پول گندم تامین و پرداخت شد

وزیر جهاد کشاورزی گفت: جلسات شورای قیمت‌گذاری به صورت منظم و با لحاظ حقوق حقه کشاورزان تشکیل و قیمت گندم برای سال زراعی جدید به سرعت تعیین تکلیف شد. غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی امروز به اجرای دوره دوم طرح جهش تولید در دیمزارها بنا بر توصیه مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: با ادامه این طرح موفق، خودکفایی در گندم ادامه خواهد داشت. وی با تشکر از مقام معظم رهبری برای تقدیر از مجریان این طرح موفق اظهار کرد: گزارش کوتاهی از عملکرد کشاورزی دولت چهاردهم در حضور مسعود پزشکیان رییس‌جمهور ارائه کرد. نوری قزلجه با اشاره به تشکیل جلسات شورای قیمت‌گذاری و استمرار آن برای تعیین تکلیف بهای خرید تضمینی گندم و دیگر کالاهای اساسی مشمول طرح گفت: با توجه به تعویق صورت گرفته در دوره قبل، جلسات شورا به صورت منظم و با لحاظ حقوق حقه کشاورزان تشکیل و قیمت گندم برای سال زراعی جدید به سرعت تعیین تکلیف شد. وی پرداخت مطالبه گندم‌کاران را از دیگر اقدامات شاخص دولت وفاق برشمرد و افزود: با وجود خرید گندم کشاورزان بیش از سقف معین شده در قانون و بودجه؛ دستور مقام معظم رهبری و تاکید فراوان رییس‌جمهور و تشریک مساعی قوا، پول گندم تامین و پرداخت شد.

 

لزوم احیای شورای عالی صادرات در دوران تحریم

رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت با اشاره به احیای شورای عالی صادرات گفت: راه‌اندازی مجدد شورای عالی صادارت در دوران تحریم می‌تواند کمک‌کننده باشد و به بهبود فضای کسب‌وکار، تولید و تراز تجاری کمک خواهد کرد. تسنیم نوشت: محمدرضا پورابراهیمی اظهار داشت: شورای عالی صادرات به‌ عنوان یک نهاد فراوزارتخانه‌ای در اواخر دهه 70 همگام با برنامه‌های دوم و سوم توسعه کار خود را آغاز کرد. اما طی چند سال اخیر، به دلیل عدم اجرایی شدن مصوبات این شورا به حاشیه رانده شده و حالا بعد از سه سال وقفه، شاهد احیای مجدد این شورا در دولت چهاردهم هستیم. وی افزود: راه‌اندازی مجدد شورای عالی صادارت در دوران تحریم می‌تواند کمک‌کننده باشد و به بهبود فضای کسب‌‌وکار و تولید کمک خواهد کرد. رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع بیان کرد: صادرات الزامات خاص خود را می‌طلبد. از منظر بین‌المللی، بحث کاهش ریسک، محدودیت‌ های بین‌المللی، تنوع در بازار‌های صادراتی و داشتن دیپلماسی فعال برای حضور در بازارها در صادرات غیرنفتی اهمیت دارد. پورابراهیمی با اشاره به تراز منفی صادرات نفتی در سال‌‌های اخیر اظهار داشت: مباحثی نظیر اصلاح نرخ ارز نیما و نزدیک شدن آن به نرخ بازار آزاد، ثبات در قوانین و مقررات صادراتی و تنوع در کالاهای صادراتی باید مورد توجه قرار دارد تا این تراز اصلاح شود.

مخالفت کمیسیون عمران مجلس با ادغام معاونت‌های وزارت صمت
رئیس کمیسیون عمران مجلس طی نامه‌ای خطاب به وزیر صمت، مخالفت این کمیسیون با ادغام معاونت‌های صنایع حمل‌ونقل و صنایع ماشین‌آلات وزارت صمت را اعلام کرد. به گزارش ایسنا، متن نامه محمدرضا رضایی کوچی به وزیر صمت بدین شرح است: با احترام، همان گونه که مستحضرید حمل‌ونقل به‌عنوان یکی از مهم‌ترین پیشران‌های اقتصادی به طور مستقیم نزدیک به ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) را به خود اختصاص داده و از طریق ایجاد بسترهای لجستیکی موردنیاز بخش‌های زنجیره ارزش بین‌المللی نقش راهبردی در روابط اقتصادی و تجارت خارجی دارد، به‌طوری که سایر بخش‌های تولیدی، صنعتی، کشاورزی، خدمات و … بدون حمل‌ونقل مقرون‌به‌صرفه قابلیت رقابت خود را از دست می‌دهند. همچنین حل بخش زیادی از مشکلات ترافیکی که خود عامل اتلاف زمان شهروندان و نارضایتی عمومی، استهلاک زیرساخت، اتلاف منابع سوختی و معضلات زیست‌محیطی است در گرو توسعه صنایع حمل‌ونقل است. با شرح فوق نقش اساسی صنایع حمل نقل در توسعه کشور منجر به ایجاد معاونت صنایع حمل‌ونقل در وزارت صنعت معدن و تجارت برای تمرکز بیشتر بر حل مشکلات این بخش گردید، اما حسب اطلاع واصله آن وزارتخانه در نظر دارد معاونت مزبور را در معاونت صنایع ماشین‌آلات و تجهیزات ادغام نماید که از نظر کمیسیون عمران به‌عنوان رکن تخصصی مجلس شورای اسلامی در بخش حمل‌ونقل اثرات نامطلوبی در شاخص‌های حمل‌ونقل به‌ویژه زیر ساخت و ناوگان خواهد گذاشت، لذا مستدعی است با قید فوریت دستور فرمایید ضمن حفظ و تقویت معاونت صنایع حمل‌ونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت، گزارشی از اهداف کمی و برنامه‌های عملیاتی زمانمند شده آن وزارتخانه در حوزه صنایع حمل‌ونقل به کمیسیون عمران ارائه گردد.

تعیین تعرفه واردات تلفن همراه «اپل»
تعرفه واردات گوشی تلفن همراه «اپل» در جلسه هيئت دولت تعيين شد. با مصوبه هیئت دولت در جلسه عصر يکشنبه، حقوق ورودی مربوط به گوشی اپل در سال جاری برای گوشی های بالای ۶۰۰ دلار مطابق قانون بودجه در رویه تجاری ۱۵ درصد و در سایر رویه ها ۳۰ درصد تعیین شد. برای گوشی های اپل ۶۰۰ دلار و پایین تر حقوق ورودی در رویه تجاری ۵ درصد و در سایر رویه‌ها ۶ درصد تعیین شد.

عضویت اتاق تعاون در ستاد تنظیم بازار
رئیس اتاق تعاون ایران در جلسه شورای اقتصاد گفت: با پیگیری و پیشنهاد اتاق تعاون ایران عضویت اتاق تعاون ایران و بازرگانی در ستاد تنظیم بازار به تصویب شورای اقتصاد رسید. بهمن عبداللهی، رئیس اتاق تعاون ایران در جلسه شورای اقتصاد با اشاره به اینکه به طور کلی تولید و توزیع کالاهای اساسی توسط بخش تعاون و خصوصی انجام می‌شود، اظهار کرد: با توجه به اینکه تولید و توزیع کالاهای اساسی به طور کلی توسط بخش تعاون و بخش خصوصی صورت می‌گیرد، ضرورت دارد نمایندگان اتاق‌های تعاون و بازرگانی در ستاد تنظیم بازار که به طور مستقیم با حوزه تولید، توزیع کالا و قیمت گذاری در ارتباط هستند، حضور داشته باشند. وی گفت: این پیشنهاد با استقبال معاون اول رئیس جمهور و موافقت شورای اقتصاد به تصویب رسید.

پرداخت سهم ارزی داروخانه‌ها و
یارانه شیر خشک
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو گفت: یارانه مرداد ماه شیر خشک و سهم ارزی ناشی از بدهی‌های مرداد ماه داروخانه‌های سرپایی بیمه سلامت پرداخت شد. فرشته میرزازاده افزود: سازمان هدفمندی یارانه شیر خشک مربوط به مرداد ماه و سهم ارزی بدهی‌های داروخانه‌های سرپایی ناشی از خرداد ماه را پرداخت کرده و به‌زودی نیز، سهم بخش بستری و یارانه ارزی خدمات سلامت به بیمارستان‌های دولتی پرداخت خواهد شد. وی تأکید کرد که مسئولین و دست‌اندرکاران از جمله بیمارستان‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی باید اسناد طرح دارویار را به‌موقع به بیمه‌ها ارسال کنند تا آنها نیز مستندات را به سازمان هدفمندی ارسال کنند. وی افزود: این هماهنگی‌ها می‌تواند تا حدی مشکل نقدینگی دانشگاه‌های علوم پزشکی و به‌خصوص بدهی‌های بزرگ به شرکت‌های پخش دارویی را حل کند.

فعالیت ۳۳ بازارچه مرزی در کشور
بر اساس گزارش اتاق بازرگانی تهران، تا پایان سال گذشته ۳۳ بازارچه مرزی فعال در کشور وجود داشته و در سال ۱۴۰۲ مبادلات صورت گرفته توسط مرزنشینان حدود ۲ میلیارد دلار بوده است. معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «بازارچه های مرزی در ایران و جهان؛ راهکارهایی برای بهبود کارآمدی بازارچه‌ها و اثرگذاری در اقتصاد کشور»، ضمن بررسی مزیت‌های بازارچه‌های مرزی در ایران و جهان، اطلاعاتی از وضعیت این بازارچه‌ها در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده است.بر اساس این گزارش تا پایان سال گذشته ۳۳ بازارچه مرزی فعال در کشور وجود داشته است. بازارچه های مرزی ایران در مناطق مختلف مرزی، از شمال غرب تا جنوب شرق کشور، مستقر هستند و ارتباطات تجاری با کشورهای همسایه‌ای مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه، ارمنستان، نخجوان و ترکمنستان دارند. قوانین مربوط به فعالیت بازارچه‌های مرزی بر اساس قانون ساماندهی مبادلات مرزی و آیین نامه اجرایی آن تدوین شده است. مطابق این قوانین، بازارچه‌های مرزی به‌ عنوان مراکز تجاری در نقاط مرزی، با هدف تسهیل مبادلات کالا میان کشورها تأسیس می‌شوند.

کارنامه ۷ ماهه خودروسازان نشان می‌دهد

گروه صنعت و تجارت: ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در هفت ماهه ابتدایی امسال، 552 هزار خودرو به تولید رسانده‌اند که نشان از کاهش تولید در مدت مشابه سال قبل دارد؛ از ظاهرا روند افزایش تولید خودرو در پاییز آغاز شده است، اما پیش‌بینی می‌شود که با روند فعلی امکان تحقق تولید هدف‌گذاری شده از سوی وزارت صمت تا پایان سال جاری امکان‌پذیر نباشد. گزارشی که از سوی خودروسازان (ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو) منتشر شده نشان می‌دهد، در هفت ماهه ابتدایی سال جاری، در مجموع این شرکت‌های خودروساز ۵۵۲ هزار و ۱۵ دستگاه خودرو سواری تولید کرده‌اند که نسبت به ۵۶۵ هزار و ۵۳۷ دستگاه تولیدی در مجموع هفت ماهه ۱۴۰۲، بالغ بر دو درصد، به میزان ۱۳.۵ هزار دستگاه کاهش تولید ثبت کرده است. این درحالیست که این خودروسازان در مهرماه امسال ۹۰ هزار و ۹۸۱ دستگاه خودرو تولید کرده‌اند که نسبت به ۷۸ هزار و ۶۴۸ دستگاه در شهریور ماه امسال، موفق به افزایش تیراژ تولید در اکثر محصولات شده‌اند. خودروسازان یکی از دلایل کاهش تولید را مسئله تخصیص ارز عنوان می‌کنند. سال ۱۴۰۲، خودروسازان ایرانی با تخصیص حدود ۵.۴۵ میلیارد دلار ارز، موفق به تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودروی سواری شدند.

مشکلات ارزی، ترمز تولید را کشید
خودروسازان نسبت به سهمیه ارزی خود انتقاد شدید دارند و عنوان می‌کنند که این سهمیه کفاف تولید را نمی‌دهد؛ آخرین آماری که از سوی بانک مرکزی منتشر شده است نشان می‌دهد تا 26 شهریورماه؛ ۴.۲میلیارد دلار ارز نیمایی و حاصل از صادرات به صنایع حمل‌و‌نقل تخصیص داده شده است که از این مقدار، سه‌میلیارد و ۴۶۰میلیون دلار ارز نیما و یک‌میلیارد و ۹۰۲ میلیون دلار ارز واردات در مقابل صادرات بوده است که بیشتر ارز صنایع حمل‌و‌نقل به خودروهای مونتاژی و بعد از آن موتورسیکلت اختصاص یافته و خودروهایی که ۵۰درصد به بالا داخلی‌سازی دارند، سهم کمتری داشته‌اند. در این رابطه چندی پیش نعمت‌بخش، دبیر انجمن خودروسازان به ایلنا گفته بود: در سال جاری تخصیص ارز به خودروسازان توسط وزارت صمت از ۱۷ تیر ماه آغاز شد و اگر پیش از این تاریخ بانک مرکزی ارزی برای خودروسازان تامین کرده بود مربوط به تخصیص‌های سال گذشته بود و تخصیص‌های پس از ۱۷ تیر هم هنوز تامین ارز نشده‌اند و خودروسازان همچنان با مشکل تامین ارز دست به
گریبان هستند.

خاموشی، عامل دیگر کاهش تولید خودرو
در تابستان امسال برخی از کارخانه‌های خودروسازان گاها تا 72 ساعت و سه روز در هفته نیز با قطعی برق مواجه بودند. حتی قطعی برق سایر صنایع از جمله فولادسازان منجر به این شده بود تا تامین مواد اولیه و قطعات موردنیاز خودروسازان با مشکل مواجه شوند و همین امر زمینه تولید خودرو را در ابتدای سال رقم زد. تولید خودرو به طور غیر‌مستقیم و از ناحیه افت تولید صنایع پیشین مانند فولادسازی، تحت‌تاثیر منفی قرار گرفت. در این رابطه نیز محبی‌نژاد، دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی کشور، گفته بود: در تابستان واحدهای قطعه‌سازی خودرو در هفته یک تا دو روز با قطعی کامل برق مواجه‌ بودنند و از آنجایی‌که قطعه‌سازان به عنوان شریان حیاتی صنعت خودرو، حداقل یک روز کاری هفته را به دلیل بی‌برقی از دست می‌دهند؛ این موضوع به معنای افت تیراژ آنهاست. کاهش تولید قطعه اثر مستقیم بر تولید خودروسازان دارد، چرا که اگر یک قطعه به خط تولید نرسد، خودرو قابل تجاری‌سازی نیست و برچسب خودروی ناقص می‌خورد.

کارنامه تولید 7ماهه خودروسازان
گروه صنعتی ایران‌خودرو در مهرماه سال جاری ۴۸ هزار و ۲۰ دستگاه خودروی سواری تولید کرده که بیش از ۴۴ هزار و ۵۶۲ دستگاه تولیدی در شهریورماه است. تیراژ تولید سواری‌های ایران‌خودرو در اکثریت محصولات در مهر ماه نسبت به ماه پیش از آن، افزایشی بوده و تنها در خصوص محصولات گروه سورن است که کمتر صحبت شده است. در حالیکه در شهریور امسال ۱۴ هزار و ۷۶۸ دستگاه خودرو تولید شده بود میزان تولید محصولات این گروه به ۱۱ هزار و ۳۹۲ دستگاه رسیده است. این خودروساز در هفت ماهه امسال ۲۸۹ هزار و ۹۷۷ دستگاه تولید کرده که نسبت به ۲۹۸ هزار و ۶۰۵ دستگاه تولیدی در هفت ماهه سال گذشته ۲.۴ درصد افت تولید دیده می‌شود. در گروه خودروسازی سایپا در مجموع هفت ماهه امسال ۲۰۲ هزار و ۵۳۶ دستگاه خودروی سواری تولید شده که نسبت به ۲۰۱ هزار و ۷۶۱ دستگاه تولیدی در مدت مشابه سال گذشته، ۷۷۵ دستگاه معادل ۰.۳۸ درصد، تولید را رشد داده است. در مهرماه امسال نیز این گروه خودروسازی، ۳۲ هزار و ۱۱۸ دستگاه از محصولات وانت ۱۵۱، شاهین، خانواده X۲۰۰ (تیبا، کوییک، ساینا) و سایر محصولات تولید کرده است.
آمار تولید این خودروها در شهریور ماه امسال ۲۶ هزار و ۶۳ دستگاه ثبت شده است. در نهایت در گروه خودروسازی پارس‌خودرو به عنوان زیرمجموعه سایپا، در مجموع هفت ماهه امسال ۵۹ هزار و ۵۰۲ دستگاه خودرو تولید شده که
نسبت به ۶۵ هزار و ۱۷۱ دستگاه تولیدی در مدت مشابه سال گذشته، افت ۹.۵ درصدی به تعداد ۵۶۶۹ دستگاهی را نشان می‌دهد. این گروه صنعتی در مهر ماه امسال اما تیراژ تولید را نسبت به شهریور ماه افزایش داده است؛ در یکماه شهریور ماه ۸۰۲۳ دستگاه خودرو تولید شده که این تیراژ در مهر ماه به ۱۰ هزار و ۸۴۳ دستگاه رسیده و تنها تیراژ ساینا S کمتر شده است. بر این اساس هر چند که خودروسازان بر اساس
وعده‌ای که تولید را در نیمه دوم سال با سرعت بیشتری پیگیری می‌کنند، سعی در تحقق این وعده دارند اما تولید ۵۵۲ هزار دستگاهی در هفت ماه سال نشان می‌دهد که این خودروسازان حدود یک میلیون دستگاه از مجموع برنامه سال گذشته و بالغ بر ۱.۲ دستگاه از برنامه وزارت صمت (برنامه تولید یک میلیون و ۷۰۰ دستگاه در سال ۱۴۰۳) عقب هستند.

گروه صنعت و تجارت: رئیس کمیسیون صنعت اتاق تهران گفت: تولیدکنندگان با مشکلات متعددی مواجه هستند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، تأمین مواد اولیه است. به گزارش تجارت به نقل از اتاق ایرات، هرویک یاریجانیان، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران در پانزدهمین جلسه این کمیسیون با بیان اینکه مشکلات و چالش‌های صنعتگران روزبه‌روز در حال افزایش است، اظهار کرد: مقام معظم رهبری، روی مسئله تولید تاکید دارند و شعار سال را نیز «جهش تولید با مشارکت مردم» تعیین کرده‌اند. اما با وجود تاکید ایشان روی موضوع تولید، مشکلات و چالش‌هایی که در بخش تولید وجود دارد، در حال گسترش است. صنعتگران و تولیدکنندگان ایرانی حتی نمی‌توانند از ظرفیت‌های موجود استفاده کنند. صاحبان بنگاه‌های تولیدی با نصف ظرفیت یا حتی کمتر از آن، کارشان را پیش می‌برند. وی افزود: در شرایطی که تولیدکنندگان با قطعی مکرر برق مواجه هستند و ناترازی انرژی و بودجه گریبان تولیدکنندگان را گرفته و آن‌ها با مشکلات دیگری چون تخصیص ارز و تأمین مواد اولیه دست‌وپنجه نرم می‌کنند، چگونه می‌توان جهش تولید را محقق کرد؟
یاریجانیان گفت: با وجود ناترازی‌های موجود در اقتصاد کشور، نمی‌توانیم انتظار رشد تولید و اقتصاد را داشته باشیم. تنها زمانی می‌توان رشد اقتصادی را تجربه کرد که دولت و بخش خصوصی در زمینه‌های مختلف کنار یکدیگر باشند و هر کسی یک گوشه از کار را بگیرد. رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران بر لزوم همکاری دولت و بخش خصوصی اشاره کرد و افزود: بخش خصوصی همواره همراه دولت و مجلس است تا در زمینه‌هایی که قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری اصولی نیاز است، دولت را همراهی و خواسته‌های صنعت‌گران را مطالبه کند. اما دولت هر روز یک محدودیت و ممنوعیت تازه وضع می‌کند و به جای اینکه بخش خصوصی را به عنوان سرباز خط مقدم جنگ اقتصادی تجهیز و تقویت کند، او را خلع سلاح می‌کند و دستش را می‌بندند و به میدان می‌فرستد.
وی ادامه داد: تولیدکنندگان با مشکلات متعددی مواجه هستند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، تأمین مواد اولیه است. مواد اولیه بسیاری از صنایع، ورق‌های فولادی است که قیمت تمام‌شده داخلی آن‌ها از نمونه‌های خارجی‌اش گران‌تر تمام می‌شود. یاریجانیان تصریح کرد: برای مثال، قیمت متوسط یک نوع ورق در فولاد مبارکه، ۶۶ هزار تومان است که با ارزش افزوده و دیگر هزینه‌ها، قیمت آن به ۷۴ هزار تومان نیز می‌رسد اما همین ورق را می‌توان از فروشنده خارجی با ۸۰ سنت خرید. قیمت تمام شده این ورق با دلار آزاد که این روزها به ۶۵ هزار تومان رسیده، تقریباً ۵۲ هزار تومان می‌شود و اگر بخواهید همین ورق را با دلار نیمایی بخرید، باید ۳۶ هزار تومان هزینه کنید. این اختلاف قیمت در مواد اولیه، قیمت تمام شده کالا را نیز افزایش می‌دهد. این موضوع در زمینه تهیه مواد پلیمری و دیگر حوزه‌ها نیز مشهود است. وی گفت: اگر صنایع برای خرید مواد اولیه از داخل یا خارج از کشور حق انتخاب داشته باشند، می‌توان نسبت به شکل‌گیری رقابت میان صنعتگران امیدوار بود و حتی می‌توان در بازارهای جهانی نیز رقابت کرد. سیدعلی صدری، نایب‌رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران نیز در این نشست به مسئله قیمت‌گذاری دستوری و قطعی برق تولیدکنندگان اشاره کرد و افزود: برق بسیاری از شهرک‌های صنعتی و شرکت‌های تولیدی در تابستان قطع می‌شود و منابع شرکت‌ها نیز محدود است. وی با اشاره به ضعف زیرساخت برق منطقه‌ای در استان تهران اظهار کرد: برای حل مشکلات برق، باید ابتدا برق منطقه‌ای بررسی و مشکلاتش برطرف شود. نمی‌توان صنعت را به‌خاطر نداشتن زیرساخت‌های مناسب و نداشتن منابع کافی برای نوسازی و تعمیر دستگاه‌ها تعطیل کرد. امیر توکلی‌رودی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در این نشست گفت: تصمیمات خلق‌الساعه به تولید ضربه می‌زند. تلاش ما در مجلس این است که صدای بخش خصوصی را بشنویم و به همین خاطر من در جلسات کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران حضور پیدا می‌کنم تا دغدغه‌های فعالان این حوزه را بشنوم. توکلی با اشاره به راه اندازی کمیته تسهیل و رفع موانع تولید در کمیسیون صنایع و معادن مجلس، این اقدام را نشان‌دهنده توجه به بخش صنعتی و لزوم سیاستگذاری مناسب در این حوزه دانست و تاکید کرد: نگاه مجلس حمایت از تولید است و به همین خاطر، باید با همکاری بخش خصوصی اصلاحاتی را در این زمینه انجام داد. وی گفت: در حوزه برق و گاز نیازمند سرمایه‌گذاری‌های گسترده هستیم.

در ۶ ماهه نخست سال صورت گرفت

گروه صنعت و تجارت: براساس آمار، صادرات رسمی زعفران در ۶ ماهه نخست سال کاهش معناداری نسبت به سال قبل داشته است. براساس آمارهای اعلامی ایران تولیدکننده و تامین‌کننده بیش از ۹۰ درصد زعفران دنیاست که صادرات این محصول استراتژیک می تواند ارزآوری قابل توجهی برای کشور داشته باشد که متاسفانه برخی موانع سد راه صادرات بدلیل شرایط تحریم مشکلاتی ایجاد کرده و کار را به جایی رسانده است که بخشی از محصول تولیدی به آن سوی مرزها قاچاق می‌شود که این امر تهدید جدی برای زعفران ایرانی و بزرگترین تولیدکننده این محصول با ارزش خواهد بود. باشگاه خبرنگاران در گزارشی نوشت: طبق آمار گمرک در ۶ ماهه نخست سال ۵۷ هزار و ۱۰۱ کیلوگرم (۵۷.۱تن) به ارزش ۴۹ میلیون و ۴۶۵ هزار و ۹۶۰ دلار صادر شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزنی ۴۱.۵ درصد و ارزش ۵۲.۲ درصد کاهش داشته است. روح‌اله لطیفی مدیرکل اسبق دفتر مطالعه، پایش و توسعه بازار سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران و سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت گفت: با وجود حفظ سطح زیر کشت زعفران و تداوم تولید شاید بتوان گفت میزان قاچاق این محصول، به میزان کاهش صادرات رسمی زعفران از گمرکات کشور به بازار جهانی است. لطیفی می‌گوید: تولیدکننده اصلی این محصول همجوار با افغانستان بوده و خروج آن از کشور از طریق شهروندان ایرانی و افغانستانی که گاهی اوقات نسبت قومی و فامیلی دارند راحت‌تر انجام می‌شود. موضوع دوم به مسئله رفع تعهد ارزی برمی‌گردد. تمایل به عدم بازگشت ارز، سبب شده تا فعالان این حوزه به سمت صادرات غیررسمی کشیده شوند. درحالیکه رفع چالش‌های تعهد ارزی هم می‌تواند به کاهش تجارت غیررسمی زعفران کمک کند. در همین ارتباط محمدرضا طلایی سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی در نشست خبری اخیر در پاسخ درباره آینده صادرات زعفران گفت: براساس آمار سال گذشته ۲۲۱ تن زعفران به بازارهای هدف صادر شد که امسال پیش‌بینی می‌شود صادرات زعفران به ۲۵۰ تن برسد. طلایی با اشاره به علل کاهش صادرات رسمی زعفران افزود: مقداری زعفران در قالب سفرهای چمدانی و گردشگری انجام و بخشی به بازارهای هدف قاچاق می‌شود. برآوردهای کارشناسان و مسئولان حاکی از آن است که ماهانه بیش از ۱۰ تن زعفران به آن سوی مرزها قاچاق می‌شود، درحالیکه با رفع موانع ارزی و مشکلات سدراه صادرات، رقمی معادل ماهانه ۱۶ میلیون دلار ارز وارد می‌شود.حسین زینلی مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد سطح زیر کشت زعفران را بیش از ۱۲۷ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: بنابر آمار سال گذشته ۲۳۸ تن زعفران تولید شد که امسال پیش بینی می شود میزان تولید بیشتر از این میزان باشد. طبق آمار رتبه صادرات ماهانه ۲۰ تن زعفران در کشور را داریم که اگر هرماه این میزان زعفران صادر شود، شاهد ارزشمندی این محصول در ایران و جهان خواهیم بود. همچنین با افزایش درخواست جهانی برای خرید زعفران احتمال نوسان قیمت در بازار وجود دارد‌. زینلی با اشاره به علل کاهش صادرات رسمی زعفران در ماه‌های اخیر افزود: علت کاهش صادرات رسمی زعفران در ۶ ماهه نخست سال ناشی از نبود زعفران نگین و سوپر نگین بوده است و از طرفی برخی افراد توطئه می‌کردند که با ورود زعفران نو و افزایش تولید، قیمت ارزان می‌شود که همه این عوامل منجر به کاهش صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل شد، درحالیکه بارها اعلام کردیم که مدیریت بازار زعفران و خرید محصول اجازه کاهش قیمت را نمی‌دهیم‌.