نگران رای آوردن مجدد ترامپ نیستیم
فاطمه مهاجرانی در حاشیه جلسه هیئت وزیران در جمع خبرنگاران، گفت: زاینده رود به چند استان زندگی داده و البته در برخی موارد مناقشه هم بین آن استانها ایجاد کرده است. برای جلوگیری از آسیبها باید تصمیمگیری شود تا از اختلافات و آسیبها جلوگیری شود. سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: تا به حال صحبتی برای شرکت نکردن رئیسجمهور کشورمان به دلیل حضور احتمالی نخستوزیر رژیم صهیونیستی نشده است؛ حفظ منافع ملی اولین اولویت کشورمان است. سخنگوی دولت درباره نهضت ملی مسکن، گفت: تعهداتی که از دولت قبل مانده طبق صحبت رئیسجمهور به قوت خودش است و دولت آن تعهدات را انجام میدهد. مهاجرانی گفت: فرقی نمیکند چه کسی در ایالات متحده رئیسجمهور شود چون برنامهریزیهایمان از قبل انجام شده است. با توجه به تحریمهای کشور طی بیش از چهار دهه گذشته، ایران آبدیده شده و نگران رای آوردن مجدد ترامپ نیستیم و اصلا بین این دو نفر (ترامپ و بایدن) تفاوتی نمیدانیم. تحریمها قوه داخلی ایران را تقویت کرده و قوه برخورد با تحریمهای جدید را داریم. سخنگوی دولت با اشاره به اطلاعرسانی در خصوص جمشید شارمهد، گفت: اطلاعرسانیهای جدید از طریق قوه قضاییه باید انجام میشد که جدیدا هم اخبار مربوط به مرگ او توسط مسئولان این قوه بیان شده است.
نتانیاهو بدنبال اشغال لبنان است
شیخ قاسم به اهداف نتانیاهو در منطقه اشاره کرد و گفت: «نتانیاهو به دنبال تغییر تصویر خاورمیانه است و قصد دارد با پایان دادن به حضور حزبالله، لبنان را به سرنوشتی مشابه کرانه باختری دچار کند.» وی هشدار داد که این جنگ علیه لبنان نخستین گام در این طرح برای تغییر خاورمیانه است. نعیم قاسم در توصیف سید حسن نصرالله گفت: «سید و رهبر ما، سیدحسن نصرالله، فردی است که در راه خداوند قدم گذاشته و الگوی بارزی از ایمان و ایستادگی است.» وی به نقل از امام خامنهای اظهار داشت: «ایشان سیدحسن نصرالله را بینظیر توصیف کردهاند، و این ستایش بزرگی برای جایگاه او در مقاومت و حمایت از فلسطین است.» شیخ نعیم قاسم افزود: «سیدحسن نصرالله، حزب نیروهای مقاوم را تشکیل داده است؛ حزبی که به عنوان حزبالله لبنان در برابر دشمن اسرائیلی مقاومت میکند و ایستادگی را سرلوحه کار خود قرار داده است.» دبیر کل حزبالله لبنان همچنین تاکید کرد: «حزبالله دارای ساختار منظم است و فعالیت آن در تمامی میدانها گسترده شده است، و این سازمان به عنوان نیرویی استوار در برابر تهدیدات منطقهای، حضور جدی و تاثیرگذاری دارد.»
گروه سیاسی: دونالد ترامپ، در یک از پرحاشیهترین و رقابتیترین انتخابات تاریخ ایالات متحده آمریکا، موفق شد با کسب یک پیروزی بزرگ به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور این کشور به کاخ سفید راه یافت. بازگشت ترامپ به کاخ سفید پس از آن رقم خورد که او در رقابت با کامالا هریس موفق شد بیش از 270 رای الکترال را کسب کند.
به گزارش «تجارت»، در انتخابات اخیر آمریکا جمهوریخواهان موفق شدند علاوه بر آرای الکترال، اکثریت آرای شهروندان آمریکایی را نیز جذب کنند. همچنین، جمهوریخواهان پیروزی انتخابات مجلس سنا نیز شدند و اکثریت را در مجلس نمایندگان هم حفظ کردند. این پیروزی بزرگ تراممپ و جمهوریخواهان علاوه بر مردم آمریکا برای کل جامعه جهانی و به ویژه ایرانیان اهمیتی ویژه دارد. برای شهروندان ایرانی این پرسش جدی قابل طرح است که دولت ایران در چهار سال آینده با دولت جدید آمریکا یا اصطلاحا ترامپ نسخه 2024 باید چگونه تعامل داشته باشد. «تجارت» به منظور بررسی این پرسش مهم با علیرضا فرجیراد، کارشناس مسائل ژئوپلیتیک، فواد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا و جلال خوشچهره، کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو داشته است.
فرجیراد: باید موازنه دیپلماسی و میدان حفظ و دریچه مذاکره گشوده شود
عبدالرضا فرجی راد، در بخش ابتدایی اظهارات خود تاکید کرد: «طی سالهای اخیر سیاست کلان ایران بر اساس هماهنگی دیپلماسی و میدان بوده است. میدان به طور واضح به معنای حمایت از جبهه مقاومت و نقشآفرینی فعال در منطقه است. در سطح دیپلماسی نیز مذاکرات میان ایران با آمریکا و اروپای محورت و اهمیت دارد. همچنین، در سطح دیپلماسی، روابط با کشورهای منطقه و نیز دیگران بازیگران در مناطق مختلف جهان اهمیت دارد.»
وی افزود: «در چهار سال اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ سطحی گسترده از تنشهای میان ایران و آمریکا وجود داشت. واشنگتن از توافق هستهای خارج شد و ترور سردار سلیمانی توسط آنها اتفاق افتاد. این وضوعیت عملا هر گونه دریچه گفتوگو میان ایران و آمریکا را مسدود ساخت. اما اکنون وضعیت به شدت دگرگون شده است. این تصور که باید همان استراتژی چهار سال قبل رد پیش گرفته شود، از اساس اشتباه خواهد بود. باید توجه داشت ما در دوران ترامپ اول، با اروپا مذاکره میکردیم و دریچهای برای تعامل با غرب داشتیم. حال شرایط به شکل کلی دگرگون شده و اروپا نیز در جایگاه آمریکا سالهای 2016 تا 2020 قرار گرفته است. اروپاییها تحت عناوین مختلف ایران را تحریم و روز به روز وضعیت بغرنجتر نیز میشود. در چنین وضعیتی نباید دیپلماسی با هر دو آمریکا و اروپا قطع شود.»
فرجی راد در ادامه تصریح کرد: «نمیتوان فقط بر میدان متکی بود. در وضعیت کنونی سطح تنشها با اسرائیل به بالاترین سطح ممکن رسیده و حتی دو طرف در آستانه ورود به جنگ نیز قرار دارند. باید توجه داشت نخستوزیر اسرائیل، روابط بسیار نزدیکی به ترامپ دراد. لذا هر گونه تنش تهران با تلآویو میتواند به معنای ورود جدی و وسیع آمریکا به میدان تقابل با ایران باشد. در چنین شرایطی اگر آنگونه که دولت پزشکیان تاکید داشته ودارد که تحریمها رفع شود و آتشبس در منطقه برقرار شود، باید درهای مذاکره را باز گذاشت. نمیتوان تنها با تکیه بر معادلات میدانی و تعطیل کردن دیپلماسی منافع ملی کشور را تامین کرد.»
ایزدی: باید همان استراتژی مقاومت سالهای 2016 تا 2020 را ادامه بدهیم
فواد ایزدی در بخش ابتدایی اظهارات خود پیرامون نوع مواجهه با آمریکا تحت ریاست ترامپ تاکید کرد: «میبایست همان راهبرد و اقداماتی را در دور نخست ریاستجمهوری ترامپ انجام دادیم، دوباره تکرار کنیم. اساسا روسای جمهوری آمریکا یک جنایتکار جنگی هستند. حتی اگر هریس نیز به قدرت میرسید، دوباره تغییر در معادلات ایجاد نمیشد. برای نمونه کامالا هریس هفته گذشته ایران را بزرگترین دشمن ایالات متحده آمریکا معرفی کرده بود. تجربه 4 سال ریاست جمهوری جو بایدن نیز همین بود. آیا در دوران بایدن، برجام احیا شد و تنشهای میان ایران و آمریکا کاهش پیدا کرد. اصلا در 4 سال گذشته چه اتفاقاتی افتاد که قرار است در دروان دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ این وضعیت تکرار نشود. ما باید از گذشته درس بگیریم و همچنان فرهنگ مقاومت را تقویت نماییم. ترامپ و دیگران میآیند و میروند، آنچه باقی مانده و میماند کشور ایران اسلامی است.»
این استاد دانشگاه در بخشی دیگر از اظهارات خود تصریح کرد: «مگر دو سال مذاکرات فشرده را با آمریکاییها انجام ندادیم و با آنها مذاکره نکردیم. توافقی بزرگ و پرسر و صدا امضا شد اما سرانجام چه اتفاقی افتاد. یک شخص جدید آمد و در کمال آرامش توافق را زیر پا گذاشت و از اجرای آن سر باز زد. در دوران بایدن نیز شاهد بودیم، علیرغم خوشبینیهای اولیه هیچگونه تلاش جدیای برای احیای توافق صورت نگرفت. متاسفانه یک جریانی در کشور وجود دارد که میخواهند تحت هر شرایطی نرمش را ترویج و ایرانیان را متهم به کمکاری متهم کنند. ایده این افراد برای کشور تنها ضرر در پی داشته است. آنها میخواهند بگویند در مقابل ترامپ هم ما کمکاری کردیم و ما مقصر هستیم. ایران همیشه آماده مذاکره بوده اما آنها همواره کارشکنی کردهاند. مگر دوران ریاست جمهوری مسعود پزشکیان با دوران ریاست جمهوری بایدن همزمان نشد. ایران اعلام کرد که خواهان احیای برجام است اما نتیجه را همه دیدند که چه شد. آنها به هیچ عنوان خواهان توافق و مذاکره با ایران نبودند.»
ایزدی در بخش دیگری از اظهارات خود تاکید کرد: « متاسفانه این یک بیماری ذهنی در کشور است که هر گونه فشار و اقدام غیر قانونی ایالات متحده آمریکا به عملکرد ما در داخل ارجاع داده میشود. در نهایت پیشنهاد این است که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اگر هیچگونه آمادگیای از سوی طرف مقابل برای مذاکره وجود ندارد، نباید ما به شکل یکجانبه از توافق و ایحای برجام سخن بگوییم. اینگونه رفتار چنین برداشتی را ایجاد میکند که ایران در موضع ضعف قرار دارد و فشار حداکثری آنها پاسخ داده است. حتی آنها مصر خواهند شد که فشار را بیش از بیش افزایش دهند. آنچه اهمیت داشته و دارد این است که بدون هیچگونه واهمهای فرهنگ مقاومت در کشور ادامه پیدا کند و مقابل زورگویی ترامپ در نسخه جدید هم تسلیم نشد.»
خوشچهره:
جلال خوشچهره نیز در ارتباط با راهبرد مناسب ایران برای تعامل و مواجهه با دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ به «تجارت» گفت: «قبل از هر چیزی ما باید واقعیات را بپذیریم. بدین معنا که باید بپذیریم دونالد ترامپ با یک فاصله چشمگیر موفق به شکست رقیب دموکرات خود شده و اکنون جمهوریخواهان هم کاخ سفید و هم کنگره را تحت اختیار دارند. حالا ترامپ دیگر در حاشیه نیست و در بطن میدان قرار دارد. تمامی کشورهای جهان نیز باید با واقعیت جدید، یعنی دوران دوم ریاست جمهوری دونالد رتامپ کنار بیایند. در چند سال اخیر همانگونه که شاهد هستیم اروپاییها، کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، چین، روسیه، ژاپن و بسیاری دیگر از کشورهای جهان با ارسال پیام تبریک، خود را برای عصر جدید آماده کردهاند. البته برخی خود برای مواجهه با تهدیدات و برخی نیز خود برای استفاده از فرصتها آماده کردهاند. حال این قاعده نیز برای ما به عنوان ایران مصداقیت دارد.»
وی افزود: «ایران و استراتژیستهای کشورمان باید خود را برای مواجهه با وضعیت روی کار آمدن مجدد دونالد ترامپ آماده کنند. در مقطع کنونی ایران با آمریکا سه مساله اصلی دارد. تخست، موضوع پرونده هستهای است که احتمالا تابع همان نگاه سابق ترامپ قرار میگیرد. دوم، اختلاف مشترک آمریکا و اروپا با ایران بر سر همکاری با روسیه در جنگ اوکراین و سوم، همسویی و نزیک شدن ایران به روسیه. در میانه تمامی این مسائل، اسرائیل و نتانیاهو نیز با تمام توان تلاش دارند مانع هر گونه تنشزدایی و نزدیک ایران و آمریکا شوند. اگر در گذشته بایدن و دموکراتها قصد داشتند اسرائیل را از دخالت در مساله گفتوگو با ایران در حاشیه نگه دارند، در شرایط جدید وضعیت کاملا متفاوت است.» این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه تصریح کرد: «با لحظا کردن این واقعیت باید پذیرفت که ایران به هیچ عنوان روابط حسنهای با آمریکای تحت ریاست ترامپ ندارد. از نگاه تهران او قاتل سردار سلیمانی است. این پیشزمینه بدبینی و تنش به هیچ عنوان قابل نادیده انگاری نیست اما باید توجه داشت که منطقه خاورمیانه در مرحله گذار از یک نظم سنی به نظم جدید قرار دارد. همین امروز که خبر پیروزی ترامپ رسید، شاهد افزایش قیمت دلار و طلا در ایران نیز بودیم. بنابراین ضروری به نظر میرسد که جمهوری اسلامی ایران برای چهار سال آینده یک راهبرد منسجم و ویژه ترسیم کند تا از طریق آن سطح تعامل و تنش با دولت آمریکا مدیریت شود. در این بین نکته مهم این است که مقامات کشورمان آنچنان که سید عباس عراقچی نیز تاکید کرده، به این سطح از واقعبینی رسیدهاند که حتی در دولت ترامپ نیز درهای مذاکره با آمریکا بسته نشود. در مجموع ایران باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد رویکرد تعامل داشته باشد یا تقابل. حتی شاید توافق با ترامپ بسیار آسانتر از دموکراتها نیز باشد.»
گروه سیاسی: مسعود پزشکیان دیروز در مراسم روز پرستار با بیان اینکه به عنوان انسان مسلمان از حضرت زینب(س) و امام حسین(ع) حق طلبی و حق گویی را آموختهایم و امیدواریم این راه را ادامه دهیم ، اظهارکرد: امام حسین(ع) زمانیکه راهی کربلا شد گفت به حق عمل نمی شود و من بخاطر ظلم کردن و زیاده طلبی به کربلا نمیروم، بلکه دنبال پیاده کردن حق و امربه معروف و نهی از منکر هستم.وی ادامه داد: امر به معروف و نهی از منکر برای پیاده کردن حق در جامعه است و چپ و راست و مذهبی و غیرمدهبی نمی شناسد. پیامبران برای پیاده کردن حق و عدالت آمدهاند.همین اصل را بپذیریم. قرآن می گوید کسانی که تابع هوای نفس باشند به ضلالت می افتند. هدف، تحقق حق در جامعه است و ما موظف به پیگری و اجرای حق هستیم.
به گزارش «تجارت»، رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: شروع کار ما با اعتراض کادر درمان همراه شد که من به وزیر بهداشت گفتم اجازه بدهید من مستقر شوم ، ما حرف شما قبول داریم، پس برای چه شلوغی می کنید. ما اعتراض را پیگیری می کنیم تا حق پیاده شود. ما خودمان هم از معترضان بودیم. نمیشود با اضافه کار ساعتی 25 هزار تومان از کادر درمان خواست تا در کار خود بمانند. این منطقی نیست. تلاش کردیم تا حدی اصلاح شود. روند این است که با کار علمی پیش برویم
ما مقصر تبعیض و بی عدالتی هستیم
پزشکیان در ادامه تصریح کرد: ما خودمان مقصریم و بین خود تبعیض و بی عدالتی داشتهایم و آمدهایم این تبعیض را از بین ببریم، ولی آنها خیلی نامرد هستند. دم از حقوق بشر می زنند، ولی کارهایی می کنند که در تصور کسی نمی گنجد. پزشکیان همچنین بیان کرد: ما آمادهایم بنشینیم و آنچه داریم را براساس عدالت و انصاف و شواهد علمی پیش برده و آیین نامه بنویسم و مکانسیم پرداخت و تخصیص بدهیم. دنیا مسیرهای علمی را رفته و ما میتوانیم با هم تفاهم کنیم و این کار را انجام دهیم، اما بدانید آنها می خواهند ما را تکه تکه کنند.
مکانیزم یارانهدهی باید اصلاح شود
وی با تاکید بر اینکه تلاش می کنیم مشکلات را از بین ببریم، گفت: ما باید با کارشناسان و مردم صحبت کنیم. یارانه به گندم، نهادههای دامی میدهیم، ولی گوشت و نان گران میشود. چه کسی از این یارانهها بیشتر استفاده می کند؟پول دارها از یارانه بیشتر استفاده می کنند. باید کاری کنیم حق به همه براساس سرانه برسد. در نان، گوشت، بنزین، برق و گاز یارانه میدهیم که یک عده از یارانه استفاده نمیکنند یک عده صدبرابر استفاده میکنند. فقیر، فقیرتر و پولدار، پولدارتر میشود. باید راهی پیدا کنیم تا از این روند خارج شویم. رئیس جمهوری تصریح کرد: برازنده نیست اینهمه یارانه بدهیم، ولی کسانی باشند که نان شب پیدا نکنند. کاری میکنیم این اتفاق نیفتد. باید با کارشناسان و مردم صحبت کنیم و اگر مداخلهای کردیم، اطمینان دهیم این روند به نفع جامعه و مردم و کشور است.
گروه اقتصاد کلان: با انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا حالا سناریوهای مختلفی پیش روی اقتصاد جهان و ایران قرار دارد. در سطح بین المللی از هم اکنون نگرانی ها و نااطمینانی هایی شکل گرفته و برخی معتقدند که ترامپ مانند دوره قبلی که رئیس جمهور بود جنگ تجاری با چین و اتحادیه اروپا را آغاز خواهد کرد. به گزارش «تجارت»، برای ایران اما ماجرا متفاوت است. اقتصاد ایران در حد فاصل سال های 1395 تا 1399 تجربه ترامپ و سیاست های او را دارند. در آن دوره ترامپ در یکسال و نیم اول یعنی تا اوایل سال 1397 در برجام باقی مانده بود و در آن مدت شوک چندانی به اقتصاد و بازار دارایی ها وارد نشد. در واقع تا زمانی که ترامپ به تعهدات دولت آمریکا نسبت به برجام و رفع تحریم ها پایبند بود بازرا ارز، طلا، خودرو و مسکن تغییر محسوسی را به خود ندید. اما بعد از خروج او از برجام در اردیبهشت ماه 1397 و شروع دور دوم تحریم های آمریکا از تابستان آن سال، به تدریج قراردادهایی که شرکت های اروپایی و برخی کشورهای آسیایی پس از برجام با طرف ایرانی امضا شده بود، ملغی و شرکت های خارجی ایران را ترک کردند. قیمت دلار که از سال های 1392 تا 1396 با سیاست دستوری سرکوب شده بود منتظر بروز بهانه ای بود که با جهش روبرو شود و خروج آمریکا از برجام به این بهانه تبدیل شد. تورم بالای 35 درصد و بعد 40 درصدی در اثر فشار به اقتصاد و درآمدهای خارجی و ارزی ایران در آن سال ها بود. با این وجود اقتصاد ایران بعد از آن به سطحی از تاب آوری رسید که توانست تا حدودی به واسطه دور زدن تحریم ها، آثار سیاست های خصمانه ترامپ را خنثی کند. حالا اما در دوره جدید ریاست جمهوری ترامپ چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا سناریوی سال 1397 تا 1399 تکرای خواهده شد؟ برخی معتقدند که ترامپ به دنبال توافق جدید با ایران خواهد بود و برای این کار مجددا فشار حداکثری را آغاز خواهد کرد و در اولین گام مسیر فروش ایران را به شدت محدود خواهد کرد. اما آنچه مشخص است این امر است که دیگر برجامی مانند سال 1397 وجود ندارد که ترامپ به واسطه خروج از آن بتواند شوکی را به اقتصاد ایران تحمیل کند. در واقع از این منظر شرایط با آن سال کاملا متفاوت است. ضمن آنکه بسیاری از تحریم های اقتصادی ایالات متحده در دوره بایدن نیز بر سر جای خود باقی مانده بود و طبیعتا در دوره ترامپ نیز ادامه پیدا خواهد کرد. از این منظر اتفاق جدیدی برای اقتصاد ایران در عرصه داخلی نخواهد افتاد. ضمن آنکه در چند هفته گذشته تا حدودی پیروزی ترامپ قابل پیش بینی بود و از این زاویه اعلام خبر پیروزی او هم شوک جدید را به بازارها وارد نکرد. آنچه ممکن است تا حدودی با زمان دولت بایدن متفاوت باشد وضعیت فروش نفت ایران است که احتمالا سیاست های سخت گیرانه تری از سوی دولت جدید آمریکا اعمال می شود اما کماکان به واسطه تجربه سال های گذشته و روابطی که ایران برای صادرات نفت خود پیدا کرده بعید است که مسیرهای فعلی برای فروش نفت محدودتر از زمان فعلی بشود. همه این ها در حالی است که دولت در ایران هم تجربه چهار ساله 2016 تا 2020 را در اختیار دارد و می تواند با برخی ابزارها و سیاست ها از سفره و معیشت مردم محافظت کند. به هر حال از آنجایی که انتخاب ترامپ پالس منتفی شدن مذاکرات ایران با طرف های غربی را مخابره می کند اما این سناریوی جدیدی نیست که برای ایران تازگی داشته باشد. این احتمال نیز وجود دارد که دولت و نهادهای تصمیم گیر اقتصادی باز هم به سمت سیاست ارز چند نرخی و برخی اقدامات حمایتی جدید برای تامین کالاهای اساسی و ملزومات تولید بروند و در صورت بروز دوباره آنچه که جنگ اقتصادی نامیده می شود، به سمت برخی سیاست های اورژانسی نیز حرکت کنند.
ارزیابی کارشناسی از انتخاب مجدد ترامپ
موسی غنی نژآد اقتصاددان، در رابطه با روی کار آمدن ترامپ و تاثیر آن بر اقتصاد کشور نیز گفت: ترامپ در مناظرات انتخاباتی خود بیان کرد که جلوی صادرات نفتی ایران را خواهد گرفت و احتمال میرود که این سیاست دنبال شود. همچنین این عوامل به موضع و عکس العمل ایران نسبت به انتخاب ترامپ نیز بستگی دارد. وی تاکید کرد: ترامپ تاجری است اهل معامله و نمیتوان به حرف های گذشته آن اکتفا کرد. بعضی از سیاست ها غیر قابل متعارف و پیش بینی است. بنابراین اگر سخنان گفته شده در راستای اعمال تحریم حداکثری باشد، میتوان گفت وضعیت اقتصادی کشور بدتر خواهد شد. غنینژاد در پایان گفت: وضعیت اقتصادی تعیین کننده شرایط بورس است. اگر وضعیت اقتصاد مطلوب باشد وضعیت بورس قطعا بهتر خواهد شد اما اگر وضع اقتصاد خوب نباشد نمیتوان انتظار داشت که وضعیت بازار سهام بهبود پیدا کند. بورس ابزار بازار سرمایه ای است که برای بخش خصوصی اهمیت دارد، اما به صورت کلی در مجموعه اقتصاد ملی سهم بخش خصوصی واقعی در بورس بالا نیست و بیشتر شرکت های لیدر دولتی هستند.
البرت بغزیان، کارشناس اقتصادی نیز در این باره می گوید: با پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا قطعا در بازار ارز قیمتها تا مدتی افزایشی خواهد بود به این دلیل که نمیدانیم تصمیمات ترامپ درباره ایران چه خواهد بود اما پس از مدتی وضعیت تعیین تکلیف میشود و بازار از حالت معلق در میآید. او اظهار داشت: واقعیت این است که تعیین قیمت دلار در بازار به سیاستهای بانک مرکزی بستگی دارد و اگر بانک مرکزی بخواهد میتواند در همین شرایط نرخ ارز را ثابت حفظ کند. اما اینکه نرخ دلار نیمایی را دولت افزایش میدهد اینکه انتظار داشته باشیم نرخ دلار در بازار آزاد ثابت بماند، بسیار خوشبینانه است. وی درباره اثرات پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری بر اقتصاد ایران و اظهارات برخی از مسئولان و نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه نتایج این انتخابات هیچ اثری بر اقتصاد ایران ندارد، گفت: مسلما وقتی این انتخابات بر روی اقتصاد جهانی اثر میگذارد بر اقتصاد ایران هم اثرگذار خواهد بود و نمایندگان ایران بسیار خوشبین هستند. به هر حال اقتصاد منزوی و بسته ایران از گوشهای با صادرات نفت به دنیا وصل میشود و همچنین وقتی ترامپ در تبلیغات درباره ایران صحبت میکند یعنی نتیجه این انتخابات بر ایران هم اثر دارد. وی تاکید کرد: ادعای ترامپ در ایام تبلیغات درباره ایران این بود که با عربستان وارد مذاکره میشویم و یک روزه جنگ اسراییل را به پایان میرسانیم و تمام این صحبتها و اظهارات اگر عملی شود تاثیر مثبت بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت. اما درباره هریس میدانیم که سیاستهای بایدن را ادامه میداد و دیدیم که اقدامی برای بهبود وضعیت منطقه انجام نداد. این کارشناس اقتصادی درباره کاهش محدودیتهای فروش نفت ایران در دوره دموکراتها و احتمال شدت تحریمهای نفتی با پیروزی ترامپ گفت: باید توجه داشت که ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود به وعدههای خود عمل کرد که یکی از آنها خروج از برجام بود، اما از آن دوره ٨ سال گذشته و ترامپ هم میداند که اجرای برخی از اقدامات هزینه بالایی دارد، اما میدانیم که ترامپ سیاستی مبنی بر تغییر رژیم را ندارد که به این موضوع ورود کند. البته دیدیم که در این دوره هم در ایام تبلیغات اعلام کرد که دولت بایدن فرصت زیادی را به ایران داده و دولت دموکراتها وجوه ایران را آزاد کردند و دولت جمهوریخواه اجازه آزادسازی وجوه بلوکه شده ایران را نمیداد؛ بنابراین انتخابات امریکا از جوانب مختلف تاثیرگذار خواهد بود و نمایندگان مجلس در این باره رفتار احساسی نداشته باشند. بغازیان با اشاره به واکنش بازار ارز به پیروزی ترامپ ادامه داد: قطعا در بازار ارز قیمتها تا مدتی افزایشی خواهد بود به این دلیل که نمیدانیم تصمیمات ترامپ درباره ایران چه خواهد بود، اما پس از مدتی وضعیت تعیین تکلیف میشود و بازار از حالت معلق در میآید. وی درباره نرخ دلار در بازار گفت: واقعیت این است که تعیین قیمت دلار در بازار به سیاستهای بانک مرکزی بستگی دارد و اگر بانک مرکزی بخواهد، میتواند در همین شرایط نرخ ارز را ثابت حفظ کند. اما اینکه نرخ دلار نیمایی را دولت افزایش میدهد اینکه انتظار داشته باشیم نرخ دلار در بازار آزاد ثابت بماند، بسیار خوشبینانه است. این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه این ایام بدترین زمان برای تغییر سیاستهای ارزی بود، گفت: باید دید تعریف دولت از تک نرخی کردن ارز به چه معناست و باید توجه داشت که نه آقای طیبنیا و نه آقای همتی اجرای تک نرخی شدن ارز را تایید نکردند و به همین دلیل است که تا به امروز بانک مرکزی درباره سیاست تک نرخی شدن ارز صحبت نکردند چراکه باید در ابتدا تک نرخی شدن ارز را به تصویر بکشند و تعریفی از آن داشته باشند. دولت باید تعریف مشخصی از تک نرخی شدن ارز داشته باشند و مردم بدانند که اگر دلار تک نرخی شد میتوانند هر میزان دلار که بخواهند را با یک نرخ واحد تامین کنند بدون ارایه کارت ملی و اجرای محدودیت خاصی. اما اگر دولت بخواهد محدودیتی اعمال کند یعنی بازار آزاد دیگری تشکیل میشود.
گروه اقتصاد کلان: اسباب کشی ترامپ، پیش از آن که در آمریکا رخ بدهد بازارهای ایران را به صورت یکدست وارد یک دوره اضطراب و تنش کرد. دلار جهش کرد و بورس تهران نیز در همه شاخصها افت کرد؛ تتر قد کشید و بیت کوین نیز رکورد تازه برای خود ثبت کرد. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیشتازی و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید به طور مشخص در بازارهای سرمایه ایران تاثیرگذار بود. به گزارش اقتصاد 24، ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد. او موفق شد کاملا هریس را نه فقط در آرای الکترال که این بار در آرای ملی نیز شکست دهد و به این ترتیب او با ۴ سال تاخیر برای دومین دوره به کاخ سفید اسباب کشی خواهد کرد. اسباب کشی ترامپ، اما پیش از آن که در آمریکا رخ بدهد بازارهای ایران را به صورت یکدست وارد یک دوره اضطراب و تنش کرد. دلار جهش کرد و بورس تهران نیز در همه شاخصها افت کرد؛ تتر قد کشید و بیت کوین نیز رکورد تازه برای خود ثبت کرد. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیشتازی و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید به طور مشخص در بازارهای سرمایه ایران تاثیرگذار بود.
واکنش دلار با جهش دو هزار تومانی به انتخابات آمریکا
قیمت دلار دیروز با افزایش نزدیک به دو هزار تومانی بازگشایی شد و به کریدور هفتم صعود کرد. پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا انتظارات تورمی را افزایشی کرد و قیمت دلار گران شد. قیمت دلار روز چهارشنبه با افزایش نزدیک به دو هزار تومانی در کریدور هفتم بازگشایی شد. در لحظه نگارش این گزارش قیمت دلار در نیمه ابتدایی از کف کریدور هفتم در حال معامله است. در همین حال پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا انتظارات تورمی را افزایش داده و قیمت دلار را با رشد پلکانی به کریدور هفتم کشانده است. کارشناسان اقتصادی در روزهای گذشته نسبت به افزایش قیمت دلار در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا هشدار داده بودند. با این حال برخی از تحلیلگران اقتصادی این افزایش را موقت و ناشی از هیجانات اولیه رخدادهای سیاسی میدانند. کما اینکه باید توجه داشت که درهم روند صعودی را طی کرد و در اولین سطح مقاومتی درهم در ۱۸ هزار و ۸۵۰ تومان قرار گرفت. عبور از این سطح مقاومتی و تثبیت قیمت در بالای آن میتواند موجب افزایش بیشتر قیمت شود و درهم را به سمت سطح مقاومتی بعدی در ۱۸ هزار و ۹۰۰ تومان سوق دهد. وقتی قیمت بتواند از این سطح عبور کند، این امر میتواند نشاندهنده بازگشت به روند صعودی باشد و درهم را به سمت هدفهای بالاتر، از جمله ۱۹ هزار تومان، هدایت کند. به گزارش اقتصاد ۲۴، قیمت درهم در بازار آزاد اکنون بر روی رقم ۱۹۰۵۰ تومان معامله میشود و میتواند حتی با التهاب سیاسی بیشتر از این سطح مقاومت نیز عبور کند. در همین حال معاملهگران نیز اکنون بر این باورند که تغییرات قیمت دلار نیز در گرو وضعیت سیاسی-اقتصادی منطقه و جهان است و افزایش تقاضا برای درهم در بازارهای داخلی و خارجی در هفتههای آینده میتواند موجب تقویت قیمت شود. تحلیلگران اقتصادی معتقدند بازار ارز ایران به شدت تحت تأثیر انتخابات آمریکا قرار دارد. در صورتی که اگر کامالا هریس پیروز انتخابات میشد، پیشبینی میشد دلار افت بیشتری پیدا می کرد، زیرا افزایش قیمتی که به دلیل احتمال پیروزی ترامپ در بازار لحاظ شده بود، فروکش خواهد کرد. اما با پیروزی ترامپ، انتظار میرود که قیمت دلار در ساعات ابتدایی با هیجان بالا رود و سپس با ورود بانک مرکزی به بازار، مجدداً روند نزولی در پیش گیرد و همین روند نیز تاکنون رخ داده است. اما در همین حال بازار رسمی مسیری متفاوت از بازار غیررسمی را تجربه کرد و شاهد افزایش قیمت دلار و یورو نسبت به روز دوشنبه بود. براساس اعلام مرکز مبادله ایران، قیمت دلار با افزایش به ۵۰ هزار و ۷۳۸ تومان نرخ گذاری و حواله دلار (دلار نیما) نیز ۴۹ هزار و ۳۵۶ تومان معامله شد. قیمت یورو مبادلهای نیز با گپ مثبت به ۵۵ هزار و ۲۱۹ تومان رسید. قیمت درهم امارات هم در مرکز مبادله ۱۳ هزار و ۸۱۵ تومان و حواله درهم ۱۳ هزار و ۴۳۹ تومان اعلام شد..
شعبان فروتن
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و عراق
از مدتها قبل مشخص بود همه چیز بهنفع ترامپ است و احتمال انتخاب شدن او بسیار زیاد بود، اما آنچه مسلم است پیروزی ترامپ اثر خاصی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت، هرچند شاید در کوتاهمدت یک موج روانی در بازارهای مالی ایجاد شود که انتظارات تورمی را تحریک کند، اما مطمئناً آن هم بسیار کوتاهمدت و مقطعی خواهد بود. بهترین تصمیم ما اعلام بیطرفی از انتخاب هرکدام از نامزدهای انتخابات و بهطورکلی بیتوجهی به تأثیر نتیجه انتخابات بر اقتصاد ایران بود، در واقع برای ما اصلاً فرقی ندارد که چهکسی رئیس جمهور آمریکا باشد، چراکه ما باید با راهکارها و سیاستهای داخلی و خارجی خودمان بهسمت رشد اقتصادی حرکت کنیم. ترامپ همواره ثابت کرده اهل معامله است و اتفاقاً این بار هم بهخلاف دوره قبلی ریاستجمهوریاش، بارها اعلام کرده است با ایران و کشورهای منطقه به توافق خواهد رسید. مطمئناً با توجه به حجم قابلتوجه صادرات نفتی و غیرنفتی ایران احساس میکنم اقتصاد ما روند رو به رشدی دارد و بعید میدانم ترامپ هم سیاستی بهجز تعامل با ایران داشته باشد. نوسانات ارزی اخیر خیلی زود فروکش خواهد کرد، بازارهای ما حتی به انتخابات ریاستجمهوری ایران هم واکنش نشان داده که بلافاصله بعد از یک هفته همه چیز به حالت قبل برگشته است، ضمن اینکه ترامپ اگر کاری هم قرار بود انجام دهد در همان دوره اول ریاستجمهوری خود انجام میداد، چهبسا که او در آن زمان همه کارهای ممکن را کرد، اما بهقول خودش باز هم نتوانست اقتصاد ما را با مشکلات شدید و اساسی مواجه کند. ترامپ از دوره قبلی ریاستجمهوری و تصمیمات عجیب و غریب خود درس گرفته است و مطمئناً این بار از آن اتفاقات خبری نیست، چراکه او چارهای جز تعامل با ایران و کشورهای منطقه ندارد، ضمن اینکه بهخوبی میداند درگیری و جنگ با ایران و کشورهای مختلف به هیچ عنوان بهسود او نیست، چون آمریکا مشکلات داخلی فراوانی دارد که باید به آنها رسیدگی کند. مردم باید مراقب باشند در این نوسانات مقطعی، با هیجان وارد بازار نشوند و سرمایهسوزی نکنند. متأسفانه در سالهای اخیر بارها این موضوع دیده شده است که دلالان و نوسانگیران بازار، مدام در فضای مجازی به شایعهپراکنی پرداخته و با ایجاد موج هیجانی در پی جذب سرمایههای مردم عادی بودند؛ تا جایی که بسیاری از این افراد هم بدون آگاهی وارد بازار شده و با از دست دادن داراییهای خود، سود سرشاری نصیب دلالان کردهاند.
علی بیگدلی
کارشناس مسائل بینالملل
ما با ترامپ چند مشکل اساسی داریم و از نظر سمبلیک هم در دوره او سردار سلیمانی ترور شده است. مهمتر از همه ترامپ با امضای خود از برجام خارج شد و همچنین طرح صلح ابراهیم که اعراب را ناچار کرد که اسرائیل را به رسمیت بشناسند و بلندیهای جولان رسما به اسرائیل .الحاق شود نیز در دوره ترامپ بوده است. از طرفی در دوره ترامپ بود که سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس منتقل شد که مساله مهمی بود؛ بنابراین ما با اسرائیل مشکلات زیادی داریم. ترامپ هم تحریمهای ما را به حد اعلی رساند و عملا برجام و منافع اقتصادی برجام را برای ما بی اثر کرد.»
بنابر همین دلایل بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند روابط ما با کشورهای غربی را وارد نوسانات منفی گستردهتر کند، مگر اینکه در این دوره، هم ایران شیوه خود را تغییر بدهد و هم ترامپ رفتارش را اصلاح کند.
مثلا اکنون ترامپ گفته است که من در یک هفته بحران خاورمیانه را به پایان میرسانم که این تقریبا حرف بی معنایی است و بیشتر ژست انتخاباتی به خود میگیرد، ترامپ چندان قابل پیش بینی نیست، بنابراین در صورت بازگشت ترامپ به قدرت قطعا به زیان ما خواهد بود.
باید توجه داشت و پوتین از جهت فکری بسیار به هم نزدیک هستند و هر دو نیز محافظه کار محسوب میشوند و هم چنین دیدارها و تماسهایی در دور قبل ترامپ میان او و پوتین شکل گرفت و به نوعی میتوان گفت آمریکاییهایی که نماینده آنان ترامپ محسوب میشود، معتقد هستند که کمکهای سخاوتمندانه بایدن به اوکراین بیهوده بوده چرا که اوکراین جزو اروپاست و این اروپاییها که نگران پیروزی پوتین هستند باید به اوکراین کمک میکردند و اساسا چرا آمریکا باید در این مساله دخالت کنند.
ترامپ در دور قبل هم نشان داد که ضد اتحادیه اروپا، ضد ناتو و ضد هر نوع اتحادیه است و حتی توافق نامه پاریس را نیز رد کرد و این نشان دهنده این است که اساسا با فضای بین المللی هیچ انس و علاقهای ندارد و این روند را قطعا در صورت انتخاب مجدد نیز اعمال خواهد کرد و روابطش با اتحادیه اروپا نیز بیشتر از قبل بهم خواهد ریخت و ممکن است در ترکیب ناتو نیز تغییراتی رخ بدهد. همچنین، اینکه ترامپ میگوید من مشکل خاورمیانه را در یک هفته حل میکنم یک بلوف سیاسی و انتخاباتی است چرا که مشکل از این حرفها گذشته است. البته باید توجه داشت که نتانیاهو نیز از جهت فکری با توجه به اینکه راست افراطی است به ترامپ نزدیکتر است.»
باید توجه داشت که با همه فشارهای موجود فعلی ایران همچنان در حال فروش نفت است. ما اکنون روزانه یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت به صورت روزانه صادر میکنیم و این امتیازی بود که بایدن به خاطر کنترل قیمت بنزین در آمریکا به ایران داد و با این روش مصرف چین که ۴۰ درصد نفت خود را از خاورمیانه تامین میشود، نیز کنترل شود. با همین دلیل نیز بود که صادرات نفت توسط ایران انجام میشد و حتی بایدن امیدوار بود با این میزان صادرات، ایران به دنبال سلاحهای هستهای نرود، اما متاسفانه ما در دوران جو بایدن بسیار کوتاهی کردیم و میتوانستیم در این دوره به یک توافقی برسیم، اما در نهایت زیر فشار تندروهای داخلی، این فرصت را از دست دادیم.
گروه صنعت و تجارت: بازار ملتهب گوشت، صدای مصرفکنندگان را درآورد؛ این در حالی است که گفته میشود علیرغم روند کاهشی قیمت دام زنده، اما نرخ گوشت در خرده فروشیها تغییری نداشته و در نایاب شدن گوشت تنظیم بازاری قیمت گوشت در حال افزایش است. قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی تنظیم بازاری تا آخر تابستان حدود ۳۸۰ هزار تومان بود که طبق اعلام مرکز آمار، این نرخ در مهر ماه به ۶۸۳ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. اخیرا، افشین دادرس، رییس اتحادیه دام سبک کشور در واکنش به افزایش قیمت گوشت در بازار گفته است: مسئولان اداره بازار گوشت به عمد بازار را برای واردات گوشت ملتهب نگه میدارند چرا که واردات آن سودآور است و گوشت به قیمت واقعی به دست مردم نمیرسد. او از افزایش ۴ برابری حجم واردات گوشت نسبت به سال قبل خبر داد و اعلام کردکه علیرغم شرایط مساعد تولید دام و افزایش حجم واردات گوشت قرمز، اما قیمت گوشت در بازار افزایش معناداری داشته که این امر کاملا غیرطبیعی است.
وزیر جهاد کشاورزی: بازار گوشت آرام است
با وجود اینکه همچنان گزارشها حاکی از این است که بازار گوشت همچنان ملتهب است، اما وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرده است که در حال حاضر تنظیم بازار گوشت طبق روال عادی در گذشته در حال انجام است، نه تغییرات قیمتی در حوزه گوشت رخ داده و نه در مقدار و میزان عرضه تغییر به وجود آمده است. غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در گفتوگو با تجارتنیوز درباره نوسات قیمت در بازار گوشت گفت: به شایعاتی که در این باره منتشر میشود گوش نکنید. عدهای برای منافع خود خبرهایی منتشر میکنند. وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر عادی بودن روال عرضه گوشت عنوان کرد: در حال حاضر تنظیم بازار گوشت طبق روال عادی در گذشته در حال انجام است، نه تغییرات قیمتی در حوزه گوشت رخ داده است و نه در مقدار و میزان عرضه تغییر به وجود آمده است.
حذف ارز ترجیحی برای واردات گوشت خبری بود که منجر به اختلال در بازار گوشت شد. اواخر مهرماه بود که واردکنندگان گوشت اعلام کردند که ارز واردات گوشت در حال تغییر از ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان است که میتواند قیمت گوشت را از قیمت فعلی که حدود ۷۰۰ هزار تومان در هر کیلو است حدود ۳۰ درصد افزایش دهد، پس از آن نیز وزیر جهاد کشاورزی انتشار اخباری درباره «حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز را تکذیب کرد» و گفت که این شایعات برای ایجاد التهاب در بازار است و مشکلی در تامین گوشت قرمز و تامین ارز آن وجود ندارد. در این رابطه نیز وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: ارز واردات گوشت تا پایان سال تامین شده و با تعامل بانک مرکزی مشکلی در این رابطه وجود ندارد و مسیرهای پروازی جدیدی از کشورهای دیگر برای واردات گوشت باز شده است. سید احمد مقدسی، رئیس انجمن صنفی گاوداران با بیان اینکه واردات گوشت در تنظیم بازار تولید داخل اثری نداشته است، افزود: علی رغم روند کاهشی قیمت دام زنده، اما نرخ گوشت در خرده فروشی ها تغییری نداشته است، در حالیکه در جلسات تنظیم بازار بارها اعلام کرده ایم که دولت گوساله نر را به قیمت تمام شده ۲۱۷ هزار و ۶۰۰ تومان از دامدار خریداری کند و در مقابل هرکیلو لاشه با استخوان به نرخ ۴۰۸ هزارتومان، بدون استخوان ۵۲۰ هزارتومان و ۵ تیکه بدون چربی ۵۷۰ هزارتومان در بازار خواهیم کرد که رصد ها از سطح بازار نشان می دهد که خبری از توزیع گوشت داخل با نرخ ۵۰۰ هزار تومان نیست که این امر بیانگر اختلاف چشمگیر تولید تا مصرف است. رئیس انجمن صنفی گاوداران با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در کشور وجود دارد، افزود: اگر واردات گوشت متوقف شود، امکان تامین صد درصد گوشت مورد نیاز از تولید داخل وجود دارد، درحالیکه واردات گوشت با ارز نیما بیانگر پرداخت یارانه به تولیدکننده خارجی است. آنطور عضو هیئتمدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه میگوید: گوشتی که کیلویی هشت دلار وارد میشود تا دو و نیم برابر قیمت در فروشگاههای کشور به فروش میرود و20 دلال مهم بازار گوشت را به هم میریزند.
گوشتهای 20 دلاری
علی یکتا، عضو هیئتمدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه تصریح کرد: گوشت کیلویی هشت دلار به سردخانههای تهران میرسد اما الان در فروشگاههای زنجیرهای تا 13 دلار و در قصابیها بالای 20 دلار (نیمایی) یعنی دو و نیم برابر قیمت به فروش میرسد. او افزود: پول گوشت وارداتی به سمتی هدایت شده که به سر سفره مردم نرسید در واردات گوشت رقیبی وجود ندارد و دست افرادی خاص است. 20 دلال مهم بازار گوشت را به هم میریزند تا گوشت ارزان وارداتی، گران به دست مردم برسد. گفته میشود؛ به دلیل تامین کسری گوشت قرمز مورد نیاز کشور از محل واردات، اکنون جمعیت دامی گوسفندی و گوساله کشور از وضعیت مناسبی برخوردار است تا جایی که دام زنده گوساله قابل کشتار بین ۱.۲ تا ۱.۳ میلیون راس و دام زنده گوسفندی قابل کشتار ما حدود ۱۳ میلیون راس است. گفتنی است، امسال قیمت هر کیلوگرم دام زنده گوسفندی نر درجه یک بین ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تومان و گوساله ۱۸۵ هزار تومان است؛ این درحالیست که سال گذشته نرخ دام زنده گوسفندی و گوساله حدود ۳۰۰ هزار تومان بوده است.
گروه مسکن و انرژی- زهرا سلیمانی:پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، بازار انرژی ایران و وضعیت صادرات نفت کشورمان چه سمت و سویی پیدا می کند؟ آیا ایران می توان افق تعیین شده در بودجه 1404 مبتنی بر فروش 1میلیون و 780هزار بشکه نفت را محقق کند؟راهبرد دولت چهاردهم در مواجهه با این شرایط تازه در بخش انرژی چگونه باید تنظیم شود؟ این پرسش ها و سایر پرسش هایی از این دست، ساعاتی پس از اعلام رسمی پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا در فضای عمومی کشورمان طنین انداز شد. بسیاری از ایرانیان می خواهند بدانند تاثیر انتخابات آمریکا در وضعیت درآمدی دولت ایران و متعاقب آن وضعیت معیشتی مردم چگونه بازتاب پیا می کند. ترامپ در یکی از نخستین نطق های خود پس از پیروزی در انتخابات اعلام کرد ظرفیت تولید نفت آمریکا از روسیه و عربستان و سایر کشورهای نفت خیز بیشتر است، بنابراین اساسا احتیاجی به نفت این کشورها ندارد. برخی تلیلگران معتقدند ترامپ با این عبارات، پیام های مد نظر خود را به چین ارسال کرده تا زعامت و مدیریت آمریکا بر بازار های انرژی را قبول کرده و روی آن صحه بگذارد. ترامپ در دوران بایدن بارها تهدید کرده بود اگر او روی کار بود اجازه نمی داد چین از ایران نفت بخرد! علی رغم تلاش های ترامپ اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند شرایط جهانی و منطقه ای با سال2016 که ترامپ برای نخستین بار در راس دولت آمریکا قرار گرفت، متفاوت است و ترامپ نمی تواند با قلدرمآبی منویات خود را به سایر کشورها دیکته سازد. حسن مرادی یکی از کارشناسانی است که تاکید دارد شرایط منطقه ای و جنگ غزه در کنار منازعه روسیه و اوکراین و سایر تنش های که در بخش های مختلف جریان دارد دست ترامپ را برای تندروی و اعمال سیاست های یک طرفه تا حدی بسته است. مرادی همچین اعلام می کند ایران با توجه به تنوعی که در شرکای نفتی خود ایجاد کرده مشکلی برای فروش 1تا 2میلیون بشکه نفت ندارد. محمود خاقانی دیگر تحلیلگر بازار انرژی و مدیر کل پیشین آسیای میانه وزارت فنت به دولت چهاردهم پیشنهاد می کند که هرچه سریعتر با اتخاذ راهبردهای مدیریتی مناسب در داخل کشور و باز کردن لاین های ارتباطی با آمریکا زمینه ای را فراهم کند تا زمینه بازگشت ایران با بازارهای صادرات نفتی فراهم شود.
حسن مرادی: صادرات نفتی بودجه1404 محقق می شود
حسن مرادی، کارشناس انرژی در گفتگو با تجارت درباره تغییرات اخیر در هیات حاکمه آمریکا و حضور ترامپ می گوید:« هرچند برخی تصور می کنند ترامپ به نسبت بایدن خطرات بیشتری دارد اما من شخصا فکر می کنم شرایطی که در زمان بایدن در منطقه خاورمیانه ایجاد شد، دهشتناک تر از هر فرد دیگری بود. کشتار 44هزار فلسطینی و هزاران لبنانی نشان داد که برای آمریکا دموکرات و جمهوری خواه تفاوتی ندارد و آنها منافع ملی کشورشان را دنبال می کنند. اما ترامپ بلافاصله پس از پیروزی در انتخابات اعلام کرد که آمریکا نفت بسیاری دارد و به نفت سایرین نیاز ندارد.این ادعا با ابهامات بسیاری همراه است. تکیه ترامپ بر نفت شل اویل است که مشکلات زیادی دارد. استخراج این نفت آسان نیست و سرمایه گذاری های بسیاری نیاز دارد. اما استخراج این نفت زمانی به صرفه است که قیمت جهانی نفت بالای 100دلار باشد. نیاز جهای به نفت خاورمیانه به گونه ای نیست که آمریکا بخواهد در مورد آن چانه زنی کند. » مرادی در خصوص وضعیت ایران در صادرات نفت خود اشاره می کند:«اتفاقا بر خلاف تصور بسیاری از کارشناسان من شخصا معتقدم که تحریم های شدید دوران ترامپ باعث شد ایران تنوع قابل توجهی در مشتریان نفتی اش ایجاد کند . جدا از چین که بخش قابل توجهی از نفت ایران را به صورت تضمین شده می خرد، ایران در آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی و حتی شرق دور آسیا، مناسبات ارتباطی خاصی را ایجاد کرده و می تواند نفت خود را بفروشد. در واقع ایران برای فروش 1تا 2میلیون بشکه نفت خود مشکلی ندارد. اینگونه نیست که با تغییر دولت آمریکا، ایران نتواند این میزان نفت خود را بفروشد. از سوی دیگر مشخص است که سیستم حکومتی آمریکا را افراد و کارتل های بانفوذی در پشت صحنه در دست دارند و تغییر یک رییس جمهور تغییری در راهبردهای کلان ایالات متحده ایجاد نمی کند.» او در پاسخ به این پرسش که ایران چگونه باید با این شرایط تازه در بازار انرژی مواجه شود؟ می گوید:«ایران با تکیه بر منابع داخلی خود باید منافع خودش را در بازار نفت و سایر بازارها تامین کند. یکی از پیشنهاداتی که ما به دولت پزشکیان داریم، تبدیل نفت به مواردی با ارزش افزوده بالاتر است. ایران باید اقتصاد خود را از خام فروشی نجات دهد و با تبدیل مواد خام به فرآورده هم بنزین مورد نیاز خود را تامین کند و هم برای بسیاری از ایرانیان اشتغالزایی کند. البته بیژن زنگنه وزیر نفت بسیاری از دولت ها در ایران معتقد بود که پالایشگاه های ایران راندمان پایینی دارند و باید احیا شوند. واقعیت آن است که پالایشگاه های ایران ایراداتی دارند. باید پالایشگاه های جدید در کشور احداث شوند تا تبدیل نفت خام به فراورده با سرعت بیشتری انجام شود.» این تحلیلگر حوزه انرژی یادآور می شود:«ایران با تکیه بر شرکت های دانش بنیان و شرکت های فراصنعتی خود باید زمینه اصلاحات لازم در حوزه انرژی را فراهم ساخته و تولید و تبدیل خود را ارتقا دهد. با تبدیل نفت به فراورده از خام فروشی دور شود. حتی اگر بخشی از ظرفت های ایران به فراورده انجام شود ، بخش قابل توجهی از نگرانی های ایران برای تحریم نفتی کاهش می یابد. چون آمریکا قادر به تحریم فراورده ها نیست.» مرادی در پاسخ به این پرسش تجارت که در شرایطی که ایران به 250میلیارد دلار سرمایه در حوزه انرژی خود نیاز دارد، برای جذب سرمایه مورد نیاز آیا می توان به توافقی با کشورهای اروپایی و آمریکا فکر کرد؟ می گوید:« بله، صنعت نفت و گاز ایران به دلیل استهلاک سرمایه با مشکلاتی روبه رو شده. برای صنعت نفت حداقل 60تا 70میلیارد دلار سرمایه نیاز است تا افت فشار فعلی در میادین ایران پایان یابد صنایع ایران با حداکثر ظرفیت های خود فعالیت کنند. جذب سرمایه از طرف های مختف قابل تحقق است به نظرم کشورهایی چون قطر ، کویت و...می توانند سرمایه گذاری های قابل توجهی در ایران انجام دهند. حتی عربستان آماده افزایش سرمایه گذاری در ایران است. باید قوانین لازم برای ورود این کارتل های سرمایه گذار منطقه ای تصویب شود. در مراحل بعدی هم ایران حتما می تواند از طریق مذاکره با اروپا و غرب، زمینه ای برای دستیابی به یک توافق و تفاهم را فراهم سازد. بدون شک با دستیابی به این توافق و بازگشت ایران به بازار نفت می توان دورنمای روشن از جذب سرمایه برای حوزه انرژی را متصور بود.»
محمود خاقانی:باید مراقب کاسبان تحریم بود
در شرایطی که حسن مرادی از تنوع قابل توجه در شرکای نفتی ایران صحبت می کند، محمود خاقانی معتقد است که تحریم های دهه های اخیر، باعث شده تا ایران به خرید نفت خود از سوی چین وابستگی شدیدی پیدا کند. به عبارت روشنتر اگر ترامپ چین را به هر شکلی مجاب کند که از ایران نفت نخرد، تحقق فروش 1میلیون و 780هزار بشکه نفت که در بودجه مورد تاکید قرار گرفته دشوار خواهد بود. خاقانی در گفتگو با تجارت به اهمیت ایجاد لاین های ارتباطی میان ایران و آمریکا اشاره کرده و می گوید:« بر اساس قانون اساسی، ایران برای گفتگو بر سر منافع ملی اش به جز اسرائیل هیچ محدودیتی ندارد. همانطور که بر اساس اعلام علی باقری معاون وزیر خارجه دولت سیزدهم این لاین ارتباطی در زمان دولت قبل ایجاد شده بود، دولت چهاردهم هم باید تلاش کند یک چنین مسیر ارتباطی را با آمریکا ایجاد کند تا زمینه رفع تحریم ها فراهم شود.» خاقانی مانند مرادی معتقد است که تکیه ترامپ بر نفت شل اویل آمریکا، غلو شده است. او در این زمینه معتقد است:«هرچند نفت شل اویل ویژگی هایی دارد اما حتی پالایشگاه های درون آمریکا هم نمی توانند از آن استفاده کنند چون مرغوبیت نفت خاورمیانه را ندارد. بنابراین آمریکا هنوز به نفت خاورمیانه وابسته است. اساسا تحرکات قبلی آمریکا در سال 2017 و کودتا در عربستان برای این بود که اولا مدیریت بازار نفت را در اختیار داشته باشد و سپس درآمدهای عربستانی ها و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس را وارد آمریکا کند.»
این تحلیلگر بازار انرژی همچنین به تحرکات تازه کاسبان تحریم در ایران اشاره کرده و می گوید:«تجربه سالهای اخیر نشان داده که فروش نفت از طریق مجاری غیر رسمی در راستای منافع ملی کشور نیست و تنها منافع کاسبان تحریم را تقویت را می کند. دولت چهاردهم باید معادله تحریم ها را از طریق گفتگو و مذاکره و دستیابی به یک تفاهم حل و فصل کند. ایران باید به صورت رسمی به بازار نفت بازگردد. به هر حال ممکن است ترامپ تلاش هایی برای محدودسازی صادرات نفتی ایران صورت دهد، این تلاش ها باید با تدبیر لازم پشت سر گذاشته شوند. دولت هم در زمینه به کارگیری مدیران کارآمد در مدیریت وزارت نفت باید مبتنی بر شایسته سالاری و نه سهم خواهی عمل کند و هم با ساتفاده از راهبرد تنش زدایی زمینه رفع تحریم ها و دستیابی به توافق را فراهم سازد.»
برخی رهبران جهان در واکنش به تخمین پیروزی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا و نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری این کشور، پیروزی او در این رقابت را تبریک گفته و عمدتا، آن را «بازگشتی تاریخی» در سیاست آمریکا توصیف کردند.
با اعلام نتایج شمارش آرای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از سوی رسانههای این کشور که تخمین زده شده «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا و نامزد حزب جمهوریخواه پیروز این رقابت باشد، کارل نهامر، صدراعظم اتریش در پیامی در صفحه رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: تبریک به دونالد ترامپ برای پیروزی در انتخابات. آمریکا یک شریک مهم استراتژیک برای اتریش است. ما به گسترش بیشتر و تقویت روابط فرااقیانوسی خود به منظور رسیدگی موقیتآمیز به چالشهای جهانی در کنار هم، چشم امید داریم.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز در پیامی در صفحه رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: تبریک به رئیسجمهور ترامپ. همان طور که در گذشته چهار سال همکاری داشتیم، اکنون با باورهای شما و من، با احترام و همتی بلند برای صلح و شکوفایی آماده همکاری هستیم. «کر استارمر» نخستوزیر انگلیس نیز در پیامی در صفحه خود در ایکس نوشت: تبریک به دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب برای پیروزی تاریخی شما در انتخابات. چشم انتظار همکاری با شما در سالهای پیش رو هستم. «جورجا ملونی» نخستوزیر ایتالیا نیز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: خالصانهترین تبریکات به دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا به نیابت از خود و دولت ایتالیا. پیوند میان ایتالیا و آمریکا اتحادی تزلزلناپذیر، ارزشهای متشرک و دوستی دیرینه است.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان نیز در پیامی با تبریک به ترامپ گفت: آلمان و آمریکا پیشینه طولانی و موفقیتآمیزی در همکاری در راستای ارتقای شکوفیایی و آزادی در هر دو سوی اقیانوس اطلس دارند. ما به همکاری به نفع شهروندانمان ادامه خواهیم داد. مارک روته، دبیرکل ناتو نیز در پیامی در صفحه خود در ایکس نوشت: پیروزی ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا را همین الان تبریک گفتم. رهبری او باز هم راه قوی نگه داشتن ائتلافمان خواهد بود. به همکاری با او برای توسعه صلح به واسطه قدرت و به واسطه ناتو چشم امید دارم. او ابراز امیدواری کرده که متحدان ناتو به افزایش هزینههای دفاعی خود در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ ادامه دهند. او گفته است: رئیسجمهور منتخب ترامپ در طول اولین دوره ریاستجمهوری خود رهبری قوی ایالات متحده را نشان داد - دورهای که هزینههای دفاعی اروپا را تغییر داد، تقسیم بار بین اقیانوس اطلس را بهبود بخشید و تواناییهای ائتلاف را تقویت کرد... دو سوم متحدان اکنون حداقل ۲ درصد از هزینههای خود را صرف میکنند. تولید ناخالص داخلی در دفاع... ما باید به این تلاشها برای حفظ صلح و رفاه در سراسر آمریکای شمالی و اروپا ادامه دهیم.
روته تاکید کرد که متحدان ناتو به ایالات متحده کمک کردند تا منافع خود را ارتقا بخشد و امنیت ملی خود را تضمین کند و افزود که این ائتلاف با تعداد فزایندهای از چالشهای جهانی مواجه است. «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: به دوستم دونالد ترامپ که پس از تلاشهای زیادی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز و دوباره رئیسجمهور آمریکا شد، تبریک میگویم. اردوغان گفت: امیدوارم در این دوره جدید که با انتخابات ملت آمریکا آغاز خواهد شد، روابط ترکیه و آمریکا تقویت شود و بحرانهای منطقهای و جهانی و جنگها، بهویژه مسئله فلسطین و جنگ اوکراین - روسیه خاتمه بیابد. بر این باورم که تلاشهای بیشتری برای جهانی عادلانهتر انجام خواهد شد.
امیر قطر هم در پیامی پیروزی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا و نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را تبریک گفت. در پیام «تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر آمده است: من به دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب به خاطر پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تبریک میگویم. برای ترامپ در دوران ریاست جمهوریاش آرزوی موفقیت دارم و مشتاقانه منتظر همکاری مجدد با او برای تقویت روابط و شراکتمان هستم. من مشتاق تقویت تلاشهای مشترک خود با ترامپ برای حفظ امنیت و ثبات در منطقه و جهان هستم. الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان نیز در پیامی گفت: تبریک به شما برای پیروزیتان. ما باهم با چالشهای پیش رو مواجه خواهیم شد. صربستان به همکاری با آمریکا برای ثبات، رشد و صلح متعهد است.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان نیز درباره پیروزی احتمالی ترامپ در شبکه اجتماعلی ایکس نوشت: بزرگترین بازگشت در تاریخ سیاست آمریکا! تبریک به رئیسجمهور برای پیروزی بزرگ او. جهان واقعا به این پیروزی نیاز داشت. «شارل میشل» رئیس کمیسیون اروپا نیز در پیامی در ایکس نوشت: تبریک به دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، اتحادیه اروپا و آمریکا اتحادی دیرپا و پیوندی تاریخی دارند. اتحادیه اروپا به عنوان متحد و دوست در انتظار تداوم همکاری سازندهمان است. «اورزولا فوندرلاین» رئیس کمیسیون اروپا نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: صمیمانه به دونالد جی ترامپ تبریک میگویم. اتحادیه اروپا و آمریکا فراتر از یک متحدند. ما با شراکتی واقعی میان ملتهایمان پیوند خوردهایم که ۸۰۰ میلیون شهروند را به یکدیگر مرتبط ساخته است.
«اولف کریسترون» نخستوزیر سوئد نیز در پیامی با تبریک به ترامپ برای پیروزی احتمالی او در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گفت: در انتظار همکاری و تداوم روابط عالی آمریکا-سوئد به عنوان دوست و متحد هستم. «الکساندر دی کرو» نخستوزیر بلژیک گفت: تبریک به دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب. بلژیک چشمانتظار تقویت بیشتر این پیوند فرااقیانوسی است. به ائتلافهایی قوی برای رسیدگی به چالشهای فعلی در جهان و تضمین شکوفاییمان نیاز داریم. «نارندرا مودی» نخستوزیر هند نیز در پیامی در این باره گفت: صمیمانهترین تبریکها به دوست من دونالد ترامپ برای پیروزی تاریخیتان در انتخابات. با مبنا قرار دادن موفقیت دوره قبلیتان، در انتظار تجدید همکاریهایمان به منظور تقویت بیشتر شراکت جامع جهانی و راهبردی هند-آمریکا هستم.
دفتر ریاستجمهور کره جنوبی نیز اعلام کرد که شراکت امنیتی «بینقصی» با دولت جدید آمریکا ایجاد خواهد کرد. یک مقام بلندپایه ریاستجمهوری این کشور نیز به خبرنگاران گفته انتظار میرود «یون سوک یول» رئیسجمهور این کشور طی روزهای آتی با رئیسجمهور جدید آمریکا گفتوگو کند. پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات آمریکا را تبریک گفت. «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر در پیامی در «ایکس» نوشت: من تبریک صمیمانه خود را به دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا ابلاغ میکنم. برای او در دستیابی به منافع ملت آمریکا آرزوی موفقیت دارم و ما مشتاقانه منتظر دستیابی به صلح با هم، حفظ صلح و ثبات منطقه و تقویت روابط مشارکت راهبردی میان مصر، آمریکا و مردم دوست آنها هستیم. «عبداللطیف جمال رشید» رئیس جمهور عراق نیز در پستی در پلتفرم ایکس نوشت: برای او و دولتش در هدایت آمریکا به سوی پیشرفت و رفاه بیشتر آرزوی موفقیت داریم.
«محمد بن زاید» رئیس امارات نیز در پیامی با تبریک پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نسبت به تقویت مشارکت میان ۲ کشور در دوره آینده ابراز امیدواری کرد. «انور ابراهیم» نخستوزیر مالزی در واکنش به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: تبریک به دونالد ترامپ برای بازگشت قابل توجه او به سیاست و پیروزیاش در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا. انور ابراهیم با گفتن این که مالزی برای واشنگتن ارزش قائل است، گفت: آمریکا بزرگترین منبع سرمایهگذاری آمریکا و بازیگری مهم در منطقه آسیا-پاسفیک است. مالزی به عنوان رئیس آسهآن در سال ۲۰۲۵ امیدوار است که آمریکا نیروی تازهای به تعامل و همکاری با جنوب شرق آسیا ببخشد. «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در پیامی با تبریک انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا گفت: ما بر تعهد خود به صلح پایدار وفادار خواهیم ماند و مطمئن هستیم که تحت رهبری او، آمریکا از آرمانهای مشروع فلسطینیها حمایت خواهد کرد.
کارشناس مسائل آمریکا با تاکید بر اینکه یکی از دلایل اصلی پیروزی ترامپ در انتخابات، شکست بایدن در مدیریت آمریکا بود، گفت: رایدهندگان معتقد بودند با پیروزی ترامپ وضعیت اقتصادیشان بهتر خواهد شد. «سمانه اکوان» کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با ایسنا، در مورد علل پیروزی احتمالی «دونالد ترامپ» و شکست «کاملا هریس» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تصریح کرد: به نظر میرسد مهمترین دلیل پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شکست بایدن در مدیریت این کشور بود و در واقع این شکست به پای کل دموکراتها نوشته شد. از دیگر سو کاملا هریس نیز در دوران حضور خود در کاخ سفید به عنوان معاون بایدن نتوانست عملکرد قوی از خود نشان دهد و خود را به نوعی از سایه بایدن خارج کند. او ادامه داد: در ایالتهای مهم آمریکا که رقابتهای انتخاباتی به شدت جریان داشت هزینههای زیادی برای انتخابات شد ولی آنچه که برای مردم به خصوص در این ایالت مهم بود وضعیت اقتصادی بود. مردم وضعیت اقتصادی خود را در دوران بایدن و ترامپ مقایسه میکردند و در واقع بر این اعتقاد بودند که در دوران ترامپ و قبل از کرونا وضعیت بهتری داشتند. اکوان با بیان اینکه «ترامپ در رقابتهای انتخاباتی خود و همچنین مناظرهها براین موضوع تاکید داشت که برای بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا باید جنگها در عرصه جهانی خاتمه پیدا کند»، گفت: براساس این سیاست انتخاباتی افکار عمومی در آمریکا به این نتیجه رسیده بود که اگر ترامپ پیروز انتخابات شود آمریکا در عرصه سیاست داخلی و خارجی وضعیت آرامتری خواهد داشت. این در حالی است که همانطور که اشاره شد هریس نتوانست به افکار عمومی آمریکا نشان دهد که ادامهدهنده راه بایدن نیست، چنانکه تمام مشاوران و نزدیکان هریس کسانی بودند که در دوران بایدن در کاخ سفید فعالیت میکردند. این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «در جریان رقابتهای انتخاباتی در آمریکا کارآفرینان، سرمایهگذاران، تجار و بخش ثروتمند و افرادی چون ایلان ماسک از ترامپ حمایت میکردند و این حمایتها نویددهنده این موضوع به افکار عمومی آمریکا بود که در صورت پیروزی ترامپ وضعیت اقتصادی این کشور بهتر خواهد شد»، اظهار کرد: این درحالی بود که سلبریتیها از جمله تعدادی از بازیگران هالیوود از هریس حمایت کردند و مردم در این انتخابات این موضوع را نشان دادند که شاید به سلبریتیها علاقه داشته باشند ولی به حرفهای آنها در عرصه سیاست گوش نمیدهند و شاید نتایج این انتخابات این پیام را منعکس کرد که سلبریتیها فقط باید در حیطه کاری خود فعالیت کنند و وارد عرصه سیاست نشوند.
اکوان در پاسخ به این سوال که به نظر او چه دسته از رهبران دنیا در حال حاضر از پیروزی ترامپ در انتخابات خوشحال هستند، گفت: رهبران راست افراطی در دنیا قطعا از این پیروزی خوشحال خواهند شد، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، رئیسجمهور آرژانتین و احتمالا رئیسجمهور روسیه از این موضوع خوشحال هستند. این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «در عرصه جهانی، بیشتر شاهد نگرانی از پیروزی ترامپ هستیم»، افزود: به احتمال زیاد چینیها درگیریهای جدی با ترامپ خواهند داشت و بعضی از منطقه غرب آسیا نیز با اتحاد شوم نتانیاهو و ترامپ افق امیدوارکنندهای در پیشرو نخواهد داشت. اکوان همچنین در پاسخ به این سوال که چرا مردم آمریکا برای دومینبار به یک کاندیدای زن برای حضور در کاخ سفید جواب نه دادند، گفت: باید به این موضوع توجه داشت که زن بودن هریس میتواند یک فاکتور مهم در عدم رایآوری او در انتخابات باشد؛ جامعه آمریکا، همچنان یک جامعه سنتی است و اقشاری از مردم در این کشور علاقه ندارند که زنان در بالاترین مسند تصمیمگیری در آمریکا قرار بگیرند.
آمریکای لاتین اگرچه در محور سیاست خارجی آمریکا قرار ندارد، اما بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید میتواند موضوعاتی همچون تجارت، مهاجرت، امنیت و ثبات دموکراتیک در این منطقه را دستخوش تحولات جدی کند. آنچه واضح است اینکه آمریکای لاتین در محور سیاست خارجی ایالات متحده قرار ندارد و تاریخ اخیر، در زمان روی کار بودن دولتی دموکرات یا جمهوریخواه گواه این ادعا است. آمریکای لاتین برای رئیسجمهوری بعدی آمریکا، چه دونالد ترامپ و یا «کامالا هریس» نامزد دموکراتها که زیر بار سیاست داخلی فزاینده قطبی و ناکارآمد میرود، کمتر مورد توجه خواهد بود. موضوعاتی همچون جنگ اوکراین، درگیریها در خاورمیانه و روابط همیشه پر تنش با چین از موضوعاتی است که محور سیاست خارجی مستاجر آینده کاخ سفید خواهد بود. مدتها پیش از به اوج رسیدن رقابتهای انتخاباتی آمریکا، اینگونه به نظر میرسید که با پیروزی ترامپ یا هریس، سیاست ایالات متحده در برابر آمریکای لاتین تغییر چندانی نخواهد کرد، با این حال، نتایج انتخابات، روابط با اقتصادهای اصلی آمریکای لاتین، برزیل، مکزیک و آرژانتین را تعیین خواهد کرد. در سطح ایدئولوژیک، تصور میشود که پیروزی ترامپ یک محور ایدئولوژیک جدید با «خاویر میلِی» رئیسجمهوری آرژانتین در راس آن، «نایب بوکله» رئیسجمهوری السالوادور و سایر کشورهای همسو مانند پاراگوئه، پرو، پاناما، کاستاریکا و جمهوری دومینیکن ایجاد کند. از سوی دیگر، شیلی، کلمبیا و برزیل به دلیل اختلافهای سیاسی با روابط تیرهتری روبرو خواهند شد. گذشته از ارزش نمادین پیروزی ترامپ برای دولتهای راستگرای آمریکای لاتین، تجارت، مهاجرت و امنیت از جمله موضوعاتی است که نامزدهای انتخاباتی آمریکا، بیشترین تفاوت را در سیاستهای خود داشتهاند و بیشترین تاثیر را برای منطقه خواهند داشت. در صورت پیروزی هریس، اگر چه انتظار میرفت با رویکردی دیپلماتیکتر در راستای دولت «جو بایدن» مواجه شویم، اما واقعیت این است که در عمل، هریس و ترامپ در برابر آمریکای لاتین تفاوت چندانی با هم ندارند. چنان که چهار سال دولت بایدن در برابر کشورهایی همچون کوبا و ونزوئلا شاهد تداوم رویکرد ترامپ بودیم، پیروزی هریس نیز نمیتوانست تفاوت چندانی را برای این منطقه به ارمغان آورد. به عنوان نمونه، بسیاری معتقد بودند که بایدن به سیاست متعادلتر اوباما در رابطه با کوبا بازگردد، اما او این کار را نکرد. آنچه واضح است اینکه با بازگشت ترامپ، شاهد تغییراتی در استراتژی آمریکا در برابر نزوئلا، در موضوع مهاجرت و مبارزه با قاچاق مواد مخدر با مکزیک و آمریکای مرکزی و یا لفاظیهای تندتر در مواجهه با حضور بیشتر چین در آمریکای لاتین باشیم.