گزارش «تجارت» از توقیف کشتی نزدیک به رژیم صهیونیستی توسط ایران:

گروه سیاسی: در شرایطی که تمامی رسانه‌ها و ناظران سیاسی در انتظار حمله موشکی ایران به رژیم اسرائیل برای انتقام حمله تل‌آویو به کنسول‌گری دمشق بودند، تهران با توقیف بک کشتی باری نزدیک به این رژیم همه را شگفت‌زده کرد. نیروی دریایی سپاه دیروز شنبه کشتی باری متعلق به یک میلیاردر اسرائیلی را توقیف کردند تا نخستین گام در تنبیه رژیم صهیونیستی برداشته شود.
به گزارش «تجارت»، کشتی کانتینربر با نام «MCS Aries» توسط نیروهای ویژه دریایی سپاه SNSF با اجرای عملیات هلی‌برن و تخلیه نیرو روی عرشه کشتی در نزدیکی تنگه هرمز توقیف شد. این کشتی بعد از توقیف به سمت آب‌های سرزمینی کشورمان هدایت شد. این کشتی با پرچم پرتغال توسط شرکت Zodiac که مالک آن یک سرمایه‌دار صهیونیست بنام Eyal Ofer است اداره می‌شود.
ایال اوفر متولد ۱۹۵۰ در حیفا، یک میلیاردر و مدیر عامل اجرایی اسرائیلی است. او بنیانگذار و رئیس شرکت کشتیرانی زودیاک، یکی از بزرگترین شرکت‌های کشتیرانی در جهان است. او همچنین سهام قابل توجهی در شرکت‌های مختلف، از جمله OCMS انرژی و سهام خصوصی میلستون دارد. ایال در رشته بازرگانی از دانشگاه تل‌آویو لیسانس گرفت و سپس به شرکت خانوادگی پیوست. اوفر در سال ۱۹۷۹ پس از مرگ پدرش، مدیر عامل شرکت کشتیرانی اسکور شد. اوفر پس از فروش شرکت اسکور در سال ۱۹۹۹، شرکت کشتیرانی زودیاک را تأسیس کرد. زودیاک به سرعت رشد کرد و به یکی از بزرگترین شرکت‌های کشتیرانی در جهان تبدیل شد. این شرکت طیف گسترده‌ای از کشتی‌ها را شامل تانکر، کشتی باری و کشتی فله‌بر اداره می‌کند. اوفر یکی از ثروتمندترین افراد اسرائیل است. ثروت خالص او تخمین زده می‌شود که بیش از ۱۰ میلیارد دلار باشد. او در فهرست ثروتمندترین افراد جهان که توسط مجله فوربس منتشر می‌شود، قرار دارد. او در موناکو زندگی می‌کند. اوفر حامی قوی اسرائیل است. او به تعدادی از سازمان‌های خیریه اسرائیلی کمک مالی کرده است. اوفر به خاطر سبک زندگی پر زرق و برق خود شناخته شده است. او دارای یک قایق تفریحی بزرگ و یک جت خصوصی است.

توقیف کشتی مرتبط با اسرائیل توسط سپاه
در نخستین خبر، خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس گزارش کرد تفنگداران دریایی، دیروز (شنبه) به یکی کشتی در نزدیکی تنگه هرمز حمله کرده‌اند. این خبرگزاری در این باره گزارش داد این کشتی که «MSC Aries» نام دارد و با پرچم پرتغال فعالیت می‌کند، مرتبط با شرکت زودیاک مریتایم مستقر در لندن است که یک میلیاردر اسراییلی به نام «ایال اُفر» مالکیت آن را بر عهده دارد. بیشتر کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی که در آب‌های منطقه تردد دارند، وابسته به این شرکت هستند. آسوشیتدپرس همچنین نوشت یک مقام دفاعی که می‌خواست هویتش فاش نشود، ویدیویی را در اختیار این خبرگزاری قرار داد که در آن، تفنگداران روی کانتینرهایی واقع روی عرشه کشتی فرود می‌آیند. صدای یکی از اعضای کارکنان کشتی در این ویدیو به گوش می‌رسد که می‌گوید «بیرون نیایید.» او با فرودآمدن تعداد بیشتری از تفنگداران روی عرشه، به همکاران خود می‌گوید که به سمت محل استقرار ناخدای کشتی بروند. این کشتی آخرین بار در نزدیکی دوبی و در حال حرکت به سمت تنگه هرمز بود. این کشتی مانند بسیاری دیگر از کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی که در منطقه تردد می‌کنند، ردیاب خود را خاموش کرده بود.
ساعتی بعد، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد یک کشتی باری مرتبط با رژیم صهیونیستی را توقیف کرده است. نیروی دریایی سپاه ظهر دیروز یک کشتی باری مرتبط با رژیم صهیونیستی را در منطقه خلیج فارس توقیف کرد. برخی منابع خبری مدعی شدند این کشتی باری که «ام‌اس‌سی‌آریز» (MSC Aries) نام دارد با پرچم پرتغال فعالیت می‌کند و مرتبط با شرکت «زودیاک مریتایم» مستقر در لندن است که مالک آن یک میلیاردر اسراییلی به نام «ایال اُفر» است.

واکنش تل‌آویو به توقیف کشتی اسرائیلی
توقیف کشتی «ام‌اس‌سی‌آریز» با واکنش همراه با عصبانیت مقام‌های اسرائیلی همراه شد. در پی توقیف کشتی صهیونیستی توسط جمهوری اسلامی ایران، ارتش این رژیم، ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد. در مهم‌ترن سطخ، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در پیامی با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران، به توقیف یک کشتی مرتبط با این رژیم در خلیج فارس توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران واکنش نشان داد. «یسرائیل کاتس» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیسی در پی توقیف یک کشتی مرتبط با این رژیم توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس ایران را به «دزدی دریایی» متهم کرده و مدعی شد که عملیات «ناقض قوانین بین‌المللی» است. نیروی دریایی سپاه ظهر امروز یک کشتی باری مرتبط با رژیم صهیونیستی را در منطقه خلیج فارس توقیف کرد. برخی منابع خبری مدعی شدند این کشتی باری که «ام‌اس‌سی‌آریز» (MSC Aries) نام دارد با پرچم پرتغال فعالیت می‌کند و مرتبط با شرکت «زودیاک مریتایم» مستقر در لندن است که مالک آن یک میلیاردر اسراییلی به نام «ایال اُفر» است. خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که کاتس در پیام خود با گفتن این که این کشتی متعلق به یکی از کشورهای اتحادیه اروپا با مالکیتی اسراییلی بوده است، از «اتحادیه اروپا و جهان آزاد» خواست که فورا، سپاه پاسداران ایران را یک سازمان تروریستی اعلام و ایران را تحریم کنند.
همچنین، «دانیل هگاری» سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی دیروز-شنبه- در اظهاراتی خصمانه، نیروهای مقاومت در منطقه را «تروریستی» خواند و مدعی شد که «ایران نمایندگان خود در تمام مناطق خاورمیانه و خارج از آن حمایت مالی و تسلیحاتی می‌کند و به آن‌ها آموزش می‌دهد». طبق گزارش الجزیره، وی که از اقدام ایران در توقیف کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی عصبانی است، مدعی شد: ایران بزرگ‌ترین حامی تروریسم در جهان است و پیامدهای افزایش تنش را متحمل خواهد شد. سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی در ادامه گفت: ارتش اسرائیل برای تمام سناریوها آماده است و با همکاری هم‌پیمانان خود اقدامات لازم برای حمایت از اسرائیل را اتخاذ خواهد کرد. ما در آماده باش کامل برای مقابله با تجاوزهای ایران هستیم و آمادگی پاسخگویی را داریم. وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی همچنین ایران را به حمایت از آنچه «جنایات حماس» خوانده، متهم کرد. این اظهارات این مقام‌های رژیم صهیونیستی در حالی است که تل‌آویو در طول ۶ ماه گذشته انواع اقدامات تروریستی را در غزه مرتکب شده است. این رژیم همچنین در حمله تروریستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمسق، شماری از مستشاران ایرانی و همچنین اتباع سوری را به شهادت رساند.

بیاینه شرکت مالک کشتی اسرائیلی
شرکت مالک کشتی «ام.اس.سی» توقیف این کشتی توسط ایران را تایید کرد. شرکت مالک کشتی«ام.اس.سی» در بیانیه‌ای اعلام کرد که این کشتی درحال عبور از تنگه هرمز بود که توسط ایران توقیف شد. طبق گزارش الجزیره،در این بیانیه آمده است: خدمه کشتی توقیف شده ۲۵ نفر هستند و این افراد برای تضمین سلامتی خود و بازگرداندن کشتی با مقامات ذیربط در ارتباط هستند.

 

رایزنی «کامرون» و «گانتس» درباره واکنش ایران به تجاوزگری رژیم اسرائیل:

گروه سیاسی: وزیر امور خارجه انگلیس و «بنی گانتس» عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی اسرائیل امروز (شنبه) در تماس تلفنی پیرامون برنامه احتمالی ایران برای پاسخ به تجاوزگری این رژیم در حمله به کنسولگری کشورمان در سوریه، رایزنی کردند. دیوید کامرون وزیر امور خارجه انگلیس با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: امروز با گانتس درباره نگرانی های مشترکمان پیرامون تهدیدات ایران برای حمله به اسرائیل صحبت کردم. وی در تداوم مداخله جویی ها و حمایت های بی دریغ لندن از رژیم اسرائیل که دامنه جنگ کنونی در غزه را در منطقه گسترش داده است، مدعی شد: تشدید تنش در منطقه به نفع هیچ کس نیست و خطر تلفات بیشتر غیرنظامیان را به دنبال دارد.
به گزارش «تجارت»، وزیر امور خارجه انگلیس ادعا کرد که کشور متبوعش «به همکاری با شرکای خود در حمایت از امنیت منطقه ادامه خواهد داد.» گزارش ها حاکیست که رژیم اسرائیل به شدت از قدرت نظامی ایران در هراس است و ضمن آماده‌باش عمومی در داخل، متحدانش در غرب را تحت فشار گذاشته تا از طرق مختلف ایران را از پاسخ به تجاوزگری این رژیم منصرف کنند. هفته پیش دیپلمات‌های ارشد تعدادی از کشورهای غربی و منطقه‌ای در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه کشورمان خواستار خویشتن‌داری ایران شدند. در همین رابطه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران شامگاه پنجشنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۳ اعلام کرد:‌ در پاسخ به تماس‌های تلفنی وزیر امور خارجه آلمان، وزیر امور خارجه انگلیس و وزیر امور خارجه استرالیا ضمن تبادل‌نظر در خصوص برخی موضوعات دوجانبه، تأکید کردم که وقتی رژیم صهیونیستی با نقض حقوق بین‌الملل و کنوانسیون‌های وین، مصونیت افراد و اماکن دیپلماتیک را نقض می‌کند و شورای امنیت نیز قادر به صدور یک بیانیه در محکومیت حمله تروریستی به سفارت ایران در دمشق نیست، دفاع مشروع با هدف تنبیه متجاوز یک ضرورت است.
گفتنی است که نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد برای محکوم کردن این اقدام به شورای امنیت سازمان ملل نامه ای ارسال کرد و به دنبال آن، روسیه برگزاری جلسه علنی شورای امنیت سازمان ملل را از کشور مالت که ریاست دوره ای این شورا را در ماه جاری میلادی (آوریل) برعهده دارد، درخواست کرد. این نشست روز ۱۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ برابر با دوم آوریل ۲۰۲۴ برگزار شد و نمایندگان کشورهای عضو در شورای امینت سازمان ملل در نشست اضطراری این شورا حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق سوریه را محکوم کردند و درباره اقدامات این رژیم و آشوب های بیشتر در منطقه هشدار دادند. سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه و نیز متحدان آنها یعنی کره جنوبی و ژاپن این حمله اسرائیل را نه تنها محکوم نکردند بلکه مانع صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای محکومیت این حمله شدند.

سرمقاله

عبدالمجید شیخی
اقتصاددان

یکی از دلایل وضعیت فعلی ما در حوزه مدیریت نسبت حقوق و دستمزد با شاخص‌های اقتصاد کلان در سطح ملی، وجود یک وضعیت ناهماهنگ در میان گرایشات اقتصادی درون دولت است. دولت باید در برخورد با آحاد جامعه لایه‌بندی درستی داشته باشد. مهمترین لایه‌بندی در سیاستگذاری این است که بدانیم جامعه به دو گروه اصلی «دریافت کنندگان مزد و حقوق ثابت» و «سایر اقشار دارای درآمد متغیر» تقسیم می‌شوند. بخش اول در امواج تورمی و با کاهش ارزش پول و بالارفتن نرخ ارز متضرر می‌شوند اما گروه دوم به دلیل آنکه می‌توانند محصول خود را با نرخ تورم تطبیق داده و گران‌تر بفروشند و از تورم چندان متضرر نخواهند شد. بخش نامولد خرده فروش و عمده فروش، بخش بازرگانی و واسطه‌گری عملاً حتی سود نیز می‌برد. 
این بازار آزاد است که با دولت کار دارد و تاثیر خود را بر امور می‌گذارد و دولت با شانه خالی کردن از وظایف مدیریتی خود نمی‌تواند واقعیت بیرونی را نادیده بگیرد.  این بخش غیرمولد است که با دولت کار دارد و نه برعکس! دولت عملاً با بی‌حفاظ گذاشتن مردم عادی و حقوق بگیران در برابر این بخش نامولد آن هم بدون سلاح مزد و حقوق، افراد بی‌دفاع و بی‌سلاحی را در قفس شیر رها کرده است. دولت از مسئولیت خود بابت افت قدرت خرید اقشار حقوق و مزدبگیر کشور شانه خالی کرده و عملاً تبعات اقتصادی و رکودی کاهش توان خرید و تقاضای بخش عمده جمعیت ما که حقوق بگیران ثابت هستند را پذیرفته است. در این میان با وجود تورم و افت ارزش پول ملی، بخش مولد نیز تاحدی متضرر خواهد شد اما عملاً بخش نامولد به سود نیز می‌رسد چون محصول دارای ارزش افزوده‌ای وارد بازار نمی‌کند که نگران سطح تقاضای موجود در بازار باشد و اگر ببیند تقاضا برای کالایش وجود ندارد، فوراً با فرار سرمایه آن را از کشور خارج می‌کند. 
این مسیر و این ریل‌گذاری که ریشه در آموزه‌های رهایی اقتصاد و اصول اقتصاد لیبرالی دارد که در خود غرب توسط برخی برندگان جایزه نوبل اقتصاد رد شده است، باعث شده دولت در برابر گروه‌های آسیب‌پذیر درآمدی کاملاً احساس بی‌مسئولیتی کند. این درحالی است که بسیاری از حامیان این بخش نامولد، حوزه‌های قدرت دولت را با این تبلیغات که «دولت در ایران بزرگ است» تخریب کرده و هر روز دولت را ضعیف‌تر کردند. ما عملا شاهد خلع سلاح حاکمیت در مسابقه خصوصی‌سازی هستیم. 
برخلاف تبلیغات موجود و ادعاهای پوشالی که ۸۰ درصد اقتصاد کشور را در دست دولت معرفی می‌کند، باید از نظر علمی اذعان کرد که طی چند سال اخیر سهم دولت از اقتصاد ایران با واگذاری بسیاری از پروژه‌ها و برون سپاری خدمات و فعالیت‌ها و رشد خصوصی‌سازی، به رقمی بین ۱۷ تا ۲۱ درصد کاهش یافته است. این درحالی است که در گذشته نیز این سهم اندک بوده و ما از همان اواخر دهه هشتاد شاهد سهم ۳۰ تا ۲۱ درصدی بودیم و عملا این دولت ابزار قدرتی در برابر سیستم بانکداری ربوی حامی بخش نامولد و همچنین بخش مخرب و غیراسلامی بازار ثانویه بورس ندارد تا به نفع مردم مداخله کند. اینکه شرکت‌های بالادستی فولاد، سیمان و پتروشیمی و پالایشگاه‌های بزرگ محصولاتی که با ارز دولتی و مواد اولیه ارزان تهیه کردند را در بسیاری از موارد با قیمت نرخ ارز آزاد می‌فروشند، این سرآغاز رانتی است که بخش نامولد اقتصاد از آن سود می‌برد و یکی از منشاء‌های اصلی تورم در کنار رفتارهای غیرشرعی بانک و بورس، همین اقدامات است که به تخریب قدرت خرید حقوق‌بگیران می‌انجامد.

یادداشت

مهدی ذاکریان
کارشناس مسائل بین‌الملل

استاد حقوق بین‌الملل گفت: اگر مستندات حقوقی به دست بیاید که اسرائیل از هوش مصنوعی علیه غیرنظامیان استفاده کرده، اساساً می‌توان آن را جنایت جنگی دانست. مساله استفاده اسرائیل از هوش مصنوعی در جنگ را می‌توان از دو منظر بررسی کرد که نخست، ماهیت حقوقی هوش مصنوعی و دوم، به کارگیری آن در جنگ غزه است. از منظر حقوق بین‌الملل هرچه سبب توسعه جامعه بشری می‌شود با دید مثبت به آن نگاه خواهد شد و به آن خوش آمد می‌گویند. به عنوان مثال در مورد تولید خودرو، دانش حقوق بین‌الملل از آن استقبال می‌کند به شرطی که جان انسان‌ها را به خطر نیندازد و به همین دلیل چگونگی رانندگی با آن و حتی تکالیف راننده و عابران پیاده نسبت به راکب خودرو هم در یک جامعه مشخص می‌شود و در نهایت از یک تولید جدید استقبال می‌شود. در مورد هوش مصنوعی هم همین مساله صادق است. جامعه ملل از این نوآوری استقبال کرده اما بحث این است که دولت‌ها و افراد چگونه از آن در جامعه بشری استفاده می‌کنند. تا به امروز قوانین مکتوب در مورد هوش مصنوعی وضع نشده اما اتحادیه اروپا به دنبال تصویب این قواعد است اما در کل هنوز هیچ استاندارد جهانی به صورت شفاف در این خصوص وجود ندارد و در حقوق بین‌الملل هم در این خصوص هیچ قانونی وجود ندارد. در نظام و سیاست بین‌الملل یک استثنا داریم و آن این است که دولت‌ها برای رسیدن به منافع خود و تثبیت قدرت و دستیابی به ثروت به هر وسیله‌ای متوسل می‌شوند. به عنوان مثال تولید یک کالا که ممکن است به جامعه بشری و محیط زیست ضربه بزند که از این قبیل مسائل به حساب می‌آید؛ به گونه‌ای که آمریکا و چین در حوزه صنعت اقداماتی را انجام می‌دهند که گرم شدن کره زمین را تسهیل می‌کند و از سوی دیگر موجب تولید بیش از حد گازهای گلخانه‌ای می‌شوند که اصولاً به این مسائل بی‌اعتنا هستند. در مورد هوش مصنوعی‌ هم همین طور است و به آن بی‌اعتنا هستند که در مورد بحران غزه هم این مساله صادق است. هنوز مدارک علنی در مورد استفاده از هوش مصنوعی در غزه توسط اسرائیل مطرح نشده اما تل‌آویو سعی می‌کند که خلأ پروژه‌های نظامی خود را در روند عملیات‌ها و بحران‌ها تست کنند. به عنوان نمونه در مورد گنبد آهنین شاهد بودیم که اسرائیل آن را در جریان جنگ ۲۲ روزه غزه به کار گرفت تا بتواند خلأهای آن را برطرف کند. در مورد هوش مصنوعی هم به احتمال زیاد چنین اتفاقاتی رخ داده و برداشت علمی بنده هم می‌تواند همین مساله را تصدیق کند؛ چراکه در شرایط کنونی جنگ غزه، نظام بین‌الملل در یک وضعیت غبار آلود قرار دارد و اسرائیل هم به قطعنامه اخیرالصدور شورای امنیت پایبند نبوده و در حال اجرای سناریوهای مدنظر خود است. 

در گزارش «تجارت» آسیب‌های افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده بررسی شد؛

گروه اقتصادی: اجرای پایه های جدید مالیاتی در سال جدید در حالی صورت می گیرد که با چالش های بسیاری در بخش سخت افزاری و نرم افزاری وقوانین مواجه است. گسترش طرح های مالیاتی به دنبال قطع درآمدهای نفتی در سال های گذشته قوت بیشتری یافت و به گفته دولت این رقم در سال 1403 حدوداً 50 برابر شده است که به گفته بسیاری از کارشناسان بر خلاف تاکید مسئولان بر حمایت از تولید و تلاش برای جهش تولید است. افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده به 10 درصد از 9 فروردین سال جاری از نرخ پیشین آن با رقمی حدود 9درصد فشار مضاعفی است که در کنار دیگر مالیات های وضع شده بر چرخه تولید تا توزیع اِعمال می شود و باعث فشار بیشتر به تولیدکننده و مصرف کننده خواهد شد وبه گفته برخی از کارشناسان در برخی از موارد منجر به پرداخت مالیات های موازی می شود که تولیدکنندگان را با مشکلات بسیار روبرو می کند.

پیچیدگی های طرح های مالیاتی در کشور
به گزارش «تجارت»، عدم تحقق درآمدهای دولت موجب شد تا دولت بسیار با عجله و بدون بررسی های جامع اقدام به تصویب و اجرای طرح های مالیاتی کند و در این راستا با مشکلات بسیاری نیز مواجه است، اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده نیز یکی از جمله طرح های مالیاتی به شمار می آید که در ایران به دلیل پیچیدگی‌های بسیار، از جمله معافیت‌ها و استثناءهای زیاد، برای کسب‌وکارها و مشتریان پیچیده شده است که ممکن است باعث ایجاد ابهامات و تضادهای مالیاتی شود. تغییرات مکرر در قوانین مالیاتی و عدم استقرار قوانین ثابت می‌تواند برای کسب‌وکارها و شرکت‌ها مشکلات ایجاد کند و باعث عدم اطمینان در برنامه‌ریزی مالیاتی آنها شود.این گزارش می افزاید؛ مواردی همچون تأخیر در بازپرداخت مالیات توسط دولت، می‌تواند برای کسب‌وکارها و شرکت‌ها مشکلات مالی ایجاد کند و به تأخیر اقتصادی منجر شود.
همچنین کمبود تسهیلات مالیاتی و کاستی‌های مربوط به امور مالیاتی می‌تواند برای کسب‌وکارها و شرکت‌ها مشکلاتی را به وجود آورده و فشار مالی را افزایش دهد. این مشکلات باعث می‌شود که اجرای مالیات بر ارزش افزوده در ایران به چالش‌های زیادی برخورد کند و نیاز به اصلاحات جدی در سیستم مالیاتی دارد.
عطف به ماسبق در مالیات بر ارزش افزوده
از سوی دیگر باوجود اینکه تاریخ اجرای مصوبه یک درصدی بیشتر مالیات بر ارزش افزوده از 9 فروردین سال 1403 اعلام شده است، اما برخی از خریداران محصولاتی مانند خودرو که در سال گذشته واریزی کامل را انجام داده اند، باز هم ملزم به پرداخت یک درصد مالیات بیشتر در سال جاری شده اند که برخلاف قوانین در این حوزه تلقی می شود. به عبارتی نکته این است که در تاریخ ۹ فرودین سال ۱۴۰۳ بود که سازمان امور مالیاتی در اطلاعیه‌ای از افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده به میزان یک واحد درصد (از ۹درصد به ۱۰ درصد) خبر داد که «به موجب بند (ر) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، نرخ مالیات بر ارزش‌افزوده موضوع ماده (۷) قانون مالیات بر ارزش‌افزوده به میزان یک‌واحد درصد به عنوان سهم دولت افزایش یافته است.

مشکلات طرح های مالیاتی از زبان نماینده مجلس
در این راستا مهرداد گودرزوند به عنوان عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در آذر سال گذشته و در زمان بررسی بودجه ۱۴۰۳ گفته بود: لایحه بودجه، مشکلات زیادی دارد که در اصلاحیه هم رفع نشده است؛ افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده، تورم بر مردم تحمیل می‌کند و افزایش ۴۹.۸ درصدی مالیات هم تورم‌زا خواهد بود. در این شرایط، سوال ما آن است که آیا دولت شرایط تورمی را پیش‌بینی کرده و می‌داند این اقدام چه تورمی بر بازار تحمیل می‌کند. این گزارش حاکی است؛ اجرای چنین طرح هایی در مقطع کنونی که کسب و کارهای مختلف در سطح خرد و کلان با مشکلات بسیاری روبرو هستند، اثرات تخریبی خواسته یا ناخواسته ای به روند تولید در حوزه های مختلف وارد می کند.

اهتمام به چالش های تورم زایی طرح های مالیاتی
سیاوش غیبی پور کارشناس مالیاتی در این باره به «تجارت»، گفت: مالیات بر ارزش افزوده فقط یک بار و از فروشنده اخذ می شود که بر اساس قوانین موجود به موجب فروش کالای خود باید پرداخت کند که البته وی نیز در این راستا مبلغ یاد شده تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده را از مصرف کننده اخذ کرده و به خزانه واریز کند. به گفته این کارشناس این اقدام به منظورتنظیم بازار صورت می گیرد تا با کنترل دست به دست شدن نقدینگی بتوان میزان تقاضای کالا در جامعه را کنترل کرد. این کارشناس امور مالیاتی در پاسخ به اینکه با توجه به افزایش ۵۰ درصدی مالیات در لایحه بودجه سال آینده آیا چنین رویکردی باعث ایجاد مشکل برای بخش تولید نمی شود گفت: هر چند نباید بودجه تورم زایی به جامعه اریه شود اما به نظر می رسد با توجه به افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده به عنوان درآمدی پایدار و بی دردسر که معمولا روی کالاها می آید و عموما وصل می شود در کنار شناسایی افراد مالیات گریز تحقق درآمدهای مالیاتی در بودجه سال آینده می تواند دست یافتنی شود.

پرداخت دوباره مالیات غیرقانونی و قابل استرداد است
او درباره ارسال پیامک الزام به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در سال جاری برای برخی از خریداران کالاهایی مانند خودرو که در سال گذشته اقدام به خرید کرده اند گفت: این قانون از سال جاری قابلیت اجرایی دارد و کالاهایی که در سال گذشته خریداری شده و صورتحساب آن صادر شده ملزم به پرداخت مالیات 10 درصدی قیمت کارخانه در سال جاری نیستند، و علاوه بر این چنانچه خریداری در فرآیند خرید کالایی ملزم به پرداخت دوباره مالیات بر ارزش افزوده شده است قابل پی گیری و استرداد است.

چالش هایاجرای مالیات بر ارزش افزوده
بر اساس این گزارش برخی از کارشناسان معتقدند؛ مالیات بر ارزش افزوده می‌تواند تورم را تحت تأثیر قرار دهد، زیرا ممکن است با افزایش هزینه‌ها برای کسب و کارها، این افزایش هزینه‌ها به مصرف کنندگان نیز انتقال پیدا کند و باعث افزایش قیمت‌ها شود. اما تأثیرات مالیات بر ارزش افزوده بر تورم به شدت وابسته به سیاست‌های دولت و نحوه اجرای آن است. معایب اجرای مالیات بر ارزش افزوده شامل مواردی مانند افزایش قیمت‌ها برای مصرف کنندگان، افزایش هزینه‌ها برای کسب و کارها، امکان تجاوز به مالیات و افزایش ارزش افزوده غیرقانونی، و ممکن است تأثیرات ناخواسته بر کسب و کارهای کوچک و متوسط داشته باشد.

بودجه ۳۰۰ همت کسری دارد

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: سال گذشته ۲ میلیارد دلار بنزین وارد کردیم و این در حالی است که برای سال ۱۴۰۱ پیش بینی ۹ میلیارد دلار صادرات داشتیم. حمیدرضا حاجی بابایی در گفت‌وگویی تلویزونی اظهار داشت: ما در ۴ سال گذشته ۸۴ میلیون لیتر در روز مصرف بنزین داشتیم که اکنون به مصرف ۱۲۰ میلیون لیتر در روز رسیده ایم، بنابراین علاوه بر اینکه تولید بنزین کشور کفایت نمی کند؛ سال گذشته ۲ میلیارد دلار هم بنزین وارد کردیم و این در حالی است که برای سال ۱۴۰۱ پیش بینی ۹ میلیارد دلار صادرات بنزین داشتیم. وی افزود: اکنون در سال ۱۴۰۳، بنزین به همان نرخ ۱۵۰۰ تومان در هر لیتر باقی مانده حال آنکه در سال ۹۸ بنزین را با همین نرخ ۱۵۰۰ تومان بفروش می رساندیم و به هر کمیته امدادی ۱۰۰ هزار تومان یارانه می‌دادیم و امسال به حساب این افراد ۹۰۰ هزار تومان واریز می کنیم یعنی این رقم ۹ برابر شده است. رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: سال ۱۳۹۸؛ ۲۰ همت یارانه نان می دادیم و امسال قرار است این رقم به ۱۸۰ همت برسد یعنی ۹ برابر شده است. وی تصریح کرد: سال ۹۸؛ ۴۵ هزار تومان به مردم یارانه می دادیم و اکنون به ۴۰۰ هزار تومان رسیده، یعنی حدود ۹ برابر شده است سوال اینکه آیا قرار است معجزه اتفاق بیفتد؟

 

ابلاغ دستورالعمل اخذ ضمانتنامه بانکی

دستورالعمل جامع اصلاحی نحوه اخذ ضمانتنامه بانکی در تمام رویه‌های گمرکی در سال ۱۴۰۳ ابلاغ شد. محمد رضوانی فر رئیس کل گمرک ایران گمرک ایران در بخشنامه‌ای، دستورالعمل جامع اصلاحی نحوه اخذ ضمنانت نامه بانکی در تمام رویه‌های گمرکی در سال ۱۴۰۳ را ابلاغ کرد. در این دستورالعمل نحوه اخذ ضمانت نامه حقوق ورودی موضوع ماده ۶ قانون امور گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده جهت واحدهای تولیدی، بازرگانی و فعالان مجاز اقتصادی در سطوح مختلف و شرکت‌های تولیدی دانش بنیان و امکان پذیرش ضمانت نامه بانکی جهت مالیات بر ارزش افزوده جهت اظهارنامه‌های اظهار شده تا پایان مهرماه با سر رسید ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ اعلام و پذیرش عوارض صادراتی منوط به اعلام نظر و استعلام از مراجع ذیربط شده است. همچنین نحوه اخذ ضمانت نامه بانکی در رویه‌های ورود موقت، ورود موقت برای پردازش، کالاهای صادراتی مشمول عوارض، ترانزیت داخلی، ترانزیت خارجی، انبارهای اختصاصی، ضمانت نامه جهت اخذ مابه التفاوت، نحوه اخذ تعهد ذیحسابی و ترخیص نسیه اعلام شده است.

هشدار ترامپ نسبت
به وقوع جنگ‌جهانی سوم
دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سیاست‌های جو بایدن، مدعی شد که «تنش‌های فزاینده» میان ایران و رژیم صهیونیستی می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود. دو مقام آمریکایی روز جمعه به تلویزیون سی‌بی‌اس نیوز گفتند که انتظار می‌رود حمله بزرگ ایران به رژیم صهیونیستی در واکنش به ترور ۷ تن از اعضای سپاه پاسداران ایران در جریان حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق، با بیش از ۱۰۰ پهپاد و ده‌ها موشک علیه اهداف نظامی تل‌آویو انجام شود. طبق گزارش راشا تودی، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا و رقیب «جو بایدن» در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ این کشور خطاب به خبرنگاران و با اشاره به رئیس‌جمهور کنونی ایالات متحده گفت: «ما رئیس‌جمهوری داریم که قادر نیست دو جمله را کنار هم بگذارد. ما رئیس‌جمهوری داریم که نمی‌تواند پله‌های صحنه سخنرانی را پیدا کند. ما رئیس‌جمهوری داریم که نمی‌داند چه غلطی می‌کند!» او که در لحظه سخنرانی‌اش در کنار «مایک جانسون» رئیس‌ مجلس نمایندگان آمریکا ایستاده بود، ادعا کرد: «تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود.» ترامپ در ادامه تاکید کرد که از امروز تا تاریخ پنجم نوامبر (۱۵ آبان)، زمان انتخابات آمریکا، اتفاقات زیادی به خصوص تحت ریاست رهبران «بی‌کفایت» آمریکا رخ خواهد داد.

رایزنی بلینکن با وزیران خارجه
مصر و اردن درباره ایران
همزمان با تاکید تهران مبنی بر تنبیه رژیم صهیونیستی بابت حمله تروریستی به کنسولگری ایران در دمشق، وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگوهای تلفنی با همتایان خود از مصر و اردن درباره تحولات منطقه رایزنی کرد. آنتونی بلینکن و سامح الشکری وزیران امور خارجه آمریکا و مصر در یک تماس تلفنی با یکدیگر گفت‌وگو کردند. بنابر اعلام وزارت امورخارجه آمریکا، دو طرف درباره تلاش‌های چندجانبه برای پیشبرد ثبات در منطقه و همچنین ایران گفت‌وگو و تبادل نظرکردند. آنها علاه‌ بر این، درباره تلاش‌های جاری برای افزایش کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه، حفاظت از غیرنظامیان فلسطینی و دستیابی به آتش‌بس فوری که آزادی همه اسرا را تضمین می‌کند، رایزنی کردند. آنتونی بلینکن با آیمن الصفدی، وزیر امورخارجه اردن نیز به صورت تلفنی گفت‌وگو و درباره ایران و ادامه جنگ در غزه رایزنی کرد.

تاکید هیات رئیسه مجلس بر محفوظ بودن حق انتقام از صهیونیست‌ها
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: انزجار و تنفری که نسبت به رژیم صهیونیستی ایجاد شده، دست و پای دولت‌های غربی را بسته و رژیم صهیونیستی را در یک انزوای تاریخی قرار داده است. حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری، در همایش شورای وحدت اصولگرایان با منتخبان مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در ۴۵ سال اخیر مجالسی کارآمدتر بودند که در پیاده‌سازی و دنبال‌کردن اصول و آرمان‌ها موفق‌تر بودند، یادآور شد: در هر مجلسی که انحراف از اصول و پشت کردن به مبانی اتفاق افتاده، خسران و ناکارآمدی و هدر رفتن فرصت‌ها بیشتر به چشم می‌خورد. وی تصریح کرد: متاسفانه امروز در مجلس می‌بینیم وقتی درباره یک ماده قانونی، مخالف و موافق حرف می‌زنند و فرصت به نماینده می‌رسد، به جای صحبت درباره موضوع و دستور کار جلسه، مسائل منطقه‌ای و حوزه انتخابیه مطرح و در حقیقت وقت و فرصت مجلس تلف می‌شود. ذوالنوری گفت: هر مجلسی با طرح سوال یا استیضاح می‌تواند در هدایت دولت‌ها و وزرا اثرگذار باشد. امروز امنیت، اقتصاد و فرهنگ برهم اثرگذار هستند و هر حوزه‌ای متاثر از حوزه‌های دیگر است. باید در موضوع انتخابات اخیر، مسئولان پیام رای سفید مردم را دریافت کنند. البته با وجود همه تلاش‌های دشمنان برای ناامید کردن مردم و حضور نیافتن آنان پای صندوق‌های رأی، مشارکت مردم قابل توجه بود.

تاکید متکی بر «ریاست‌محور» نبودن مجلس
منتخب مجلس دوازدهم شورای اسلامی گفت: جایگاه رئیس مجلس باید در حوزه نقش‌آفرینی محتوایی افزایش یابد که بدون تغییر سازوکارها ممکن نیست و ریاست‌محور شدن مجلس هم به معنای خارج شدن آن از صحن‌محوری است. منوچهر متکی در نشست شورای وحدت اصولگرایان با منتخبان مجلس دوازدهم، اظهار کرد: مقبولیت رمز تداوم کار یک دولت و حکومت است. اینکه آیا مجلس از مقبولیت در جامعه برخوردار است یک پرسش جدی است. نمایندگانی با مردم در ارتباط هستند و سخنان آنان را می‌شنوند، اما ارزیابی در افواه عمومی جامعه نشان می‌دهد مقبولیت لازم در مجلس وجود ندارد و باید تحولی در شکل و محتوای کار مجلس ایجاد شود.

باید مراقب تله نتانیاهو برای ایران بود
رئیس بنیاد امید ایرانیان گفت: ایران باید با تدبیر و تمامی ملاحظات به گونه‌ای عمل کند که در دام جنگ افروزی نتانیاهو نیافتد. محمدرضا عارف در جریان سفر به یزد در دیدار باجمعی از نخبگان، فعالان سیاسی و مدیران سابق این استان با تبریک عید سعید فطر و آرزوی قبولی طاعات و عبادات هموطنان با اشاره به حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان متعلق به کنسولگری ایران در دمشق و تسلیت شهادت جمعی از فرماندهان سپاه پاسداران گفت: دولت نتانیاهو به خاطر انبوه مشکلاتی که با آن دست به گریبان است، راهی برای خود جز جنگ افروزی در منطقه نمی‌بیند و به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران باید با تدبیر و تمامی ملاحظات به گونه‌ای عمل کند که در دام جنگ افروزی نتانیاهو نیافتد.

«تجارت» از نشست روسای کمیسیون های اتاق ایران گزارش می دهد

گروه صنعت و تجارت: جهش‌‌‌های ارزی یکی از جدی‌‌‌ترین مخاطرات فضای کسب‌و‌‌کار در طول سال‌های اخیر بوده است. در واقع مواجهه بنگاه‌‌‌های اقتصادی با فضای پیش‌بینی‌‌‌ناپذیر کسب‌و‌کار وهمچنین عدم‌امکان برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌های میان‌مدت و حتی در شرایطی کوتاه‌مدت، کار را برای فعالان صنعتی و اقتصادی به شدت دشوار کرده است. به گزارش تجارت، این مساله برای صنایع زیرساختی که عمدتا طول عمر پروژه‌‌‌هایشان بیش از چند ماه است، بسیار پرهزینه‌‌‌تر و مخرب‌‌‌تر هم هست، چرا که هر نوع تغییر در قیمت انواع نهاده‌‌‌های تولید تاثیرات قابل‌توجهی بر قیمت تمام‌شده تجهیزات و خدمات تولیدی این صنایع دارد. در سال های گذشته سیاست های ارزی لطمات زیادی را به تولید وارد آورده و حالا اعضای اتاق بازرگانی و روسای این تشکل مطالباتی را در این خصوص از معاون اول رئیس جمهوری مطرح کرده اند.
در این راستا اصلاح سیاست‌های ارزی کشور هم‌راستا با تحقق عنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم» موضوعی بود که در نشست اخیر روسای کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران با هیات رئیسه اتاق مورد بحث و بررسی قرار گرفت. روسای کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران به این جمع‌بندی رسیدند که با استفاده از تفاهم صورت گرفته با معاون اول رئیس‌جمهور که درباره برخی موضوعات خاص با ایشان نشست داشته باشند، سیاست‌های ارزی هم‌راستا با عنوان سال را در دستورکار قرار دهند و در نشستی با معاون اول رئیس‌جمهور این مسئله را پیگیری کنند. به اعتقاد آنها یکی از پیش‌شرط‌های مهم در تحقق جهش تولید، رسیدگی به سیاست‌های ارزی و جلوگیری از اعمال تغییرات مداوم در این بخش است. بنابراین ضرورت دارد ارز را به طور کامل و در تمام ابعاد با نظر اعضای کمیسیون‌ها بررسی و جمع‌بندی نهایی آن به همت مرکز پژوهش‌های اتاق ایران تهیه و نتیجه در نشست با معاون اول رئیس‌جمهور مطرح و مطالبه شود. در ابتدای این نشست پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران از اتمام مراحل تدوین شیوه‌نامه برگزاری و اداره کمیسیون‌ها خبر داد که در نشست هیات نمایندگان آینده به رأی گذاشته خواهد شد. بر اساس اظهارات او روند اصلاح شیوه‌نامه با نظر اعضای کمیسیون‌ها دنبال شد و امید است با تصویب آن شاهد پیگیری بهتر مأموریت‌های کمیسیون‌ها در دوره دهم اتاق باشیم. او همچنین به عنوان سال و جهش تولید اشاره و تصریح کرد: مفهوم جهش به حرکتی انقلابی، مستمر و اساسی که در کوتاه‌مدت نمود پیدا کند، اشاره دارد. برای رسیدن به جهش باید پیش‌نیازها فراهم شود؛ پس مبادلات بین‌المللی باید گسترده‌تر دنبال و امکان برقراری ارتباط با کشورهای مختلف مهیا شود. خروج دولت از تصدی‌گری نکته دیگری است که باید در ابعاد لازم اتفاق بیفتد. نایب‌رئیس اتاق ایران اظهار کرد: جذب سرمایه و تأمین منابع برای بنگاه‌های اقتصادی پیش‌شرط دیگر تحقق جهش تولید است. برای همین نیاز است اعضای کمیسیون‌ها درباره موضوع عنوان سال، نظر دهند تا امکان ایجاد این پیش‌شرط‌ها فراهم شود. از طرفی فرصتی در اختیار اتاق ایران به دست آمده تا جایگاه خود را به خوبی نشان دهد. در ادامه این نشست، برگزاری رویداد آیدکس کرمان با هدف معرفی ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری مورد توجه قرار گرفت. طبق آنچه علی نقوی، رئیس کمیسیون احداث اتاق ایران عنوان کرد این برنامه در چارچوب ۲۰ پنل تخصصی در ۴ روز هفته پایانی اردیبهشت، برگزار خواهد شد. بسترسازی برای تعامل بیشتر بخش خصوصی با مسئولان و تصمیم‌سازان کشور در تمام حوزه‌های اقتصادی با هدف تقویت سطح سرمایه‌گذاری‌ها، محور اصلی رویداد آیدکس است.
در بخش دیگری از این نشست محمد قاسمی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران گزارشی درباره تبیین عنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم» ارائه داد. او در این گزارش پیشنهادهایی برای تحقق این هدف، تشریح کرد. بر اساس اظهارات قاسمی، ساختار نفتی اقتصاد ایران قابلیت ادامه ندارد و به همین دلیل مقام معظم رهبری طی دو الی سه سال گذشته با نگاه متفاوت‌تری به بخش خصوصی و اقداماتی که باید انجام دهد، نگاه می‌کنند. قاسمی تصریح کرد: تحریم‌ها با تضعیف پایه اصلی اقتصاد ایران یعنی درآمدهای نفت دنبال شد که قابل پیش‌بینی هم بود. رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در ادامه به کاهش توان بنگاه‌های اقتصادی در خلق سود، تداوم تورم‌های بالای ۳۵ درصد، نامطلوب بودن نرخ استهلاک و … اشاره کرد و گفت: با توجه به وضعیت موجود، بخش خصوصی بهترین فرصت برای حضور در اقتصاد را در اختیار دارد. با نگاه به شرایط باید تاکید کرد اگر ایران به زنجیره‌های ارزش جهانی نپیوندد، برای سالیان طولانی به انزوا خواهد رفت و جبران آنچه از دست داده به راحتی اتفاق نمی‌افتد. او افزود: اتاق با توجه به همین وضعیت، پیشنهادهایی را برای تحقق عنوان سال منتشر کرد. این پیشنهادها ۸ فروردین‌ماه در اختیار وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت. البته با توجه به توضیحات دیگری که در نشست‌های دیگر مطرح شد، اصلاحاتی روی بسته صورت گرفت، و مجدد آن را برای دولت فرستادیم. قاسمی تاکید کرد: پیشنهادهای ارائه شده، سیاست‌های مالیاتی، استقلال نهادهای رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی، تقویت شهرک‌های صنعتی، سیاست‌های پولی و مالی، تأمین اجتماعی، پیش‌نیازهای توسعه صادرات و تجارت، دیپلماسی اقتصادی، انرژی و قضائی و حقوقی را شامل می‌شود. رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران از امکان تکمیل بسته پیشنهادی تحقق عنوان سال سخن گفت و از روسای کمیسیون‌های اتاق ایران خواست تا نقطه‌نظرات خود را برای اصلاح و بازنگری این پیشنهادها ارائه دهند. صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران از بحران نقدینگی واحدهای اقتصادی صحبت کرد و گفت: تأمین سرمایه در گردش و مواد اولیه بنگاه‌ها به سختی انجام می‌شود و اگر این مشکل برطرف نشود با کمبود، تعطیلی کارخانه‌ها، مشکل بیکاری و نارضایتی‌های بیشتر مواجه می‌شویم. امروز مسئولان کشور به همکاری و مشاوره‌های بخش خصوصی بیشتر نیاز دارند و باید برای حمایت از کسب‌وکارها با دست پر این نیازها را پاسخ دهیم. عبدالله مهاجر، عضو هیات‌رئیسه اتاق ایران با اشاره به رویکرد اقتصادی در انتخاب عناوین سال‌ها، گفت: هر سال دولت‌ها، عناوین را در سخن مورد توجه قرار داده و بی‌اعتنا به بخش خصوصی، تصدی‌گری را ادامه می‌دهند. دولت اگر اعتقاد واقعی به عنوان سال دارد، باید جدی‌تر ورود کند و در عمل شواهد آن را ببینیم. فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون تأمین مالی و سرمایه‌گذاری اتاق ایران خاطرنشان کرد: تولید را نباید در سطح تولید کالا ببینیم، بخش قابل توجهی از تولیدات کالا نیستند. پس باید تولید را در قالب تولید ارزش در نظر بگیریم. محمود تولایی، رئیس کمیسیون مالیات اتاق ایران از بروز برخی رویدادها و اتخاذ تصمیماتی در دولت صحبت کرد که ساختار قانون را از بین می‌برد. به اعتقاد این فعال اقتصادی این نگاه در دولت شکل گرفته که بدون هیچ حد و سقفی امکان دریافت مالیات وجود دارد. امروز سطح زیادی از واحدها توان ادامه فعالیت ندارند. واقعیت‌ها در دل امور اقتصادی با آنچه مسئولان می‌گویند، متفاوت است. برای همین تصمیمات کارآمد اتخاذ نمی‌شود. او گفت: تحقق عناوین سال در سال‌های قبل را باید بررسی و آسیب‌شناسی کنیم تا مجدد همان تجربه‌ها را در سال جاری پشت سر نگذاریم. احمد آتش‌هوش، رئیس کمیسیون حقوقی اتاق ایران درک دولت از خطرهای پیش‌رو را متفاوت از درک فعالان اقتصادی دانست و تاکید کرد: اقتصاد با چالش‌های عمومی و گسترده‌ای مواجه است؛ اما دولت چنین درکی از مسائل ندارد. ایران به سمت عقب‌افتادگی و انزوای مطلق نسبت به اقتصاد جهانی در حرکت است. امروز نقش اتاق ایران حساس است و باید این خطر را در ابعاد واقعی نمایان کند. باید بگوییم سیاه‌نمایی نمی‌کنیم و به تصمیمات اساسی نیاز داریم. آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران به آمارهای غیرواقعی دولت اشاره کرد و رسیدگی به این اطلاعات از طرف اتاق برای واقعی‌سنجی این آمارها را خواستار شد. به باور او موضع‌گیری در برابر تصمیم‌های اشتباهی که از طرف دولت گرفته می‌شود باید از طرف اتاق ایران به جد پیگیری شود. سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، تصریح کرد: مشارکت مردمی در بستر فناوری محقق می‌شود. پس باید در تنظیم پیشنهادهای تحقق عنوان سال به این اصل واقف باشیم. محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران بر ورود به زنجیره ارزش جهانی به ویژه در بخش کشاورزی که یکی از ظرفیت‌های اصلی اتاق ایران است، تاکید کرد. فرج‌الله معماری، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران خاطرنشان کرد: اتاق ایران باید منشأ تحول اقتصاد باشد. برای بروز این تحول باید به عنوان سال توجه شود؛ اما این عنوان همه آنچه می‌خواهیم نیست. باید فراتر و کلی‌تر حرکت کنیم. احمدرضا فرشچیان، رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران نیز از تدوین دو دستورالعمل برای صادرات و واردات انتقاد کرد و گفت: اعلام کردند همچنان این دو دستورالعمل اجرایی نشده‌اند و پیگیری‌ها برای توقف و اصلاح این دو دستورالعمل ادامه دارد. باید توجه داشت در حال حاضر واردات تنها در مسیر تولید انجام می‌شود و مانع‌تراشی در برابر آن یعنی توقف تولید که با عنوان سال در تضاد است. ابوالحسن خلیلی، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران عنوان کرد: تخصیص ارز برای واردات ماشین‌آلات واحدهای تولیدی صفر شده است. بنابراین باید اذعان داشت گفته‌ها و عناوین به هیچ وجه با فضای واقعی اقتصاد ایران هم‌خوانی ندارد. محمدرضا فاروقی، رئیس کمیسیون گمرک اتاق ایران دو دستورالعمل صادرات و واردات را لازم و ملزوم هم دانست و تاکید کرد: به نظر می‌رسد تعدادی از اصلاحاتی که مدنظر اتاق ایران بود، روی این دو دستورالعمل اعمال شده است؛ اما سایر اصلاحات درخواستی را کنار گذاشتند. از طرفی این دستورالعمل در سطح محرمانه ارسال شده که غیرقانونی است چون تکالیفی را برای تجار منظور کرده است و نباید محرمانه باشد. این فعال اقتصادی به برخی جزئیات مشکل‌ساز دستورالعمل‌ها اشاره و خاطرنشان کرد: برخی از مفاد آن از نظر حقوقی و قانونی مشکل دارد. در واقع محدودیت‌هایی را برای تجار در نظر می‌گیرد که ثبت سفارش، تخصیص‌ها و سایر امور را متوقف می‌کند. او تغییر مدام سیاست‌های اقتصادی را مانع تحقق شعار سال دانست. در ادامه قاسمی، تصریح کرد: دستورالعمل بازگشت ارز در کمیسیون اقتصادی دولت دیده و مقرر شد اطلاعات فعالان اقتصادی که زمان بازگشت ارز آنها فرارسیده و ارز را نیاوردند در اختیار اتاق قرار بگیرد و با این روند اتاق ایران می‌تواند نسبت به ادعاهای دولت درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات مطالبه‌گر رفتار کند. در حقیقت اتاق باید شفاف باشد و انتشار اطلاعات ارزی را دولت پیگیری کند. در نهایت با توجه به اهمیت موضوع ارز در روند تجارت و تولید کشور، نایب‌رئیس اتاق ایران از روسای کمیسیون‌ها خواست درباره موضوع ارز پیشنهادها را دسته‌بندی کرده و به جمع‌بندی برسند و بسته پیشنهادی خود را به همت مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در نشست با معاون اول رئیس‌جمهور طبق تفاهمی که صورت گرفته است، ارائه داده و مطالبه کنند.

گزارشی درباره الزامات تغییر سبک ساخت مسکن و زندگی در کشور

گروه راه ومسکن: مسکن‌های کوچک مقیاس در تضاد با فرهنگ ایرانی اسلامی و جامعه خانواده محور است و به هیچ عنوان در دستور کار دولت سیزدهم و وزارت راه و شهرسازی نیست، واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن که در سراسر کشور در حال ساخت است از استانداردهای لازم سرانه مورد نیاز خانواده، تبعیت می‌کند. بر اساس اصل ۳۱ قانون اساسی، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است و عدم تناسب مساحت واحد مسکونی با نیاز خانواده، آسیب‌های گسترده‌ای بر جا خواهد گذاشت. به گزارش «تجارت»، تراکم جمعیت و محدود کردن ساخت‌و سازها در مرز شهرها باعث شده که با گرانی مسکن مواجه شویم؛ برای کاهش قیمت مسکن باید مرز شهرها برداشته و به مردم زمین داده شود تا مردمی‌سازی صورت بگیرد. به گزارش «تجارت»، همه عادت کرده‌ایم داخل خانه‌های بلند مرتبه و برج زندگی کنیم. در اوج تراکم جمعیت؛ بلندمرتبه نشینی و خانه‌های قوطی کبریتی سبک زندگی را تغییر داده و باعث شده تا زندگی برای مردم سخت شود. عمودی‌سازی با فرهنگ ما سازگار نیست. مشکلاتی از قبیل ترافیک، هوای ناسالم برای همۀ افراد، نداشتن فضای سبز که این سبک زندگی برای افراد به وجود آورده، دلیلی شده تا مردم مجبور به زندگی در خانه‌های قوطی کبریتی باشند و احساس رفاه نکنند. در حالی که تا همین چند سال پیش مفهوم خانه نسبت به آنچه امروز درگیرش هستیم کاملاً متفاوت بود.

وضع قوانین برای معضل مسکن
در این با ره با حجت‌الاسلام سیدمصطفی رضوی، دبیر ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه علمیه در این باره گفت: تراکم جمعیت در شهرها فقط باعث آلودگی هوا یا ترافیک نمی‌شود، بلکه مشکلات بزرگ‌تری مانند گرانی مسکن را هم به دنبال دارد. قیمت مسکن به حدی افزایش پیدا کرده است که شما کسی را نمی‌بینید دغدغه خانه نداشته باشد. اگر مشکلاتی که این نوع ساخت‌وساز برای روحیات خانواده‌ها به وجود آورده است را در نظر بگیریم، دغدغه‌های مردم سر به فلک می‌کشد. رضوی مشکل اصلی گرانی مسکن را حبس زمین می‌داند و توضیح می‌دهد: «اگر عرضه زمین به اندازه کافی باشد قیمت زمین شکسته می‌شود. الان حبس زمین به قوانین ما کمک می‌کند مثل شهرداری، تراکم فروشی. قوانین متضاد است، شهرداری‌ها سودشان در تراکم فروشی است و اینکه زمین کم باشد و تراکم بفروشند. اگر زمین زیاد شد شهرداری پولی ندارد برای اینکه بتواند مشکلات خودش را حل کند؛ یعنی سیستم‌های کشورمان به نحوی است که مانع جدی برای تحویل زمین است.» یکی از مشکلاتی که مطرح می‌کنند بحث روبنایی (نهادهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی) است. رضوی معتقد است روبنایی یک وظیفه حاکمیتی است و دولت برای آپارتمان هم باید مدرسه، بیمارستان و خدمات آماده کند و فرقی ندارد و مشترک است. وی از مشکلات دیگر و راه‌حل‌ها می‌گوید: «یک مشکل بحث زیرساخت و هزینه‌اش است که دولت می‌تواند تدبیر کند. من یادم است در نهاد ریاست جمهوری پیشنهاد دادم، قانون مالیات بر عوائد مسکن که از سال ۸۳ تا الان در مجلس مانده و متأسفانه تصویب هم نشده است؛ مثلاً هر خانواده‌ای ۳ یا ۴ بچه دارد، شما به تعداد افراد خانه‌ات حق داری مسکن برای خودت داشته باشی و مالیاتی قرار داده نشود؛ اما اگر از ۴ تا بیشتر شد یک مالیات مؤثر مثلاً ۶۰% فرض بفرمائید، کسی که ۵ تا خانه دارد خانه پنجمش باید ۶۰% مالیات دهد».

شاخص دسترسی به مسکن، ۱۰۹ سال!
اگر بگوییم مسکن برای مردم به رؤیا تبدیل شده است، بیراه نیست. دبیر ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه علمیه آمار ناراحت‌کننده‌ای را بیان می‌کند: «بخاطر سوداگری در زمین و مسکن است که مردم گرفتار اجاره خانه می‌شوند. الان شاخص دسترسی به مسکن ۱۰۷ یا ۱۰۹ سال شده است؛ چه کسی می‌تواند ۱۰۹ سال زنده باشد، تازه اگر زنده ماند نمی‌تواند مسکن تهیه کند؛ یعنی با آن همه گرانی‌ها و مشکلات بعدی که زمینه می‌شود، تقریباً یک امر محال است. اگر زمین آزاد شد و مردم خودشان توانستند با مشارکت بسازند، این کار را آسان می‌کند. برای اینکه هزینه ساخت خانه پایین بیاید، بنظرم موانع را باید برطرف کرد.».

خانه‌های قوطی کبریتی، با وجود وسعت زمین
رضوی ادامه می‌دهد: «نسل دارد از بین می‌رود، این خیلی مهم‌تر از این است بگویند مشکل ما زیرساخت است، خب زیرساخت را حل کنید. آیت‌الله اراکی می‌گوید این خیانت است، مسئولینی که با خیال راحت مردم را با پول بیت‌المال در آپارتمان فرستادند. باید بفهمند که خیانت است و مشکلات را حل کنند.

فایننشال‌تایمز: اروپا، اوکراین را ناامید کرده است

روزنامه آمریکایی گزارش داد که کشورهای اروپایی با نادیده‌گرفتن درخواست‌های کی‌یف برای دریافت سامانه پدافند هوایی پاتریوت، کی‌یف را ناامید کرده‌اند. نادیده‌ گرفتن درخواست‌های مکرر اوکراین برای دریافت سامانه‌های پدافند هوایی از سوی غرب، کی‌یف را ناامید کرده و این در حالی است که حملات موشکی و پهپادی روسیه تشدید شده است. عدم‌ تمایل کشورهای اروپایی به ارسال سامانه‌های پدافند هوایی خود، از جمله سامانه آمریکایی «پاتریوت» به اوکراین، نشان‌دهنده محدودیت‌های استراتژیک و تردیدهای ژئوپلیتیک بلوک غرب بوده و اوکراین را مقابل حملات روسیه به زیرساخت‌های حیاتی آن آسیب‌پذیر می‌کند.
به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، بمباران‌های اخیر روسیه علیه اوکراین تاسیسات انرژی این کشور را متحمل خسارات سنگینی کرده و این در حالی است که اوکراین در تامین برق و گرمایش مورد نیاز خود مخصوصا در فصول سرد سال با مشکلاتی دست و پنجه نرم خواهد کرد. «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین حامیان غربی خود را به‌دلیل «چشم‌بستن» بر وضعیت اسفناک کی‌یف مورد انتقاد قرار داده، اما بااین‌حال، حمایت‌ها کاهش یافته است. زلنسکی در سخنرانی خود در اجلاس «سه دریا» در لیتوانی، اظهار کرد که از روند رنج دائمی که بر اثر حملات روسیه متوجه اوکراین شده ناراضی است و از وعده‌های توخالی متحدان غربی خود انتقاد کرد. فایننشال تایمز برای اثبات این عدم‌تمایل غرب به حمایت از اوکراین، به اظهارات اخیر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا اشاره کرد که گفت غرب صدها سامانه پدافند هوایی پاتریوت را در اختیار دارد، اما حاضر نیست ۷ سامانه را به درخواست اوکراین، به این کشور ارسال کند. دیپلمات اروپایی در این باره گفت: من چند روز پیش با کولبا (وزیر خارجه اوکراین) صحبت کردم و او عاجزانه برای محافظت از خود (اوکراین) هفت دستگاه پاتریوت درخواست کرد. ارتش‌های غربی حدود ۱۰۰ پاتریوت در اختیار دارند اما غیر قابل باور است که نمی‌توانیم همین هفت سامانه را هم برای آن‌ها تهیه کنیم. آلمان که دو دستگاه از این سامانه‌ها را در گذشته به اوکراین فرستاده، با ارسال سامانه‌های مضاعف مخالفت کرده و بر لزوم حفظ توانایی دفاعی خود تاکید کرده است. موضع وزارت دفاع آلمان با درخواست‌های اوکراین برای دریافت این سامانه‌های مهم در تقابل قرار گرفته و نشان‌دهنده این است که مقامات اروپایی تا چه حد منافع ملی خود را به حمایت از اوکراین ترجیح می‌دهند. به گزارش این روزنامه، دیگر کشورهای اروپایی هم در وضعیت مشابهی قرار داشته و سعی دارند میان تامین بودجه‌های دفاعی خود و حمایت از اوکراین توازن برقرار نمایند. رئیس‌جمهور این کشور در اجلاس سه دریا گفت لهستان در حال توسعه سامانه‌های پاتریوت خود بوده و سامانه اضافه‌ای برای ارسال به اوکراین در اختیار ندارد. فایننشال تایمز گزارش داد که این وضعیت محاسبات استراتژیک حاکم بر حمایت نظامی در جهان را توجه قرار داده است. رهبران اروپایی در سخنرانی‌های علنی خود از اوکراین حمایت می‌کنند، اما آمادگی واقعی آنها برای ارائه کمک‌های نظامی مانند سامانه پدافند هوایی کمتر از انتظارات بوده است؛ امری که بر توانایی اوکراین در جنگ و حفظ خدمات حیاتی در میان حملات روسیه سایه افکنده است.

سندرز سناتور مستقل تاکید کرد:

سناتور مستقل آمریکایی در مقاله‌ای تاکید کرد دولت جو بایدن با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی به بمباران نوار غزه و تحمیل گرسنگی به کودکان در این باریکه ادامه می‌دهد و این کار را عمدتا با کمک‌های تسلیحاتی و حمایت‌های دیپلماتیک واشنگتن در صحنه جهانی انجام می‌دهد باید تغییری اساسی در روابطش با این رژیم ایجاد کند. «برنی سندرز»، سناتور مستقل آمریکایی از ایالت ورمونت در مقاله‌ای در روزنامه «بوستون گلوب» تاکید کرد: «ایالات متحده آمریکا سالهای زیادی است پشتیبانی مالی بی‌قید و شرط خود را به اسرائیل عرضه کرده است. این رابطه باید حالا تغییر کند. باید به جای التماس کردن از دولت افراطگر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای محافظت از جان غیرنظامیان بی‌گناه و تبعیت کردن از قوانین بین‌المللی و آمریکا، باید در یک موضع جدید صراحتا و به سادگی بگوییم: اگر سیاست‌های کنونی دولت نتانیاهو ادامه یابند دیگر یک سکه هم به این دولت داده نمی‌شود.» این سناتور خاطرنشان کرد، در ماه‌های اخیر مخالفت عمومی در آمریکا با جنگ فاجعه‌بار رژیم صهیونیستی علیه غزه جهش پیدا کرده و اکثریت رای‌دهندگان آمریکایی در یک نظرسنجی گفتند خواستار توقف ارسال تسلیحات از سوی دولت بایدن برای تل‌آویو هستند. این سناتور مستقل بیان داشت: «بیایید صریح باشیم: این یک تراژدی عظیم برای مردم فلسطین است. اما از لحاظ اخلاقی این یک لحظه تعیین کننده برای آمریکایی‌ها است، چون ایالات متحده آمریکا مستقیما در این جنگ وحشتناک همدست است. در این جنگ ارتش آمریکا بمب‌های ۲۰۰۰ پوندی به روی ساختمان‌های غیرنظامی فرو نمی‌ریزد اما آمریکا این بمب‌ها را ارسال می‌کند. آمریکا مرزها را مسدود نمی‌کند و از عرضه غذا، آب و محموله‌های پزشکی به مردم مستاصل جلوگیری نمی‌کند اما ما میلیاردها دلار به دولت نتانیاهو که همین کار را انجام می‌دهد، کمک کرده‌ایم.» این سناتور ادامه داد: «تاریخ قضاوت خواهد کرد که ما هم‌اکنون داریم چه کار می‌کنیم. تاریخ قضاوت خواهد کرد که آیا ما در کنار کودکان گرسنه هستیم، آیا به ارزشهای آمریکایی که اقرار کرده‌ایم پایبندیم، یا این که کورکورانه به پول‌رسانی به ماشین جنگی نتانیاهو ادامه می‌دهیم.» این مقاله سندرز چند روز بعد از آن منتشر شد که «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا در یک گفتگوی تلفنی با نخست وزیر رژیم صهیونیستی اظهار کرد «واشنگتن چنانچه اسرائیل اقدامات بیشتری برای محافظت از غیرنظامیان در غزه انجام ندهد و اجازه به رساندن کمک‌ها به فلسطینی‌های مستاصل و گرفتار به سوءتغذیه ندهد، کمک‌های نظامی خود به اسرائیل را مشروط خواهد کرد.» به نوشته پایگاه «کامن دریمز»، در هفته‌های اخیر در نتیجه موانعی که رژیم صهیونیستی برای رساندن کمک‌های غذایی به مردم غزه ایجاد کرده دست‌کم ۲۸ کودک در این باریکه بر اثر گرسنگی جان خود را از دست داده‌اند. با وجود آنکه رژیم صهیونیستی در پاسخ به فشارها از سوی بایدن و جامعه بین‌المللی با باز کردن یک گذرگاه زمینی جدید برای ارسال کمک موافقت کرد، گروه‌های بشردوستانه گفتند این اقدام در مقایسه با شرایط کنونی مربوط به قحطی، شیوع بیماری‌ها و بحران‌های دیگر بسیار ناکافی است.

پنتاگون: تجهیزات بیشتری را به خاورمیانه منتقل می‌کنیم

یک مقام دفاعی آمریکا اعلام کرد که وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) در آستانه حمله ایران به اسرائیل و مواجهه با تهدید ایران تجهیزات بیشتری به خاورمیانه منتقل می کند. یک مقام دفاعی آمریکا روز جمعه به وقت محلی به شبکه خبری سی ان ان گفت که وزارت دفاع این کشور در حال انتقال تجهیزات اضافی به منطقه خاورمیانه است، زیرا اسرائیل و ایالات متحده آمریکا آماده حمله احتمالی ایران به تأسیسات اسرائیل و منطقه وسیع تر هستند.
به گفته این مقام، این اقدام «تقویت تلاش‌های بازدارندگی منطقه‌ای و افزایش حفاظت از نیروهای آمریکایی» است. سی ان ان گزارش دادک پنتاگون به طور خاص برای تقویت دفاع هوایی برای نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و سوریه که بیش از ۱۰۰ بار در فاصله اکتبر تا فوریه مورد حمله نیروهای نیابتی تحت حمایت ایران قرار گرفتند، تلاش کرده است. در ماه ژانویه، سه سرباز آمریکایی بر اثر یک‌حمله پهپادی در پایگاه برج ۲۲ در اردن کشته شدند. ایالات متحده پیش بینی نمی کند که ایران یا نیروهای نیابتی آن به نیروهای آمریکایی به عنوان بخشی از اقدام تلافی جویانه خود حمله کنند، اما در هر صورت تجهیزات خود را مستقر می کند.
تارنمای آمریکایی آکسیوس به نقل از سه مقام آمریکایی روز جمعه به وقت محلی گفت: ایران اوایل این هفته از طریق چندین کشور عربی پیامی به دولت بایدن ارسال کرده مبنی بر اینکه اگر آمریکا در جنگ بین اسرائیل و ایران دخالت کند، نیروهای آمریکایی در منطقه مورد حمله قرار خواهند گرفت. این رسانه آمریکایی افزود: اسرائیل و ایالات متحده فکر می کنند حمله ایران شامل پرتاب موشک های بالستیک، موشک های کروز و پهپادهای تهاجمی از ایران به خاک اسرائیل است. بر اساس این گزارش، مقامات آمریکایی می گویند که دولت بایدن از اسرائیل خواسته است تا قبل از تصمیم گیری در مورد هرگونه اقدام تلافی جویانه از سوی اسرائیل، به ایالات متحده اطلاع دهد تا ایالات متحده نیز نظری داشته باشد.
سه مقام آمریکایی گفتند که در روزهای اخیر ایرانی‌ها به چندین دولت عربی گفته‌اند که بدون توجه به تلاش‌های آمریکا برای فاصله گرفتن از حمله دمشق، واشنگتن را مسئول حمله اسرائیل می‌دانند. پیام ایران این بود که اگر آمریکا پس از حمله ایران به اسرائیل درگیر شود، پایگاه‌های آمریکا در منطقه مورد حمله قرار خواهند گرفت. یکی از مقامات آمریکایی گفت: «پیام ایران این بود که ما به نیروهایی که به ما حمله می‌کنند حمله خواهیم کرد، پس نه با ما جنگید و نه ما با شما می جنگیم». یک مقام آمریکایی به آکسیوس گفت که از پیام دریافت شده از طریق چندین کشور عربی مشخص نیست مبنی بر اینکه که آیا ایرانی‌ها تهدید می‌کنند که در صورت کمک به اسرائیل در رهگیری موشک‌های ایران به نیروهای آمریکایی حمله می‌کنند یا فقط در صورت مشارکت در اقدام تلافی جویانه اسرائیل، این حمله انجام خواهد شد. به گفته این مقام آمریکایی، ارزیابی کلی جامعه اطلاعاتی ایالات متحده این است که ایرانی ها تنها در صورتی می توانند به نیروهای آمریکایی حمله کنند که ایالات متحده در یک حمله متقابل به اسرائیل بپیوندد.

وال استریت ژورنال:

وال استریت ژورنال می‌نویسد: «اسرائیل در حال حاضر با احتمال شکست در جنگ، همزمان با از دست دادن شتاب جنگ و نداشتن برنامه منسجم برای پس از جنگ مواجه است.» این روزنامه در گزارش خود آورده است: با بازگشت بیشتر نظامیان اسرائیلی به خانه‌های خود و همچنین بازگشت حماس به مناطقی که ارتش اسرائیل اعلام کرده بود در دوره قبل از وجود نیروهای حماس پاکسازی شده است و ناکامی اسرائیل در دستیابی به هدف اعلام شده خود از جنگ، یعنی از بین بردن رهبران حماس و نابودی این جنبش از نظر نظامی و سیاسی، تهاجم به نوار غزه دچار تزلزل شده است.
این روزنامه نوشت: «برخی از رهبران نظامی و سیاسی، ناکامی نتانیاهو در تهیه طرحی برای غزه پس از جنگ را مقصر می‌دانند و می‌گویند که این طرح یک خلأ سیاسی ایجاد کرده که حماس از آن برای ساختن خود و بازگرداندن نفوذ خود در نوار غزه استفاده می‌کند.» این روزنامه اشاره کرد: به دلیل ناتوانی دولت در ارائه چشم انداز روشن برای آینده، ناامیدی هر هفته در بین اعضای آن افزایش می‌یابد، زیرا بدون برنامه سیاسی برای غزه، دستاوردهای تاکتیکی در میدان نبرد به هیچ پیروزی استراتژیک پایدار تبدیل نمی‌شود. در این راستا افسران و سربازان سابق که ماه‌ها در جنگ گذرانده‌اند از کار سخت می‌گویند. این روزنامه می‌افزاید: «با وجود ادعای موفقیت‌های اسرائیل علیه حماس، به طور مخفیانه، بسیاری از افسران و سربازان عادی نگران این هستند که موفقیت‌های تاکتیکی آنها علیه حماس به دلیل تردید سیاسی به باد داده شود.»
اشغالگران مدعی شدند که حدود ۱۳ هزار مبارز مسلح را کشته و ۲۰ گردان از ۲۴ گردان حماس را متلاشی کرده‌اند، در حالی که این روزنامه خاطرنشان کرد که سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و مصر معتقدند تعداد مبارزان حماس کشته شده کمتر از تعداد اعلام شده است. این روزنامه توضیح داد: «به گفته کارشناسان، حماس که قبل از جنگ حدود ۳۰ هزار مبارز داشت، همچنین می‌تواند از میان تعداد زیادی از جوانان غزه اعضای جدیدی را جذب کند.»
وال استریت ژورنال ادامه داد مبارزان حماس در ماه ژانویه، زمانی که نیروهای اسرائیلی پس از اشغال شهر غزه، در شمال نوار عقب نشینی کردند، دوباره ظاهر شدند. این الگو در خان یونس تکرار می‌شود، جایی که لشکر ۹۸ اسرائیل قبل از عقب نشینی نبرد طولانی انجام داد. این روزنامه آمریکایی نوشت: «جنگ اسرائیل اکنون در دروازه‌های رفح، شهری واقع در مرز جنوبی غزه، جایی که تیپ‌های حماس ادعا می‌شود هنوز در آن حضور دارند و حدود ۱.۵ میلیون نفر در آن هستند، رسیده و در آنجا متوقف شده است. غیرنظامیان فلسطینی در حال پناه گرفتن هستند.» این روزنامه به نقل از شخصیت‌های بلندپایه نظامی نوشت که حمله زمینی به رفح نمی‌تواند به این زودی‌ها انجام شود. به نوشته این روزنامه، اشغالگران در تلاش هستند تا راهی برای انتقال تعداد فزاینده پناهجویان به مکان دیگری در نوار غزه شدیدا ویران شده بیابند. این روزنامه نوشت: «جنگ طولانی و تلفات انسانی فزاینده آن منجر به تنش در روابط اسرائیل با ایالات متحده شده است. بسیاری در اسرائیل نگران هستند که روابط آمریکا و اسرائیل به طور جبران ناپذیری از جنگ آسیب ببیند.»