سرمقاله

حسین سلاح ورزی
عضو اتاق بازرگانی

آنچه درباره تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۲ مسلم و مبرهن است، این است که براساس آمار رسمی منتشرشده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران تراز تجاری کشور در این سال بیش از ۱۶ میلیارد دلار کاهش داشته و در این سال واردات از صادرات پیشی گرفته است، این رقم با احتساب این موضوع اعلام می‌شود . که همواره برای ارزیابی تراز تجاری کشور صادرات غیرنفتی مورد محاسبه قرار می‌گیرد. 
در اوایل سال ۱۴۰۲، تداوم جنگ اوکراین و روسیه و افزایش تورم در امریکا شرایطی را فراهم آورد که امریکا فشارهای وارد بر ایران را در فروش نفت کمتر کرد و در همین حال افزایش قیمت نفت هم سبب شد درآمدهای ایران از محل فروش نفت افزایش یابد فارغ از اینکه درآمد حاصل از فروش نفت به کشور منتقل شده یا نه، اما به هر حال آمارها گویای این است که در سال گذشته صادرات نفتی کشور افزایش پیدا کرده بود. 
با این حال میزان منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲ از سال ۱۳۹۰ تا این سال سابقه نداشته است اما در سال ۱۴۰۲ دولت با آمارسازی و آماربازی صادرات نفتی را در سنجش تراز تجاری کشور به حساب آورد.  
آنچه بیش از هر چیز در سال ۱۴۰۲ به این میزان از منفی شدن ترازی تجاری کشور انجامید، سیاست‌های ارزی و سیاست‌های تجاری دولت به ویژه پیمان‌سپاری ارزی و الزام صادرکنندگان به رفع تعهدات ارزی در سامانه نیما بود؛ این الزامات سبب شد صادرات برای طیف گسترده‌ای از بازرگانان توجیه اقتصادی نداشته باشد و آنها صادرات خود را کاهش دهند و علاوه بر اینها بی‌ثباتی در قوانین تجاری و اتخاذ تصمیمات ناگهانی و یک‌شبه به بهانه تنظیم بازار داخلی هم مزید بر علت بود و این امر گاه به از دست رفتن بازارهای صادراتی می‌انجامید. 
افزون بر سال ۱۴۰۲ در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نیز شرایط چندان مطلوب بازرگانان نبود و اکنون نیز قطعی گسترده برق در تابستان می‌تواند به کاهش عرضه انواع کالا و در ادامه افت صادرات بینجامد. بنابراین تجارت غیرنفتی ایران از سال گذشته تاکنون روزهای خوبی را تجربه نکرده است. 
سال ۱۴۰۲ فرصت‌هایی برای تقویت صادرات غیرنفتی ایران وجود داشت؛ از جمله این فرصت‌ها افزایش قیمت ارز در کشور بود، این اتفاق می‌توانست صادرات را برای بازرگانان ایرانی توجیه‌پذیرتر کند و همچنین بروز جنگ میان روسیه و اوکراین می‌توانست به تقویت حضور برخی کالاهای ایرانی در بازار روسیه بینجامد اما سیاست‌های تجاری و ارزی کشور فرصت بهره‌برداری حداکثری از این فرصت‌ها را از بازرگانان بخش خصوصی گرفت.  موضوع دیگری که سال گذشته در تجارت خارجی ایران مشکل‌ساز شد اتفاقاتی بود که در عراق افتاد؛ در حالی که عراقی‌ها به دنبال اعتباربخشی به پول ملی خود بودند، امریکا حلقه تحریم‌ها را بالاتر برد و دلار نیز در عراق دونرخی شد و نرخ ارز در صرافی‌های عراق و بازار آزاد ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر از نرخ رسمی ارز در این کشور شد، این اتفاق سبب شد که خریدار عراقی در معامله با تاجر ایرانی ۲۰درصد هزینه بیشتری متحمل شود و این از قدرت رقابت کالاهای ایرانی در بازار عراق بکاهد.   پیامدهای کاهش صادرات غیرنفتی علاوه بر آمار گمرک در بازار سرمایه هم نمایان است، از ابتدای سال گذشته تاکنون قیمت ارز در کشور جهش چشمگیری داشته و با توجه به افزایش درآمدهای ارزی شرکت‌های صادرات‌محور نماد این شرکت‌ها در بورس باید تقویت می‌شد و ارزش آنها بالا می‌رفت چون درآمد و سود آنها افزایش پیدا کرده بود و این اتفاق همچنین می‌توانست به بهبود شاخص بورس بینجامد اما چون شرکت‌های صادرات‌محور نتوانستند از محل صادرات نفعی ببرند می‌بینیم که بازار سرمایه هم حال و روز خوشی ندارد. 

یادداشت

امید نصیبی
نماینده مجلس

دستیابی به توسعه پایدار در اقتصاد، هدف هر اقتصادی در هر گوشه ای از جهان است. توسعه پایدار در اقتصاد به معنی رشد اقتصادی و در نتیجه آن نیز، دستیابی به سطح بالاتر رفاه اجتماعی برای شهروندان هر کشوری است. مطابق مدل های رشد و توسعه اقتصادی، عوامل ختلفی از جمله سرمایه گذاری، حجم سرمایه، تکنولوژی، جمعیت، بهره وری و سایر عوامل اینچنینی در دستیابی به توسعه پایدار موثر هستند. از جمله عواملی که در دستیابی به توسعه پایدار مؤثر است، اشتغال و کارآفرینی است. برای ایجاد فضایی که در آن کارآفرینی شکل گیرد و در ادامه، موجب اشتغال بیشتر و در نتیجه، ایجاد و افزایش رشد افتصادی و دستیابی به توسعه پایدار شود، بهبود فضای کسب و کار از مهمترین عوامل است. البته عوامل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیز در ایجاد و گسترش کارآفرینی مهم هستند، اما توجه این نوشتار بیشتر بر روی بهبود فضای کسب و کار برای توسعه فرهنگ کارآفرینی است.
کارآفرینی به روش های دیگر نیز بر رشد اقتصادی تأثیرات مثبت می گذارد. از جمله از طریق نوآوری و تخریب خلاقانه به این معنا که با فروریختن و بازسازی یک کالا، خدمت و یا فرایند و جایگزینی آن با کالا و خدمتی بهتر، موجب افزایش رشد و توسعه اقتصادی و نیز بهبود رفاه می شود. برای این مورد می توان به جایگزینی تلفن های همراه دکمه ای سابق با تلفن های همراه هوشمند که علاوه بر خدمت ارتباطی، خدمات بانکی، آموزشی، سرگرمی، و بسیاری نیازهای دیگر را نیز پوشش می دهد. اگر بشر در همان سطح گذشته و موبایل های دکمه ای متوقف می شد و به همان اندازه بسنده می کرد، چه بسا زندگی امروزی، کیفیتی برابر با زندگی گذشته داشت. کارآفرینی که از طریق تخریب خلاقانه و نوآوری انجام شد، موجب بهبود زندگی بشر در این حوزه شده است. کارآفرینی علاوه بر اینکه با تخریب خلاق بر رفاه اجتماعی تأثیر می گذارد، همچنین با ایجاد و بهبود روش های به روز و تازه در فرایند تولید نیز موجب بهبود تکنولوژی و در نتیجه افزایش رشد اقتصادی می شود. فضای کارآفرینی، به دلیل ماهیت رفابتی که در ذات خود دارد، باعث ایجاد یک فضای سالم برای فعالیت اقتصادی و افزایش رقابت درافتصاد نیز می شود. برای ارزیابی کارآفرینی، یکی از مهمترین شاخص ها و روش ها، استفاده از شاخص جهانی کارآفرینی است که این شاخص، معیاری کامل برای ارزیابی و رتبه‌بندی محیط کارآفرینی در کشورهای مختلف جهان است. 

حمایت فوری صندوق توسعه ملی و شبکه بانکی از بازار سهام

طبق اعلام سازمان بورس، معاون اول رئیس جمهور برای کاهش التهاب در بازار سرمایه که در پی ترور و شهادت اسماعیل هنیه در ایران رخ داده است، طی دستور ویژه‌ای، حمایت فوری صندوق توسعه ملی و شبکه بانکی از بازار سهام را صادر کرد. به گزارش ایسنا، براساس اعلام سازمان بورس و اوراق بهادار، در پی ترور و شهادت اسماعیل هنیه - رئیس دفتر سیاسی مقاومت اسلامی حماس - و نگرانی فعالان بازار سرمایه پس از این حادثه؛ محمدرضا عارف - معاون اول رئیس جمهور - دستور تزریق منابع صندوق توسعه ملی و شبکه بانکی به بازار سهام را برای برطرف شدن نگرانی سهامداران صادر کرد. بنابراین مطابق این دستور، این حمایت از طریق واریز وجه توسط صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار و همچنین واریز وجه توسط شبکه بانکی به صندوق توسعه بازار انجام می‌شود.

 

جذب ۱۱ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در کشور

رئیس سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران عضویت در پیمان‍‌های شانگهای و بریکس را در جذب سرمایه گذاری خارجی موثر دانست و افزود: بخش زیادی از 11 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب شده از سوی کشورهای عضو این پیمان‌ها بوده است. به گزارش ایلنا، علی فکری، رئیس سازمان سرمایه گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران با تشریح وظایف این سازمان درباره سیاست‌گذاری و هدایت سرمایه‌های خارجی، ارتباط با بانک‌های توسعه بین‌المللی و تامین مالی خارجی و مدیریت روابط اقتصادی با کشور‌های هدف یادآور شد:‌در حال حاضر به صورت مستقیم درباره سرمایه گذاری داخلی مسئولیتی نداریم اما طبیعتاً وقتی که ما فرصت‌های سرمایه‌گذاری را تعریف می‌کنیم مخصوصاً با قانون تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها ریال عملاً تعریف فرصت‌های سرمایه‌گذاری هم به حوزه کاری ما اضافه شده است و وقتی این تعریف فرصت‌ها اتفاق می‌افتد هم سرمایه‌گذاران خارجی از آن بهره‌مند می‌شوند و هم سرمایه‌گذاران داخلی. معاون وزیر اقتصاد درباره آخرین آمار جذب سرمایه گذاری خارجی نیز توضیح داد:‌ درگذشته روندی که وجود داشت این بود که هر مجوزی که صادر می‌شد به عنوان عملکرد سازمان سرمایه‌گذاری اعلام می‌شد اما از زمانی که دولت شهید رئیسی شروع شد قراری که با مجموعه دولت گذاشتیم این بود که بیاییم صرفاً آمار مربوط به سرمایه‌گذاری‌هایی که دارای مجوز معتبر هستند یعنی یا بخشی از سرمایه وارد شده یا در آستانه ورود است را به عنوان آمار اعلام کنیم.

«تجارت» از چالش های موجود در بازار سهام گزارش می دهد

گروه اقتصاد کلان: کارشناسان معتقدند بهبود وضعیت بازار سرمایه در ایران، نیاز به اصلاحات ساختاری و سیاست‌گذاری‌های دقیق و هوشمندانه دارد. یکی از اصلی‌ترین عوامل تأثیرگذار بر بازار سرمایه، عدم ثبات اقتصادی و سیاسی در کشور است. به گزارش تجارت، تحریم‌های اقتصادی، نوسانات نرخ ارز و مشکلات بودجه‌ای دولت همگی باعث افزایش نااطمینانی و کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران شده‌اند. همچنین تغییرات مکرر در سیاست‌های اقتصادی و قوانین مرتبط با بازار سرمایه، فضا را برای فعالیت‌های اقتصادی پیچیده‌تر کرده است. نرخ بهره بالا و سیاست‌های پولی انقباضی بانک مرکزی نیز از دیگر عواملی هستند که بازار سرمایه را تحت فشار قرار داده‌ و این وضعیت منجر به کاهش نقدینگی در بازار و کاهش تمایل سرمایه‌گذاران به سرمایه‌گذاری در سهام شده است. بازار سرمایه ایران هنوز با مشکلات ساختاری متعددی مواجه است، عدم شفافیت در گزارش‌های مالی شرکت‌ها، وجود رانت و فساد و نیز عدم رعایت اصول حاکمیت شرکتی از جمله مواردی هستند که اعتماد سرمایه‌گذاران را کاهش داده‌اند، بدون رفع این مشکلات، نمی‌توان انتظار بهبود پایدار در بازار داشت. تأثیرات بحران‌های جهانی نظیر پاندمی کرونا و جنگ‌های اقتصادی بین قدرت‌های بزرگ، بازار سرمایه ایران را نیز تحت تأثیر قرار داده است، کاهش تقاضای جهانی برای نفت و سایر محصولات صادراتی ایران، به افت درآمدهای ارزی و در نتیجه فشار بر اقتصاد داخلی منجر شده است. همچنین افزایش نرخ تورم و انتظارات تورمی بالا، سرمایه‌گذاران را به سمت دارایی‌های ثابت نظیر طلا و ارز سوق داده و از جذابیت بازار سرمایه کاسته است، این امر باعث شده که حجم معاملات در بورس کاهش یابد و شاخص‌ها با افت مواجه شوند. یکی دیگر از اصلی‌ترین دلایل منفی‌های اخیر بورس، انتظار برای معرفی و انتصاب وزیران دولت چهاردهم و سیاست‌های آنها در قبال بازار سرمایه است، این موضوع باعث افزایش نااطمینانی و عدم اعتماد سرمایه‌گذاران به آینده اقتصادی کشور شده است، هر گونه تغییرات در کابینه و سیاست‌های جدید می‌تواند تأثیرات عمیقی بر بازار سرمایه داشته باشد و سرمایه‌گذاران تا زمان روشن شدن این سیاست‌ها، تمایل کمتری برای ورود به بازار دارند. شرایط سیاسی منطقه نیز نقش مهمی در تأثیرگذاری بر بازار سرمایه ایران دارد، درگیری‌های شدیدتر بین لبنان و اسرائیل، افزایش تنش‌ها و نااطمینانی‌های سیاسی در منطقه را به دنبال داشته است، این وضعیت باعث افزایش ریسک‌های ژئوپلیتیکی و کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه ایران شده است، هر گونه تشدید درگیری‌ها و ناپایداری‌های سیاسی منطقه‌ای می‌تواند تأثیرات منفی بر بازار سرمایه داشته باشد. یکی دیگر از عوامل مهم در وضعیت فعلی بازار، عدم حمایت کافی مسئولان سازمان بورس و عدم برقراری جلسات و مصاحبه‌ها برای رفع نگرانی‌های سهامداران است، این مسئله باعث شده که سرمایه‌گذاران احساس کنند که نگرانی‌ها و مشکلات آن‌ها نادیده گرفته شده و حمایتی از سوی نهادهای مرتبط دریافت نمی‌کنند، این عدم ارتباط مؤثر و پاسخگویی، به کاهش اعتماد و افزایش نااطمینانی در بازار منجر شده است. برای بهبود وضعیت بازار سرمایه ایران، نیاز به اصلاحات ساختاری و سیاست‌گذاری‌های دقیق و هوشمندانه است، افزایش شفافیت، ایجاد ثبات اقتصادی و سیاسی و نیز اتخاذ سیاست‌های پولی مناسب می‌تواند به بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران و بهبود وضعیت بازار کمک می کند.
همچنین اعلام سریع و شفاف سیاست‌های دولت چهاردهم و تیم اقتصادی جدید، کاهش تنش‌های منطقه‌ای و افزایش تعامل و پاسخگویی مسئولان سازمان بورس می‌تواند نقش مهمی در کاهش نااطمینانی و رونق دوباره بازار سرمایه داشته باشد. در همین رابطه علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه، می گوید: آنچه در فضای سیاسی کشور می‌گذرد، سبب شده آن دسته از سهامدارانی که معمولا با اتکا به بخت و شانس دست به سرمایه‌گذاری می‌زنند، در این مقطع به دلیل غیرقابل پیش‌بینی بودن فضای حاکم بر کشور کلا قید ورود به بورس را بزنند. آنچه باعث شده طرف فروش همچنان رونق داشته باشد به سه عامل باز‌می‌گردد. ابهامات پیرامون کابینه اقتصادی دولت مهم‌ترین ترس حال حاضر بورس‌بازان است. تردید نسبت به تفکرات اقتصادی دولت جدید می‌تواند مهم‌ترین مانع ورود پول به بازار باشد. همان‌طور که مشاهده کردیم، هم‌زمان با بالاگرفتن حواشی مرتبط با انتخاب کابینه دولت چهاردهم، بازار سرمایه نیز به‌سرعت وارد فاز فروش شد وکانال ۲.۲میلیون واحد را که با هیجان بعد از انتخابات به دست آورده بود مجددا از دست داد. بازار سهام، معاملات
بعد از انتخابات را در حالی آغاز کرد که روندی صعودی و پایدار برای شاخص کل آن پیش‌بینی شده بود. با ‌این‌حال، پس از گذشت سه هفته به‌‌رغم برخی اتفاقات مثبت ازجمله افزایش نرخ دلار نیمایی به سطح ۴۴هزار تومان، شاخص اصلی بازار وارد مدار نزولی شد که نتیجه آن کاهش انگیزه برای خرید و افت ارزش معاملات شد. بررسی رفتار معامله‌گران حاکی از آن است که بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات، طرف تقاضا محتاطانه‌تر از قبل رفتار کرده است؛ امری که از سه عامل مهم نشات می‌گیرد. موضوع کسری بودجه و ترس از انتشار اوراق به عنوان یکی از عوامل اصلی ورود پول به تالار سهام شناحته می‌شود. احتمال افزایش نرخ سود نیز با روی کارآمدن دولت جدید دومین مورد مبهم در بازار است. علاوه بر این دو عامل، نامشخص بودن مختصات تیم اقتصادی دولت باعث شده بورس تهران به بازاری پرریسک برای سرمایه‌گذاری تبدیل شود. از این رو مسیر حرکت شاخص کل سهام را در کوتاه‌مدت و میان‌مدت نمی‌توان صعودی پیش‌بینی کرد.

بر اساس آمار منتشرشده، تورم مصرف‌کننده آلمان به‌طور سالانه در ماه جولای به ۲.۳ درصد افزایش یافت. به گزارش ایسنا، اداره آمار فدرال آلمان (دستاتیس) در گزارش اولیه خود اعلام کرد، تورم سالانه در آلمان از ۲.۲ درصد در ماه ژوئن به ۲.۳ درصد در ماه جولای رسیده است. همچنین شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) به صورت ماهانه ۰.۳ درصد افزایش یافت که هر ۲ رقم بالاتر از حد انتظار بودند. تورم اصلی سالانه، بدون احتساب مواد غذایی و انرژی، بدون تغییر در ۲.۹ درصد باقی ماند و تورم بخش خدمات در ۳.۹ درصد قرار گرفت. داده‌ها مشخص کرد که این صعود ناشی از افزایش قیمت مواد غذایی و کاهش سرعت نزول قیمت انرژی است. کاهش سالانه قیمت انرژی در ماه جولای به ۱.۷ درصد رسید در حالی که در ماه قبل ۲.۱ درصد کاهش ثبت کرده بود.اکونومی گزارش کرد، قیمت مواد غذایی در ماه جولای نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱.۳ درصد افزایش یافت که نسبت به رشد ۱.۱ درصدی در ماه ژوئن صعود کرد.

​بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی به منظور ارائه خدمات مطلوب‌تر به زائران اربعین حسینی، برداشت نقدی روزانه از خودپردازها ثابت و سیار به صورت درون بانکی و شتابی مسیر تردد زائران و پایانه‌های مرزی در استان‌های آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام، خوزستان و کلیه نقاط مرزی با کشور عراق، از ۱۶ مرداد ماه تا ۱۶ شهریورماه سال جاری را تا سقف یک میلیون تومان افزایش داد. به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، در بخشنامه شماره ۰۳.۱۰۵۳۹۳ مورخ ۱۰ مرداد ماه این بانک تأکید شده است، بانک‌ها با توجه به فرارسیدن مراسم اربعین حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و لزوم ارائه خدمات مطلوب‌تر به زائران حسینی، ضمن اتخاذ تدابیر لازم برای افزایش کمّی و کیفی خدمات در شعب و باجه‌های کشیک در استان‌های آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام، خوزستان و کلیه نقاط مرزی با کشور عراق، از تاریخ ۱۶ مرداد ماه ۱۴۰۳ لغایت ۱۶ شهریور ماه سال جاری نسبت به تمهید اقدامات فنی لازم در سوییچ صادرکنندگی آن بانک به منظور افزایش سقف روزانه برداشت وجه نقد از خودپرداز (شتابی و درون بانکی) تا مبلغ (۱۰.۰۰۰. ۰۰۰ریال) اقدام کنند.

سازمان اداری و استخدامی کشور اعلام کرد: دوازدهمین آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی در پی درخواست‌های مکرر شرکت‌کنندگان در خصوص تعویق زمان آزمون به منظور کسب آمادگی بیشتر و همچنین ایجاد فرصت برای ثبت‌نام متقاضیان جامانده، روز جمعه ۱۲ مردادماه برگزار نمی‌شود. به گزارش ایرنا از سازمان اداری و استخدامی کشور، دوازدهمین آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی که قرار بود روز جمعه، ۱۲ مردادماه برگزار شود، به منظور ایجاد فرصت برای آمادگی بیشتر شرکت‌کنندگان و تمدید مهلت ثبت‌نام به منظور ایجاد امکان شرکت متقاضیان جامانده و همچنین تکمیل اطلاعات دفترچه‌ای از سوی دستگاه‌های اجرایی متقاضی حضور در این آزمون، به تاریخ دیگری موکول شد.
بر اساس این گزارش، پس از جمع‌بندی و هماهنگی بین سازمان اداری و استخدامی کشور و جهاد دانشگاهی به عنوان مجری برگزاری این آزمون، مهلت ثبت‌نام و زمان برگزاری متعاقبا طی اطلاعیه‌ای از سوی این سازمان اعلام خواهد شد.

تورم سالانه قطر در ماه ژوئن به ۰.۹۸ درصد رسید. به گزارش ایسنا، مرجع آماری این کشور اعلام کرد شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) قطر در ماه ژوئن به ۰.۹۸ درصد رسیده که نسبت به ۰.۹۳ درصد در ماه مه افزایش یافته است.
افزایش قیمت عمدتا ناشی از صعود مخارج به میزان ۱۴.۰۹ درصد در بخش تفریح ‌و فرهنگ، ۳.۴۲ درصد در بخش آموزش و ۰.۰۹ درصد در
بخش غذا و نوشیدنی بوده است. از سوی دیگر، بخش ارتباطات ۴.۶۲ درصد، مسکن، آب، برق و سایر سوخت‌ها ۳.۱۰ درصد و بخش حمل‌ونقل ۰.۳۲ درصد کاهش ثبت کردند.
شاخص قیمت مصرف‌کننده قطر در ماه ژوئن نسبت به ماه مه ۰.۰۷ درصد کاهش داشت. در مقایسه مولفه‌های اصلی، ارتباطات ۹.۲۹درصد، سرگرمی و فرهنگ ۱.۲۴درصد افزایش یافته، در حالی که آموزش یک افزایش تقریبا ثابت ۰.۰۴درصد را ثبت کرده است.
بیزنس گزارش کرد، مواد غذایی و آشامیدنی ۳.۱۲ درصد، پوشاک و کفش ۰.۸۶ درصد و کالاها و خدمات متفرقه ۰.۱۸ درصد کاهش ثبت کردند.

بیت‌کوین ضررهای خود را به زیر منطقه حمایتی ۶۶ هزار و ۵۰۰ دلار افزایش داد و حتی به زیر سطح ۶۶ هزار دلار هم رسید. قیمت پایین نزدیک به ۶۵ هزار و ۳۳۷ دلار تشکیل شده و قیمت اکنون در حال تثبیت زیان است. اما این سوال وجود دارد که آیا امیدی به صعود است؟ به گزارش ایسنا، قیمت به بالاتر از سطح ۶۶ هزار دلار بهبود یافت و سطح ۲۳.۶ درصد فیبوناچی اصلاحی حرکت نزولی را از ۶۹ هزار و ۹۸۵ دلار به سمت پایین ۶۵ هزار و ۳۳۷ دلار آزمایش کرد. با این حال، قیمت اکنون در تلاش است تا منطقه مقاومت ۶۶ هزار و ۵۰۰ دلاری را پاک کند. همچنین خط روند نزولی متصل با مقاومت ۶۶ هزار و ۴۰۰ دلار در نمودار ساعتی آن شکل می‌گیرد. قیمت بیت‌کوین زیر ۶۸ هزار دلار و میانگین متحرک ۱۰۰ ساعته ساده معامله می‌شود. در روند صعودی، قیمت می‌تواند در نزدیکی سطح ۶۶ هزار و ۴۰۰ دلار با مقاومت روبرو شود. اولین مقاومت کلیدی نزدیک به سطح ۶۶ هزار و ۵۰۰ دلار است. حرکت واضح به بالای مقاومت ۶۶ هزار و ۵۰۰ دلاری ممکن است قیمت را در آینده بیشتر کند. مقاومت کلیدی بعدی می‌تواند ۶۷ هزار و ۶۵۰ دلار یا سطح ۵۰ درصدی فیبوناچی اصلاحی حرکت نزولی از ۶۹ هزار و ۹۸۵ دلار به سمت پایین ۶۵ هزار و ۳۳۷ دلار باشد. مانع اصلی بعدی ۶۸ هزار و ۲۰۰ دلار است. بسته شدن بالاتر از مقاومت ۶۸هزار و ۲۰۰ دلاری ممکن است جرقه حرکت‌های صعودی را ایجاد کند. در مورد ذکر شده، قیمت می‌تواند افزایش یابد و مقاومت ۷۰هزار دلاری را آزمایش کند. اگر بیت‌کوین نتواند بالاتر از منطقه مقاومت ۶۶هزار و ۵۰۰ دلاری خود را بازیابی کند، ممکن است کاهش دیگری را آغاز کند. حمایت فوری در نزولی نزدیک به سطح ۶۶هزار دلار است. کریپتو نوشت، اولین پشتیبانی اصلی ۶۵ هزار و ۳۵۰ دلار است. پشتیبانی بعدی نزدیک به ۶۵ هزار دلار خواهد بود و هر ضرر بیشتر ممکن است در کوتاه‌مدت قیمت را به سمت منطقه حمایتی ۶۳ هزار و ۵۰۰ دلاری سوق دهد. مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتال در حال حاضر ۲.۳۷ تریلیون دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل ۰.۹۹ درصد کمتر شده است. در حال حاضر ۵۴.۸۴ درصد کل بازار ارزهای دیجیتال در اختیار بیت‌کوین است که ۰.۰۹ درصد کاهش روزانه را ثبت کرده است. حجم کل بازار ارزهای دیجیتال در ۲۴ ساعت گذشته ۶۲.۶۷ میلیارد دلار است که ۲۲.۸۹ درصد کاهش داشته است. حجم کل در امور مالی غیر متمرکز در حال حاضر ۳.۴ میلیارد دلار است که ۵.۴۳ درصد از کل حجم ۲۴ ساعته بازار ارزهای دیجیتال بوده و حجم تمام سکه‌های پایدار اکنون ۵۷.۰۱ میلیارد دلار است که ۹۰.۹۸ درصد از کل حجم ۲۴ ساعته بازار ارزهای دیجیتال را تشکیل می‌دهد.