نظم‌بخشی به انتشار اوراق برای حمایت از بورس

درجلسه شورای اقتصاد دولت مصوب شد که تامین مالی ۲۵۰ تا۳۰۰ هزارمیلیارد تومان برای طرح های تولیدی و پیشران کشور فراتر از روند جاری انجام شود . به گزارش ایسنا، فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت پس از شرکت در جلسه شورای اقتصاد درباره مصوبات این شورا گفت: موضوع محدودیت دسترسی به منابع مالی با نرخ مناسب اعم از تسهیلات و تامین مالی وپولی از بازار سرمایه در ستاد اقتصادی دولت مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به این که حمایت از تولید ضرورت دارد مقررشد برای طرح های تولیدی و پیشران کشوردر حد۲۵۰ تا۳۰۰ هزارمیلیارد تومان فراتر از روند جاری تامین مالی صورت پذیرد.
وی ادامه داد: هم چنین جهت حمایت از بازار سرمایه مقررشد انتشار اوراق با نظم بهتری انجام شود و حتما کمیته هماهنگی انتشار اوراق با حضور سازمان بورس تشکیل شده و نظام نرخ های تامین مالی بازار پول و سرمایه اصلاح شود. به گفته سخنگوی دولت همچنین مجموعه‌ای از سیاست ها برای رفع تنگنای اعتباری مورد تایید قرار گرفت.

 

تاب آوری اقتصاد ایران بالا رفته است

شفقتی با اشاره به کاهش حباب سکه با اقداماتی همچون عرضه سکه و شمش طلا توسط بانک مرکزی در خصوص اثر انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا گفت: شرایط بدتر از دهه ۹۰ نخواهد شد چرا که اقتصاد در تمام این سال‌ها تاب‌آوری خود را بالا برده و نسبت به راه‌های دور زدن تحریم‌ها آگاه‌تر شده است. به گزارش ایسنا، فرهاد شفقتی؛ عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی گیلان در گفتگو با ایسنا درباره عرضه سکه و شمش طلا توسط بانک مرکزی گفت: تورم زاییده عرضه و تقاضاست؛ بنابراین به هر میزان که عرضه بیشتر و تقاضا کمتر باشد قیمت نزولی خواهد شد؛ در نتیجه اقدام بانک مرکزی مبنی بر عرضه سکه و شمش طلا باعث کاهش قیمت و ایجاد ثبات در بازار طلا و سکه خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه با تنظیم نسبت تقاضا و عرضه، قیمت طلا و سکه نیز متعادل‌تر خواهد شد، گفت: عرضه سکه و شمش طلا توسط بانک مرکزی در حراج‌های مرکز مبادله ایران باعث کاهش حباب و تنظیم قیمت شده و پس از این هم با توجه به اینکه روزهای حراج‌ بیشتر و سکه‌های با ضرب امسال هم عرضه شده؛ تاثیر بیشتری در قیمت‌ طلا و سکه را شاهد خواهیم بود. عضو اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: تعیین نرخ دستوری در هر شرایطی مشکلاتی ایجاد می‌کند، به عنوان نمونه اگر قیمت کالایی را دولت دستوری تعیین کند بازاری سیاه برای آن کالا تشکیل می‌شود، بنابراین قیمت توافقی همیشه مورد استقبال فعالان اقتصادی و بازرگانان بوده است و به همین منظور قرار است بازار توافقی ارز در مرکز مبادله شروع به کار کند.

«تجارت» بررسی می‌کند

گروه اقتصاد کلان: فضای تولید کشور با کاهش نرخ سود سپرده ها با کدام سمت خواهد رفت؟ آن طور که رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده قرار است در سال جاری گواهی سپرده‌های با نرخ ۲۵ درصدی طراحی شود.
به گزارش «تجارت»؛ به اعتقاد کارشناسان ،گواهی سپرده خاص ۲۵ درصدی می تواند شرایط و انگیزه را برای تولید بالاتر ببرد اما همچنان نیاز است که سیاست های ثبات ساز در حوزه پولی در دستور کار قرار بگیرد. اظهارات جدید رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر در دستور کار قرار دادن گواهی سپرده خاص ۲۵ درصدی باعث امیدواری بخش تولید و فعالان بازار سرمایه شده است. بر اساس بررسی ها ،نرخ سود ۳۰ درصدی سپرده در سال گذشته شرکت ها را دچار مشکل کرد، طبیعتا استفاده از اهرم نرخ بهره در تمام دنیا شایع است اما در آن کشورها حاشیه سود تولید همیشه بالاتر از نرخ بهره است اما در شرایطی که حاشیه سود تولید در ایران حدود ۱۲ درصد بود ولی ما شاهد اوراق ۳۰ درصدی بودیم که ضربه سنگینی به تولید وارد آورد. کارشناس معتقدند که باید سیاست ها به گونه ای تنظیم شود که سود تولید از نرخ بهره بیشتر باشد اما در یکسال گذشته انگیزه ای برای تولید ایجاد نشد و واحدهای تولیدی در حال کار انگیزه ای برای تولید نداشتند.
حالا اما تغییر مسیر و کاستن نرخ سود قطعا به شرایط بازار و تولید کمک خواهد شد اما باز هم با ۲۵ درصد وقتی حاشیه سود تولید ۱۰ درصد است شرایط باثباتی ایجاد نخواهد شد اما می تواند انگیزه بهتری را ایجاد کند، ضمن آنکه بخش بزرگ مشکل در بانک ها هستند که از طریق سپرده قانونی تحت فشاراند. اما از لحاظ قانونی، در قانون جدید بانک مرکزی الزامات و جرائمی هم برای بانک هایی که این موضوع را رعایت نمی کنند در نظر گرفته شده است ولی آن طور که بررسی ها نشان می دهد با اینکه این امر به راحتی قابل رصد است ولی رصد نمی شود و بانک ها از نرخ های مصوب عدول می کنند.
ارزیابی کارشناسی
در این خصوص، یک کارشناس بازار سرمایه، کاهش نرخ بهره را یکی از سیاست‌های دولت چهاردهم اعلام کرد و گفت: چند عامل در هفته‌های گذشته باعث شد نرخ بهره روند کاهشی پیدا کند. امیر ندیری، کارشناس بازار سرمایه با بیان این‌که سیاست جدید بانک مرکزی مبنی بر انتشار سپرده خاص ۲۵ درصدی، کاهش نرخ بهره را به همراه خواهد داشت، گفت: اعمال این سیاست، باعث ارزندگی بیشتر بازار سرمایه و سایر بازارها شده و بخش‌های اقتصادی از رکود خارج می‌شوند. او، عرضه نشدن اوراق دولتی در بورس را از جمله دلایل کاهش نرخ بهره در هفته‌های گذشته اعلام کرد و افزود: بانک‌ها، خریداران اصلی بخشی از اوراق عرضه شده در هفته‌های گذشته بوده‌اند. این کارشناس بازار سرمایه با بیان این‌که عرضه نشدن اوراق دولتی در بورس به صورت عملی، دلیل اصلی کاهش نرخ بهره بوده، افزود: سیاست جدید بانک مرکزی مبنی بر انتشار سپرده خاص سپرده خاص ۲۵ درصدی دلیل مهم دیگری در این باره بوده است. ندیری این دو عامل را در کاهش نرخ بهره موثر دانست و توضیح داد: سیاست جدید بانک مرکزی، باعث ارزندگی بیشتر بازار سرمایه و سایر بازارها می شود. به بیانی دیگر، با کاهش نرخ بهره بخش‌های اقتصادی از رکود خارج می‌شوند. او، کاهش هزینه تامین مالی برای شرکت‌ها و تولیدکنندگان را، تاثیر دیگر سیاست جدید بانک مرکزی برشمرد و افزود: جذابیت سرمایه‌گذاری در بازارهای ریسکی چون بازار سرمایه با انتشار گواهی خاص ۲۵ درصدی افزایش می‌یابد. این کارشناس بازار سرمایه، در ادامه پیش‌بینی کرد: با اعمال این سیاست تا پایان سال، نرخ بهره به کمتر از ۳۰ درصد می‌رسد. ندیری، با اشاره به تاثیر سیاست جدید بانک مرکزی، درباره هزینه تامین مالی نیز توضیح داد: هزینه تامین مالی حدود ۵ تا ۶ درصد بالاتر از نرخ اوراق دولتی است، با توجه به این‌که این نرخ هم‌اکنون ۳۳ درصد است، نرخ تامین مالی برای شرکت‌ها حدود ۴۰ درصد و حدود ۷ درصد بالاتر است، بنابراین، اگر این نرخ به ۳۰ درصد برسد، هزینه تامین مالی نیز تا حدود ۳۵ درصد کاهش می‌یابد.

رئیس کل بانک مرکزی:

گروه اقتصاد کلان: رئیس کل بانک مرکزی درباره روی کار آمدن ترامپ و اثرات آن بر اقتصاد ایران گفت: حلقه‌های وابستگی اقتصادی ایران به آمریکا و اروپا محدود است.
به گزارش ایسنا، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در گفت‌وگوی ویژه خبری امشب ۱۹ آبان ماه، به تشریح برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و اصلاح نظام بانکی پرداخت و با اشاره به انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا و اثر آن بر اقتصاد ایران گفت: انتخاب ترامپ در آمریکا تاثیر بزرگی بر روی بازارهای جهانی می‌گذارد و می‌توان آثار آن را از دو جنبه بررسی کرد. در مورد اول باید آثار آن بر اقتصاد ایران را در نظر گرفت که اقتصاد ایران نه تجارتی با ایالات متحده دارد و نه وابستگی آنچنانی به اقتصاد این کشور دارد؛ علاوه بر این ما در ایران تعاملات مالی و بازرگانی با آمریکا نداریم.

حلقه‌های وابستگی اقتصادی ایران به آمریکا و اروپا محدود است
وی ادامه داد: در مجموع حلقه‌های وابستگی اقتصاد ایران به آمریکا و حتی اروپا محدود است و روابط اقتصادی بالایی با آنها نداریم. بنابراین انتخابات آمریکا و ریاست جمهوری ترامپ به صورت مستقیم اثر زیادی بر اقتصاد ایران ندارد و همانطور که پس از انتخاب ترامپ شاهد بودیم نوسانات بازار ارز کمتر از یک درصد بود. با این حال، از نظر اثرات غیر مستقیم، اقتصاد آمریکا اقتصاد بزرگی است و بر اقتصاد تمام جهان اثرگذار است. رئیس کل بانک مرکزی گفت: پس از انتخاب ترامپ برخی از رمزارزها و ارزهای دیجیتال تا ۲۰ درصد نیز افزایش قیمت تجربه کردند و ارزش یورو کاهش نسبتا زیادی داشت و این در حالی بود که ارز ما کمتر از یک درصد کاهش ارزش را تجربه کرد که یکی از کم‌ترین واکنش‌ها را نسبت به ارزهای سایر کشورهای جهان را نشان می‌دهد.
فرزین خاطرنشان کرد: همزمان با انتخاب ترامپ بازارهایی مانند فلزات، رمزارزها و سایر بازارهای مالی جهان متلاطم شد و ترامپ اگر مطابق روش گذشته خود عمل کند و روابط خود با کشورهای خارجی را کاهش دهد، این مسئله می‌تواند فرصت‌ها و تهدیدهایی را برای کشورهای دنیا به همراه داشته باشد. به طوری که ‌بخشی از هراس‌های به وجود آمده به این دلیل است که ترامپ در دوره ریاست جمهوری قبلی خود در چارچوب سیاست مرکانتیلیستی عمل کرد و از سیاست‌های جهانی‌سازی دور شد. وی اظهار کرد: اعمال محدودیت تجارت با آمریکا و کاهش حضور تجاری در بازارهای دنیا توسط ترامپ، اثرات زیادی بر اقتصاد اروپا و چین خواهد داشته که برای ما هم تهدید و هم فرصت را به همراه دارد، اما مهم این است که کنش‌گری ایران در قبال این سیاست‌ها چه باشد.

اقتصاد ایران، اقتصاد ۸ سال پیش نیست
رئیس کل بانک مرکزی بیان داشت: اقتصاد ما در همان روز اول نشان داد که در برابر این اتفاق (روی کار آمدن ترامپ) تاب‌آوری بالایی دارد. اقتصاد ایران، اقتصاد ۸ سال پیش نیست که انتخاب ترامپ اثر زیادی بر آن داشته باشد. در حال حاضر تعامل اقتصادی ما با کشورهای منطقه و کشورهای عضو گروه بریکس افزایش یافته و با عضویت ایران در بریکس سیستم‌های مدیریت تحریم تقویت و از قدرت لازم برای مقابله با شوک‌های خارجی برخوردار است. فرزین خاطرنشان کرد: ارزیابی می‌کنم اگر بتوانیم کنشگری لازم را در برابر تصمیمات ترامپ داشته باشیم، حتی فرصت‌هایی نیز برای ما وجود دارد و می‌توانیم با تهدیدها مقابله کنیم. ما بیش از دو سال است که عضو بریکس هستیم و بسیاری از پیشنهاداتی که در دست اجرا است را خود ما پیشنهاد کرده‌ایم تا در بریکس اجرایی شود. در حال حاضر بخشی از همکاری‌ها با کشورهای عضو بریکس عملیاتی شده و استفاده از دلار را در تعاملات خود با بسیاری از کشورها حذف کرده‌ایم. علاوه بر این، از ذخایر ارزی مطمئنی برخوردار هستیم. وی با اشاره به مزیت‌ها و فرصت‌های حضور ترامپ برای کشورهای عضو بریکس گفت: حضور ترامپ و رویکرد او می‌تواند باعث شود که همکاری‌ها در بریکس افزایش یافته و کشورهای عضو سعی می‌کنند که از فرصت تعامل با هم برای جلوگیری از اثرات سیاست‌های ترامپ استفاده کنند.

سیاست‌های بانک مرکزی و نظریه بازی‌ها
رئیس کل بانک مرکزی به اثر مستقیم ترامپ بر سیاست های بانک مرکزی ایران اشاره کرد و بیان داشت: باید ببینیم سیاست‌های ترامپ چگونه است و بر رفتار کشورهای منطقه و اعضای بریکس چه تاثیری می‌گذارد. ایران با وجود تحریم‌ها، هنوز کشوری با اقتصاد باز است و ما امروز با بسیاری از کشورها تعامل داریم که بسیار کمک کننده است. این مسئله را در یک مدل نظریه بازی‌ها می‌توان تحلیل کرد. فرزین ادامه داد: من برای روزهای اول در رابطه با نتیجه انتخابات آمریکا نگرانی داشتم، اما روز چهارشنبه که ترامپ انتخاب شد، نوسانات بازار ارز محدود بود و تاب‌آوری را در بازارها شاهد بودیم و به نظر می‌رسد که اقتصاد ایران، اثرپذیری بالایی از نتایج انتخابات آمریکا نداشت. وی با اشاره به سیاست ارزی بانک مرکزی اظهار کرد: بانک مرکزی در دو سال گذشته در رابطه با مسئله ارز سیاست تثبیت را اتخاد کرده و در چهارچوب این سیاست در پی آن هستیم که نوسانات نرخ ارز در بازارهای مختلف را به حداقل رسانده تا در یک نظام رسمی نیازهای تجاری و غیرتجاری کشور، تامین شود. با این حال اگر چه در دو سال گذشته این سیاست به کندی پیش رفت اما پیشرفت بسیار خوبی داشت و ما همچنان به این سیاست ادامه می‌دهیم.
رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با سیاست توسعه مرکز مبادله خاطر نشان کرد: در طول یک هفته گذشته با برگزاری و تداوم حراج‌های سکه طلا، قیمت سکه حدود دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان کاهش یافته است. بنابراین از مرکز مبادله همچنان به عنوان تنظیم گر بازار طلا و ارز استفاده می‌کنیم و از ابزارهای مختلف نیز استفاده خواهیم کرد. ما در حال حاضر عرضه و حراج شمش و سکه طلا را در مرکز مبادله داریم و همچنین در تلاش هستیم تا در آینده با همکاری بورس کالا، یک قاعده‌مندی در خصوص بازارهای ثانویه طلا نیز ایجاد شود.

۱۰ میلیارد دلار ارز کالاهای اساسی تامین شده است
فرزین با اشاره به تخصیص ارز و تامین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و بازرگانی عنوان کرد: در حال حاضر نرخ ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی به کالاهای اساسی اختصاص داده می‌شود و از ابتدای سال جاری تا امروز نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای دارو و کالاهای اساسی تخصیص یافته که بیشتر نیازهای کالایی وزارت جهاد کشاورزی است و علاوه بر آن شامل دارو و تجهیزات پزشکی است و بخش دیگر تامین ارز نیز با ارز نیما و نرخ حدود ۵۰ هزارتومانی تامین می‌شود که شامل ۵۰ درصد نیاز ارزی کشور است.

بازار ارز توافقی با هدف کشف نرخ واقعی
وی ادامه داد: یک بازر دیگر ارز به نام بازار ارز توافقی وجود دارد که نزدیک به یک و سال و نیم است در حال کار بر روی آن و سامانه‌های آن هستیم و اخیرا شروع به کار کرده و در حال انجام مبادله است. نیما، بازار نیست. یک سامانه است، چراکه نرخ آن در حراج شکل نمی‌گیرد و سیستم مچینگ ندارد. اما نرخ ارز توافقی یک بازار است و ما در تلاش هستیم که به سمتی برویم که کل عرضه و تقاضا در آن ایجاد شود و کشف نرخ صورت بگیرد و نرخ آن به نرخ حاکم در بازار ایران تبدیل شده و علاومت دهد. رئیس کل بانک مرکزی افزود: در حال حاضر نرخی که در حال علامت دهی در بازار و اقتصاد کشور است، نرخ ارز غیر رسمی و به اصطلاحی ارز بازار آزاد است. البته علامت دهی آن به گونه‌ای نیست که در برخی از تحلیل‌ها بزرگ نمایی می‌شود. بیشتر علامت دهی ارز بازار آزاد در بازار دارایی‌ها است. اما در بازار کالا، بیشتر نرخ سامانه نیما است که علامت دهی می‌کند. تلاش ما این است که با شکل گیری بازار ارز توافقی، نرخی که در این بازار شکل می‌گیرد و هر روز اعلام خواهد شد به نرخ اصلی اقتصاد کشور بدل شود.

نرخ بازار آزاد تحت تاثیر مبادلات قاچاق
فرزین گفت: نرخ بازار آزاد بیشتر تحت تاثیر مبادلات قاچاق است. از آنجایی که هم وردات قاچاق داریم و هم صادرات قاچاق داریم و هم فرار سرمایه شکل می‌گیرد و بیشتر ارز هرات، دوبی یا سلیمانیه است، بیشتر مبادلات کالاهای قاچاق در کشور و فرار سرمایه در این بازارها شکل می‌گیرد و تحت تاثیر این بازارها است. اما بازار ارز توافقی تحت تاثیر تجارت داخلی کشور است و بانک مرکزی نیز به عنوان عرضه کننده، مدام در این بازار، ارز عرضه می‌کند و پیش بینی ما در بانک مرکزی این است که با راه اندازی بازار ارز توافقی علامت دهی به بازار ارز غیر رسمی صورت می‌گرد و نرخ ارز بازار غیر رسمی را نیز کاهش می‌دهد.

بازار ارز توافقی متاثر از متغیرهای درونی اقتصاد کشور
وی با اشاره به رابطه بازار ارز توافقی با تجارت خارجی به میزان و حجم تجارت خارجی کشور اشاره کرد و گفت: در بازار ارز توافقی شاهد حجم گسترده‌ای از مبادلات خواهیم بود. ما در سال گذشته حدود ۷۰ میلیارد دلار تجارت داشتیم و امسال در هفت ماهه امسال طبق اعلام گمرک، شاهد رشد ۱۵ درصدی در صادرات غیر نفتی، در قیاس با سال گذشته هستیم و حتی صادرات نفتی ما نیز افزایش داشته است. رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: بنابراین بازار ارز توافقی، بازاری برزگ‌تر نسبت به بازار آزار خواهد بود. با این حال، یک رابطه متقابل بین این دو بازار وجود خواهد داشت و ما به دنیال این هستیم که نرخ بازار ارز تجاری ما، متاثر از متغیرهای بنیادین اقتصادی ما شکل بگیرد و تحت تاثیر انتظارات، هراس‌ها و دلهره‌ها، فرار سرمایه و قاچاق نباشد و متاثر از متغیرهای درونی اقتصاد کشور باشد. فرزین افزود: اقدام دیگری که در حوزه ارزی در حال انجام آن هستیم، تامین مالی است. ما امسال برای ۱۵ میلیارد دلار تامین مالی خارجی، خود را آماده کرده‌ایم که دو میلیارد دلار را به صورت اوراق و فروش اوراق ارزی سکوک در بازار به فروش رسانده تا بتوانیم تامین مالی شرکت‌های تولیدی را انجام دهیم. براین اساس در روزهای آینده یک تفاهم نامه دو میلیارد دلاری با صندوق توسعه ملی منعقد می‌شود. وی بر گسترش بستر معاملاتی مرکز مبادله تاکید و بیان کرد: یکی دیگر از کارهایی که به دنبال آن هستیم، موضوع تامین مالی از بستر مرکز مبادله است تا آن را گسترش دهیم و امسال نیز این کار را ادامه می‌دهیم. شرکت‌های بسیاری آمده‌اند و تقاضای تامین مالی ارزی کرده‌اند و ما اوراق آنها را در این بازار به فروش می‌رسانیم.

تنوع بخشی به ذخایر طلا و ارز
رئیس کل بانک مرکزی گفت: از آنجایی که ما تحریم هستیم، باید نوع ذخایر خود را افزایش دهیم. ما در دو سال گذشته ذخایر طلای خود را افزایش داده و دارایی‌های ارزی خود را به طلا تبدیل کرده‌ایم و بیشتر به دنبال این هستیم تا منابع مطمئن ارزی را داشته تا هر زمان که بخواهیم از پول ملی استفاده کنیم، بتوانیم از منابع و ذخایر لازم، برخوردار باشیم و در نهایت امروز در حوزه ذخایر از اطمینان لازم برخوردار هستیم. فرزین ادامه داد: ما منابع ارزی در سایر کشورها داریم که در برخی از این کشورها این منابع بلوکه و مسدود شده بود و قابل استفاده نبود که خوشبختانه توانستیم بخش زیادی از آن را آزاد کنیم و در حال حاضر نیز از آنها استفاده می‌کنیم.

رونمایی سازمان برنامه از ارز 38500تومانی برای کالاهای اساسی
براساس برآوردهای سازمان برنامه و بودجه، تورم سال آینده ۳۵درصد و نرخ ارز واردات کالاهای اساسی ۳۸.۵۰۰ تومان تعیین شده است با این حال رئیس‌کل بانک مرکزی پیش‌بینی تورم را ۳۰درصد اعلام کرده است. به گزارش تسنیم، سازمان برنامه و بودجه کشور در گزارشی که روز گذشته توسط سخنگوی ستاد بودجه سال 1404 ارائه شد، نرخ ارز واردات کالاهای اساسی در سال آینده را 38.500 تومان و پیش‌بینی نرخ تورم را 35 درصد در نظر گرفته است، ضمن اینکه قرار است نرخ ارز محاسباتی در گمرک نیز از 28.500 تومان به 55 هزار تومان افزایش پیدا کند که خود این موضوع نیز یک افزایش دوبرابر در هزینه واردات کالا به‌دنبال خواهد داشت. شب گذشته رئیس‌کل بانک مرکزی از نرخ تورم نقطه‌ای 30درصدی تا پایان سال خبر داده بود، این درحالی است که سازمان برنامه و بودجه افزایش 35درصدی نرخ کالاهای اساسی را برای سال آینده در نظر گرفته است که قرار بود این نرخ متناسب با تورم افزایش یابد.

سرمقاله

محمدرضا تاجیک
نماینده کارگران در شورای‌عالی کار

هرساله در آبان و آذر ماه،وزارت کار در نامه‌ای از تشکل‌های کارگری می‌خواست نماینده خود را برای حضور در جلسات کمیته مزد برای مشخص شدن هزینه زندگی معرفی کنند، اما امسال حتی خبری از آن نامه هم نیست. جای تعجب دارد که حدود 8 ماه از سال می‌گذرد و حتی یک جلسه شورای‌عالی کار برگزار نشده است. کارگران در شرایط دشوار معیشتی هستند، درآمد آنها کفاف زندگی را نمی‌دهد، بخش زیادی از کارگران به‌منظور تأمین معاش خود دوشغله یا چندشغله شده‌اند. گسترش مشاغل کاذب در جامعه نتیجه تعیین دستمزد غیرمنطقی است. کارگری که دستمزد واقعی ندارد, به‌ناچار می‌بایست برای تأمین امورات معیشتی خود به‌سمت درآمدی دیگر کنار شغل خود برود که این گاهی باعث رشد مشاغل کاذب در جامعه می‌شود.
از وزارت کار گلایه داریم که چرا روزهای پایانی سال را برای تعیین تکلیف دستمزد کارگران انتخاب می‌کند. دستمزد کارگران می‌بایست از چند ماه قبل با بررسی کارشناسی تعیین شود. انتظار داشتیم تا کنون با برگزاری جلسه شورای‌عالی کار حق مسکن کارگران در سال جاری افزایش می‌یافت و بحث ترمیم مزدی بررسی می‌شد.
ما به‌دنبال جبران کسری دستمزد هستیم و دولت می‌تواند به‌جای افزایش مستقیم حقوق، راهکار‌هایی را برای جایگزین پایین بودن دستمزد‌ها به‌کار گیرد.
افزایش دستمزد کارگران باید طبق ماده 41 قانون کار و براساس 2 تبصره آن انجام شود، اما با توجه به اینکه زیرساخت‌های اجرای این تبصره‌ها وجود نداشته است، تاکنون به این امر دست پیدا نکرده‌ایم.
باید میزان سبد معیشت کارگران با نرخ افزایش حقوق برابر باشد، دستمزد سال 1403 نه براساس نرخ تورم و نه براساس سبد معیشت تعیین شده است، به همین‌علت در همان زمانی که حقوق مشخص شد انتقاداتی را به‌همراه داشت. با توجه به عدم افزایش حق مسکن در سال 1403، درخواست برگزاری جلسه شورای‌عالی کار با دستور جلسه بازنگری و افزایش حق مسکن را داریم.
دولت گذشته هنگام تعیین مزد وعده کاهش تورم را می‌داد، اما این در عمل رخ نداد. در تبصره 2 ماده 41 قانون کار، الزام قانون‌گذار روی پوشش هزینه‌های خانوارهای کارگری است و مکمل تبصره1 این ماده است که روی توجه به نرخ تورم اشاره دارد.

یادداشت

سیدعلی سقائیان
کارشناس مسائل بین‌الملل

انتـــــخابــــات ریاست‌جمهوری آمریکا با پیروزی «دونالد ترامپ» به پایان رسید. روی کار آمدن مجدد ترامپ در آمریکا پیام‌های دور و نزدیکی را به سراسر دنیا و کشورهای مختلف ارسال کرد. هر چند سابقه فعالیت و پیگیری سیاست‌های ترامپ برای دنیا روشن است، اما باید دید که در دوره جدید آیا .با همان رویکرد قبلی به این عرصه وارد می‌شود یا در سیاست‌ها و رویکردهایش تفاوتی ایجاد خواهد کرد. در عین حال روشن است که سکانداری ریاست‌جمهوری ترامپ حتی با روسای‌جمهور جمهوری‌خواه سابق متفاوت خواهد بود. در این میان بازگشت ترامپ به کاخ سفید برای ایران و منطقه پیام‌هایی دارد که با توجه به تحولات یک سال اخیر در غرب آسیا، برخی کارشناسان شرایط وخیم‌تری را پیش‌بینی می‌کنند و برخی هم معتقدند باید منتظر ماند و دید که ترامپ با چه دست فرمانی حرکت خواهد کرد.
در این بین باید توجه داشت، ایران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای نسبت به چهار سالی که ترامپ در گذشته بر سر کار بود، جایگاه و قدرتش بیشتر شده است و آمریکا وضعیت و قدرت قبل را ندارد به ویژه که در خاورمیانه شاهد گیر افتادن رژیم صهیونیستی در تنگنای جبهه مقاومت هستیم. با وجود همه جنایات نتانیاهو و خساراتی که در غزه و فلسطین به بار آورده است قدرت مقاومت حرف اول را می‌زند و هم‌چنان یک بازیگر تعیین‌کننده در منطقه است. از طرفی با عدم کارایی تحریم‌های یک جانبه و مستقل بودن ایران و افزایش فروش نفت، ایران هم‌چنان مسیر خود را می‌رود و اقتصاد را پیش بردیم و در عین حال قدرت نظامی ما از قبل بهتر و پیشرفته‌تر شده است؛ در رابطه با موشک‌ها و پهپادها شاهد قدرت‌نمایی این سلاح ها در عملیات صادق ۱ و ۲ بودیم و جهان امروز به قدرت نظامی ایران پی برده است. «شکست طرح آبراهام (ابراهیم) را در یک سال گذشته شاهد بودیم، با وجود همه خوش‌خیالی‌هایی که عرب‌ها و نتانیاهو داشتند و خوابی که بایدن و نتانیاهو و دیگر سران سازش‌کار عرب در منطقه برای عادی سازی روابط دیده بودند که غرب آسیا را یک‌دست کنند، اما با شروع جنگ ۷ اکتبر صحنه به طور کلی دگرگون شد. با وجود اینکه سفارت آمریکا توسط ترامپ به بیت‌المقدس در دوره قبلی ریاست‌جمهوری ترامپ منتقل شد، اما این مساله نفعی برای رژیم صهیونیستی در بر نداشت. ترامپ ۲۰۲۴، ترامپ دیگری است؛ شاید او به قدرت ایران اعتراف نکند، اما مجبور است قدرت ما را بپذیرد و این قدرت ناشی از مردم و انقلاب و مقاومت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی است.