سیگنال‌های مثبتی میان ایران و کشورهای منطقه به وجود آمده است

یک مقام اماراتی با اشاره به حضور گسترده کشورهای عربی خلیج فارس در مراسم ادای احترام به پیکر شهید آیت‌الله رئیسی، گفت که سیگنال‌های مثبتی برای تقویت روابط میان این کشورها و ایران به وجود آمده است. «انور قرقاش» مشاور دیپلماتیک رئیس دولت امارات عربی متحده در صفحه کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: سیگنال‌های مثبتی میان کشورهای خلیج(فارس) و ایران به وجود آمده است که نشان‌دهنده تمایل مشترک برای تقویت روابط و کاهش تنش در منطقه است. وی گفت که مشارکت گسترده کشورهای عربی(فارس) خلیج در مراسم تشییع رئیس‌جمهور ایران و اظهارات سازنده متقابل در مورد سیاست حسن همجواری نشان‌دهنده‌ همین امر است. انور قرقاش تاکید کرد که «این فرصت می‌تواند تاریخی باشد و باید روی آن حساب باز کرد زیرا در راستای خدمت به ثبات و شکوفایی منطقه است». اخیرا «حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین نیز در دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه در مسکو گفت: ما در گذشته مشکلاتی با ایران داشتیم اما الان هیچ مشکلی وجود ندارد بر این اساس هیچ دلیلی برای به تعویق افتادن عادی‌سازی روابط با ایران وجود ندارد.

 

همکاری متقابل ایران و روسیه در حال ارتقاست

«علی باقری» سرپرست وزارت خارجه ایران و «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه با یکدیگر گفت‌وگو کردند. «علی باقری» از رایزنی تلفنی با وزیر خارجه خارجه روسیه خبر داد و نوشت «همکاری‌ متقابل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در حال ارتقاست». باقری در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در تداوم ملاقات‌ها و تماس‌های دیپلماتیک، پذیرای تماس تلفنی همتای روس، سرگئی لاورف بودم». سرپرست وزارت خارجه ایران درباره این گفت‌وگو تصریح کرد: «برنامه‌های دوجانبه و چندجانبه را با یکدیگر مرور کردیم. همکاری‌ متقابل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در حال ارتقاست. مسیر چند جانبه‌گرایی انتخاب راهبردی ایران و روسیه برای شکل‌دهی به جهانی عادلانه است که در آن هر بازیگر بر اساس ظرفیتش فرصت نقش‌آفرینی می‌یابد». این دیپلمات ارشد ایران در آخرین روزهای اردیبشهت ماه و در سفر به جمهوری تاتارستان روسیه گفته بود «رهبران ایران و روسیه به گونه‌ای عمل کردند که تهدید تحریم‌ها را به فرصت نوین همکاری، نه تنها بین ایران و روسیه، بلکه کشورهای منطقه تبدیل کرد». در سوی مقابل باقری نیز اخیرا ولادیمیر پوتین نسبت به حفظ همکاری‌ها با ایران در دوران بعد از شهادت رئیسی ابراز امیدواری کرده است.

«بن‌ سلمان» به ایران می‌آید
ولیعهد عربستان در تماس تلفنی که شب گذشته با «محمد مخبر» داشت، دعوت سرپرست ریاست جمهوری برای سفر به ایران را پذیرفت. سرپرست ریاست جمهوری در پاسخ به تماس تلفنی «محمد بن سلمان» از دستور بسیار خوب ولیعهد عربستان برای استقبال از زوار ایرانی تشکر و بر دعوت رئیس‌جمهور شهید از وی برای سفر به تهران تأکید کرد. مخبر گفت: همانگونه که رئیس‌جمهور فقید ما پیش از این از جنابعالی برای سفر به ایران دعوت کرده بود، مجدداً از جنابعالی دعوت می‌کنم به کشور دوست و برادر خود سفر کنید. ولیعهد عربستان نیز ضمن پذیرش این دعوت، متقابلاً از سرپرست ریاست جمهوری اسلامی ایران برای سفر به کشورش دعوت کرد.

رئیس‌جمهور عراق به تهران سفر کرد
رئیس‌جمهور عراق به‌منظور عرض تسلیت در پی شهادت رئیس‌جمهور ایران و همراهانش وارد تهران شد. «عبداللطیف رشید» رئیس‌جمهور عراق در راس هیاتی عالی‌رتبه، امروز (شنبه) به تهران وارد شد.قرار است هیات عراقی در مراسم گرامی‌داشت شهدای خدمت که از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در حال برگزاری است، شرکت کند. پیش از این نخست‌وزیر عراق نیز جهت عرض تسلیت در پی شهادت رئیس‌جمهور به تهران سفر کرده بود.

تسلیت آمریکای لاتین به ایران
مردم و مقام‌های کشورهای آمریکای لاتین با حضور در محل سفارتخانه‌های ایران، شهادت شهدای خدمت را تسلیت گفتند. شمار زیادی از مردم و مقام‌های کشورهای آمریکای لاتین با حضور در محل سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌های دیپلماتیک ایران، شهادت آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران و همراهان آن‌ها را تسلیت گفتند. سفارت جمهوری اسلامی ایران در برزیل مراسم گرامیداشت رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه شهید و هیات همراه را جمعه شب در سائو پائولو برگزار کرد. این مراسم با حضور چشمگیر مسلمانان لبنانی‌تبار، مسیحیان، مقامات محلی ایالت، مراکز اسلامی مستقر در این ایالت، نمایندگان احزاب و انجمن‌های مدنی، دانشگاهیان، فعالان رسانه‌ای و جمعی از ایرانیان مقیم در مسجد محمد رسول الله(ص) برپا و علاوه بر «عبدالله نکونام» سفیر ایران در برزیل، نمایندگان مجموعه‌های مختلف ایرانی، برزیلی و عربی در سخنانی با گرامیداشت یاد و نام شهیدان سانحه سقوط هلیکوپتر، از ویژگی‌های رئیس‌جمهور شهید و وزیر امور خارجه شهید در زمینه خدمت رسانی به مردم، حمایت جدی از آرمان فلسطین، ظلم ستیزی و عدالت محوری پرداختند و با دولت و مردم ایران ابراز همدردی و همبستگی کردند.

افزایش کمک‌های نظامی غرب به اوکراین به بالاترین سطح ممکن
صدراعظم آلمان اذعان کرد که این کشور به بیشترین حد ممکن کمک‌های نظامی خود به اوکراین رسیده است. «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان اذعان داشت که این کشور به «بیشترین حد ممکن» کمک‌های نظامی خود به اوکراین رسیده است. شبکه راشاتودی با انتشار این مطلب گزارش داد: برلین روز جمعه یک بسته حمایت‌های نظامی جدید برای کمک به اوکراین ارائه کرد که شامل یک تانک لئوپارد، پهپاد و ۸ هزار و ۵۰۰ گلوله ۱۵۵ میلی‌متری بود. جنگ اوکراین در فوریه سال میلادی جاری وارد سومین سال خود شده و تلاش‌های بین‌المللی برای برقراری مذاکرات صلح میان کی‌یف و مسکو در میان حمایت‌های مالی و نظامی غرب از اوکراین در این جنگ ادامه دارد. عملیات روسیه در روزهای اخیر در مناطق مهم راهبردی، از جمله خارکیف شدت یافته است و گزارش‌ها حاکی از چالش‌های جدی نیروهای مسلح اوکراین برای مقابله با این حملات، از جمله کمبود نیروی انسانی در جبهه‌ها، کمبود مهمات و تسلیحات و ضعف در ایجاد استحکامات کافی در خط مقدم برای مقابله با نیروهای روسیه است.

بخشی از اسکله شناور آمریکا در غزه را آب برد
رسانه‌های عبری‌زبان گزارش دادند امواج دریا بخشی از اسکله شناور آمریکا در غزه را با خود برد. کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد: امواج دریا بخشی از اسکله شناور آمریکا در غزه را با خود به سواحل شهر اشدود برد. این کانال افزود: یگان دریایی اسرائیل به متصل کردن بخشی از اسکله آمریکا که امواج آن را با خود برده بود، کمک می‌کند. هفته گذشته ارتش آمریکا ادعا کرد اولین محموله کمک‌های بشردوستانه از طریق این اسکله تخلیه شده و کامیون‌ها انتقال آن را به سمت نوار محاصره شده غزه آغاز کرده‌اند. در ماه مارس، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا تأسیس این بندر را با هزینه‌ ۳۲۰ میلیون دلاری، به عنوان بخشی از تلاش‌های بین‌المللی به دلیل محدودیت‌هایی که رژیم صهیونیستی برای ارسال کمک‌های زمینی به باریکه غزه اعمال کرده است، اعلام کرد.

مسکو به توافق هسته‌ای با ژاپن خاتمه داد
وزرات امور خارجه روسیه اعلام کرد به دلیل سیاست‌های «غیردوستانه» دولت ژاپن، از توافق هسته‌ای با این کشور خارج می‌شود. وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه تایید کرد که مسکو رسما به توافق همکاری خود در زمینه خلع سلاح با توکیو پایان داده است. روند لغو این توافق از شش ماه پیش و پس از آن آغاز شد که روسیه سیاست‌های ژاپن را «غیردوستانه» نامید.ژاپن قرار بود تحت این توافق که در اکتبر ۱۹۹۳ امضا شده بود، به روسیه برای اوراق کردن بخش بزرگی از زرادخانه اتمی اتحادیه جماهیر شوروی و رسیدگی به مشکلات زیست‌محیطی ناشی از آن کمک کند.

رهبر انقلاب در دیدار خانواده‌های شهدای خدمت تاکید کردند:

گروه سیاسی: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز (شنبه) در دیدار خانواده‌های شهدای خدمت، کار برای مردم و خدمت به مردم و مردمی بودن را بارزترین ویژگی این شهدا برشمردند و گفتند: مرحوم شهید آقای رئیسی شب و روز نمی‌شناخت و به معنای واقعی کلمه خستگی‌ناپذیر بود.
به گزارش «تجارت» ، رهبر انقلاب اسلامی با تسلیت به خانواده‌های این شهدا، مرحوم شهید آقای امیر عبداللهیان را نیز خستگی‌ناپذیر خواندند و افزودند: شرح خدمات و تلاش‌های آقای رئیسی و آقای امیر عبداللهیان در جبهه داخلی و در جبهه خارجی یک داستان طولانی و مفصل است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یکی از نکات برجسته درباره مرحوم شهید آل‌هاشم را تغییر معنای نماز جمعه خواندند و خاطرنشان کردند: مرحوم آل‌هاشم از زمانی که به امامت جمعه تبریز منصوب شد این نماز را از یک عمل عبادی صِرف به یک عمل جامع عبادی، معنوی، خدماتی و مردمی تبدیل کرد. ایشان کار و تلاش برای مردم را از ویژگی‌های ممتاز شهید موسوی و شهید رحمتی و شهدای کادر پرواز دانستند و تاکید کردند: همین روحیات و ویژگی‌ها باعث شد که خداوند آنها را مایه سرافرازی ملت ایران قرار دهد. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به حرکت و قیام مردم در تشییع این شهدا در تبریز، قم، تهران، شهرری، بیرجند، مشهد، مراغه، زنجان و نجف‌آباد گفتند: این تشییع باشکوه نشان داد که ملت ایران زنده است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به تبلیغات و ادعای دشمنان مبنی بر جدایی مردم از جمهوری اسلامی اشاره کردند و افزودند: این حادثه، در مقابل دیدگان جهانیان و در عمل ثابت کرد که ملت ایران به رئیس جمهور و کسانی که مظهر شعارهای انقلاب بودند چه دلبستگی و وفاداری دارند. ایشان مرحوم آقای رئیسی را مظهر شعارهای انقلاب خواندند و تاکید کردند: آقای رئیسی از همان ابتدا که وارد تبلیغات انتخابات شد، بر روی شعارهای انقلاب و سخنان امام تکیه کرد و همه دنیا ایشان را به عنوان رئیس جمهور انقلاب می‌شناختند. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: وقتی مردم این‌گونه با عظمت از این مرد حمایت و تجلیل می‌کنند، معنایش حمایت از شعارهای انقلاب است.
علاوه بر فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری، مراسم بزرگداشت شهدای خدمت، حجت الاسلام والمسلمین رئیسی، امیر عبداللهیان، حجت الاسلام والمسلمین آل‌هاشم امام جمعه تبریز، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی، سردار سیدمهدی موسوی فرمانده یگان حفاظت ریاست جمهوری و کادر پروازی؛ امیر سرتیپ دوم خلبان سید طاهر مصطفوی، امیر سرتیپ دوم خلبان محسن دریانوش و سرهنگ دوم فنی بهروز قدیمی صبح دیروز در حسینیه امام خمینی(ره) با حضور رهبر انقلاب اسلامی برگزار شد. در این مراسم هزاران نفر از اقشار مختلف مردم، خانواده‌های شهدا، سران قوا، مسئولان کشوری و لشکری، میهمانان خارجی به ویژه رئیس جمهور عراق و شمار دیگری از مقامات این کشور و همچنین سفیران کشورهای مختلف حضور داشتند، قاریان بین‌المللی به تلاوت آیاتی از قران و مداحان اهل‌بیت علیهم‌السلام به مداحی و ذکر مصیبت پرداختند.
در این مراسم حجت‌الاسلام رفیعی در سخنانی خدمت به مردم، اخلاص و توسل را سه ویژگی شهدای خدمت بویژه حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی برشمرد و گفت: براساس وعده الهی کسانی که عمل صالح و خدمت به مردم را خالصانه و صادقانه انجام دهند، خداوند محبت آنها را در دل مردم قرار می‌دهد و این موضوع را در تشییع باشکوه این شهدا دیدیم. جمعی از سفرا و نمایندگان کشورهای مختلف در مراسم یادبود شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی در حسینیه امام خمینی (ره) حضور دارند.

گزارش «تجارت» از آینده کرسی ریاست جمهوری بعد از شهادت رئیس‌جمهور:

گروه سیاسی: بعد از وقوع سانحه تلخ برای رئیس‌جمهور و همراهانشان، اکنون موضوع برگزاری انتخابات و برگزیده شدن رئیس جدید قوه مجریه جدید، به موضوع اصلی محافل سیاسی کشور تبدیل شده است. حدود یک ماه دیگر شخص جدیدی از سوی مردم به عنوان رئیس‌جمهور برگزیده خواهد شد اما شاید پرسش مهم برای افکار عمومی این باشد که احتمال کدام جریان یا اشخاص‌ از شانس بیشتری برای ریاست پاستور برخوردار هستند؟
به گزارش «تجارت»، طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، ۱۰ خرداد تا ۱۴ خردادماه به‌مدت ۵ روز موعد ثبت‌نام از داوطلبان خواهد بود. سپس شورای نگهبان از ۱۵ الی ۲۱ خرداد صلاحیت‌های ثبت‌نام‌کنندگان را بررسی می‌کند و روز ۲۲ خرداد اسامی نامزد‌های انتخابات دولت چهاردهم منتشر خواهد شد. به‌گفته سخنگوی ستاد انتخابات، مهلت تبلیغات کاندیدا‌ها از ۲۳ خرداد الی ۶ تیرماه است و رأی‌گیری برای انتخابِ نهمین رئیس‌جمهور ایران در روز ۸ تیر ۱۴۰۳ انجام خواهد گرفت. ستاد انتخابات برای برگزاریِ رأی‌گیریِ الکترونیک در چند حوزه از جمله کلانشهر تهران و برخی دیگر کلانشهر‌ها اعلام آمادگی کرده، اما این مسئله منوط به تأیید از سوی شورای نگهبان است که هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است.

جناح‌های قدرت و دو خواست متعارض حفظ یا تغییر وضع موجود
در سطح ابتدایی، حامیان رئیس‌جمهور شهید که نسبت به راه و روش او وفادارند و منافع جمعی خود را در گرو چنین وفاداری‌ای می‌بینند به‌یقین ترجیح می‌دهند وضعیت موجود را حفظ کنند. طرفداران این‌گونه القا خواهند کرد که هر تغییری به‌واسطه همفکران سیاسی رئیس‌جمهور شهید عملی خواهد شد. پس چندان دور از ذهن نیست که آنان برای صیانت از شیوه و روش سیاست‌ورزی خود و حفظ منافعشان بیش از هر جناح دیگری برای دستیابی به قدرت پیش‌قدم باشند. شاید بی‌دلیل نباشد که گهگاه عکس‌هایی از آنان کنار رئیس‌جمهور متوفی منتشر شده است. تصاویری از چهره‌های وابسته به جناح پایداری که می‌توانند در انتخاباتی آرام و بدون جنجال تبلیغاتی، پیروزی در انتخابات ۱۴۰۰ را تکرار کنند. این خواسته نه خواسته‌ای دور از ذهن است و نه دست‌نیافتنی. اما آنان که جور دیگری فکر می‌کنند، جدا از سودای قدرت و نشستن بر مسند قوه مجریه به این نکته هم باور دارند که در گسست موجود می‌توان مسیر تازه‌ای را در پیش گرفت و برای مشکلات به‌وجودآمده در سال‌های اخیر اقدام عاجل کرد؛ آنان این گسست ناخواسته در جریان قدرت را فرصتی برای تغییر ارزیابی می‌کنند و به آن امیدوارند. البته که این سودا خالی از منافع سیاسی و اقتصادی نیست که کمترین آن بازگشت به قدرت است. این طیف از چهره‌های سیاسی را، اصلاح‌طلبان آری‌گوی تشکیل می‌دهند که در انتخابات مجلس اخیر وفاداری خود را اثبات کرده‌اند، وگرنه بعید است اصلاح‌طلبان دگراندیش در این میانه شانس و تمایلی برای حضور داشته باشند. اصولگرایان معتدل هم در این انتخابات از دیگر جریان‌های سیاسی اقبال بیشتری دارند. این اقبال نه به دلیل وجهه مردمی آنان که از آن محروم هستند، بلکه به این دلیل است که آنان نه آن هستند و نه این. اصولگرایان معتدل جریان قدرت را به نرمی تغییر خواهند داد، با این تأکید که از مسیر اصلی خودش خارج نخواهد شد. آنان همچنین می‌توانند مورد حمایت اصلاح‌طلبان آری‌گوی هم باشند. البته این امکان آری‌گویی دوطرفه است.

از طرح کاندیداهای احتمالی تا به میان آمدن اسامی چهره‌های مشهور
در روزهای اخیر اسامی زیادی به عنوان نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری مطرح شده‌اند. رسانه‌ها اسامی افرادی همانند، عباس آخوندی، محمد جواد آذری جهرمی، محمود احمدی‌نژاد،مجید انصاری، محمد باقری، مهرداد بذرپاش، مسعود پزشکیان، عزیز جعفری، سعید جلیلی، اسحاق جهانگیری، غلامعلی حداد عادل، محمد جواد حق‌شناس، حسین دهقان، علی ربیعی، محسن رضایی، علیرضا زاکانی، محمد شریعتمداری، علی شمخانی، محمد صدر، عزت‌الله ضرغامی، علی طیب نیا، محمدجواد ظریف، محمدرضا عارف، حسین علایی، پرویز فتاح، محمد باقر قالیباف، مصطفی کواکبیان، علی لاریجانی، غلامحسین محسنی اژه‌ای، محمد مخبر، علی مطهری، شهیندخت مولاوردی، محسن مهرعلیزاده، محمدباقر نوبخت، محسن هاشمی و ناصر همتی را مطرح کرده‌اند.
در این میان آن گونه که تسنیم روایت کرده، اخبار منتشر شده از نشست روز گذشته جبهه اصلاحات ایران به عنوان متولی فعالیت‌های سیاسی و انتخاباتی اصلاح‌طلبان حکایت از آن دارد که گردانندگان این جبهه سیاسی برخلاف انتخابات اسفند مجلس شورای اسلامی که در آن حداقل در ظاهر ماجرا شرکت فعال نکردند، این بار عزم خود را برای کنش‌گری انتخاباتی جزم کرده‌اند و به همین منظور جلسه فردای جبهه اصلاحات، صرفاً با دستور کار نحوه حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار خواهد شد. این رسانه مطرح می‌کند: شنیده‌ها حاکی از این است که از میان کاندیدا‌های مطرح جریان اصلاحات، تاکنون حضور چهره‌هایی، چون محمدرضا عارف، عبدالناصر همتی محتمل به نظر می‌رسد.
با وجود مطرح شدن تمامی این اسامی به نظر می‌رسد آرایش نامزدها به تصمیمات شورای نگهبان در تایید صلاحیت افراد مختلف بستگی دارد. برخی از رسانه‌ها در چند روز اخیر چهره‌های مطرحی همانند محمود احمدی‌نژاد، علی لاریجانی و محمد باقر قالیباف را مطرح کرده‌اند اما نباید فراموش کرد که در سوی مقابل این اسامی چهره‌های مطرحی در جبهه پایداری وجود دارد که اعتقاد راسخی به حفظ وضع موجود و ادامه راه دولت سیزدهم دارند.

شایعه نامزدی احتمالی جمیله علم الهدی؛ آیا نامزدی زنان برای ریاست جمهوری محقق می‌شود؟
یکی از اسامی عجیبی که برخی رسانه‌ها اخیرا از او به عنوان یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری یاد کرده‌اند، همسر رئیس‌جمهور شهید، یعنی خانم جمیله علم الهدی است. جمیله علم‌الهدی بزرگترین دختر احمد علم‌الهدی، امام‌جمعه مشهد است؛ نام او پیش از اینکه ابراهیم رئیسی، همسرش به ریاست‌جمهوری برسد کمتر شنیده شده است (مگر در چند مورد به‌عنوان دبیر شورای تحول و نوسازی نظام آموزشی کشور در شورایعالی انقلاب فرهنگی)، اما حالا که رئیسی و همراهانش در حادثه سقوط هلی‎کوپتر درگذشتند؛ نام او هم در میان چهره‎های مورد نظر اصولگرایان برای انتخابات ریاست‌جمهوری به چشم می‎خورد. این حضور از دو سو برای اصولگرایان همسو قابل توجه قرار گرفته است؛ هم از آن جهت که بتواند راه همسرش را در دولت ادامه دهد و هم از آن جهت که اولین رئیس‌جمهور زن ایران باشد که البته درباره دومی باید منتظر واکنش شورای نگهبان در صورت ثبت‌نام او در انتخابات باشیم.

محسنی اژه‌ای به مناسبت ۵ خرداد «روز ملی حمایت از خانواده زندانیان» تاکید کرد:

رئیس قوه قضاییه به پژوهشگاه قوه قضاییه و سازمان زندان‌ها دستور داد سازوکار و بسته مطالعاتی - پژوهشی جامعی در باب علل و عوامل زندان رفتن افراد و راهکارهای بازاجتماعی شدن و اصلاح زندانیان تدوین کنند. به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای، به مناسبت ۵ خرداد «روز ملی حمایت از خانواده زندانیان» طی سخنانی در نشست با جمعی از خیّرین حوزه کمک به خانواده زندانیان، ضمن تبیین و تشریح عوامل دخیل در بازاجتماعی شدن زندانیان، اظهار کرد: باید بسترهای بازگشت زندانیان به آغوش جامعه را فراهم آوریم و در این مسیر، وظیفه و مسئولیت اصلی برعهده ما در دستگاه قضایی است. رئیس قوه قضاییه بیان داشت: زندان رفتن یک امر استثنایی است؛ به این معنا که زندان رفتن یک فرد امری خلاف اصل و قاعده است و استثناء محسوب می‌شود؛ انسان‌ها باید آزاد باشند، اما به هر حال مجموعه مسائلی پیش می‌آید که سبب می‌شوند فرد دست به ارتکاب اقداماتی بزند که ناچاراً باید محبوس شود؛ همت ما باید معطوف به آن باشد که این امر استثناء را به حداقل برسانیم. وی تصریح کرد: وقتی فردی به تحمل زندان محکوم می‌شود، ضرورت دارد که در همان ابتدای امر شرایط و بسترهای بازگشت او به جامعه را فراهم کنیم و این بازگشت باید به گونه‌ای باشد که نه خودِ فرد و نه اطرافیان او و جامعه این احساس را نداشته باشند که با یک هم‌خانواده و یا هم‌شهریِ زندان‌رفته طرف هستند. رئیس قوه قضاییه افزود: در مرحله بعدی باید شرایطی فراهم آوریم که فرد آزاد شده از زندان، دیگر به ندامتگاه بازنگردد؛ بدین معنا که دیگر به سمت کار خلاف و مجرمانه نرود؛ نباید چنین فضایی بر روحیات فردِ آزاد شده از زندان حاکم شود که «دیگر آب از سر من گذشته است و چوب حراج به حیثیتم خورده است و دیگر در اجتماع محلی از اِعراب ندارم و حتی کسی به من شغل هم نمی‌دهد»! رئیس قوه قضاییه اظهار داشت: در خودِ محیط زندان باید بسترهای اصلاح و بازاجتماعی شدن زندانی فراهم باشد؛ نباید عمر زندانی در زندان به بطالت بگذرد؛ محیط زندان باید به‌گونه‌ای باشد که زندانی پس از بازگشت به آغوش جامعه بتواند گلیم خود را از آب بکشد و با فراگیری یک حرفه‌ی آبرومند به یک نیروی کارآمد اجتماعی تبدیل شود. محسنی اژه‌ای اظهار داشت: باید به گونه‌ای باشد که دغدغه زندانی در محیط زندان، اصلاح و بازاجتماعی شدن باشد؛ اینکه زندانی در داخل ندامتگاه مدام در فکر و دغدغه خانواده خود و تحصیل و اشتغال و آینده فرزندانش باشد، می‌تواند برای او واجد اثرات روحی مخربی باشد؛ اینکه یکی از نزدیکان فردِ زندانی در مراحل گزینش برای استخدام در شغلی اداری، بواسطه نسبت خویشاوندی با آن فردِ زندانی، دچار مشکل شود نیز می‌تواند بر روحیه فرد زندانی و خانواده او اثر سوء برجای گذارد.