حمایت ایران از هرگونه توافق مورد پذیرش حماس
وزیر خارجه ایران گفت: تهران از هرگونه توافق مورد پذیرش فلسطینیان و حماس برای دستیابی به آتش بس و فراهم شدن زمینه ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه پشتیبانی میکند. «ایوان کُندُف» وزیر امور خارجه بلغارستان در تماسی تلفنی با همتای ایرانی، انتصاب سید عباس عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را تبریک گفت و برای وی در مسئولیت جدید آرزوی موفقیت کرد. ایوان کُندُف با اشاره به روابط خوب موجود میان ایران و بلغارستان، از آمادگی کشورش برای پیشبرد مسائل در دستور کار روابط دوجانبه و گسترش بیش از پیش روابط با ایران خبر داد. عراقچی نیز با تبریک متقابل انتصاب اخیر ایوان کُندُف به عنوان وزیر امور خارجه بلغارستان، تمایل تهران را برای تداوم گفت و گوهای سیاسی و گسترش همکاری ها با این کشور به ویژه در زمینه اقتصادی ابراز داشت. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین با اشاره به وضعیت نابسامان غزه و نیاز شدید فلسطینیان ساکن این باریکه به کمک های بشردوستانه، افزود: ایران از هرگونه توافق مورد پذیرش فلسطینیان و حماس برای دستیابی به آتش بس و فراهم شدن زمینه ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه پشتیبانی میکند.
لزوم تعیین دقیق وظایف دستگاههای اجرایی
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز مسئولیتهای دقیق هیچ دستگاه و مدیری مشخص نیست که این باعث اتلاف وقت و منابع سیستم میشود، گفت: وقتی تکالیف دقیق دستگاهها و کیفیت اجرای آنها مشخص باشد، یک همافزایی میان کلیت سازمان اجرایی ایجاد و اهداف با سرعت بیشتر، کیفیت بالاتر و هزینه کمتر محقق و ارزیابی عملکرد و پاسخگویی مدیران نیز دقیقتر صورت میگیرد. مسعود پزشکیان روز یکشنبه در جلسهای که به منظور بررسی پیشنهادات سازمان برنامه و بودجه و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درباره تعریف دقیق تکالیف و وظایف اجرایی وزارتخانهها و زیرمجموعههای استانی، استانداریها و فرمانداریها و دیگر دستگاههای اجرایی بر اساس سند چشمانداز، سیاستهای کلی و قانون برنامه توسعه تشکیل شده بود، نکاتی را برای اصلاح و دقیقتر شدن تکالیف، مسئولیتها و کیفیت پاسخگویی دستگاهها در قبال عملکردشان مطرح کرد. رئیس جمهور اظهار کرد: سازمان برنامه و بودجه ابتدا با تشکیل کارگروههای تخصصی، ضمن شفاف کردن موضوع و هدف هر بند و ماده سیاستهای کلی مشخص کند که اساسا آیا این بند یا ماده با توجه به ظرفیتها و شرایط داخلی و خارجی کشور قابل اجرا هست یا نه و اگر هست، مسئول اجرای آن کدام بخش از کدام دستگاه است.
ابلاغ پیام سید حسن نصرالله به عراقچی
«سیدعبدالله صفیالدین» نماینده جنبش حزبالله لبنان در تهران، روز یکشنبه با «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه دیدار کرد. نماینده حزبالله در این دیدار مراتب تبریک حجتالاسلام «سیدحسن نصرالله» دبیرکل و سایر مسئولان حزبالله را به عراقچی به مناسبت تصدی وزارت امور خارجه ابلاغ و برای وی آرزوی موفقیت کرد. عراقچی ضمن تشکر از تبریک دبیرکل حزبالله و ابلاغ سلامهایگرم به وی و سایر مسئولان و رزمندگان مقاومت، بر تداوم سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مقاومت و مبارزات مشروع ملتهای منطقه علیه اشغالگری صهیونیستی تاکید کرد. در این دیدار همچنین آخرین تحولات منطقه با تمرکز بر آخرین وضعیت جبهه مقاومت ضداسرائیلی در لبنان و تحولات جاری فلسطین، غزه و کرانه باختری مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
تاکید اژهای بر تجهیز مراکز
پزشکی قانونی در کشور
رییس قوه قضاییه بر تجهیز سریع مراکز پزشکی قانونی در اقصی نقاط کشور تاکید کرد. حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در جریان سفر غیررسمی به استان بوشهر، طی سخنانی در جمع قضات و کارکنان قضایی این استان، با اشاره به مقوله تجهیز مراکز پزشکی قانونی در بوشهر گفت: مراجعان به مراکز پزشکی قانونی عمدتاً مردمی هستند که در شرایط خاصی به سر میبرند لذا ضرورت دارد هر چه سریعتر ترتیباتی در راستای تجهیز مراکز پزشکی قانونی در اقصی نقاط کشور صورت گیرد. رئیس دستگاه قضا درخصوص تشکیل دادگاههای صلح نیز گفت: به منظور تشکیل دادگاههای صلح به موجب قانون جدید شوراهای حل اختلاف تدابیری در قوه قضاییه اتخاذ شده است. بر اساس اعلام مرکز رسانه قوه قضاییه، رییس قوه قضاییه همچنین در این جلسه در ضمن ارائه توضیحاتی مبسوط، بر رفع مسائل و مشکلات معیشتی قضات و کارکنان قضایی تاکید کرد.
وعده سخنگوی دولت
برای صادق بودن با مردم
سخنگوی دولت گفت: به مردم قول میدهم زبان گویای آنان باشم و همه تلاشهایی که خدمتگزاران خدومشان در دولت انجام خواهند داد، با آنان در میان بگذارم. فاطمه مهاجرانی با انتشار ویدیوئی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس، خطاب به مردم ایران، اظهار کرد: من بهعنوان سخنگوی دولت با چشمان شما خواهم دید، با گوشهای شما خواهم شنید و اگر هرجا ناخوشایندی حس کنم که حال جامعه را بد میکند، حتماً و بدون لکنت آن مورد ناخوشایند را بر زبان خواهم آورد. وی افزود: به شما قول میدهم در دفاع از منافع ملی، خیر جمعی کشور و عزت ایران و استقلال کشور از هیچ اقدامی سر باز نخواهم زد. سخنگوی دولت تصریح کرد: با مردم عهد میبندم که ما امروز مدیون کسانی هستیم که به خاک افتادند تا اکنون ما برپا ایستاده باشیم. به همین دلیل ما مدیون گذشتگان هستیم و اگر درست رفتار نکنیم، بدهکار آیندگان خواهیم بود. مهاجرانی یادآور شد: به مردم قول میدهم که زبان گویای آنان خواهم بود و همه تلاشهایی که خدمتگزاران خدوم شما در دولت انجام خواهند داد، با آنان در میان خواهم گذاشت.
رئیس بنیاد ملی نخبگان منصوب شد
طی حکمی از سوی مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان، رئیس بنیاد ملی نخبگان منصوب شد. طی حکمی از سوی مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان، حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور با حفظ سمت به عنوان رئیس بنیاد ملی نخبگان کشور منصوب شد. در متن حکم مسعود پزشکیان خطاب به حسین افشین آمده است: «به استناد ماده (۵) اصلاحی اساسنامه بنیاد ملی نخبگان کشور مصوب ۱۳۸۵٫۰۸٫۲۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنایت به مراتب شایستگی و تجارب ارزشمند جناب عالی، به موجب این حکم با حفظ سمت به عنوان رئیس بنیاد ملی نخبگان کشور منصوب میشوید. امید است با اتکال به خداوند متعال و در چارچوب قانون اساسی اهداف سند چشم انداز سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و برنامه هفتم پیشرفت با برنامهریزی مناسب و نظارت متقن بر حسن اجرای مأموریتهای ابلاغی و رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم در راهبری و پیشبرد اهداف عالیه آن بنیاد مجدانه بکوشید.
تبریک پزشکیان به دولت و مردم ویتنام
رئیس جمهور در پیامی با تبریک فرارسیدن روز ملی جمهوری ویتنام تصریح کرد: بر این باورم که با تلاش و اراده مستمر دولت و ملت ویتنام، پیشرفتهای چشمگیری در عرصههای توسعه اقتصادی و اجتماعی حاصل خواهد شد. مسعود پزشکیان در پیام تبریک فرارسیدن روز ملی جمهوری سوسیالیستی ویتنام به آقای «تو لام» رئیس جمهور و مردم این کشور آورده است: با عنایت به روابط دوستانه دو کشور در طی بیش از پنجاه سال گذشته که در سایه اراده مقامات عالی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوسیالیستی ویتنام ایجاد شده است، امیدوارم روابط فیمابین در تمامی حوزههای مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را بیش از پیش شاهد باشیم.
دیدار سفیر جمهوری آذربایجان با دستیار وزیر خارجه ایران
سفیر جمهوری آذربایجان در تهران درباره موضوعات دو جانبه با دستیار وزیر امور خارجه در امور دریای خزر گفتوگو کرد. «علی علیزاده» سفیر جمهوری آذربایجان در تهران با «علیرضا جهانگیری» دستیار وزیر امور خارجه در امور دریای خزر دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار موضوعات دو جانبه مورد بررسی دو طرف قرار گرفت.
گروه سیاسی: پس از اینکه سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان از عدم کارایی توافق برجام به روال سابق سخن گفت، اکنون به نظر میرسد غربیها نیز خواهان امضای توافق جدید با تهران هستند. تردیدی وجود ندارد که تمام توافقات پیشینی، یعنی آنچه در برنامه جامعه اقدام مشترک (برجام) مورد توافق واقع شد، نادیده گرفته نمیشود اما به طور حتم در بسیاری از زمینهها ایران و غرب برای توافق جدید گفتگو خواهند کرد. به گزارش «تجارت»، هر چند مسئولان کشورهای غربی تا کنون به موضوع ضرورت انعقاد برجام جدید واکنش نشان ندادهاند اما اخیرا رافائل گروسی اظهارات بسیار مهمی را در این زمینه بر زبان آورده که میتواند در تبیین وضعیت آینده توافق هستهای ایران با غرب اهمیت به سزایی داشته باشد. مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهعنوان مسئول نهاد ناظر بر اجرای تعهدات هستهای برجام ادعا کرد که این توافق بهدلیل پیشرفتهای اتمی ایران، به اصلاحات مهمی نیاز دارد.
زایل شدن برجام
رافائل گروسی در گفتوگو با العربیه دباره امکان احیای برجام تاکید کرد: امکان برای رسیدن به توافق (هستهای با ایران) وجود دارد اما درباره احیای برجام، باید در نظر داشته باشید که این توافق از جهاتی به دلیل واقعیتهای برنامه هستهای ایران زایل شده است. وی ادامه داد: برجام درباره سانتریفیوژهای نسل قدیم بود، اما ایران امروز دستگاههایی دارد که با سرعت بیشتری غنیسازی میکند. شما میتوانید آنرا همچنان برجام بنامید اما آنچنان که وزیر امور خارجه جدید ایران هم گفت برجام در وضعیت کنونی از کار افتاده است، بنابراین باید در این توافق اصلاحات بسیار مهمی صورت گیرد.
آماده تعامل با دولت جدید ایران هستم
وی در بخش دیگری از گفتوگو با العربیه بیان داشت: از طرف رئیسجمهور جدید ایران پاسخی دریافت کردم که او پیام قبلی من مبنی بر لزوم تعامل هر چه سریعتر برای برقراری گفتوگوی سازنده و ملموس به منظور رسیدن به ضمانتهای معتبر درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را تایید کرد. گروسی با اشاره به ادعاهای پادمانی درباره برنامه هستهای ایران مدعی شد که برخی مسائل «باید روشن شود و پاسخهایی باید به آژانس داده شود که تاکنون ارائه نشده است. بنابراین من خوشحالم که نامهای از رئیسجمهور جدید دریافت کردم که او موافقت کرده باید دیدار و سعی کنیم این کار را در زمان مناسب انجام دهیم.» مدیرکل آژانس اتمی ادامه داد: امیدوارم زمان مناسب برای او هر چه زودتر باشد؛ بنابراین فکر میکنم در آیندهای نه چندان دور باشد - در غیر این صورت قطعاً بیفایده خواهد بود - ما همدیگر را ملاقات کنیم. وی گفت: من آمادهام به تهران سفر کنم و به گفتوگوها ادامه دهم و البته با رئیسجمهور جدید تعامل داشته باشم. مدیرکل آژانس انرژی اتمی ماه پیش طی نامهای به مسعود پزشکیان و تبریک پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری، برای سفر به ایران و گفتوگو درباره همکاریهای میان دو طرف اعلام آمادگی کرد. گروسی مدعیست که کاهش تعهدات برجامی، دید آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران را کم کرده است.
اصرار بر ازسرگیری گفتوگوها در اسرع زمان
او در پاسخ به این سوال ادعایی مجری مبنی بر اینکه آیا «سکوت» آژانس اتمی درباره برنامه هستهای ایران پس از شهادت حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی، از سوی تهران درخواست شد یا تصمیم آژانس بوده گفت: نه به نظرم این نتیجه سیر طبیعی تحولات بوده است. من با رئیسجمهور و وزیر امور خارجه فقید جمهوری اسلامی ایران در تماس مستقیم و منظم بودم. گروسی با اشاره به سفرها و ملاقاتهای مفصلی که با وزیر خارجه و رئیسجمهور شهید ایران داشت، ادامه داد: من با سرپرست وزارت امور خارجه ایران هم در تماس بودم، او این نکته را تصریح کرد و من هم منطقی دیدم تا زمان روی کار آمدن دولت جدید، امکان گفتوگو برای رسیدن به نتایج ملموس وجود ندارد». مدیرکل آژانس ادامه داد: اکنون کابینه دولت جدید تایید شده و به عنوان وزیر خارجه ما کسی را داریم که برای من قابل احترام است و او را خیلی خوب میشناسم. دکتر عراقچی که سابقاً مذاکرهکننده هستهای بوده و بنابراین کسی است که از جزئیات این روند آگاه است و بنابراین همانطور که گفتم به دنبال تعامل مجدد در اسرع زمان با آنها، حالا که دولت جدید روی کار آمده هستم.
برجام جدید نیازمند اراده واقعی غرب برای توافق
جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران خارجه اعضای باقیمانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرفهای عضو برجام با صدور بیانیهای، ۱۱ تعهد را برای جبران خسارتهای اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند. اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند. ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما همچنان سیاستهای فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته است. در واقع، تجربه نشان داده است که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی اراده لازم را برای تصمیمگیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا علیه ایران ندارد.
گروه سیاسی: وزیر امور خارجه روسیه گفت: مسکو و تهران کار بر روی آمادهسازی موافقتنامه جامع همکاریهای روسیه و ایران را در آینده بسیار نزدیک تکمیل خواهند کرد. سرگئی لاوروف دیروز دوشنبه در نشستی با استادان و دانشجویان دانشگاه روابط بین الملل امگیمو وابسته به وزارت امور خارجه روسیه افزود: این موافقتنامه که تنها جزئیات فنی آن باقی مانده است، همه ابعاد مشارکت دو کشور را در بر میگیرد. به گزارش «تجارت»،وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: این موافقتنامه، گام نمادینی در روابط ما با دولت جدید ایران خواهد بود. پیش از این، سفیر ایران در مسکو درباره موافقتنامه جامع همکاریهای بلندمدت جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ایرنا گفته بود: طی دو سال و نیم گذشته، کار زیادی برای نهایی کردن این موافقتنامه صورت گرفت و رفتوآمدهای بسیاری بین مقامات دو کشور انجام شد؛ در نهایت، مسئولان حقوقی وزارتخانههای امور خارجه دو کشور، این سند را پاراف کردند. کاظم جلالی افزود: اکنون منتظر هستیم که هر دو طرف، مسائل پروتکلی را انجام دهند و در مرحله بعد، نوبت به امضای وزیران امور خارجه خواهد رسید.
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود در دانشگاه امگیمو با اشاره به سیاستهای غرب طی دهههای گذشته گفت: غرب همواره به دنبال تجزیه روسیه بوده است. لاوروف افزود: آنها به جای روسیه، به فضایی وابسته، محو و در حال مرگ (در جهان) نیاز دارند که بتوانند هر کاری که می خواهند انجام دهند. برای این کار، آنها ائتلافی متشکل از ۵۰ کشور را زیر سلاح جمع کرده اند تا سعی کنند روسیه را تجزیه کنند؛ همانکاری که قبلا ناپلئون انجام میداد، کاری که هیتلر انجام میداد تا تقریباً تمام اروپا را زیر اسلحه قرار دهد. وزیر امور خارجه روسیه همچنین در پاسخ به پرسشی گفت: سامانههای موشکی کوتاهبرد و میانبرد که قبلاً ممنوع شده بودند، اکنون در خاک اروپا از جمله در دانمارک مستقر شدهاند و قرار است در فیلیپین نیز مستقر شوند. وی افزود: آمریکا تلاشهای خود را در آسیا، به ویژه در جنوب شرقی، شرق و شمال این قاره افزایش داده است اما آنها بر خلاف روسیه، به قوانینی که توسط اعضای آسه آن ایجاد شده بود احترام نمی گذارند. لاوروف ادامه داد: آمریکاییها به دنبال ایجاد چارچوبی برای حفظ منافع خود در کره جنوبی، ژاپن، استرالیا و نیوزلند هستند؛ چارچوبی که به جای هند، فیلیپین در آن حضور خواهد داشت؛ این مراودات در قالبهایی انجام میشود که روسیه، چین و بسیاری از کشورهای دیگر به آن دعوت نشدهاند. وی در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: روسیه برای تماس با کشورهای غربی آماده است، اما به اقدامات غیردوستانه واکنش قاطعی نشان خواهد داد؛ ما برای هر سناریویی آماده ایم. وی تأکید کرد: اگر منافع مسکو در نظر گرفته نشود، روسیه در هیچ یک از طرح های غرب مشارکت نخواهد کرد. اشاره لاوروف به ممنوعیت سامانههای موشکی هستهای میانبرد و کوتاهبرد، بر پایه معاهدهای بود که سال ۱۹۸۷ بین اتحاد سابق جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا امضا شد. بنا بر این معاهده، این کشورها اجازه پرتاب موشک، موشک های بالستیک زمینی یا موشک های کروز با برد ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر را نمیدادند. در سال ۲۰۱۹، ایالات متحده از این توافق خارج شد. به نوشته منابع روس، مسکو آماده بود تا زمانی که واشنگتن این سامانه ها را در برخی از مناطق جهان مستقر نکند، موشکهایی از این دست را تولید یا مستقر نکند.
گروه سیاسی: ستاد کل نیروهای مسلح، گزارش نهایی هیات عالی بررسی ابعاد و علل سانحه بالگرد حامل رئیس جمهور را منتشر کرد.
به گزارش «تجارت»، پیرو دو گزارش قبلی مرکز ارتباطات ستاد کل نیروهای مسلح در خصوص بررسی ابعاد و علل وقوع سانحه بالگرد حامل رئیس جمهور شهید آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و همراهان ایشان بدینوسیله گزارش نهایی هیأت عالی ستادکل نیروهای مسلح برای استحضار ملت شریف ایران اعلام می گردد: با تلاش شبانه روزی هیأتی متشکل از کارشناسان خبره و متخصص لشکری و کشوری، ابعاد فنی، مهندسی، الکترونیکی و شرایط ناوبری بالگرد سانحه دیده مورد بررسی دقیق و کارشناسی قرار گرفت که نتایج آن به شرح زیر اعلام میگردد:
کلیه اسناد و مدارک مربوط به تعمیر و نگهداری بالگرد از زمان خریداری و بکارگیری تا قبل از زمان وقوع سانحه، شامل تعمیرات اساسی، تعویض قطعات اصلی و مهم مورد بررسی قرار گرفت که تمام اقدامات برابر استانداردهای تعریف شده صورت گرفته است. اسناد و مدارک مربوط به تعمیرات ۴ سال اخیر بالگرد یاد شده که در شرکت پنها (شرکت پشتیبانی و نوسازی هواپیمایی ایران) موجود می باشد نیز مورد بررسی کارشناسی و بازبینی قرار گرفت و هیچ گونه مشکلی در روند اقدامات صورت گرفته مشاهده نگردید.
گزارش اسناد و مکاتبات مربوط به انجام مأموریت از زمان درخواست بالگرد از سوی دفتر ریاست جمهوری از آشیانه جمهوری اسلامی ایران، واگذاری بالگرد، تعریف نحوه انجام مأموریت و اعزام بالگرد از تهران به تبریز، استقرار در فرودگاه تبریز، سوختگیری، مراقبت از بالگردها، نحوه شروع و ادامه مأموریت پرواز مقامات به محل های تعیین شده دریافت گردید که با دستورالعمل ها، ابلاغیه ها و آییننامهها، ضوابط، مقررات و استانداردهای لازم انطباق داشته است. نقشههای پروازی از تبریز به پل آغبند، سد قیزقلعهسی و از آنجا به سمت پالایشگاه تبریز مورد بررسی کارشناسی دقیق قرار گرفت و مشخص گردید که بالگرد در مسیر پیشبینیشده بوده و از مسیر تعیین شده خارج نشده است. رایانه دستی همراه خلبان بالگرد سانحه دیده (آی ـ پد) از طریق کارشناسان متخصص و خبره احیاء گردید که نشان دهنده صحت اطلاعات مسیر پروازی بالگرد از ابتدای شروع پرواز از تبریز به مقصد سد قیزقلعهسی و از آن نقطه به هنگام برگشت تا زمان وقوع سانحه منطبق با مسیر از قبل تعیین شده بوده است.
قطعات و سامانههای باقیمانده از بالگرد سانحه دیده (موتورها، سامانههای انتقال قدرت و سوخترسان، تجهیزات الکترونیکی، الکترواویونیکی) توسط کارشناسان و متخصصان سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در آزمایشگاههای تخصصی مورد آزمایش قرار گرفته و هیچ گونه عیوبی مبنی بر دخالت در سقوط بالگرد وجود نداشته است. گزارش های سازمان هواشناسی (هوای حاضر، پیشبینی و اخطارهای وضعیت های جوی ناپایدار) از روز قبل و روز حادثه مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته که با شرایط بوجود آمده در روز سانحه انطباق داشته است. اطلاعات سامانه ضبط صدای داخل کابین (CVR) و ضبط اطلاعات پروازی در سامانه FDR بالگرد همراه دسته پروازی (میل۱۷۱) پیادهسازی و مورد بررسی قرار گرفته که در سامانه یاد شده هیچگونه پیام و اعلام وضعیت اضطراری از سوی خلبان بالگرد سانحه دیده اعلام نگردیده است. برابر گزارش بررسی کمیته فنی پزشکی قانونی در نتایج آزمایشات سمشناسی و آسیب شناسی روی پیکر مطهر شهدا، هیچ مورد مشکوکی اعلام نگردیده است. قطعات و سامانه های بالگرد مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته که علائمی مبنی بر خرابکاری در قطعات و سامانهها وجود نداشته است. احتمال هدف قرار گرفتن بالگرد
با سامانه های آفندی و پدافندی، جنگ الکترونیک و ایجاد میدان مغناطیسی و لیزر مورد بررسی کارشناسی و تخصصی قرار گرفته که هر گونه دخالت موارد یاد شده در بروز سانحه منتفی اعلام میگردد.