استفاده از آب‌های غیرمتعارف در کشور

وزیر نیرو از برنامه جدی وزارت نیرو برای استفاده از آب‌های غیرمتعارف در کشور خبر داد و گفت: امروز در وزارت نیرو استفاده از منابع آب غیرمتعارف در دستور کار جدی قرار گرفته و در این راستا پروژه‌های متعددی در حال اجرا و بهره‌برداری است. علی‌اکبر محرابیان صبح در آیین افتتاحیه طرح‌ها و پروژه‌های صنعت آب و برق در استان بوشهر که با حضور رئیس جمهور برگزار شد، با بیان اینکه دو رویکرد برای مدیریت آب در وزارت نیرو پیش‌بینی و لحاظ شده است، گفت: توسعه زیرساخت‌های صنعت آب در بخش‌های مختلف و در حوضه‌های آبریز کشور، اعم از ساخت سیل بندها و سدها، ایجاد خطوط انتقال، کانال‌ها و تصفیه‌خانه‌ها، شبکه‌های آبرسانی و شبکه‌های توزیع و همچنین متنوع‌سازی مسائل آبی در دستور کار دولت و وزارت نیرو قرار گرفته است. وزیر نیرو مهار و مدیریت آب‌های سطحی و منابع آب زیرزمینی را از جمله برنامه‌های دولت از گذشته تاکنون عنوان کرد و افزود: امروز به مرور زمان و با رشد اقتصاد و افزایش میزان مصرف آب در کنار افزایش میزان تقاضای منابع آبی، سالانه شاهد تحلیل این منابع هستیم، بر این اساس استفاده از آب‌های غیرمتعارف از جمله بهره‌مندی از آب دریا جزو برنامه‌های وزارت نیرو است. وی با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد جمعیت جهان در سواحل مستقر هستند، اضافه کرد: بر این اساس استفاده از آب دریا برای مصارف شرب، بهداشتی و صنعتی در جهان به یکی از روش‌های تامین منابع آبی مرسوم است.

 

پرونده پالایشگاه‌های گازی پارس‌جنوبی بسته شد

وزیر نفت گفت: با افتتاح پالایشگاه فاز ۱۴، پرونده پالایشگاه‌های گازی در این منطقه بسته شد و با راه‌اندازی فاز ۱۱ ظرف یک تا دو ماه آینده از سوی همکاران من در شرکت ملی نفت ایران، پرونده توسعه پارس جنوبی بسته خواهد شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، جواد اوجی، وزیر نفت اظهار داشت: پالایشگاه فاز 14 پارس‌جنوبی با ظرفیت دریافت روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز خام به بهره‌برداری رسید که ظرفیت فرآورش آن روزانه 50 میلیون مترمکعب است و این رقم به ظرفیت پالایشی گاز کشور اضافه می‌شود. وی افزود: افزون بر این، با راه‌اندازی این پالایشگاه روزانه بیش از 75 هزار بشکه میعانات گازی، سالانه نزدیک به یک تن گاز مایع (ال‌پی‌جی)، یک میلیون تن گاز اتان و روزانه 400 تن گوگرد تولید خواهد شد. وزیر نفت تصریح کرد: پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی، ایرانی‌ترین پالایشگاه در کشور است که بیش از 75 درصد تجهیزات آن از توان سازندگان داخل کشور و از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده شده است. وی ادامه داد: با راه‌اندازی این پروژه، ظرفیت پالایشی کشور 50 میلیون مترمکعب افزایش می‌یابد که کمک شایانی به بحث تأمین انرژی در داخل کشور خواهد بود. اوجی حجم سرمایه‌گذاری انجام شده در این پروژه را 2.7 میلیارد دلار اعلام و بیان کرد: بر اساس محاسبات کارشناسی، درآمد یک سال محصولات تولیدی در این پالایشگاه، نزدیک به 3 میلیارد دلار خواهد بود.

هند مشتری نفتی محبوب روسیه
روسیه با وجود بهبود تقاضای چین، تا جایی که می تواند به فروش نفت به هند ادامه می دهد.به گزارش ایسنا، هند سال گذشته تقریبا هیچ خرید نفتی از روسیه نداشت اما پس از تحریم‌های اتحادیه اروپا و آمریکا علیه مسکو بر سر جنگ اوکراین، به یک بازار مهم برای نفت روسیه تبدیل شده است. ویکتور کاتونا، تحلیلگر ارشد شرکت تحلیل کالای کپلر در این باره اظهار کرد: هند در فوریه حدود ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز نفت از روسیه وارد کرد که نزدیک به حداکثر پتانسیل حدود دو میلیون بشکه در روز است. هر چند چین حالا که از سیاست‌های سختگیرانه کووید خود دست کشیده است، می تواند تقریبا کل صادرات نفت روسیه را خریداری کند اما روسیه می خواهد به حفظ عرضه نفت به بازار هند ادامه دهد زیرا سودآوری بیشتری داشته و به فروشندگان نفت روسیه کنترل بیشتری می دهد. طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، روسیه ماه میلادی گذشته، ۲.۳ میلیون بشکه در روز نفت به چین صادر کرد. این آژانس برآورد کرد تقاضای این کشور آسیایی برای نفت، امسال پس از رفع محدودیتهایی که در دوران پاندمی کرونا وضع شده بود، حدود ۹۰۰ هزار بشکه در روز رشد خواهد کرد. پالایشگاههای چینی ممکن است امسال بخواهند نفت بیشتری از روسیه خریداری کنند اما آنها از ظرفیت حمل نفت خود برخوردارند.

استفاده از روغن سوخته
خوراکی چین برای دیزل آمریکا
روغن سوخته خوراکی چین به کامیونهای آمریکایی کمک خواهد کرد که پاک‌تر کار کنند. به گزارش ایسنا، شرکت تحلیل انرژی کپلر اعلام کرد تولیدکنندگان دیزل تجدیدپذیر در آمریکا، در ژانویه و فوریه، حدود ۵۳۰ هزار بشکه روغن سوخته خوراکی از چین وارد کردند و انتظار می رود ۲۳۹ هزار بشکه دیگر در ماه آینده وارد کنند. این واردات، نخستین محموله روغن سوخته خوراکی بوده که در آمار این شرکت از سال ۲۰۱۷ به این طرف، رصد شده است. این تجارت، منعکس کننده تلاش پالایشگاههای آمریکای شمالی برای سود بردن از یارانه های دولت به منظور جلوگیری از تغییرات اقلیمی فاجعه آمیز است. همچنین منعکس کننده پتانسیل دیزل تجدیدپذیر است که از نظر شیمیایی، مشابه دیزل نفتی است اما آلایندگی گاز گلخانه ای را حداکثر به میزان ۸۰ درصد کاهش می دهد تا آلایندگی این سوخت که در کامیونهای سنگین و ماشین آلات آمریکایی استفاده می شود را کاهش دهد.

«تجارت» گزارش می‌دهد

گروه انرژی: پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی به‌عنوان آخرین پالایشگاه بخش خشکی این میدان مشترک گازی وظیفه پالایش گاز ترش برداشت‌شده از سکوهای این فاز در دریا را به‌عهده دارد. این پالایشگاه سیزدهمین پالایشگاه میدان مشترک پارس جنوبی است و با تکمیل آن دیگر پالایشگاهی برای این میدان مشترک ساخته نخواهد شد. سکوهای این فاز پیش‌تر در موقعیت خود نصب شده بودند و چهار ردیف شیرین‌سازی گاز این پالایشگاه از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ هم‌زمان با آغاز به‌کار دولت سیزدهم عملیاتی شدند. اعتبار اجرای مگاپروژه فاز ۱۴ پارس جنوبی برای حفاری، ساخت و نصب سکوهای دریایی، تأمین و اجرای خطوط لوله دریایی و تأسیسات دریایی برابر با ۵.۲ میلیارد دلار بود. به گزارش «تجارت»، این فاز که ایرانی‌ترین فاز پارس‌جنوبی نیز لقب گرفته، با استفاده ۷۰ درصدی از تجهیزات ایرانی، رکورد استفاده از تجهیزات ایرانی در پروژه‌های مشابه خود را شکست. با بهره‌برداری از این فاز روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز شهری (متان) و ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد، همچنین سالانه یک میلیون تن گاز مایع (ال‌پی‌جی) و یک میلیون تن اتان به‌منظور تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی تولید می‌شود. ظرفیت تولید گاز میدان پارس جنوبی به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده، پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی را می‌توان ایستگاه پایانی پالایشگاه‌های میدان گازی پارس جنوبی برشمرد. پیش از ساخت این مجتمع، ۱۲ پالایشگاه با دریافت گاز از بخش دریا و فرآورش آن، گاز شیرین به‌شبکه سراسری تزریق می‌شد، اما با توجه به اینکه ۴ سکوی دریایی فاز ۱۴ به‌مدار آمدند و انجام کارهای اجرایی آغاز توسعه فاز ۱۱ پارس‌جنوبی، با احتمال افزایش تولید، نیاز به ایجاد ظرفیت پالایشی در این منطقه روزبه‌روز حیاتی‌تر می‌شد. بر همین اساس دولت سیزدهم عزم خود را برای تکمیل ساخت پالایشگاه فاز ۱۴ پارس‌جنوبی متمرکز کرد و انتظار می‌رود تا پایان سال جاری شاهد تکمیل این پالایشگاه باشیم.
پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی به‌عنوان آخرین پالایشگاه بخش خشکی این میدان مشترک گازی وظیفه پالایش گاز ترش برداشت‌شده از سکوهای این فاز در دریا را به‌عهده دارد. این پالایشگاه سیزدهمین پالایشگاه میدان مشترک پارس جنوبی است و با تکمیل آن دیگر پالایشگاهی برای این میدان مشترک ساخته نخواهد شد. سکوهای این فاز پیش‌تر در موقعیت خود نصب شده بودند و چهار ردیف شیرین‌سازی گاز این پالایشگاه از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ هم‌زمان با آغاز به‌کار دولت سیزدهم عملیاتی شدند. اعتبار اجرای مگاپروژه فاز ۱۴ پارس جنوبی برای حفاری، ساخت و نصب سکوهای دریایی، تأمین و اجرای خطوط لوله دریایی و تأسیسات دریایی برابر با ۵.۲ میلیارد دلار بود. این فاز که ایرانی‌ترین فاز پارس‌جنوبی نیز لقب گرفته، با استفاده ۷۰ درصدی از تجهیزات ایرانی، رکورد استفاده از تجهیزات ایرانی در پروژه‌های مشابه خود را شکست. با بهره‌برداری از این فاز روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز شهری (متان) و ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد، همچنین سالانه یک میلیون تن گاز مایع (ال‌پی‌جی) و یک میلیون تن اتان به‌منظور تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی تولید می‌شود. در این باره نماینده سابق ایران در اوپک افتتاح فاز پارس جنوبی را نماد توانایی و غرور ایرانی دانست و اعلام کرد: توانمندی‌های ایران در حوزه صنعت نفت و گاز روزافزون و قابل توجه است. محمد خطیبی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه فاز ۱۴ پارس جنوبی در شرایط تحریم توسط متخصصان ایرانی و علی رغم همه محدودیت‌ها اجرایی شده است، اظهار کرد: هیچ کمک خارجی برای این مساله وجود نداشت و این پروژه توسط متخصصان داخلی اجرایی شد، این کار در این برهه زمانی بسیار قابل اهمیت است. وی با بیان اینکه انجام چنین اقدامی خودباوری را افزایش می دهد و توانمندی متخصصان ایرانی را به اثبات می رساند، گفت: ادامه اجرای چنین پروژه‌هایی به مهارت افزایی متخصصان ما کمک و آنها را آماده می‌کند که در خارج از مرزها نیز چنین پروژه‌هایی را اجرایی کنند. این کارشناس ارشد حوزه انرژی با اشاره به توانمندی‌های متخصصان ایرانی در صنعت نفت و گاز، اظهار کرد: صنعت نفت مدت‌هاست که در نوک پیکان تحریم ها قرار دارد و به همین دلیل نیز اگر این توانمندی‌ها نبود، همانطور که تحریم کنندگان پیش بینی کرده بودند که این تحریم‌های فلج کننده تاکنون تاثیرگذار بود. خطیبی تصریح کرد: شرایط حال حاضر بیانگر این است که روز به روز این توانمندی‌ها ارتقاء پیدا می‌کند و صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با روندی رو به رشد مشغول به فعالیت است و علاوه بر تامین نیاز داخل در حوزه صادرات نیز فعال هستند. وی با بیان اینکه توانمندی‌ها روز به روز در حال افزایش است و اگر به همین شکل پیش برویم پس از مدتی تبدیل به یکی از کشورهای دارای مهارت قابل توجهی در حوزه اجرای پروژه های نفت و گاز می‌شویم و می توانیم صادرات خدمات فنی و مهندسی را توسعه دهیم، گفت: البته اکنون نیز صادرات داریم اما می توانیم میزان آن را افزایش دهیم.