بررسی‌های «تجارت» نشان می‌دهد:

گروه راه و مسکن: درحالی که اجاره نشین‌ها برای دریافت وام 100 میلیونی ودیعه مسکن با کمبود اعتبارات بانکی رو به رو بودند، وام ودیعه مسکن برای اجاره نشینان پایتخت دو برابر شد . مجلس شورای اسلامی به منظور سامان‌دهی و کنترل بازار اجاره و کمک به قشر آسیب پذیر وام اجاره مسکن را برای تهرانی ها از 100 میلیون به 200 میلیون افزایش داد.
به گزارش تجارت، در حالی که شرط اجرای این مصوبه در گرو تصویب در شورای عالی مسکن و از همه مهمتر تامین منابع در بانک‌هاست؛ سقف تسهیلات ودیعه مسکن در سال اول اجرای قانون مذکور در تهران ۲۰۰، مراکز استان‌ها ۱۵۰ و سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. تا پیش از این سقف وام اجاره (ودیعه مسکن) در تهران ۱۰۰، مراکز استان‌ها ۷۰ و سایر شهرها ۴۰ میلیون تومان بود که مهلت اعطای این تسهیلات تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۲ تمدید شد. اعتبار در نظر گرفته شده برای این نوع وام در سال جاری ۴۰ هزار میلیارد تومان بود که بر اساس قانون جدید احتمالا این میزان افزایش خواهد داشت. براساس اظهارات صاحب نظران حوزه مسکن تمام عوامل افزایش نرخ اجاره از جمله بهای ملک، نرخ تورم، نرخ ارز و طلا و نرخ سود بانکی از سال گذشته به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده و اثر وام 100 میلیون تومانی وام ودیعه آن هم برای کلانشهرها کاملا خنثی شده‌است. اما همین وام نیز به دلیل کمبوداعتبارات بانکی به سختی برای تمام مستاجران قابل دسترس بود.

اظهار بی اطلاعی بانک ها از وام ودیعه مسکن
گزارش های میدانی خبر از طفره رفتن و سنگ اندازی بانک ها در اعطای این وام دارد. آنطور که فارس نوشته در حالی که ساز و کار پرداخت وام ودیعه مسکن به صورت حضور در شعبه است اما متقاضیان می‌گویند با مراجعه به بانک‌ها، کارکنان بانک‌ از پرداخت چنین بانکی ابراز بی‌ اطلاعی و اعلام می‌کنند که سهمیه بانک تکمیل شده است.

ثبت‌نام 920 هزار سرپرست خانوار برای وام اجاره
طبق آماری که مصطفی قمری وفا مدیر روابط عمومی بانک مرکزی مرداد ماه سال گذشته در صفحه شخصی خود در فضای مجازی اعلام کرده بود از ۱۶۰ هزار متقاضی معرفی شده، برای ۲۷ هزار نفر در بانک‌های مربوطه، پرونده تشکیل شده و ۱۰ هزار نفر (معادل ۵۶۰ میلیارد تومان) وام ودیعه مسکن دریافت کردند. طبق این اظهارات یعنی بانک‌ها تنها جوابگوی ۱۰ درصد از تقاضای متقاضیان وام ودیعه بودند. این در حالی است که در سال گذشته حدود 920 هزار سرپرست خانوار، برای ثبت‌نام وام ودیعه مسکن مستاجران ۱۴۰۲ اقدام کردند.
مدت و میزان اقساط وام ودیعه برای مستاجران بالاست
از طرفی از هر فرد با دریافت این وام تا زمان اتمام اقساط آن یعنی پنج سال آینده قادر به دریافت دوباره وام ودیعه مسکن نخواهد بود. به عبارت دیگر اگر مستاجری سال گذشته از کمک‌هزینه ودیعه مسکن استفاده کرده باشد، امسال دیگر مجاز به دریافت آن نیست و این موضوع جامعه هدف طرح را کاهش می‌دهد. بنابراین به گفته کارشناسان بازار مسکن، سود بالا و پرداخت اقساط آن با وجود لزوم پرداخت اجاره ماهانه دلیلی دیگر برای کارآمد نبودن این وام است.

کمبود منبع بانکی در تامین اعتبار وام اجاره مسکن
همچنین در هفته اخیر سرپرست دفتر اقتصاد مسکن از محدودیت منابع بانک‌ها برای تامین مالی وام ودیعه مسکن خبر داده بود. ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در گفت‌وگو با ایلنا درباره تصمیمات برای وام ودیعه گفت بود به دلیل محدودیت منابع بانک‌ها و مخالفت بانک مرکزی فعلا برنامه‌ای برای افزایش وام ودیعه نداریم.

اهتمام دولت و مجلس برای حمایت از مستاجران
اوایل ماه گذشته رییس جمهوری در جلسه شورای عالی مسکن دستور افزایش سقف وام ودیعه را داد و مجلس شورای اسلامی در دو روز گذشته در جریان رسیدگی به قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها، سقف تسهیلات ودیعه مسکن در تهران را ۲۰۰ میلیون تومان اعلام کردند. همزمان با سه اقدام دولت برای کنترل بازار اجاره، مجلس نیز طرحی را تحت عنوان «طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن
و اجاره بها» در دستور کار دارد که چهار مورد آن برای کمک به اقشار اجاره نشین تنظیم شده است.آن طور که ایسنا گزارش داده، رفع تعارض منافع ‌مشاوران املاک، افزایش تسهیلات اجاره‌بها، افزایش عرضه ملک استیجاری از طریق تکمیل سامانه‌های اطلاعاتی و تغییر ساز وکار مالیات بر درآمد اجاره برای حمایت از مستأجران پیش‌بینی شده است.

شرایط ثبت نام وام ودیعه مسکن ۱۴۰۲
متقاضی تسهیلات اجاره‌خانه در درجه اول باید متاهل یا سرپرست خانواده باشد، هر چند زنان مجرد بالای ۳۵ سال و مردان مجرد بالای ۴۵ سال می‌توانند بر اساس شروطی مشخص می‌توانند برای دریافت آن اقدام کنند. همچنین اجاره‌نامه ارائه شده از سوی متقاضی وام ودیعه مسکن باید به صورت رسمی تنظیم شده یا در سامانه ایران املاک به ثبت رسیده و کد رهگیری هم داشته باشد.

یکی دیگر از شروط دیگر دریافت وام ودیعه مسکن نیز این است که تاریخ اجاره‌نامه ارائه شده حداکثر تا پایان زمان ثبت نام وام ودیعه مسکن قرار بگیرد. وزارت راه و شهر سازی در سال قبل اعلام کرده است، برای موافقت با ثبت‌نام متقاضی برای دریافت وام اجاره خانه سال 1402، لازم است که قرارداد اجاره شخص حداکثر تا پایان زمان ثبت نام وام ودیعه مسکن منعقد شده باشد. بنابراین، چنانچه زمان انعقاد قرار داد اجاره ارائه شده مربوط به بعد از این بازه زمانی باشد، متقاضی واجد شرایط برای ثبت‌نام وام ودیعه مسکن مستاجران 1402 نخواهد بود. در صورتی‌که ثبت‌نام‌کننده وام ودیعه مسکن، شرایط ثبت‌نام این تسهیلات را داشته باشد و برای دریافت وام ودیعه مسکن مستاجران ۱۴۰۲ به بانک معرفی شود، لازم است که طی دو هفته از زمان معرفی به بانک مدارک لازم را برای دریافت این تسهیلات به ارائه داده و ضامن‌های خود را معرفی کند. در غیر این صورت، درخواست وام ودیعه مسکن متقاضی رد خواهد شد.

وام ودیعه ناجی مستاجران می‌شود؟
بر اساس این گزارش وام 200 میلیونی ودیعه مسکن برای مستاجران آن طور که شاید نمی‌تواند راهگشا باشد چرا علاوه بر سنگ اندازی بانک ها و بهانه تراشی آنها در کمبود اعتبارات بانکی، میزان سود و اقساط این وام برای مستاجران بالاست و به گفته کارشناسان این حوزه، جیب مستاجران برای پرداخت اقساط وام 200 میلیونی خالی است و انها در شرایط تورمی نزدیک به 50 درصد، چطور می‌توانند هم از عهده پرداخت اجاره بها، اقساط وام و مخارج زندگی برآیند؟ این گفته را نیز آمار جدید مرکز پژهش های مجلس نیز تایید می‌کند که خانوارهای مستاجر در نیمه دوم دهه ۹۰ ناچار شدند برای تامین هزینه اجاره‌نشینی از سایر هزینه‌های زندگی خود کم کنند. مهم‌ترین آن نیز هزینه‌های مواد غذایی یا خوراکی است که در این گزارش از آن با عنوان کاهش سهم کالری در سبد هزینه خانوارها تحت‌تاثیر تورم هزینه اجاره‌نشینی نام برده شده است. بر اساس این گزارش، سکونت در مسکن استیجاری یکی از مواردی است که رفاه خانوار را کاهش می‌دهد. نرخ برخورداری از مسکن استیجاری در بین فقرای شهری در حدود ۴ واحددرصد بیش از غیرفقراست. همچنین مستاجران به علت پرداخت هزینه‌های اجاره مجبورند از سایر هزینه‌های خود و به طور خاص از خوراک بکاهند. به طوری که کالری دریافتی مستاجران به طور میانگین همواره پایین‌تر از مالکان بوده است.

تقدیر استاندار مازندران از عملکرد بانک سینا در پرداخت تسهیلات اشتغالزایی

استاندار مازندران و مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) این استان از عملکرد بانک سینا در پرداخت تسهیلات اشتغالزایی به مددجویان کمیته ‌امداد تقدیر کردند. به گزارش تجارت به نقل از روابط‌عمومی بانک سینا، استاندار مازندران در جلسه مشترک با مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) مازندران و مدیر منطقه مازندران بانک سینا اظهار داشت: رفع مشکلات اقتصادی پیش‌روی کشور، نیاز به مشارکت همه‌جانبه دارد و باید همه در راستای ایجاد رونق اقتصادی و حل مشکلات مردم گام‌های مشترک برداریم. سید‌محمود حسینی‌پور افزود: با توجه به نقش مؤثر نظام بانکی کشور در زمینه‌های مختلف اقتصادی، بانک‌ها می‌توانند با حمایت از بخش تولید، شرایط رونق و اشتغال را فراهم کنند. وی ادامه داد: عملکرد بانک سینا در اعطای تسهیلات اشتغالزایی و حمایت از رونق تولید بسیار مطلوب بوده است و امیدواریم حمایت‌های این بانک از بخش‌های مختلف اقتصادی تداوم داشته باشد. حجت‌الاسلام بشیر عالیشاه، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) مازندران نیز با اشاره به عملکرد مطلوب بانک سینا در حوزه پرداخت تسهیلات اشتغالزایی به مددجویان این نهاد در راستای تحقق منویانت مقام معظم رهبری، از مدیریت منطقه مازندران بانک سینا تقدیر کرد.

 

بانک ملت دوماهه 9300 میلیارد تومان به سپرده های سرمایه گذاری سود داد

بانک ملت در اردیبهشت ماه امسال بیش از 47.818 میلیارد ریال و در دوره دوماهه ابتدای امسال نزدیک به 93.338 میلیارد ریال به سپرده های سرمایه گذاری سود پرداخت کرده است. به گزارش تجارت به نقل از روابط عمومی بانک ملت، این بانک که با نماد وبملت و سرمایه 353.000 میلیارد ریال از پربیننده ترین نمادهای بورسی کشور محسوب می شود، گزارش عملکرد یک ماهه منتهی به پایان اردیبهشت ماه 1402 را منتشر کرد که بر اساس آن، سپرده های دریافتی بانک ملت در دوره دوماهه بیش از 18.451.195 میلیارد ریال بوده که با تسویه 18.365.220 میلیارد ریال سپرده، مانده ای معادل 10.048.886 میلیارد ریال در پایان اردیبهشت ماه 1402 برای وبملت ثبت شده است. بر اساس این گزارش، بیشترین جذب سپرده بانک ملت در دوره دوماهه در بخش منابع جاری با مبلغ حدود 9.718.978 میلیارد ریال بوده است. این گزارش حاکی است، مانده تسهیلات اعطایی بانک ملت در پایان دوره دو ماهه امسال از 10.851.706 میلیارد ریال عبور کرده است. گزارش منتشره نشان می دهد که بانک ملت در دو ماه ابتدایی سال جاری 575.350 میلیارد ریال تسهیلات به متقاضیان پرداخت کرد که از این میزان، بیش از 264.116 میلیارد ریال آن مربوط به سرفصل مرابحه بوده است.

نقش مدیران مناطق در بازاریابی
میدانی و شناخت و تحلیل بازار
مدیران مناطق در شرکت های بیمه نقش مهمی در بازاریابی میدانی در راستای شناخت و تحلیل بازار، ایجاد بازارهای خاص و شناسایی، جذب و حفظ مشتریان دارند. به گزارش تجارت به نقل از روابط عمومی بیمه میهن؛ سیدهادی شیخ الاسلامی مدیرعامل و نایب رئیس هیأت مدیره که با هدف دیدار و گفتگو با همکاران شعب استان های فارس و آذربایجان شرقی و معرفی مدیران مناطق 2 و 5 به شیراز و تبریز رفته بود، با اعلام این مطلب در جمع کارکنان و نمایندگان دو استان، سیاست ها، رویکردها و اهداف بیمه میهن را بازخوانی و بر ضرورت اهتمام جدی آنان برای تحقق اهداف و برنامه های راهبردی تاکید کرد. مدیرعامل بیمه میهن در این سفر که محسن مقدم مدیر منابع انسانی و پشتیبانی و میثم مولایی مدیر امور شعب و نمایندگان او را همراهی می کردند، ضمن بررسی و ارزیابی عملکرد و مسائل جاری این شعب و تشریح وضعیت فعلی شرکت و برنامه های در دست اقدام، افزایش بهره وری و کارایی شعب، ارتباط گیری و تعامل سازنده با مردم و فعالان اقتصادی منطقه برای معرفی کارکردها و برند مجموعه، بازاریابی و نظارت بر ارائه خدمات کیفی و خدمات پس از فروش به مشتریان را از اهم وظایف مدیران مناطق و شعب برشمرد و بر لزوم ساماندهی و ایجاد شبکه فروش توانمند برای شناسایی و استفاده از ظرفیت های بالقوه بیمه ای مناطق کشوری این شرکت تاکید کرد. شیخ الاسلامی در جریان این دیدارهای جداگانه، دکتر محمدمهدی سیمی را به عنوان مدیر منطقه 2 بیمه میهن شامل استان های فارس، هرمزگان، کرمان، بوشهر وکهگیلویه و بویراحمد و با حفظ سمت مدیر شعبه شیراز و سیاوش محمدعلیزاده را به عنوان مدیر منطقه 5 بیمه میهن شامل استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان و با حفظ سمت مدیر شعبه تبریز معرفی کرد و گفت در انتخاب، جذب و بکارگیری مدیران مناطق؛ تخصص، تعهد، شهرت و مسئولیت پذیری مد نظر بوده تا بتوانند وظایف و مأموریت های محوله را بنحو احسن انجام دهند و در آینده پاسخگوی عملکرد خود و شعب متبوع باشند. محمدمهدی سیمی و سیاوش محمدعلیزاده هر دو 20 سال در شرکت های بیمه در سمت های مدیر منطقه و مدیر استان سابقه فعالیت دارند.

سرپرست قائم مقام بانک کارآفرین:

گروه بانک و بیمه: سرپرست قائم مقام بانک کارآفرین با اشاره به تغییر بخشنامه های ارزی به لزوم هوشمندی در بازار بین الملل تاکید کرد و گفت: می توانیم با هوشمندی در این بازار سهم مان از بازار ارز را به بیش از ۱۰ درصد برسانیم.
به گزارش تجارت به نقل از روابط عمومی بانک کارآفرین، افشین خانی سرپرست قائم مقام مدیرعامل بانک کارآفرین در گردهمایی سراسری روسای شعب و مدیران ستادی بانک با ذکر این نکته که بانک کارآفرین در شبکه بانکی به عنوان بانکی خوشنام و متمایز معروف است گفت: بررسی تراز تجاری کشور نشان می دهد که میزان حجم تجارت و ارزبری کشور در سال ۱۴۰۱ افزایش داشته و در حوزه واردات به ۶۰ میلیارد دلار رسیده است.
وی با اشاره به سهم بانک کارآفرین از بازار ارزی کشور افزود: بانک کارآفرین در سال گذشته سهم ۲.۲ درصدی از حجم ۶۰ میلیارد دلاری بازار ارزی کشور را در اختیار دار د که جای تامل و برنامه ریزی برای کسب سهم بیشتر از بازار را دارد.
خانی با اشاره به بازارهای صادراتی و وارداتی ایران در سال ۱۴۰۱ خطاب به روسای شعب تاکید کرد: بانک کارآفرین باید به فراخور جایگاه خود در بازار ارز سهم بگیرد. برای این امر روسای شعب و همکاران ستادی فعال در بخش ارزی باید با بررسی آمارها و ارقام مربوط به فعالیت های ارزی کشور در سال گذشته، ذی نفعان فعال در این بخش را شناسایی کرده و به سراغ آنها بروید.
وی با اشاره به اینکه بررسی بازارهای صادراتی و وارداتی پیام های زیادی برای شما دارد، و چراغ راه ورود و سهم گیری از بازار ارز را برایتان روشن می کند، تاکید کرد: زمانی در بازار ارز؛ بانک کارآفرین بعنوان هاب غذا و دارو مطرح بود، در شبکه بانکی همه این بانک را بعنوان نبض بازار غذا و دارو
می خواندند و حالا باید دوباره نبض این بازار را در دست بگیریم.
این مقام بانک کارآفرین همچنین با اشاره به لزوم وارد شدن بانک کارآفرین به بازار ذی نفعان بازار ارز گفت: باید برای هر یک از مشتریان برنامه ریزی خاص همان مشتری را داشته باشیم، و خدمات و محصولات با امعان نظر به نوع فعالیت، توان، و ارزش آفرینی مشتری در راستای برندینگ
بانک انجام شود.
سرپرست قائم مقام مدیر عامل ادامه داد: شناخت بازارهای صادراتی و وارداتی پالس نوع فعالیت موفق را به ما می دهد. باتوجه به اولویت های دولت در تخصیص ارز به این بخش می تواند کمک بیشتری به ما کند.
خانی با اشاره به عملیاتی شدن شرکت «راهبر بانک»در فروردین ماه سال جاری، این اتفاق را میمون و عامل تسریع در همکاری های ارزی خواند و افزود:ما با توجه به اشتراک مقاصد وارداتی و صادراتی مان می توانیم با تعریف فضای جدید حتی به سمت تهاتر با کشورهای مثل چین، ترکیه، برزیل، هند و... برویم.
سرپرست قائم مقام بانک همچنین با نگاه به کالاهای صادراتی منتشر شده در سایت گمرک گفت: ترکیب کالاهای صادراتی به خوبی نشان می دهد که ما باید در سبد مشتریانمان به سراغ کدام شرکتها و کدام حوزه ها برویم بر این اساس قطعا یکی از بازارهای هدف ما شرکتهای نفت و پتروشیمی و شرکتهای معدنی خواهند بود.
خانی تاکید کرد: بانک کارآفرین این توانمندی را دارد که ۱۰درصد از بازار ۶۰ میلیارد دلاری واردات و بازار ۹۰ میلیارد دلاری محصولات نفتی و غیر نفتی کشور را در اختیار گیرد.سیاست کلی ارزی بانک ارائه بهترین خدمات ارزی در زمانی معقول و کمترین زمان نسبت به سایر بانکهاست که نتیجه این فرآیند به جلب رضایت و وفاداری مشتریان منجر شود.
وی با اشاره به برنامه بخش ارزی برای جلب مشتریان بزرگ با محوریت بانکداری شرکتی اظهارداشت: لازم نیست فقط به سراغ مشتریان بزرگ برویم و باید با ارائه پکیج کاملی از خدمات ارزی، بانکی و اعتباری بتوانیم شبکه کاملی از خدمات بانکی را ارائه کنیم.
خانی خطاب به روسای شعب گفت: شما نباید تنها خدمات دهنده به مشتریان باشید شما باید مشاوران ارشد مشتریانتان باشید. تنها جذب سپرده در بانک خوب
نیست باید سیاست ما ارائه مجموعه ای از خدمات مالی، بیمه ،کارگزاری و ... باشد. باید به سمت جذب سپرده بازرگانی در بازار برویم.

واردات بی رویه رقم زد

گروه کشاورزی: امروز صحبت از ۵۰ تا ۶۰ درصدی دپو برنج داخلی در انبارها است؛ قیمت تمام شده بالا و کاهش سطح درآمد جامعه سبب شده تا برخی محصولات بدون بازار تقاضا از بین بروند. به گزارش تجار از مهر، وضعیت اقتصادی سبب شده تا آنچه پیش تر تولیدکنندگان نسبت به افت بازار تقاضا و کمبود خریدار هشدار می‌دادند امروز ملموس‌تر شود. بسیاری از تولیدکنندگان از افت ۲۵ تا ۳۵ درصدی بازار تقاضا سخن می‌گویند و تأثیری که کاهش قدرت خرید مردم حتی در بازار کالاهای اساسی اعم از برنج، لبنیات و… داشته است.

قید فوریت برای خرید برنج داخلی
رضا حاجی پور، نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی در خبری اعلام کرد، با توجه به مشکلات به وجود آمده در ۱۰ ماه گذشته در حوزه بازار برنج، مجلس از طریق رئیس جمهور و معاون اول پیگیری‌های بسیاری داشت که در نهایت امروز صبح معاون اول رئیس جمهوری با قید فوریت دستور داد تا وزارتخانه‌های دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری اقدام به خرید برنج باقی مانده در انبارهای کشاورزان کنند.

سود دلالی در کشور
سیدعلی طاهری، رئیس اتحادیه برنج فروش‌های بابل درباره بازار برنج داخلی به مهر گفت: نزدیک به ۵۰ درصد برنج‌های تولید داخل در انبارها باقی مانده و با نزدیک شدن به فصل گرما و خطر شپشک بخشی از این محصولات از بین خواهد رفت. وی افزود: سال گذشته در راستای حمایت از برنج داخلی انجمن صنفی کارفرمایی تشکیل شد. این انجمن طی قراردادی با استانداری استان مازندران و با پشتیبانی شرکت‌های داخلی قرار شد خرید برنج ایرانی انجام شود. این کار آغاز شد اما باز هم موجب حرکت بازار تقاضا و ایجاد کشش برای خرید محقق نشد. وی درباره دلیل این امر اظهار کرد: نخست این که نرخ مشخص نیست و قیمت سلیقه‌ای اعمال می‌شود. به عنوان مثال طارم حداکثر هر کیلو ۶۲ تا ۶۵ هزار تومان خریداری می‌شود. مشکل دیگر محل تحویل برنج‌ها بود. شهرک صنعتی بابل کنار نسبت به مرکز شهر ۳۰ کیلومتر فاصله دارد محلی که برنج‌ها تحویل می‌شود. اگر یک کشاورز بخواهد بار خود را از شرق بابل به سمت غربی‌ترین نقطه ببرد قیمت تعیین شده به همراه هزینه حمل و نقل، کشت و فروش محصول را غیراقتصادی می‌کند.
رئیس اتحادیه برنج فروش‌های بابل گفت: خرید محصول با تأخیر و با قیمت بسیار پایین، برنج کار را متضرر کرده؛ علاوه بر اینکه کشاورز به دلیل نیاز به پول ناچار است بهترین برنج را با کمترین قیمت حتی پایین‌تر از نرخ برنج خارجی به فروش برساند. طاهری در پاسخ به این پرسش که آیا انجمن برنج فروشان بابل درباره مشکلات با نهادهای متولی و
نمایندگان خانه ملت رایزنی کرده است یا خیر، گفت: مکاتبات انجام شده اما تأثیری نداشته است. موضوع مهم نبود خریدار است که باعث افت قیمت شده و این موضوع هم به واردات بی رویه برنج خارجی بر می‌گردد.