ایران برای هر احتمالی آمادگی دارد
مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در مصاحبه با شبکه خبری «ان بی سی» آمریکا که متن کامل آن به شرح زیر است، با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از طریق عمان در طول ماههای گذشته گفت: ما با حسن نیت مذاکره کردیم، ولی آمریکاییها مطمئنا با سوء نیت مذاکره کردند. تخت روانچی در ادامه تاکید کرد با تاکید بر این که هنوز درب مذاکره و همکاری با آژانس بسته نشده است تاکید کرد. که ما همکاری خود با آژانس را متوقف خواهیم کرد ولی این بستگی به یک سری موارد دارد مثلا اینکه دقیقا چه اقدامی باید انجام دهیم تا یک همکاری منظم و روانی با اژانس داشته باشیم. سفیر ما در وین با دبیرکل در تماس بوده است و موضع ما را برای او مشخص کرده است. وی افزود: ما برای هر احتمالی آماده هستیم و الان هم آماده هستیم. ما هر اقدامی را برای حفاظت از مردمان و ملتمان انجام میدهیم. ما نمیخواهیم دوباره تهدید شویم. به همین دلیل است که گفتهایم ما دیپلماسی را میخواهیم اما بزرگترین مساله برای ما این است که برای این پرسش باید پاسخی از سوی آمریکا داشته باشیم.
تعامل و همافزایی نهادها و جامعه اطلاعاتی کشور تقویت شود
جلسه شورای هماهنگی اطلاعات کشور با حضور حجتالاسلام محسنیاژهای و اعضای جامعه اطلاعاتی کشور برگزار شد. محور اصلی این جلسه، بررسی وضعیت کشور در حوزههای مختلف اطلاعاتی و امنیتی در دوره پساجنگ تحمیلی ۱۲ روزه بود. حجتالاسلام محسنی اژهای طی سخنانی در این جلسه، ضمن قدردانی از مجاهدتهای همه مجاهدان جامعه اطلاعاتی کشور در راستای تثبیت و تحکیم امنیت مردم و خنثیسازی توطئههای پردامنه دشمن و ایادی آن، اظهار کرد: نیروهای خدوم و مجاهد جامعه اطلاعاتی کشور حقیقتاً طی دوران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر و در دوره پساجنگ، مجاهدتهای خاموش بسیاری را به عمل آوردند و توانستند بسیاری از توطئههای ریز و درشت دشمن و ایادی و اذناب او را خنثی سازند؛ این مجاهدتهای هوشمندانه و مبتکرانه همچنان مستمر و مداوم است و قابل قدردانی و تکریم میباشد. وی در ادامه ضمن بیان توصیههایی خطاب به اعضای جامعه اطلاعاتی کشور در راستای اتخاذ تدابیر و تمهیدات مقتضی برای تحکیم امنیت شهروندان، گفت: تعامل و همافزایی نهادها و اعضای جامعه اطلاعاتی کشور و مساعدت آنها به یکدیگر وفق موازین قانونی موجود در راستای تحکیم امنیت شهروندان، یک ضرورت غیرقابل انکار در همه شرایط، از جمله شرایط موجود است.
گروه سیاسی: حضور مقتدرانه و پر ابهت رهبر انقلاب در مراسم عزادارای در حسینیه امام خمینی(ره) همزمان با شب عاشورای حسینی(ع)، نه تنها نگرانیهای یک ملت را تسکین و التیام بخشید، بلکه رو سیاهی و ذلت بر نام مزدوران و خائنان وطن فروشی باقی ماند که طی هفتههای جاری بارها برای بر هم زدن آرامش جامعه ایرانی تلاش کرده بودند. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه و محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور ایران، در میان کسانی بودند که در کنار رهبرعالی این کشور ایستاده بودند. حاضران شعارهایی مانند «زنده باد» و «خونی که در رگ ما است هدیهای به رهبر ماست» سر دادند. به گزارش «تجارت»، در این مراسم حجتالاسلام مسعود عالی در سخنانی با اشاره به درس قیام امام حسین(ع) برای استقامت و ایستادگی در مقابل ظلم، ایران اسلامی را محور جبهه جهانی مقاومت با رهبری ولی امر مسلمین خواند و با اشاره به صهیونیزم جهانی به عنوان محور اصلی جبهه باطل، گفت: ملت ایران براساس آموزههای عاشورا، هیچگاه تسلیم جبهه باطل نخواهد شد؛ زیرا شعار «هیهات مناالذله» را سرمشق خود قرار داده است. در ادامه این مراسم، همچنین محمود کریمی با قرائت اشعار و نوحه در رثای حضرت اباعبدالله علیهالسلام و یاران شهید ایشان به مرثیهسرایی پرداخت. مقام معظم رهبری در پایان این مراسم خطاب به محمود کریمی فرمودند: اگر خسته نمیشوی «ای ایران» بخوان! و وی نوای «ای ایران خدایی» را خواند که این موضوع با واکنش گسترده و مثبت شخصیتها و همچنین عموم مردم در شبکههای اجتماعی روبرو شد.
واکنش چهرههای سیاسی داخلی به حضور مقتدرانه رهبر انقلاب
شخصیتها و مقامات سیاسی حضور رهبر معظم انقلاب در مراسم عزاداری شب عاشورای حسینی در حسینیه امام خمینی (ره) را برای ملت ایران آرامبخش و مقتدرانه توصیف کردند. «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور در واکنش به حضور رهبر معظم انقلاب در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه امام خمینی(ره)، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: حسینیه «ایران» تا همیشه جاودان و پابرجاست. رئیسجمهور در ادامه به بخشی از سرود «ای ایران» اشاره و تاکید کرد: در روح و جان من، میمانی ای وطن. #ای_ایران بخوان.
«محمدرضا عارف» معاون اول رئیسجمهور نوشت: برای ایران و برای مام میهن، ملت امام حسینی ایران یکدل و یکصدا و با انسجام اجتماعی اجازه نخواهد داد خواب شوم بدخواهان ایران تعبیر شود. «محمدجعفر قائم پناه» سرپرست نهاد ریاست جمهوری نیز با بازنشر پیام رئیسجمهور در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: نقشه شوم دشمن صهیون و بدخواهان با همبستگی ملی مثال زدنی مردم نقش برآب شد. «محمدجواد ظریف» معاون سابق رئیسجمهور و وزیر امور خارجه دولتهای یازدهم و دوازدهم نیز نوشت: حضور بیباکانه مقام معظم رهبری در یک گردهمایی عمومی عزاداری، دروغهای وهمآلودی را که کارشناسان مزدور به دیگران القا میکردند، برای همیشه نقش بر آب کرد. وقت آن است که بیدار شویم و بپذیریم که ایرانیان هرگز تسلیم نمیشوند. در سمت درست تاریخ بایستیم و هرگز ایران را تهدید نکنیم. «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه نیز با انتشار تصویری از حضور رهبر انقلاب در حسینیه امام خمینی (ره) نوشت: زیباترین تصویری که بعد از رسیدن به برزیل (برای شرکت در اجلاس سران بریکس) دیدم. با تو می شود دل به دریا زد. «سیدمحمدعلی ابطحی» فعال سیاسی اصلاحطلب نیز نوشت: آقا آمد، با ایران آمد. در اوج بازی روانی دشمن، آرامبخشترین اتفاق، بودنش و دیده شدنش بود. «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه نوشت: بخوان برای ایران، تاریخنگاران خواهند نوشت محرم ۱۴۰۴ تبلور توسلی زیبا به حماسهای ۱۴۰۰ ساله برای پاسداری از حرم ایران شد. و «سیدعطاالله مهاجرانی» وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیز با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: مبارک باد این خردمندی ناب در سوگ سالار شهیدان امام حسین و برادران و فرزندان و یارانش. صلوات الله علیهم. این هم سرود وطن. سرود ایران در شب عاشورا در حضورت امام خامنهای حفظه الله تعالی بیمنه. نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در پیامهای جداگانه که در صفحات شخصی خود منتشر کردند، رهبر معظم انقلاب را رهبر عاشورایی خواندند و حضور مقتدرانه ایشان را در جهت تقویت جبهه حق دانستند. کاربران فضای مجازی محتواهای مربوط به این مراسم را بارها و بارها بازنشر کردند و کلیدواژه «لبیک یا خامنهای» و «قهرمان» (HERO) در فضای مجازی پر تکرار شد.
بازتاب گسترده رسانههای آمریکایی به حضور رهبر معظم انقلاب در مراسم شب عاشورا
حضور حضرت آیت الله سید علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در مراسم عزداری شب عاشورای حسینی علیه السلام در حسینیه امام خمینی (ره) در رسانه های آمریکایی بازتاب یافت. خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در این باره عصر شنبه به وقت محلی نوشت: رهبر عالی ایران، روز شنبه برای نخستین بار از زمان جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، بهصورت علنی در مراسم عزاداری شب عاشورا حاضر شد. تارنمای هیل وابسته به کنگره آمریکا نیز حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی را در شب عاشورای حسینی در حسینیه حضرت امام (ره) به نقل از خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس بازتاب داد و به حضور معظم له در شب عاشورای حسینی (ع) پرداخت. تارنمای یو اس نیوز و بسیاری دیگر از رسانه های آمریکایی نیز حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی را در شب عاشورای حسینی به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس بازتاب دادند.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نیز نوشت: رهبر عالی ایران، روز شنبه برای نخستین بار از زمان آغاز جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، در یک مراسم عزاداری در شب عاشورا شرکت کرد. روزنامه شیکاگو تریبون نیز با بازتاب حضور رهبر معظم انقلاب در شب عاشورای حسینی علیه السلام در حسینیه حضرت امام خمینی (ره) نوشت: رهبر عالی ایران، روز شنبه برای نخستین بار از زمان آغاز جنگ ۱۲ روزه میان اسرائیل و ایران، در مراسم عزاداری شب عاشورا حضور یافت. تارنمای پولیتیکو نیز با بازتاب حضور رهبر معظم انقلاب در شب عاشورای حسینی در حسینیه امام خمینی (ره) نوشت: رهبر عالی ایران هنگام ورود به مسجدی در کنار دفتر و اقامتگاهش در تهران، برای جمعیت شعاردهنده دست تکان داد. گزارشی درباره سخنرانی عمومی او منتشر نشده است و برخی مقامات ایرانی از جمله رئیس مجلس در این مراسم حضور داشتند. اینگونه رویدادها همواره با تدابیر امنیتی گسترده برگزار میشود.
واکنش رسانههای منطقه و اروپایی به حضور مقتدرانه رهبر انقلاب
علاوه بر رسانههای آمریکایی، در سطح منطقه و نیز در سطح اروپا، حضور مقتدرانه رهبر اتقلاب در مراسم عزاداری شب عاشورای حسینی علیهالسلام با واکنش بسیار گسترده همراه شد. شبکه الجزیره گزارش داد: آیتالله علی خامنهای، رهبر عالی ایران، برای اولین بار از زمان آغاز جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل در ۱۳ ژوئن در میان مردم دیده شد. این شبکه افزود: دفتر رهبر عالی ایران تصاویری را منتشر کرد که نشان میدهد این رهبر انقلاب در مراسم عزاداری شب عاشورای حسینی علیهالسلام حضور یافته است.
خبرگزاری رویترز نیز در بازتاب حضور رهبر معظم انقلاب در حسینیه امام خمینی (ره) نوشت: بر اساس ویدئویی که توسط تلویزیون ایران پخش شد، آیتالله علی خامنهای رهبر عالی این کشور روز شنبه در یک مراسم مذهبی شرکت کرد. حضور وی در یک مراسم مذهبی عمومی پس از آن رخ می دهد که رهبر عالی ایران در طول جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل در «مکانی مخفی» حضور داشت. فرانس ۲۴ نیز گزارش داد: آیتالله علی خامنهای رهبر عالی ایران، روز شنبه برای اولین بار از زمان آغاز جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و ایران، در مراسم عزاداری شب عاشورا در انظار عمومی حضور یافت.
نشریه آیریش اگزمینر در این خصوص نوشت: آیتالله علی خامنهای رهبر عالی ایران، برای اولین بار از زمان آغاز جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و ایران، در ملاء عام حاضر شد. عدم حضور رهبر عالی ایران در ملاء عام در طول جنگ، حاکی از تدابیر شدید امنیتی برای وی بود.
شبکه تلویزیونی راشاتودی RT (روسیه امروز) نیز گزارش داد: آیتالله علی خامنهای رهبر ایران، برای اولین بار از زمان آغاز درگیری اسرائیل با ایران در یک مراسم مذهبی مختص روز عاشورا شرکت کرد. . خبرگزاری ریانووستی نیز ضمن انتشار گزارشی، ذیل انتشار ویدئویی از این آیین نوشت: «لحظه (اولین حضور از زمان آغاز مرحله حاد درگیری) حضور رهبر (انقلاب اسلامی) در حسینیه امام خمینی در مراسم عزاداری شب عاشورا». همچنین، وب سایت صهیونیستی اسرائیل هیوم در رابطه با حضور رهبر معظم انقلاب در مراسم عزاداری نوشت: «آیتالله علی خامنهای، رهبر معنوی ایران، برای اولین بار پس از حملات اسرائیل به ایران، در مراسم بزرگداشت روز «عاشورا» شیعیان، در مراسم عزاداری عمومی در حسینیه امام خمینی حاضر شد.»
گروه سیاسی: مسعود پزشکیان رئیسجمهوری در هفدهمین اجلاس سران کشورهای سازمانهای اقتصادی (اکو) در جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: در حالی که در مذاکره قرار داشتیم، رژیم صهیونیستی تجاوزات و حملات وحشیانهای را علیه ما آغاز کرد.
به گزارش «تجارت»، وی تاکید کرد: این اقدامات، نقضی آشکار و فاحش از کلیه موازین و اصول حقوق بینالملل، بهویژه بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد بود و متأسفانه با همراهی ارتش متجاوز آمریکا ادامه یافت. رئیس جمهور گفت: در طول ۱۲ روز حملات، مجموعهای از اقدامات جنایتکارانه علیه نیروهای نظامی خارج از مأموریت، اساتید دانشگاه، شهروندان غیرنظامی، تأسیسات صلحآمیز هستهای تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین زیرساختهای عمومی کشور صورت گرفت که منجر به خسارتهای گسترده انسانی و مادی شد.
نیروهای مسلح ایران، درسی فراموشنشدنی به متجاوزان دادند
پزشکیان بیان کرد: نیروهای مسلح ایران، با استناد به ماده ۵۱ منشور ملل متحد، در چارچوب حق دفاع مشروع از مردم شریف ایران، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور دفاع کردند و با پاسخی قاطع، درسی فراموشنشدنی به متجاوزان دادند.
موضعگیریهای مسئولانه کشورهای منطقه قابل تقدیر است
رئیسجمهور در ادامه سخنرانی در اجلاس سران کشورهای سازمان اقتصادی (اکو) در جمهوری آذربایجان، تاکید کرد: موضعگیریهای مسئولانه کشورهای منطقه به ویژه اعضای سازمان اکو، در بحران اخیر قابل تقدیر است. وی ادامه داد: بسیاری از سازمانها و بلوکهای منطقهای و جهانی، از جمله نشست اخیر وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی مواضع قاطعی در محکومیت حملات علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کردند.
چشمانداز ۲۰۳۵ اکو باید افقهایی مشخص و دستیافتنی ترسیم کند
پزشکیان در ادامه با تاکید بر اینکه چشمانداز ۲۰۳۵ اکو باید افقهایی مشخص و دستیافتنی ترسیم کند، اظهار کرد: برخی از مهمترین این چشماندازها چشمانداز تجاری ۲۰۳۵ است. بیتردید یکی از مهمترین شاخصهای کلیدی عملکرد اکو، شاخص تجارت درونمنطقهای است که متأسفانه تاکنون با ناکامیهایی روبهرو بوده است.
تجارت درونمنطقهای ۸ درصدی به هیچ عنوان قابل دفاع نیست
رئیس جمهور افزود: تجارت درونمنطقهای ۸ درصدی به هیچ عنوان قابل دفاع نیست. یکی از اهداف چشمانداز ۲۰۲۵ اکو، تحقق تجارت آزاد در منطقه بود که همچنان دور از دسترس باقی مانده است. وی گفت: ایران و سایر کشورهای عضو ترانزیت میتوانند در این زمینه نقشآفرینی کنند. از جمله میتوان ترجیحات و امتیازات جدیدی را در بنادر و مبادی ورود و خروج برای این کشورها در نظرگرفت. پزشکیان افزود: اکو میتواند بهعنوان یک مقصد گردشگری متنوع برای هر سلیقهای مطرح شود و این هدف تا پیش از سال ۲۰۳۵ قابل تحقق است.
تاکید بر قدرت بازدارندگی بالای جمهوری اسلامی ایران
در سطحی دیگر، مسعود پزشکیان در حاشیه هفدهمین نشست سران سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو)، در دیدار آقای «الهام علیاف»، از نتایج و دستاوردهای سفر قبلی خود به این کشور در مسیر رفع برخی موانع گسترش روابط فیمابین ابراز خرسندی کرد و اظهار داشت: تقویت تعاملات میان ایران و جمهوری آذربایجان باعث تامین منافع دو کشور و کشورهای منطقه و نیز ارتقای قدرت ما خواهد شد. رئیس جمهور با اشاره به حملات رژیم صهیونیستی به کشورمان در میانه مذاکرات با آمریکا افزود: رژیم صهیونیستی در محاسبات خود حساب ویژهای برای به خیابان آمدن مردم ایران در نتیجه حملات خود باز کرده بود، اما حمایت یکپارچه اکثریت مردم ایران از کشورشان و پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح توطئههای رژیم صهیونیستی را بیاثر کرد؛ قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران امروز در بالاترین سطح است. رئیس جمهور آذربایجان نیز در این دیدار با اشاره به موضع کشورش در محکومیت حملات رژیم صهیونیستی از نخستین ساعات و حمایت از حق مشروع ایران در دفاع از خود تصریح کرد: ملت ایران از این مرحله سخت از تاریخ خود روسفید بیرون آمد.
گروه اقتصاد کلان: در دنیای معاصر، ثبات و پایداری اقتصادی به عنوان یکی از پایههای اصلی امنیت ملی و رفاه اجتماعی شناخته میشود. کشورها در مواجهه با بحرانهای داخلی و خارجی، به ویژه زمانی که با تهدیدات نظامی یا سیاسی مواجه هستند، نیازمند اتخاذ سیاستهایی هستند که بتوانند ضمن حفظ این ثبات، از آسیبهای اقتصادی جلوگیری کنند. به گزارش تجارت، یکی از مهمترین این تهدیدات، جنگ و تنشهای نظامی است که میتواند بازارهای داخلی را با نوسانات شدید و عدم قطعیت مواجه سازد. در چنین شرایطی، تصمیمات سریع، بهموقع و هوشمندانه دولتها نقش تعیینکنندهای در کاهش اثرات منفی این بحرانها بر اقتصاد دارند. جنگ 12 روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی نمونهای بارز از شرایط بحرانی بود که تاثیرات گستردهای بر اقتصاد کشور داشت. این جنگ کوتاهمدت اما حساس، فعالان اقتصادی را در مواجهه با ابهامات و فشارهای فراوان قرار داد و خطر بروز رکود، تعطیلی کسبوکارها و کاهش سرمایهگذاری را افزایش داد. در چنین شرایطی، بسته تسهیلات مالیاتی تصویبشده توسط دولت به عنوان یک واکنش سریع و کارآمد به منظور کاهش فشارهای مالی و روانی بر بخش خصوصی مطرح شد. این بسته تسهیلات مالیاتی، با ارائه راهکارهایی نظیر تمدید مهلت اظهارنامههای مالیاتی، تعدیل اقلام هزینهای ثبت شده در حسابها (اینتاکدها) و کاهش ضرایب سود، به عنوان سپری محافظتی در برابر شوکهای اقتصادی عمل کرد و نقش مهمی در حفظ ثبات اقتصادی و امنیت اجتماعی کشور ایفا نمود. اقتصاد ایران پیش از وقوع جنگ 12 روزه در شرایطی نسبتاً شکننده قرار داشت. تحریمهای اقتصادی، نوسانات نرخ ارز، و مشکلات ساختاری در نظام مالیاتی، فشارهای مضاعفی را بر فعالان اقتصادی وارد میکردند. در چنین فضای پیچیدهای، وقوع یک بحران نظامی به طور ناگهانی میتوانست شوک شدیدی به بازارها وارد کرده و فضای اقتصادی را به سمت رکود و نااطمینانی سوق دهد. یکی از اصول بنیادین اقتصاد کلان، حفظ ثبات اقتصادی و جلوگیری از نوسانات شدید و مکرر در بازار است. این ثبات نقش مهمی در ایجاد اعتماد میان سرمایهگذاران، بنگاهها و مصرفکنندگان دارد. زمانی که تهدیدات خارجی مانند جنگ مطرح میشود، این اعتماد به شدت کاهش مییابد و فعالان اقتصادی به دلیل نگرانی از آینده، سرمایهگذاری و فعالیتهای تولیدی خود را محدود میکنند. این موضوع میتواند به شکلگیری بحرانهای اقتصادی عمیقتر منجر شود که اثرات منفی آن تا سالها باقی بماند. در این شرایط، دولت باید به سرعت وارد عمل شود و با اتخاذ سیاستهایی حمایتی، مانع از تشدید این نااطمینانیها شود.
پیامدهای اقتصادی و روانی تصمیمات حمایتی
تصمیمات دولت برای تصویب و اجرای بسته تسهیلات مالیاتی در دوره جنگ 12 روزه ، نه تنها تأثیرات اقتصادی ملموسی داشت، بلکه بار روانی و استرس فعالان اقتصادی را نیز به شکل قابل توجهی کاهش داد. این پیامدها را میتوان در دو سطح کلان اقتصادی و روانشناختی بررسی کرد. در شرایط بحرانی، مهمترین آسیب، ایجاد عدم اطمینان و افزایش استرس در میان سرمایهگذاران و تولیدکنندگان است. ترس از ناپایداری اقتصاد و فشارهای مالیاتی باعث میشود که بخش خصوصی در اتخاذ تصمیمهای اقتصادی دچار تردید و حتی انفعال شود. بسته حمایتی مالیاتی، با تمدید مهلت اظهارنامهها و کاهش فشارهای مالی، فضایی از اطمینان نسبی را ایجاد کرد که به فعالان اقتصادی این امکان را داد تا برنامههای خود را بازنگری کنند و منابع مالی خود را به جای پرداختهای فوری مالیاتی، صرف حفظ اشتغال، نگهداری خطوط تولید و تهیه مواد اولیه کنند. این اقدام موجب شد تا شرکتها احساس کنند که دولت در شرایط بحرانی در کنار آنها ایستاده است و حمایتهای ملموسی دریافت میکنند. نتیجه این حمایت، افزایش اعتماد فعالان اقتصادی به آینده و تمایل به ادامه فعالیت و حتی توسعه کسبوکارها بود. علاوه بر این نقدینگی در شرایط بحران یکی از مهمترین عوامل حفظ پویایی بازار و جلوگیری از رکود اقتصادی است. بسته تسهیلات مالیاتی به طور غیرمستقیم موجب آزادسازی منابع مالی شرکتها شد، چرا که آنها دیگر مجبور نبودند در بازههای زمانی کوتاه، مبالغ زیادی را به عنوان مالیات پرداخت کنند. این منابع آزاد شده به چرخه تولید بازگشت و به حفظ و افزایش نقدینگی در بازار کمک کرد. افزایش نقدینگی باعث شد تا شرکتها بتوانند به موقع مواد اولیه مورد نیاز خود را تأمین کنند، کارکنان خود را حفظ نمایند و حتی در برخی موارد به سرمایهگذاریهای جدید بیاندیشند. این امر تا حد زیادی از تشدید رکود جلوگیری کرد و به پایداری اقتصاد در دوره بحران کمک نمود. با کاهش فشارهای مالی، بسیاری از کسبوکارها که در معرض خطر تعطیلی قرار داشتند، توانستند به فعالیت خود ادامه دهند. این موضوع اهمیت بسزایی داشت چرا که تعطیلی یک کسبوکار معمولاً تأثیرات منفی گستردهای بر تامینکنندگان، کارکنان و حتی مشتریان آن مجموعه میگذارد. بسته حمایتی مالیاتی مانع از گسترش این تعطیلیها و کاهش اشتغال شد. پیامد روانی مهم دیگر، بازگرداندن امید به اقتصاد و افزایش جسارت سرمایهگذاران بود. حمایتهای دولت باعث شد تا سرمایهگذاران خصوصی اعتماد خود را باز یابند و تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی نشان دهند. این امید و انگیزه میتواند نقش کلیدی در روند بهبود اقتصادی پس از بحران داشته باشد. بسته تسهیلات مالیاتی دولت در دوره جنگ 12 روزه ، با وجود موفقیتهای قابل توجه، همچنان نقاط قوت و ضعف خاص خود را داشت که بررسی آنها میتواند به بهبود سیاستهای مشابه در آینده کمک کند. انعطافپذیری سیاستها یکی از نقاط قوت این بسته مالیاتی بود. دولت با پذیرش انعطافپذیری در سیاستهای مالیاتی، توانست خود را با شرایط غیرمنتظره و بحرانی وفق دهد. تمدید مهلت اظهارنامهها، تعدیل اقلام هزینهای و کاهش ضرایب سود، نمونههای بارز این انعطافپذیری بودند که به کاهش فشار مالی بر بنگاهها منجر شدند. تمرکز بر حمایت از بخش خصوصی از دیگر نقاط این بسته مالیاتی محسوب میشود. حمایت مستقیم و غیرمستقیم از کسبوکارهای کوچک و متوسط که آسیبپذیرتر بودند، باعث شد تا فعالیتهای اقتصادی این بخشها حفظ شود و اشتغال تا حد امکان حفظ گردد. این امر اهمیت ویژهای در حفظ پایداری اقتصاد ملی داشت. آزادسازی نقدینگی و حفظ پویایی بازار آخرین نقطه قوت بسته مذکور به حساب میآید. تصمیمات اتخاذ شده به شرکتها اجازه داد تا نقدینگی خود را حفظ و در چرخه تولید سرمایهگذاری کنند، امری که مانع رکود عمیقتر و تعطیلی زنجیرهای کسبوکارها شد. اما بسته مالیاتی دولت برای جنگ 12 روزه نقاط ضعفی هم دارد که باید به آنها نیز اشاره کرد. عدم کفایت برخی حمایتها برای همه بخشها اولین نقطه ضعف این بسته بود. با وجود حمایتهای مالیاتی، برخی بخشها به ویژه صنایع بزرگ و صادراتی ممکن است از این بسته کمتر بهرهمند شده باشند و فشارهای مالی همچنان پابرجا بوده باشد. این موضوع میتوانست باعث ایجاد نابرابری در حمایتها شود. محدودیت در عمق و گستردگی تسهیلات دومین نقطه ضعف این بسته محسوب میشود. بسته حمایتی مالیاتی بیشتر بر جنبههای مالیاتی تمرکز داشت و شاید نیاز به تسهیلات مالی گستردهتر، اعم از وامهای کمبهره و کمکهای مستقیم مالی برای برخی کسبوکارها احساس میشد. پیچیدگی در اجرای برخی مقررات سومین نقطه ضعف این بسته بود. تعدیل اینتاکدها و ضرایب سود نیازمند نظارت دقیق و اجرای منظم بود که احتمال بروز سوءتفاهم و مشکلات اجرایی را افزایش میداد و در برخی موارد ممکن است باعث تاخیر در دریافت تسهیلات شده باشد. در نهایت عدم پوشش کافی برخی آسیبدیدگان اقتصاد آخرین نقطه ضعف بسته مذکور به حساب میآید. برخی فعالان اقتصادی، به ویژه کسبوکارهای خرد و افراد شاغل در بخشهای غیررسمی، به طور کامل تحت پوشش حمایتی قرار نگرفتند و ممکن است فشارهای اقتصادی برای آنها همچنان ادامه داشته باشد. در نهایت آنچه که میتوان به عنوان جمع بندی بیان کرد این است که در شرایط بحرانی مانند جنگ 12 روزه ایران و رژیم صهیونیستی، اتخاذ سیاستهای حمایتی سریع و هوشمندانه توسط دولتها، مانند بسته تسهیلات مالیاتی تصویبشده، نقش مهمی در کاهش فشارهای مالی و روانی بر بخش خصوصی ایفا کرد. این بسته با تمدید مهلت اظهارنامهها، تعدیل هزینهها و کاهش ضرایب سود، به آزادسازی نقدینگی و حفظ پویایی بازار کمک کرد و مانع از رکود عمیقتر و تعطیلی کسبوکارها شد. این حمایتها علاوه بر کاهش استرس فعالان اقتصادی، اعتماد و امید به آینده را بازگرداند و زمینهساز تداوم و توسعه فعالیتهای اقتصادی شد. با این حال، بسته تسهیلات مالیاتی نقاط ضعفی نیز داشت؛ از جمله عدم کفایت حمایتها برای همه بخشها، محدودیت در عمق تسهیلات، پیچیدگیهای اجرایی و پوشش ناکافی کسبوکارهای خرد و غیررسمی. بررسی این نقاط ضعف میتواند به بهبود سیاستهای حمایتی در بحرانهای آتی کمک کند. به طور کلی، تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد که سیاستهای مالیاتی حمایتی میتوانند نقش کلیدی در حفظ ثبات اقتصادی و امنیت اجتماعی در شرایط بحران ایفا کنند.
گروه اقتصاد کلان: الهام شریعتی، استاد اقتصاد و از فعالان حوزه سیاستگذاری عمومی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: «در مقاطع بحرانی مثل جنگ، همواره نخستین آسیبی که اقتصاد کشور را تهدید میکند، از هم گسیختگی در اعتماد عمومی و برهم خوردن تعادل روانی بازارهاست. آنچه دولت با تدبیر به نمایش گذاشت، اجرای سیاستهای شناور و متناسب با واقعیات میدانی بود که نمونه آن را در تمدید مهلت اظهارنامههای مالیاتی، تعدیل اینتاکدها و ضرایب سود به خوبی میتوان مشاهده کرد. این استاد اقتصاد ادامه داد: تمدید مهلت اظهارنامهها یک پیام روشن برای فعالان اقتصادی بود: فشارهای اداری و قانونی، به نفع بقای مشاغل و ثبات بازار، کاهش یافته است. بسیاری از اصناف و شرکتها در شرایط جنگی با مشکلات نقدینگی، کاهش درآمد و اختلال در زنجیره تأمین مواجه شدند. اگر در چنین زمانی، دولت با اصرار بر دریافت مالیات در سررسیدهای سابق پیش میرفت، زمینه تعطیلی بسیاری از بنگاهها و گسترش بیکاری را فراهم میکرد. وی افزود: تعدیل اینتاکدها و ضرایب سود نیز اقدامی ضروری بود. زیرا بر اساس شرایط بعد از بحران، عملاً امکان سودآوری و پاسخگویی به تعهدات مالیاتی برای بسیاری از مشاغل وجود نداشت. با این تعدیل، دولت نشان داد که صدای بخش خصوصی را شنیده و سعی در حمایت حداکثری از شرایط تولید و اشتغال دارد. این تصمیم شجاعانه کمک کرد از افزایش بیرویه بدهی مالیاتی و ایجاد مخمصه حقوقی برای کسبوکارها پیشگیری شود. شریعتی با اشاره به تجربه سایر کشورها در دوران بحران تصریح کرد: در ادبیات سیاستگذاری عمومی، همواره توصیه میشود دولتها در دوران بحران، انعطاف را جایگزین سختگیریهای معمول کنند تا موتور اقتصاد خاموش نشود. اقدام وزارت اقتصاد ایران را میتوان در ردیف سیاستهای موفق بینالمللی ارزیابی کرد؛ چنانکه در بحران کرونا نیز دولتهای توسعهیافته با سهلگیری مالیاتی، فضای ذهنی کسبوکارها را آرام کردند.این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: گام برداشتن در مسیر اعتمادسازی کمک میکند که فعالان اقتصادی هرگز احساس رهاشدگی نکنند و برنامههایشان را با افق روشنتری پیش ببرند. همین پویایی اقتصادی، در نهایت به ثبات بازار، جلوگیری از نوسانات شدید و حفظ سرمایه اجتماعی که برای هر دولتی گرانبهاترین دارایی است منجر میشود. وی در پایان خاطرنشان کرد: مصوبه اخیر وزارت اقتصاد با تدبیر و درک عمیق از واقعیتها شکل گرفت و اگر این نگرش در سالهای آینده هم حفظ شود، میتوان امیدوار بود که کشور از همه بحرانها با هزینه کمتر و سرعت بالاتر عبور خواهد کرد. تداوم این حمایت و نگاه سیستمی به مسائل مالیاتی، ما را به سمت شکوفایی اقتصادی حتی در سختترین شرایط پیش خواهد برد.
مرتضی افقه
اقتصاددان
امروزه کشور ما در شرایطی ویژه و حساس قرار گرفته است که مدیریت درست آن نیازمند درک عمیق از واقعیتها و اتخاذ تصمیمهای هوشمندانه است. اولین و مهمترین نکتهای که باید مدنظر قرار گیرد، پذیرش شرایط ویژه و خاص کشور در این مقطع زمانی است. از سال ۱۳۹۷ به بعد این شرایط خاص به تدریج شکل گرفت، اما با وقوع جنگ و تحمیل هزینههای سنگین نظامی، اوضاع پیچیدهتر و بحرانیتر شده است. در این دوران، دولت موظف است همانند دیگر کشورهایی که تجربه جنگ داشتهاند، مقتضیات و الزامات دوران جنگ را به طور جدی و دقیق اجرا کند. یکی از مهمترین حوزههایی که در این شرایط باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، بخش تولید است. تولید به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور باید حفظ و تقویت شود تا شاهد کاهش آن نباشیم. متأسفانه در طول ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته، موانع متعددی بر سر راه تولید ایجاد شده است که بسیاری از آنها ربطی به تحریمها یا جنگ ندارند، بلکه ناشی از مشکلات داخلی مانند بروکراسیهای پیچیده، روندهای اداری دستوپاگیر و مدیریتهای ناکارآمد است. این موانع اگر برطرف نشوند، تولید و در پی آن اشتغال با کاهش روبرو خواهد شد که در شرایط فعلی، یک ضربه جدی به اقتصاد و معیشت مردم وارد خواهد کرد. در این میان، دولت باید به صورت ویژه به این مشکلات داخلی بپردازد و با اصلاح نظام اداری و کاهش پیچیدگیها، راه را برای تولید باز کند. تنها در این صورت است که میتوان به حفظ ظرفیتهای اشتغال و تولید امیدوار بود و از کاهش فعالیتهای اقتصادی جلوگیری کرد. از سوی دیگر، وضعیت سرمایهگذاری نیز به شدت متاثر از شرایط جنگی است. طبیعتاً در زمان بحران و جنگ، سرمایهها تمایل دارند از مناطق ناامن فرار کنند و به دنبال فرصتهای مطمئنتر باشند. این موضوع خطر جدی برای اقتصاد کشور است، زیرا کاهش سرمایهگذاری منجر به رکود اقتصادی و توقف پروژههای حیاتی میشود. بنابراین، لازم است دولت با اتخاذ تدابیر ویژه، از خروج سرمایه جلوگیری کند و همچنین با بهرهگیری از منابع داخلی، خلأ ایجاد شده در سرمایهگذاری را پر کند. در حوزه توزیع کالا و خدمات نیز شرایط به گونهای است که هزینهها افزایش یافته و تورم بالا رفته است. این وضعیت باعث کاهش قدرت خرید مردم، به خصوص اقشار پایینتر جامعه، شده و باید دولت به شکلی موثر تضمین کند که نیازهای اساسی مردم تأمین شود. تجارب کشورهای مختلف در زمان جنگ و بحرانهای اقتصادی نشان میدهد که اعمال سیاستهای حمایتی هدفمند از جمله نظارت جدی بر قیمتها و جیرهبندی اقلام ضروری، میتواند به تثبیت وضعیت کمک کند. یکی از نکات مهم دیگر، کاهش تمایل سرمایهگذاران خارجی برای ورود به کشور در شرایط بحرانی است. این امر میطلبد که دولت با مدیریت منابع داخلی، پروژههای نیمهتمام و حیاتی را متوقف نکند و ادامه روند توسعه را تضمین نماید. در این میان، آشنایی با تجربیات جهانی و تطبیق آنها با واقعیتهای داخلی کشور اهمیت فراوانی دارد. نمیتوان نسخههای آماده جهانی را عیناً در کشور پیاده کرد، بلکه باید آنها را با ساختار اجرایی، اداری و فرهنگی کشورمان هماهنگ نمود. از منظر اصلاحات اقتصادی، توجه ویژه به نظام مالی، بانکی، ارزی و مالیاتی ضروری است. سیاستهای کلان باید به گونهای طراحی شود که ضمن حمایت از تولید، معیشت مردم نیز تحت فشار قرار نگیرد. در این راستا، برخی رویکردهایی که طرفداران اقتصاد آزاد پیشنهاد میدهند، در شرایط فعلی کشور قابل اجرا نیستند و ممکن است به جای کمک، باعث آسیب بیشتر به اقتصاد شوند.
جلال خوشچهره
کارشناس مسائل بینالملل
اقدام چهارشنبه (۴ تیر ۱۴۰۴) مجلس شورای اسلامی در تصویب الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی هستهای بازتاب تشدید سوءظنهای تهران به رویکردی است که غرب (تروئیکای اروپایی و ایالات متحده) در همراهی و همسویی پیدا و پنهان با سیاستهای توسعه طلبانه و تجاوزکارانه اسرائیل دنبال میکند..در باور تهران، گزارش جامع رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی هستهای به آخرین نشست شورای حکام این نهاد، بستر ساز عینی و ذهنی تجاوزات نظامی اسرائیل و ایالات متحده به حاکمیت سرزمینی ایران بود. از اینرو تهران میگوید؛ آژانس هستهای با ترک وظیفه اصلی خود که لزوماً ماهیتی فنی و بیطرفانه در نظارت بر فعالیتهای هستهای کشورها دارد، نگرشی سیاسی و جانبدارانه را از راهبردهای غربی درباره ایران جایگزین کرده است. این وضع نشان از تشدید جنگ ارادهها میان دو سوی مناقشهای است که رسیدن به "نقطه تقابل" آن را در جنگ دوازده روزه شاهد بودیم.
حال این پرسشها برجسته است که به رغم استقرار آتشبس در جنگ یاد شده، وضع جدید چگونه تعریف میشود؟ چه خطراتی میتواند آرامش کنونی در پی خاموشی آتش جنگ را تهدید کند؟ و اگر به راستی واشنگتن در تأکید بر استمرار آتشبس و رسیدن به نقطه توافق با تهران اصرار دارد، چه ساز و کاری را برای کاستن از شدت سوءظنها در دستور کار قرار میدهد؟ این درحالی است که تلآویو هر لحظه مستعد آن است که بهگونه گریزپذیر در آرامش کنونی خرابکاری کند. در این صورت آیا تهران میتواند خود را متعهد به آتشبسی کند که طرف مقابل ناقض آن است؟ تهران در کشاکش جنگ دوازده روزه، بر سرعت دیپلماسی و به دست گرفتن ابتکار عمل برای کنترل اوضاع و ایجاد نقطه تعادل در مواضع میان تهران و اروپا _ ایالات متحده افزود. به واقع ایجاد آتشبس در جنگ را میتوان محصول بخش بزرگی از تلاش دیپلماتیک تهران در اینباره به حساب آورد. واشنگتن نیز با استقبال از دیپلماسی، نمایشی از صلح طلبی را بروز داد. اما آیا واشنگتن قادر است به کاستن از دامنه سوءظنهای تهران همت کند؟ آیا تهران میتواند به وعدهها و یا امتیازهای قطره چکانی واشنگتن دلخوش باشد، در حالی که خواستار امتیازهای بزرگ از آن است؟ آیا انگیزه مجلس شورای اسلامی در تصویب تعلیق همکاری با آژانسبینالمللی انرژی هستهای جز این است که نزد تهران بیاعتمادی به نیات غرب قوت بیشتری یافته و نشانی از کاهش آن نیست؟ از اینرو حالا توپ در زمین غرب قرار دارد؛ اگر به راستی قرار بر کشف نقطه تعادل برای رسیدن به توافق است، این غرب است که میبایست ابتکارهای لازم را برای ایجاد اطمینان و یا کاستن از شدت سوءظنهای تهران به صحنه آورد.
گروه صنعت و تجارت: در نشست کمیسیون فاوا اتاق ایران با توجه به بررسی چالشهای ناشی از شرایط جنگ 12 روزه بر لزوم ارائه آموزشهای کوتاهمدت برای ارتقای سواد دیجیتال و توقف استفاده روزانه از فیلترشکنها تأکید شد. در نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران که با هدف بررسی چالشها و راهکارهای اجرایی حوزه فاوا در شرایط بحرانی برگزار شد، تدوین یک سند جامع از آنچه در کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت در راستای ارتقای سطح امنیت در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات لازم است، در دستورکار کمیسیون قرار گرفت.
به گزارش «تجارت»، اعضای این نشست همچنین برگزاری دورههای آموزشی کوتاهمدت به منظور افزایش سطح آگاهی دیجیتال در بین تصمیمگیران کشور را نیز ضروری دانستند. در ابتدای این نشست سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فاوا اتاق ایران از بروز اتفاقاتی در دوران جنگ ۱۲ روزه که پشت سر گذاشتیم، صحبت کرد که مورد انتظار نبوده است. او تأکید کرد: همواره رویکردهای حاکم بر حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایران، سختگیرانه و امنیتی بوده است، بنابراین انتظار نمیرفت که در شرایط بحرانی با برخی محدودیتها و اتفاقاتی که شاهد بودیم، مواجه شویم. پس متوجه شدیم که نگاه امنیتی و این میزان سختگیری در کسبوکارهای دیجیتال و حوزه فاوا نمیتواند مانع از برخی سوءاستفادهها شود.
او از لزوم تغییر نگرشها بر حوزه فاوا سخن گفت و افزود: در گذشته بخش خصوصی و مشورتهایی که داده میشد را نادیده میگرفتند، امروز انتظار داریم که این نگرشها تغییر کند. این فعال اقتصادی با تأکید بر اصل تخصصگرایی در هر حوزه، گفت:، چون تخصص بیارزش شد، نتوانستیم در شرایط خاص جنگی، موفق عمل کنیم، چون آمادگی و توان لازم را نداشتیم. فراموش نکنیم همانطور که بارها گفتهام، جنگهای امروز، جنگ داده است و برای همین حوزه فناوری اطلاعات که بستر هرگونه فعالیت اقتصادی است، به شدت تهدید میشود.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران اثرگذاری سواد دیجیتال را مورد توجه قرار داد و گفت: در روزهایی که پشت سر گذاشتیم، مشخص شد که سواد دیجیتال در سطح کشور پایین است و برای همین نتوانستیم امنیت لازم را در این حوزه حفظ کنیم. امروز باید به این سئوال مردم پاسخ دهیم چرا با وجود اینکه باید امنیت حوزه فاوا را بالا میبردیم، در شرایط جنگی، اینترنت را قطع کردیم؟ آبایی همچنین یکی از چالشها و بسترهای اصلی که منجر به کاهش امنیت این بخش شد را استفاده روزانه از VPNها دانست و ادامه داد: چرا در کشور شرایطی را مهیا کردیم تا مردم برای دسترسی به فضای مجازی مجبور به استفاده از VPN شوند؟ VPN امنیت را مختل میکند و باید برای رفع فیلتر و رهایی از VPN هرچه سریعتر تصمیمگیری کرد.
در بخش بعدی این نشست روسای انجمنهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به بیان تجربیات خود در ۱۲ روز جنگی و آنچه باید ملاک عمل قرار گیرد، پرداختند. در این راستا مسعود رجایی، رئیس انجمن امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات (افتا) بر نقش مشاورهای تشکلها به ویژه در شرایط حاضر برای رفع کمبودهایی که تجربه کردیم، تأکید کرد. به اعتقاد او باید برای کاهش میزان آسیبهای احتمالی، راهکارهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت ارائه داد.
حسین ریاضی، رئیس سندیکای صنعت مخابرات ایران از اهمیت تمرکز هر نهاد و سازمان روی مأموریت و مسئولیت ذاتیاش صحبت کرد و افزود: اگر نهادهای امنیتی فقط روی وظایف خود تمرکز داشتند، در وضعیت بهتری شرایط جنگی را پشت سر میگذاشتیم. نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک از ضربه سنگین بر پلتفرمها و شرکتهای الکترونیک در شرایط جنگی خبر داد و گفت: این شرکتها، چون سرمایه ثابت ندارند و بر پایه بدهی حرکت میکنند در طول جنگ ۱۲ روزه لطمه دیدند و همچنان چشماندازی ندارند.
علی مسعودی، عضو کمیسیون فاوا اتاق ایران ضمن تأکید بر توجه دولت به دیدگاهها و راهکارهای عملیاتی بخش خصوصی از تدوین نقشه راه برای صادرات در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات برای رسیدن به درآمدهای پایدار ارزی، صحبت کرد. داود ادیب، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی و پیمانکاری مخابرات از انسجام و اتحاد بین تشکلیهای این حوزه و ضرورت رسیدن به صدای واحد بین فعالان این بخش سخن گفت و تأکید کرد: دولت با تجربهای که کسب کرد متوجه شد که در حوزه فناوری اطلاعات کاری نمیتواند انجام دهد و اگر بخش خصوصی نباشد، توان ارائه خدمات لازم به مردم در این بخش را ندارد. روزبه بابازاده، رئیس انجمن اینترنت اشیا و علوم داده نیز بر نگاه واقعبینانه به مسائل و رهایی از تعارفها تأکید کرد و گفت: در کشور سازوکار مدیریت بحران، طراحی نشده است. از طرفی تشکلها هم باید در شرایط بحرانی به عنوان دیدهبانها عمل کرده و گزارشهای واقعی، منسجم و کاملی را تهیه کرده و ارائه دهند. از سوی دیگر آموختیم که باید «ما» را تقویت کنیم و انسجام واقعی را شکل دهیم
گروه اقتصادی:بر اساس اعلام مقامات مسئول و مدیران شرکت های هواپیمایی، سرانجام پس از گذشت بیش از ۲۰ روز آسمان کشور از روز شنبه بر روی پروازهای داخلی و خارجی باز شد و بسیاری از مسافرانی که چشم انتظار باز شدن دالان هوایی و نقل و انتقال خود بودند توانستند جابه جا شوند.
در واقع پس از ۲۰ روز وقفه ، نخستین پرواز خارجی در فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) به زمین نشست. این پرواز که متعلق به شرکت هواپیمایی فلایدوبی و از مبدأ امارات متحده عربی انجام شد، با اخذ مجوزهای رسمی و طی هماهنگیهای امنیتی، ایمنی و دیپلماتیک، نخستین پرواز ورودی خارجی به کشور پس از بازگشایی آسمان ایران به شمار میرود و نشانگر آغاز مرحله جدیدی از ثبات در صنعت حملونقل هوایی کشور است. فرود این هواپیما در تهران، نماد روشنی از اقتدار، مدیریت هوشمندانه و بازگشت آرامش به فضای هوانوردی کشور پس از روزهای پرتنش اخیر محسوب میشود. ارائه خدمات به مسافران این پرواز نیز با رعایت کامل ضوابط ایمنی، امنیتی و خدماتی، با موفقیت انجام شد.سازمان هواپیمایی کشوری ضمن اعلام این خبر، تأکید کرد که از این پس و با بهبود شرایط پروازی، پروازهای بینالمللی به مقاصد مشخص و با هماهنگی کامل با مراجع ذیربط از سر گرفته خواهد شد. پروازهای شرکت هواپیمایی «امارات» به ایران، با بازگشایی حریم هوایی از سر گرفته میشود و «فلای دبی» هم اعلام کرد که خدمات کامل به ایران را آغاز کرده است.شرکت هواپیمایی فلای دوبی اعلام کرد که از چهارم جولای (۱۳ تیر)، پروازها به بندرعباس، مشهد و تهران از سر گرفته شده و در ادامه تاکید کرد همچنان وضعیت را رصد می کند و در صورت لزوم ظرفیت پرواز و رزرو بلیط را افزایش داده یا هر جا لازم باشید، بازبینی می کنیم.
به گزارش گروه اقتصادی از سایت نشنال، «فلای دبی» به مشتریان توصیه کرد با مراجعه به سایت این شرکت، از بهروز بودن اطلاعات تماس خود اطمینان حاصل کنند و وضعیت پروازهای خود را قبل از سفر مورد بررسی قرار دهند.شرکت هواپیمایی «امارات» نیز که تمام پروازهای خود به تهران را تا ۹ جولای لغو کرده بود، قرار است از ۱۰ جولای (۱۹ تیر) فعالیت خود را از سر بگیرد.شرکت هواپیمایی «ایر عربیا» نیز اعلام کرد که پروازهای شارجه به تهران و شیراز از روز یکشنبه ۱۵ تیر به بعد برنامهریزی شدهاند؛ این شرکت هواپیمایی اماراتی به مشهد و لار پرواز دارد.«ایر عربیا» هفته گذشته اعلام کرد:« با ادامه باز شدن حریم هوایی منطقهای، به تدریج پروازهایی را که قبلا به حالت تعلیق درآمده بودند، از سر میگیرد و به مشتریان توصیه میشود برای بررسی آخرین بهروزرسانیها و وضعیت پروازهای خود به سایت این شرکت مراجعه کنند.گفتنی است ایران، عراق و اردن پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران در ۱۳ ژوئن، حریم هوایی خود را بستند.»
بازگشایی مسیرهای هوایی در کل کشور
بسته شدن مسیر هواپیماها همزمان با آغاز جنگ تحمیلی ۱۲ روزه ایجاد شده بود که در همین بازه زمانی بسیاری از حاجیان قصد بازگشت به کشور را داشتند که با بسته شدن مسیر هوایی بخش عمده ای از آنها از طریق مرزهای زمینی از کشور عراق و یا با باز شدن مسیر هوایی در شرق کشور بسیاری از آنها از مشهد وارد کشور شده و از آنجا با اتوبوس به شهرهای مبدا بازگشتند.بالاخره با اطمینان از امنیت مسیرهای هوایی در مناطق مختلف روز یکشنبه در جلسه هوانوردی کشور مسیر هوایی در کل کشور بازگشایی شد.
براساس این گزارش پیرو هماهنگی های بین دستگاهی و جلسات متعدد نقش آفرینان صنعت هوانوردی، طی مصوبه کمیته هماهنگی سازمان هواپیمایی کشوری و در نتیجه بررسیهای دقیق امنیتی و ایمنی در شرایط کنونی کشور، فرودگاههای مهرآباد و امام خمینی (ره) به همراه فرودگاههای شمال، شرق، غرب و جنوب کشور مجدداً در چرخه فعالیت قرار گرفتند و آماده ارائه خدمات پروازی به هموطنان هستند.بر اساس برنامهریزی انجامشده، پروازهای داخلی و بین المللی کلیه فرودگاههای کشور به غیر از فرودگاههای اصفهان و تبریز در طول مدت روز از ساعت ۵ صبح الی ۱۸ (عصر) برقرار میگردد.همچنین بلافاصله پس از آماده شدن زیرساختهای فرودگاههای اصفهان و تبریز و در صورت عدم وجود سایر محدودیتها، این دو فرودگاه نیز به شبکه حمل و نقل هوایی کشور خواهند پیوست.در همین راستا آسمان مرکز و نیمه غربی کشور نیز در طول مدت روز از ساعت ۵ صبح الی ۱۸ (عصر) برای عبور پروازهای بینالمللی مجاز گردیده است.گفتنی است کماکان آسمان شرق کشور به صورت شبانهروزی به روی پروازهای عبوری باز و پرواز فرودگاههای شرق کشور بصورت ۲۴ ساعته و طبق روال قبل برقرار است.با توجه به برنامه بازگشت تدریجی پروازها به شرایط عادی از هموطنان عزیز درخواست میگردد که پس از هماهنگی با شرکتهای هواپیمایی و تهیه بلیت، به فرودگاهها مراجعه کرده و ازمراجعه به فرودگاهها بدون بلیت خودداری کننددر همین راستا، سازمان هواپیمایی کشوری با توجه به افزایش تقاضای سفر، تأکید می نماید *بدلیل احتمال سوء استفاده برخی از سایتها و کانالهای جعلی و فاقد مجوز قانونی، از عموم مردم شریف درخواست میشود تنها از طریق شرکتهای هواپیمایی، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و سامانههای آنلاین دارای مجوز رسمی از این سازمان اقدام به تهیه بلیت نمایند و برای اطمینان از اصالت فروشندگان، مسافران میتوانند با مراجعه به درگاه رسمی سازمان هواپیمایی کشوری به نشانی www.caa.gov.ir فهرست کامل دفاتر و سایتهای دارای مجوز را مشاهده و به آنها به صورت مستقیم متصل شوند.سازمان هواپیمایی کشوری با هدف صیانت از حقوق مسافران و حفظ نظم بازار فروش بلیت اعلام میدارد که در برابر هرگونه تخلف اعم از فروش غیرقانونی، گرانفروشی و فریب مسافران از سوی هر یک از عوامل فروش، برخورد قاطع و قانونی خواهد نمود.
بازگشت فرودگاه تبریز به شبکه حمل و نقلی هوایی کشور
درپی انجام بازرسیهای میدانی گسترده طی روزهای ۱۳ و ۱۴ تیرماه سال جاری از باندهای آسیبدیده و ارزیابی دقیق شرایط فنی، عملیاتی و امنیتی فرودگاه بینالمللی شهید مدنی تبریز، با رفع محدودیتهای پروازی و آمادهسازی زیرساختهای کلیدی، مجوز بازگشت این فرودگاه مهم به چرخه خدماترسانی حملونقل هوایی کشور صادر شد. براساس اعلام سازمان هواپیمایی کشوری، فرودگاه تبریز که یکی از شریانهای اصلی هوایی در شمالغرب کشور محسوب میشود، در جریان تجاوزات رژیم غاصب صهیونیستی طی جنگ ۱۲ روزه اخیر، دچار آسیبهایی جدی در بخشهایی از زیرساختها و تجهیزات هوانوردی به خصوص در سطوح پروازی شده بود.پس از چند روز تلاش شبانهروزی متخصصان شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی برای احیای زیرساختهای این فرودگاه، صبح امروز و در پی اعزام تیمهای تخصصی بازرسی و بررسی وضعیت باندها، سامانههای ناوبری و سایر سامانههای حیاتی فرودگاهی، مجوز بهرهبرداری مجدد از این فرودگاه توسط سازمان هواپیمایی کشوری صادر شد.در همین راستا، نخستین پرواز شرکت هواپیمایی آتا به شماره پروازی 6601 از باند ۱۲ چپ فرودگاه تبریز به مقصد استانبول ترکیه با موفقیت انجام شد. این پرواز که پس از توقف ۲۳ روزه پروازهای این فرودگاه عملیاتی شد، نماد بازگشت تدریجی پویایی به آسمان تبریز و ازسرگیری ارتباطات بینالمللی این مرکز مهم هوایی کشور محسوب میشود. فرودگاه بینالمللی شهید مدنی تبریز به عنوان یکی از پایگاههای کلیدی در غرب و شمالغرب کشور، همواره نقشی حیاتی در تسهیل جابجایی مسافران داخلی و خارجی، پشتیبانی لجستیکی، پروازهای عبوری و امدادی داشته و راهاندازی مجدد کامل آن گامی مهم در حفظ پایداری و تابآوری صنعت هوانوردی کشور به شمار میرود.سازمان هواپیمایی کشوری ضمن تأکید بر تداوم نظارتهای میدانی و فنی در این فرودگاه، اعلام کرد تمامی شرکتهای هواپیمایی موظف به رعایت کامل الزامات ایمنی، فنی و حقوق مسافر در پروازهای خود هستند.
مسافران چگونه و از کجا بلیط تهیه کنند؟
در همین راستا هم مهدی رمضانی سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری در گفتوگو با خبرنگاران در خصوص نحوه خرید بلیت در این ایام اظهارداشت: مسافران همزمان با خرید بلیت هواپیما و باز شدن مسیرهای هوایی به نحوه خرید بلیت هواپیما توجه کرده و از سایت های معتبر خریداری کنند.مسافران از دفاتر شرکت های هواپیمایی، دفاتر مسافرت هوایی و سایت های آنلاین مجوز دار رسمی از سازمان هواپیمایی خریداری کنند.لیست تمامی سایت های دارای مجوز در صفحه حقوق مسافر ، به نشانی caa.gov.ir قرار داده شده و مسافران می توانند مراجعه و تهیه کنند.رمضانی گفت: مسافران حتما باید توجه کنند که از مبادی جعلی و فاقد مجوز با توجه به شرایط کنونی خرید نکنند.زمان خرید بلیت باید در بازه زمانی ۵ صبح تا ۱۸ عصر باشد چراکه به غیر این بازه زمانی پروازی انجام نمی شود. همچنین دیروز هم صانعی معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری در یک برنامه تلویزیونی در پاسخ به این سوال که مردم برای خرید بلیت چه کاری باید انجام دهند؟ گفت: پیشنهاد من به مردم عزیز این است که حتماً برای خرید بلیت به شرکتهای هواپیمایی و درگاههای الکترونیکی که از قبل مشخص شده، مراجعه کرده و بهتر است از روشهای قبلی مانند مراجعه به فرودگاه و خرید بلیت خودداری کنند.وی ادامه داد: برای تهیه بلیت به سایتهای معتبر و منابعی که خود سازمان هواپیمایی کشوری معرفی کرده، مراجعه کنند و با بلیت های خریداری شده، به فرودگاه بیایند.
نشریه آمریکایی با اشاره به تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه چندین کشور منطقه از جمله ایران نوشت: «اسرائیل در منطقه منزویتر و منفورتر از قبل شده است.» یک نشریه آمریکایی با اشاره به جنایات شدت گرفته رژیم صهیونیستی علیه چندین کشور منطقه از جمله ایران، تحلیلی درباره انزوای فزاینده این رژیم اشغالگر نوشت. در همین راستا نشریه آمریکایی «نیویورکتایمز» گزارش کرد: «واکنش نظامی بیرحمانه نتانیاهو به حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، نگاهها به اسرائیل را به عنوان یک کشور منفور و رهبری آن را متهم به نسلکشی و جنایات جنگی و مورد تحقیر برخی از رهبران جهان تثبیت کرده است. در نظرسنجیهای جهانی، اکثر مردم دیدگاه منفی نسبت به اسرائیل دارند.» نشریه آمریکایی تصریح کرد: «در غزه، جنگ علیه حماس تلفات ویرانگری داشته است، دهها هزار نفر را کشته و بیش از یک میلیون نفر را بیخانمان و گرسنه گذاشته است. بخش بزرگی از این منطقه محصور به ویرانه تبدیل شده است. فقر و ناامیدی بیداد میکند. صدها سرباز اسرائیلی نیز کشته شدهاند و مقامات معتقدند که حدود ۲۰ اسیر زنده پس از ۶۳۱ روز هنوز در تونلهای حماس زندانی هستند.» نیویورکتایمز افزود: «اقدامات اسرائیل، اجماع ۲ حزبی و مستحکم در ایالات متحده برای دفاع از اسرائیل را از بین برده است. اکنون، حمایت از آن به موضوعی به شدت بحثبرانگیز در کنگره تبدیل شده است، موضوع بحثها و اعتراضات خشمگینانه در دانشگاهها و محرک افزایش حوادث یهودستیزانه در ایالات متحده و سراسر جهان. فضای سیاسی به شدت قطبی شده است. بسیاری از حامیان اسرائیل هرگونه انتقادی را به عنوان نفرت یهودستیزانه محکوم میکنند، در حالی که مخالفان سیاستهای اسرائیل قول میدهند ساکت نشوند.» نشریه آمریکایی با اشاره به دستاوردسازیهای سیاسی مقامات رژیم صهیونیستی حتی از شکستهای نظامی خود نوشت: «در داخل اسرائیل، تصمیم به اولویت دادن به پیروزیهای نظامی بر بازگشت اسرا، بسیاری از مردم را عمیقاً ناراحت کرده است و خشونت، حسننیت متحدان و همسایگان اسرائیل را تضعیف کرده است.» با این وجود، نیویورکتایمز ادعا کرد: «با این حال، بسیاری از اسرائیلیها از چشمانداز آیندهای استقبال میکنند، حتی اگر این به معنای نگاه منفی بقیه جهان به آنها باشد.» این ادعا درحالی است که هر شب تصاویر تازهای از اعتراضات گسترده در سرزمینهای اشغالی منتشر میشود.
خشم فزاینده مردم جهان از رژیم صهیونیستی
با این وجود نشریه آمریکایی اذعان کرد: «اما ۲۰ ماه جنگ در همه جهات عواقبی داشته است. نسل دیگری از فلسطینیهایی که تحت اشغال زندگی میکنند، شاهد رادیکال شدن برخی برای مبارزه با اسرائیل خواهند بود. اسرائیل موج جدیدی از افکار عمومی جهانی را در انتقاد از اهداف و روشهای خود ایجاد کرده است.» نیویورکتایمز با اشاره به اعتراضات جهانی در حمایت از فلسطین تصریح کرد: «شنبه اخیر، هزاران معترض طرفدار فلسطین در میدان راسل در مرکز لندن تجمع کردند. پیام آنها "به نسلکشی پایان دهید. مسلح کردن اسرائیل را متوقف کنید. گرسنگی دادن به غزه را متوقف کنید." بود.» این تجمع توسط کمپین همبستگی با فلسطین که در سال ۱۹۸۲ تأسیس شد، سازماندهی شده بود. پیش از عملیات طوفان الاقصی، این گروه انگلیسی ۶۵ هزار عضو داشت؛ اما اکنون، به اذعان نیویورکتایمز، این گروه بیش از ۳۰۰ هزار عضو دارد. ۲ سال پیش، ۶۵ شعبه فعال در شهرها و شهرستانهای اطراف بریتانیا وجود داشت. امروز، بیش از ۱۰۰ شعبه وجود دارد.» نشریه آمریکایی تصریح کرد: «جنبش فعالان برای منزوی کردن و انتقاد از اسرائیل سالهاست که وجود دارد. شرکتها اقدام گستردهای برای قطع روابط با اسرائیل انجام ندادهاند، اما جنگها به این جنبش شتاب تازهای بخشیده است. شرکتی که فروشگاههای زنجیرهای مواد غذایی بریتیش کوآپ، یکی از بزرگترین فروشگاههای زنجیرهای این کشور را اداره میکند، هفته گذشته اعلام کرد که خرید اقلام از اسرائیل را متوقف خواهد کرد و آن را به فهرست کشورهای سرکش اضافه خواهد کرد.» نیویورکتایمز افزود: «در یک نظرسنجی که ماه گذشته توسط موسسه تحقیقاتی پیو از ۲۴ کشور در سراسر جهان منتشر شد، نظرات منفی در مورد اسرائیل افزایش یافته است. در ۲۰ کشور، بیش از نیمی از مردم گفتند که دیدگاه نامطلوبی نسبت به اسرائیل دارند. در هشت کشور، استرالیا، یونان، اندونزی، ژاپن، هلند، اسپانیا، سوئد و ترکیه، بیش از ۷۵ درصد این دیدگاه را داشتند.» نشریه آمریکایی تصریح کرد: «برای اسرائیل، اثرات موجی این موضوع در خلیج فارس احساس شده است، جایی که قبل از ۷ اکتبر، کشورهایی مانند عربستان سعودی مایل به برقراری روابط دیپلماتیک و اقتصادی با اسرائیل بودند. اکنون، اکثر تحلیلگران معتقدند که با طولانی شدن جنگ غزه، امیدها برای روابط عادی به شدت کاهش یافته است، تا حدی به این دلیل که کشورهای خلیج فارس ایده روابط دیپلماتیک را به حل مسئله فلسطین گره زدهاند. حل این مسئله بیش از همیشه ناممکن به نظر میرسد.»
نیویورکتایمز در ادامه نوشت: «تنها ۴۶ درصد از آمریکاییها در آخرین نظرسنجی گالوپ از اسرائیل حمایت کردند که کمترین تعداد از زمان شروع این نظرسنجی توسط این شرکت در ربع قرن پیش است. یک سوم از پاسخدهندگان در ایالات متحده گفتند که با وضعیت اسفناک فلسطینیها همدردی میکنند، که این رقم در سال ۲۰۰۳ تنها ۱۳ درصد بود.» نشریه آمریکایی اذعان کرد: «در سراسر جهان، خشم از اقدامات اسرائیل در غزه عمدتاً به صورت اعتراضات مسالمتآمیز با درخواست پایان جنگ و همچنین با ستایش از اقدامات حماس ابراز شده است. از طرفی بسیاری از نظرسنجیها نشان دادهاند که دانشجویان غیریهودی با فلسطینیها همدردی میکنند، در حالی که یهودیان در بسیاری از دانشگاهها میگویند که احساس طرد شدن و انزوای اجتماعی میکنند.» نیویورکتایمز افزود: «تظاهرات مسالمتآمیز گاهی اوقات به خشونت کشیده شده و در برخی از معتبرترین دانشگاههای آمریکا به درگیری با پلیس منجر شده است. در سال ۲۰۲۴، بیش از ۱۰۰ نفر در دانشگاه کلمبیا پس از فراخوان پلیس برای برچیدن آنچه سازماندهندگان آن را "اردوی همبستگی با غزه" نامیده بودند، دستگیر شدند.» نشریه آمریکایی با تلاش دولت آمریکا برای سرکوب حامیان فلسطین تصریح کرد: «دولت ترامپ با استفاده از بخشهای دانشگاهی، دانشگاهها را به عدم پاسخگویی به یهودستیزی متهم کرده است. اما قانونگذاران دموکرات میگویند ترامپ برای منافع سیاسی، اوضاع را بزرگنمایی میکند.»
نتانیاهو خشمگین است
نیویورکتایمز همچنین با اشاره به افزایش فشارهای دیپلماتیک بر کشورهای حامی رژیم صهیونیستی تأکید کرد: «مدتها قبل از ۷ اکتبر، اسرائیل هدف محکومیت رسمی بینالمللی قرار گرفته بود. در طول دههها، سازمان ملل متحد دهها قطعنامه در انتقاد از اسرائیل تصویب کرده است.اما این محکومیت شدت گرفته است، زیرا سازمانهای بینالمللی و رهبران جهان بارها از اسرائیل خواستهاند که ارتش خود را مهار کند و به جنگ در غزه پایان دهد.» نشریه آمریکایی نوشت: «در سال ۲۰۲۴، اسپانیا، نروژ و ایرلند رسماً کشور فلسطین را به رسمیت شناختند، حرکتی تند اما عمدتاً نمادین که برای فشار آوردن به اسرائیل جهت توقف جنگ طراحی شده بود. امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، به روشنی اعلام کرده است که قصد دارد به زودی همین کار را انجام دهد. نیویورکتایمز در آخر تصریح کرد: «موضع ماکرون و اقدامات سایر رهبران اروپایی، اعضای دولت نتانیاهو را خشمگین کرده است. اما بسیاری از اسرائیلیها این انتقاد را نادیده میگیرند، برای آنها نظر جامعه جهانی بی اهمیت است.»
رسانه آمریکایی نوشته دولت این کشور به دلیل کمک به تقویت دفاع رژیم صهیونیستی در پی جنگ ۱۲ روزه آن با ایران و در چارچوب منابع محدود، تصمیم گرفته ارسال برخی تسلیحات و مهمات راهبردی به اوکراین را متوقف کند، اگرچه این امر موجب تضعیف دفاع اوکراین خواهد شد و حامیان ترامپ را متعجب کرده است. جیسون ویلیک ستوننویس واشنگتنپست در گزارشی مطرح کرد که دولت آمریکا به دلیل نیاز به تمرکز بر تقویت دفاع رژیم صهیونیستی در چارچوب منابع محدود، تحویل برخی از انواع تسلیحات به اوکراین را متوقف کرده است. ویلیک نوشته تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای حمله به ایران، حامیان او را بهتزده کرد که مداخله در امور سایر کشورها را نامناسب میدانند. در عین حال، به گفته این روزنامهنگار، ترامپ این هفته با متوقف کردن تحویل انواع کلیدی تسلیحات به متحد دیگر آمریکا، یعنی اوکراین، طرفداران سیاستهای سختگیرانه را ناامید کرد. ویلیک افزود: در ظاهر، این دو تصمیم ناسازگار به نظر میرسند اما در واقع، دو روی یک سکه هستند. اکنون چالش اصلی در سیاست خارجی آمریکا این است که تعهدات دفاعی واشنگتن در سراسر جهان از توان نظامی آن فراتر رفته است. به نوشته ویلیک، این ناهمخوانی، رهبری آمریکا را مجبور میکند تا «به دنبال مصالحه باشد و بین اولویتهای مختلف سیاست خارجی انتخاب کند». این روزنامهنگار در یادداشت خود برای واشنگتنپست نوشت که برای ترامپ، «ارائه حمایت حداکثری از اسرائیل در عین آسیبپذیرتر رها کردن اوکراین از منظر سیاسی و استراتژیک جذاب است». او توقف تحویل موشکهای سامانه دفاع هوایی پاتریوت به کییف را با این واقعیت مرتبط دانست که این موشکها «به اسرائیل کمک کردند تا خسارات ناشی از حملات ایران را در جنگ ۱۲ روزه کاهش دهند». آمریکا همچنین از آنها برای محافظت از پایگاه هوایی خود در قطر در جریان حمله تلافیجویانه ایران در ۲۳ ژوئن استفاده کرد. ایران در پاسخ به تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران که از ۲۳ خرداد آغاز شد و تا ۳ تیر ادامه داشت، طی عملیات «وعده صادق ۳» با حملات ترکیبی پهپادی و موشکی اهداف معین امنیتی، نظامی و راهبردی را در اراضی اشغالی هدف قرار داد. موشکهای ایران با موفقیت از پدافند چند لایه رژیم صهیونیستی که مجهز به سامانههای دفاع هوایی پاتریوت و «تاد» بود، عبور و به هدف اصابت کردند. نیروهای مسلح ایران همچنین طی عملیات «بشارت فتح» پایگاه هوایی «العدید» آمریکا در قطر را در پاسخ به حملات متجاوزانه واشنگتن به تاسیسات اتمی ایران مورد حمله موشکی قرار دادند. واشنگتنپست گزارش داد که ویلیک در ادامه مدعی شد که «در نتیجه توزیع قدرت نظامی محدود آمریکا توسط ترامپ، اسرائیل ممکن است به قیمت اوکراین پیروز شود». او افزود: ترامپ همچنین درگیریهای کوتاه با نتایج نهایی، مانند جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و ایران را به درگیریهای طولانی و نامشخص، مانند دفاع اوکراین در برابر روسیه ترجیح میدهد و از همه مهمتر، ایران از روسیه مجهز به سلاح هستهای ضعیفتر است. ادعای ستوننویس واشنگتنپست در پی این مطرح شده است که در ۲ ژوئیه، روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که آمریکا تحویل موشکهای پاتریوت، مهمات هدایت شونده «جیامالآراس»، موشکهای هدایت شونده «هلفایر»، سامانههای موشکی قابل حمل «استینگر» و تعدادی از تسلیحات دیگر به اوکراین را متوقف خواهد کرد. در همین حال، ترامپ در سوم ژوئیه گفت که واشنگتن همچنان به ارائه کمکهای نظامی به کییف ادامه میدهد اما از این اصل پیروی میکند که خود آمریکا نیز به تسلیحات نیاز دارد.