به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با آمدن فصل تابستان و زرد شدن گیاهان مرتعی خطر آتش سوزی در جنگلها و مراتع کشور افزایش مییابد. آتش سوزیهایی که ۹۵ درصد آن سهوی و ۱۰ تا ۱۵ درصد آن عمدی است که به دلیل ناآگاهی اتفاق میافتد. رعایت نکاتی ساده درصد زیادی از آتش سوزی هکتارها جنگل و مرتع جلوگیری خواهد کرد.
کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در حال آماده سازی طرحی برای اطفاء حریق در جنگلها و مراتع هستیم. وزارت جهاد کشاورزی یک بخش هوایی دارد که با همکاری سازمان برنامه و بودجه قرار هست این بخش را برای اطفاء حریق تجهیز کنیم.
او افزود: طبق تفاهم نامهای که بین سازمان جنگل ها، ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت کشور امضا شد، باید تجهیزات به خصوص بالگرد در اختیار سازمان جنگلها قرار گیرد که تاکنون انجام نشده است و در حال پیگیری هستیم.
وحید جعفریان مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در بررسیهای صورت گرفته در خصوص آتش سوزیهای جنگلها و مراتع کشور عامل ۹۵ درصد این آتش سوزیها انسانی است و عوامل طبیعی مانند رعد و برق و صاعقه فقط ۵ درصد نقش داشته است.
او افزود: یکی از علتهای آتش سوزی در جنگلها و مراتع پسماندها و زباله هاست که در طبیعت رها میشوند از جمله همین بطریها که مانند ذره بین عمل میکند به این شکل که با تابش خورشید بر روی بطری در مرتع خشک در یک لحظه باعث تمرکز انرژی گرمایی روی خاشاک خشک شده و گیاهان خشک را به آتش میکشد.
این مقام مسئول ادامه داد: روشن کردن آتش در عرصههای منابع طبیعی یکی دیگر از عوامل مهم آتش سوزی در جنگلها و مراتع است به طوری که در صورت خاموش نشدن کامل آتش در عرض چند دقیقه هکتارها جنگل و مرتع دچار حریق میشود.
مسعود منصور رییس سازمان جنگلها مراتع وآبخیزداری کشور در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران صنعت تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در ۳ ماهه اخیر ۷۵۰ فقره حریق در جنگلها و مراتع کشور اتفاق افتاده است که ۷۰ درصد آن در عرصههای مرتعی و ۲۰ تا ۳۰ در صد آن در عرصههای جنگلی بوده است.
او با بیان اینکه ۷۰ درصد این آتش سوزیها در مناطق زاگرس روی داده است، افزود: بیشترین حریق در استانهای کهگیلویه و بویر احمر، خوزستان، بوشهر، ایلام، فارس و کرمانشاه گزارش شده است.
رییس سازمان جنگلها مراتع وآبخیزداری کشور ادامه داد: از آنجا که عامل ۹۵ در صد آتش سوزیها در عرصههای منابع طبیعی انسانی است آگاهی رسانی به گردشگرانی که به قصد تفریح به طبیعت میروند در پیشگیری از این حریقها ضروری است.
منصور با اشاره به اعتبار ناچیز سازمان جنگلها و مراتع برای اطفاء حریق اظهار بیان کرد: سازمان جنگلها و مراتع یک ردیف اعتباری برای حریق دارد که بسیار ناچیز و برای آتش سوزیهای متعارف و معمولی قابل استفاده است و در صورت آتش سوزی در سطح وسیع نیازمند خدمات هوایی هستیم که در این خصوص با کمبود مواجه هستیم.
او ادامه داد: آنچه در طرح جامع پیشگیری و اطفاء حریق جنگلها و مراتع کشور بر اساس ماده ۳۸ قانون برنامه ششم پیش بینی شده موضوع تجهیزات اطفاءهوایی است که در دسترس سازمان جنگلها و مراتع نیست.
منصور گفت: برای تامین تجهیزات اطفاء حریق انفرادی مانند لباس، کفش، دستکش وهمچنین دیگر وسایل اطفاء حریق مانند دمندهها و آتش کوب نیز مشکلاتی داریم که در حال رفع آن هستیم.
رییس سازمان جنگلها مراتع و آبخبزداری کشور در پایان تصریح کرد: آسیبهای محیط زیستی و منابع طبیعی منتظر اعتبارات نمیمانند؛ بنابراین ضرورت دارد تجهیزات اطفاءحریق به خصوص بالگردها هر چه سریعتر در اختیار سازمان جنگلها و مراتع قرار گیرد.
با فرارسیدن تابستان احتمال آتش سوزی در مراتع وجود دارد به همین دلیل مسئولان باید با توجه به لزوم حفظ و حراست از محیط زیست دست به اجرای راهکارهای عملیاتی برای حفظ و حراست از منابع طبیعی بزنند.
انتهای پیام/