) در مهرماه عدد ۵۱.۶۶ به دست آمده که نشان میدهد فعالیتهای بخش صنعت با رشد اندکی روبه رو بودند که شیب آن نسبت به شهریورماه کاهش داشته است. در مهرماه همه مؤلفههای اصلی شاخص مدیران خرید (شامخ) بخش صنعت به غیر از میزان سفارشهای جدید مشتریان و موجودی مواد اولیه افزایش داشتهاند و عدد بیشتر از ۵۰ را ثبت کردهاند. لازم به ذکر است در صوتی که عدد شامخ بیشتر از ۵۰ باشد، نشان دهنده وضعیت رو به بهبود صنایع بوده و عدد کمتر از ۵۰ نشان دهنده وضعیت رکودی صنایع است.
از طرف دیگر شاخص میزان فروش محصولات در مهرماه ۴۳.۹۳ در مقایسه با شهریور ماه با شدت بیشتری همچنان کاهشی است. کاهش شدید قدرت خرید و اتفاقات اخیر کشور باعث کاهش شدید تقاضا و در نتیجه کاهش میزان فروش شرکتها شده است. نتایج طرح شامخ اتاق بازرگانی همچنین نشان میدهد انتظارات تولید برای ماه آبان کاهشی خواهد بود. بخش صنعت در مهرماه به دلیل تقاضای پایین مشتریان که ناشی از کاهش قدرت خرید و اتفاقات اخیر کشور است، میزان فروش شرکتها با کاهش شدیدی روبه رو شده که منجر به افزایش موجودی انبار شده است.
روایت پژوهشکده پولی و بانکی از رشد صنایع بورسی
از طرف دیگر روند رشد شاخص تولید صنعتی در حالی از ابتدای سال ۱۴۰۱ روند صعودی یافته است که این شاخص در مهرماه ۷.۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد کرد که بیشترین نرخ رشد در یک سال اخیر بوده است. براساس گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، گزارش ماهانه تولید صنعتی شرکت های بورسی را در مهرماه 1401 منتشر کرد که بر اساس آن بعد از کاهش قابل توجه تولید صنعتی در نیمه دوم سال 1397 و ابتدای سال 1398، رشد تولید این بخش از فصل چهارم 1398 صنعت روند صعودی به خود گرفت و این روند صعودی تا خردادماه 1400 ادامه داشت. براساس این گزارش، در سه فصل تابستان، پاییز و زمستان سال 1400 روند رشد شاخص تولید صنعتی یک روند بدون نوسان در حول و حوش صفر بود. اما بهار سال 1401 با رشد مثبت شاخص تولید صنعتی آغاز شد و رشد این شاخص در دو ماه اردیبهشت و خرداد روند صعودی داشت. این روند مثبت در ماههای تابستان نیز ادامه پیدا کرد و شاخص تولید صنعتی در ماههای تابستان 1401 بین 5 تا 7 درصد رشد کرد. روند مثبت رشد تولید صنعتی در اولین ماه پاییز 1401 نیز ادامه پیدا کرد و رشد شاخص تولید صنعتی در مهرماه 7.7 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد کرد که بیشترین نرخ رشد در یک سال اخیر بوده است.
رشد شاخص تولید صنعت خودروسازی و قطعات و صنعت ماشینآلات و تجهیزات در چند ماه اخیر نسبت به سال قبل بیشترین از سایر صنایع بوده و در مهرماه نیز رشد بالای 20 درصد برای تولید در این صنعت رقم خورده است؛ علاوه بر این رشد تولید حدود 10 درصدی در صنعت فلزات اساسی از دلایل افزایش تولید صنعتی بوده است.
گروه صنعت و تجارت: وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: دولت هیچ مانعی برای واردات خودرو ندارد، اما طبق قانون اگر کسی خودرو وارد میکند، باید انتقال فناوری هم انجام دهد. سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه نشست هیئت دولت در پاسخ به سوالی درباره ثبت سفارش خودرو و اینکه تاکنون چه میزان ثبت سفارش خودرو داشتیم و برای چه میزان خودرو تأمین ارز انجام شده است، اظهار داشت: بر اساس آن آئیننامه ای که دولت مصوب کرد، یک میلیارد یورو منابع برای واردات خودرو پیشبینی شده است. وی بیان کرد: در هفته اول شهریور بود که آئیننامه واردات خودرو در دولت تصویب شد و الان همه زیرساختها فراهم و هماهنگیهای لازم و ثبت سفارش هم آغاز شده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: با توجه به اینکه فرآیند خودرو حدود چهار سال تعطیل بود، لازم است که واردکنندگان با طرفهای تجاری خود در خارج از کشور قرارداد ببندند. امیدواریم که به زودی شاهد واردات خودرو باشیم. فاطمی امین تاکید کرد: از طرف دولت هیچ مانعی برای واردات خودرو وجود ندارد و شرکتهای زیادی درخواست دادند. تعدادی از آنان شرایط را داشتند و این دفعه یک شرط جدید داریم که در قانون مجلس آمده است و در آئیننامه واردات خودرو هم به آن توجه شده که موضوع انتقال فناوری است؛ به این معنا که اگر کسی خودرو وارد میکند، باید انتقال فناوری را هم انجام دهد که مقداری کار را زمانبر میکند اما برای اقتصاد کشور بسیار مؤثر است. وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره وضعیت بازار لوازم خانگی، گفت: وضعیت تولید و قیمتها در لوازم خانگی مناسب است و تولیدکنندگان تخفیفهای ویژهای عرضه کردند. طرح قسطی فروش لوازم خانگی از هفته قبل تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات فراهم شد. وی تصریح کرد: بازار لوازم خانگی ایران باکیفیت است و امسال این بازار ثبات داشته است. در بسیاری از اقلام خانگی ۲۰ درصد رشد تولید داریم و بنابراین باید به دنبال توسعه بازار باشیم. اقدامات زیادی برای صادرات لوازم خانگی تولیدی در حال انجام است و برنامه سرمایه گذاری ایران در کشورهای دیگر به صورت مشارکتی و مستقیم در حال پیگیری است. فاطمی امین با اشاره به سفر نخست وزیر بلاروس به ایران، گفت: در چهار ماه گذشته چهار هیئت از بلاروس به ایران سفر کرده و این هم پنجمین سفر بود. همچنین چهار بار هیئت ایرانی به بلاروس سفر کرد. وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: تفاهمنامهای بین ایران و بلاروس امضا شد و یکی از کارهای انجام شده این بود که خط اعتباری ۱۰۰ میلیون دلاری برای کشور بلاروس تخصیص داده شد تا از ایران به بلاروس کالا ببرند. بلاروس عضو پیمان اوراسیاست و ایران تاکنون ۵ دور برای پیوستن کامل به تجارت آزاد مذاکره کرد و امیدواریم به زودی موافقتنامه الحاق ما به تجارت آزاد در پیمان اوراسیا انجام شود. وی ادامه داد: در بحث حمل و نقل هم قرار شد روابط پروازی با بلاروس انجام شود. بلاروس به لحاظ صنعتی برای ما اهمیت دارد و ماشینهایی که در این کشور تولید میشود، در بسیاری از کشورها به ویژه روسیه مورد استفاده قرار میگیرد. فاطمی امین با اشاره به خرید ۵۰۰ دستگاه دامپتراک از بلاروس در بحث دارو و تجهیزات پزشکی، گفت: جمهوری اسلامی ایران به لحاظ دارو و تجهیزات پزشکی بسیار پیشرفته است. جای خوشحالی است که شرکتهای دارویی ایرانی قرار است به بلاروس صادرات داشته باشند. وزیر صمت درباره سند جامع ایران و بلاروس، گفت: سند جامع و نقشه راهی با ۱۶ محور آماده شد که همه موضوعات حمل و نقل، گمرکی، کنسولی، صنعتی، تجاری، کشاورزی و آموزشی را در برگرفته است. این نقشه راه یک ماه گذشته از طرف ما به وزارت خارجه بلاروس فرستاده شد و امیدواریم در سفر اسفند امسال رئیس جمهور بلاروس به تهران نهایی شود.
گروه کشاورزی: قیمت هر کیلو دام زنده ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان است اما تا به پیشخوان قصابیها برسد تا نرخ ۲۵۰ هزار تومان اوج میگیرد و لذا همین موضوع تولیدکننده و مصرفکننده را ناراضی کرده است.
خشکسالی حادثشده بر استان خراسان رضوی و کمبود علوفه و از طرفی افزایش هزینههای پرواربندی و گرانی نهادههای دامی موجب شده تا هزینه تولید روند تصاعدی به خود بگیرد بهگونهای که دامداران اذعان میکنند نرخ تولید گوشت به ازای هر کیلو ۱۱۰ هزار تومان تمام میشود اما آنها بهناچار باید به ازای هر کیلو ۷۰ هزار تومان به فروش برسانند.
بدقولی دولت تا بدرفتاری دلالان
احسان یکی تأمینکنندگان مواد پروتئینی در مشهد به بازار میگوید: وقتی قرار باشد دولت حقوق کارگر را افزایش بدهد اما به کارفرما اجازه افزایش قیمت محصول را ندهد و یا قیمتهای مواد اولیه افزایش ۸۵ درصدی را تجربه کند اما دولت با اتخاذ تدابیری نظیر قیمتهای دستوری سعی در کنترل بازار و تورم دارد نتیجهای جز ورشکستگی واحدهای صنفی حاصل نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه دولت بهعنوان صاحب سرمایه به تعهدات خود نمیتواند عمل کند بیان میکند: شما مشاهده کردید که دولت قرار بود در قالب خرید تضمینی دام مازاد دامداران را خریداری و ما به ازای آن را نهادههای دامی برای پرواربندی دام بدهد و از سوی دیگر نهادهای دامی موردنیاز پرواربندی را تأمین و پول آن را بهصورت دامدار کارت بعد از فروش دام پروار شده تقریباً حدود چهار ماه دریافت و یا به ازای آن دام از دامداران تحویل بگیرد اما طرح در همین گام اول هم با بدقولی دولتی روبرو شد تا دامداران به ادامه آن بیاعتماد باشند.
این تولید کننده دام سبک با بیان اینکه اواسط تیرماه بود که دام سبک از ما خریداری شد اما نهتنها نهادهها و پولی به ما پرداخت نشد بلکه حتی مباشر جواب تلفن ما را هم نمیدهد، گفت: ما به امید تأمین نهادههای دامی دام را تحویل دادیم و اگر میدانستیم که به پولمان نمیرسیم، هرگز این کار را نمیکردیم.
وی میگوید: دولت صرفاً تولید دام و نهادهها را در نظر میگیرد درحالیکه دامداران معیشت هم دارند و باید از مکانی ارتزاق کنند لذا طرح تهاتر دام با خوراک دردی از آنها دوا نمیکند.
احسان اظهار میکند: یکی دیگر از ایرادات صنعت دامپروری کشور توزیع ناعادلانه و نامناسب محصولات این صنعت است چراکه محصولی مانند گوشت از درب دامداری تا رسیدن به دست مصرفکننده افزایش قیمت حداقل ۳۰ درصدی را به همراه دارد که این اتفاق در عمل سبب میشود سودی که باید نصیب دامدار میشد نصیب دلالان میشود و به دلیل طمع دلالان قیمتها روزانه افزایش مییابد.
وی اظهار میکند: در حال حاضر گوشت گوسفند از دامدار کیلویی 70 هزار تومان خریداری میشود و همینکه پای دام زنده به شهر میرسد کیلویی ۸۵ تومان میشود و در قصابیها به ۲۲۰ تا ۲۵۰ هزار تومان و با قطعه کاری به طور مثال ماهیچه به 290 هزار تومان به ازای هر کیلو به فروش می رسد.
وی یکی از دلایل گرانی گوشت را به دلالان واسطه نیز ربط داده و میگوید: در این بین تنها دامدار است که ضرر میدهد و سودی دستگیرش نمیشود.
پروار کنندگان ضرر میدهند
مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی نیز در گفتوگو با بازار و در خصوص مشکلات انباشته تولیدکنندگان این صنعت اظهار میکند: متأسفانه افزایش قیمت نهاده و علوفه که بخشی از آن به خشکسالی و برخی به سیاستگذاری برمیگردد صنعت دامپروری را با مشکلات بسیاری همراه کرده که این مشکلات در دو دهه اخیر بیسابقه بوده و همین عامل سبب شده تا شاهد کاهش وزن و همچنین کشتار دامهای مولد در استان باشیم.
مجید مهدوی در پاسخ به سؤال ما مبنی بر اینکه هر کیلو شیر و گوشت برای تولیدکننده چقدر تمام میشود و به چه قیمتی از تولیدکننده خریداری میشود اذعان میکند: یک دامدار نیاز است،حداقل ٩ کیلو خوراک به بره بدهد تا آن بره یک کیلو افزایش وزن داشته باشد که این اتفاق شامل ٧٠ درصد هزینهها است.
وی عنوان میکند: بهطور مثال اگر ٩ کیلو جو در نظر بگیریم،قیمت هر کیلو آن بهطور حدودی یازده هزار تومان است و بدون در نظر گرفتن هزینههای جانبی مثل کارگر و هزینه آب و برق و گاز ،یک بره پروار باید کیلویی صد تا صد و ده هزار تومان نرخگذاری شود تا دامدار دچار ضرر نشود.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی بیان میکند: این در حالی است که هزینه بره نر داخل بازار کیلویی٧٣ هزار تومان بوده و بیشتر از این قیمت خریداری ندارد!
وی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا افزایش قیمت شیر کمکی به دامداران و تولیدکنندگان کرده است یا خیر نیز اذعان میکند: در رابطه با شیر باید گفت به دلیل افزایش قیمت اعلامشده که این قیمت از شش هزار و چهارصد تومان به دوازده هزار تومان رسید اگرچه شرایط بهتر شد اما لازم به ذکر است نرخ دوازده هزار تومان نیز غیر کارشناسی بود.
مهدوی بیان میکند: بهطور مثال برای نرخ گوشت سفید و یا تخممرغ نیز دولت اجازه میزان مشخصی افزایش قیمت را صادر کرد که آن نرخ کاملاً غیر کارشناسی بود اما بهطورقطع نسبت به نرخ گذشته بهتر بوده است .
مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی توضیح میدهد: متأسفانه در رابطه با نرخ گوشت قرمز این اتفاق نیفتاده است درصورتیکه نص صریح ماده ٢٠ قانون نظام جامع دامپروری بر مبنای قانون تنظیم خرید محصولات اساسی تکلیف کرده است که گوشت قرمز نیز مشمول خرید تضمینی خواهد شد.
همچنین در این قانون سازوکار مشخصشده است و با ایجاد شورای قیمتگذاری فضای مناسبتری برای دستیابی به هدفهای دقیق و کارشناسیتر فراهمشده است اما متأسفانه این راهحلها وارد دستور کار نمیشود.
زنگ خطر
دانیال طبسی دکترای تغذیه دام و طیور از دانشگاه تهران در گفتوگو با بازار اظهار میکند: صنعت دامپروری در ایران بدون تعارف با آشفتگی بسیاری همراه است که حتی ابزارهای دولتی مانند سامانه بازار گاه نیز نتوانسته به آن سامانی بدهد و لذا نباید از دولت سیزدهم در این راستا انتظار معجزه و یا رفع مشکلات را در زمان کوتاه داشت.
وی با اشاره به مشکلاتی که این روزها دامداران و تولیدکنندگان برای تغذیه دام خوددارند به ما میگوید: وزن دام سبک ۲ تا ۸ کیلوگرم و وزن دام سنگین ۲۰ تا ۴۰ کیلوگرم نسبت به سال گذشته کاهشیافته است و این موضوع خود گواه این است که دامدار ما برای سیر کردن شکم دام خود و تغذیه مناسب ناتوان شده است.
وی با اشاره به آمار کشتار دام مولد در کشتارگاههای استان خراسان و با ضریب افزایشی بالا عنوان میکند: این موضوع نشان میدهد که ما با مشکل جدی تغذیه دام روبرو بوده و دام ماتحت رژیم اجباری قرار دارد که درنهایت این فقر غذایی به خود ما بازخواهد گشت.
طبسی بابیان اینکه صنعت دامپروری صنعتی بسیار حساس است چراکه امنیت غذایی کشور درگیر این صنعت است میافزاید: شاید کشتار این دامها امسال چندان در چرخه مصرف و یا صنعت مهم نباشد اما متأسفانه با حذف و کشتار دام مولد، حداقل ۲ تا ۳ سال زمان لازم است تا دام جایگزین بتواند به سوددهی برسد.
گروه سیاسی: وزیر خارجه ایران گفت که خوشبختانه توطئهای که براساس اسناد دقیق و موجود در دستگاه دیپلماسی، با هدف ایجاد جنگ تروریستی و در نهایت تجزیه ایران بود، شکست خورد.
به گزارش تجارت، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشستی خبری به تشریح سیاست خارجی کشورمان پرداخت.
امیرعبداللهیان در دومین نشست با خبرنگاران و اصحاب رسانه گفت: سیاست خارجه با محوریت نگاه به همسایگان و آسیا محور در مسیر درستی قرار دارد. در 14 ماه گذشته حجم تبادلات تجاری ما از اروپا تا آسیا از 37 درصد تا 571 درصد رشد داشته است. بخش عمده رشد خارج از نفت و سنتی بوده است.
خوشبختانه توطئهای که براساس اسناد دقیق و موجود در دستگاه دیپلماسی، با هدف ایجاد جنگ تروریستی و در نهایت تجزیه ایران بود، شکست خورد.
یک دیپلمات عالی رتبه غربی اظهار داشت که آمریکا در عراق در سالهای اخیر در دوره نخست وزیری عادل عبدالمهدی توانست با آوردن 30 هزار زن به میدان التحریر و به کارگیری ظرفیتهای مجازی دولت عبدالمهدی را ساقط کند. این مقام غربی مدعی بود که در قبال جمهوری اسلامی ایران هم فرصت بزرگی برای آمریکا و تعداد اندکی کشورهای اروپایی میبینند.
دخالتهای خارجی در 8 هفته گذشته در اوج خود قرار داشت. 76 مرکز تروریستی و ضدانقلاب در اقلیم کردستان فعال شدند و سلاحهای آمریکایی و اسرائیلی وارد ایران شد.
دو مرتبه در تهران و بغداد با مقامات عراق و اقلیم نشستهایی داشتیم و توافقهایی به عمل آوردیم. دوستان ما در عراق متعهد شدند این گروههای تروریستی را دور و در فاصله زمانی تعیین شده خلع سلاح کنند. مادامی که تهدیدی از سوی کشورهای همسایه متوجه ما باشد نیروهای مسلح به اقدامات خود ادامه خواهند داد، ما نیز به گفتگوها ادامه خواهیم داد.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری در خصوص آغاز غنی سازی 60 درصدی در فردو گفت: یکی از نکاتی که قدری تاخیر در رسیدن به مرحله نهایی توافق ایجاد کرد، حل اختلافات بین ایران و آژانس بود.
ما در مذاکرات ماههای گذشته تاکید کردیم آژانس از مسیر فنی خارج شده و در مسیر سیاسی گام برداشته است.
هفته گذشته مقامات آژانس اعلام کردند قطعنامه جدیدی در کار نخواهد بود و کارشناسان برای رفع ابهامات به ایران خواهند آمد. اما قطعنامه مطرح شد. به مقامات غربی گفتیم خود به سوء استفاده از رفتار آژانس برآمدید.
دستور کار ما در وزارت خارجه پیگیری مذاکرات با روش حکیمانه و مقتدرانه در چارچوب بازگشت به برجام است. این موضوع میتواند به نقطه نهایی برسد.
ما در آخرین پیامی که به هماهنگ کننده اتحادیه اروپا دادیم اعلام کردیم میتوانیم در آینده نشست وزرای خارجه عضو برجام را در وین برگزار کنیم.
ما به طور مشخص در سه موضوع با طرف آمریکایی تفاوت دیدگاه داریم و سه کشور اروپایی در این موضوعات با آمریکا همکاری میکنند. یکی از این موضوعات حل مسائل اختلافی با آژانس است. موضوع دیگر تضمین اقتصادی است که ما سعی کردهایم فرمول بندی کنیم. آمد و رفت دولتها نباید توافقات را متزلزل کند.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی درباره استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین گفت: در چارچوب همکاریهای دفاعی با روسیه، 11 ماه قبل از آغاز جنگ اوکراین، فروش تعداد محدودی پهپاد صورت گرفت، اما تاکنون هیچ سندی مبنی بر استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در اوکراین دریافت نکردیم.
وزیر خارجه اوکراین گفت یک پهپاد سالم به دست ما افتاده که روسی و شبیه پهپاد 136 است. ما از تداوم جنگ علیه اوکراین ناخرسندیم. جنگ را راه حل نمیدانیم و به تلاشهای خودمان برای بازگشت آرامش ادامه میدهیم.
وی در پاسخ به سوالی گفت: ما خودمان را نسبت به رعایت عدم اشاعه و ان پی تی متعهد میدانیم. ایران بیش از طرفها پایبندی خودش را نشان داده است. نگرانی ما وجود صدها کلاهک هستهای رژیم صهیونیستی است، این رژیم باید متعهد به ان پی تی شود. وزیر خارجه جمهوری اسلامی درباره روند مذاکرات ایران و عربستان هم گفت: در عرصه سیاسی نسبت به آنچه در دور پنجم مذاکرات تهران و ریاض صورت گرفت پایبندیم. ایران به تعهداتش عمل کرد اما ریاض به بخشی از توافقاتش عمل نکرده است.
یک رسانه وابسته به سعودی نقش ترویج ترور ایفا کرد و گلایه خودمان را به مقامات سعودی اعلام کردیم. امیدواریم عربستان به تعهداتش عمل کند و دو کشور گامهایی برای بازگشت به وضعیت طبیعی برداریم.
مقامات سیاسی کشورهای منطقه متفاوت از آمریکا، اسرائیل و سه کشور اروپایی اظهارات مداخله جویانه غیرسازنده ایفا نکردند.
امیرعبداللهیان درباره تحولات میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: ماه گذشته سفری به ایروان داشتم. نخست وزیر ارمنستان هم سفر رسمی به ایران انجام داد. ما و آذربایجان و ارمنستان را دو همسایه ایران میدانیم. نگاه به همسایگان در اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
ایران هیچ چشم داشتی به اراضی جمهوری آدربایجان ندارد، اما به صراحت گفتیم که هر گونه تغییر ژئوپلیتیک مورد واکنش جمهوری اسلامی ایران قرار خواهد گرفت. مقامات دو کشور نیز به ما اطمینان دادند که چنین اتفاقی نخواهد افتاد. ما بر مبنای روابط همسایگی ارتباطمان را با کشورها ادامه خواهیم داد.
گروه سیاسی: یک عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح «حمایت از جامعه علمی و ارتقای انضباط محیطهای دانشگاهی» در دستور کار مجلس نیست، گفت که این طرح در مجلس اعلام وصول نشده است؛ اساسا اعمال یک سری محدودیتها برای دانشجویان مدنظر نمایندگان مجلس نیست. محمد رشیدی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به طرح «حمایت از جامعه علمی و ارتقای انضباط محیطهای دانشگاهی» گفت: با انتشار خبر مربوط به طرح «حمایت از جامعه علمی و ارتقای انضباط محیطهای دانشگاهی» در فضای مجازی، برخی از مردم این سوال را مطرح میکنند که آیا قرار است محدودیتهای برای دانشجویان درنظر گرفته شده و آنها ممنوع الخروج شوند؟ در پاسخ باید توضیح داد که این طرح نظر یک نماینده مجلس و نه اکثریت و کل نمایندگان مجلس است. وی با بیان اینکه طرح «حمایت از جامعه علمی و ارتقای انضباط محیطهای دانشگاهی» اعلام وصول نشده است، گفت: خیلی از نمایندگان طرحهایی را مینویسند که به صحن نمیآید و قابلیت بررسی ندارد. این نماینده مجلس در ادامه تاکید کرد: همه ما به دانشجویان علاقهمندیم؛ آنها آیندهساز کشور هستند و در در رشد و بالندگی کشور مشارکت دارند، توصیه و تاکید مقام معظم رهبری نیز حمایت از دانشجویان است پس اعمال یکسری محدودیتها برای دانشجویان، مدنظر نمایندگان مجلس نیست.
گروه سیاسی: پنجمین جلسه قرارگاه عملیاتی فرامین و سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب در قوه قضاییه به ریاست معاون اول قوه قضاییه با حضور رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، و جمعی از مسئولان دستگاه قضایی برگزار شد.
به گزارش ایسنا به نقل از قوه قضاییه، در ابتدای این نشست حجت الاسلام و المسلمین محمد مصدق معاون اول قوه قضاییه با اشاره به اهمیت خبر و اطلاع رسانی به موقع و تاثیر اخبار و شایعات نادرست در سلب و آرامش روانی مردم به دستور مقام معظم رهبری در جلسه هفتم تیر ماه سال جاری و تاکید ایشان بر برخورد مناسب با شایعات و اخبار نادرست اشاره کرد و گفت: این موضوع به ویژه در شرایط فعلی جامعه دارای اهمیت بسیار زیادی است و مشاهده میشود فردی با انتشار خبر جعلی یا نادرست، باعث تشویق اذهان عمومی میشود و لازم است ابعاد مختلف موضوع از جمله ابعاد تقنینی، قضایی و اجرای آن بررسی شود و هر بخش مربوطه وظیفه خود را انجام دهد و اگر نیاز به اصلاح قانون دارد، لازم است تا به فوریت این اقدام لازم انجام شود. وی افزود: در دادستانی کل کشور، معاونت اجتماعی و پیشگیری، مرکز حفاظت و اطلاعات دارای ظرفیتهای مهمی در حوزه رصد اخبار نادرست و برخورد با این اخبار دارند، لازم است راهکارهای اجرایی در جهت تقویت عملکرد این بخشها در نظر گرفته شود و دادستانیها و دادسراهای استانها هم در این زمینه فعال شوند.
در ادامه این جلسه مقامات حاضر در نشست از جمله دادستان کل کشور، رئیس دیوان عالی کشور، معاونت راهبردی قوه قضاییه و سپس رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه، رئیس مرکز رسانه قوه قضاییه به بیان دیدگاههای فنی و تخصصی پرداختند و راهکارهای عملی از جمله ضرورت تدوین لایحه قضایی در خصوص مقابله با شایعه پراکنی و انتشار اخبار کذب در فضای مجازی و حقیقی، آموزش قضات رسیدگی کننده به جرایم حوزه فضای سایبری، تقویت مرکز رصد فضای مجازی در حوزه رسانه، هویت بخشی به فعالان فضای مجازی، نظارت بر نحوه و رسیدگی به پروندههای مهم مربوط به شایعه پراکنی در دادستانی کل و معاونت اول، ضرورت پاسخگویی در موارد انتشار اخبار جعلی و ... ارائه کردند.
در پایان این جلسه، موارد زیر به تصویب قرارگاه رسید:
1- جمع آوری تفاسیر مختلف قضایی در خصوص مقررات مرتبط با انتشار مطالب در فضای مجازی و ارائه نظریه مشورتی یا طرح در هیأت عمومی جهت ایجاد رویه واحد
2- برگزاری دوره های آموزش با محوریت نحوه استفاده از ادله اثباتی یا چگونگی کسب دلیل فنی برای قضات رسیدگی کننده
3- پیگیری اتصال به سامانه های موجود در نزد ضابطین مرتبط با کشف جرم توسط دادستان ها
4- تدوین و ابلاغ بخشنامه در خصوص نحوه استفاده از قرارهای تأمین در پرونده های مرتبط با فضای مجازی توسط دادستانی کل و نحوه تعیین مجازات و استفاده از مجازات های متناسب توسط معاونت اول
5- استخراج عناوین مجرمانه قابل اعمال در موضوعات مرتبط با فضای مجازی توسط معاونت منابع انسانی و برگزاری دوره های آموزشی مرتبط جهت آشنایی بیشتر قضات با این موضوعات و آیین نامه های قانون جرایم رایانه ای
6- پیگیری تصویب لایحه قضایی «مقابله با اطلاعات، اخبار و محتوای خلاف واقع» توسط معاونت حقوقی و امور مجلس