اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر شهید اسماعیل هنیه
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی صبح امروز پنجشنبه در دانشگاه تهران بر پیکر شهید اسماعیل هنیه مجاهد برجسته مقاومت فلسطین اقامه نماز خواهند کرد. اقامه نماز راس ساعت 8:30 صبح خواهد بود. به گزارش تجارت، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس که روز گذشته برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان به ایران سفر کرده بود، بامداد امروز چهارشنبه 10 مردادماه در محل اقامتش در تهران ترور شد و به همراه یکی از محافظینش به شهادت رسید.
رایزنی مورا و عراقچی درباره روابط ایران و اروپا
دیپلمات ارشد اروپایی و دبیر شورای راهبردی روابط خارجی طی دیداری در تهران، «درباره ابعاد و موضوعات مختلف روابط ایران و اروپا» رایزنی کردند. «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که برای شرکت در مراسم تحلیف «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرده است، روز چهارشنبه با «سید عباس عراقچی» دبیر شورای راهبردی روابط خارجی ملاقات کرد. در این ملاقات، طرفین درباره ابعاد و موضوعات مختلف روابط ایران و اروپا به بحث و تبادل نظر پرداختند.
شمار شهدای نوار غزه
به ۳۹ هزار و ۴۴۵ نفر رسید
وزارت بهداشت فلسطین از تداوم تجاوزهای رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان و افزایش شمار شهدای نوار غزه به ۳۹ هزار و ۴۴۵ نفر خبر داد. وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته در نتیجه تداوم جنایتهای رژیم صهیونیستی در نوار غزه ۴۵ نفر شهید و ۷۷ نفر دیگر مجروح شدند. بر اساس این گزارش، تا این لحظه نیز تعدادی از قربانیان زیرآوار و در خیابانها مانده و نیروهای امدادی قادر به کمکرسانی به آنها نیستند.با احتساب این آمار، شمار شهدای نوار غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ و همزمان با آغاز عملیات طوفان الاقصی تاکنون به ۳۹ هزار و ۴۴۵ نفر و شمار مجروحان هم به ۹۱ هزار و ۷۳ نفر رسید. جنایات رژیم صهیونیستی در حالی در نوار غزه ادامه دارد که «ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در تازه ترین اظهار نظر گفته است: «از اسرائیل در دفاع از خود در برابر حماس، حزبالله و ایران حمایت میکنیم.» پیش از این نیز لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در پاسخ به سوالی در این باره که آیا آمریکا آماده کمک به اسرائیل در صورت وقوع جنگ در شمال سرزمینهای اشغالی است؟ گفت که اگر حزب الله لبنان به اسرائیل حمله کند، واشنگتن از اسرائیل دفاع خواهد کرد.
تاکید قالیباف بر زیر بار یکجانبهگرایی نرفتن
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به شرایط ویژه ایران در غرب آسیا و صربستان در حوزه بالکان، گفت: معتقدیم نباید زیر بار اقدامات یکجانبه گرایانه موجود در دنیا رفت و باید در چارچوب روابط مشترک دولتی و پارلمانی با یکدیگر ارتباط داشته باشیم. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی دیروز در دیدار با معاون نخست وزیر صربستان گفت: صربستان و ایران روابط طولانی مدت و تاریخی دارند و ما نیز در اجلاسهای مختلف دیدارهایی با مقامات صربستانی داشتهایم. رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به آغاز بهکار همزمان مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم، بیان کرد: به زودی گروههای دوستی پارلمانی در مجلس شکل خواهد گرفت و روابط پارلمانی مجلس دوازدهم با صربستان آغاز خواهد شد. وی با اشاره به شرایط ویژه جمهوری اسلامی ایران در غرب آسیا و صربستان در حوزه بالکان، گفت: بر این اساس دوطرف درک مشترکی از مسائل دنیا داریم و کیفیت روابط نیز بیانگر این واقعیت است که بر رعایت عدالت پافشاری داشته و معتقدیم نباید زیر بار اقدامات یکجانبه گرایانه موجود در دنیا رفت و باید در چارچوب روابط مشترک دولتی و پارلمانی با یکدیگر ارتباط داشته باشیم. قالیباف با اشاره به رفت و آمدهای گروههای دوستی پارلمانی میان دو کشور، گفت: آقای پزشکیان که هماکنون رئیس جمهور کشور ایران است تا پیش از این طی چهار دوره مجلس رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و صربستان بوده که از این رو شناخت دقیقی از کشور شما دارد.
توضیح لاریجانی درباره شیوه
تعاملش با دولت پزشکیان
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره شیوه تعامل خود با دولت چهاردهم توضیحاتی ارائه کرد. علی لاریجانی در گفتوگویی در پاسخ به این پرسش که چه توصیهای به مسعود پزشکیان، نهمین رئیسجمهوری اسلامی ایران دارد، اظهار کرد: خود وی نکاتی درباره آینده مطرح کرد و نیز نکاتی را رهبری انقلاب در تنفیذ بیان کردند که رعایت آنها میتواند برای آینده کشور بسیار مفید باشد؛ مخصوصاً اینکه ثقل کارها بر حل مسائل اقتصادی باشد. وی درباره تعامل مجلس با دولت درباره تشکیل کابینه دولت چهاردهم، افزود: وقتی دولتها تجدید میشوند احتیاج به همکاری قوای مختلف دارند. علیالقاعده مجلس شورای اسلامی هم این مسیر را دنبال خواهد کرد. لاریجانی درباره شیوه تعامل خود با دولت چهاردهم نیز اظهار کرد: واقعاً افراد مختلف ورزیدهای در این زمینه هستند و میتوانند در دولت کار کنند و نیازی به ما نیست. ما پشتیبانی فکری و کمکهایی در این زمینه داریم.
تاکید پزشکیان بر ارتقای روابط ایران و الجزایر
رئیسجمهور با تاکید بر راهبرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی مبنی بر تقویت روابط با کشورهای همسایه و مسلمان و دوست، گفت: ارتقای روابط ایران و الجزایر در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی معادلهای برد-برد است.
گروه سیاسی: ترور اسماعیل هنیه توسط رژیم اسرائیل، موجی بزرگ از واکنشها را در سطح داخل ایران، منطقه و دیگر مناطق جهان به همراه داشته است. رژیم اسرائیل حوالی ساعت 2 بامداد دیروز چهارشنبه (10 مرداد) اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و وسیم ابو شعبان محافظ او را ترور کرد . این اقدام که نماد بارز نقض حاکمیت ملی ایران بود، با وعده انتقام مقامهای ارشد سیاسی کشورمان و نیز سایر گروههای مقاومت همراه شده است.
به گزارش «تجارت»، اقدام تروریستی تلآویو در شرایطی صورت میگیرد که همچنان شاهد تداوم جنگ در غزه هستیم و اخیرا نیز نگرانیها پیرامون احتمال حمله رژیم اسرائیل به جنوب لبنان افزایش پیدا کرده است. در چنین فضایی اقدام تروریستی تلآویو، همانند یک بمب ساعتی است که میتواند منطقه و حتی جهان را به سمت یک منازعه بزرگ سوق دهد. همین نگرانی اکنون از سوی مقامهای سیاسی مختلف اروپایی و آمریکایی نیز ابراز شده است. با این وجود، «آنا اوکولووا» یک سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی در پی ترور «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت فلسطین(حماس) در تهران توسط این رژیم، با تلاش برای شانهخالی کردن از این اقدام تروریستی گفت که این رژیم مسئولیت ترور رئیس دفتر سیاسی حماس را بر عهده نمیگیرد.
پیام ویژه رهبر انقلاب برای ترور هنیه با تاکید بر حتمی بودن انتقام
در پی شهادت مجاهد بزرگ آقای اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی چنین نوشتند:
انا لله و انا الیه راجعون
ملت عزیز ایران!
رهبر شجاع و مجاهد برجستهی فلسطینی جناب آقای اسماعیل هنیه در سحرگاه دیشب به لقاءالله پیوست و جبههی عظیم مقاومت عزادار شد. رژیم صهیونی جنایتکار و تروریست، میهمان عزیز ما را در خانهی ما به شهادت رسانید و ما را داغدار کرد، ولی زمینهی مجازاتی سخت برای خود را نیز فراهم ساخت. شهید هنیه سالها جان گرامیاش را در میدان مبارزهئی شرافتمندانه بر سردست گرفته و آمادهی شهادت بود، و فرزندان و کسان خود را در این راه تقدیم کرده بود. او از شهید شدن در راه خدا و نجات بندگان خدا باک نداشت، ولی ما در این حادثهی تلخ و سخت که در حریم جمهوری اسلامی اتفاق افتاده است، خونخواهی او را وظیفهی خود میدانیم. اینجانب به امت اسلامی، به جبهه مقاومت، به ملت شجاع و سرافراز فلسطین و بالخصوص به خاندان و بازماندگان شهید هنیه و یکی از همراهانش که با وی به شهادت رسیده است، تسلیت عرض می کنم و علوّ درجات آنان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
سید علی خامنهای
۱۰ مرداد ۱۴۰۳ مصادف با ۲۵ محرم ۱۴۴۶»
واکنشها به ترور هنیه در داخل ایران
علاوه بر رهبر انقلاب بسیاری از مقامها و چهرههای سیاسی کشورمان نیز به ترور اسماعیل هنیه واکنش نشان دادند. در مهمترین سطح، مسعود پزشکیان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به اینکه شهادت هنر مردان خدا است، تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران از تمامیت ارضی و عزت و حیثیت و افتخار و شرف خود دفاع، و اشغالگران تروریست را از اقدام بزدلانه خود پشیمان خواهد کرد. رئیسجمهور همچنین با صدور پیامی ضمن تاکید بر پاسداری جمهوری اسلامی ایران از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی خود، اینگونه اقدامات را نشانه به بن بست رسیدن سیاست های رژیم صهیونیستی دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران در پاسداری از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی و عزت و اعتبار خود کوتاهی نخواهد کرد و رژیم صهیونیستی به زودی نتایج اقدام بزدلانه و تروریستی خود را خواهد دید. دولت جمهوری اسلامی ایران با صدور اطلاعیهای سه روز عزای عمومی اعلام کرد.
محمدباقر قالیباف هم در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به اینکه دو ملت ایران و فلسطین در آغوش یکدیگر داغدار این مصیبت بزرگ هستند، خاطرنشان کرد که ایران اسلامی و جبهه مقاومت از خون برادر شهید خود نخواهد گذشت. فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی با محکوم کردن ترور اسماعیل هنیه تاکید کرد که این جنایت تبهکارانه عزم جبهه مقاومت در ایستادگی و مبارزه را مضاعف خواهد کرد. تعداد دیگر ی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز با انتشار پیام هایی در شبکه های مجازی این جنایت را محکوم کردند که می توانید اخبار مربوط به آن را در این لینک مرور کنید. محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور در پیام تسلیت خود تاکید کرد: شهادت جناب آقای اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس به عنوان یکی دیگر از جلوه های «تروریسم دولتی» و از پیامدهای سکوت مجامع بین المللی در قبال جنایات مستمر رژیم صهیونیستی و نقض آشکار و پی در پی مقررات بین المللی است.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیهای تاکید کرد: این اقدام تروریستی نه تنها نقض فاحش اصول و قواعد حقوق بینالملل و منشور ملل متحد است، بلکه تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی است. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با اشاره به استمرار بررسی ابعاد و جزئیات این حادثه توسط نهادهای ذیربط جمهوری اسلامی ایران گفت: بیتردید خون پاک این مجاهد نستوه که عمری را در مجاهدت و مبارزه عزتمندانه علیه رژیم غاصب صهیونیستی و در راه آزادی قدس شریف و رهایی ملت مظلوم فلسطین از چنگال اشغالگران صهیونیست سپری کرد، هرگز هدر نخواهد رفت. سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: شهادت برادر مجاهد اسماعیل هنیه در تهران، پیوند عمیق و ناگسستنی میان جمهوری اسلامی ایران و فلسطین عزیز و مقاومت را مستحکمتر خواهد کرد. نمایندگی ایران در سازمان ملل در پیامی در شبکه مجازی ایکس در واکنش به ترور اسماعیل هنیه در تهران نوشت: پاسخ ترور، عملیات ویژه است؛ اما سختتر و پشیمانکننده.
محمدجواد ظریف در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به اینکه شهید اسماعیل هنیه قهرمان خستگی ناپذیر آزادی مردم فلسطین از اشغال اسرائیل بود، نوشت: ترور ناجوانمردانه میهمان ما، عزم ایران را برای دفاع از خود و حمایت از عزم مردم فلسطین برای مبارزه برای آزادیشان دوچندان خواهد کرد. جهان نباید اجازه دهد که اهداف ویرانگر نتانیاهو محقق شود. مجلس خبرگان رهبری در بیانیهای ضمن محکومنمودن این جنایت تروریستی، خواستار برخورد مناسب و قاطع با جنایتکاران رژیم صهیونیستی بهعنوان حق مسلم جمهوری اسلامی ایران و استفاده از ظرفیتهای قانونی و بینالمللی در پیگیری حقوقی این اقدام خبیثانه و مواجهه جدی با رژیم پلید اسرائیل میباشد. حجتالاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی، علی لاریجانی، آیتالله صادق آملی لاریجانی حجتالاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، سید عباس عراقچی، احمد وحیدی، محمد مخبر سرپرست سابق ریاست جمهوری، محسن رضایی، مهدی فضائلی، سید کاظم انبارلویی، خانواده شهید سردار قاسم سلیمانی، آیتالله احمد جنتی، آیت الله حسین نوری همدانی و بسیاری دیگر از چهرهها نیز پیامهای محکومیت صادر کردند.
واکنش گروههای مقاومت فلسطینی به ترور هنیه
ترور بزدلانه اسماعیل هنیه با واکنش شدیداللحن گروههای مقاومت فلسطینی همراه شد. در مهمترین واکنش جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در بیانیهای شهادت اسماعیل هنیه را به ملت بزرگ فلسطین و امت اسلامی و عربی و همه آزادگان جهان تسلیت گفت و افزود که رئیس دفتر سیاسی این جنبش در تهران به دست صهیونیستها به شهادت رسیده است. در بیانیه حماس آمده است: برادر مجاهد اسماعیل هنیه رهبر جنبش پس از شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایران بر اثر یورش خائنانه صهیونیستها به محل سکونتش در تهران به شهادت رسید. موسی ابومرزوق عضو دفتر سیاسی جنبش حماس بامداد چهارشنبه در واکنش به ترور شهید اسماعیل هنیه گفت که این ترور بزدلانه است و این اقدام بیپاسخ نخواهد ماند. سامی ابوزهری از رهبران حماس نیز در واکنش به شهادت اسماعیل هنیه گفت: در راه آزادی قدس حاضریم هر بهایی را بپردازیم. وی در گفت وگو با شبکه العربی افزود: ما وارد جنگی همه جانبه برای آزادسازی قدس شدهایم و آماده پرداخت هر بهایی در این راه هستیم.
دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن هم در واکنش به ترور اسماعیل هنیه در بیانیهای اعلام کرد که ترور رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تهران یک جنایت تروریستی و نقض صریح قوانین بینالمللی است. جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم ضمن تسلیت شهادت رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس)، بر تداوم مقاومت علیه رژیم اشغالگر تاکید کرد. معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین گفت: دشمن اگر گمان کند با ترور رهبران مقاومت میتواند آن را شکست دهد، کاملا به اشتباه رفته است. سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) هم در اطلاعیهای ترور رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را محکوم کرد و آن را اقدامی ناجوانمردانه و بزدلانه خواند. در اطلاعیه سازمان آزادیبخش فلسطین آمده است : این جنایت موجب پایبندی هرچه بیشتر ما به مقاومت و پایداری در برابر دشمن خواهد شد. محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین ضمن محکوم کردن ترور رئیس دفتر سیاسی حماس، این اقدام را بزدلانه و خطرناک توصیف کرد. وی گفت: ما به شدت ترور رهبر بزرگ اسماعیل هنیه را محکوم می کنیم. حزب الله لبنان در بیانیه ای تاکید کرد که شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس عزم رزمندگان مقاومت برای مقابله با دشمن صهیونیستی را راسخ تر می کند. در بیانیه حزب الله آمده است: به مردم مبارز، مجاهد و مظلوم فلسطین و برادران شریفمان در جنبش حماس و همه گروه های عزیز مقاومت فلسطین و به ملتهای عربی و همه مبارزان آزاده و شریف، شهادت رهبر بزرگ و صادق و برادر عزیز استاد اسماعیل هنیه رحمت الله علیه را تسلیت میگوییم و از خداوند متعال صبر و پاداش دنیا و آخرت را برای ایشان مسالت می کنیم.
واکنشهای منطقهای به ترور اسماعیل هنیه
در سطح منطقه نیز بسیاری از کشورها و رهبران سیاسی به شکل جدی هنیه را محکوم کردند. وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای ضمن محکوم کردن ترور «اسماعیل هنیه» اعلام کرد که این اقدام در راستای گسترش ادامه جنگ است سید عمار حکیم رهبر جریان حکمت ملی عراق ضمن تسلیت به ملت مظلوم فلسطین و جنبشهای مقاومت به مناسبت شهادت اسماعیل هنیه، رئیس دفتر جنبش سیاسی حماس، گفت که این اقدامات مجرمانه رژیم اشغالگر، سستتر از آن است که ملت فلسطین را از تداوم پیشروی در مسیر پیروزی عادلانهاش باز دارد. انس حقانی یکی از مقامهای ارشد حکومت سرپرست افغانستان هم در واکنش به ترور رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، اعلام کرد که شهادت رزمندگان بزرگی همچون هنیه خبر از آزادی میدهد. وزارت خارجه قطر نیز در بیانیه ای ترور «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را «جنایتی پلید و ناقض قوانین بینالمللی و انسانی و یک اقدام تنش زا و خطرناک» دانست و آن را محکوم کرد.
نجیب میقاتی نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان اعلام کرد: ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را به شدت محکوم می کنیم و معتقدیم که این اقدام خطری جدی درخصوص گسترش دامنه نگرانی جهانی و خطر برای منطقه است. مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن هم با صدور بیانیه ای به مناسبت ترور رئیس دفتر سیاسی حماس، شهادت اسماعیل هنیه را ضایعه بزرگی برای ملت فلسطین و امت اسلامی دانست. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را به شدت محکوم کرد و گفت که این جنایت در راستای از بین بردن مساله فلسطین و تضعیف روحیه مقاومت در نوار غزه صورت گرفت و باید تروریسم رژیم اسرائیل در منطقه پایان یابد.
وزارت امور خارجه پاکستان نیز با صدور بیانیهای ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران را محکوم کرد و به خانواده وی و مردم فلسطین تسلیت گفت. وزارت امور خارجه عراق در بیانیه ای ضمن محکومیت ترور رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، این جنایت را نقض آشکار قوانین بینالمللی و تهدیدی برای امنیت و ثبات منطقه دانست. وزارت امور خارجه سوریه با محکوم کردن ترور «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران توسط رژیم صهیونیستی، هشدار داد که با تداوم نقض قوانین بین المللی از سوی این رژیم، تنشها و درگیریها در منطقه افزایش مییابد.
واکنشهای جهانی به ترور هنیه
در سطح جهانی نیز ترور هنیه با واکنشهای گستردهای همراه شد. در مهمترین سطح، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در جریان حضور در نشستی در سنگاپور، از اظهار نظر مستقیم درباره ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی جنبش حماس در تهران امتناع کرد و صرفا به بیان اینکه از این مساله مطلع شده است، کفایت کرد. وی افزود، دستیابی به آتشبس غزه پس از ترور رهبر سیاسی حماس یک ضرورت همیشگی است. بلینکن با تاکید بر لزوم تحقق آتشبس، این مساله را به نفع اسیران صهیونیست دانست و گفت: «ما روزانه روی آن کار میکنیم.»
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا نیز در واکنش به شهادت «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) طی عملیات ترور توسط رژیم صهیونیستی در تهران گفت که هیچ نظری درباره نقش رژیم صهیونیستی در ترور هنیه و اطلاع آمریکا از این اقدام پیش از وقوع آن ندارد. سخنگوی ارشد سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا ترور «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در تهران را اقدامی فراقانونی و مردود خواند و افزود که گزارشها درباره این رویداد را از نزدیک دنبال میکند. سخنگوی ارشد اتحادیه اروپا افزود: «ما از همه طرفها میخواهیم حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند و از تشدید تنشها اجتناب کنند.»
دولت آلمان نیز با انتشار بیانیهای خواستار کاهش تنشها در منطقه شد. «سباستین فیشر» سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین گفت: اکنون باید خونسردی داشته باشیم و هر کاری که ممکن است برای کاهش تنش انجام دهیم و شانس توافق مبادله اسرا و آتشبس در غزه اکنون نباید از بین برود.
وزارت خارجه چین هم در بیانیه ای ترور رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را محکوم و بر موضع همیشگیاش برای دستیابی به آتشبس در نوار غزه تاکید کرد. در بیانیه این وزارتخانه آمده است: چین قاطعانه با ترور هنیه در ایران مخالف است و آن را محکوم میکند و این حادثه میتواند منجر به بیثباتی بیشتر منطقه شود. وزارت خارجه مالزی با انتشار بیانیهای ضمن محکومیت ترور «اسماعیل هنیه» و هر اقدام خشونتآمیز تروریستی، تحقیق درباره مسئولان و مسببان آن را خواستار شد.
میخائیل بوگدانوف معاون وزیر امور خارجه روسیه ترور «اسماعیل هنیه» رهبر حماس را یک جنایت سیاسی کاملا غیرقابل قبول خواند و گفت: این ترور منجر به تشدید بیشتر تنش ها می شود. آندری نستاسین معاون سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز گفت که کشورش ترور اسماعیل هنیه را به شدت محکوم می کند.
دیمیتری پسکوف سخنگوی دفتر ریاستجمهوری روسیه هم اعلام کرد که مسکو حمله اسرائیل را که به شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس منجر شد، به شدت محکوم میکند.
حسین سلاح ورزی
عضو اتاق بازرگانی
آنچه درباره تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۲ مسلم و مبرهن است، این است که براساس آمار رسمی منتشرشده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران تراز تجاری کشور در این سال بیش از ۱۶ میلیارد دلار کاهش داشته و در این سال واردات از صادرات پیشی گرفته است، این رقم با احتساب این موضوع اعلام میشود . که همواره برای ارزیابی تراز تجاری کشور صادرات غیرنفتی مورد محاسبه قرار میگیرد.
در اوایل سال ۱۴۰۲، تداوم جنگ اوکراین و روسیه و افزایش تورم در امریکا شرایطی را فراهم آورد که امریکا فشارهای وارد بر ایران را در فروش نفت کمتر کرد و در همین حال افزایش قیمت نفت هم سبب شد درآمدهای ایران از محل فروش نفت افزایش یابد فارغ از اینکه درآمد حاصل از فروش نفت به کشور منتقل شده یا نه، اما به هر حال آمارها گویای این است که در سال گذشته صادرات نفتی کشور افزایش پیدا کرده بود.
با این حال میزان منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲ از سال ۱۳۹۰ تا این سال سابقه نداشته است اما در سال ۱۴۰۲ دولت با آمارسازی و آماربازی صادرات نفتی را در سنجش تراز تجاری کشور به حساب آورد.
آنچه بیش از هر چیز در سال ۱۴۰۲ به این میزان از منفی شدن ترازی تجاری کشور انجامید، سیاستهای ارزی و سیاستهای تجاری دولت به ویژه پیمانسپاری ارزی و الزام صادرکنندگان به رفع تعهدات ارزی در سامانه نیما بود؛ این الزامات سبب شد صادرات برای طیف گستردهای از بازرگانان توجیه اقتصادی نداشته باشد و آنها صادرات خود را کاهش دهند و علاوه بر اینها بیثباتی در قوانین تجاری و اتخاذ تصمیمات ناگهانی و یکشبه به بهانه تنظیم بازار داخلی هم مزید بر علت بود و این امر گاه به از دست رفتن بازارهای صادراتی میانجامید.
افزون بر سال ۱۴۰۲ در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نیز شرایط چندان مطلوب بازرگانان نبود و اکنون نیز قطعی گسترده برق در تابستان میتواند به کاهش عرضه انواع کالا و در ادامه افت صادرات بینجامد. بنابراین تجارت غیرنفتی ایران از سال گذشته تاکنون روزهای خوبی را تجربه نکرده است.
سال ۱۴۰۲ فرصتهایی برای تقویت صادرات غیرنفتی ایران وجود داشت؛ از جمله این فرصتها افزایش قیمت ارز در کشور بود، این اتفاق میتوانست صادرات را برای بازرگانان ایرانی توجیهپذیرتر کند و همچنین بروز جنگ میان روسیه و اوکراین میتوانست به تقویت حضور برخی کالاهای ایرانی در بازار روسیه بینجامد اما سیاستهای تجاری و ارزی کشور فرصت بهرهبرداری حداکثری از این فرصتها را از بازرگانان بخش خصوصی گرفت. موضوع دیگری که سال گذشته در تجارت خارجی ایران مشکلساز شد اتفاقاتی بود که در عراق افتاد؛ در حالی که عراقیها به دنبال اعتباربخشی به پول ملی خود بودند، امریکا حلقه تحریمها را بالاتر برد و دلار نیز در عراق دونرخی شد و نرخ ارز در صرافیهای عراق و بازار آزاد ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر از نرخ رسمی ارز در این کشور شد، این اتفاق سبب شد که خریدار عراقی در معامله با تاجر ایرانی ۲۰درصد هزینه بیشتری متحمل شود و این از قدرت رقابت کالاهای ایرانی در بازار عراق بکاهد. پیامدهای کاهش صادرات غیرنفتی علاوه بر آمار گمرک در بازار سرمایه هم نمایان است، از ابتدای سال گذشته تاکنون قیمت ارز در کشور جهش چشمگیری داشته و با توجه به افزایش درآمدهای ارزی شرکتهای صادراتمحور نماد این شرکتها در بورس باید تقویت میشد و ارزش آنها بالا میرفت چون درآمد و سود آنها افزایش پیدا کرده بود و این اتفاق همچنین میتوانست به بهبود شاخص بورس بینجامد اما چون شرکتهای صادراتمحور نتوانستند از محل صادرات نفعی ببرند میبینیم که بازار سرمایه هم حال و روز خوشی ندارد.
امید نصیبی
نماینده مجلس
دستیابی به توسعه پایدار در اقتصاد، هدف هر اقتصادی در هر گوشه ای از جهان است. توسعه پایدار در اقتصاد به معنی رشد اقتصادی و در نتیجه آن نیز، دستیابی به سطح بالاتر رفاه اجتماعی برای شهروندان هر کشوری است. مطابق مدل های رشد و توسعه اقتصادی، عوامل ختلفی از جمله سرمایه گذاری، حجم سرمایه، تکنولوژی، جمعیت، بهره وری و سایر عوامل اینچنینی در دستیابی به توسعه پایدار موثر هستند. از جمله عواملی که در دستیابی به توسعه پایدار مؤثر است، اشتغال و کارآفرینی است. برای ایجاد فضایی که در آن کارآفرینی شکل گیرد و در ادامه، موجب اشتغال بیشتر و در نتیجه، ایجاد و افزایش رشد افتصادی و دستیابی به توسعه پایدار شود، بهبود فضای کسب و کار از مهمترین عوامل است. البته عوامل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیز در ایجاد و گسترش کارآفرینی مهم هستند، اما توجه این نوشتار بیشتر بر روی بهبود فضای کسب و کار برای توسعه فرهنگ کارآفرینی است.
کارآفرینی به روش های دیگر نیز بر رشد اقتصادی تأثیرات مثبت می گذارد. از جمله از طریق نوآوری و تخریب خلاقانه به این معنا که با فروریختن و بازسازی یک کالا، خدمت و یا فرایند و جایگزینی آن با کالا و خدمتی بهتر، موجب افزایش رشد و توسعه اقتصادی و نیز بهبود رفاه می شود. برای این مورد می توان به جایگزینی تلفن های همراه دکمه ای سابق با تلفن های همراه هوشمند که علاوه بر خدمت ارتباطی، خدمات بانکی، آموزشی، سرگرمی، و بسیاری نیازهای دیگر را نیز پوشش می دهد. اگر بشر در همان سطح گذشته و موبایل های دکمه ای متوقف می شد و به همان اندازه بسنده می کرد، چه بسا زندگی امروزی، کیفیتی برابر با زندگی گذشته داشت. کارآفرینی که از طریق تخریب خلاقانه و نوآوری انجام شد، موجب بهبود زندگی بشر در این حوزه شده است. کارآفرینی علاوه بر اینکه با تخریب خلاق بر رفاه اجتماعی تأثیر می گذارد، همچنین با ایجاد و بهبود روش های به روز و تازه در فرایند تولید نیز موجب بهبود تکنولوژی و در نتیجه افزایش رشد اقتصادی می شود. فضای کارآفرینی، به دلیل ماهیت رفابتی که در ذات خود دارد، باعث ایجاد یک فضای سالم برای فعالیت اقتصادی و افزایش رقابت درافتصاد نیز می شود. برای ارزیابی کارآفرینی، یکی از مهمترین شاخص ها و روش ها، استفاده از شاخص جهانی کارآفرینی است که این شاخص، معیاری کامل برای ارزیابی و رتبهبندی محیط کارآفرینی در کشورهای مختلف جهان است.
گروه اقتصاد کلان: کارشناسان معتقدند بهبود وضعیت بازار سرمایه در ایران، نیاز به اصلاحات ساختاری و سیاستگذاریهای دقیق و هوشمندانه دارد. یکی از اصلیترین عوامل تأثیرگذار بر بازار سرمایه، عدم ثبات اقتصادی و سیاسی در کشور است. به گزارش تجارت، تحریمهای اقتصادی، نوسانات نرخ ارز و مشکلات بودجهای دولت همگی باعث افزایش نااطمینانی و کاهش اعتماد سرمایهگذاران شدهاند. همچنین تغییرات مکرر در سیاستهای اقتصادی و قوانین مرتبط با بازار سرمایه، فضا را برای فعالیتهای اقتصادی پیچیدهتر کرده است. نرخ بهره بالا و سیاستهای پولی انقباضی بانک مرکزی نیز از دیگر عواملی هستند که بازار سرمایه را تحت فشار قرار داده و این وضعیت منجر به کاهش نقدینگی در بازار و کاهش تمایل سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در سهام شده است. بازار سرمایه ایران هنوز با مشکلات ساختاری متعددی مواجه است، عدم شفافیت در گزارشهای مالی شرکتها، وجود رانت و فساد و نیز عدم رعایت اصول حاکمیت شرکتی از جمله مواردی هستند که اعتماد سرمایهگذاران را کاهش دادهاند، بدون رفع این مشکلات، نمیتوان انتظار بهبود پایدار در بازار داشت. تأثیرات بحرانهای جهانی نظیر پاندمی کرونا و جنگهای اقتصادی بین قدرتهای بزرگ، بازار سرمایه ایران را نیز تحت تأثیر قرار داده است، کاهش تقاضای جهانی برای نفت و سایر محصولات صادراتی ایران، به افت درآمدهای ارزی و در نتیجه فشار بر اقتصاد داخلی منجر شده است. همچنین افزایش نرخ تورم و انتظارات تورمی بالا، سرمایهگذاران را به سمت داراییهای ثابت نظیر طلا و ارز سوق داده و از جذابیت بازار سرمایه کاسته است، این امر باعث شده که حجم معاملات در بورس کاهش یابد و شاخصها با افت مواجه شوند. یکی دیگر از اصلیترین دلایل منفیهای اخیر بورس، انتظار برای معرفی و انتصاب وزیران دولت چهاردهم و سیاستهای آنها در قبال بازار سرمایه است، این موضوع باعث افزایش نااطمینانی و عدم اعتماد سرمایهگذاران به آینده اقتصادی کشور شده است، هر گونه تغییرات در کابینه و سیاستهای جدید میتواند تأثیرات عمیقی بر بازار سرمایه داشته باشد و سرمایهگذاران تا زمان روشن شدن این سیاستها، تمایل کمتری برای ورود به بازار دارند. شرایط سیاسی منطقه نیز نقش مهمی در تأثیرگذاری بر بازار سرمایه ایران دارد، درگیریهای شدیدتر بین لبنان و اسرائیل، افزایش تنشها و نااطمینانیهای سیاسی در منطقه را به دنبال داشته است، این وضعیت باعث افزایش ریسکهای ژئوپلیتیکی و کاهش اعتماد سرمایهگذاران به بازار سرمایه ایران شده است، هر گونه تشدید درگیریها و ناپایداریهای سیاسی منطقهای میتواند تأثیرات منفی بر بازار سرمایه داشته باشد. یکی دیگر از عوامل مهم در وضعیت فعلی بازار، عدم حمایت کافی مسئولان سازمان بورس و عدم برقراری جلسات و مصاحبهها برای رفع نگرانیهای سهامداران است، این مسئله باعث شده که سرمایهگذاران احساس کنند که نگرانیها و مشکلات آنها نادیده گرفته شده و حمایتی از سوی نهادهای مرتبط دریافت نمیکنند، این عدم ارتباط مؤثر و پاسخگویی، به کاهش اعتماد و افزایش نااطمینانی در بازار منجر شده است. برای بهبود وضعیت بازار سرمایه ایران، نیاز به اصلاحات ساختاری و سیاستگذاریهای دقیق و هوشمندانه است، افزایش شفافیت، ایجاد ثبات اقتصادی و سیاسی و نیز اتخاذ سیاستهای پولی مناسب میتواند به بازگشت اعتماد سرمایهگذاران و بهبود وضعیت بازار کمک می کند.
همچنین اعلام سریع و شفاف سیاستهای دولت چهاردهم و تیم اقتصادی جدید، کاهش تنشهای منطقهای و افزایش تعامل و پاسخگویی مسئولان سازمان بورس میتواند نقش مهمی در کاهش نااطمینانی و رونق دوباره بازار سرمایه داشته باشد. در همین رابطه علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه، می گوید: آنچه در فضای سیاسی کشور میگذرد، سبب شده آن دسته از سهامدارانی که معمولا با اتکا به بخت و شانس دست به سرمایهگذاری میزنند، در این مقطع به دلیل غیرقابل پیشبینی بودن فضای حاکم بر کشور کلا قید ورود به بورس را بزنند. آنچه باعث شده طرف فروش همچنان رونق داشته باشد به سه عامل بازمیگردد. ابهامات پیرامون کابینه اقتصادی دولت مهمترین ترس حال حاضر بورسبازان است. تردید نسبت به تفکرات اقتصادی دولت جدید میتواند مهمترین مانع ورود پول به بازار باشد. همانطور که مشاهده کردیم، همزمان با بالاگرفتن حواشی مرتبط با انتخاب کابینه دولت چهاردهم، بازار سرمایه نیز بهسرعت وارد فاز فروش شد وکانال ۲.۲میلیون واحد را که با هیجان بعد از انتخابات به دست آورده بود مجددا از دست داد. بازار سهام، معاملات
بعد از انتخابات را در حالی آغاز کرد که روندی صعودی و پایدار برای شاخص کل آن پیشبینی شده بود. با اینحال، پس از گذشت سه هفته بهرغم برخی اتفاقات مثبت ازجمله افزایش نرخ دلار نیمایی به سطح ۴۴هزار تومان، شاخص اصلی بازار وارد مدار نزولی شد که نتیجه آن کاهش انگیزه برای خرید و افت ارزش معاملات شد. بررسی رفتار معاملهگران حاکی از آن است که بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات، طرف تقاضا محتاطانهتر از قبل رفتار کرده است؛ امری که از سه عامل مهم نشات میگیرد. موضوع کسری بودجه و ترس از انتشار اوراق به عنوان یکی از عوامل اصلی ورود پول به تالار سهام شناحته میشود. احتمال افزایش نرخ سود نیز با روی کارآمدن دولت جدید دومین مورد مبهم در بازار است. علاوه بر این دو عامل، نامشخص بودن مختصات تیم اقتصادی دولت باعث شده بورس تهران به بازاری پرریسک برای سرمایهگذاری تبدیل شود. از این رو مسیر حرکت شاخص کل سهام را در کوتاهمدت و میانمدت نمیتوان صعودی پیشبینی کرد.
گروه صنعت و تجارت: صنعت لوازم خانگی با اشتغالزایی ٣٠٠٠ نفر بهصورت مستقیم و حدود یک میلیون نفر اشتغالزایی غیرمستقیم، دومین صنعت بزرگ و پیشران کشور و همچنین موتور پیشران صنایع بالادستی نظیر پتروشیمی است که عامل موثر برای توانمندسازی اقتصاد بدون نفت کشور است. این صنعت با ایجاد ارزشافزوده ١۵ درصدی و گردش مالی سالانه حدود ۶.۵ میلیارد دلاری و سهم ارزش حدوداً 8 درصدی از کل صادرات کشور نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارد. علیرغم شرایط تحریمی که از سال ١٣٩٧ آغاز و منجر به خروج برندهای معتبر جهانی از کشور شد، اما تولیدکنندگان با تکیه بر توان داخلی نهتنها تولید کمی خود را حفظ کردند بلکه با رشد بالا به کار خود ادامه دادند. این صنعت در سالهای اخیر به عنوان دومین صنعت پیشران کشور به لحاظ کمی و کیفی پیشرفتهای بسیار قابلتوجهی صورت گرفته است و این صنعت توانسته در زمینه توانمندسازی اقتصاد غیرنفتی و توسعه اشتغالزایی کشور سهم بالایی به خود اختصاص دهد به طوریکه عمق ساخت داخل در این صنعت به 65 درصد رسیده است. بر اساس آمارها در سال 1402، بیش از 18 میلیون محصول توسط دو طیف محصولساز و قطعهساز صنعت لوازم خانگی تولید شده که آمار قابلتوجهی محسوب میشود. در سال جاری برای رسیدن به تولید 20 میلیون دستگاه لوازم خانگی بزرگ و کوچک هدفگذاری شده است، اما رسیدن به این هدف نیازمند الزاماتی است که یکی از این الزامات سرمایهگذاری در این حوزه است. فعالان این حوزه عنوان میکنند که در طول سه سال اخیر سرمایهگذاری مناسبی در این صنعت صورت گرفته که منجر به رشد تولید 8 میلیون قطعه لوازم خانگی در سال 98، به 18 میلیون در سال شده است، اما ادامه روند سرمایهگذاری در این صنعت، با توجه به مشکلات موجود نگرانکننده است چرا که امنیت سرمایهگذاری در کشور روبه افول است. از طرف دیگر در حال حاضر معضل اصلی صنعت لوازم خانگی، بازار داخلی کشور است که در طول سالهای اخیر با رکود مواجه شده و به همین دلیل موانعی برای تولیدکنندگان ایجاد کرده و عرضه و تقاضا را تا حدودی دچار مشکل کرده است. در همین ارتباط قدرت خرید مصرفکننده در حال کاهش بوده و این بحرانی است که مسئولان باید به آن توجه بیشتری داشته و راهحلی برای آن پیدا کنند.
گفته میشود که در حال حاضر حدود ۱۳۵۰ تولیدکننده بزرگ و کوچک لوازم خانگی در سامانه آماری وزارت صمت ثبت گردیده است که با وجود رشد و توسعه صنعت لوازم خانگی در کشور، تولیدکنندگان این صنعت با مشکلات زیادی دستبهگریبان هستند؛ عدم اطمینان تولیدکنندگان از استمرار تامین مواداولیه مانند مس، فولاد، مواد پتروشیمی و آلومینیوم، تغییرات نرخ ارز، مسائل مالیاتی، تورم سالیانه، افزایش هزینه خدمات پیمانکاران موجب افزایش هزینههای تولید شده و از سوی دیگر قیمتهای دستوری، تامین مالی بنگاهها و حضور ۳۵ درصدی ورود کالای قاچاق به بازار لوازم خانگی کشور، از مشکلات عمده صنعت لوازم خانگی کشور است که میتوان به آن اشاره کرد. ادامه روند روبه رشد تولیدات لوازم خانگی در شرایطی که توليدكنندگان داخلي براي توليد خود، با مشكلاتي از قبيل تامين ارز و خريد مواد اوليه با قيمت بالاتر از كارخانه مواجه هستند و از طرفی برای افزايش قيمت ارز نيز تهيه مواد اوليه را به شدت برای توليدكنندگان دشوار كرده؛ چراكه هم مواد اوليه وارداتي و هم مواد اوليه داخلي به دليل نوسانات ارزي، قيمتهاي لحظهای دارند، امکانپذیر به نظر نمیرسد. صبح روز گذشته، عباس هاشمی، دبیر انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران نیز به چالشها و دغدغه اصلی تولیدکنندگان صنایع لوازم خانگی اشاره کرد. هاشمی اصلیترین و قدم اول توسعه بخش تولیدی و صادراتی واحدهای صنعتی را تامین مواداولیه دانسته و معتقد است که تا زمانیکه شرایط فعلیِ قطع ارتباط سیستماتیک با جهان وعدم مشارکت صنعت لوازم خانگی در زنجیره جهانی تامین و ارزش ادامه داشته باشد، به توسعه پایدار صنعتی نخواهیم رسید. از طرف دیگر قیمتگذاری دستوری یکی از مشکلاتی است که گریبان این صنعت را گرفته است؛ البته این موضوع موافقان و مخالفانی دارد. مخالفان قیمتگذاری دستوری معتقدند، زمانی که بازار رقابتی است نباید دولت در قیمتها دخالت کند و موافقان بر این باور هستند که با توجه به محدودیت واردات باید دولت به قیمتها ورود و نظارت کند و گرنه قیمتها غیرقابل کنترل میشود. بهگفته منتقدان قیمتگذاری دستوری، یکی از مشکلات این روش، نبود چهارچوب و دستورالعمل مشخص است. در همین رابطه علیرضا محمدی دانیالی، رئیس هیات مدیره انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران بارها در گفتگوهای خود عنوان کرده است که یکی از مهمترین مشکلات قیمتگذاری دستوری است و هیچکس نمیداند این روش از کدام تجربه موفق جهانی الگوبرداری شده، این درحالی است که استراتژی صنعتی باید زیر سایه استراتژی کلان اقتصادی باشد اما قیمتگذاری دستوری منجر به نابودی صنعت و اقتصاد میشود. او بر این باور است که دخالت دولت در قیمتگذاری و سرکوب قیمتها، هیچ کمکی به تولیدکننده، مصرفکننده و در نهایت اقتصاد ملی نکرده و نتیجه معکوس خواهد داشت. از طرف دیگر، مشکلات تامین قطعات و ماشینآلات را نیز باید به دیگر سختیها در این بخش افزود. مجموع مشکلات نشات گرفته از سیاستهای ضد توسعه بود که زمینهساز توقف تولید در بسیاری از شرکت های اقتصادی خواهد شد.
گروه صنعت و تجارت: رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل ضمن اشاره به مشکلاتی که در روابط تجاری این دو کشور وجود دارد، اظهار کرد: ایران جزو ۱۰ کشوری است که جاذبههای توریستی بسیاری دارد، اما از برزیل توریستی ندارد و بسیاری از آنها اصلا کشور ما را نمیشناسند. به گزارش ایسنا، سید فخرالدین عامریان، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل در نشست تجاری مشترک ایران و برزیل اظهار کرد: حدود ۲۵ سال است که در برزیل همکاری میکنم. برخی از مشکلات تجاری در میان دو کشور است که امیدواریم حل شود. یکی از موضوعات مهمی که دو کشور ایران و برزیل دارند و در سکوت باقی مانده بحث توریست است. بسیاری از مردم برزیل کشور ما را نمیشناسند. کشور ما جزو ۱۰ کشوری است که جاذبههای توریستی دارد، ولی از برزیل اصلا توریستی ندارد. وی افزود: چندین بار در زمان حضور آقای قریب این صحبت بود که مستندهایی از ایران در تلویزیون برزیل برای معرفی آن تولید شود، ولی تاکنون این اتفاق نیفتاده است. یکی از درخواستهای اتاق مشترک این است که این مورد عملیاتی شود. کشور ما بر اساس آمارهای غیر رسمی بین ۶ تا ۸ میلیارد دلار از برزیل واردات گوشت، روغن، شکر، کنجاله سویا، ذرت و ... دارد. با وجود محصولات بسیار کشور ما برای صادرات به برزیل ولی به دلیل اینکه هزینههای حقوق ورودی بهصورتی است که باید بیش از ۱۰۰ درصد هزینه پرداخت شود، صادرات بسیار دشوار است. عامریان ادامه داد: در مورد فرش دستباف حدود ۸۰ درصد تجاری که در برزیل فعالیت میکنند ایرانی هستند از کشورهای هند و پاکستان و ایران که فرشهای ایران را تولید و به برزیل صادر میکنند، اما نکته مهم این است که فرشهای هندی حقوق ورودی کمتری نسبت به فرشهای ایرانی دارند و همچنین در آنجا آشنایی زیادی با فرشهای ایرانی ندارند و با این تفکر که هر فرش ایرانی که به برزیل صادر میشود عتیقه است قیمتهای بسیار بالایی میگذارند که مشکلات بسیار زیادی را برای تاجر ایرانی دارد. وی افزود: ایران برای پسته، کشمش و خرما جزو تولیدکنندگان اول است که اگر حقوق ورودی آنها حداقل نصف شود مقداری رشد صادراتمان به برزیل افزایش مییابد. رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل تاکید کرد: موضوع بعدی تهاتر کالا است. ایران یکی از تولیدکنندگان اوره و برزیل نیز یکی از واردکنندگان بزرگ اوره است و زمان دکتر قریب خیلی تلاش شد که تهاتر را به این صورت که دو کشتی اوره را ببرند و سویا وارد کنند که تاکنون انجام نشده، ولی خواستاریم که این امر صورت گیرد چرا که در سال ۲۰۲۴ صادرات ما بسیار کاهش یافته است. وی افزود: یکی از موارد بسیار مهم دیگر صادرات میوه همچون انار، سیب و کیوی به برزیل است. انار برزیل از آرژانتین و شیلی تامین میشود؛ اما کیفیت انارهای ایرانی بسیار بالا وقیمت بسیار مناسب است. وزارت جهاد ایران دو سال است که پرسشنامههایی را برای برزیل ارسال کردهاند، اما وزارت کشاورزی برزیل تاکنون پاسخ ندادهاند و امیدواریم این مسئله نیز حل شود. عامریان در پایان تصریح کرد: در حال حاضر وقتی تجار ما قصد سفر به برزیل را دارند، بیش از ۲۰ روز تا یک ماه برای صدور ویزا زمان صرف میشود و افراد بسیاری به دلیل این مسئله از سفرهای مهم و ناگهانی که برای آنها پیش آمده جا ماندهاند در خواست اول ما ایجاد سهولت در صدور ویزا و درخواست دوم ما این است که ویزای بازرگانان ایرانی که اتاق ایران معرفی میکند به یک ساله افزایش یابد.
آمادگی اتاق بازرگانی ایران برای ارتباط تجاری و اقتصادی با سایر کشورها
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با تاکید بر اینکه ایران بارها برای همکاری تجاری با کشورهای دیگر اعلام آمادگی کرده است، اظهار کرد: امیدواریم در دولت جدید ارتباط تجاری میان ایران و کشورهای دوست و همسایه برقرار شود تا بتوانیم از این ارتباطات بهره ببریم. صمد حسن زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در نشست تجاری مشترک ایران و برزیل اظهار کرد: امروز یک روز بسیار تاریخی برای جمهوری اسلامی ایران به مناسب تحلیف رئیس جمهور که دیروز در مجلس جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، است که تعدادی از سفرا، سازمانها، مقامات بزرگ کشورهای مختلف در این جلسه حضور داشتند و سخنرانی آقای پزشکیان نشاندهنده علاقه ایشان به کشور و ارتباط با کشورهای همسایه است. وی افزود: امیدواریم هر روزه این ارتباطات جهانی گستردهتر شود تا بتوانیم از مزایای آن بهره ببریم. من معتقدم ظرفیتهایی که امروز ایران دارد تا بتواند در صحنههای تجارت تمام دنیا حضور داشته باشد بسیار مهم و بزرگ است و امیدواریم برنامههایی که رئیس جمهور جدید در برنامههای اکتسابی خود برای ارتباط تجاری با کشورهای دوست و همسایه دارند، موجب توفیقات ما شوند. حسنزاده ادامه داد: اتاق بازرگانی در زمینههای تجاری آمادگی خود را توسط معاونین بینالمللی برای تمامی کشورها اعلام میدارد و حضور فعالین اقتصادی و تجاری با تجربههایی که دارند برای اتاق بازرگانی و کشورمان سرمایه محسوب میشود تا بتوانیم ارتباطات مناسبی با سایر کشورها داشته باشیم.
نوسان کوتاه مدت در بازار ارز
همزمان با ترور شهیداسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران، دلالهای ارزی به تکاپو افتادهاند تا بار دیگر برطبل نوسانات ارزی بکوبند و از آب گلآلود ماهی بگیرند؛مردم اما با توجه به تجربههای قبلی باید با احتیاط رفتار کنند وگرفتار دام دلالها نشوند.
به گزارش تسنیم، از صبح دیروز و همزمان با اعلام خبر ترور شهید اسماعیل هنیه رهبر دفتر سیاسی حماس در تهران، سطح تنش در بازارهای داخلی و جهانی نیز بالا رفت و قیمت طلا و ارز با افزایش همراه شده است.
شهید هنیه که برای مراسم تحلیف رئیسجمهور به ایران آمده بود در یکی از اقامتگاههای ویژه در شمال تهران مستقر بود که با اصابت پرتابهای از هوا به شهادت رسید.
هرچند تجربه نشان داده که افزایش تنش های سیاسی همواره منجر به واکنش بازارها می شود ولی نمیتوان منکر نقش دلالها و سوداگران در تشدید نوسانات قیمتی بازارها شد؛ نکته مهم در ماجرای شهادت اسماعیل هنیه در تهران، تکاپوی دلالان ارزی برای تحقق اهداف سوداگرانهشان است. از همان ساعات نخست اعلام خبر شهادت اسماعیل هنیه دلالهای ارزی و کانالهای تلگرامی دست به کار شدهاند و سعی دارند با تشدید نوسانات در بازار ارز دلار را بار دیگر به کانالهای بالاتر برسانند. کارشناسان بازار توصیه می کنند که در چنین شرایطی مردم از ورود هیجانی به بازار خودداری کنند چرا که تجربه نشان داده بعد از التهابات سرعت کاهش دلار بیشتر می شود. درگیریهای سیاسی که اوائل امسال به عملیات نظامی ایران علیه رژیم صهیونیستی منجر شد هرچند برای مدت کوتاهی دلار را بالا برد اما بازار بلافاصله از هیجانات عبور کرد و دلار به 57 هزار تومان هم رسید. از همین رو توصیه می شود مردم در روزهای پرنوسان از معاملات غیرضروری پرهیز و با احتیاط عمل کنند. اطلاعات دریافتی بیانگر این است که بازارساز با ابزارهای خود در بازار حضور پررنگ دارد.
وضعیت معیشتی کارگران فراتر از تغییر یک عبارت است
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با تقدیر از اقدام مجلس در اصلاح ماده ۴۱ قانون کار، خواستار استفاده از اهرم نظارتی مجلس بر اجرای ماده ۴۱ قانون کار شد که با معیشت بیش از نیمی از جمعیت کشور در ارتباط است.
سمیه گلپور در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به طرح پیشنهادی مجلس برای اصلاح ماده ۴۱ قانون کار اظهار کرد: در این طرح پیشنهاد شده واژه «با توجه به نرخ تورم» به واژه «به میزان نرخ تورم» اصلاح شود و دستمزد سالانه کارگران به میزان نرخ تورم اعلامی از سوی مراجع رسمی تعیین شود اما سوال این است که درخصوص کارمندان دولت که طبق قانون افزایش حقوق آنها به میزان تورم صورت میگیرد امسال چند درصد افزایش لحاظ شد؟
گروه اقتصادی:رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید، اقدامات دولت سیزدهم برای اجرای قانون تامین مالی تولید و زیرساختها را تشریح کرد.
به گزارش تسنیم، مجید کریمی ریزی، رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید، در خصوص جزئیات برنامه این مرکز برای حمایت و تأمین مالی تولید گفت: در برنامه هفتم میانگین رشد 8 درصدی برای اقتصاد در مدت 5 سال در نظر گرفته شده که این مهم نیازمند الزاماتی است که بحث تشکیل سرمایه و رشد سرمایه گذاری در بخشهای مولد اقتصاد مورد نظر است و بحث تأمین مالی رابطه مستقیم با سرمایه گذاری دارد.
وی افزود: برای تأمین مالی بنگاههای اقتصادی دو راه در نظر گرفته شده است؛ راه اول سود بنگاه و سرمایه گذاری صورت میگیرد و راه دوم از منابع بیرونی شامل تسهیلات بانکی و بازار سرمایه است.
کریمی ریزی اضافه کرد: طی سالهای گذشته، ما در وزارت اقتصاد ابزارها و روشهای مختلفی را در بخش بازار سرمایه و نظام پولی و بانکی خود به فعالان اقتصادی برای تأمین مالی معرفی کردیم اما هنوز نتوانستیم کار ویژهای را که برای تشکیل سرمایه توقع داریم محقق کنیم، از این جهت بحث قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها بعد از سه سال در مجلس شورای اسلامی مطرح و تبدیل به طرح شد، با حمایتهای دولت در نهایت در مجلس تصویب و پس از 4 سال، این قانون سه ماه پیش بعد از تصویب برای اجرا ابلاغ شد.
وی قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها را دستاوردی مهم در جهت رضایتمندی فعالان اقتصادی بخش خصوصی برشمرد و تاکید کرد: در این قانون 25 آئین نامه و 12 دستورالعمل به صورت مستقیم ذکر شده که باید توسط متولی آن یعنی وزارت اقتصاد اجرا شود.
رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید یادآور شد: پیش از این برای اجرای این قوانین و دستورالعملها اداره کلی به نام اداره کل بازارهای مالی بود که همین اقدامات را انجام میداد اما به دلیل حجم کاری که در این وزارتخانه هست و با حجم کاری که این قانون بر عهده این وزارتخانه قرار میدهد، وزیر اقتصاد ساختار جدیدی را مطرح کرد که در سازمان اداری استخدامی نیز دو ماه پیش مصوب و بر اساس آن اداره کل بازارهای مالی به مرکز تسهیل تأمین مالی تولید تبدیل شد تا به راحتی بتواند این قانون را اجرا کند.
وی با اشاره به پیش بینی تشکیل شورای ملی تأمین مالی در قانون یاد شده با حضور تمامی متولیان این بخش گفت: وزیر اقتصاد به عنوان رئیس شورا، رئیس کل بانک مرکزی، وزیر صمت، رئیس سازمان بورس، رئیس کل بیمه مرکزی و نیز رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس صندوق توسعه ملی همه از اعضای اصلی این شورا هستند و قرار است با تصمیماتی که اتخاذ میشود الگوهای تأمین مالی توسعه پیدا کند.
کریمی ریزی با اشاره به وظایف تعیین شده برای این شورا در قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها گفت: توسعه اعتبارسنجی، استفاده از مشوقها برای روشهای تأمین مالی و … از این موارد است.
برای نمونه بنگاهها مایل به استفاده از منابع داخلی خود نیستند و ترجیح میدهند از راه سادهتر یعنی تسهیلات استفاده کنند اما وام به معنای خلق پول و تورم، با این حال اگر ساز و کاری برای بنگاه اقتصادی به عنوان مشوق ایجاد شود که افزایش سرمایه را از منابع خود و در کوتاهترین زمان انجام دهد، قطعاً به سمت تسهیلات کمتر میروند در این مسیر مشوقهای مالیاتی میتواند کارساز باشد.
وی همچنین گفت: یکی از مواردی که در این قانون به آن پرداخته شده، توسعه صنعت تضمین است؛ در بسیاری از موارد افرادی که در حوزه تولید فعال هستند علی رغم اهلیت، تمکن تأمین ضمانت نامه برای نظام بانکی ندارند اما اگر صندوقهای تضمین در نظام اقتصادی شکل بگیرد، افراد دارای تخصص با یک بررسی به این نتیجه برسند که یک پروژه درآمدزاست با معرفی پروژه میتوانند از صندوقهای تضمین ضمانتهای لازم را برای تأمین سرمایه دریافت کنند و این راه سبب بهرهوری و رونق تولید میشود.
کریمی ریزی همچنین یادآور شد: در خصوص ایجاد عدالت در برخورداری و نیز شمول استفاده از منابع تأمین مالی، سامانه جامع وثایق ایجاد شده است. در نظام بانکی برای دریافت تسهیلات، وثایقی دریافت میشود که گاهی یک بنگاه توان تأمین آن را ندارد و این سبب میشود تا عدهای خاص و محدود از تسهیلات استفاده کنند. در این قانون به این مساله پرداخته است که با ایجاد سامانه وثایق و با ایجاد شورای ملی تأمین مالی بتوانیم اعلام کنیم که داراییهای مختلف قابلیتهای وثیقه گذاری را دارد و قابل رصد است.
وی آزادسازی سازی بخشی از وثایق و همچنین وثیقه گذاری به تناسب تسهیلات را یکی دیگر از ویژگیهای این قانون برشمرد و تاکید کرد: یکی از مواردی که در این قانون تعریف شده این است که یک فرد برای دریافت یک تسهیلات مثلاً 500 میلیونی مجبور به ارائه سند 10 میلیاردی که تا پایان تسویه تسهیلات نیز در گرو بانک میماند و غیر قابل استفاده میشود، نباشد؛ یعنی این سند را قطعه قطعه میکند و مشخص میکند که این دارایی جایی هست و در سامانه وثایق فقط همان میزان اعلام میشود که فقط یک بخشی از آن به عنوان وثیقه تعریف شده و بقیه برای سایر استفادههای دیگر آزاد میماند.
کریمی ریزی اظهار کرد: مرکز تأمین مالی تولید و زیر ساخت و نیز قانون مربوط به آن یکی از اتفاقات خوب و حاصل کار مجلس و دولت است و به دولت جدید این توصیه را دارم که این قانون و مرکز را برای تحقق رشد 8 درصدی مورد توجه ویژه قرار دهند و اگر دنبال توسعه سرمایه گذاری و نیز رفع اصطکاکها و نیز ایجاد مشوق برای سرمایه گذاری و رفع موانع است، این قانون این موارد را رفع میکند.
وی درباره آخرین وضعیت اجرای این قانون تاکید کرد: ما سه جلسه شورای ملی تأمین مالی در یک ماه گذشته داشتیم. صندوقهای تضمین در دستور کار قرار دارند و اکنون 4 دستورالعمل آماده و شرکتهای اعتبارسنجی نیز برای تصویب در شورای ملی تأمین مالی هستند، یعنی هیچ چیزی متوقف نیست و امیدواریم در دولت جدید با همین سرعت این مساله پیش برود.
رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید همچنین گفت: دبیرخانه این مرکز به عنوان بازوی شورای ملی تأمین مالی است که علاوه بر تصویب و پیگیری دستورالعملها، وظیفه بالا بردن سواد مالی و فرهنگ سازی برای فعالان در سراسر کشور عمل میکند. برنامهریزی ما برای اجرای کامل همه مواردی که گفته شد با توجه به تغییر دولت و بر اساس پیش بینی ما در مرکز شش ماهه است.
کریمی ریزی در خصوص اجرای تبصره 18 قانون بودجه اعلام کرد: تاکنون توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و در راستای اجرای این قانون 73 همت از سال 1400 تسهیلات تلفیقی یعنی به صورت مشارکت توسط دولت و بانکها پرداخت شده است. در سال 1402 نیز تسهیلات قرضالحسنه نیز 60 همت پرداخت شده است، یعنی از منابع در اختیار دولت در سال 1400 این میزان 19 همت و 1401 نیز 8.4 نقدی و 17 همت نیز اوراق بوده و در سال 1402 نیز یک و نیم همت نقدی و 24 همت نیز از طریق اوراق پرداخت شده است و دولت در این خصوص تکلیف خود را انجام داده است.
اوکراین تمایل فراوانی برای بدل شدن به عضو رسمی اتحاد کشورهای غربی نشان داده، اما فساد ساختاری گسترده در حوزههای مختلف نظامی، سیاسی و قضایی مانع تحقق این خواست دیرینه کییف شده است. رسانه آمریکایی در گزارشی به شرح فساد گسترده در نظام سیاسی و دفاعی اوکراین پرداخته و این فساد ریشهدار را عامل اصلی عدم تحقق خواستههای کییف برای پیوستن به جبهه غرب معرفی کرده است.
به گزارش «فارن پالسی» سالهاست که اوکراین بهدنبال ادغام در ساختارهای سیاسی و امنیتی غرب است و آن را بخشی از استراتژی خود برای مقاومت در برابر تهدید روسیه میداند. با این حال، این خواست دیرینه بهدلیل فساد ساختاری که در سرتاسر ساختارهای دولتی و نظامی این کشور ریشه دوانده، مختل شده است. فساد در اوکراین به عمق دستگاههای حاکمیتی نفوذ کرده و قضات عالی، سیاستمداران و مقامات ارشد اغلب درگیر آن هستند. حتی وزارت دفاع این کشور نیز چندی پیش به دلیل خرید تخممرغ و کتهای زمستانی گرانقیمت درگیر این رسوایی شد! به گزارش رسانه آمریکایی، در شاخص فساد سازمان شفافیت بینالمللی در سال ۲۰۲۳، دانمارک به عنوان کمفسادترین کشور، آلمان در رتبه نهم، استونی در رتبه دوازدهم و فرانسه در رتبه بیستم قرار دارند؛ اما اوکراین از بین ۱۸۰ کشور، در رتبه ۱۰۴ قرار گرفته و راه زیادی مانده تا کییف بتواند به طور کامل در جوامع غربی ادغام شود. از سال ۲۰۱۴، زمانی که اوکراینیها دولت نزدیک به روسیه در این کشور را برکنار کرده یک توافقنامه همکاری با اتحادیه اروپا امضا کردند، بروکسل و کییف در راستای اعمال تغییرات اساسی در اوکراین همکاری داشتهاند. بهصورت همزمان، ناتو نیز به اجرای اصلاحات در نیروهای مسلح و نهادهای دفاعی اوکراین کمک کرده و مجموعه تغییرات جامعی برای نزدیک کردن ساختار دفاعی اوکراین به استانداردهای ناتو انجام داده است. با این حال، برخی از مقامات اوکراینی میگویند مانع اصلی عضویت این کشور در ناتو نه پیشرفت کند روند تغییرات، بلکه ترس برخی از اعضای ناتو، بهویژه ایالات متحده و آلمان، از تشدید تنشها با روسیه است. اما یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا که خواست نامش فاش نشود به فارن پالسی گفت گرچه تنشهای احتمالی سیاسی و دیپلماتیک میان روسیه و غرب پررنگ هستند، اما فساد و فقدان نظارت بر نیروهای مسلح نیز موانع قابل توجهی در مسیر پیوستن اوکراین به اردوگاه غرب ایجاد کرده است. به گزارش فارن پالسی، نگرانیهای زیادی در مورد فرایند خرید تسلحیاتی در اوکراین وجود دارد و در بسیاری از موارد مقامات مربوطه از این قراردادها نفع شخصی میبرند. این رسواییها در حوزه نظامی نه تنها اعتماد مردم اوکراین را کمرنگ کرده، بلکه حامیان غربی آن از جمله متحدان ناتو را نیز تا حدی ناامید کرده است؛ کشورهایی که از آغاز جنگ روسیه حمایت تسلیحاتی فراوانی از کییف به عمل آوردهاند. دولت اوکراین برای رسیدگی به فساد در وزارت دفاع، چند نهاد مستقل برای رسیدگی به خریدهای نظامی تاسیس کرده است. «یاروسلاو یورچیشین» عضو پارلمان اوکراین و معاون کمیته ضد فساد پارلمان این کشور میگوید این نهادهای جدید میتوانند نفوذ وزارت دفاع را کاهش دهند. وزارت دفاع اوکراین که در گذشته مسئولیت تمام امور مربوط به خرید تسلیحات را بر عهده داشت، اکنون دیگر امکان تعیین قوانین، تخمین هزینهها و برگزاری مناقصههای دفاعی را ندارد و بدین ترتیب، امکان گسترش فساد کم خواهد شد.
«رستم اومروف» وزیر دفاع اوکراین که از سپتامبر ۲۰۲۳ آغازبه کار کرده، میگوید این نظام جدید خرید تسلیحاتی مطابق با استانداردهای بینالمللی و ناتو است. علاوه بر این، اوکراین بار دیگر مقامات دولتی را موظف به اعلام داراییهای خود به صورت عمومی کرده است؛ امری که با آغاز جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ متوقف شده بود. البته این الزام شامل تمام پرسنل نظامی نمیشود و فقط برای کسانی اعمال خواهد شد که در مناطق نسبتا آرام و بدون درگیری سکونت دارند. به گزارش فارن پالسی، با وجود تمامی این طرحها، مسیر اوکراین برای عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو همچنان طولانی و چالشبرانگیز است. «دانیلو موکریک» روزنامهنگار اوکراینی میگوید اقداماتی که در راستای نظارت بر وزارت دفاع این کشور صورت گرفته کافی نیستند، زیرا مقامات عالیرتبه در این کشور در صورت ارتکاب فساد، با عواقب شدیدی مواجه نخواهند شد و در بدترین حالت از سمت خود کنارهگیری میکنند.
از سوی دیگر، گرچه چهار نهاد مجزا در حال بررسی فساد در دولت اوکراین هستند، اما نگرانیهایی در مورد استقلال برخی از این نهادها وجود دارد. به عنوان مثال، رئیس دفتر مبارزه با فساد اوکراین چهرهای وفادار به دولت است و تصدی این مقام توسط وی بیطرفی این نهاد را زیر سوال برده است. همچنین به گزارش رسانه آمریکایی، استقلال قضایی یکی دیگر از موانع اصلی پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپااست.
طبق نتایج نظرسنجی جدیدی، «کامالا هریس» نامزد احتمالی حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در برابر رقیبش «دونالد ترامپ» در ۴ ایالت از ۷ ایالت کلیدی آمریکا پیشتاز است. پس از آنکه «جو بایدن» رئیسجمهور کنونی آمریکا از نامزدی حزب دموکرات به دنبال درخواستهای فزاینده همحزبیهایش کنارهگیری کرد، جایگزین احتمالی او یعنی «کامالا هریس» معاون بایدن از جایگاه بهتری در نظرسنجیها برخوردار است و همچنین وعده داده که «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوریخواهان را شکست خواهد داد. طبق نتایج نظرسنجی بلومبرگ - مورنینگ کانسالت، هریس در ۴ ایالت از هفت ایالت کلیدی آمریکا نسبت به ترامپ پیشتاز است. این نظرسنجی که از تاریخ ۲۴ الی ۲۸ ژوئیه (۳ الی ۷ مرداد) انجام شده، نشان میدهد که هریس در ایالت میشیگان ۱۱ درصد جلوتر است، درحالیکه در ایالتهای آریزونا، ویسکانسین و نوادا ۲ درصد بالاتر بوده است. همچنین با توجه به نتایج منتشر شده، ترامپ در ایالتهای پنسیلوانیا و کارولینای شمالی به ترتیب ۴ و ۲ درصد جلوتر بوده است. آنها در ایالت جورجیا با یکدیگر برابر هستند. این درحالیست که بایدن هنگامی که نامزد حزب دموکرات بود، فقط در ایالتهای میشیگان و ویسکانسین به ترتیب با ۵ و ۳ درصد نسبت به رقیب خود پیشتاز بود و در دیگر ایالتهای کلیدی عملکرد ضعیفتری نسبت به ترامپ داشت. روزنامه وال استریت ژورنال اخیرا در گزارشی نوشت، رقابتهای انتخاباتی میان کامالا هریس و دونالد ترامپ به رقابتی تنگاتنگ تبدیل شده و نظرسنجیها حاکی از افزایش حمایتها از هریس در میان رنگینپوستان و افزایش چشمگیر شور و هیجان انتخاباتی در کارزار دموکراتهاست.
رئیس مجلس شورای اسلامی از صبح دیروز نیز در دفتر خود در بهارستان میزبان مقامات کشورهای مختلفی بود که به منظور شرکت در مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به تهران سفر کرده بودند. مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری ساعت ۱۶ روز سهشنبه نهم مردادماه به میزبانی محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در مراسم تحلیف رئیس جمهور، نمایندگانی از ۸۶ کشور متشکل از ۱۰۴ هیات و سازمان های بین المللی شرکت کردند. از روز دوشنبه تهران میزبان مهمانان خارجی بود که از سراسر دنیا برای حضور در مراسم تحلیف آمده بودند.. مقامات کشورهای مختلف در حین اقامت در تهران دیدارهایی را با مقامات از جمله رئیس مجلس شورای اسلامی که میزبان اصلی این مراسم است داشته اند. این دیدارها تا امروز که یک روز پس از مراسم تحلیف مسعود پزشکیان بوده است، به میزبانی قالیباف ادامه داشته است. رییس مجلس شورای اسلامی و رییس مجلس دومای دولتی روسیه دیروز پس از مراسم تحلیف بر لزوم توسعه همکاریهای دو کشور تاکید کردند.شیخ عبدالله بنزاید، معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه امارات که برای حضور در مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به تهران سفر کرده بود، دیروز پس از پایان مراسم با قالیباف دیدار و گفتوگو کرد. عباس الحاج حسن، وزیر کشاورزی لبنان و رئیس مجلس لبنان، دیشب و پس از مراسم تحلیف رئیس جمهور نهم با رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتگو کردند.
رئیس مجلس صبح دیروز در دیدار با رییس مجلس ملی مردمی الجزایر، با تشکر از ابراز همدردی کشور الجزایر برای حادثه تلخی که برای رئیس جمهور فقید ایران اتفاق افتاد، و با اشاره به ترور اسماعیل هنیه در تهران گفت: اسرائیلیها پس از ۳۰۰ روز جنایت در غزه، ناتوان از دستیابی به اهداف خود دست به جنایات ذلیلانه و تروریسم دولتی زدهاند. سپس آمادومامو جوپ رئیس مجلس سنگال که روز گذشته برای شرکت در مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به تهران سفر کرده، با قالیباف دیدار و گفتوگو کرد. نورالدین اسماعیلاُف رئیس مجلس قانونگذاری ازبکستان نیز امروز با قالیباف دیدار و گفتوگو کرد. در ادامه حسین عرنوس، نخست وزیر سوریه، ظهر امروز در راس هیاتی وارد بهارستان شد و با قالیباف دیدار و گفتوگو کردند. همچنین نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق که روز گذشته برای حضور در مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به تهران سفر کرده بود با رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتوگو کرد. الکساندر وولین، معاون نخست وزیر صربستان در ادامه دیدارها با رئیس مجلس شورای اسلامی با قالیباف دیدار کرد. رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به آغاز بهکار همزمان مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم، بیان کرد: به زودی گروههای دوستی پارلمانی در مجلس شکل خواهد گرفت و روابط پارلمانی مجلس دوازدهم با صربستان آغاز خواهد شد. ایگور سرگینکو، رئیس پارلمان بلاروس نیز که روز گذشته برای مراسم چهاردهمین دوره تحلیف ریاست جمهوری به تهران سفر کرده، با قالیباف دیدار و گفتوگو کرد. در ادامه مانوئل ماررو نخست وزیر کوبا نیز که برای حضور در مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به تهران سفر کرده، با قالیباف دیدار و گفتوگو کرد.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در تحلیلی به دولت جو بایدن گوشزد کرد که رژیم صهیونیستی ممکن است قصد به راه انداختن جنگ در لبنان را داشته باشد و واشنگتن باید صریحا به این متحدش اعلام کند که به چنین جنگی مجوز نمیدهد یا آن را تسهیل نمیکند. از زمان آغاز جنگ غزه مرزهای جنوبی لبنان و شمال فلسطین اشغالی صحنه تبادل آتش میان نیروهای مقاومت لبنان و رژیم صهیونیستی است. حملات لبنان به جبهه شمالی فلسطین اشغالی در راستای دفاع از ملت مظلوم فلسطین و در پاسخ به تجاوزات دشمن صهیونیستی علیه غزه است. مقاومت اسلامی لبنان اعلام کرده است که این حملات متوقف نخواهد شد مگر آنکه آتشبس در غزه برقرار و محاصره غزه شکسته شود.
ارتش رژیم صهیونیستی که از مقابله با رزمندگان مقاومت فلسطین و لبنان ناکام مانده است سهشنبه یک خانه مسکونی را در ضاحیه جنوبی بیروت هدف قرار داد. وزارت بهداشت لبنان از شهادت چهار تن و زخمیشدن ۸۰ نفر دیگر در حمله رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت خبر داد. ارتش رژیم صهیونیستی پس از آنکه رسماً هدف قرار دادن بیروت را پذیرفت مدعی شد این حمله در پاسخ به حمله روز شنبه «مجدل شمس» در جولان اشغالی که به کشتهشدن ۱۲ نفر منجر شد انجام شد. این رژیم همچنین ادعا کرد فواد شکر، فرمانده عملیات حمله به مجدل شمس را هدف قرار داده است. این در حالی است که حزبالله هرگونه دستداشتن در حمله به مجدل شمس را رد کرده است. به دنبال این تحولات روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در تحلیلی نگارش یافته توسط «استیون سایمون»، کارشناس ارشد در اندیشکده موسوم به «انستیتوی کشورداری مسئولانه کویینسی» با تیتر « آمریکا برای جلوگیری از جنگ در لبنان باید به اسرائیل پاسخ منفی دهد» نوشته است: «همچنان که تنشها بین اسرائیل و حزبالله، نیروی سیاسی و نظامی غالب در لبنان، افزایش مییابد هیچ یک از طرفها خواستار یک جنگ تمام عیار نیستند. اما ممکن است جرقه چنین جنگی به شکلی ناخواسته و با تسهیل توسط حملاتی به عنوان مثال همچون حمله روز شنبه مجدل شمس و یا به صورت عمدی چنانچه اسرائیل برای خودش یک فرصت پساغزه به منظور خلاص شدن از یکی دیگر از دشمنانش متصور شود، زده شود.» نیویورک تایمز تاکید میکند که بهترین سناریویی که میتواند اتفاق بیفتد برقراری آتشبس در جنگ غزه و متعاقب آن متوقف شدن شلیک موشک از سوی حزبالله لبنان به مواضع صهیونیستها و کمرنگ شدن احتمال یک جنگ است. سایمون، تحلیلگر این روزنامه آمریکایی اما با اشاره به حمله مجدل شمس و ادعای رژیم صهیونیستی درباره هدف گرفتن فواد شکر، از فرماندهان رده بالای حزبالله لبنان در حمله به ضاحیه جنوبی بیروت به واشنگتن هشدار میدهد چنانچه این رژیم پا را فراتر بگذارد و دست به یک عملیات بزرگ علیه حزبالله، عملیاتی حمایت و درخواست شده از سوی اعضای راستگرای دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، بزند چنین اتفاقی «ویرانگر» خواهد بود.