کد خبر: ۱۳۹۴۰۹
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۲
آیا سایر تدابیر امنیتی و قضایی برای محدود کردن شهروندان، این‌طور با تاخیر و تعارف بوده است؟

سلامت نیوز: دیروز 422 نفر و روز قبلش 440 نفر به فوتی‌های کووید 19 در ایران اضافه شد. گزارش روزانه وزارت بهداشت حکایت از آن دارد که در شبانه‌روز 12 تا 13 آبان 422 نفر از مبتلایان کووید‌19 در کشور فوت کرده‌اند و با فوت این تعداد بیمار، آمار کل متوفیان این بیماری ویروسی در کشور به 36 هزار و ۱۶۰ نفر افزایش یافته است.

سلامت نیوز به نقل از روزنامه اعتماد ،به گزارش افزایش نگران‌کننده فوت روزانه کرونا در کشور در حالی است که با وجود اجرای محدودیت‌های صنفی در کشور از هفته گذشته، به دلیل تاخیر غیرقابل توجیه دولت برای اجرای محدودیت‌های سخت‌گیرانه در بسیاری استان‌ها و مراکز استان پرخطر و از جمله تهران، حداقل تا اوایل آذر نمی‌توانیم در بسیاری استان‌ها و از جمله تهران، انتظار کاهش آمار فوت یا مراجعات مبتلایان کووید‌19 به مراکز درمانی را داشته باشیم چنانکه در گزارش دیروز سخنگوی وزارت بهداشت هم، آمار شناسایی مبتلایان جدید و بستری‌ها، حتی در مقایسه با ماه گذشته، همچنان عدد بسیار بالا و بسیار نگران‌کننده‌ای بود. سیماسادات لاری دیروز در این گزارش روزانه اعلام کرد:

«تا ظهر ۱۳ آبان 8 هزارو 932 بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و از این تعداد 3 هزار و 294 نفر بستری شدند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶۳۷ هزار و ۷۱۲ نفر رسید در حالی که 5 هزار و 378 نفر از مبتلایان در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. این تاکید تمام کارشناسان حوزه سلامت است که آمار فوت کووید 19 در کشور پایین نخواهد آمد مگر آنکه مردم طرز نگرش خود را عوض کنند و مثل مردم سایر کشورها بپذیرند که تا مدت طولانی، ناچارند لحظه‌های زندگی خود را با رعایت توصیه‌های بهداشتی و استفاده از ماسک و شست‌وشو یا ضد‌عفونی مکرر دست‌ها با آب و صابون یا محلول ضدعفونی بگذرانند.

اما این میان دولت‌ها باید چه کنند؟ آیا قرار نیست مسوولان دولت هم از نگرش یک‌بعدی خود دست بردارند و کمی به عملکرد خود رجوع کنند و ببینند چطور و چرا آمار فوتی که تا 3 یا 4 ماه قبل، کمتر از 100 نفر بود حالا مهار شکسته و به بالای 400 نفر در روز رسیده است؟ مصداق بسیار مشخص را می‌شود از نگاهی به برنامه‌های تلویزیون مثال زد. مسوولانی که از بدنه دولت به برنامه‌های خبری تلویزیون می‌آیند- غیر از مسوولان وزارت بهداشت که از اول تا آخر برنامه و بدون توجه به هر مقدار فاصله اجتماعی، ماسک بر صورت دارند- بعد از گذشت چند ثانیه به مجری برنامه می‌گویند «حالا که فاصله‌مان از هم زیاد است، با اجازه شما من ماسک را از صورتم برمی‌دارم.»

این حرف یعنی نقض همان تاکیداتی که دولت هر روز از مردم می‌خواهد به آن پایبند باشند و چرا؟ چون تاکید مسوولان وزارت بهداشت هر روز این است که ویروس در فضای بسته قدرت مانور بیشتری دارد و قابلیت انتقال و ماندگاری‌اش هم بیشتر است. مگر استودیوهای ضبط برنامه‌های تلویزیون، جایی غیر از فضاهای بسته است؟ چطور مسوولان دولتی انتظار دارند خودشان در فضای بسته بدون ماسک باشند چون مثلا نفس‌شان می‌گیرد یا ژست‌شان به هم می‌خورد یا صدای‌شان به خوبی شنیده نمی‌شود اما از مردم می‌خواهند در مترو و اتوبوس که آنجا هم فضای بسته‌ای همچون استودیوهای ضبط تلویزیون است، الزام استفاده از ماسک را رعایت کنند؟ در اولین روزهای شیوع بیماری در کشور، در گزارشی از شهر قم و به نقل از شهروندان ساکنان این شهر مذهبی نوشت که شهر در یک سکوت رنگ گرفته از ترس فرو رفته است.

چرا امروز، شهر قم باید ظرف یک شبانه‌روز شاهد فوت 15 مبتلای کووید 19 باشد؟ مدیرکل سازمان بهداشت جهانی در دومین ماه پس از شیوع جهانی کووید19 خطاب به تمام دولت‌ها هشدار داد که «لغو زودهنگام محدودیت‌های تردد در سطح جامعه، کشورها را با فجایع غیرقابل جبران مواجه خواهد کرد.» مسوولان دولت، با کدام توجیه بهداشتی، ابتدای اردیبهشت ماه تصمیم گرفتند محدودیت سفرهای بین‌استانی را لغو کنند و آیا برای لغو این محدودیت‌ها مشورتی با وزیر بهداشت و سایر مسوولان حوزه سلامت انجام شد؟

چرا امروز مردم با بدبینی از تمایل دولت به ایجاد ایمنی گله‌ای می‌گویند درحالی که اپیدمیولوژیست‌های همکار با دولت، بارها تکرار کرده‌اند که فرضیه «ایمنی جمعی» در کل جهان منسوخ و مردود شده است؟ چرا امروز، مسوولان دولتی، از جریمه و اعمال قانون برای برگزار‌کنندگان مراسم عروسی و عزا و هر گونه تجمع می‌گویند اما ماشین عروس گل زده همچنان در خیابان‌ها و جاده‌ها تردد دارد و مراسم عمامه‌گذاری طلاب در حوزه علمیه ورامین که از شهرهای قرمز استان تهران هم هست، برگزار می‌شود و هنوز هیچ مسوول دولتی نتوانسته برگزار‌کنندگان تجمع چند صد نفری در مشهد را مواخذه و بازخواست کند که چطور به دلایل سیاسی و عقیدتی حاضر شدند، جان چند صد هزار نفر را به خطر بیندازند؟

چطور بعضی چهره‌های خاص که از بسته بودن حرم رضوی فریاد وامصیبتا سر داده بودند، موفق شدند حرم را بازگشایی و زیارت را آزاد کنند آن هم درحالی که وزیر بهداشت با حضور در جمع مسوولان استانی خراسان‌رضوی این هشدار را داد که «هر زائری به علت آزاد شدن زیارت حرم مطهر امام رضا مبتلا شود و فوت کند، همه ما در مرگ او مسوول هستیم» و با وجود این هشدار، حرم مطهر امام رضا(ع) زودتر از آنکه باید، بازگشایی و زیارت آزاد شد و محدودیت تردد بین‌استانی زودتر از آنکه باید لغو و محدودیت فعالیت اصناف غیرضروری زودتر از آنکه باید منتفی شد؟ دلیل همه این اقدامات، ناشی از ضعف شدید نظارت‌ها و دست‌های گسترده در عرصه تصمیم‌گیری و ناتوانی دولت از جبران خسارات معیشتی مردم است.

مشکل در کشور ایران این است که مسوولان دولتی هیچ‌گاه سعی نکردند خود را جای مردم بگذارند و تصور کنند اگر یک خانواده مستاجر که شغل ثابت و درآمد پایداری ندارد و باید آخر ماه علاوه بر اجاره خانه‌ای که به سبب ناکارآمدی دولت، افزایش‌های نجومی داشته، خرج و معاش زندگی را هم داشته باشد، چطور باید با خانه‌نشینی و بیکاری امرار معاش کند؟ دولت از کدام سبد خود می‌خواست و می‌توانست به این خانواده نان و خرج معاش برساند که این خانواده خانه‌نشینی را تحمل کند و به توصیه‌های دولت احترام بگذارد؟ یکشنبه شب، مسوولان اصناف به برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر آمده بودند و از صاحبان مشاغلی می‌گفتند که به دلیل 8 ماه تعطیلی، خانه خراب شده‌اند و مسوولان وزارت بهداشت هم در همین برنامه از تخلف اصناف می‌گفتند.

کدام‌شان حق دارند و مقصر این حجم بالای تخلف کیست و چیست؟ در حالی که هنوز تعداد زیادی از بیکار ‌شدگان کرونا که بیمه‌پرداز تامین اجتماعی هم بوده‌اند، نتوانسته‌اند بیمه بیکاری کرونا را بگیرند، چطور می‌شود انتظار داشت مردم خانه‌نشینی را تحمل کنند آن‌هم در حالی که مزد هیچ کارگر و کارمندی در طول 8 ماه گذشته اضافه نشده غیر از همان افزایش مصوب سالانه ولی قیمت نان و گوشت و سیب و آب و برنج و روغن هر روز و هر هفته در حال افزایش است؟ معاون اول رییس‌جمهوری مردم را توصیه می‌کند برای کاهش قیمت کالاهای اساسی و نرخ ناباورانه تورم «دعا کنند» ولی نمی‌گوید و نمی‌پرسد آیا جواب صاحبخانه را هم می‌شود با یک آیه از قرآن یا گزیده‌ای از صحیفه سجادیه داد و می‌شود به جای اجاره خانه، یک سوره قرآن خواند؟

کدام وزیر و نماینده مجلس و عضوی از بدنه دولت حاضر می‌شود حقوق نگیرد اما همچنان حرمت دولت را حفظ کند و مطیع باشد و لبخند بزند و دلخوش و امیدوار به روزهای بهتر، توصیه‌های بهداشتی را هم رعایت کند؟ اصلا رعایت توصیه بهداشتی با کدام پول؟ وقتی شغل و درآمدی نیست، ماسک و مایع ضدعفونی و لیموترش و گوجه فرنگی حاوی ویتامین C و سبزیجات حاوی فیبر و لبنیات حاوی کلسیم و گوشت قرمز حاوی آهن و تخم مرغ حاوی ویتامین E را با کدام پول باید خرید؟ آیا دولت برای این سوال‌ها هم وقتی مردم را بابت تردد غیرضروری در خیابان یا بازگشایی مغازه‌شان مواخذه می‌کند، جوابی دارد؟

درخواست دوباره برای تعطیلی پایتخت

روز دوشنبه نمایندگان استان تهران برای دومین‌بار ظرف هفته اخیر، خواستار تعطیلی دو هفته‌ای پایتخت شدند و این ‌بار، درخواست خود را خطاب به رییس مجلس که حالا خودش هم گرفتار کرونا شده، نوشتند. البته از امروز قرار است محدودیت‌های صنفی گروه 2 و 3 و 4 در تهران هم اجرا شود ولی رفتار ماه‌های گذشته مردم نشان داده که اجرای کلامی این محدودیت‌ها بدون نظارت مسوولان و بازرسان، برابر با رعایت نشدن آنهاست.

اگر در دو هفته تعطیلات نوروز، تمام اصناف غیرضروری در تهران تعطیل بودند و کسی از تهران خارج نشد، به دلیل اعمال جریمه‌های قانونی و ریالی بود ولی حالا مسوولان حوزه نظارت اعتراف می‌کنند که بازرسی هم به تعداد کافی وجود ندارد که بتواند بر رعایت این محدودیت‌ها نظارت کند و نیروی انتظامی هم با دل‌رحمی‌های عجیب و ناباورانه و در تناقض با رفتارهای اخیرش که به حاشیه‌های پر‌حرف و حدیث در شبکه‌های اجتماعی منجر شد، لبخند می‌زند و می‌گوید:

«دل‌مان نمی‌خواهد مردم را جریمه کنیم.» استان تهران در حال انفجار است علیرضا زالی، رییس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران از بستری 6 هزار و 337 بیمار کرونایی در استان تهران و بی‌سابقه بودن این عدد ظرف 9 ماه گذشته خبر داده و گفته که صرفا در شبانه‌روز گذشته 90 بیمار کووید 19 در استان تهران فوت کرده‌اند و 10 هزار و 500 نفر به صورت سرپایی به مراکز بهداشتی و درمانی استان تهران مراجعه کرده‌اند که از این تعداد ۸۹۰ بیمار کرونایی در بیمارستان‌ها مورد پذیرش قرار گرفتند و ۱۷۰ نفر در بخش‌های مراقبت ویژه بستری شدند.

به گفته زالی در حال حاضر هزار و702 نفر بیمار کووید19 با شرایط وخیم جسمانی در بخش مراقبت‌های ویژه بستری هستند و با شرایط امروز این استان، آمار فوت و بستری و ابتلا تا 3 هفته آینده هم کاهش پیدا نمی‌کند. رییس شورای شهر تهران هم در اعلام نگران‌کننده‌ای خبر داده که شدت شیوع بیماری در پایتخت به گونه‌ای بوده که ظرف 10 روز اول آبان سال 98، هزار و 500 نفر فوت کرده‌اند اما در دهه نخست آبان امسال، عدد فوت در تهران به 3 هزار و 100 نفر رسیده است.

نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در کلان‌شهر تهران هم در توضیح آخرین وضعیت بیمارستان‌های تهران در رابطه با پذیرش و بستری بیماران کرونایی هشدار داد:«ضریب اشغال بیمارستان‌های تهران در رابطه با ظرفیت کووید۱۹ تکمیل شده و باتوجه به افزایش تصاعدی بیماران کرونا در پیک سوم اپیدمی، بیماران جدید، تا زمان خالی شدن تخت در بخش ICU ابتدا در اورژانس بستری شده سپس، به بخش‌ها منتقل می‌شوند چون بخش‌ مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها پر شده و باتوجه به حجم بالای بیماران نیازمند بستری در بخش‌های عادی و ویژه، در حال حاضر تخت‌های معمولی را با استانداردهای نسبی تجهیز می‌کنیم.»

توضیح دیگر توکلی درباره صحت آمار فوتی‌های کووید 19 بود:«به دلیل واقعی نبودن آمار مبتلایان، نمی‌توان درباره آمار فوتی‌ها قضاوت درستی داشت. در واقع، چون رقم واقعی مبتلایان در کشور ما شناسایی نمی‌شود و میزان ابتلای رسمی براساس تست pcr اعلام می‌شود که باتوجه به میزان و پوشش فعلی انجام تست pcr در داخل کشور واقعی نیست. اگر تست pcr در سطح جامعه، فراگیرتر و شناسایی افراد مثبت بیشتر شود، آمارها واقعی‌تر شده و به تبع آن کنترل اپیدمی مطلوب‌تر خواهد شد».

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار