ثبت تراز مثبت ۳ میلیارد دلاری بخش کشاورزی در سال گذشته
وزیر جهاد کشاورزی از مثبت شدن تراز بخش کشاورزی به میزان ۳ میلیارد دلار در سال گذشته خبر داد و گفت: خودکفایی کامل و صد در صدی در تامین گوشت قرمز از جمله برنامههای آتی این وزارتخانه است و در این زمینه مرکز اصلاح نژاد دام نقش ویژه دارد. غلامرضا نوری با قدردانی از اقدامات همه بخش های تولید و عرضه محصولات کشاورزی و مواد غذایی طی دفاع مقدس 12 روزه، این تلاش های جهادی و همراهی وطن پرستانه مردم همه برنامه ریزی های دشمن برای به مخاطره انداختن امنیت و آرامش مردم در زمینه مواد غذایی را با شکست مواجه کرد و کمبودی در تامین کالاهای اساسی رخ نداد. وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه رخدادهای اخیر بار دیگر اهمیت امنیت غذایی را بیش از پیش آشکار ساخت، تاکید کرد: باید با سرعت بیشتری برای تکمیل و استحکام امنیت غذایی با تکیه بر خودکفایی برنامه ریزی و اقدام کنیم. وی در بازدید از مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور، تصریح کرد: خودکفایی کامل و صد در صدی در تامین گوشت قرمز از جمله برنامههای آتی این وزارتخانه است و در این زمینه مرکز اصلاح نژاد دام نقش ویژه دارد.
رشد صادرات ایران به روسیه در بهار ۱۴۰۴
هادی تیزهوش تابان، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در مورد وضعیت تجارت زمینی ایران و روسیه در دوره جنگ ۱۲ روزه، گفت: بر اساس بررسیهای میدانی بهعملآمده در شهرستان مرزی آستارا که از جایگاه ویژهای در حوزه تجارت با روسیه برخوردار است، در میزان مبادلات تجاری میان دو کشور تغییر معناداری ایجاد نشده است. رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در مورد میزان تجارت ایران و روسیه در بهار امسال گفت: طبق آمار اداره گمرک آستارا، طی سه ماهه اول سال ۱۴۰۴ به میزان ۲۷۴ هزار و ۷۰ تن کالا به ارزش ۱۴۵ میلیون و ۲۶۷ هزار و ۹۸ دلار از طریق گمرک ریلی و زمینی آستارا صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۱۸ درصد از لحاظ وزنی رشد داشته و به مقصد کشورهای روسیه، آذربایجان، بلاروس، اوکراین، قزاقستان و ... ارسال شده است. وی در مورد واردات کالا از روسیه نیز گفت: طی مدت مذکور به میزان ۵۴ هزار و ۹۱۰ تن کالا به ارزش ۴۴ میلیون و ۶۶۱ هزار و ۸۳۹ دلار از طریق سه گمرک ریلی، زمینی و دریایی آستارا وارد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به میزان ۳۶ درصد از لحاظ وزنی کاهش داشته است.
صدور ۹۰ مجوز سرمایهگذاری
خارجی در خلال جنگ۱۲روزه
معاون وزیر اقتصاد گفت: در خلال حملات ۱۲ روزه، جلسه هیئت سرمایهگذاری خارجی را تشکیل دادیم و نزدیک ۹۰ مجوز سرمایهگذاری خارجی صادر کردیم. ابوالفضل کودهئی با بیان این که در برابر جنگ و تحریم باید از انعطاف لازم برخوردار باشیم، گفت: انشاءالله پس از تحولات اخیر شاهد قدرتافزایی خواهیم بود. وی از بررسی و گزینشِ سناریوهای مختلف و ابزارهای لازم در برابر هر بحرانی سخن گفت و افزود: متنوعسازی در کانالهای جذب و ورود سرمایه صورتگرفته است. همچنین از ابزارهای دیپلماسی اقتصادی استفاده کرده و از تأمین مالی نوین بهره خواهیم برد که شامل اقتصاد دیجیتال و دولت هوشمند خواهد بود. به گفته کودهئی ایران به تمام کشورهای سرمایهگذار خوش آمد میگوید؛ ولی اولویت راهبردی ما به کشورهایی اختصاص مییابد که امکان سرمایهگذاری بالاتری داشته باشند که کشورهای همسایه و آنهایی که دارای روابط راهبردی با ایران هستند، در اولویت قرار میگیرند. وی نگاه سرمایهگذاری را رو به آینده توصیف و تأکید کرد از همه ابزارهای قانونی و اقتصادی در حوزه بینالملل استفاده خواهیم کرد تا تأمین سرمایه خارجی محقق شود و درهمتنیدگی اقتصادی میان ایران و کشورهای همسایه و سایر کشورها را در بر گیرد.
برآورد ۱۵۸ میلیارد تومان خسارت
به خودروها در جنگ ۱۲ روزه
رئیس شورای عمومی سندیکای بیمه گران ایران با بیان اینکه بیش از ۲ هزار خودرو در سراسر کشور برای ارزیابی خسارت ناشی از جنگ ثبت شده اند، گفت: ارزش ریالی خسارات اولیه این خودروها حدود ۱۵۸۰ میلیارد ریال برآورد شده است.علی جباری با تشریح روند ارزیابی خسارات و حمایت ویژه دولت از آسیبدیدگان حملات اخیر رژیم صهیونیستی و پوشش های بیمه ای ارائه شده اظهار داشت: در سطح بینالمللی، شرکتهای بیمه از پوشش خسارات ناشی از جنگ معاف هستند اما د ر حملات اخیر رژیم صهیونیستی، ایران با اتخاذ رویکردی متفاوت و با تشکیل جلسهای فوری به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی، دو هدف اصلی تداوم ارائه خدمات بیمهای بدون وقفه و ایجاد آرامش خاطر برای مردم در خصوص سرمایههایشان را دنبال کرد. وی افزود: پس از این جلسه، اقدامات فنی و محاسباتی لازم صورت گرفت و از روز چهارم جنگ، پوشش بیمهای برای خسارات جنگی به منازل مسکونی و خودروها از سوی بیمه ایران ارائه شد. جباری با بیان اینکه در تهران حدود 70 تا 80 هزار بیمهنامه با پوشش جنگ صادر شده گفت، شهروندان میتوانند با مراجعه به شعب سراسر کشور، بیمهنامههای آتشسوزی منازل و بیمه بدنه خودرو را به پوشش جنگی مجهز کنند.
120 ردیف تعرفه به فهرست
ترخیص درصدی افزوده شد
۱۲۰ ردیف تعرفه قطعات منفصله و واسطه ای انواع خودروی سواری و تجاری، موتورسیکلت به فهرست ترخیص درصدی افزوده شد. اضافه شدن 120 ردیف تعرفه قطعات منفصله و واسطه ای انواع خودروی سواری و تجاری، موتورسیکلت و دوچرخه به فهرست ترخیص 90 درصدی درصدی به گمرکات سراسر کشور ابلاغ شد. بر این اساس مهمترین چالش ترخیص کالاها دریافت اسناد مرتبط با تخصیص ارز میباشد که صاحب کالا میتواند 90 درصد کالا را ترخیص و 10 درصد ما بقی را در زمان ارائه اسناد تخصیص ارز از گمرک ترخیص کند.
فراخوان فورد برای بیش از ۸۵۰ هزار خودرو
شرکت خودروسازی فورد موتورز برای بیش از ۸۵۰ هزار دستگاه خودرو در آمریکا، به دلیل نقص فنی، فراخوان داد. اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراهها در آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد شرکت فورد موتور، برای ۸۵۰ هزار و ۳۱۸ دستگاه خودرو به دلیل نقص احتمالی پمپ سوخت کمفشار که میتواند باعث از کار افتادن موتور شود، فراخوان داد. این فراخوان شامل مدلهای خاصی از لینکلن آویاتور، «فورد اف ۱۵۰»، خودروهای موستانگ و سایر خودروها میشود. اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراهها در آمریکا تخمین میزند که ۱۰ درصد از خودروهای مشمول فراخوان، این نقص را دارند. رگولاتور ایمنی خودرو آمریکا اعلام کرد که یک پمپ سوخت معیوب، میتواند جریان سوخت از باک به موتور را کاهش دهد و باعث خاموش شدن موتور و افزایش خطر تصادف شود.
گروه صنعت و تجارت: بر اساس آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سهماهه نخست امسال ۹۶۵ میلیون دلار طلای خام وارد کشور شده که نسبت به بهار پارسال رشد ۲ برابری را نشان می دهد.
به گزارش «تجارت»، در شرایطی که تجارت خارجی ایران در فصل بهار ۱۴۰۴ با افت نسبی همراه بوده، طلا بار دیگر به یکی از اقلام کلیدی وارداتی کشور تبدیل شده است. بر اساس آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سهماهه نخست امسال ۹۶۵ میلیون دلار طلای خام وارد کشور شده؛ در حالی که در مدت مشابه سال گذشته تنها ۶.۶ تن طلا به ارزش ۴۷۶ میلیون دلار به کشور وارد شده بود. به این ترتیب، ارزش واردات طلای خام طی یک سال، نزدیک به دو برابر افزایش یافته است.
نکته قابل توجه آنکه افزایش چشمگیر واردات طلا در حالی رقم خورده که مجموع واردات ایران در بهار امسال با کاهش مواجه بوده است. در این مدت، ۹ میلیون و ۱۳ هزار تن کالا به ارزش ۱۳ میلیارد و ۲۹ میلیون دلار وارد کشور شد که در مقایسه با بهار ۱۴۰۳ از نظر وزنی ۴.۳۵ درصد و از نظر ارزشی ۱۱.۷۳ درصد کاهش داشته است. در چنین شرایطی، رشد واردات طلا را باید استثنایی معنادار در روند کاهشی تجارت خارجی کشور تلقی کرد.
طلای خام؛ ابزار رفع تعهد، سپر تورم
در ظاهر، افزایش واردات طلا میتواند ناشی از افزایش تقاضای داخلی برای زیورآلات یا داراییهای امن باشد. اما در واقع، آنچه واردات طلای خام را در ایران متمایز میکند، نقش آن در فرآیند رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان است. بر اساس مقررات موجود، برخی صادرکنندگان میتوانند بهجای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات، با واردات طلا، تعهدات ارزی خود به بانک مرکزی را تسویه کنند. این سازوکار در سالهای اخیر مورد استقبال فعالان تجاری قرار گرفته و طلا را به یکی از مسیرهای غیرمستقیم بازگشت ارز به کشور تبدیل کرده است.
در کنار این بعد ارزی، افزایش واردات طلا ممکن است بازتابی از تقاضای روبهافزایش برای طلا به عنوان دارایی ضدتورمی در فضای بیثبات اقتصادی باشد. در سالهای اخیر، طلا جایگاه ویژهای در سبد دارایی خانوارها یافته و به دلیل رکود بازارهای موازی مانند مسکن و سرمایه، به پناهگاه امنتری برای حفظ ارزش داراییها تبدیل شده است. همچنین یکی دیگر از عوامل کلیدی افزایش واردات طلا، مصوبه هیئت دولت در آذرماه ۱۴۰۱ بود که با هدف تسهیل واردات شمش طلا به کشور به تصویب رسید. این مصوبه، با کاهش تعرفهها و سادهسازی فرآیندهای اداری مرتبط با واردات طلا، بستر قانونی لازم برای افزایش واردات را فراهم کرد؛ موضوعی که در آمارهای دو سال گذشته بهوضوح دیده میشود.
در سایه تحریمهای اقتصادی و محدودیتهای شدید انتقال ارز نیز طلا به عنوان یک دارایی بینالمللی و قابل مبادله، جایگزینی برای سیستمهای مالی رسمی شده است. واردات طلا در عمل میتواند بخشی از راهکار کشور برای حفظ ذخایر ارزشمند و دور زدن محدودیتهای بانکی و مالی تلقی شود. طلا این امکان را فراهم میسازد که بدون اتکا به نظام بانکی جهانی، انتقال ارزش و ذخیرهسازی ثروت بهصورت فیزیکی انجام گیرد.
تعادل بازار و دغدغه تخصیص منابع
افزایش عرضه طلای خام در بازار داخلی میتواند به تعادل قیمتها و جلوگیری از رشد بیرویه قیمت طلا و سکه کمک کند؛ موضوعی که در شرایط تورمی میتواند به نفع مصرفکنندگان و سرمایهگذاران داخلی تمام شود. اما در مقابل، اختصاص نزدیک به یک میلیارد دلار از منابع ارزی کشور برای واردات طلا، آنهم در شرایط کاهش واردات کالاهای صنعتی، مواد اولیه و ماشینآلات، میتواند نگرانیهایی در خصوص اولویتبندی واردات و فشار بر تراز ارزی کشور ایجاد کند.
با این حال، در صورتی که این واردات در چارچوب تسویه تعهدات ارزی یا مدیریت بازار داخلی صورت گرفته باشد، میتوان آن را بخشی از یک راهبرد مقطعی در مواجهه با شرایط خاص اقتصادی و ارزی کشور دانست.
طلای خام، فراتر از زینت
افزایش دو برابری واردات طلای خام در بهار ۱۴۰۴، آن هم در شرایطی که واردات کلی کشور روندی نزولی داشته، نشان از جایگاه راهبردی این فلز گرانبها در اقتصاد ایران دارد. از نقش آن در رفع تعهد ارزی صادرکنندگان گرفته تا جایگاهش بهعنوان پناهگاه امن در برابر تورم و نااطمینانیهای اقتصادی، طلا اکنون در تقاطع سیاست و اقتصاد ایستاده است. باید دید در ماههای آینده، این روند ادامه خواهد یافت یا سیاستگذار مسیر متفاوتی را برای مدیریت تجارت خارجی کشور انتخاب خواهد کرد.
گروه صنعت و تجارت: وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: دولت از تصدیگری خارج میشود، زیرا هیچگاه متصدی خوبی نبوده است. کار دولت سیاستگذاری است و باید بخش خصوصی را یاری کند. به گزارش «تجارت»، محمد اتابک، روز پنجشنبه ۱۹ تیر در نشست تخصصی با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی اصفهان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اظهار کرد: این شهدا باعث اقتدار کشور و ایجاد آبرو در تراز بینالمللی برای کشور شدند. اتفاقی که در این ۱۲ روز افتاد باعث شد عزت ایران و ایرانی در دنیا بیشتر شود و ما این را مدیون سرداران، دانشمندان و مردم عزیزی هستیم که خونشان را برای اعتلای کشور تقدیم کردند. وی افزود: اعتقاد من این است که انسجام و تصمیمات به جا و درست فرماندهی کل قوا بود که کشور را نگه داشت. کشوری که وقتی برخی فرماندهان نظامی خود را از دست داد، اما در کمتر از ۲۴ ساعت پاسخ دندان شکنی به دشمن داد که دشمن متوجه شد تمام محاسباتش اشتباه است.
دولت باید بهسرعت شروع به واگذاری کند
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره اینکه گفته شد دولت اقتصاد را تحویل بخش خصوصی بدهد، بیان کرد: بهعنوان مثال، ۱۶ درصد از فولاد مبارکه برای دولت مانده است و دولت در حال واگذاری سریع آن است. اعتقادم براین است که دولت در تصدیگری وارد نشود و باید بهسرعت شروع به واگذاری کند، اما این پروسه یک روزه نمیتواند انجام شود. اتابک درباره مشکلات صنعت غذا گفت: در طی این مدت جنگ ۱۲ روزه، صنعت غذا هر درخواستی که درباره وزارت صمت داشت، خارج از نوبت انجام شد و از این به بعد نیز در بعضی صنایع میتوان این کار را انجام داد.
سیاستهای ارزی کشور نباید جلوی سیاستهای تجاری را بگیرد
وی در مورد مشکلات ارزی نیز اذعان کرد: ما محدودیت ارزی داریم. امسال میزان صادرات غیر نفتی ۵۷ میلیارد بوده است که از این رقم، میزانی مرتب به بانک مرکزی ارسال میشود. ما درباره ارز حاصل از صادرات با بانک مرکزی این توافق را داریم که بانک مرکزی اجازه استفاده از ارز اشخاص را در تالار دومش بدهد، اما هنوز عملیاتی نشده است. وزیر صمت ادامه داد: سیاستهای ارزی کشور نباید جلوی سیاستهای تجاری را بگیرد. در حال حاضر این مشکل وجود دارد که بسیاری از تجار به لحاظ سیاستهای ارزی دچار مشکل هستند.
اصفهان حدود ۱۱ درصد صنعت کشور را تشکیل میدهد
اتابک درمورد فولاد و درصد عوارض آن نیز اذعان کرد: این موضوع به مجموعه شورای عالی معادن ربط دارد و مصوب شده و به زودی ابلاغ میشود. وی اظهار کرد: ما اعتراض خود را برای عنوان بالا رفتن هزینههای تولید در مجموعه دولت داریم، اما چون همه صنعتگران اینجا هستند یک مطلب را بگویم، ما با این میزان تولید هنوز پایینترین قیمتهای منطقه را داریم، اما اشکال کار این است که ما FS کارخانهها را روی ۳۰۰ روز کارکرد نوشتیم و با گاز و برقی که قطع میشود میزان تولید کارخانه به این میزان نمیرسد، بنابراین در این زمینه هم ما باید پیگیری کنیم هم شما از ما مطالبه کنید. وزیر صمت درمورد ستاد تسهیل بانک مرکزی در رابطه با صنایع دستی افزود: شما باید انتظار بازگشت میزانی از نرخ ارز را داشته باشید که مربوط به مواد است. اصل صنایع دستی به دستمزد است، اما شما همه را درخواست میکنید. اتابک بیان کرد: اصفهان حدود ۱۱ درصد صنعت کشور را تشکیل میدهد. ۵/۶ درصد ارزش افزوده در استان اصفهان است.
صنعتی شدن یکسری مزایا و یکسری معایب دارد
وی ادامه داد: صنعتی شدن یکسری مزایا و یکسری معایب دارد. نمیتوانیم بگوییم میخواهیم گردش اقتصادی داشته باشیم، اما کنار آن فضای سبز بیشتر و آلودگی صفر داشته باشیم. واقعیت این است که صنعت باید به سمت حداکثر فیلتراسیون برود. من اصرار دارم که تمام کارخانجات با محیط زیست هماهنگ باشند و گردوغبار را کنترل کنند. واقیعت این است که استان اصفهان، استانی صنعتی است و نیاز است حداکثر سختگیری را در مورد صنایع داشته باشد. وزیر صمت افزود: ۸۴ شهرک صنعتی در استان اصفهان داریم و این میزان نسبت به آلمان بیشتر از ۱۰ برابر است، بنابراین باید سعی کنیم از شهرکها بهینه استفاده کنیم، چون زیرساختهای مربوط به آن هزینه دارد. اتابک ادامه داد: میزان اشتغالی که در شهرکهای صنعتی وجود دارد، قابل توجه است، اما میزانی که از زمین استفاده میکنیم و امکاناتی که داریم به سختی ۶۰ درصد میشود و حجم زیادی از زمینها میماند و هزینهها به کارخانهها تحمیل میشود.
قیمت خودروهای وارداتی با توجه به افزایش نرخ دلار بالا نمیرود
وی درباره اولویتبندی واردات خودروها نیز گفت: آنچه که ما امروز بهعنوان واردات در نظر گرفتیم نسبت به آنچه که سال گذشته بوده، حدود ۱۰ درصد بالاتر است و ما صلاح نمیدانیم که قیمت خودروهای وارداتی را با توجه به افزایش نرخ دلار بیشتر از این بالا ببریم. باید بتوانیم خودروی رقابتی تولید کنیم و تولید داخل را ترویج کنیم، اما اگر نخواهیم رقابتی کنیم متاسفانه اتفاقی که برای بازار داخلی میافتد، اتفاق خوبی نیست.