به گزارش تجارت آنلاين به نقل از دنیای اقتصاد، در حالی که کمتر از یک ماه دیگر هفتمین دوره انتخابات سازمان نظام مهندسی ساختمان؛ بزرگ ترین رفراندوم جامعه مهندسان برگزار می شود، احتمال ابطال ابلاغیه اخیر وزیر راه و شهرسازی مبنی بر منع ورود کارمندان شهرداری ها و وزارت کشور و اعضای شورای شهر از سوی دیوان عدالت اداری زیاد است البته عباس آخوندی در این باره به خبرنگار ایلنا گفته است: ممانعت از ورود دولتیها به سازمان نظام مهندسی کشور مبنای قانونی دارد و ما به جهتگیری و رویکرد خود ایمان داریم و با تمام توان آن را پیش خواهیم برد.
اما گویا اشکالاتی در این ابلاغیه آخوندی وجود دارد. اکبر ترکان، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در گفت و گو با خبرنگار ایلنا ابلاغیه اخیر وزیر راه و شهرسازی درباره محدودیت های ورود به انتخابات سازمان نظام مهندسی را سختگیرانه عنوان کرد و گفت: گفته های آخوندی با این ابلاغیه مطابقت نمی کند و اعتراضات جدی در قشر مهندسان برای این ابلاغیه وجود دارد. فساد در همه اصناف وجود دارد و راهکار مقابله با فساد از بین بردن سازمان نیست. در ادامه این گفت و گو ترکان به اشکالات موجود در ابلاغیه می پردازد:
نظر شما درباره ابلاغیه وزیر راه و شهرسایز برای جلوگیری از ورود شهرداری ها و اعضای شورای شهر و کارمندان وزارت کشور چیست؟
اعتراضات جدی به ابلاغیه اخیر آقای آخوندی مبنی بر منع حضور کارمندان شهرداری ها، شورای شهر و وزارت کشور وجود دارد.
وزیر راه و شهرسازی از طرفی می گوید؛ عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی بودن، شغل نیست و نباید حقوقی به اعضای هیات مدیره سازمان پرداخت شود. از طرف دیگر در بخش نامه جدیدشان گفته اند که اعضای شورای شهر نباید در انتخابات حضور داشته باشند و کسانی که هم در شورای شهر و هم در هیات مدیره ها حضور دارند، دو شغله محسوب می شوند. اما اولا که معلوم نیست عضو شورای شهر بودن، شغل محسوب شود، از طرف دیگر هم خود آقای آخوندی قبلا گفته اندکه هیات مدیره سازمان نظام مهندسی شغل محسوب نمی شود پس اگر فردی در هر دوی این سمت ها هم حضور داشته باشد، شاغل به حساب نمی آید. البته ما هم در این باره حرف داریم و اعضا می توانند موظف و غیرموظف باشند و بر حسب آن برایشان شغل تعریف شود.
معتقدم ابلاغیه وزیر راه و شهرسازی بسیار سختگیرانه است و اشکال دارد و گفته های وزیر راه و شهرسازی هم برای ما کشف نشده است و این ابلاغیه با گفته های قبلی وزیر مطابقت ندارد. بنابراین عده ای هم این ابلاغیه را تایید نمی کنند.
طبق ابلاغیه وزیر راه و شهرسازی اشخاصی کارمند وزارت کشور هستند برای حضور در انتخابات باید تایید استعفای خود را بیاورند حال اینکه فردی که 25 سال سابقه کار و خدمت در وزارت کشور را دارد، برای حضور در انتخابات باید پذیرش استعفا داشته باشد و این بدان معناست که افراد باید از تمام سوابق خدمت خود چشم پوشی کنند تا بتوانند برای انتخابات کاندیدا شوند که معلوم هم نیست رای بیاورند.
اگر هم بتوانند رای بیاورند و وارد سازمان نظام مهندسی شوند، فقط سه سال حق حضور در سازمان نظام مهندسی ساختمان را دارند و به نظر من این موضوع هم منطق ندارد که افراد زندگی خود را به این شدت تحت تاثیر قرار دهند و چنین قوانین سختگیرانه ای را در نظر بگیریم. معتقدم رفتار و ابلاغیه آخوندی سختگیرانه و غیرعادی است.
با توجه به گردش مالی بالای این نهادعمومی و همچنین فسادهایی که گفته میشود در سازمان صورت گرفته آیا این ابلاغیه نمی تواند مانع از تخلفات در سازمان نظام مهندسی شود؟
اخیرا موضوعی در رسانه ها دیده شده مبنی بر اینکه گردش مالی سازمان نظام مهندسی دو برابر بودجه عمرانی کشور است که این موضوع هم صحت ندارد. البته گردش مالی صنعت ساختمان بسیار زیاد است اما نه گردش مالی سازمان نظام مهندسی.
صنعت ساخت کشور سالی 100 میلیون متر مربع ساختمان می سازد که اگر متری 800 هزار تومان هم هزینه ساخت آن باشد، گردش مالی این صنعت سالیانه به 80 هزار میلیارد تومان می رسد. حال اینکه بودجه عمرانی کشور کمتر از 40 هزار میلیارد تومان است بنابراین گردش مالی صنعت ساختمان بیشتر از دو برابر بودجه عمرانی کشور است اما به معنای این نیست که گردش مالی سازمان نظام مهندسی بیشتر از بودجه عمرانی باشد.
حال گفته می شود، یکی از انگیزه های ابلاغیه اخیر وزیر راه و شهرسازی جلوگیری از فساد است اما مگر در سایر صنف ها فساد وجود ندارد؟ ما می گوییم با فساد باید به شدت برخورد کرد اما نباید سازمان را کلا نابود کرد.
این سازمان 308 هزار عضو دارد که بخش عظیمی از این اعضا امرار معاش و اشتغالشان وابسته به سازمان نظام مهندسی ساختمان است. اگر یک عضوی مرتکب تخلف شد باید دستگیر و تحویل مراجع قضایی داده شود کمااینکه متخلفان این صنف به مراجع قضایی تحویل داده شده اند اما نباید به این دلیل با سازمان نظام مهندسی بدرفتاری شود. مگر در نظام پزشکی اگر عضوی یا پزشکی تخلف کند، سازمان نظام پزشکی را تعطیل می کنند.
مسئولان وزارت راه و شهرسازی معتقدند سیستم فعلی معیوب است و وقتی پروسه هم اجرا و هم نظارت دست عده ای باشد، رانت و فساد به وجود می آورد و یکی از انگیزه های این ابلاغیه هم این است که این اشکالات برطرف شود، نظر شما درباره این موضوع چیست؟
تمام کارمندان شهرداری که ربطی به پروسه اجرا ندارند که بخواهیم مانع ورود آن ها به انتخابات شویم. مگر افرادی که کارمند شهرداری ها هستند نمی توانند کار مهندسی انجام دهند؟معتقدیم باید برای حضور افراد مرتبط با پروانه ساختمان در انتخابات سازمان نظام مهندسی ضوابط خاص تعریف شود و نه تمام کارکنان.
طبق ابلاغیه اخیر آخوندی؛ کسانی که در وزارت راه وشهرسازی و یا وزارت کشور هم مشغول به کار هستند، نباید در هیات مدیره ها حضور داشته باشند حال اینکه فردی که در راه اهن مشغول به کار است و یا کارمند هواشناسی و سازمان هواپیمایی و سازمان بنادر است چه ارتباطی به پروسه اجرا در صنعت ساختمان دارند؟
همه این افراد که در این پست های سازمانی که دست اندر کار موضوع صدور پروانه ساخت نیستند و در پروسه اجرا حضور ندارند. معتقدم موضوع باید دقیق تر تعریف شود و اینکه بگوییم وزارت راه و یا شهرسازی های و وزارت کشور در سراسر کشور نباید در سازمان و انتخابات حضور داشته باشند بحث دقیقی نیست . به طور قطع اشخاص مرتبط با صدور پروانه باید مخاطب این ابلاغیه قرار گیرند.
نظر شما درباره اظهارت اخیر رییس کمیسیون عمران مبنی بر اینکه «آقای ترکان که چندین شغل دارد میتواند در انتخابات سازمان نظام مهندسی شرکت کند ولی یک کارمند ساده دستگاه اداری یا اجرایی نمیتواند کاندید شود» چیست؟
درباره اظهارات اخیر آقای هاشمی، رییس کمیسیون عمران درباره اینکه بنده در چندین سازمان و دستگاه دولتی شاغل هستم ، باید بگویم که آقای هاشمی در مصاحبه های اخیر خود نسبت به من ابراز لطف کرده اند و من هم برای ایشان احترام قائل هستم اما ایشان باید بدانند که در ابتدای دولت آقای روحانی به مدت دوماه به من ماموریت هایی داده شد برای مثال ماموریت این را داشتم که معاون بین الملل و یا اینکه دبیرخانه جنبش را تعیین و تکلیف کنم که تمام این کارها را در همان بازه زمانی دو ماهه ماموریتم انجام دادم . به آقای هاشمی بگویید که بنده فقط یک شغل دارم که آن هم دبیر شورای عالی مناطق آزاد است و البته فکر می کنم آقای هاشمی در زمان بیان اظهارات خود، عصبانی بودند.