مناطق آزاد ، صاد رات محور می‌شوند 

د بیر شورای عالی مناطق آزاد  و ویژه اقتصاد ی با تاکید  بر اینکه مناطق آزاد ، صاد رات محور می‌شوند  گفت: هد ف‌گذاری صاد راتی برای کل مناطق آزاد  د ر سال آیند ه ٢ میلیارد  د لار است و امسال هم صاد رات به ١.١ میلیارد  د لار می‌رسد . رضا مسرور، از رایزنی‌ها با پاکستان برای ایجاد  منطقه آزاد  مشترک نیز خبر د اد  و افزود : البته تاکنون منطقه آزاد  مشترک ایجاد  نشد ه و نیاز به مصوبه مجلس د ارد . مسرور د رباره سرمایه‌گذاری افغان‌ها د ر منطقه آزاد  چابهار اظهار کرد : مناطق آزاد  برای جذب سرمایه‌گذاری ایجاد  شد ه‌اند  و هر فرد ی اعلام آماد گی کند  ما هم استقبال می‌کنیم و نگاه نمی‌کنیم که از کد ام ملیت است؛ با سفیر افغانستان د ر د بیرخانه شورای عالی مناطق آزاد  جلسه د اشتیم و قرار شد  د ر آیند ه د ید اری از مناطق آزاد  د وغارون، سیستان و چابهار د اشته باشیم. د بیر شورای عالی مناطق آزاد  و ویژه اقتصاد ی با بیان اینکه د ر بخش‌های مختلف عملکرد  مناطق د ر مباحث صاد رات اصلاحاتی د ر حال انجام است، گفت: موضوع این است که مناطق آزاد  نسل اول، تولید محور طراحی نشد ه و تجارت و خد مات‌محور هستند ، اما نسل د وم مناطق آزاد  صاد رات محور و تولید ی هستند . مسرور توضیح د اد : مناطق ویژه تولید محور هستند  و اصلاح سیاست‌ها د ر این بخش اعمال شد ه‌اند  و مشوق‌هایی برای واحد های تولید ی د ر نظر گرفته شد ه که بتوانند  صاد رات د اشته باشند . 

 

زمینه رشد  تجاری ایران با قزاقستان فراهم است

وزیر جهاد  کشاورزی گفت: با تکمیل خطوط ریلی شمال-جنوب و اتصال قزاقستان، امکان صاد رات محصولات این کشور از کرید ور ایران امکان‌پذیر خواهد  شد .غلامرضا نوری قزلجه د ر نشست مشترک با آرمان شاکالیف، وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان گفت: اراد ه محکم مقامات ایران و قزاقستان بر گسترش و تعمیق همکاری‌های متقابل با هد ف توسعه روابط د و کشور د ر همه زمینه است. وی بر ضرورت توسعه مباد لات اقتصاد ی ایران و قزاقستان تاکید  کرد  و افزود : حضور فعالان اقتصاد ی قزاقستان به ویژه مؤسسات مالی این کشور د ر تهران نشان می‌د هد  که زمینه برای گسترش روابط اقتصاد ی فراهم است و باید  قد م‌های جد ی د ر این زمینه به سرعت برد اشته شود . وزیر جهاد  کشاورزی تاکید  کرد : موقعیت قزاقستان د ر اوراسیا و موقعیت ایران د ر غرب آسیا ظرفیت‌های ویژه‌ای را برای همکاری‌های مشترک د ر حوزه‌های صنعتی، معد نی، کشاورزی و حمل و نقل ایجاد  کرد ه است. وی با تاکید  بر اینکه شرایط اقلیمی، ایران و قزاقستان نقش مکمل د ر تأمین امنیت غذایی د و کشور د ارد ، گفت: توسعه فعالیت‌های تجاری، کشت فراسرزمینی، صنایع غذایی، ماشین‌آلات کشاورزی و صاد رات سبزی و صیفی به قزاقستان د ر د ستور کار است.

  صاد رات فلز سرخ به ۶۴۴ میلیون د لار رسید 
سازمان توسعه و نوسازی معاد ن و صنایع معد نی اعلام کرد : ارزش کل فروش خارجی مس د ر ۱۰ ماهه امسال به بیش از ۳۱ هزار میلیارد  تومان رسید  که معاد ل ۶۴۴ میلیون د لار است. به گزارش تجارت از سازمان توسعه و نوسازی معاد ن و صنایع معد نی (ایمید رو) و بر اساس آمار اعلام شد ه از سوی شرکت ملی صنایع مس ایران، ارزش کل فروش شرکت د ر این مد ت به ۱۳۳ هزار میلیارد  تومان رسید ه که د ر مقایسه با ۱۰۱ هزار میلیارد  تومان مد ت مشابه سال گذشته، رشد  ۳۲ د رصد ی را نشان می‌د هد . د ر بخش فروش د اخلی، شرکت ملی مس د ر ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۲ موفق به ثبت فروش ۷۹ هزار میلیارد  تومانی شد ه بود  که این رقم د ر مد ت مشابه یعنی ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۳ با رشد  ۲۹ د رصد ی به ۱۰۲ هزار میلیارد  تومان افزایش یافته است. همچنین ارزش فروش خارجی د ر ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۳، بیش از ۳۱ هزار میلیارد  تومان بود ه که معاد ل ارزی آن برابر با ۶۴۴ میلیون د لار است. عملکرد  ملی صنایع مس ایران د ر این مد ت رشد  چشمگیری را د ر بازار سرمایه رقم زد  به‌طوری‌که منجر به بازد هی ۲۶ د رصد ی سهام «فملی» شد ؛ رشد  ارزش سهام، این شرکت را د ر جایگاه سوم میان شرکت‌های بورسی و رتبه نخست د ر گروه فلزات اساسی از نظر ارزش بازار قرار د اد ه است. 

تعرفه‌های آمریکا بر وارد ات خود رو آماد ه شد 
رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد  که قصد  د ارد  از د وم آوریل (۱۲ فرورد ین) بر خود روهای وارد اتی تعرفه اعمال کند  اما میزان تعرفه‌ها یا اینکه کد ام کشورها هد ف قرار خواهند  گرفت را مشخص نکرد . ایسنا نوشت: این خبر پس از تصمیم د ونالد  ترامپ برای بررسی تعرفه‌های متقابل بر کالاهای وارد اتی به آمریکا، مطابق با عوارضی که سایر کشورها بر وارد ات کالاهای تولید ی آمریکا اعمال می‌کنند ، منتشر شد . بر اساس گزارش اینوستینگ، برنامه‌های مالیات بر خود روهای وارد اتی، احتمالاً به رشد  کشورهای بزرگ خود روسازی از جمله آلمان، ژاپن و کره جنوبی آسیب می‌زند . ترامپ د ر چند  هفته اول ریاست جمهوری خود  اقد امات تجاری مختلفی را پیشنهاد  د اد ه است که می‌تواند  عواقب بزرگی برای صنعت خود رو د اشته باشد . طبق تحقیقات شرکت مشاوره «الیکس پارتنرز»، تعرفه‌های آمریکا، ۶۰ میلیارد  د لار هزینه به صنعت خود روسازی اضافه می‌کند  که احتمالا بیشتر هزینه‌های مذکور، به مصرف‌کنند گان آمریکایی منتقل می‌شود . همچنین بر اساس گزارش جد اگانه د یگری، تولید  صنعتی آمریکا د ر ژانویه، به طور غیرمنتظره‌ای کاهش یافت که تا حد ود  زیاد ی، به د لیل کاهش شد ید  تولید  وسایل نقلیه موتوری بود . فد رال رزرو آمریکا، اعلام کرد  که تولید  کارخانه د ر ماه گذشته پس از بازبینی کاهشی ۰.۵ د رصد ی د ر د سامبر، ۰.۱ د رصد  د ر ژانویه کاهش یافت.

۳۲۸ هزار خود روی فرسود ه اسقاط شد 
رئیس ستاد  نوسازی ناوگان از اسقاط ۳۲۸ هزار خود روی فرسود ه از ابتد ای سال تاکنون خبر د اد . مهران سالاریه، رئیس ستاد  نوسازی ناوگان د رباره آخرین آمار اسقاط خود روهای فرسود ه  به مهر گفت: از ابتد ای سال جاری تاکنون نزد یک به ۳۱۶ هزار د ستگاه خود رو سواری و وانت فرسود ه اسقاط شد ه است. وی افزود : همچنین د ر این مد ت حد ود  ۱۲ هزار د ستگاه انواع خود رو سنگین باری و مسافری از رد ه خارج شد ه است. سالاریه اضافه کرد : بالغ‌بر ۹۰ د رصد  از خود روهای اسقاط شد ه د ر طرح‌های نقد ی و حد ود  ۱۰ د رصد  د ر طرح‌های جایگزینی و تاکسی اسقاط شد ه‌اند .
 
قیمت شیرینی شب عید  
تغییری نخواهد  د اشت
رئیس اتحاد یه قناد ان، شیرینی فروشان و کافه قناد ی تهران گفت: د ر صورتی که نرخ مواد  اولیه تولید  تغییری ند اشته باشد ، قیمت شیرینی شب عید  و ایام نوروز تغییری نخواهد  د اشت. علی بهره‌مند  د رباره وضعیت تولید  زولبیا و بامیه ماه مبارک رمضان و شیرینی و شکلات شب عید  و ایام نوروز، افزود : هنوز قیمت زولبیا و بامیه ماه مبارک رمضان مشخص نشد ه و به‌زود ی تعیین و اعلام می‌شود . رئیس اتحاد یه قناد ان با بیان اینکه قناد یها با افت شد ید  فروش روبه‌رو شد ه اند ، اظهار د اشت: امکان افزایش قیمت د ر تولید ات این صنف وجود  ند ارد  زیرا نیز به د لیل افت فروش، برخی واحد های قناد ی امکان اد امه فعالیت ند ارند .وی تصریح کرد : با توجه به نزد یک شد ن به ماه مبارک رمضان و شب عید ، مواد  اولیه تولید  صنف شیرینی به جز روغن خوراکی تامین است. بهره‌مند  گفت: طی روزهای اخیر صنف شیرینی با کمبود  روغن خوراکی د ر بازار روبه‌رو شد ه است که د ر صورت اد امه این روند  به‌طور حتم قناد ان برای تولید  زولبیا و بامیه ماه مبارک رمضان و شیرینی شب عید  و ایام نوروز با مشکل جد ی روبه‌رو خواهند  شد . وی از د ولت خواست تا برای تامین روغن خوراکی مورد  نیاز صنف قناد ان تد ابیری اند یشید ه شود ، زیرا اوج فعالیت این صنف د ر ماه مبارک رمضان و شب عید  است.

 مذاکره ایران و قرقیزستان برای حذف تعرفه‌های گمرکی
وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان د ر د ید ار با وزیر جهاد  کشاورزی ایران گفت: حذف تعرفه‌های گمرکی ایران و قزاقستان از موارد ی است که د نبال می‌شود . وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان د ر د ید ار با وزیر جهاد  کشاورزی ایران گفت: نخست وزیر قزاقستان د ستور این سفر را د اد ند  و طی د و هفته اخیر جلساتی د اشتیم تا بررسی کنیم که چگونه همکاری با ایران تقویت شود . آرمان شاکالیف با اشاره به حجم تجارت د و کشور افزود : حجم تباد لات د ر سال گذشته افزایش ۱۳ د رصد ی د اشته و به بیش از ۳۰۰ میلیون رسید ، اما این حجم با پتانسیل د و کشور تناسب ند ارد  و ضروری است که مباد لات د و کشور به ۳ میلیارد  د لار برسد .

کارنامه قبولی تجاری ایران د ر تجارت با همسایگان

  گروه صنعت و تجارت: توسعه تجارت با کشورهای همسایه یکی از برنامه‌های راهبرد ی د ولت چهارد هم بود  و آمارها نیز نشان از رشد  تجاری طی 10 ماه گذشته نسبت به مد ت مشابه سال گذشته با همسایگان د ارد ؛ د ر ۱۰ ماهه امسال ۵۹.۷ میلیارد  د لار بین ایران و ۱۵ کشور همسایه تباد ل شد  که این میزان بیانگر رشد  ۱۹.۲ د رصد ی نسبت به مد ت مشابه پارسال است. مسعود  پزشکیان رئـــیــس د ولــت چهارد هم گفته بود : همه مشکلات را می‌توانیم د ر منطقه با د اد وستد  و رفت‌وآمد  و سرمایه‌گذاری‌های مشترک با کشورهای همسایه حل کنیم. ایران با ۱۵کشور همسایه ارتباط آبی و خاکی د ارد  و همین موضوع به‌‌‌‌‌‌منزله ایجاد  فرصت قابل‌توجه برای مراود ات تجاری با کشورهای همسایه است. با این‌‌‌‌‌‌وجود ، بررسی د اد ه‌های تجاری ایران و کشورهای همسایه حکایت از آن د ارد  که بخش بزرگی از محصولات صاد راتی ایران با کشورهای همسایه مشابه است. این نزد یکی به‌ویژه د ر حوزه مواد  خام، معد نی، محصولات حاصل از نفت و فرآورد ه‌های نفتی به‌چشم می‌خورد . علاوه‌‌‌‌‌‌براین تحریم و نبود  امکان برای مراود ات مالی و بانکی میان ایران و سایر کشورها به سد ی د ر مسیر توسعه‌تجارت کشور بد ل شد ه و د ر موارد ی به هزینه‌های تجاری کشور می‌افزاید . اما مسئله‌ای که مورد  انتقاد  بسیاری از فعالان اقتصاد ی قرار گرفته، این است که چرا روابط تجاری ایران با کشورها محد ود  به چند  کشور امارات، ترکیه، عراق، هند ، پاکستان، روسیه، عمان، آلمان، افغانستان شود  به طوری‌که حد ود  80 د رصد  از تجارت کشور با این کشورها صورت می‌گیرد  و همه این مسائل ریشه د ر گره تحریم‌ها د ارد .
به تازگی کارنامه تجاری ایران طی 10 ماه گذشته اعلام شد ه است که نشان از حفظ شرکای تجاری گذشته د ارد . د ر همین زمینه، سید  روح اله لطیفی سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صنعت معد ن و تجارت ایران د ر خصوص تجارت غیرنفتی ایران با کشورهای همسایه اظهار کرد : از ابتد ای سال تا پایان د ی ماه، ۹۳ میلیون و ۵۶۶ هزار و ۴۶۲ تن کالای غیرنفتی به ارزش ۵۹ میلیارد  و ۶۵۶ میلیون و ۷۰۷ هزار و ۹۹۵ د لار، بین ایران و ۱۵ کشور همسایه تباد ل شد  که این میزان ۵۹.۲ د رصد  وزن و ۵۷.۵ د رصد  کل تجارت خارجی ۱۰ ماهه ایران را به خود  اختصاص د اد ه است. وی افزود : ۷۵ میلیون و ۳۷۸ هزار و ۲۵۶ تن کالا به ارزش ۲۹ میلیارد  و ۷۸۰ میلیون و ۸۴۲ هزار و ۳۸۳ د لار از ایران به ۱۵ کشور همسایه صاد ر شد ه که این میزان نسبت به مد ت مشابه ۲۴ د رصد  د ر وزن و ۲۸ د رصد  د ر ارزش، افزایش د اشته است. لطیفی د ر خصوص سهم صاد رات به همسایگان از کل صاد رات ایران گفت: صاد رات کالاهای غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه ۵۹.۲ د رصد  وزن و ۶۲.۴ د رصد  از ارزش کل صاد رات ۱۰ ماهه ایران را شامل شد ه است.

رشد  صاد رات به همه کشورهای همسایه
وی افزود : عراق با خرید  ۱۰ میلیارد  و ۱۷۵ میلیون و ۳۱ هزار د لار و رشد  ۳۱ د رصد ی، امارات با خرید  پنج میلیارد  و ۹۶۱ میلیون و ۱۸۶ هزار د لار و رشد  ۱۲ د رصد ی، ترکیه با خرید  پنج میلیارد  و ۵۳۵ میلیون و ۲۲ هزار د لار و رشد  ۴۳ د رصد ی، افغانستان با یک میلیارد  و ۹۷۲ میلیون و ۳۰۴ هزار د لار و رشد  ۳۱ د رصد ی و پاکستان با خرید  یک میلیارد  و ۹۴۴ میلیون و ۷۶۹ هزار د لار و رشد  ۱۶ د رصد ی، پنج مقصد  نخست کالاهای صاد راتی ایران د ر ۱۰ ماهه امسال د ر بین همسایگان بود ند . لطیفی د ر خصوص صاد رات به سایر همسایگان گفت: عمان با خرید  یک میلیارد  و ۲۹۷ میلیون و ۷۶۴ هزار د لار (رشد  ۱۴ د رصد ی)، روسیه با ۸۸۹ میلیون و ۳۲۵ هزار د لار (رشد  ۱۷ د رصد ی)، آذربایجان با ۵۷۲ میلیون و ۹۵۳ هزار د لار (رشد  ۱۴.۵ د رصد ی)، ترکمنستان با ۴۶۰ میلیون و ۳۰۱ هزار د لار (رشد  ۲۵ د رصد ی)، ارمنستان با ۴۰۲ میلیون و ۴۹۴ هزار د لار (رشد  ۲۱ د رصد ی)، قزاقستان با ۲۲۷ میلیون و ۴۴۵ هزار د لار (رشد  ۳۹ د رصد ی)، کویت با ۱۹۲ میلیون و ۶۱۱ هزار د لار (رشد  ۳۴ د رصد ی)، قطر با ۱۱۲ میلیون و ۴۱۶ هزار د لار (رشد  ۲۴ د رصد ی)، عربستان با ۲۳ میلیون و ۷۸۴ هزار د لار (رشد  ۶۴۹۲ د رصد ی) و بحرین با خرید  ۱۳ میلیون و ۴۳۷ هزار د لار (رشد  ۶۱ د رصد ی)، به ترتیب د ر رتبه‌های ششم تا ۱۵ مقاصد  صاد راتی ایران د ر بین همسایگان بود ند . سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت د ر خصوص وارد ات از کشورهای همسایه گفت: بیش از ۱۸ میلیون و ۱۸۸ هزار تن کالا از کشورهای همسایه به ارزش ۲۹ میلیارد  و ۸۷۵ میلیون و ۸۶۵ هزار د لار د ر این مد ت وارد  کشور شد ه که نسبت به مد ت مشابه ۸ د رصد  کاهش د ر وزن و ۱۱.۵ د رصد  از لحاظ ارزش رشد  د اشته و این میزان ۵۹ د رصد  وزن و ۵۳.۳ د رصد  ارزش کل وارد ات ۱۰ ماهه کشور را به خود  اختصاص د اد ه است.

رشد  بی‌سابقه وارد ات از ترکیه
بر اساس آماری که ارائه شد ه است، امارات با فروش ۱۶.۹ میلیارد  د لار (کاهش یک د رصد ی)، ترکیه با ۹.۹ میلیارد  د لار (رشد  ۶۳ د رصد ی)، روسیه با ۱.۲ میلیارد  د لار (کاهش ۲۲ د رصد ی)، عمان با ۶۷۲ میلیون د لار (کاهش ۱۴ د رصد ی) و پاکستان با ۵۷۱ میلیون د لار (رشد  ۸ د رصد ی)، پنج شریک اول فروش کالا به ایران د ر بین کشورهای همسایه بود ند . همچنین عراق با فروش ۴۷۸ میلیون د لار کالا (کاهش ۵ د رصد ی)، قطر با ۱۷۲ میلیون د لار (رشد  ۹۱ د رصد ی)، افغانستان با ۵۳.۵ میلیون د لار (رشد  ۶۲ د رصد ی)، قزاقستان با ۴۷.۴ میلیون د لار (کاهش ۱۶ د رصد ی)، ارمنستان با ۳۹.۷ میلیون د لار (بد ون تغییر)، آذربایجان با ۳۷ میلیون د لار (کاهش ۳۱ د رصد ی)، ترکمنستان با ۱۷.۴ میلیون د لار (کاهش ۴۹ د رصد ی)، کویت با ۱۴ میلیون د لار (رشد  ۶۲ د رصد ی)، بحرین با ۸۳۹ هزار د لار (کاهش ۳۲ د رصد ی) و عربستان با ۳۴ هزار د لار به ترتیب د ر جایگاه بعد ی فروش کالا به کشورمان د ر بین همسایگان ایران قرار د ارند .

 ‎د ر جلسه اخیر کمیسیون اقتصاد  سلامت اتاق بازرگانی تهران که با حضور نمایند گان تشکل‌های حوزه سلامت از جمله ‌انجمن تولید کنند گان و صاد رکنند گان محصولات بیولوژیک و انجمن پخش تا انجمن تولید کنند گان و تجهیزات پزشکی برگزار شد ، وضعیت هر یک از این بخش‌ها مورد  بررسی قرار گرفت. د ر این جلسه صرفه‌جویی ارزی صنعت د اروی کشور 14 میلیارد  د لار عنوان شد  و اینکه د ر بهترین حالت اگر قرار باشد  محصولات تولید ی وارد  شود ، هر یک د رصد  کاهش تولید  150 میلیون د لار هزینه به کشور تحمیل خواهد  کرد . رئیس کمیسیون اقتصاد  سلامت اتاق تهران د ر ابتد ای این جلسه با اشاره به ضرورت بازخوانی خد مات و ارزش افزود ه‌ای که بخش د ارو، د رمان و تجهیزات پزشکی ایجاد  کرد ه‌اند  گفت: وقتی محصول جد ید ی تولید  می‌شود ، ارزش افزود ه آن برای بیماران د ر د سترسی و کاهش پرد اخت از جیب و امکان حق انتخاب بخش د رمان و همچنین اثر این تولید ات د ر صرفه‌جویی‌های ارزی برای د ولت و کاهش هزینه‌های بیمه قابل‌توجه بود ه و افزایش‌ چند  د رصد ی قیمت محصولات که آن‌ هم با تاخیر فراوان و به ناچار و به‌د لیل تورم بالای کشور و افزایش نرخ ارز اتفاق می‌افتد  د ر مقابل ارزش افزود ه و صرفه جویی‌هایی که حوزه تولید  برای کشور ایجاد  می‌کند  ناچیز است؛ اما به‌رغم د ستاورد هایی که حاصل شد ه، کمبود  یک قلم د ارو یا افزایش قیمت‌ها موجب شکل‌گیری هجمه به فعالان این حوزه می‌شود . به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، محمد  عبد ه‌زاد ه افزود : هر چند  که نه کمبود  د ارو و نه تغییر قیمت، مطلوب و خواسته د اروسازان و بیماران نیست اما شرایط تورمی کشور و افزایش مستمر بهای تمام شد ه چاره‌ای جز این نمی‌گذارد . ‎او با اشاره به اینکه زمانی نه‌چند ان د ور، د سترسی به د اروهای بیماری‌های صعب‌العلاج و خاص بسیار د شوار، پرهزینه و با مشقت همراه بود ، اد امه د اد : اکنون اما نه‌تنها این د اروها د ر د اخل تولید  می‌شود  که قیمت د اروهای تولید  د اخل به یک‌د هم قیمت اقلام وارد اتی آنها نیز نمی‌رسد .
‎او با بیان اینکه د ر مورد  پرد اخت از جیب مرد م نگرانی‌هایی وجود  د ارد ، افزود : مجموعه د ارو و د رمان کشور همه آنچه د ر توان د ارد  به کار گرفته است که نگرانی‌ها د ر این بخش کاهش پید ا کند . اما نکته جالب توجه اینکه تنها کالا و خد ماتی که به صورت نسیه ارائه می‌شود ، کالاها و خد مات بخش د ارو، بهد اشت و د رمان است. د ر عین حال همه صنوف و صنایع د ر ابتد ای سال افزایش قیمت خود  را اعمال می‌کنند  اما برای بخش د ارو و د رمان این امر به سختی، با تاخیر فراوان و افزایش حد اقلی امکان‌پذیر می‌شود .
‎ قیمت‌گذاری مهم‌ترین مساله تولید کنند گان 
‎د ر اد امه، د بیر انجمن تولید کنند گان و صاد رکنند گان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران گزارشی از چهارمین کنگره و نمایشگاه محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران با عنوان ایران بایو ارائه کرد  که طی روزهای ۱۶ تا ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ د ر هتل المپیک تهران برگزار شد . حسین امیرعضد ی مهمترین مساله تولید کنند گان محصولات بیوتکنولوژیک را «قیمت‌گذاری» د انست و گفت: نحوه قیمت‌گذاری د ر صنعتی که ‌می‌تواند  2 تا 2.5 میلیارد  د لار صرفه‌جویی ارزی ایجاد  کند ، منجر به عد م توسعه می‌شود . ‎‎د ر اد امه این جلسه،‌ مد یر گروه د ارویی شرکت تحقیقاتی و تولید ی سیناژن، گزارشی تحلیلی از قیمت‌گذاری و صرفه‌جویی ارزی و بیمه‌ای د ر حوزه د اروهای بیولوژیک ارائه کرد . ‎ اله حامد ی‌فر گفت: برخلاف د اروهای عمومی، تأمین د اروهای بیولوژیک از بازارهای جهانی به‌راحتی امکان‌پذیر نیست. این د اروها د ارای فرایند  تولید  پیچید ه‌ای هستند  و تولید کنند گان جهانی معمولاً ظرفیت مازاد  برای تأمین فوری ند ارند . تولید  این د اروها از مرحله آغازین تا عرضه نهایی، حد ود  د و ماه و نیم زمان نیازد ارد . بنابراین، د ر صورت عد م تولید  د اخلی، وارد ات آنها با چالش‌های جد ی روبه‌رو خواهد  شد . ‎او توضیح د اد : مطابق بررسی‌های انجام‌شد ه، د ر صورت عد م تأمین د اخلی د اروهای بیولوژیک و وارد ات آنها، کشور د ر سال ۱۴۰۳ مجبور به پرد اخت حد ود  ۲.۸ میلیارد  د لار ارز برای تأمین این د اروها از بازارهای بین‌المللی می‌شد . تولید  د اخلی این د اروها علاوه بر کاهش وابستگی ارزی، موجب د سترسی بهتر بیماران به این د اروهای حیاتی شد ه است. علاوه بر صرفه‌جویی ارزی، تولید  د اخلی برخی از د اروهای بیولوژیک منجر به کاهش هزینه‌های بیمه‌ای شد ه است. به‌عنوان نمونه، میزان صرفه‌جویی بیمه‌ای د اروی سینورا ۷ هزار میلیارد  تومان بود ه و سهم آن از صرفه‌جویی ارزی نیز قابل‌توجه است. همچنین د اروی زیتاکس نیز د ر بازه ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ میزان صرفه‌جویی بیمه‌ای حد ود  ۶ هزار میلیارد  تومانی را به همراه د اشته است. البته برخی ممکن است تصور کنند  که میزان فروش د اخلی د اروهای بیولوژیک معاد ل میزان صرفه‌جویی ارزی آن باشد . اما به‌عنوان مثال، کل فروش د اخلی د اروی زیتاکس طی سه سال گذشته تنها ۱.۱ همت بود ه، د ر حالی که صرفه‌جویی ارزی آن بسیار بیشتر است. ‎حامد ی‌فر با بیان اینکه افزایش ۱۰ تا ۲۰ د رصد ی قیمت برخی د اروهای بیولوژیک د ر بازار د اخلی، به‌ویژه د ر بازار ۱.۸ هزار میلیارد  تومانی، به‌عنوان یک مسئله رسانه‌ای مطرح شد ه است، اد امه د اد : بخش عمد ه‌ای از صرفه‌جویی‌های بیمه‌ای د ر این حوزه به د لیل عد م افزایش سهم پرد اختی بیمه، به‌طور مستقیم به بیماران منتقل نشد ه است. ‎مد یر گروه سیناژن با تاکید  بر اینکه، تولید  د اخلی د اروهای بیولوژیک نقش مهمی د ر کاهش وابستگی ارزی کشور و کاهش هزینه‌های ‌بیمه‌ای د ارد ، اد امه د اد : با این حال، چالش‌هایی مانند  تأمین پاید ار این د اروها، سیاست‌های قیمت‌گذاری و نقش بیمه د ر تعد یل هزینه‌ها باید  مورد  توجه قرار گیرد . پیشنهاد  می‌شود  که سیاست‌های حمایتی از تولید  د اخل همراه با تنظیم صحیح قیمت‌ها و افزایش سهم پرد اختی بیمه‌ها، به‌گونه‌ای باشد  که هم بیماران از د سترسی به د اروها محروم نشوند  و هم تولید کنند گان د اخلی بتوانند  به تولید  پاید ار اد امه د هند .

‎شرکت‌های پخش مظلوم‌ترین مجموعه د ر گروه د ارویی
‎ سید  ابراهیم‌ هاشمی، رئیس هیات مد یره انجمن پخش د ارو و مکمل ایران، نیز د ر اد امه به ارائه گزارشی از حوزه پخش پرد اخت و گفت: همه ذی‌نفعان زنجیره توزیع مسئولیت د ارند  از کیفیت محصولات اطمینان حاصل کنند  و یکپارچگی زنجیره توزیع از تولید کنند ه تا مصرف‌کنند ه نهایی حفظ شود . ‎او د ر اد امه، پنج شاخص موجود  بود ن، تناسب با توان مالی، تناسب با شرایط بیمار، قابل پذیرش بود ن و د سترسی جغرافیایی را به عنوان شاخص‌های عد الت د ر حوزه سلامت مطرح کرد  و افزود : شرکت‌های پخش به عنوان بازوی اجرایی وزارت بهد اشت به اجرای عد الت د ر د سترسی به د ارو د ر تمام نقاط کشور با یک قیمت و با یک کیفیت کمک می‌کنند . به گفته ‌هاشمی، د ر حال حاضر 61 شرکت پخش سراسری فعال و 45 شرکت پخش استانی د ر کشور وجود  د ارد  و 6 شرکت نیز موافقت اصولی د ریافت کرد ه‌اند  که البته وجود  این تعد اد  شرکت د ر این بخش ضرورتی ند ارد . او د ر اد امه، ماند ه مطالبات را یکی از چالش‌های فعالان حوزه پخش د انست و گفت: با افزایش قیمت د اروها، از حاشیه سود  شرکت‌های پخش کاسته می‌شود .

د غد غه مطالبات معوق د ر صنعت تجهیزات پزشکی
‎مریم قاسمی، د بیر انجمن تولید کنند گان و صاد رکنند گان تجهیزات و ملزومات پزشکی، د ند انپزشکی، آزمایشگاهی و د ارویی نیز د ر اد امه این جلسه گزارشی د رباره وضعیت صنعت تجهیزات پزشکی د ر ایران ارائه کرد . ‎قاسمی د ر تشریح وضعیت این صنعت گفت که براساس آمارهای رسمی، میزان صاد رات تجهیزات پزشکی د ر سال‌های گذشته بین ۲۰ تا ۴۰ میلیون د لار بود ه است. البته صاد رات غیررسمی نیز د ر این حوزه وجود  د ارد ، اما آمارهای موجود  عمد تاً بر مبنای صاد رات رسمی محاسبه شد ه‌اند . با وجود  این، متأسفانه، روند  صاد رات د ر سال‌های اخیر کاهش یافته که این موضوع نیازمند  بررسی د قیق و اقد امات حمایتی است. ‎او با اشاره به اینکه صنعت تجهیزات پزشکی به‌طور مستقیم برای حد ود  ۳۵ هزار نفر اشتغال‌زایی ایجاد  کرد ه است، اد امه د اد : با توجه به اهمیت توسعه صنعت تجهیزات پزشکی، ارتقای کیفیت تولید  د اخلی و گسترش بازارهای صاد راتی می‌تواند  این میزان اشتغال را افزایش د هد .