اجرای ۹۳ درصدی استانداردهای ۸۵ گانه خودرویی
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: در صنعت خودرو تاکنون ۹۳ درصد از استانداردهای ۸۵ گانه اجرایی شده است. مهدی اسلام پناه با بیان این مطلب افزود: سازمان ملی استاندارد در راستای حمایت همه چرخههای ذینفع به خصوص دولت توانسته ۹۳ درصد از استانداردهای ۸۵ گانه در صنعت خودروسازی کشور را عملیاتی کند. وی گفت: این سازمان طی سه سال اخیر در نظام حکمرانی صنعت خودرو مصممتر از گذشته به اجرای استانداردهای اجباری در این حوزه شد و در آن زمان هیچکس تصور نمیکرد که امروز بتوانیم از پیشرفت۹۳ درصدی در تحقق استانداردهای ۸۵ گانه خودرو صحبت کنیم. به گفته رئیس سازمان ملی استاندارد عملکرد ما در این مسیر به گونهای بود که هم چرخ صنعت بچرخد و هم استانداردهای به تعویق افتاده و معوق سالهای گذشته نیز پیاده سازی شود و امیدواریم چند درصد باقی مانده نیز محقق و به ۱۰۰ درصد برنامه در این زمینه برسیم. وی در پاسخ به سوالی درباره ادامه روند تولید نیسان توضیح داد: سال گذشته به خودروسازان اعلام کردیم که برای جلوگیری از توقف تولید، در مسیر تولید خودروهای کم عیبتر و با کیفیتتری قرار بگیرند که خودروی نیسان نیز از این قضیه مستثنی نبود.
ایران در بلاروس مرکز تجاری ایجاد میکند
رئیس کل سازمان توسعه تجارت از برنامه این سازمان برای افتتاح مرکز تجاری ایران در بلاروس خبر داد و گفت: پیشنهاد تشکیل خط هوایی بین ایران و بلاروس باهدف توسعه مناسبات اقتصادی و حذف روادید از بازرگانان و تجار به بلاروس داده شده است. به گزارش تجارت به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان توسعه تجارت ایران، در دیدار رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با سفیر بلاروس در زمینه توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی و جزییات برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی بحث و تبادل نظر شد. محمدعلی دهقان دهنوی در دیدار با سفیر بلاروس در ایران تشکیل کمیسیون مشترک ایران و بلاروس را ابزاری مناسب برای توسعه همکاریهای دو کشور معرفی کرد و افزود: هدف ما از ایجاد کمیسیون مشترک فراتر از پروتکلهاست و در واقع ما خواهان مشاهده کردن نتایج ملموس و مثبت در توسعه تجارت خارجی هستیم. وی بر حضور و ایجاد ارتباط بین نمایندگان بخش خصوصی و هیاتهای تجاری دو کشور در حاشیه کمیسیون مشترک ایران و بلاروس تاکید کرد. معاون وزیر صمت از برنامه سازمان توسعه تجارت ایران برای افتتاح مرکز تجاری ایران در بلاروس خبر داد.
دادگستری: مانع توقیف مواد
اولیه فولاد زرند شدیم
رییس دادگستری زرند با اشاره به حمایت دستگاه قضا از تولید، از رفع توقیف مواد اولیه شرکت فولاد زرند ایرانیان و پیشگیری از تعطیلی این صنعت در زرند که هفت هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم دارد، خبر داد.به گزارش تجارت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دادگستری کل استان کرمان، ابوالفضل فرحبخش در این باره گفت: بیش از هفت هزار نفر در شرکت فولاد زرند ایرانیان به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول به فعالیت هستند که با دعوی حقوقی حکم توقیف مواد اولیه این شرکت صادر شده و میتوانست ضمن تعطیلی چند ساله این صنعت مادر در شهرستان اقتصاد شهرستان را با بحران مواجه کند. وی اظهار داشت: پس از وصول درخواست شرکت فولاد برای پیگیری رفع توقیف مواد اولیه این شرکت و لغو نیابت قضایی برای توقیف آنها که از سوی یکی از اجراهای احکام استان تهران به دادگستری زرند ابلاغ شده بود بلافاصله اقدام قضایی لازم و پیگیری موضوع از طریق دادگستری و دادسرای شهرستان و سپس از طریق دادگستری کل استان انجام و سرانجام با استناد به ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری، قانون حمایت صنعتی و جلوگیری از تعطیلی کارخانه و قانون رفع موانع تولید و سیاست های اقتصاد مقاومتی مدنظر رهبر معظم انقلاب، دستور منع توقیف مواد اولیه کارخانه فولاد زرند صادر شد. رییس حوزه قضایی زرند گفت: هیچ شخص حقیقی و حقوقی در برابر دستگاه قضایی مصونیت ندارد و هر چند که در حال حاضر شرکت فولاد زرند با وجود تحریم و مشکلات داخلی با بحران مالی مواجه است، اما این موضوع نیز دلیلی برای عدم پرداخت حقوق کارگران نیست و دستگاه قضایی پیگیر مطالبات بهحق کارگران و نیز رعایت و افزایش ایمنی این شرکت جهت حفظ سلامت و جان کارگران زحمت کش شاغل در صنعت زرند خواهد بود.
در اجرای واردات خودرو ترک فعل شد
نماینده اردل و فارسان گفت که ترک فعل در اجرای قانون واردات خودروهای کارکرده محرز است و باید وزیر صمت و بانک مرکزی به اجرای قانون تمکین کنند. حمیدرضا عزیزی فارسانی در جلسه علنی روز (سهشنبه 22 آبان) در تذکری گفت: شاهد اثربخشی کمتر از 40 درصد از قانون واردات خودرو و همچنین اجرایی نشدن قانون واردات خودروهای کارکرده با استفاده از کلیدواژههای تکراری و نخنما همچون منشا ارز، خدمات پس از فروش، استاندار، شأن مردم هستیم لذا ترک فعل در رابطه با اجرای قانون واردات خودروهای کارکرده محرز است. وی افزود: از وزیر صمت و بانک مرکزی درخواست دارم تا با تمکین از قانون نسبت به اجرای قانون به نفع مردم و نه محدود به چند شرکت دارای رانت اقدام کنند که عدم اجرای قانون دهن کجی به شأن نمایندگان است.
بلاروس به بریکس پیوست
وزارت امور خارجه بلاروس اعلام کرد که عضویت این کشور در گروه بریکس به طور رسمی به عنوان یک کشور شریک پذیرفته شده است. به گزارش ایسنا، الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس در پنجم ماه نوامبر طی نامهای به همتای روسی خود آمادگی این کشور را برای پیوستن به بریکس بهعنوان کشور شریک اعلام کرد. این سند توسط ماکسیم ریژنکوف، وزیر امور خارجه بلاروس به بوریس گریزلوف، سفیر روسیه در مینسک طی دیدار شخصی تحویل داده شد. وزارت امور خارجه بلاروس گفت: پاسخ رسمی به دعوتنامه کتبی بخش مهمی از رویه مورد توافق کشورهای عضو برای به دست آوردن وضعیت شریک است. از این لحظه به بعد، این کشور بهعنوان یک کشور شریک رسمی بریکس در نظر گرفته میشود. به گفته این وزارتخانه، وضعیت کشور شریک، از جمله به بلاروس این حق را میدهد که بهطور دائم در نشستهای ویژه اجلاسهای بریکس و نشستهای وزیران خارجه بریکس شرکت کند. اعضای کامل همچنین میتوانند شرکای خود را به سایر رویدادهای سطح وزیران، به ویژه در مورد تجارت، جلسات نمایندگان امنیت ملی و مجمع پارلمانی دعوت کنند. شرکا همچنین میتوانند به اسناد نهایی بریکس ملحق شوند، بنابراین پوشش جغرافیایی خود را گسترش داده و صدای انجمن را در امور بینالمللی تقویت میکنند. بیزنس نوشت، لوکاشنکو پیش از این در حاشیه اجلاس سران بریکس در کازان اعلام کرده بود که بلاروس به کشور شریک این اتحادیه تبدیل شده است.
تخصیص چندبرابری ارز
برای واردات لاستیک
سخنگوی انجمن تایر با بیان در ششماهه نخست امسال برای واردات تایر ۴۶۴میلیون دلار تخصیص ارز صورت گرفته است، گفت: این در حالیست که صنعت تایر در این بازه زمانی فقط ۶۳میلیون دلار ارز دریافت کرده است. باید از مسئولین بپرسیم؛ با وجود آنکه تولید در مدار مناسبی قرار دارد و مشکلی در تأمین تایر کشور وجود ندارد چرا همچنان افزایش حجم واردات اتفاق میافتد؟ بهجای اینکه ارز را به تولیدکننده داخلی بدهند صرف واردات میکنند. مصطفی تنها بااعلام اینکه صنعت تولید لاستیک هنوز با قطعی برق و گاز روبهرو نشده است، گفت: البته مشخص نیست که آقایان طی روزهای آتی چه تصمیمی را برای صنایع بگیرند، اما هنوز هیچ ابلاغیه رسمی بر آمادگی جهت قطعی برق یا گاز ارسال نشده است. وی با بیان اینکه خوشبختانه بازار تایر به تعادل رسیده است، افزود: بررسی بازار نشان میدهد تفاوت قیمت آزاد و دولتی تایر تا حد قابلتوجهی برطرف شده است و حتی در برخی از تایرها قیمت بازار زیر قیمت مصوب است و در برخی از تایرها مابهالتفاوت کارخانه تا بازار حدود 100 هزار تومان شده است که این موضوع نشان میدهد دست دلالان از بازار کوتاه شده و بازار بهنوعی به ثبات رسیده است.
گروه صنعت و تجارت: در شش ماهه ابتدایی سال جاری چندین بار در مقاطع مختلف، اعلام شد که محموله پسته صادراتی ایران به اروپا بعلت وجود مقادیر بیش از حد مجاز افلاتوکسین برگشت خورده است. این در حالی است که در سالهای گذشته نیز برخی از محمولههای پسته صادراتی ایران به اروپا استانداردهای مورد تائید را نداشته و منجر به برگشت محمولههای صادراتی شده است. در همین زمینه اخیرا معاون وزیر کشاورزی و تعدادی از نمایندگان مجلس در نشستی که با کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران داشتهاند؛ هشدار دادهاند که احتمال ممنوعیت صادرات پسته به اتحادیه اروپا به دلیل آلودگی این محصول به آفلاتوکسین وجود دارد. محمدمهدی بروندی، معاون وزیر کشاورزی خاطرنشان کرد که از ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تن پسته، تجارت پسته ایران به اروپا ۷ هزار و ۵۰۰ تن بوده و هر تصمیمی که اتحادیه اروپا برای پسته ایران بگیرد روی سایر بازارها هم اثر دارد. یک سال است که موضوع پسته را دنبال میکنیم و برای نهایی کردن موضوع نشست آنلاینی را با نمایندگان اتحادیه اروپا ترتیب دادیم و شش ماه مهلت گرفتیم. وزارت کشاورزی با همکاری بخش خصوصی یک شیوه عمل جدید طراحی کرد؛ اما فشار بالایی از طرف برخی افراد در ستاد عالی پسته وارد آمد تا این شیوه عمل اجرا نشود. اما فلاتوکسین چیست؟ فلاتوکسین سمی است که توسط نوعی قارچ به نام آسپرژیلوس تولید می گردد. این قارچ روی محصولات غذایی مختلفی پیدا میشود که مهمترین آنها پسته است. از آنجاییکه باغدارهای پسته به صورت خردهمالک هستند و کار علمی نمیکنند، استفاده از سموم غیرمجاز و استانداردنشده جزو مسائل حل نشده، حوزه باقی مانده است.
ورود غیرمتخصصان به بازارهای صادراتی پسته
حال این سوال مطرح میشود که چرا با وجود اینکه اتحادیه اروپا از دو سال قبل نسبت به توقف واردات پسته ایرانی به دلیل آلودگی فلاتوکسین هشدار داده است، اما چرا توجهی نسبت به این مسئله از سوی صادرکنندگان صورت نگرفته است؟ برخی از فعالان این حوزه سیاستگذاری نادرست دولت و ورود شرکتهای خودروسازی برای صادرات پسته را عامل این موضوع عنوان میکنند چرا که در راستای آن سطح کیفیت تولیدات پسته کاهش پیدا کرد و به دنبال آن صادرکنندگان واقعی این محصول از میدان خارج شدند. آنطور که فعالان قدیمی و صادرکنندگان پسته عنوان میکنند؛ شرکتهای خودرویی، محصول پسته دسترنج کشاورزان را زیر قیمت تمام شده صادر میکنند و بازار پسته را به شدت تحت تأثیر قرار دادهاند؛ سود این گروه، در واردات خودرو یا قطعات آن است، چون ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد از واردات خودرو سود دارند و ضرر ۵ تا ۱۰ درصدی در صادرات پسته برای آنها اهمیتی ندارد. آنطور که عضو هیات نمایندگان اتاق ایران عنوان کرده، از مهر پارسال تاکنون ۸۰ تا ۹۰درصد پسته ایران توسط شرکتهای خودروساز صادر شده و تداوم این روند موجب از دست رفتن بازارهای صادراتی پسته خواهد شد. مظفر محمدی، ضمن تاکید بر ضرورت توقف صادرات پسته توسط واحدهای خودرویی، به مهر گفته بود: صادرات پسته توسط شرکتهای خودروساز از مهرماه سال گذشته آغاز و در این مدت بالغ بر ۸۰ تا ۹۰ درصد محصول پسته ایران توسط همین واحدها صادر شده است؛ بدون شک تداوم این روند موجب میشود بازارهای صادراتی پسته کشور از دست برود. وی اقدامات اخیر خودروسازان را عامل نابودی تدریجی بازار پسته کشور توصیف کرد و گفت: افزایش تعرفه گمرکی پسته از ۶ به ۹ دلار و واردات خودرو و قطعات آن با ارز حاصل از صادرات پسته، ضربه سنگینی بر پیکره کشاورزی است. فعالان این حوزه عنوان میکنند که در بخش صادرات، قیمت تمامشده محصول پسته بالاست و از طرفی به دلیل تغییر قوانین و عدم ثبات آن، محدودیتهای اعمالی روی صادرکنندگان همچون مقوله پیمانسپاری ارزی، نرخ سود بالای بانکی و نوسان شدید نرخ ارز، امکان حفظ و پایداری در بازارهای صادراتی وجود ندارد و بسیاری از صادرکنندگان مشتریان خود را از دست دادهاند. در حالی ایران میبایست از گردش 6 میلیارد دلاری بازار پسته در جهان، حداقل 1.5 میلیارد دلار را در اختیار میگرفت که با سیاستگذاری بازدارنده و ورود افراد غیرمتخصص به بازار صادراتی پسته، متاسفانه زمینه تحریم این کالای ملی فراهم شد.
آمار سه ماهه صادرات پسته ایران به اروپا در سال ۲۰۲۴
مرکز آمار اروپا اعلام کرد صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا در سه ماهه نخست سال جاری میلادی با رشد ۱۷ درصدی به ۳۴ میلیون یورو رسیده است. مرکز آمار اروپا (یورو استات) از صادرات ۳۴ میلیون یورویی پسته ایران به اروپا در سه ماهه نخست ۲۰۲۴ خبر داد که این رقم با رشد ۱۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا در سه ماهه نخست سال میلادی گذشته ۲۹ میلیون یورو اعلام شده بود. بر اساس این گزارش صادرات پسته با پوست ایران به اروپا در ماههای ژانویه تا مارس امسال با افت ۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به ۸.۷ میلیون یورو رسیده است. ایران در سه ماهه نخست ۲۰۲۳ بالغ بر ۹ میلیون یورو پسته با پوست به اروپا صادر کرده بود. همچنین بر اساس آمارهای گمرک در 5 ماهه نخست سال جاری 35 هزار و 888 تن انواع پسته و مغز پسته به ارزش 351 میلیون و 788 هزار دلار صادر شده است. این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته 16 هزار تن از این محصول کشاورزی به ارزش 112 میلیون دلار صادر شده بود. به همین دلیل می توان گفت صادرات پسته در سال جاری نسبت به بازه زمانی مذکور در سال گذشته رشدی 125 درصدی به لحاظ وزنی و رشدی 215 درصدی به لحاظ ارزشی داشته است. صادرات پسته با پوست تازه یا خشک با 245 میلیون دلار، مغز پسته تازه یا خشک با 103 میلیون دلار و خلال مغز پسته تازه یا خشک با 3.3 میلیون دلار بیشترین میزان صادرات را در بین محصولات صادراتی انواع پسته به خود اختصاص دادند. گفتنی است، در این نشست بر لزوم تغییر شیوه عمل در روند تولید و صادرات پسته تاکید و مقرر شد در هر دو وضعیت ممنوعیت صادرات یا تعیین مهلت چندماهه برای تغییر شیوه عمل، نظارتها برای صادرات پسته، سختگیرانه دنبال شود.
یک عضو انجمن صنایع فولاد با اعلام «هنوز ابلاغیهای از سوی شرکت برق برای اعمال محدودیت برق واحدهای فولادی ابلاغ نشده است»، عنوان کرد: البته محدودیت ۲۰ تا ۵۰ درصدی گاز صنایع فولادی از نیمه مهر ماه آغاز شده است. وحید یعقوبی با ابراز اینکه متاسفانه از یک ماه گذشته محدودیت گازی در صنایع فولادی آغاز شد به تسنیم گفت: در سالهای گذشته محدودیت گاز در اواسط آذرماه اعمال میشد، اما سال گذشته محدودیت گاز صنایع فولادی از اواخر آبان و امسال از نیمه مهرماه آغاز شد. وی با اعلام اینکه محدودیت گاز صنایع فولادی از 20 درصد شروع شده و در برخی از واحدها به 50 درصد رسیده است، تصریح کرد: بهعنوان نمونه در واحدهای آهن اسفنجی محدودیت گاز به 50 درصد رسیده که همین موضوع اثر کاهش 50 درصدی تولید را هم به وجود آورده است. معاون اجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد با تأکید بر اینکه بیش از 70 درصد زنجیره فولاد در آهن اسفنجی انجام میشود، بیان کرد: افت تولید در بخش آهن اسفنجی تأثیر قابلتوجهی بر تولید فولاد کشور خواهد گذاشت. یعقوبی در ادامه با اظهار اینکه محدودیت انرژی صنایع فولادی در طول سه سال و نیم گذشته یعنی 1400 تا شش ماه 1403 فقط ارزش تولید از دسترفته صنایع فولادی را به 310 هزار میلیارد تومان رسانده است، خاطرنشان کرد: این حجم محدودیت انرژی درحالی در صنایع فولادی اتفاق افتاده است که ما فقط 5 درصد گاز کشور و 7 درصد برق کشور را مورد استفاده قرار میدهیم، اما در زمان اوج مصرف انرژی ما باید با محدودیت 50درصدی استفاده از انرژیها برخوردار شویم. وی به تشکیل کارگروه برای اعمال محدودیتهای انرژی در صنایع آن هم در سال 1401 اشاره کرد و گفت: در آن سال با حضور تشکلهای مختلف صنعتی و بررسی نظرات آنها محدودیتهای انرژی اعمال شد و هیچ صنعتی با ضرر و زیان چندانی روبهرو نشد بهعنوان نمونه یک واحد تولیدی که تأثیر زیادی در آن صنایع داشت از محدودیت کمتری برخوردار شده بود و محدودیت در سایر صنایع توزیع شده بود، اما متأسفانه در سال جاری هیچ همفکریای با صنایع نمیشود و آنها یکمرتبه با تصمیماتی مبنی بر محدودیت انرژی روبهرو هستند که این موضوع باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
با شروع خاموشیها، صنعت فولاد ایران دچار شوکی بزرگ شده است. آنطور که رضا شهرستانی، تولیدکننده فولاد، میگوید: با ادامه قطعی برق ایران از کشوری صادرکننده تبدیل به واردکننده فولاد میشود.تجارتنیوز در گزارشی نوشت: ناترازی انرژی یکی از مشکلاتی است که هر ساله کشور با آن دستوپنجه نرم میکند. هرساله ناترازی انرژی ابتدا گریبان صنایع و سپس گریبان مصارف خانگی را میگیرد. صنایع مختلف در فصل تابستان با مشکل قطعی برق و در فصل زمستان با مشکل قطعی گاز روبهرو هستند.اما روزهای سرد امسال شرایط به نسبت پاییز و زمستان سالهای گذشته متفاوت است. چراکه به دلیل توقف مازوتسوزی و کاهش ذخایر مازوت، در زمستان کشور با قطعی برق برنامهریزیشده مواجه است. حالا صنایع علاوهبر قطعی گاز در زمستان، با قطعی برق هم دستوپنجه نرم میکنند. یکی از صنایعی که در حال حاضر بهدلیل ناترازی انرژی با چالشهای چشمگیری مواجه شده، صنعت فولاد است.
محدودیت ۲۰ درصدی گازرسانی به صنعت فولاد
سیدرضا شهرستانی، تولیدکننده فعال در صنعت فولاد، در گفتوگو با تجارتنیوز درباره وضعیت قطعی گاز و برق صنعت فولاد و تأثیر آن بر بازار این محصولات توضیح داد: درباره قطعی برق بحثهایی مطرح شده اما فعلا به تولیدکنندگان ابلاغ نشده است. اما مصرف گاز حدود 20 درصد محدود شده و این امر بر بازار فولاد هم تأثیرگذار بوده است. زیرا قیمت آهن اسفنجی از 13 هزارتومان به 15 هزارتومان رسیده است.او درباره تأثیر این شرایط بر تولید فولاد عنوان کرد: به دلیل ناترازی انرژی، تولید کاهش یافته و قیمت محصولات نهایی هم رشد چشمگیری داشته است. در صورت ادامه این شرایط، فاجعه بهبار خواهد آمد و قیمت محصولات نهایی صنعت فولاد به اوج خود خواهد رسید. وی درباره چالشهای این صنعت اظهار کرد: یکی از چالشهای این شرایط، کاهش سود است. زیرا شرکتهایی که بخش عظیمی از این زنجیره را تشکیل نمیدادند هم با کاهش سود مواجه شدند. در این شرایط فقط شرکت فولاد مبارکه اصفهان سودده بود که آن هم بهدلیل وضعیت خاص این شرکت است. سایر شرکتهای فعال در این عرصه یا کاهش سود داشتند و یا زیانده بودند.
ایران واردکننده فولاد میشود
این فعال بخش خصوصی در پاسخ به این پرسش که آیا ناترازی انرژی منجر به افزایش واردات میشود؟ تصریح کرد: سیاستهای دولت قبل که براساس آن صادرکنندگان باید ارز نیمایی تحویل میدادند و این ارز به واردکنندگان داده میشد، باعث شد تا عدهای به واردات روی آورند. اما با روی کار آمدن دولت چهاردهم، جلوی این سیاست گرفته شد. همچنان تولید نسبت به نیاز بازار بالاست ولی یکسری اجناس خاص باید وارد شوند. وی پیشبینی کرد: اگر این شرایظ ادامه پیدا کند، به نظر میرسد که در چهار تا پنج سال آینده ایران به واردکننده فولاد تبدیل شود.
اقدامات دولت برای بهبود شرایط ناترازی انرژی
شهرستانی درباره اقدامات دولت برای بهبود این شرایط تشریح کرد: شاید بحثهایی در عمل وجود داشته باشد اما در عمل اتفاقی رخ نمیدهد. به طور مثال یکی از مواردی که بر بخش فولاد تأثیر بسزایی دارد، برق سبز است. شاید در حرف از آن حمایت شود ولی در عمل وجود بروکراسی اداری پیجیده و قیمتهای نجومی برای زمینهای نصب پنل خورشیدی باعث شده معضلی که میشد به راحتی آن را حل کرد، به امری پیچیده تبدیل شود. این فعال صنفی برای حل این مشکل پیشنهاد داد: دولت باید از افرادی که در این زمینه فعالیت داشتند مشاوره بگیرد تا بتوان این مشکلات را برطرف کرد.
روز گذشته ۱۰۰ دستگاه کامیون حامل گوجه از مرز پرویزخان عبور و وارد خاک عراق شد، اما ۷ کامیون گوجه به ایران برگشت خورد. به گزارش تجارت به نقل از ایلنا، گمرک ایران علت برگشت خوردن 7 کامیون حامل گوجه ایرانی از عراق را عدم رعایت قرنطینه نباتی اعلام کرد. تصویری در فضای مجازی منتشر شد که چند دستگاه کامیون حامل گوجه ایرانی در گمرک پرویزخان (گمرک مشترک ایران و عراق) معطل ماندهاند. در این باره روابط عمومی گمرک ایران به خبرنگار ایلنا اعلام کرد: روز گذشته 100 دستگاه کامیون حامل گوجه از مرز پرویزخان عبور و وارد خاک عراق شد اما 7 کامیون گوجه به ایران برگشت خورد. طبق اعلام روابط عمومی گمرک ایران؛ مشکل این 7 کامیون گوجه عدم رعایت قرنطینه نباتی بود. دولت عراق در مرز واحد قرنطینه نباتی دارد که در تستهای انجام شده از 100 کامیون حامل گوجه، 7 کامیون مورد تایید عراق نبود و به مرز پرویزخان برگشت داده شد.