کد خبر: ۱۸۸۳۴۷
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۵
تولیت آستان قدس رضوی:
مشهد - تولیت آستان قدس رضوی گفت: بی‌توجهی نسبت به امور خیر با نیت پیشبرد فعالیت‌های علمی و فرهنگی باعث متضرر شدن جامعه خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مروی در آئین بزرگداشت خادمان و واقفان کتاب و کتاب‌خوانی که هم‌زمان با هفته کتاب در تالار قدس کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، به جایگاه علم و دانش در اسلام اشاره و با بیان اینکه معجزه رسول اکرم (ص) کتاب و رسالت نبی اسلام با «اِقرأ» آغاز شده است، اظهار کرد: در دورانی که اروپا غرق ظلمت و تاریکی بود و در غرب یک کتابخانه پیدا نمی‌شد، کشورهای اسلامی از دانشمندان فراوان در علوم مختلف و کتابخانه‌هایی با ده‌ها هزار جلد کتب خطی برخوردار بودند.

وی بر اهمیت جایگاه وقف علمی تأکید کرد و ادامه داد: توسعه وقف در حوزه کتاب، دانشگاه و مراکز علمی و آموزشی منجر به گسترش دانش و پیشرفت کشور می‌شود که بعضی از دانشگاه‌های بزرگ دنیا نیز با همیاری‌های وقف‌گونه اداره می‌شوند.

تولیت آستان قدس رضوی با طرح این سوال که در کشور ما چند دانشگاه یا کتابخانه وقفی وجود دارد، ابراز کرد: متأسفانه در حوزه موقوفات علمی و فرهنگی عقب مانده‌ایم و نباید نسبت به مسئله وقف در حوزه کتاب و دانش غفلت کنیم.

وی اضافه کرد: مسئله وقف در حوزه کتاب، علم و فرهنگ را نباید مسئله کوچکی دانست، بی‌توجهی نسبت به امور خیر با نیت پیشبرد فعالیت‌های علمی و فرهنگی باعث متضرر شدن جامعه خواهد شد و موقوفات باید به‌سوی حوزه‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی نیز سوق پیدا کند.

مروی عنوان کرد: باید در کشور مراکز علمی و آموزشی بزرگی وجود داشته باشند که بر مبنای وقف اداره شوند، دستگاه امام رضا (ع) باید مراکز علمی و فرهنگی متعدد با موقوفات خاص داشته باشد تا به رشد و تعالی فرهنگ دینی مردم کمک کنند.

وی افزود: باید در اطراف حرم مطهر بزرگ‌ترین، زیباترین و مدرن‌ترین نمایشگاه عرضه کتاب را داشته باشیم که متأسفانه هم‌اکنون فاقد آن هستیم، البته زحمات گذشتگان را ارج می‌نهیم و سر تعظیم و تکریم در برابر تلاش‌های آن‌ها فرود می‌آوریم.

زیارت باید به ارتقای فرهنگ و معرفت دینی منجر شود

تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه زیارت بارگاه رضوی باید منجر به ارتقای فرهنگ و معرفت دینی زائران شود، تصریح کرد: مهمانسرای بزرگ و چندین چایخانه در صحن‌های مطهر احداث کرده‌ایم اما پیش از همه این‌ها باید مرکز عرضه کتاب داشته باشیم، مراکزی که هم‌اکنون موجود هستند، هیچ‌کدام مورد رضایت بنده نیستند.

وی گفت: از تمام افرادی که در حوزه نشر کشور فعال و از ذوق، سلیقه و ابتکار برخوردار هستند، برای همفکری دعوت می‌کنم و مؤسسه به نشر موظف به شناسایی و دعوت از این افراد است تا بتوانیم بهترین مرکز نشر و توزیع کتاب را در اطراف حرم مطهر عالم آل محمد (ص) داشته باشیم.

مطالعه؛ عامل حیات فرهنگی جامعه

مروی به سرانه پایین مطالعه در کشور اشاره و گرایش مردم به مطالعه را موجب رشد و حیات فرهنگی و اجتماعی جامعه دانست و اظهار کرد: مطالعه جایگاه مناسبی در جامعه ما ندارد و این امر با توجه به سابقه و پیشینه علمی و فرهنگی مسلمانان جای تأسف دارد، باید تلاش شود تا مردم به مطالعه ترغیب و عادت کنند و دستگاه حضرت رضا (ع) باید در این حوزه پیشگام باشد.

وی بر ضرورت جمع‌آوری نسخ خطی به‌عنوان تراث شیعه اشاره و خاطرنشان کرد: کتاب‌های خطی فراوانی وجود دارند که گنج بزرگی از میراث اسلامی و شیعی هستند، این کتاب‌های خطی در واقع اسناد مهم فرهنگ و تاریخ اسلام و شیعه هستند؛ گردآوری، نگهبانی و شناساندن این نسخ خطی به‌عنوان منابع اصلی و معتبر فرهنگ، تمدن و اعتقادات اسلامی و شیعی و جلوگیری از خروج این ذخایر نفیس و ارزشمند از کشور ضروری است.

وقف برای کتب خطی موجب صیانت از فرهنگ اسلامی است

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه بر اساس اطلاعاتی صهیونیست‌ها با اهداف پلید و با سرمایه‌گذاری کلان به دنبال خرید کتب خطی و آثار فرهنگی از ایران و کشورهای اسلامی هستند، اظهار کرد: کتب خطی فراوانی وجود دارد که باید حفظ و جمع‌آوری شوند؛ برماست که این آثار گران‌قدر را که سرمایه‌های اعتقادی و فرهنگی جامعه اسلامی هستند، جمع‌آوری و از نیستی و نابودی محفوظ داریم، اما خریداری آن‌ها به سبب قیمت‌های بسیار بالا به‌تنهایی از عهده آستان قدس رضوی خارج بوده و در این حوزه نیازمند وقف هستیم.

وی به گنجینه مخطوطات و نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی اشاره و با بیان اینکه ارزش معنوی، تمدنی و فرهنگی کتب خطی غیرقابل قیمت‌گذاری است، تصریح کرد: وقف برای حفظ تراث اسلام و شیعه بزرگ‌ترین کار فرهنگی و از بهترین انواع وقف است.

مروی به اهمیت وقف برای تأسیس دانشگاه و تربیت دانشمندان اشاره و عنوان کرد: بسیاری از استعدادهای برتر و درخشان در دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه به دلیل مشکلات روزمره زندگی در کار غرق می‌شوند و فرصتی برای مطالعه و تحقیق پیدا نمی‌کنند، اگر موقوفاتی برای پشتیبانی از این استعدادها وجود داشته باشد که این افراد شناسایی و ازنظر معیشتی حمایت شوند تا با فراغت فکری وقت خود را صرف مطالعه و پژوهش کنند، اتفاقات مبارکی در عرصه علم کشور رقم خواهد خورد.

گفتنی است؛ در پایان این مراسم از هشت نفر از فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی کشور توسط تولیت آستان قدس رضوی تجلیل به عمل آمد.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
پرطرفدارترین عناوین