خبرگزاری مهر- گروه استانها: انتقاد یک دولتی از دولتی دیگر آن هم در جایگاههای متفاوت این روزها به بحث نخست افکار عمومی لرستان تبدیل شده است، معاون عمرانی استانداری لرستان، طی سخنانی که در خبرگزاری مهر منتشر شد گفت: «قولهای نوبخت در بحث تأمین ماشینآلات، اعتبارات راهها، ساماندهی رودخانهها، پلها و… بعد از وقوع سیلاب عملی نشد.»
به محض انتشار این اظهارات سطوح مختلف مدیریت استان، رسانهها و افکار عمومی واکنشهای متفاوتی نشان دادند، اما واکنش روابط عمومی استانداری لرستان در نوع خود جالب بود.
در اطلاعیه استانداری لرستان آمده است: «در پی انتشار خبری در فضای مجازی با تیتر «وعدههای نوبخت برای تأمین اعتبارات سیلاب عملی نشد»، در گفتگوی تلفنی با معاونت امور عمرانی استانداری لرستان، مهندس امیری اینگونه اظهار داشت؛ هیچ گونه مصاحبه یا گفتگویی با خبرگزاری مهر مبنی بر عملی نشدن وعدههای دکتر نوبخت صورت نپذیرفته است.
گفتنی است که صحبتهای وی در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان با حضور دکتر پورمحمدی معاون اقتصادی و هماهنگی امور برنامه و بودجه و به ریاست دکتر خادمی استاندار بوده است که ضمن ارائه گزارش جامع از روند اجرای پروژهای عمرانی و تقدیر و تشکر بابت افزایش اعتبارات پروژهای آسیب دیده از سیل، تخصیص به موقع و قابل توجه آنها در سال ۹۹، درخواست اختصاص اعتبارات خسارات سیل فروردین و اسفند و در ادامه تحقق کامل مصوبات سفر دکتر نوبخت معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه به استان در این خصوص را داشته است.
لازم به ذکر است صحبتها و رایزنیهای صورت گرفته با دکتر پورمحمدی صرفاً در راستای جذب اعتبارات بیشتر برای استان انجام شده و بحثی در مورد عدم تحقق وعدههای دکتر نوبخت در کار نبوده است.»
اما خبرگزاری مهر برای روشن شدن ابعاد ماجرا و اطلاع افکار عمومی بخشهایی از فایل صوتی صحبتهای معاون عمرانی استانداری لرستان را منتشر میکند؛ اظهاراتی که روابط عمومی استانداری آن را تکذیب کرده است!
اما گلایههای مسئولان در مورد عدم تحقق وعدههای نوبخت و تأمین خسارات ناشی از سیل به اظهارات گودرز امیری محدود نمیشود، دیگر مسئولان استان نیز در برهههای مختلف به این موضوع اذعان کردهاند.
کمبود اعتبار بازسازی تأسیسات آبی خسارت دیده در سیل فروردینماه
رضا میرزایی مدیرعامل سابق شرکت آب منطقهای لرستان در اخرین اظهارات با بیان اینکه در سیل ۱۲ فروردین ماه ۶۴۶ میلیارد تومان به تأسیسات آبی این شرکت شامل بندهای انحرافی و کانالهای آبرسان، شبکههای آبیاری، سدها و ایستگاههای پمپاژ خسارت وارد شد، افزود: جهت جبران خسارات وارده به تأسیسات آبی فقط مبلغ ۴۴ میلیارد تومان به ما ابلاغ شده که تخصیص آن نیز ۵۰ درصد است.
میرزایی با ناکافی خواندن اعتبار تخصیصی جهت بازسازی تأسیسات آبی خسارت دیده از سیل تصریح کرد: با این وضعیت بخشی از کشاورزان ما در فصل آبیاری آتی نمیتوانند از تأسیسات آبی خسارت دیده آبگیری کرده و تنها ممر درآمدی خود را نیز از دست میدهند.
وی، گفت: در سفر بیست و سوم مهر ماه سال جاری دکتر نوبخت به لرستان و بازدید ایشان از مناطق سیل زده پلدختر، مقرر شد که مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان جهت ساماندهی ۱۲۷ نقطه اضطراری و اولویتدار رودخانههای استان به شرکت آب منطقهای تخصیص داده شود، ولی با گذشت حدود ۶ ماه از تاریخ فوق هنوز این اعتبار ابلاغ نشده است.
در انتظار ابلاغ اعتبار برای مرمت آثار تاریخی
سید امین قاسمی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان هم در این رابطه با بیان اینکه در سیلاب فروردین ماه ۹۸، بالغ بر ۵۷ میلیارد تومان به آثار و بناهای تاریخی لرستان خسارت وارد شد، اظهار داشت: مکاتبات فراوانی برای پرداخت این میزان خسارت صورت گرفت، منتها حفاظت آثار تاریخی در اولویت دولت نبود، بیشتر بحث معیشت، مسکن و… سیل زدهها در اولویت قرار گرفت.
وی با بیان اینکه طرحهای ما به هیئت دولت رفته، مصوب هم شده است، افزود: اعتبارات که ابلاغ شود ما خیلی سریع سعی میکنیم که مرمت نهایی را انجام دهیم.
حوزه راهها در انتظار ابلاغ اعتبار
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای لرستان نیز با بیان اینکه از مجموع ۱۴۰ پروژه حوزه سیلاب، ۸۵ مورد به بهره برداری رسیده است، گفت: ما بقی به صورت میانگین ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، برای دیوارهای حائل درخواست اعتبار کردهایم ظاهراً کارهای آن در حال انجام است، منتظریم ابلاغ اعتبار صورت گیرد تا این دیوارهای حائل را شروع کنیم.
شرفی، تصریح کرد: همچنین برای تعدادی از پلهای بزرگ منتظر ابلاغ اعتبار هستیم.
وی افزود: در مجموع امیدواریم تا شهریورماه اقدامات مرتبط به سیلاب بهتر خود را نشان بدهد و بتوانیم حداقل رضایت مردم را جلب کنیم.
از هزار و ۱۰۰ میلیارد تنها ۲۳۰ میلیارد تخصیص یافته است
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای لرستان هم با بیان اینکه سیلاب هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به حوزه راه استان وارد کرد، گفت: از این میزان ۲۳۰ میلیارد تومان تخصیص یافته است، بقیه این اعتبار هنوز ابلاغ نشده است.
شرفی، بیان داشت: سیلابی که در استان لرستان اتفاق افتاد، سیلاب بزرگی بود و اعتباراتی که نیاز دارد باید متناوب اختصاص پیدا کند، اینکه ما بگوییم در یک بازه زمانی یک ساله همه خساراتها را جمع کنیم نه از لحاظ اجرایی و نه از لحاظ اعتباری امکان پذیر نیست، این اعتبارات باید مستمر باشد، حداقل تا دو تا پنج سال آینده من معتقدم که اعتبارات سیلاب باید ادامه پیدا کند.
وی، افزود: قرار است که نزدیک ۶۰۰ میلیارد تومان به استان ابلاغ شود که در صورت تخصیص بخشی از خرابیها را میتوانیم دوباره جبران کنیم.
برای جبران خسارتهای سیلاب اسفندماه مبلغی پرداخت نشده است
سید موسی خادمی استاندار لرستان نیز گفته است: سیلاب اسفند ماه ۹۸ از نظر حجم خسارات مشابه سیل فروردین ماه ۹۸ بود که به دلیل تمهیدات انجام شده و هماهنگیهای لازم بین دستگاههای عضو ستاد مدیریت بحران، میزان خسارات در زیر ساختها تا حدودی کاهش یافته است.
وی، تصریح کرد: پس از وقوع سیل، پیگیریها و گزارشات لازم به مراکز رسمی اعلام شده ولی متأسفانه تاکنون برای جبران خسارات اخیر مبلغی به استان پرداخت نشده است که در جلسهای موضوع پیگیری جبران خسارتها و جمع بندی توسط دستگاههای اجرایی و نظارتی و هماهنگیهای لازم به صورت جدی مطرح شد.
براساس این گزارش، سیل فروردین ماه ۹۸ بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان خسارت به بخشهای مختلف مسکن، زیرساختها، راهها و… وارد کرد که به دنبال سیلاب اسفندماه ۹۸ نیز بیش از دو هزار میلیارد تومان خسارت به زیرساختهای لرستان وارد شد.