در شرایط بیعدالتی مسئولان نباید خواب به چشمانشان بیاید
مسعود پزشکیان صبح دوشنبه - ۲۴ دی ۱۴۰۳ - با حضور در سی و یکمین سالروز تصویب قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش، طی سخنانی اظهار کرد: هر چه برای خود خواستی برای قوم و خویش و خانواده و حزب و دسته و گروه بخواه که اگر نخواهیم در حق بندگان خدا و خودش ظلم کرده است. در این صورت خدا و بندگانش با چنین فردی دشمن میشوند. ما با چنین ساختار و اعتقادی یک جا مدرسه نداریم، یک جا نه مدرسه داریم و نه آموزش داریم و یک جا پر از امکانات و آموزش است. آیا این درست است و ما شیعه علی هستیم؟ این عدالت است؟ رئیسجمهور تاکید کرد: ما مقصریم. مدیران و مسوولان به هر شکل شده نباید اجازه دهند در شرایط بیانصافی و بیعدالتی خواب به چشمانشان بیاید. اگر بچههای مردم به دلیل بیتوجهی و بیانصافیها به هر راه بروند ما مقصر هستیم. «آموزش» حق انسانها است. باید با ما که نتوانستیم بچههای مردم را درست پرورش دهیم، برخورد کنند نه با کسانی که مشکل پیدا کردهاند.
برنامه عربستان برای غنیسازی و فروش اورانیوم
وزیر انرژی عربستان تاکید کرد که این کشور به دنبال محقق کردن سودهای مالی از تمامی فلزها از جمله اورانیوم است. «عبدالعزیز بن سلمان» وزیر انرژی عربستان امروز -دوشنبه- در کنفرانسی در شهر «الظهران» در شرق این کشور اظهار کرد: عربستان اورانیوم را غنیسازی کرده و آن را به فروش خواهد رساند و چیزی به نام کیک زرد تولید خواهد کرد که همان پودر غلیظی از اورانیوم بدون ناخالصی است که از آن در تولید سوخت اورانیوم برای رآکتورهای هستهای استفاده میشود. به گزارش وبگاه شبکه خبری «الجزیره»، عربستان در حال حاضر برنامه هستهای جدیدی را برای توسعه خود اجرا میکند و اظهارات وزیر انرژی آن درباره غنیسازی اورانیوم و تولید کیک زرد حاکی از گامهای جدیدی در مسیر توسعه انرژی هستهای در این کشور بوده و در چارچوب چشمانداز ۲۰۳۰ آن برای تنوعبخشی به منابع انرژی و کاهش وابستگی به نفت است. کیک زرد ترکیبی از اورانیوم خام است که به عنوان مرحله میانی قبل از غنیسازی استفاده میشود. غنیسازی اورانیوم فرآیند افزایش درصد ایزوتوپهای اورانیوم مورد استفاده در رآکتورهای هستهای و مصارف انرژی است.
رئیسجمهور: آماده مذاکره شرافتمندانه هستیم
پیام مهم پزشکیان به ترامپ
معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور در پیامی نوشت: پیام مهم (مسعود) پزشکیان، رئیسجمهور، فردا از شبکه تلویزیونی ان.بی.سی آمریکا پخش میشود؛ ایران خواهان صلح و تنشزدایی در منطقه و جهان و آماده مذاکره شرافتمندانه و برابر است. «سیدمهدی طباطبایی » دیروز (سهشنبه ۲۵ دی) با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: پیام مهم رئیسجمهور پزشکیان در گفتوگو با لستر هالت/ Lester Holt مجری معروف امریکایی فردا از شبکه تلویزیونی ان. بی. سی NBC پخش خواهد شد. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران خواهان صلح و تنش زدایی در منطقه و جهان است، جنگ افروزی، تجاوز و نسل کشی رژیم صهیونیستی را محکوم می کند و آماده مذاکره شرافتمندانه و برابر است.
السودانی با انگلیس توافقی
امنیتی امضا میکند
نخست وزیر عراق اعلام کرد که در سفر رسمی خود به انگلیس قصد دارد توافق مشارکت استراتژیک و توافق امنیتی را امضا کند. «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق اعلام کرد که در سفر رسمی خود به انگلیس، با توجه به تحولات تاریخی در خاورمیانه، یک توافق مشارکت استراتژیک و یک توافق امنیتی امضا خواهد کرد. السودانی در این رابطه اظهار کرد: قطعا زمان انجام این سفر چه برای روند روابط میان عراق و انگلیس و چه در نتیجه تحولاتی که به رایزنی بیشتر نیاز دارند، اهمیت دارد. به گزارش خبرگزاری رویترز عربی، نخست وزیر عراق گفت: پس از اعلام سال گذشته مبنی بر اینکه ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا کار خود در عراق را در سال ۲۰۲۶ پایان خواهد داد، توافق امنیتی میان انگلیس و عراق میتواند روابط نظامی دوجانبه را توسعه بخشد.
آغاز بزرگترین رزمایش ائتلاف
ناتو در سال ۲۰۲۵
بزرگترین رزمایش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سال ۲۰۲۵ از امروز دوشنبه آغاز شد و قرار است نزدیک به یک ماه و نیم ادامه یابد. در این مانور بالغ بر ۱۰ هزار پرسنل نظامی شرکت دارند. بزرگترین رزمایش ائتلاف نظامی ناتو در سال ۲۰۲۵ موسوم به رزمایش «Steadfast Dart» از روز دوشنبه ۱۳ ژانویه آغاز شده و تا ۲۶ فوریه ادامه خواهد یافت؛ رزمایشی که قرار است بالغ بر ۱۰ هزار نظامی اهل ۹ کشور عضو این ائتلاف در آن شرکت کنند و سه کشور رومانی، بلغارستان و یونان از آن میزبانی کنند. در یک بیانیه منتشر شده از سوی ائتلاف ناتو تصریح شد این رزمایش در حالی قرار است در جنوب قاره اروپا برگزار شود که هدف اصلی آن تمرین مانورهای مختلفی در نزدیکی مرزهای روسیه است. در این بیانیه تصریح شده است: «این رزمایش قابلیت ناتو را برای استقرار سریع نیروهای نظامی از اروپا به منظور تقویت مواضع دفاعی در جناح شرقی این ائتلاف به نمایش میگذارد.»
تختروانچی و مدیران سیاسی تروئیکای اروپایی دیدار کردند
معاونان وزیران خارجه ایران و تروئیکای اروپا (انگلیس، فرانسه و آلمان) عصر روز دوشنبه در ژنو با یکدیگر دیدار کردند. معاونان و مدیران سیاسی ایران و تروئیکای اروپا عصر روز دوشنبه (۲۴ دی ماه) با یکدیگر دیدار و درباره موضوعات مورد علاقه به ویژه مذاکرات رفع تحریمها و موضوعات هستهای و وضعیت نگرانکننده منطقه گفتوگو کردند. در این مذاکرات کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه نیز حضور داشت. همچنین، دیروز سهشنبه مجید تخت روانچی با انریکه مورا معاون هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به طور جداگانه در ژنو دیدار کرد. این دور از مذاکرات در ادامه مذاکرات نیویورک در مهرماه و مذاکرات ژنو در آذرماه سال جاری برگزار می شود. ایران و سه کشور اروپایی و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات و رایزنیهای سیاسی که تاکنون داشتند و این رایزنیها به ویژه بعد از روی کار آمدن دولت چهاردهم از سوی ایران به طور جدی دنبال شده است، بر ضرورت گفتوگو و همکاری با هدف پرداختن به موضوعات مورد نگرانی و علاقه متقابل از جمله مذاکرات رفع تحریمها و موضوعات هستهای و وضعیت نگرانکننده منطقه تاکید کردند.
نخست وزیر پاکستان از همکاری ایران قدردانی کرد
نخست وزیر پاکستان با اشاره به گشایش گذرگاه جدید مرزی با جمهوری اسلامی ایران، این تحول را منجر به توسعه تجارت قانونی بین دو همسایه دانست و گفت: قدردان همکاری کشور برادر خود ایران هستیم. شهباز شریف طی سخنانی در جلسه روز سه شنبه کابینه دولت در شهر اسلامآباد نسبت به تاسیس گذرگاه جدید مرزی با ایران در نقطه «چدگی - کوهک» ابراز خرسندی کرد. وی افزود: پاکستان از همکاری کشور برادر خود جمهوری اسلامی ایران در این خصوص قدردانی می کند زیرا افزایش معابر رسمی بین دو کشور به توسعه تجارت کمک فراوانی می کند.
پزشکیان تلاش برای تحریم
ونزوئلا را محکوم کرد
مسعود پزشکیان رئیسجمهور با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس آغاز سومین دوره ریاست جمهوری آقای نیکولاس مادورو را تبریک گفت. متن پیام رئیسجمهور مسعود پزشکیان به شرح زیر است: «سومین دوره ریاست جمهوری آقای نیکولاس مادورو را تبریک میگویم و برای ایشان آرزوی موفقیت دارم. ج. ا. ایران از دولت قانونی ونزوئلا حمایت میکند و برای تقویت روابط فیمایین آماده است.
گروه سیاسی: مسعود پزشکیانرئیسجمهور کشورمان روز جمعه (28 دی) به روسیه سفر خواهد کرد تا علاوه بر دیدار و رایزنی با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور و دیگر مقامات عالی روسیه، ایران پس از مذاکرات ۱۷ ژانویه، توافقنامه مشارکت راهبردی جامع را امضا کند. در همین ارتباط، کاخ کرملین اعلام کرد روسای جمهور ۲ کشور همچنین توافق مشارکت جامع راهبردی را نیز میان ایران و روسیه امضا خواهند کرد. طبق این بیانیه، روسای جمهور ۲ کشور قصد دارند در مورد چشم انداز گسترش همکاریهای دوجانبه و مسائل جاری منطقهای و بینالمللی نیز گفتوگو کنند.
به گزارش «تجارت»، «کاظم جلالی» سفیر ایران در مسکو در آستانه امضای این سند با بیان اینکه «این موافقتنامه دارای یک مقدمه و ۴۷ ماده است» افزود: با امضا و اجرای این موافقتنامه، در تمام حوزههای مناسبات شاهد رشد و ارتقاء سطح همکاریها خواهیم بود. جلالی با تاکید بر این که «در نگارش این سند که اساس روابط ۲ کشور را در برخواهد گرفت ، توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشورها مورد توجه قرار گرفته»، درباره روند نگارش و تأیید این موافقتنامه افزود: پیش از این، ایران و روسیه توافقنامه جامع همکاریها را امضا کردند که در سال ۲۰۰۱ در مجلس شورای اسلامی نیز تصویب شد. این موافقتنامه عملا ۲۰ ساله بود و در سال ۲۰۲۱ میلادی، مدت زمان اجرای آن به پایان رسید. سفیر ایران در مسکو بیان کرد: در این موافقتنامه، فرایند تمدید خودکار به مدت پنج سال پیشبینی شده بود که اگر طرفین قبل از اتمام مهلت پایان اجرای آن نقطه نظری نداشتند، خود به خود، تمدید میشود و بنابراین، این موافقتنامه تا ۲۰۲۶ تمدید شده است.
اهمیت بالای امضای توافقنامه جامع راهبردی با ایران برای روسیه
همانند ایران به نظر میرسد امضای توافقنامه جامع راهبردی برای روسها نیز از اهمیتی ویژه برخوردار است. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دیروز سهشنبه در اظهاراتی گفت: موافقتنامه جامع راهبردی که روز جمعه ۱۷ ژانویه برابر با ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ توسط ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان، رؤسای جمهور روسیه و ایران در مسکو امضا خواهد شد، علیه هیچ کشور دیگری نیست، بلکه هدف آن تضمین امنیت دو کشور است. همچنین، «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه (کرملین) دیروز (سهشنبه) در جمع خبرنگاران تاکید کرد که امضای توافقنامه مشارکت راهبردی جامع با ایران اهمیت زیادی برای روسیه دارد. پسکوف به خبرنگاران گفت: امضای این توافقنامه یکی از اجزای بسیار مهم سفر آتی آقای پزشکیان است، این یک رویداد بسیار مهم برای ما است، ما به این موضوع اهمیت میدهیم.
معنای مشارکت راهبردی تهران و مسکو برای جهان
در نگاهی کلان توافقنامه مشارکت راهبردی را میتوان گامی مهم در اتحاد در حال تحول بین دو ملت ایران و روسیه مورد ارزیابی قرار داد. ایران و روسیه شراکت خود را در بحبوحه بیثباتی ژئوپلیتیک جهانی مستحکم کردهاند که نشان دهنده اهمیت بیش از پیش همکاری آنها در سال های آتی است. توافقنامه مشارکت راهبردی جامع که قرار است در جریان سفر رسمی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به مسکو در ۱۷ ژانویه رسمیت یابد، گامی مهم در اتحاد در حال تحول بین دو ملت است. روابط تهران و مسکو فراتر از مبادلات اقتصادی صرف است زیرا به یک مشارکت استراتژیک جامع تبدیل شده است که نشان دهنده منافع مشترک آنها در ثبات منطقه ای و مقابله با نفوذ غرب است.با توجه به اینکه هر دو کشور با چالشهای مشترک روبرو میشوند، این مشارکت پیامدهای گستردهای بهویژه برای دفاع، تجارت و انرژی دارد. زمینههای کلیدی همکاری، از جمله حمل و نقل، بخش انرژی، دفاع و امنیت منطقه ای، در مرکز این توافق تاریخی خواهد بود. روابط تهران و مسکو فراتر از مبادلات اقتصادی صرف است زیرا به یک مشارکت استراتژیک جامع تبدیل شده است که نشان دهنده منافع مشترک آنها در ثبات منطقه ای و مقابله با نفوذ غرب است.
چشم انداز اقتصادی ایران و روسیه با وابستگی مشترک آنها به صادرات انرژی و تجربه آنها تحت تحریمهای بین المللی غرب شکل گرفته است. همسویی رو به رشد بین دو کشور فرصتی کاملاً منحصر به فرد برای غلبه بر این چالش ها و گشودن راه های جدید برای رشد اقتصادی ارائه کرده است. یکی دیگر از ویژگی های تعیین کننده مشارکت ایران و روسیه، همکاری نظامی آنهاست. روسیه و ایران به مهم ترین تامین کنندگان تسلیحات یکدیگر، به ویژه در فناوری های پیشرفته نظامی مانند هواپیماهای بدون سرنشین تبدیل شده اند. احتمالاً مشارکت نظامی ایران و روسیه با تأکید بر تلاشهای متقابل ضد تروریسم،تضمین ثبات منطقهای و همکاری بیشتر در زمینه تجارت تسلیحات تقویت خواهد شد. این امر نقشی اساسی در تقویت امنیت هر دو کشور و توانایی آنها برای اعمال نفوذ ژئوپلیتیکی بر خاورمیانه و فراتر از آن ایفا خواهد کرد.
چرا توافق مشارکت راهبردی تهران و مسکو مهم است؟
از جمله ویژگیهای معاهده مشارکت جامع همکاریهای راهبردی ایران و فدراسیون روسیه، که بر پایه بیش از ۳۰ محور تنظیم شده ، این است که به عنوان توافقنامه قراردادی بلند مدت و مبنی بر اصول منشور سازمان ملل متحد، حقوق دوجانبه و توازن تعهدات و احترام به تمامیت ارضی در آن لحاظ شده است. ابعاد سیاسی (اینکه در ساختار قدرت، دیدگاههایمان چگونه است و چگونه باید حرکت کنیم. در مجامع بینالمللی، چگونه باید حرکت داشته باشیم)، اقتصادی (اینکه همکاریهای استانی، انجام پروژهها و همکاریها در قالب دو و چند جانبه چگونه باید باشد )، حمل و نقل و کریدور ترانزیتی، پولی و بانکی، سرمایه گذاری، علمی، نفت و گاز، محیط زیستی، کشاورزی و امنیت غذایی در این معاهده مورد اهمیت است. با توجه به اینکه ایران و روسیه دارای منابع انرژی هستند، همکاری ۲ کشور در حوزههای تجارت بینالمللی و انرژی نیز پیش بینی شده است. از آنجا که استقلال، خوداتکایی و امنیت کشور، برای جمهوری اسلامی ایران، مقوله بسیار مهمی بوده و همواره برای آن هزینه پرداخت کرده است، به نظر میرسد که «واقع بینی در عرصه تبادلات مبتنی بر منافع ملی و همسایگی» و «همگرایی استراتژیک در برابر نظام تک قطبی» میتواند از دلایلی باشد که چنین توافقی با کشور روسیه به امضا برسد.
گروه سیاسی: جوزف عون رئیس جمهور لبنان، روز دوشنبه رسماً «نواف سلام» را مامور به تشکیل کابینه کرد. این موضوع در شرایطی بود که در جریان رایزنیهای پارلمان لبنان برای معرفی نخست وزیر جدید، نواف سلام ۸۴ رای و نجیب میقاتی ۹ رای را به دست آوردند.
به گزارش «تجارت»، نواف سلام، نخست وزیر موقت لبنان دیروز سهشنبه در کنفرانس مطبوعاتی که پس از دیدار با عون داشت، گفت: پس از مشکلاتی که به دلیل حملات اسرائیل و بحران اقتصادی ایجاد شدند، اکنون زمان آغاز فصل جدیدی از توسعه و فرصتها فرا رسیده است. نواف سلام اظهار کرد: مهمترین چالش ما مقابله با پیامدهای حمله اسرائیل و بازسازی، آن هم نه فقط به عنوان یک وعده، بلکه یک تعهد است. نخست وزیر مکلف لبنان گفت: باید اقدام جدی برای اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ و تمامی بندهای توافق آتشبس در پیش گرفته شود.
واقعیت امر این است که نواف سلام قرار است در یکی از حساسترین و دشوراترین برهههای تاریخ رهبری کشور لبنان را عهدهدار شود. «تجارت» به منظور بررسی دقییق موانع و دشواریهای پیش روی نواف سلام در ماهها و شاید سالهای آتی با جلال خوشچهره، کارشناس مسائل منطقه گفتوگو داشته است.
اجماع بزرگ برای حمایت از دولت نواف سلام وجود دارد
جلال خوشچهره در ارتباط با دشواریهای پیشروی نواف سلام برای تشکیل کابینه و مدیریت امور کشور لبنان اظهار داشت: «در ابتدا باید توجه داشت که بعد از دو سال و چند ماه بلاتکلیفی بعد از استعفای میشل عون از سمت ریاست جمهوری به نظر میرسید که حزبالله هم برای ریاست کاخ بعبدا نامزد خواهد داشت و جوزف عون به آسانی نمیتواند رئیسجمهور شود. بر خلاف پیشبینیها، جوزف عون با رای بالا به ریاست جمهوری رسید. در ارتباط با انتخاب نواف سلام هم همین احتمال وجود داشت اما او نیز به آسانی رای اعتماد گرفت. حال مساله این است که آیا وزرای کابینه او نیز به آسانی رئیسجمهور و نخستوزیر رای اعتماد خواهند گرفت یا خیر. با توجه به دو تجریه اخیر به نظر میرسد همین داستان تکرار خواهد شد.»
وی افزود: «اکنون یک اجماع بزرگ منطقهای و فرامنطقهای در ارتباط با لبنان وجود دارد. به نظر میرسد عربستان و امارات حامی مالی و آمریکا، فرانسه و ترکیه حامیان سیاسی، پروژه اخیر تشکیل دولت جدید در لبنان هستند. در موقعیت کنونی، شرایط عینی و ذهنی برای موفقیت دولت مهیا است. بعد از جنگ یک ساله اسرائیل و حزبالله به نظر میرسد افکار عمومی نیز مهیای پذیرش چنین روندی بوده و هستند. بنابراین میتوان گفت در کوتاه مدت همهچیز برای موفقیت نواف سلام مهیا است اما در بلندمدت به طور حتم ساختار قومی – طایفهای جامعه سیاسی لبنان موانعی را پیشروی دولت جدید قرار خواهد داد. بنابراین با قاطعیت نمیتوان گفت که نواف سلام در صورت گرفتن رای اعتماد کابینه از پارلمان شرایط بدون دردسری را در آینده خواهد داشت.
نواف سلام میتواند ابر بحران اقتصادی لبنان را حل کند
این کارشناس مسائل منطقه در بخشی دیگر از اظهارات خود در ارتباط با احتمال موفقیت عون برای حل مشکلات بزرگ بانکی و اقتصادی لبنان تاکید کرد: «بر خلاف گذشته باید به آینده اقتصادی لبنان خوشبین بود. دولتهای گذشته قاعدتا با یک توافق عمومی در داخل، منطقه و بینالمللی همراه نبود. اما حالا یک توافق جامع برای حمایت از دولت نواف سلام وجود دارد. هر چند حزب الله مخالف او است اما فعلا این جریان در جایگاه تاثیرگذاری نیست. مردم از وضعیت آشفته چند سال اخیر به شدت ناامید هستند. افکار عمومی برای حمایت از تمامی اقدامات دولت آینده وجود دارد. امارات و عربستان نیز آماده حمایت مالی از دولت جدید لبنان هستند. بیروت شرایط لازم برای احیای جایگاه و وضعیت را دارد.»
چشمانداز خروج اسرائیل از مرزهای لبنان مثبت است
خوشچهره در ادامه پیرامون ماموریت مهم نواف سلام برای اخراج نظامیان اسرائیل از کشور نیز گفت: «در حل حاضر مساله این است که مرحله دوم آتشبس با اسرائیل چگونه مدیریت شود. آتشبس سه مرحله دارد. حدود 10 روز آینده زمان آتشبس پایان خواهد یافت. اکنون اسرائیل میخواهد در مرزهای لبنان باقی بماند. در سوی مقابل، دولت نواف سلام قصد دارد برای حفظ اعتبار خود به اشغالگری تلآویو پایان دهد.
گروه سیاسی: سخنگوی وزارت خارجه قطر دیروز- سهشنبه- اعلام کرد: به مراحل نهایی توافق درباره غزه رسیدهایم. «ماجد بن محمد الأنصاری»، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر گفت: امیدواریم اخبار خوبی درباره توافق غزه به دست آوریم. ما بر موانع عمده اختلافات بین طرفین در مورد توافق غلبه کردهایم. طبق گزارش الجزیره، سخنگوی وزارت خارجه قطر افزود: مذاکرات جاری در دوحه درباره غزه مثمر ثمر، مثبت و متمرکز بر جزئیات نهایی است. به گزارش «تجارت»، همزمان با اظهارات وزیر امور خارجه قطر، دوالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در پاسخ به سوالی درباره توافق احتمالی آتش بس در غزه و تبادل اسرا گفت، معتقد است یک توافق صورت گرفته و آنها (مذاکره کنندگان) در حال نهایی کردن آن هستند. بایدن، رئیس جمهور آمریکا نیز مدعی شد: «به توافق آتشبس در غزه نزدیک شدهایم. روز گذشته با نخست وزیر اسرائیل و امروز با امیر قطر صحبت کردم. بهدنبال آتشبس در غزه، تبادل اسرا، دفاع از اسرائیل و بهبودی وضعیت انسانی در غزه هستیم.» همچنین، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا با بیان اینکه احتمال حصول توافق آتشبس در غزه در روزهای پایانی ریاستجمهوری «جو بایدن» بالاست، گفت رژیم صهیونیستی در وضعیتی است که خواستار امضای توافق آتشبس است. در سطحی دیگر، سه مقام آمریکایی به وبسایت آکسیوس گفتند که بلینکن در سخنرانی در شورای آتلانتیک، طرحی برای بازسازی و اداره غزه پس از جنگ رژیم صهیونیستی و حماس ارائه خواهد کرد.
جزئیاتی از مفاد احتمالی صلح غزه
پیش از این منابع به اسکای نیوز عربی گفته بودند که ۱۰۰۰ اسیر حماس که توسط ارتش اشغالگر پس از هفت اکتبر ۲۰۲۳ دستگیر شده بودند، آزاد خواهند شد. منابع اسکای نیوز عربی همچنین تایید کردند که اسرائیل نسبت به هر نامی در لیست اسیرانی که توسط حماس ارائه شده و خواهان آزادی آنها است، «حق وتو» خواهد داشت. در میان ۱۰۰۰ اسیر، مبارزان حماس و ۱۷۰ نفر با محکومیتهای طولانی هستند. افراد دارای محکومیتهای طولانی به صد نفر از فتح، هفتاد نفر از حماس و بقیه گروههای فلسطینی تقسیم میشوند. اسرائیل از آزادی رهبران کلیدی حماس و فتح مانند مروان برغوتی، عبدالله برغوثی، عباس السید و ابراهیم حامد خودداری کرد.
نتانیاهو تسلیم فشارهای ترامپ
در پشت پرده ماجرای توافق آتشبس غزه به وضوح میتوان فشارهای دونالد ترامپ بر نتانیاهو را ردیابی کرد. هاآرتض در این ارتباط نوشت: جمعه شب گذشته، استیون ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ به خاورمیانه، از قطر تماس گرفت تا به دستیاران بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اطلاع دهد که بعدازظهر روز بعد به اسرائیل میآید.
معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور در پیامی نوشت: پیام مهم (مسعود) پزشکیان، رئیسجمهور، فردا از شبکه تلویزیونی ان.بی.سی آمریکا پخش میشود؛ ایران خواهان صلح و تنشزدایی در منطقه و جهان و آماده مذاکره شرافتمندانه و برابر است. «سیدمهدی طباطبایی » دیروز (سهشنبه ۲۵ دی) با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: پیام مهم رئیسجمهور پزشکیان در گفتوگو با لستر هالت/ Lester Holt مجری معروف امریکایی فردا از شبکه تلویزیونی ان. بی. سی NBC پخش خواهد شد. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران خواهان صلح و تنش زدایی در منطقه و جهان است، جنگ افروزی، تجاوز و نسل کشی رژیم صهیونیستی را محکوم می کند و آماده مذاکره شرافتمندانه و برابر است.